Galaxy Note 4 2014
2014. godina
5.7" OLED, 73.4% body
10% 805, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3220 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note 4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Android tableta Samsung Galaxy Note 4 N910C

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 4.4.4, korisnički interfejs TouchWiz
  • microSIM
  • Ekran SuperAMOLED, 5.7 inča, 1440x2560 piksela, QHD, 515 piksela po kvadratnom inču, 16 miliona boje
  • Corning Gorilla Glass 3
  • S Pen unos za pisanje rukom, crtanje i drugo
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • Exynos 5 Octa 5433, 8-core procesor, do 1.9GHz po jezgru Cortex A57, do 1.3 GHz po jezgru Cortex A53, grafički akcelerator Mali-T760 - LTE Cat.4 - N910C
  • Qualcomm Snapdragon 805, 4 core Krait 450 do 2.7 GHz, Adreno 420, LTE Cat.6 - N910S
  • Senzor brzine, žiroskop, senzor blizine, kompas, barometar, UV senzor, brzine orkucaja srva, zasićenja krvi kiseonikom. GPS / A-GPS / Glonass
  • ISOCELL ckamera 16 MP, optička stabilizacija lsike, video snimanje do 2160r 30 fps
  • Ant +, Bluetooth 4.1 EDR, Wi-Fi 802.11 b / g / n / ac, dva ospega; microUSB (USB 2.0), USB Host, MHL, USB On-the-go; NFC, infrared;
  • 3G 850/900/1900/2100; 4G 800/850/900/1800/2100/2600
  • Baterija 3220 mAh Li-Ion
  • Dimenzije 153.5x78.6x8.5 mm, masa 176 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 3220 mAh
  • Žične stereo lsušalice
  • Punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu

Poziconiranje

Linija Note modela je počela kao eksperiment kompanije Samsung, a njegov rezultat je bio iznenadna tražnja za ovim modelom na tržištu. Već druga generacija Note linije stiče osobine vodećeg modela što je imao veliki uticaj na njegovu prodaju. Samsung ima dva vodeća modela u toku godine, jedan je Galaxy S, koji se pojavljuje u rano proleće i jesen – model linije Note. Godine 2013, postalo je jasno da većina inovacija upravo se prikazuje u okviru linije Note, pri čemu ovi uređaji ne samo da su postali poligon za nove tehnologije, već i ključni proizvod za kompaniju. Interesovanje sa Galaxy S modela se postepeno pomera ka Galaxy Note, ali sa druge strane dovoljno je reći da je prodaja Galaxy S4 u prvih 50 dana dostigla 10 miliona uređaja širom sveta, dok je Galaxy Note 3 prodat u istom broju za 60 dana. Konvencionalno, možemo reći da su u okviru kompanije Samsung, postojale dve kategorije modela paralelno, i da se postepeno fokus prebacivao na stariji model. Razlozi za to bi mogli da budu mnogobrojni - nedostatak pravih i jakih konkurenata, visoke cene proizvoda, što samo po sebi stvara razlike (uvek postoje oni koji žele da telefon maksimalne vrednosti), odlične tehničke karakteristike. Note 3 model je bio veoma uspešan, kao i Note 2, koji nije imao konkurente. Obratite pažnju na to kako se linija Note menjala.

Sa druge strane, LG je vrlo pažljivo pratio razvoj linija Galaxy S i Note. U toku 2013, kompanija je bila primorana da odluči da li će biti u stanju da se takmiči sa dva gavna modela i stvorila je međurešenje - LG G3. Što se tiče veličine, dijagonale ekrana, ovaj model je upravo na pola puta između Galaxy S5 i Note 4, iako on funkcionalno teži ka Galaxy S5.

Note linija je stvorila novi segment na tržištu i da je uspešna, dokazuje i to što je Apple pokušao da „odgrize“ komad tržišta, stvarajući Apple iPhone 6 Plus, hibrid telefona i tableta, koji u ovom slučaju, kao i kineski telefoni, se ne oslanja na nove tehnologije ili kvalitet rada, već samo na rast dijagonale ekrana. Slično kao kineski proizvođači, Apple nudi samo još jedan uređaj sa velikim ekranom, ali ne i koncept koji menja shvatanje uređaja i njegovih mogućnosti.

U kompaniji Samsung, stvarajući liniju Note, uvek su bili fokusirani na san potrošača da dobije najviše moguće performanse, koje će biti značajne u nekoliko narednih godina. Na primer, Note 3 ne gubi svoj značaj danas, godinu dana nakon njegovog pojavljivanja. U stvari, ovaj uređaj je jedan od najboljih na tržištu, on ne izgleda zastareo, ali kvalitet kamere je lošiji samo od one u najnovijoj generaciji Galaxy S5, kao i Note 4. Za ljubitelje grube sile i snage telefona u sintetičkim testovima takvih uređaja – ovi modeli su sam božji dar. Za obične korisnike, ovo je takođe dobar izbor, jer je kupovinom takvog uređaja, ne morate da mislite o tome da ga promenite za još najmanje nekoliko godina. Glavna stvar je da i posle par godina ćete u rukama imati uređaj koji je prilično funkcionalan i dobro funkcioniše. Možda ovo objašnjava ko su pravi lideri na tržištu – a ne način na koji su postavljeni u vreme predstavljanja, pri čemu mogu da se koriste nekoliko godina kasnije, a bez da korisnik primeti da nešto nedostaje. I u ovom aspektu tržišta dominiraju dve kompanije - Apple i Samsung, kao što se vidi iz njihove prodaje. Ali pristup ovih proizvođača se veoma razlikuje: ako se Apple ne oslanja na performanse i snagu brenda, marketing, dizajn, Samsung je uvek fokusiran na performanse uređaja, njegove mogućnosti i najnovija dostignuća. To su apsolutno različiti pristupi i po ovom aspektu Note 4 je uređaj samo za one koji žele da dobiju maksimum mogućih tehnologija za svoj novac i kao posledicu toga, kvalitet slika, glasa, performansi i drugih aspekata.

