Passport 2014
2014. godina
4.5" LCD, 56.5% body
8% 801, BlackBerry OS 10.3.2
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3450 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Blackberry Passport
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Passport. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Passport vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Blackberry Passport

Specifikacije

  • QWERTY-tastatura sa podrškom za gestove
  • Ekran 4.5 inča, IPS, 1440x1440 piksela, 453 piksela po inču, LED osvetljenje, Corning Gorilla Glass 3
  • Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AAčipset, 4 jezgra, 2.26 GHz, GPU Adreno 330
  • 32 GB interne memorije, 3 GB RAM-a, microSD memorijska kartica do 128 GB
  • nanoSIM
  • Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth v4.0 LE, NFC, USB 2.0
  • 13MP kamera sa auto foksuiom, optička stabilizacija slike, LED blic
  • 2MP prednja kamera
  • Baterija Li-Ion 3450 mAh, vreme razgovoara 23 časa (3G), do 444 časa u stanju mirovanja (3G), reprodukcija muzike do 84 časa
  • OS Blackberry 10.3
  • Dimenzije - 128x90.3x9.3 mm, masa - 196 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Adapteri za različite utičnice
  • Zaštitini film za ekran (nije dostupan za sve nivoe opreme)
  • Zaštitni poklopac (nije dostupan za sve nivoe opreme)

Pozicioniranje

Kompanija Blackberry aktivno pokušava da pronađe ravnotežu za svoje tradicionalne kupce – da im obezbedi prisustvo QWERTY tastature, ali takođe ne napusti ekran osetljiv na dodir, koji je prethodnih godina postao standard. Kompanija nema mnogo alata da reši ograničenja realnog sveta – odnosno teško je da se u istom uređaju implementira QWERTY tastatura i veliki ekran, uvek će jedna stvar biti problematična. Uvek će morati da se napravi kompromis.

Godine 2011, kompanija je već prešla ovaj put pa je ukrstila ekran osetljiv na dodir i tastere, pa je nastao Bold 3 (9900), koji je postao iskonski uređaj, ali je imao veliki problem - kratko vreme rada poništilo je sve prednosti ovog rešenja.

Zatim, tu su i drugi telefoni sa tastaturom i ekranom osetljivim na dodir, ali uvek je nedostajalo jedno ili drugo. Sa modelom Passport, kompanija je pokušala da čuje želje kupaca i napravila niz promena dizajna – u pitanju prvi smart telefon kompanije Blackberry koji je dizajniran na zahtev korisnika. Obzirom da kompanija želi da opstane, a nije baš u dobrom stanju, možete biti samo srećni što je ona počela da sluša ljude.

Kod modela Passport pozicioniranje se razlikuje nego kod ostalih modela iz serije - fokus je na one koji su navikli na Blackberry uređaje, koji koriste poštu i istovremeno rade sa Office dokumentima. Kompanija ističe da je rad sada postao lakši, jer ekran je širi i može da primi više teksta, linija, tabela i slično.

Blackberry posebno ističe prednosti ekrana koji je ovako širok.

Kompanija je ovaj model pozicionirala ne drugačije od prethodnih modela – reč je o poslovnim korisnicima, što se ne razlikuje od toga kako su pozicionirani prethodni modeli. Istovremeno, govoreći o ovom modelu na osnovu prezentacije, suočavamo se sa činjenicom da su mnogi tehnološki entuzijasti veoma zainteresovani za ovu jedinicu, koji su hteli da ga prouče i pokušaju da ga koriste u realnim uslovima. Za nas je to bilo neverovatno otkriće, jer izgleda neobično da ovakav uređaj postaje faktor na koji korisnici računaju. Mnogi kažu da Passport izgleda poznato, ali kada ga držite u rukama, mnogi tajno gledaju pitajući se šta je to. Međutim, imidž ovog brenda je sada već toliko mizeran da kompanija ne može da računa na staru slavu kada je reč o privlačenju korisnika. Hajde da pokušamo da procenimo kakav model je Blackberry Passport i koliko je zgodan za korišćenje.

