G3 2014
2014. godina
5.5" LCD, 75.3% body
8% 801, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon LG G3 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG G3 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG G3 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona LG G3

Fotografije u zatvorenom

Pozicioniranje

Da nam je neko pre tri ili četiri godine rekao da ćemo koristiti smart telefon kompanije LG kao svoj primarni uređaj i da ćemo biti u potpunosti zadovoljan sa njim, verovatno bih bili veoma iznenađeni. Kompanija je u to vreme proizvodila modele koji su bili često kao sekundarni Samsung modeli ili eksperimentalne uređaje (skoro uvek loše) kao što su bili LG Optimus 3D i LG Optimus Wu. Činilo nam se da će mnogo godina uređaji ove kompanije biti osuđeni na pokušaje da uhvate korak sa uređajima kompanije Samsung, Sony ili HTC telefonima koji su bili podjednako uspešni u to vreme. Naravno, LG je imao i izlete u vidu uspešnih pametnih telefona: Optimus 2X, Black, jeftinog Optimus One, niza jeftinih modela linije L-serije, ali pojedinačni uspesi nisu doveli do opšte promene u situaciji. Ovaj uvod se čini otprilike istim onome koji je objavljen pre početka razmatranja LG G2, ali treba imati na umu, da ne možemo svaki dan da se suočimo sa primerom kompanije koja kroz naporan rad i mnogo grešaka i loših odluka na kraju možemo da kaže da je uspela da se nađe na ovom tržištu na kojem vlada ogromna konkurencija.

LG G2

Prošlogodišnji vodeći model LG G2 je za nas (i za mnoge korisnike širom sveta), bio pravo otkrovenje - dobar dizajn, odlične performanse i pedantna pažnja koja je poklonjena detaljima interfejsa su bili istinski vrhunsko dostignuće naizgled skromnih programera i inženjera kompanije LG. Ovaj smart telefon nije bez svojih mana, ali kada se saberu i oduzmu sve karakteristike i interfejs, slabe tačke ne zaslužuju da se pominju niti previše ozbiljno izgledaju. Novi LG G3 uspešno kopira glavne ideje sadržane u G2 - pri čemu kompanija nije kreirala najbolje i zapanjujuće neke pojedine parametre smart telefona, ali jeste veoma uravnotežen uređaj koji je veoma pogodan za različite tipove korisnika. Kompanija je izašla sa veoma uspešnim uređajem, ali ne bez nedostataka. O prednostima i slabostima novog vodećeg LG G3 ćemo pokušati da vam kažemo u ovom pregledu.

Dizajn, materijali, kućište

Ako govorimo o dizajnu kao nečem nezaboravnom i zanimljivom, dizajn LG G3, po našem mišljenju, praktično ne postoji. Smart telefon nema interesantne detalje, ali da kažemo da je to loše, ne možemo. Loše je kada uređaj uopšte ne ide sa dizajnom, pa je čak i nepraktičan, ali to nije slučaj sa LG G3. Da, može da se zameri smart telefonu neupadljiv izgled. Da, mnogi su primetili čudnu traku sa LG logotipom ispod ekrana, koja je obojena svetlim bojama. Da je napravljena od crne boje ostatka prednje površine, uređaj bi izgledao više harmonično za naš ukus. Ali sa svim ovim detaljima LG G3 nije ružan telefon već vam on samo neće izazvati nikakvu emociju, ni negativnu, niti pozitivnu.

Uklonivi poklopac baterije je glavna i jedina odlika smart telefona. LG G3 je dostupan u pet boja, a svaka od njih se razlikuje po boji poklopca i kao što smo već pomenuli trake ispod ekrana. Zvanični nazivi boja su sledeći: crna metalik, svileno bela, blistavo zlatna, ljubičasta i i crvenog meseca. Ako se prevede u više razumljiv (barem za muškarce) jezik, dobijamo tamno sivu, belu, zlatnu, roze i svetlo ljubičastu varijantu.

Moramo odati priznanje dizajnerima kompanije LG - boje smart telefona su odabrane pametno. Ako se osvrnemo na roze, ljubičasti ili zlatni G3, shvatićemo da su dizajneri odabrali interesantne i retke nijanse. Jedino što želimo da vam skrenemo pažnju je da u brošurama za predstavnike medija smart telefoni izgledaju drugačije nego u stvarnosti. Na primer, za LG G3 u crnoj boji na slici iznad možete videti a kod verzije koji možete videti na slikama u brošurama, razlika boja je očigledna. Dakle, pre nego što kupite LG G3 u boji koja vam se dopada preko interneta preporučujemo da pogledate uživo boje u kojima je dostupna jedinica.