Kupci Note modela se mogu podeliti u tri grupe potrošača - sa jedne strane, to su oni koji su tehnološki zaluđenici, fokusirani na najproduktivnija, zanimljiva rešenja. Druga grupa su poslovni korisnici, oni kojima trebaju efikasna rešenja sa dodatnim funkcijama, na primer, rad sa olovkom, rukom pisane beleške. Treći deo publike su više „modni“ korisnici, oni koji kupuju najskuplja rešenja, pokušavajući da se maskiraju kao poslovni korisnici. Takođe treba podsetiti da, kao i raniji, Note modeli - ovo je jedini proizvod na tržištu koji je pogodan za one koji koriste telefon da bi pisali beleške rukom i vole da pišu. Alternativa ovom proizvodu jednostavno ne postoji u ovom aspektu.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung Note linija je pozicionirana kao najskuplje jedinice. Prošle godine kompanija je dodala zadnjoj strani uređaja reljefni izgled kože što je izazvalo mnogo podsmeha - navodno premium proizvodi mogu biti izrađeni korišćenjem samo prave kože, a ovde je u pitanju imitacija kože. Nelogičnost provejava u ovim komentarima, kao i zdrav razum, naravno. Plastika - to je jedan od najboljih materijala koji postoji na tržištu, ali što je najvažnije, ona je nepretenciozna da se koristi. Ispostavlja se da je Samsung kopirao mnoge od kineskih kompanija koje su primenile slično rešenje, a u toku 2014 smo mogli da vidimo desetine modela sa takvim rešenjem - što vam omogućava da uređaj održi dobar izgled za duže vreme. Ipak, mnogi su zaboravili da je takav poklopac bio dostupan u okviru Note 3 prvih meseci prodaje - to jest, mogli ste da promenite izgled vašeg uređaja. Po našem mišljenju, ovo je najbolji pristup - kada birate materijal koji vam je potreban. Kao redovni korisnici Note modela velika većina kupaca žela da imaju trajan uređaj, otporan na habanje, kao i činjenicu da je to podrazumevana konfiguracija što je veliki plus.

Takođe je važno napomenuti da poklopac za Note model nije samo neki spoljni pribor uređaja, on je takođe deo kućišta, pri čemu možete da koristite poklopac umesto zadnje maske. Na kraju testa, mi ćemo se vratiti na ovo pitanje, jer je važno u smislu modnih dodataka koji se pojavljuju za Note 4.

Počnimo sa spoljašnjim izgledom modela - očigledno je da on podseća Note 3, razlike su tako male da možete biti zbunjeni. Na mnogo načina, nasleđe dizajna nije loše, pogotovo jer je praćen radikalnim promenama u materijalima kućišta. Kao kod Galaxy Alpfa, Note 4, koristi metalni okvir oko celog kućišta. Pogledajte model Alpha, ovo je primer kako to izgleda na ovom malom uređaju.

Samsung Galaxy Alpha

Otprilike u isto izgleda i Note 4, ako ne obratite pažnju na potpuno drugačiju veličinu uređaja. Metalne ivice su zasečene, pa na svetlosti stvaraju interesantne senke. Ali u isto vreme bočne strane su u boji kućišta - kod pink varijante su pink, bele kod belog uređaja i tako dalje. Sa tehnološke tačke gledišta to je izazov - kako da dobijete kvalitetan sloj boje metala, tako da se ona ne skida sa konstantnom upotrebom. Konkretno mi smo pokušali da ogrebemo završni sloj ključevima i drugim metalnim predmetima, ali nikakvi tragovi nisu ostali. Priznajemo da bi nož ili ekser mogli da postignu rezultat u vidu ogrebotina, ali to je upravo namerno oštećenje uređaja.

Sviđa nam se Note 3, ali je činjenica da se boja sa bočnih strane skida nakon godinu dana korišćenja, kao i sa jedne od ivica na prednjoj strani nakon ponovljenih padova, što nam se ne dopada.

Treba napomenuti da Note 3, kao i prethodni uređaji, vrlo lako može da izdrži pad sa visine odrasle osobe na različitim podlogama. Pokušali smo da Note 4 ispustimo na drveni pod sa 1,5 metara, i nema vidljivog oštećenja. Nismo probali da ga ispustimo na asfaltu, jer nismo želeli da uništimo potpuno novi uređaj. Sve u svemu, u Note 4 modelu postoji izdržljiv okvir koji se neće promeniti i neće obrisati kao prednja strana od metala.

Uređaj se isporučuje na tržište u 4 boje: bela, crna, pink i boja zlata. Sve boje izgledaju interesantno, za razliku od prethodne godine, nije potrebno da čekate za ove boje dodatno, već su se sve odmah pojavile.

Poklopac sa zadnje strane je takođe napravljen sa ispupčenim šarama, ali je dobio novi crtež, koji je postao nešto veći, nema petlji na ivicama. Ona se ne briše, izgleda dobro. Poklopac, za razliku od prethodnog modela, neophodno je da se pažljivo pritisne u dnu, jer ako to uradite on uvek dolazi na svoje mesto odmah. Ovo nije veliki nedostatak samo treba da pazite.

Zvučnik u jedinici je premešten ka zadnjem zidu, dizajn je potpuno analogan Galaxy S5 - Note 3 imao zvučnik u dnu. Promena lokacije zvučnika, načinila je uređaj još glasnijim nego Note 3 pa sada iste melodije zvuče još glasnije, što smo pokušali da pokažemo u našem videu.

Na krajevima kućišta su mikrofoni - sada ih ima tri u uređaju. Dva na dnu i jedan na vrhu. Tri mikrofona rade odličan posao, ne samo sa smanjenjem buke na ulici ili bučnom okruženju, već su dodali i neke funkcije koje nisu tipične za telefone i do ovog trenutka nisu postojale u ovakvim uređajima. Poboljšan je diktafon – u okviru kojeg postoji režim „Intervju“, kada je on snima zvuk sa dva mikrofona – važno je da se okrene kraj telefona ka osobi koju snimate, poželjno je da se stavi na sto. Tu je i režim „Konferencija“, kada se snima zvuk iz različitih izvora. Jedna od novih opcija, ali za razliku od mnogih, ona nije beskorisna i laka je za rad i život.