Dizan, veličina, kontrole

Ovo je verovatno jedan od retkih uređaja, čije se ime toliko gura banalnim fotografijama koje je kompanija kreirala, pa je dostupno nekoliko hiljada fotografija u u svim uglovima uređaja.

Ako ne isprobate sami, nikada ne bi rekli da je Passport u realnom životu tako veliki u da izgleda da je mnogo veći od pravog pasoša. Na ovaj osećaj može da utiče debljina kućišta, osećaj težine u vašim rukama. Takođe, posebno teško je shvatiti koliko je uređaj veliki u pozadini današnjih pametnih telefona, pa ovaj model se smatra više kao fablet nego kao normalni telefon.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6 Plus

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 4

Dimenzije uređaja su 128x90.3x9.3 mm, a masa je 196 grama. U jedinica može da stane u jednu ruku, ali to nije baš zgodno, zbog njene širine. Težina ovde ne igra nikakvu ulogu, samo treba da imate dovoljno velike ruke.

U pogledu kvaliteta izrade modela on se ispostavlja neverovatnim. Za ovu vrstu uređaja se obično koriste najizdržljiviji materijali, tako da su bi oni preživeli posle slučajnog pada. Ali Blackberry je jasno prevazišao svoje konkurente, obzirom da je koristio, nerđajući čelik i dobio veoma čvrstu konstrukciju.

Zadnja strana kućišta, napravljena je od mat plastike meke na dodir. Bočna ivica od metala je jedini deo unutrašnje strukture koji je vidljiv spolja. Pretpostavlja se da će pored crne, uređaj biti dostupan i drugim bojama kao što je boja zlata, čije fotografije su se pojavile posle prezentacije. Ali za sada model je dostupan zvanično u samo jednoj boji.

Ako pogledate kućište, onda nećete videti nikakav slot za memorijske kartice, SIM kartice. Kriju se u plastičnim umetku na zadnjoj strani kućišta, bliže vrhu. To je uobičajeni plastični poklopac, koji se otvara uz malo truda. Ovaj element kućišta je jasno lošiji, jer za razliku od opšteg izgleda uređaja, ona ne izgleda pouzdan ili skup – u pitanju je obično parče plastike. Osim toga, nema žalbe na kvalitet izrade, koji je sjajan.

Otisci prstiju na vašem telefonu ostaju ali su neprimetni. Otisci na ekranu su jasno vidljivi, ali to je odavno uobičajeno za touchscreen telefone, pa kod ovog modela nema posebne razlike.

Za one koji su zabrinuti da će kućište da se haba (to nije lako, ali nije nemoguće), možete da kupite masku koja odgovara celom kućištu. Ne vidimo mnogo smisla u tako nečemu.

Sada idemo kroz elemente strukture. Sa desne strane su tri tastera - kontrola jačine zvuka i kontekstualni taster za pozivanje različitih funkcija, možete da ga prilagodite, po podrazumevanom podešavanju, on je odgovoran za glasovne funkcije.

Na vrhu se nalazi 3.5mm priključak za slušalice, odmah do njega On / Off taster. Ovaj raspored tastera je tradicionalan Blackberry, ali kod ove jedinica je jasno nezgodan zbog njegove veličine, pa morate da koristite obe ruke. Zanimljivo je da, u principu, da odgovorite na poziv, možete da koristite jednu ruku, ali je telefon je dizajniran za dve ruke, kao i najnoviji fableti. Kod modela iPhone 6 Plus taster za uključivanje je premešten na stranu kako ne bi imali ovakav problem. Očigledno, sledeći model ove serije će biti rešen na sličan način.