Korišćenje plastike (opet) u glavnom modelu je uobičajena stvar za korejske kompanije, ali je kompanija ipak pokušala da LG G3 načini različitim u procesu izrade. Tako je, u okviru G3 baterije poklopac od plastike, ali je korišćena specijalna tehnologija uranjanja metala u plastiku. Da biste to uradili, na plastični film se nanosi posebna metalna tekstura. Kao što je navedeno od strane kompanije LG, film je otporan na ogrebotine i otiske prstiju. U roku od dve nedelje korišćenja smart telefona zaista nismo uspeli da nanesemo ogrebotine na prednju stranu uređaja. .Kada je reč o flekama istina je daje uređaj otporan. Poklopac je potpuno prekriven impresivnom površinom, i ako tragovi ostaju, oni su nevidljivi. Ali glavni „trik“ filma, kojim se ponosi LG njegova sličnost sa metalnom površinom.

Ne možemo da kažemo LG G3 bilo koje boje iz bilo kog ugla i sa specifičnom svetlosti se doživljava kao smart telefon napravljen od metala, ali istina je da je LG uređaj koji veoma podseća da ima metalni poklopac. Pod određenim uglom, kada svetlost padne na kućište zadnje strane, se čini kao da je od metala.

Izrada

Uprkos sklopivom dizajnu (može se skinuti poklopac, prenosiva baterija), LG G3 se ponaša dobro. Uređaj je veoma dobro izrađen uprkos činjenici da poseduje četrnaest portova. Blok sa tri tastera je savršeno izrađen. Želimo da obratite pažnju na potpuno odsustvo praznine između zaštitnog stakla ekrana i samog lica uređaja. U nekim glavnim modelima takav problem postoji između ovih elemenata i on je takav da prašina može da uđe između. LG G3 nema ovaj nedostatak.

Dimenzije

Začudo, okvir oko ekrana kod LG G3 je deblji nego kod prethodnog modela, odnosno G2. Uopšte, G3 je mnogo veći nego G2: telefon je širi, viši, dok je debljina potpuno ista kao kod prošlogodišnjeg modela. Neverovatno? Uopšte ne, gotovo svi proizvođači sada žele da povećaju dijagonale ekrana u svojim glavnim modelima a kao rezultat toga, povećava se veličina uređaja.

Za smart telefon sa ekranom od 5.5 inča novi LG G3 izgleda zanimljiv. Da bi procenili veličinu LG G3, predlažemo da pogledate spisak aktuelnih vodećih modela sa dimenzijama:

  • Apple iPhone 5S - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama
  • HTC One (M8) (5 inča) - 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 grama
  • LG G3 (5.5 inča) - 146.3 x 74.6 x 8.9 mm, 149 grama
  • Nokia Lumia 930(5 inča) - 137 x 71 x 9.8 mm, 167 grama
  • Samsung Galaxy S5 (5.1 inč) - 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 grama
  • Sony Xperia Z2 (5.2 inča) - 146.8 x 73.3 x 8.2 mm, 163 grama

Kao što se vidi, LG G3 je veći od ostalih uređaja samo po širini kućišta, dok visina, debljina i težina modela, nisu među najvećima. Takođe, LG G3 je model koji od navedenih ima najveću dijagonalu ekrana od 5.5 inča. Naravno da velika širina kućišta prvenstveno utiče na upotrebljivost telefona, ali su LG inženjeri i programeri pokušali da ublaže dimenzije uređaja sa nekoliko softverskih odluka. Na primer, možete da promenite lokaciju tastera na touch panelu tako da oni koje često koristite budu smešteni na lokaciji koju možete lakše da dosegnete. Na primer, često vam je potreban taster Back a recimo kod modela HTC One (M8) on se nalazi na levoj strani i kada držite uređaj sa desne strane, nije zgodno da ga dosegnete. Kod modela LG G3 smo taster „Back" prebacili sa desne strane.

Panelu osetljivom na dodir, možete dodati i obrisati dodatne tastere. Na primer, mi smo dodali taster za notifikacije o pozivima na ovaj panel a on se inače nalazi ispod padajuće zavesice. Pri standardnom podešavanju treba da prevučete prst sa gornjeg dela ekrana (što nije lako kod uređaja sa ekranom dijagonale 5.5 inča)

Takve sitnice iako ne u potpunosti, i dalje olakšavaju rad sa smart telefonom i čine ga malo više udobnim za rad. Međutim, dodatne iluzije o ukupnoj upotrebljivosti LG G3 nisu neophodne – u pitanju je klasičan ogroman telefon i veoma će biti teško za korisnike koji nikada nisu držali u rukama uređaj sa ekranom većim od 4 inča da se naviknu na njega.