Napominjemo da je sa stanovišta kvaliteta glasa u Note 4 urađen sjajan posao. I to ne samo vezano za kodeke koji podržavaju HD Voice, koji, zauzvrat, zavisi od podrške operatera. Samsung je pokušao da stvori telefon koji nudi najbolji kvalitet zvuka dok razgovarate unapređujući zvučnik i mikrofone. Većina ljudi neće ni primetiti ovaj parametar ali će biti zadovoljni. Međutim, za nekoga ko provodi oko 1,5-2 sata dnevno na telefonu, jako je važan kvalitet zvuka, pa i ova karakteristika. Može se porediti samo sa telefonima kompanije Nokia, koja je u svom poslednjem vodećem modelu vratila svoje bivše vrednosti.

Na panelu sa zadnje strane se nalazi 16MP modul, koji nema okvir. Obavlja svoju funkciju veoma dobro. Obzirom da je kamera u sredini, to čak ima svoje prednosti, kućište se podiže i zvučnik je glasniji kada je jedinica na stolu.

Senzor ispod kamere se promenio u odnosu na Galaxy S5, sada ne samo da može da meri puls, već i da se meri nivo kiseonika u krvi, stres, ultraljubičasto zračenje. Mnoge opcije za većinu korisnika će biti izlišne, ali u krajnoj liniji treba opravdati dodatni novac koji će kupci platiti za ovaj uređaj.

Na vrhu se nalazi IC port za kontrolu kućnih aparata. Vaš telefon može da radi kao daljinski upravljač za bilo koju tehnologiju. I to ponekad pomaže. Imali smo nekoliko situacija u kojima recimo baterija u daljinskom upravljaču u hotelu nije radila i telefon se jednim klikom, pretvorio u pravi daljinski upravljači. Kod kuće kada koriste TV usluge (kablovske ili satelitske kanale), on takođe nudi sve programe, raspored i pretragu za njima. Veoma zgodno. Sam servis nudi kompanija Peel.

Sa leve strane je taster za kontrolu jačine zvuka a na desnoj strani - On / Off taster. Tasteri su udobni za rad i oni su takođe napravljeni od metala. Na vrhu se nalazi 3.5mm priključak za slušalice, a sa donje strane - USB konektor (microUSB 2.0). Možda jedini nedostatak je što ne postoji USB 3.0 konektor koji postoji u okviru u Galaxy S5, Note 3. Dosta teorija smo čuli o tome zašto je Samsung to učinio, ali najverovatnija je ona da se Samsung nadao da može da tu koristi USB 4.0 konektor. On izgleda isto kao i konektori u poslednjem Apple uređaju, uređen veoma jednostavno. Takvi uređaji će se pojaviti u leto 2015, pa možda zato je kompanija odlučila da se vrati na USB 2.0. Smatramo da ovo nije ozbiljan nedostatak, mali broj ljudi će zažaliti što nema USB 3.0 porta.

Na donjem kraju, možete videti prorez za olovku S - Pen. Kao i ranije, ručica je vezana sigurno, ne može da se odvoji, ali pričaćemo o tome zasebno, šta je promenjeno.

Hajde da govorimo o prednjoj strani jedinice - levo od zvučnika je pokazatelj propuštenih događaja, on trepće plavo, i može biti onemogućen u meniju. Sa desne strane su senzor blizine, a još više desno - prednja kamera, koja je dobila veću rezoluciju i novu funkciju za kreiranje panoramske fotografije. Za nekoga, ovo će možda biti zanimljiv dodatak funkcionalnosti telefona.

Mehanički centralni taster je ostao nepromenjen, a sa njegove obe strane su dva tastera osetljiva na dodir.

Kada otvorimo poklopac zadnje strane uređaja, unutra vidimo konektor memorijske kartice microSD, podržana je zamena bez isključenja uređaja. Odmah ispod je slot microSIM kartice, ali da biste je zamenili potrebno je da izvadite bateriju.

Za razliku od Galaxy S5, u Note 4 nema zaštitu od vode i prašine, a ako nas sećanje ne vara S5 podržava IP67 nivo zaštite. Ovde ona jednostavno nije obezbeđena, tako da nije preporučljivo da potapate telefon. Konačno, poslednja stvar vredna pomena u ovom delu testa, veličina uređaja - 153.5x78.6x8.5 mm, težina - 176 grama. To je uporedivo sa Note 3 (151.2x79.2x8.3 mm, težina - 168 grama). Uređaj lepo stoji u ruci, a ne izaziva nikakve probleme. Često se kaže da je ovo izuzetno velika jedinica, i to je istina. Telefon jeste prilično veliki, ali prilično udoban za ruku muškarca. Pogledajte veličinu ovog modela u poređenju sa drugim uređajima.

Poređenje sa modelom Huawei Mate 7

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poređenje sa modelom Samsung Note 3

Poređenje sa modelom Lenovo Vibe Z2

Poređenje sa modelom Sony Xperia Z3

Poređenja radi, Apple 6 plus, ima manju bateriju, manju veličinu ekrana (5.5 inča), težak je 172 grama i ima dužinu za oko 8 milimetara više - 158.1x77.8x7.1 mm. Neobično je da Apple ne može da dostigne manju veličinu kada koristi manji ekran. U isto vreme, dimenzije Note linije su izvedene od komponenti i prvobitno je Samsung izmislio formu ove linije, koja ostaje četvrtu godinu za redom. Imajte na umu da su svi modeli Note liniju blizu ove veličine, a malo je verovatno da će se nešto promeniti, jer pitanje je kako zadržati dimenzije da budu udobne za nošenje u ruci, a kompromis koji je kompanija uspela da pronađe, bio je idealan za ovu formu.