U dnu se nalazi microUSB konektor, koji takođe podržava microHDMI - kako kažu, dva u jednom. Na istom mestu je i glavni mikrofon, dva dodatna za redukciju šuma, video snimanje, pored kamere sa zadnje strane. Konačno, u dnu su dva stereo zvučnika. Uprkos lokaciji, oni su veoma glasni.

Iznad ekrana se senzor blizine (levo), a sa desne strane - prednja kamera i svetlosni indikator događaja. U principu, sve kontrole su logične, ne izazivaju nikakve probleme.

Ekran

Navikli smo se na činjenicu da su ekrani geometrije 3:4, 16:9 ili 3 2, ali ne i na ekran sa geometrijom 1: 1. Dakle, kada proizvođač kaže da ekran ima dijagonalu od 4.5 inča, samo zamislite nešto malo, kompaktni. To je isti trik koja se primenjuje na Apple iPhone 5 - bez promene širine ekrana, povećavajući njegovu visinu i kompanija je povećala dijagonalu ekrana na 4 inča, sa 3.5.

Ne znamo šta je bilo primarno za Blackberry u izboru dijagonale ekrana, ali dokazi za tvrdnju da je on zgodan, oni nisu dovoljno temeljni. Počnimo sa činjenicom da, prema kompaniji, u uobičajenom 5 - inčnom ekranu smart telefona je smešteno 40 znakova. U industriji štampe se veruje da je optimalno da ima 66 simbola u nizu na stranici.

U modelu Passport u redu je do 60 karaktera, pa želimo da kažem da je to zgodno. Možete da se smejete, ali slike nisu komprimovane, sajtovi su dobro pregledani, a tweetovi i sve ostalo staje u jedan, najviše dva reda, sa fontom udobnim za čitanje.

U poređenju Blackberry uređaja iPhone modelom, jasno je koji model odnosi pobedu.

Ali postoje i druge pogodnosti, posebno za one koji rade sa tabelama – ekran može da primi više informacija, Blackberry kaže da je reč o 30 odsto više informacija.

Sve u svemu, to je sve stvar navike i praktičnost. Po našem mišljenju, činjenica da je kompanija promenila geometriju ekrana, nije loša. Za sistemske aplikacije, nećete videti mnogo razlike, one su dobro napravljene, za programe treće strane za Blackberry OS sve će biti dobro. Ali dozvolite nam da vas podsetimo da je BB OS 10.3 i noviji imaju sposobnost da pokrenu Android aplikacije. One ne znaju da je ekran kvadratan, i kao rezultat toga, iseći će prikaz. U igri Clash of Clans nećete videti ceo teren za igru, već će biti odsečen gore i dole.

Ali programeri treba da razmotre ovo, možete da skalirate ekran aplikacija, barovi se pojavljuju, ali cela slika je vidljiva. Zgodno da se svaka aplikacija čuva u memoriji podešavanja.

Specifikacije ekrana su sledeće – 1440x1440 piksela, IPS, podržava do 10 istovremenih pritisaka na tastere. Kvalitet slike je dobar, osvetljenost je dovoljna, čak i na visokim nivoima previše. Ekran je još uvek čitljiv. Sviđa nam kvalitet slike, ali kada gledate video snimke ili fotografije tu su crne pruge, pa se deo korisne površine izgubi. Ovo je telefon za rad sa drugim zadacima i on savladava mnogo gora iskušenja od geometrije i veličine ekrana.

Tastatura

Ovo nije obična tastatura, pri čemu počinjemo sa činjenicom da postoji samo tri reda tastera dok u drugim Blackberry uređaja ih je više. Manji broj tastera zahteva da se na neki od tastera stave dva slova, što nije uvek zgodno, ali ako koristite T9, to je sasvim udobno.

Druga stvar - tastatura nije samo mehanička, podržava prepoznavanje gestova. Na primer, počnite da kucate reč i zatim na ekranu ćete videti predlog onoga što vam treba. Osim toga, tastatura podržava jednostavne pokrete da izbrišete pisanu reč, dovoljno je da držite tastere zdesna nalevo. Udobno? Lepo. Pogledajte kako to radi u oficijelnom videu.