Poređenje sa modelom HTC One (M8)

Poređenje sa modelom LG G2

Vaš smart telefon može da stane u džep košulje ili pantalona ali to nije uvek zgodno zbog njegove širine. Tokom leta, ako imate ideju da u šorcu nosite LG G3, verovatno je bolje u to bude u torbi / rancu ili negde drugde.

Kontrole

Kao i LG G2, novi vodeći model je potpuno lišen hardverskih tastera na prednjem panelu, kao i na krajevima. Tri tastera se nalaze na zadnjoj strani uređaja u gornjem delu, u neposrednoj blizini glavne kamere. U početku, ovaj raspored tastera izgleda nezgodan, ali ako koristite LG G3 samo nekoliko dana, polako ćete da se naviknete na njih i počećete da ih koristite refleksno.

Pored toga, LG G3 ima pogodan sistem otključavanja ekrana – dvostruki dodir površine ekrana. Ovaj sistem radi, po našem mišljenju, savršeno. Kod modela LG G2 dolazilo je do blokiranja ekrana pre nego što ekran reaguje i otključava uređaj, ali je taj problem nestajao posle dva kratka dodira u bilo kojoj oblasti ekrana.

I dalje je prisutan sistem otključavanja KnockCode. Na kvadratu postoje četiri oblasti koje je neophodno u određenom redosledu dodirnuti za otključavanje uređaja. Ovaj metod je zgodan jer ne zahteva da unesete brojeve i takođe štiti uređaj od slučajnog otključavanja nekoga ko bi uzeo uređaj.

Tasterima za regulaciju jačine zvuka kod modela LG G3 su dodeljene radnje u pasivnom režimu. Ako držite nekoliko sekundi taster za smanjenje jačine zvuka u stanju kada je ekran isključen, a smart telefon zaključan, pokrenućete kameru, a ako pritisnete i zadržite taster za pojačavanje zvuka pokrećete rukom pisane beleške. Na žalost, dodeljivanje drugih radnji pritiskom ovih tastera u pasivnom režimu, nije moguće.

O nekim od karakteristika tastera na ekranu i onih u dnu ekrana, rekli smo dovoljno, pri čemu treba da dodamo da samo možete da promenite grafički stil panela i boje. Takođe možete da instalirate skriveni panel sa tasterima za specifične aplikacije.

Sistem gestova - LG G3 se ne izdvaja u odnosu na neke druge smart telefone, ali u odnosu na prethodne modele proširuje mogućnosti uspostavljanja kontrole smart telefona. Uređaj podržava sledeće gestove:

  • Automatski odgovara na poziv, kada držite telefon na uhu (čak i ako su povezane Bluetooth slušalice)
  • Isključivanje zvona kada okrenete smart telefon sa površinu stola, police ili neku drugu
  • Prebacivanje na nečujni režim u toku dolaznog poziva kada okrenete smart telefon
  • Zaustavljanje alarma ili uključivanje ponovnog kada okrenete smart telefon
  • Pauziranje video reprodukcije kada okrenete smart telefon

I ukratko o lokaciji konektora. Na gornjem kraju su infracrveni senzor i opcioni mikrofon. Na dnu - microUSB utičnica, 3.5 mm mini jack za slušalice i glavni mikrofon. Zvučnik, kamera i tasteri za regulisanje jačine zvuka i uključivanje se nalaze sa zadnje strane uređaja.

Na prednjoj strani, u gornjem delu su, slušalica, senzor ambijentalnog osvetljenja i blizine, kao i LED indikator te sočivo 2.1 MP prednje kamere (nije širokog ugla).

Svetlosni indikator u okviru G3 može se omogućiti ili onemogućiti za nekoliko tipova događaja: dolazni poziv, propuštene pozive i poruke, punjenje, nove preuzete aplikacije.

Kada je reč o kontrolama po našem mišljenju potreban je mali zaključak. Činjenica je da je LG jedan od prvih, čak i u okviru G2, uspeo da napravi neka neobična ali stvarno korisna rešenja za uređaje sa većim ekranom. Kod LG G3 ta ideja je bila dostojna razvoja. Mogućnost da se otključavanje ekrana izvodi dodirom radi tačno kao sat, zatim tu su sposobnost da se promeni lokacija tastera na ekranu osetljivom na dodir, da uklonite nepotrebne i dodate tastere važne za vas, mogućnost da sakrijete određeni panel u nekim programima - sve su to mali detalji koji čine da rad sa LG G3 bude ugodan, čak i ako mislite da kada koristite uređaj sa tako velikim ekranom je jednostavno nemoguće.