Ekran

Nije na odmet da se prisetimo da je Samsung jedan od retkih proizvođača koji kreiraju sami svoje komponente, uključujući ekrane. Toliko godina kompanija je lider na ovom tržištu, a konkurenti jednostavno nemaju pristup najnovijim razvojima, i to je jedan od razloga zašto je Apple je pokušao da odbije komponente kompanije Samsung, ali je na kraju bio primoran da se vrati ovoj kompaniji i kupuje komponente.

Trka za kvalitetnim ekranima na duge staze došla je na potpuno drugačiji nivo – u pitanju više nije samo kvalitet slike, rezolucija ekrana, već i koliko energije troši ekran. Pre nekoliko generacija, Samsung je pokušao da smanji potrošnju energije ekrana i napravio je značajan napredak u ovoj oblasti – drugi aspekti rada su bili jednaki ili čak viši od konkurencije. Modeli kompanije imaju najbolje karakteristike energetske efikasnosti, i veliku ulogu u tome igra ekran. U ovom slučaju, za laika je često razliku u ekranu teško predstaviti, oni žive u marketinškim pričama i ne razumeju pravu razliku između tehnologija. Shvatamo da je neophodno da se uporedi najnovija generacija ekrana i pokaže razlika u veoma konkretnim primerima.

Pogledajmo specifikacije ekrana Note 4 modela. Dijagonala je ostala nepromenjena – 5.7 inča, ali rezolucija je povećana na QHD – 1440x2560 piksela, 515 piksela po inču kvadratom, SuperAMOLED. Po našem mišljenju, bilo koji ekran sa gustinom od 400 piksela po inču, se već može smatrati odličnim i pikselizacija je izuzetno teško da se vidi. Naravno, tu su i druge opcije - kvalitet slike, reprodukcija boja, jednostavnost upotrebe.

Za početak, Note 4 je jedan od retkih uređaja čiji ekran poseduje Corning Gorilla Glass 3 (drugi primer je Nexus 5). Obično telefoni koriste drugu verziju ove tehnologije, koja je mnogo jeftinija, ali je inferiorna u tvrdoći za 50 odsto, dok je otpornost na ogrebotine niža za 40 odsto. U ovom trenutku, ništa bolje kada je reč o staklu za zaštitu ne postoji.

Ali izbor Corning Gorilla Glass 3 nije slučajan - ono igra ulogu ovde, naročito debljina stakla, jer u Note 4, isto kao i u prethodnim uređajima, postoji poseban sloj koji upravlja klikom olovke. Ovaj proces, za razliku od drugih uređaja, jeste delo kompanije Wacom i samo je korišćen kod modela Note, pri čemu je i sama kompanija Wacom delimično kupljena od strane kompanije Samsung. Konkurenti će morati da izmisle nešto novo, ili pristati na konvencionalne ekrane, kakvi se koriste danas. Da nacrtate na ovoj jedinici nešto je mnogo lakše nego kod bilo kog drugog modela sa olovkom. Na prezentaciji Note 4 posebno je naglašeno da je Samsung pokušao da obezbedi da olovka bude najsličnija pravoj olovci, pri čemu ekran manipuliše stepenom pritiska, i možete da nacrtate šta želite, kao što se to radi na papiru. Reći ćemo vam da, uprkos istom dizajnu olovke kao kod prethodnog modela ona ima veću sličnost sa pravom olovkom, što je plus za ovaj model.

Hajde da se vratimo na ekran i njegove karakteristike. Na prezentaciji je pomenuto da viša rezolucija omogućava bolji prikaz fontova. Oči ne mogu da vide ovo, ali fontovi su uredniji. Da li će to uticati na percepciju slike? Mislimo da je tako. Ekran modela Note 4 će manje da vam umara oči, što je testirano praksi.

Sledeća stvar - preciznost boja. Po našem mišljenju, merenjem i njihovim tumačenjem, što je još važnije od dobijenih rezultata, treba da se bave profesionalci, oni koji svakodnevno se bave takvim stvarima.

Zaključak o ekranu. Reč je o ekranu koji je bolji od svih postojećih ekrana, a ima najtačnije boje, najfleksibilniju konfiguraciju, nema konkurenata. Takođe, on je superioran u odnosu na ekrane u okviru Galaxy S5 (on je bio broj jedan do pojave ovog modela) i Galaxy Tab S. Pročitajte izveštaj kompanije, koji je veoma detaljan i detaljno opisuje zašto je ovo najbolji ekran smart telefona. Drugo mesto zauzima Galaxy S5.

U praksi, ekran nam se učinio veoma blizak onome kod Galaxy S5 modela, ali slova i slike su jasnije – na šta utiče drugačija rezolucija. Takođe želimo da napomenemo da ekran ostane čitljiv pod različitim uslovima, uključujući i izlaganje suncu. Prednosti ekrana - mogućnost da ga prilagodite da odgovara vašim potrebama, možete da izaberete da radi kao na drugim telefonima (izbledele boje, RGB), možete izabrati Adobe RGB, kao i adaptivni ekran.

Ekran podržava rad u bilo kakvim rukavicama, potrebno je samo da aktivirate ovu funkciju u meniju.

Pogledajte poređenje ekrana sa modelom Galaxy Note 3 (na slici gore).

Note 3 / Note 4

Fontovi su različiti u istom programu.

Po našem mišljenju, napori koje je Samsung uložio u SuperAMOLED ekrane, stvorio je jaz u odnosu na najbliže konkurente koji će postojati godinama. On vam omogućava da kreirate prilagođene SuperAMOLED režime uštede energije, kojih nema kod drugih konkurenata. U celini, sa takvom osvetljenosti, rezerve su ogromne, pri čemu ekran troši toliko da vam omogućava da podesite najbrže procesor i grafički procesor bez uticaja na ukupno vreme rada uređaja.