Mislili smo da kao i mnogi drugi ljudi koji su koristili Blackberry u prošlosti, bili odučeni od mehaničkih tastatura, i da će biti teško da se ponovo koristiti. Što više vremena što smo što sam proveli sa modelom Passport moramo da priznamo da je teško koristiti mehaničku tastaturu, neophodno je da se naterate. Sa tastaturom osetljivom na dodir se kuca mnogo brže i lakše. Dakle, ova odluka je samo za one koji vole mehaničke tastere - ovakvih ljudi su u svetu ne postoji mnogo što pokazuje statistika prodaje kompanije Blackberry.

Baterija

U 2014. godini fableti su počeli masovno da se pojavljuju sa baterijama kapaciteta oko 3.000 mAh. Prema ovom aspektu Passport je u trendu - poseduje litijum-jonsku bateriju kapaciteta 3450 mAh. Prema podacima proizvođača, ona je u stanju da ponudi do 23 sati razgovora (3G ), do 444 sati rada u režimu mirovanja (3G), dok reprodukcija muzike traje do 84 sata u mešovitom režimu.

Mi ćemo početi sa obrnutim podacima. Da se baterija potpuno napuni treba oko 3.5 sati. Što se tiče ne - intenzivnog korišćenja uređaja dva dana su ostvariva. Ali, čak i sa veoma aktivnim korišćenjem možete se osloniti na jedan dan rada sa poverenjem. Nije uopšte loše, i u liniji je sa najboljim fabletima koji se nalaze na tržištu danas.

Hardverska platforma , meorija, performanse

Performanse ovog rešenja su na veoma dobrom nivou. Uređaj koristi Qualcomm Snapdragon 801 čipset sa 4 jezgra sa radnim taktom od 2,2 GHz, 3 GB RAM-a i 32 GB ugrađene memorije. Postoji podrška za memorijsku kartica kapaciteta do 128GB, i podržano je njeno formatiranje u exFAT format na samom uređaju.

U pogledu brzine rada, nemamo nikakvih žalbi. Sve radi glatko, interfejs se ne usporava. Ukratko, ovo je jedan od najbržih BB modela na tržištu.

Karakterisitke povezivanja

Pred nama je prilično tipičan skup karakteristika, postoji puna podrška za NFC, postoji Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, radi u dva opsega, Bluetooth 4.0 LE plus, u zavisnosti od modela, podrška za LTE u različitim frekvencijskim opsezima.

Kamera

U Blackberry smart telefonima, kamere su uvek bile prosečne, bolje nego kod kineskih modela, ali mnogo gore nego kod drugih velikih proizvođača. U više navrata je bio slučaj da je kompanija obećavala novi kvalitet slike, da su govorili o tehnologiji, ali u stvarnosti rezultat je veoma tužan. Kod modela Passport situacija se promenila - kamera je veoma pristojna, uprkos nekim nepravilnostima. Na primer, u nekom trenutku autofokus doslovno poludi da bi zatim samo prestao da radi.

Dakle, specifikacije su sledeće: 13 megapiksela, BSI, f = 2.0, postoji optička stabilizacija. Video snimanje je moguće na do 60 frejmova u 1080p rezoluciji. Pogledajte primere slika, oni su prilično uspešni i na dnevnom svetlu i u mraku, iako smo u ovoj drugoj situaciji očekivali više.

Softverske karakteristike - jedinstvene opcije

Telefon koristi Blackberry OS 10.3, koja je poznat svim korisnicima najnovije generacije uređaja, pa ga nećemo posebno opisivati jer postoji poseban članak o njemu.