Ekran

LG G3 poseduje ekran dijagonale 5.5 inča, fizičkih dimenzija 121x68, koji koristi IPS matricu (True HD IPS +). Rezolucija ekrana – 2560x1440 piksela (534 ppi). Da, LG G3 je jedan od prvih pametnih telefona sa tako velikom rezolucijom ekrana. Uzgred, neki 27 inčni monitori vaših kućnih računara imaju potpuno istu rezoluciju – 2560x1440. Međutim, da budemo iskreni razlika u rezoluciji između ekrana modela LG G3 i HTC One (M8), na primer, ne može da vidi golim okom.

O ekranu modela LG G3 reći nešto negativno obzirom na njegove karakteristike nije moguće. Ekran ima veliku rezervu osvetljenosti, maksimalne uglove gledanja, čak i ako se ekran gleda dijagonalno, apsolutno nema iskrivljenja slike u boji i sjaju. Automatsko pozadinsko osvetljenje radi i ponekad štedi energiju baterije, odnosno stavlja nivo pozadinskog osvetljenja ispod onoga koji bi omogućio da udobno vidite ono što bi voleli da vidite, ali ova karakteristika dobro obavlja svoj posao. Posebno želimo da istaknemo uravnoteženu temperaturu boja ekrana i u tom smislu, ekran modela LG G3 karakteriše umereno svetlo, kontrast, ali u isto vreme, mirne reprodukcije boja, tako da čak i nakon duže upotrebe ekran oči se neće umoriti.

Ekran je prekriven zaštitnim staklom Gorilla Glass 3 i ima oleofobski premaz, tako da se otisci na ekranu i tragovi mogu lako ukloniti.

Ispod ćete naći set uporednih snimaka koji prikazuju HTC One (M8) i LG G3 ( desno / gore).

Blok originalne slike za (procenu boja), Izvor slike: www.wallbase.cc:

Kamera

Glavna kamera LG G3 je modul sa rezolucijom od 13 megapiksela, sistemom optičke stabilizacije slike u dve ose (OIS +), laserskim sistemom fokusiranja i blicem, otvorom blende od f/2.0.

Laser Fokus - jedan od najvažnijih i najinteresantnijih delova kamere smart telefona. Ova vrsta fokusa se odnosi na tzv. aktivni fokus koji je ovde ultrazvučni i infracrveni. Senzor blizu modula kamere u kratkom vremenskom periodu šalje višestruke snopove na predmet fokusa, koji se odbiju i vrate a zatim sistem razmatra vreme potrebno za prolaz zracima njihovim putem i na osnovu tih podataka čini precizno fokusiranje. Plus, sistem je veoma brz - LG G3 fokusira kadar za samo nekoliko trenutaka, čak i ako je to kompleksna scena sa puno razlika u udaljenosti između objekata. U nekim situacijama, laserski fokus nije radio kako treba a u drugim baš radi onako kako želite, tako G3 ima više nego zanimljiv sistem auto fokusiranja.

Pored fotografija, smart telefon vam omogućava da snimite video u maksimalnom kvalitetu, blizu 4K (3840x2160 piksela), kao i video snimke sa povećanim brojem kadrova do 120 fps.

Ukratko o interfejsu. Dostupna su dva režima - sa i bez podešavanja ekrana. U prvom slučaju, telefon će se automatski fokusirati na objekat u viziru svaki put kada se krećete, snimanje se vrši pritiskom na taster. Sa druge strane možete ručno da se fokusirate na predmet dodirom ekrana. U drugom slučaju na viziru nema podataka i podešavanja, a okidanje se vrši pritiskom bilo gde na ekranu, to jest, kamera vrši fokusiranje u tom trenutku na izabranoj oblasti i odmah kreira fotografiju.

Malo o režimima i kako se primenjuju na sliku.

Auto. Najnormalniji režim snimanja sa automatskim prilagođavanjem tako da se fotografija može kreirati u jutarnjem, popodnevnom, večernjem i noćnom ambijentu, kao i snimiti makro kadar ili tekst. Ukratko, bilo koja nejasna situacija se najlakše fotografiše u Auto režimu. Po našem mišljenju, slike u ovom režimu na LG G3 jesu veoma dobre čak i po oblačnom vremenu.