Suština je želimo da napomenemo da se ekran u Note 4 modelu može nazvati malim delom inženjerske umetnosti - to je najbolji ekran prema skupu parametara, pri čemu direktne konkurencije jednostavno nema.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije modela Note 3 je skoro nepromenjen: 3220 mAh u poređenju sa 3200 mAh. Prema podacima proizvođača, vremena rada u glavnim režimima se ne menjaju, a isto važi i za vrednosti u režimu mirovanja - do 850 sati, dok je vreme razgovora - do 16 sati odnosno video reprodukcije - do 10 sati i slušanja muzike - oko 50 sati.

Zbog činjenice da je korišćen novi čipset izrađen 20 nm tehnologijom (kao u Galaxy Alfa modelu), prisutan je dobitak vremena rada, ali je on potrošen većom rezolucijom ekrana i moćnim GPU. Na prezentaciji ovog modela je rečeno da baterija istog kapaciteta je u stanju da poveća vreme rada uređaja za 7,5 odsto.

U izvesnoj meri, ovo je nezahvalno igranje ciframa, jer jedno su sintetička merenja, a drugo stvarno ponašanje telefona u realnim uslovima. Naša merenja vremena rada kada reprodukujete video (maksimalno osvetljenje, HD- video koji se ponavlja), pokazuju da je vreme rada oko 9 sati, odnosno manje za jedan čas (Exynos verzija), ali da je od verzije sa Qualcomm čipom ova vrednost ista i iznosi 10 sati. Ostali detalji su jednaki, što se može pripisati driverima čipseta i njihovom radu na ovom hardveru. Mislimo da u stvarnosti Exynos verzija ne pokazuje povećanje vremena rada u odnosu na prethodni model, već se to odnosi na Qualcomm verziju uređaja.

Pri tipičnom šablonu korišćenja uređaj radi dva dana, kao što je to bilo i za prethodni model. Ovo je jedan od smart telefona koji nudi najduže trajanje baterije na tržištu, i nijedan model nije mogao da mu parira tom smislu. Bez obzira na to u kom režimu koristite uređaj, šta radite na svom telefonu, možete da budete sigurni samo u jednu stvar - on će trajati duže od sličnih uređaja sa istom veličinom ekrana. Po veoma visokim opterećenjima, kao u našem slučaju Note 3 traje do uveče uz oko 3-4 sata rada ekrana stalno i uz prenos velike količine podataka preko mreže. Note 4 pokazao potpuno iste rezultate, jednostavno razlike nije bilo.

Treba reći da je oblik baterije modela Note 4 promenjen i on je drugačiji po izgledu od baterije modela Note 3.

Note 3 / Note 4

U okviru uređaja su korišćene tehnologije Adaptive Fast Charging i Qualcomm Quick Charge 2.0, pri čemu je u pitanju prvi model sa njima. U podešavanjima (pogledajte „Energy Saving“) uključena je mogućnost brzog punjenja. U ovom slučaju, matični punjač može da napuni telefon do polovine kapaciteta za pola sata dok će se za sat vremena baterija uređaja napuniti do 90%.

Zanimljivo, tehnologija brzog punjenja razvijena je isključivo za procesor Snapdragon, ali Samsung ima pravo da ga koristi sa Exynos procesorom. Sami punjači su različiti, bez odgovarajućeg punjača nećete biti u mogućnosti da izvršite brzo punjenje, već ć se baterija puniti normalnom brzinom za 3 sata (2A). Po našem mišljenju, brzo punjenje je jedna od vidljivih prednosti ovog uređaja, punjenje telefona 2 sata do 90 odsto kapaciteta je skupo. U kolima brzo punjenje nažalost neće raditi.

Na kraju, želimo da naglasimo da Note 4 ima dovoljno prostora da se poveća trajanje baterije jednim punjenjem. Od elementarnih podešavanja možete podesite osvetljenost ekrana - maksimalne vrednosti su suvišne za većinu, da onemogućite definiciju S Pen, ako vam nije potrebna olovka, i razne druge postavke. Možete da ograničite snagu procesora, koja ne utiče na performanse, ali daje oko 5-6 dodatnih sati rada. Planiramo da u bliskoj budućnosti napišemo detaljan materijal koliko je to moguće da sačuvate energiju Android – smart telefona bez ugrožavanja udobnosti njihovog korišćenja. Na Galaxy Note 3/Galaxy S5 smo postigli vreme rada koje mnogi ljudi smatraju da je nemoguće samo promenom postavki.

Na kraju, želimo da naglasimo da kao u S5, u Note 4 ima dva režima uštede energije. To su uobičajeni režimi uštede energije, u kojima možete ograničiti rad aplikacija tako da ona uključuje sivu boju za ekran (kod AMOLED ekrana siva gotovo da ne troši energiju). A u sivoj varijanti može da se radi skoro sve, čak i da se gledaju sadržaji - ali to nije previše prijatno i udobno.

Ovaj režim je dobar za uštedu u okruženju gde imate potrebu da vam baterija traje, a želite sve funkcije telefona. Kada vam ostane 10 odsto kapaciteta možete bezbedno računati na oko tri sata, gotovo nema greške po ovom pitanu. Reč je o tri sata aktivnog korišćenja uređaja dok u režimu mirovanja, on može da traje mnogo duže.

Ograničenje maksimalne potrošnje energije gasi gotovo sve funkcije na 45 odsto baterije pri čemu će telefon moći da rad u pasivnom režimu najmanje 6 dana! Ali, naravno, sve zavisi od toga kako ga koristite. Takođe, uključena je siva boja, ali su isključene sve komunikacije, spisak pokrenutih aplikacija je ograničeni na one koje su vam dozvoljene, svi pozadinski procesi su isključeni. Ne možete napraviti screenshot u ovom režimu, mnoge ugrađene opcije nisu dostupne (ali ni ne trebaju).

Svidelo nam se za ovaj režim da kada baterija se približi minimalnom nivou, jednim dodirom možete da aktivirate ovaj režim, pri čemu možete lako da sačuvate bateriju do večeri - SMS i glasovni pozivi će vam biti na raspolaganju.