Jedinstvena funkcija omogućava vam da pretvorite Blackberry ili tablet računar u vrstu udaljenog terminala za rad sa telefonom, ako morate da imate veliki ekran na kome je lakše da radite sa podacima. Imajući u vidu da je model Passport poseduje veliki ekran, nije toliko zabavno kao sa drugim modelima. Korene ove tehnologije treba tražiti u prvom tabletu kompanije - u modelu Playbook koji nije imao e-mail klijent, pa je rada sa e-mail-om bio moguć samo povezivanjem telefona sa tabletom. Tada ovaj koncept, iz očiglednih razloga nije uspeo, ali u novoj inkarnaciji ima potencijal da postane koristan.

Dakle, možete da se povežete sa računarom ili tabletom preko USB, Wi - Fi, mobilne mreže, a zatim i na velikom ekranu ćete imati pristup e-mail-u, kalendaru, porukama, BBM, SMS, kontaktima i medijskim datotekama. Kada napravite promene one su odmah prebačene na telefon. Možete da kopirate fotografije na računar. U istom pravcu ide Apple, kombinujući rad na računaru i telefonu (možete da primate pozive i pišete SMS). Blackberry je napravio napredniji, zanimljiv sistem. Pogledajte kako to radi u zvaničnom videu. Sa prethodnim modelima Blend je radio samo sa modelima Passport i P9983.

Utisci

Ovo je jedan od retkih modela kod kojeg je kompanija radila na kvalitetu zvuka. Prvo, povećan je opseg zvučnika. Navodi se da je on nudi 18 procenata glasnije melodije nego HTC One M8, i 350% glasnije nego Galaxy S5. Zvuči kao naučna fantastika, neophodno je poslušati svojim ušima. Drugo, svaka jedinica ima zonu ugodnosti kada se govori u uobičajenom stilu kada ste stavili telefon blizu uveta - to je oblast u kojoj jasno i dobro čujete sagovornika. Što je takva zona veća, ležernije možete da držite vaš telefon ili ga pomerate - tačnost pozicioniranja je irelevantna. Blackberry je stvorio tehnologiju Natural Sound, koja nudi povećanje od 70% za ovo područje.

Možda, po jačini zvona Passport može da se takmiči samo sa Vertu modelom - čist, predivan zvuk, ali takođe neverovatno glasan. Možete da smanjite jačinu zvuka na pola, i dalje će čuti uređaj. Vibracija je prosečna, ali je prilično primetna.

Prodaja ovog modela širom sveta je počela 25. septembra. Cena naravno varira od tržišta i činjenice da li je uređaj ponuđen uz ugovor ili ne.

Za početak, ovaj model definitivno nije za svakoga. Da se navikne na tastaturu, možete prilično brzo, ali ovaj telefon je samo za dve ruke, kao i mnogi pre Blackberry Passporta, bez obzira na veličinu. S obzirom da je tržište obiluje fabletima, ovaj model ne izaziva negodovanje zbog težine i dimenzija, dok su plusevi u pogledu vremena rada, kvaliteta izrade i materijala evidentni. Činjenica da tastatura podržava gestove, na primer u pretraživaču, je plus. Neobična jeste, ali kada se naviknete na nju i ona postaje udobna. Kamera je prvi put kod Blackberry uređaja postala uporediva sa modelima drugih velikih proizvođača.

Blackberry rekao da će 2015 sigurno biti nastavak ovog uređaja. Tako će koncept ove vrste fableta dodatno da se razvija. Ovo je veoma neobičan uređaj, koji nije baš dizajniran za masovno tržište. Moguće je da se neće svideti onima koji vole klasiku od Blackberry-ja. Ali jedna stvar koju možemo da kažemo sigurno. U pitanju je interesantan uređaj i koji nudi niz karakteristika koje nemaju analogiju na tržištu. Na primer, kvalitet zvuka i jačinu. Zaista se nadamo da će ove tehnologije biti prenete na druge modele, to će dati podsticaj Blackberry-ju ali i drugim kompanijama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024