Snimanje po sunčanom vremenu:

Snimanje po oblačnom vremenu

Snimanje izbliza (makro):

Zasebni režim za snimanje noću nije dostupan, pa smo koristili Auto. Ne možemo da kažemo da je rezultat mnogo dobar jer ima dosta ometajućih elemenata: šum, nedostatak oštrine, zamućenost, ali ako se uzme u obzir činjenica da su svi kadrovi nastali samo koristeći ruke, bez obuke, stativa ili čak naporima da zaustavimo disanje prilikom kadriranja, rezultat i nije tako loš.

Noćno snimanje:

Takođe možete videti neke snimke u različitim uslovima:

Magic trick. Režim u kojem se kamera fokusira na trenutak na sva moguća rastojanja, a onda možete da izaberete bilo koji kadar u krajnjoj tački fokusa. Sličan program postoji i u okviru modela Samsung Galaxy S5, dok je kod HTC One (M8) u pitanju nešto drugačija implementacija ali je rezultat sličan. Ali oba ova modela, po našem mišljenju, gube po pitanju kvaliteta od modela LG G3 kada je u pitanju sprovođenje ove funkcije. Kod LG G3 fokusiranje na različite ravni je najtačnije i efikasno.

Ispod - primer napravljen u režimu magičnog fokusiranja a zatim sledi izbor dva različite tačke fokusa.

Još uvek postoji režim Panorama i dvostrukog okidanja, kada se u jednom kadru nađu snimci sa dve kamere - glavne i prednje. Kontinuirano snimanje počinje ako držite taster okidača. Burst brzina je visoka, u jednom trenutku može da napravi do 99 kadrova u kontinuiranom snimanju.

Takođe bismo želeli da napomenemo moćan ugrađeni editor fotografija kod modela LG G3. On može da uradi automatsko poboljšanje slike ili da je izmenite ručno. Između ostalog na raspolaganju su odsecanje, rotacija slike, i mnoštvo filtera. Takođe možete promeniti osvetljenje, kontrast, zasićenje, senke, temperaturu cele slike ili odabranh oblasti boja. I u kadru može biti neograničeni broj pojedinačnih delova izabranog radijusa, za svaki od kojih ste slobodni da izaberete individualne postavke. Još uvek možete da promenite oštrinu kadra i dodajte joj jedan od efekata : vintage, dramu, crno i belo, efekat HDR, retroluk, promenu kadra i nagiba. U okviru svakog efekta na raspolaganju su desetine opcija i podešavanja za svaki od njih.

Ispod je serija fotografija u njihovoj originalnoj formi (fotograifje nsimljene sa LG G3) kao i editovanej fotograifje ugrađenim editorom slika.

Video. Sada ćemo malo da pričamo o videu. Maksimalan kvalitet snimanja - UltraHD (3840x2160 piksela), dostupan je kao standardan – FullHD kvalitet (1920x1080). Pored snimanja pri 30 ili 60 frejmova u sekundi, postoji mogućnost snimanja videa pri brzinama do 120 fps. U video režimu AF praćenje radi, ali u trenutnoj verziji firmware-a LG G3 modela AF je suviše spor i netačan po našem mišljenju. Nadamo se da će kompanija u budućnosti ispraviti ovaj problem jer na kvalitet video zapisa nema pritužbi, dok je kvalitet snimljenog video zapisa sa zvukom dostojan hvale.

Trajanje baterije

LG G2 koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 3000 mAh. Uprkos činjenici da kapacitet baterije nije povećan u odnosu na LG G2, kao i da kod novog G3 ekran je veći i sa višom rezolucijom vreme rada novog glavnog modela kompanije definitivno nije lošije nego kod prošlogodišnjeg modela.

Naš primerak LG G3 radio je ceo dan, do večeri ili kasno noću. Opterećenje uređaja je bilo sledeće: pola sata razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sati slušanja muzike i oko 1-2 časova aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač).

U podešavanjima potrošnje energije, možete da omogućite režim uštede kada je nivo napunjenosti ispod 30 odsto. U ovom režimu, osvetljenost se smanjuje, isključuje se Bluetooth i Wi- Fi, vibracija, usluge automatske sinhronizacije i svetlosni indikator.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na najnovijoj Qualcomm platformi MSM8974 (Snapdragon 801) quad core 2.5GHz, grafički podsistem (GPU) - Adreno 330. LG G3 je dostupan u dve verzije o to jedna ima 2 GB RAM memorije i 16GB interne memorije za čuvanje podataka korisnika,dok druga ima 3GB RAM-a i 32GB interne memorije. Pored ugrđaene memorije uređaj ima i slot microSD kartice kao i slot microSIM kartice ispod poklopca baterije.