Vredi podsetiti da ništa slično ne postoji kod konkurencije. Zvanično u Note 3, ove mogućnosti nisu dostupne i kompanija smatra da bi ovaj novi model mogao biti drugačiji od prethodnog. Nezvanično, ova funkcionalnost je dodata preko firmware-a treće strane za S5, ali kvalitet ovih firmware-a nije uvek stabilan.

Memorija, memorijska kartica, čipset, performanse

Krenimo od jednostavne činjenice da uređaj ima 3 GB RAM memorije, što je za Android trenutno maksimalna veličina. Poređenja radi, druga generacija Apple uređaja ima samo 1 GB memorije. U teoriji, moguće je na razne načine da se organizuje operativni sistem, a posebno, količina RAM-a je važna kada je reč o otvaranju web stranica, da im se može brzo pristupiti. Ali takođe one mogu da se čuvaju i u konvencionalnoj keš memoriji. Korisnika obično to ne zanima, on brine o tome kako brzo i precizno može otvoriti stranicu u memoriji. Iz ove tačke gledišta Note 4, kao i Note 3, su neke od najboljih ponuda na tržištu.

Uređaj poseduje 32GB ugrađene memorije, pri čemu možete da koristite i do 24 GB prostora za vaše programe i podatke. Možete da instalirate memorijsku karticu kapaciteta do 128GB, razlika u brzini pristupa je skoro neprimetna, pa će aplikacije raditi jednako brzo.

Sada ćemo se fokusirati na hardverske razlike između dve verzije Note 4. Model N910S je baziran na Qualcomm Snapdragon 805 procesoru koji poseduje 4 jezgra Krait 450 koja rade na 2.7 GHz, odnosno Adreno 420 grafički procesor, LTE Cat.6. Verzija N910C, je bazirana na na Exynos 5 Octa 5433, procesoru sa osam jezgara, čiji radni takt je do 1.9GHz po jezgru za Cortex A57, i do 1.3 GHz Cortex A53 po jezgru. Kao grafički akcelerator korišćen je Mali T760 a, LTE Cat.4.

Prvo, Samsung je kombinovao tehnologiju 20Nm čipseta Galaxy Alpha modela, pa je ovo kašnjenje povezano sa izdavanjem ovog modela. Pogoni kompanije su prebačeni na novi tehnološki proces. U Note 4 se takođe koristi ova tehnologija.

Dual Channel memorija je ostala, ali je povećan propusni opseg do 17 Gbit / s (1066).

Nova jezgra Cortex A53 / A57 obezbeđuju ne samo bolje performanse, već i manje zagrevanje pod teškim opterećenjem. Upoređujući Note 3 i Note 4 uz zahtevne igre, možemo da kažemo da u praksi je jasno vidljiv napredak. U novom modelu toplota je gotovo neprimetna, i ne javlja se kada snimate video ultra visoke rezolucije, odnosno posle zahtevnih igara nismo primetili da je uređaj neprijatno vreo. Dok snimate video, a dužina je ograničena na 5 minuta, kod modela Note 3 dolazi do pregrevanja.

U svim sintetičkim testovima Note 4 pokazuje svoju najbolju stranu i on je najbrži od današnjih smart telefona. Uverite se i sami u virtuelnim testovima.

Žao nam je, ali ne postoji tržište za javne i univerzalne testove koji bi pokazalo performanse grafičkog podsistema. Isti test Epic Citadel pokazuje maksimalne performanse za Note 3 i Note 4. Na rezultat modela Galaxy S5 utiče što ima manju količinu RAM-a.

U teoriji, 16 - core grafički procesor Mali T - 760 nadmašuje Adreno 420. U praksi kod modela Note 4 rezultat je potvrđen, ali je razlika prevelika..

U principu, odluka o upotrebi Exynos čipseta je opravdana. U praksi, to je primetno u režimu kamere - na primer, kada snimate noću zatvarač se odmah pušta, dok kod modela Note 3 morali smo da čekamo na obradu slike, što je u direktnoj vezi sa brzinom čipseta. Istorijski, korisnici preferiraju rešenje kompanije Qualcomm, ali u slučaju Note 4 ima mnogo razlike između njih. Qualcomm osvaja malo produženim vremenom rada, ali gubi u performansama. Razlika nije katastrofalna, a gotovo nevidljiva kada koristite uređaj u realnim uslovima.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Počnimo sa činjenicom da je Note 4 postao prvi uređaj koji podržava Bluetooth 4.1. I prvi dodatak koji podržava ovu tehnologiju jeste sat Gear S.

Samsung Gear S

Osim činjenice da je BT 4.1 obuhvata sve protokole implementirane u prethodnim verzijama, dodato je nekoliko osnovnih karakteristika. Prvo, on nudi proširen opseg, koji može da dostigne nekoliko desetina metara, u zavisnosti od podešavanja uređaja i kako je ova opcija podešena od strane proizvođača. Drugo, protokol se koristi za rešavanje IP, odnosno uređaj sada ima jedinstvenu adresu i podržava kontakt sa mnoštvom takvih uređaja. U praksi, ovo se realizuje kroz veze sa časovnikom Gear S, pa tako možete dobiti poziv od broja na časovnik, ali takođe možete da pozovete, primite poziv preko SIM kartice. Veza je dvosmerna, i časovnik i smart telefon naizmenično stoje u vezi jedan sa drugim. Sa prethodnim verzijama standarda ovo je bilo nemoguće.

Od tehničkih aspekata unapređenog Bluetooth povezivanja i LTE, sada u jednom uređaju je dostupna sinhronizacija svih ovih tehnologija da one ne smetaju jedna sa drugima. Plus Bluetooth omogućeni uređaji sada mogu da se prijave u okviru clouda i pošalju svoje podatke direktno, zaobilazeći prateći uređaj, što je pre bilo neophodno. Ali za Note 4 to nije toliko važno jer reč nije o pomoćnoj jedinici već glavnoj.