Testovi performansi

Sveukupna brzina LG G3 je velika, pa uprkos povećanoj rezoluciji i u isto vreme gotovo identičnoj Snapdragon 800 platformi, uređaj radi glatko, bez odlaganja i usporavanja. Naravno, ako želite da pronađete način da se telefon uspori prilikom skrolovanja ekrana ili stranica meniju, to se može lako uraditi. Pokrenete sve programe koji su dostupni i otvorite pretraživač i u njemu 20-30 kartica. Tako će se svaki uređaj usporiti. Uz svakodnevnu upotrebu, nismo primetili nikakvo kašnjenje niti zaostajanje.

Za svaki slučaj, tu su rezultati testa Antutu (X):

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE. Četvrta generacija mreža je podržana. Omogućavanje i onemogućavanje bežičnog interfejsa može da se izvede kroz podešavanja ili notifikacionog padajućeg panela. Set tastera u okviru ove padajuće zavese može da se menja po svom nahođenju.

USB. Sinhronizacija sa računarom i prenos podataka vrše se pomoću priloženog microUSB kabla. Standard je USB 2.0. Podržava standard USB OTG i USB - host - smart telefon se može povezati preko adaptera sa flash drive-om i ostalim uređajima za skladištenje, na primer, foto aparatom za prenos fotografija na vaš uređaj.

Bluetooth.Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP.

Wi-Fi (802.11a/ac/b/g/n). LG G3 koristi dual-band Wi-Fi modul i ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i bilo koji drugi moderni Android smart telefon, LG G2 podržava funkciju deljenja mobilnog Interneta (Wi-Fi ruter), a tu su i standardne DLNA i Wi-Fi Direct funkcije.

NFC.Standardni interfejs za svaki glavni model baziran na Androidu postoji i u okviru LG G3. Ova opcija se može uključiti i isključiti u meniju „Shairng and Connection“.

Navigacija

LG G3 ima podršku za GPS/A- GPS i GLONASS satelitsku navigaciju pri čemu se povezivanje sa satelitima vrši za minimalno vreme. Uređaj poseduje instaliran softver Google Maps i Google Navigation.

Tastatura

Kao i kod modela LG G2, i ovaj smart telefon koristi vlasničku LG tastaturu koja je vrlo zgodna. Prvo, postoji nekoliko tema koje možete izabrati i standardna podešavanja vibracija i zvukova koji prate dodir tastera. Drugo, sistem nudi razne opcije koje olakšavaju rad. Treće, dostupan je dobar rečnik sa predlozima reči a njega možete i da dopunite. Četvrto, tastatura može da bude prebačena na levu ili desnu ivicu ekrana za lako kucanje jednom rukom. Postoji posebna linija za unos brojeva.

Ali najvažnija karakteristika za nas je mogućnost da sami dodate donjem području tastature dva tastera sa znakovima interpunkcije. Ovo mogu da budu tačka i zarez, uzvik i upitnik ili taster da odmah pozovete sve znakove interpunkcije. Možete sve da prilagodite veoma lako.

Pa ipak - u okviru modela LG G3 možete da promenite visinu tastature, odnosno da promenite veličinu (visinu) pojedinačnih tastera. Nekome više odgovaraju male tastature, dok drugi, naprotiv će da je povećaju do maksimuma.

Zbog tih malih stvari i uopšte kvaliteta, tastatura u okviru modela LG G3 je, po našem mišljenju, jedna od najudobnijih standardnih tastatura za Android bazirane smart telefona.

Softverske karakterisitke i softver

Smart telefon koristi Android 4.4.2 sistem sa vlasničkim interfejsom kompanije LG. Kompanija je ako smo dobro shvatili, odlučila da ne izmišlja novi interfejs već je on od smart telefona do smart telefona sve lepši. Ako je kod LG G2 u pitanju bio kvalitetan interfejs, ali iskreno, previše boja i izgled su naružili interfejs onda se kod LG G3 situacija radikalno promenila. Interfejs u okviru LG G3 ne samo da je veoma funkcionalan i dizajniran do sitnica i skoro bez nedostataka, već je takođe i veoma ugodan za oko. Konvencionalna lepota u ovom slučaju je izražena maksimalnom lakoćom boja i oblika - grafički dizajn interfejsa koristi jednostavne ikone čiji stil nije prenatrpan, minimalistički, kao i veoma mirnu paletu boja bez nepotrebnog i divljeg mešanja boja što je tako karakteristično za interfejse korejskih proizvođača.