USB-konekcija. Uređaj koristi USB 2.0 standard, odnosno brzina prenosa podataka nije 45 MB/s, kao kod Galaxy Note 3/S5, već oko 20 MB/s. To nisu teorijski već pravi rezultati na uređajima. Oni mogu da se razlikuju u zavisnosti od operativnog sistema i računara na koji povežete telefon, mada mislimo da razumete razliku.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Maksimalna brzina prenosa za LTE je 150 Mbps.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Kamera

Ponavlja se prošlogodišnja situacija, kada je Note 3 dobio kameru Galaxy S4 modela, ali je zbog poboljšanja softverskih karakteristika kamera počela da radi malo bolje. U Note 4 se ugrađuje kamera koja je predstavljena sa Galaxy S5, 16MP senzor slike tehnologije ISOCELL kompanije Samsung. U stvari, ova promena komponenti, je rezultat odluke kompanije Samsung da ugradi sopstveno rešenje umesto rešenja kompanije Sony.

Kao korisnici oba modela S5 i Note 3, možemo da kažemo da nam se sviđa HDR režim kod modela S5, koji je uključen u našem uređaju po podrazumevanom podešavanju i daje slike dobrog kvaliteta. Neko može reći da kamera snima bolje od drugih, ali se sa sigurnošću može tvrditi da Samsung svojim smart telefonima skoro uvek nadmaši svoje konkurente u ukupnim karakteristikama. Apple uređaji već duže vremena važe za veoma prosečne u smislu kamera, pa su Android uređaji daleko ispred u ovom aspektu.

Kamera korsiti 16:9 geometrija matrice, pri čemu se veličina piksela nije promenila i iznosi 1.12 mikrona. Uređaj koristi f/2.2, što je veoma dobro, ali prilično standardno za tržište. Žižna daljina ekvivalentna 35 mm je 31 mm. ISO podešavanja se mogu podesiti manuelno od 100 do 800, a automatski - od 50 do 1600.

Interfejs kamere je pojednostavljen, tako da možete da postavite nekoliko sopstvenih prečica na početni ekran, meni se poziva u skladu sa osnovnim podešavanjima, i može se otvoriti pritiskom na celu listu u vidu ikona.

Kvalitet slike smo želeli da uporedimo sa onim kod Galaxy S5, pri čemu iako su moduli kamere identični kamera modela Note treba da obezbedi viši kvalitet. Uverite se i sami na fotografijama koje su otprilike iste, kvalitet je nešto bolji kod Note 4. Pokušaj da se vidi drastična razlika nije uspeo.

Sasvim druga stvar su slike u mraku, kamera je počela da snima mnogo bolje. Štaviše, za razliku od S5, ona odmah snima, nema čekanja na okidanje.

Međutim kada se uporede slike u potpunom mraku sa slikama nastalim modelima Lumia 930, Sony Xperia Z3, treba moramo da priznamo da ova dva aparata nude mnogo bolji kvalitet fotografija.

Nokia Lumia 930

Sony Xperia Z3

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy S5

Da li da se vrši fokusiranje za fotografisanje u mraku? Mislimo da velika većina ljudi uvek fotografiše u okruženju gde je svetlo prisutno. U ovom aspektu kamera Note 4 modela je u stanju da obezbedi garantovano dobro snimanje. Ovde je rezultat značajno viši nego kod smart telefona kompanije Apple, i iznad prosečnih modela baziranih na Androidu. Po našem mišljenju, kamera nudi mnogo bolje rezultate od konkurenata iz drugih kompanija.

Taster „Mode“, koji je poznat iz prethodnih uređaja, krije potpuno iste postavke kao ranije (pri čemu nije dostupan brz start). Dostupni su efekti kao što su retuširanje, Motion Picture, Panorama, Dual Camera, Sport, zvukovi i fotografije.

Jedna od glavnih promena koje su uvedene su dodatni efekti koji se mogu preuzeti iz opcije za skladištenje sadržaja kompanije Samsung - sve ono što je bilo u prethodnim telefonima, dostupno je besplatno, dok se mnogi od novih efekata prodaju. U pitanju je dobra karakteristika, a kompanija inače otvara SDK, a efekti koje kreira ova kamera će biti neka vrsta putokaza za druge kompanije. Da li je to pravac uspeha, ne znamo, ali sigurni smo da ćemo videti neke zanimljive postavke.

Maksimalna rezolucija snimanja je UHD (3840x2160, 16:9 ), a podrazumevana je FullHD ( 1920x1080, 16:9), i nju bi trebalo da koristite (tu je i srednja WQHD - 2560x1440 piksela, veličine ekrana). Takođe, tu su i samo HD i VGA, ali ne mislimo da ih treba koristiti. Rezolucija UHD je liga za sebe, ali ne možete je još uvek videti na mnogo uređaja.

Za rezoluciju FullHD i niže možete da koristite različite brzine zatvarača. Na primer, „smooth motion“ nudi glatko kretanje objekata u kadru, a tu je zapis i zvučni zapis.

Slow motion može raditi sa 1/2, 1/4, 1/8 brzina. Snimanje zvuka u ovom režimu nije moguć. Sa druge strane moguće je sniamti i ubrzani video 2, 4 i 8 puta.

Na kraju, želeli bismo da kažemo nešto o kameri sa prednje strane. Nismo ljubitelji takve pojave kao što selfie, ali mnogi vole da slikaju sebe u različitim okruženjima. Posebno za njih, dostupna je prednja kamera sa rezolucijom je 3.7MP. Možete da snimate, ne samo dodirom na ekran, već i postavljanjem prsta na senzor na poleđini uređaja gde postoji senzor za merenje otkucaja srca. Evo nekoliko primera selfija.

Olovka S Pen, olovka ili nove mogućnosti

Jedna od ključnih razlika između Note modela i konkurencije je u ugrađenoj olovku koja vam omogućava da pišete na ekranu i to veoma efikasno. Oni koji imaju umetnički talenat, mogu da kreiraju stvarno zanimljive prikaze pomoću olovke i ovakvog uređaja. Program Pen.UP nudi vam da pogledate tuđe radove, ocenjuje ih i stavi svoje slike.