U suštini, koristeći LG G3 neko vreme, shvatite da sami sebe pitate da li je reč zaista o osnovnom interfejsu? Ne možemo reći da je interfejs modela LG G3 neverovatno lep i divan, ali je u poređenju sa G2 značajno bolji. Ukoliko interfejsu modela LG G2 nedostaje integritet, onda je kod modela G3, to ono što ste primetili prvi pogled - solidan interfejs dizajniran i napravljen u istom stilu.

Ukratko ćemo vam reći nekoliko zanimljivih stvari o interfejsu LG G3.

Imenik telefona Smart telefon poseduje praktičnu funkciju birača SmartDial, u kojoj da biste našli kontakt, ne morate se prebaciti na svoj adresar već uneti samo prvo slovo imena ili prezimena osobe. Međutim, imenik takođe postoji, i nudi veoma lagano pronalaženje i sortiranje.

Tokom dolaznog ili odlaznog poziva slika osobe sa kom razgovarate je prikazana u centru ekrana u kružnom prozoru. Po našem mišljenju, slika pozivaoca bi mogla da bude veća najmanje dva puta.

Poruke. Standardni prozor prikazuje poruke kao listu kontakata sa kojima ste se dopisivali. Unutra, sve je kao i obično - poruke su u formatu za ćaskanje. U okviru prepiske sa kontaktima možete da birate dizajn teme prozora – pozadinsku sliku i grafiku, odnosno oblake sa prepiskom. Zanimljiva karakteristika poruka je mogućnost da prilagodite poruku tako da ona izgleda kao da je napisana u određenom vremenu određenog dana.

Desk. Matrica ikona na radnoj površini ekrana, 5x5, odnosno do sedam ikona mogu biti smeštene u donjem panelu. Dostupni su različiti efekti okretanja radne površine ekrana. Takođe možete promeniti ikone aplikacija i njihove veličine i stil.

Zaključavanje ekrana. Na zaključanom ekranu prikazuje se jedna liniju novih obaveštenja i vreme odnosno u dnu je dostupan određeni broj prečica kojima možete da pristupite aplikacijama. Skup prečica može da se promeni.

Mnogi programi se mogu izvući u poseban mali prozor na vrhu radne površine. Veličina ovih prozora i transparentnost mogu se menjati po nahođenju korisnika. Takođe, LG G3 nudi režim prikaza dva prozora, kada je jedan program prikazan na vrhu ekrana, a drugi u dnu.

Prethodno instalirani softver. Smart telefon poseduje zgodan fajl menadžer sa mogućnošću da vidite fajlove po kategorijama ili u opštem pogledu, odnosno nudi pretraživanje i sortiranje po kriterijumima.

Aplikacija za vremensku prognozu sa animiranom grafikom.

Kalkulator, diktafon, radio - svi ovi programa su napravljeni u istom grafičkom stilu kao i ostatak interfejsa.

QuickMemo+ aplikacija vam omogućava da kreirate tekstualne beleške ili ih pišete rukom.

Jedno od otkrovenja interfejsa modela LG G3 je widget za vremensku prognozu i sat sa priloženim notifikacijama Smart Notice. Ideja je jednostavna - da podseti korisnika o važnim stvarima u formi kratkih obaveštenja: promeni vremena, događajima iz kalendara, propuštenim obaveštenjima i tako dalje. Međutim, dok su funkcionalna Smart Notice obaveštenja ograničena bukvalno na nekoliko vrsta (vreme i novi događaji), ako se pojave nove verzije widgeta koje će proširiti ovaj skup, Smart Notice će biti zanimljiv, po našem mišljenju.

U LG G3 postoji servis LG Health, koji računa koliko ste prešli šetnjom, li sagoreli kalorija.

LG QuickCircle

Uređaj poseduje korporativni poklopac sa prorezom na sebi. Zadnji deo poklopca je napravljen od valovite plastike koja liči na kožu. Unutrašnja strana poklopca je završena od mekog materijala. Kupci na raspolaganju imaju da biraju između pet boja: crna, bela, boja zlata, plava i roze, pri čemu su dostupne dve verzije poklopca, sa bežičnim punjenjem (Qi) i bez. Kućište sa instaliranim Qi se postavlja umesto originalnog poklopca smart telefona, dok je verzija bez Qi stavlja preko originalnog poklopca.

Granični prozor - Tanak providni plastični prsten ekrana koji kada se aktivira svetli nekoliko sekundi. U prozoru se prikazuje trenutno vreme, možete izabrati widget za prikaz vremenske prognoze ili vremena. Korisnici na raspolaganju mogu da biraju neki od devet različitih widgeta časovnika. Takođe u ovom prostoru može biti prikazan Mini Player, broj pređenih koraka, pozivi ili poruke. Poruke, se ne prikazuju sve, već samo nove, nepročitane, dok što se tiče poziva putem QuickCircle možete gledati najnovije pozive i vršiti pozivanje. Konačno, uz pomoć prozora bez otvaranja poklopca, možete kreirati fotografiju.

Informacije u QuickCircle prozoru izgledaju otprilike ovako:

Cover the cost of supporting wireless charging (QI) - 1990 rubles, version without QI - 1690 rubles.

Zaključak

Na kvalitet prijema za tri nedelje korišćenja LG G3 nismo imali nikakve pritužbe. Obim i dinamika melodija zvona su malo iznad proseka, uprkos činjenici da koristite jedan zvučnik (za razliku od dva kod HTC One M8, na primer). U većini situacija se melodije dobro čuju, ako stavite jačinu na maksimum. Jačina zvučnika je takođe na dobrom nivou, postoji mala rezerva za jačinu razgovora u bučnom okruženju. Vibracija je prosečne snage.

Verzija 3/32 GB još nije dostupna na svim tržištima ali to ne znači da neće biti. LG je sa ovim modelom odlučio da ponudi svoj najnoviji vodeći model po ceni koja je nešto niža od konkurencije. Pre nego što se pojavio LG G2 činilo se da kompanija nema šta da ponudi u segmentu vodećih modela, ali je kada je stigao G2 sitacija je počela da se menja. Sa LG G3 situacija je potpuno promenjena. Sada kada kupite LG vodeći model ne samo da kupujete vrhunski pametni telefon, već uređaj skoro bez kompromisa.

Prvo, kompanija je uspela da spakuje veliki 5.5 inčni ekran u kućište, koje se može porediti po veličini sa kućištima uređaja koji imaju 5 inčni ekran. Drugo, LG je iskoristio greške koje je napravio kada je reč o interfejsu prethodnog modela i tako je nastao interfejs koji je korišćen u okviru ovog modela koji je uredan, jednostavan i uniforman. Treće, sam interfejs nastavlja da se poboljšava kako se poboljšavaju pojedinačne komponente smart telefona kao što je kamera. Da, LG G3 ima mane. Po našem mišljenju, to je plastično kućište, iako je stilizovano kao da izgleda da je izrađeno od metala. Takođe možemo da dodamo nedostatak zaštite od vlage i verovatno nešto drugo, ali iskreno nije lako setiti se slabih strana ovog uređaja. I to je to - pokazatelj uravnoteženog uređaja je kada jednostavno ne možete da imenujete najmanje par ozbiljnijih nedostataka. Cena je slična kao i kod ostalih glavnih modela. Dimenzije? Uporedite HTC One (M8), Sony Xperia Z2 i Samsung Galaxy S5. Performanse? Na istom nivou.

Na kraju smo dobili skoro savršen LG G3 vodeći model za 2014. Da, kompanija je imala prednost, jer je ovaj model usledio nakon što su se pojavili najnoviji uređaj drugih proizvođača, ali i da iskoristi ovu prednost, LG je morao da uloži velike napore. LG je uradio sa modelom G3 odličan posao i ako planirate da kupite neki od vodećih modela baziranih na Androidu, onda je LG G3 svakako model na koji treba obratiti pažnju.

Karakterisitke:

  • OS: Android 4.4.2
  • Mreže: GSM, HSDPA, LTE (microSIM)
  • Procesor: Quad, 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon platforma 801
  • Grafički podsistem: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 16 GB
  • Slot za karticu: Da, microSD
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac) Dual-Band, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), microUSB (USB 2.0, MHL, OTG) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: True HD-IPS +, dijagonale 5.5 inča, rezolucija 2560x1440 pixels, gustina 534 ppi, automatsko podešavanje nivoa osvetljenosti
  • Kamera: 13 MP sa autofokusom (laserksi fokus i kontrast), blic i optička stablizacija slike (OIS+), video se snima pri 4K, 2.1 MP kamera sa prednje strane
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS), Glonass
  • Dodaci: akcelerometer, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: Li-Ion kapaciteta 3000 mAh, ukloniva
  • Dimenzije: 146.3 x 74.6 x 8.9 mm
  • Masa: 149 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024