Logika S Pen skoro da se ne menja u odnosu na Note 3, iako je sama olovka promenjena pa se sada lakše drži u ruci. Težina i veličina ostaju iste. Kao dodatni pribor mogu se kupiti „Montblanc“, dodatak koji nudi da se njime „piše“ na ekranu Note 4.

Osetljivost olovke je povećana dva puta, pa tako podržava ne samo dodir već i upravljanje ekranom u zavisnosti od jačine pritiska. Naše iskustvo je veoma pozitivno, S Pen radi prema potrebi, međutim, mi smo S Pen koristili samo za beleške, a ne za crtanje.

Povucite S Pen, a zatim se pojavljuje kontekstualni meni. Prva stavka je aktivno mesto, moguće je, ne samo uneti tekst rukom, već i kreirati podsećanje za poziv, slanje e-maila ili SMS-a određenom broju, što vas šalje odgovarajućoj aplikaciji. Sve ovo je odlično, ali mi smo samo kreirali beleške ovom opcijom. Poslednja aplikacija u meniju, vrsta aktivne beleške, u okviru koje postoji nekoliko vrsta obrazaca, opcije za prepoznavanje glasa i slične stvari.

Ostale stavke iz kontekst menija - natpis na ekranu, telefon pravi screenshot, a onda možete da zadate komandu da to napiše. Izbor olovke i pera, boja takođe je širok.

Još jedna karakteristika - odsecanje dela ekrana što, na primer, može biti Web stranica. Lepo je da je sada slika prepoznaje tekst. U stvari, u pitanju je ugrađen OCR, koji radi kako treba. Možete da istaknete ne samo pravougaoni prostor, već postoji mogućnost da se koristi tekst napisan olovkom, ili koristite alat magnetno laso, kao u grafičkim editorima. Sve vaši beleške čuvaju se u albumu koje možete odmah koristiti ili za drugu priliku. Aplikacija se zove „Album of clippings.“

Na žalost, uklonjena je funkcija za brzo kreiranje grafikona, pa je ne možete naći u meniju. Ona je svoj debi imala u modelu Note 3, ali sada više nije dostupna.

Trenutno na tržištu ne postoje alternative Note liniji za one koji žele da budu u stanju da crtaju na vašem uređaju, ili unese beleške na starinski način, ručno. Ponekad je zgodno koristiti ove beleške što nije loše, posebno kada treba da brzo napišete nešto i nije vam lako da to uradite na računaru.

Softverske karakteristike modela Note 4

LPočnimo sa jednostavnim i očiglednim, tako što ćemo reći da je ovo tipičan uređaj kompanije Samsung, a karakteristike olovku su kao što su gore opisane. Uređaj poseduje ažuriran TouchWiz interfejs opisan u materijalu o Galaxy S5, pa ne vidimo razlog da se ponavljamo, već želimo da se zadržavamo na činjenicama koje su različite.

Uz verziju Android 4.4.4, uređaj u režimu mirovanja reaguje na OK Google komandu, što prethodno nije bilo moguće. Tu je i Kids režim, možete videti kako to funkcioniše, primer je S5.

S Healt korisnicima pruža mogućnost brojanja koraka, merenja pulsa ali i merenja nivoa stresa, zasićenosti krvi kiseonikom, nivoa ultraljubičastog zračenja i slično. Za mnoge će to biti zanimljiv dodatak i veoma važna funkcionalnost, u svakom slučaju, veoma je zanimljiva.

Cigna aplikacija vrši procene bazirano na napretku koji korisnik pravi u određenoj oblasti. Ne može se reći da je privlačna opcija niti da ima određenu svrhu. U pitanju vrsta upitnika sa odgovorima i očiglednim rezultata, ništa interesantno.

Diktafon podrazumeva korišćenja tri mikrofona i mogućnost snimanja tri različite osobe, intervjuisanje ili sastanak. U pitanju je zanimljiva opcija koja je zaista funkcionalna.

U pogledu multimedijalnih opcija, model nema FM radio, Samsung je odustao od ove karakteristike u svim ključnim proizvodima. Muzički plejer je nepromenjen, maksimalan broj opcija i mogućnosti. U okviru video sadržaja postoji opcija zaustavljanja. Kao i obično, podržani su svi kodeci za video i audio.

Utisci

U pogledu jačine zvuka ovog uređaja, ovo je jedan od najglasnijih aparata na tržištu, a zvuk je veoma dobar (tu je podrška za HD Voice koja zavisi od operatera). Vibracija je prosečna.

Do nedavno, ovo bi trebao da bude najskuplji pametni telefon na tržištu, ali sa predstavljanjem Apple 6 Plus može se reći da će Note biti daleko privlačniji model. U odnosu na osnovnu verziju, možemo videti da je Apple-ov proizvod lišen mnogo toga – 8MP kamera u odnosu na 16MP, a kvalitet snimanja, prema preliminarnim pregledima je tipičan za Apple - prosečan, sa znatno manjom rezolucijom ekrana i dijagonalom od samo 5.5 inča, ali je kućište mnogo veće - to je ono što bi se moglo nazvati lopatom. Snaga brenda Apple može privući pažnju na proizvod, čak i napraviti i da bude konkurencija Note 4 modelu, ali tehnički, u pitanju su dve različite kategorije - karakteristike prosečnog proizvoda, koji nema većinu funkcija koje su prisutne u Note liniji, a nije reč samo o olovci. U suštini, Apple kreira uređaje za masovne kupce, ne pokušavajući da zadovolji one koji žele odlične rezultate od prosečnog uređaja.

Zanimljivo, 128 GB Apple verzija reklamira se kao nešto što je nedostajalo na tržištu, ali to nije tako. Količina memorije u Note liniji nema nikakva specijalna ograničenja po pitanju mogućnosti skladištenja fotografija ili video sadržaja, a veliki skladišni kapacitet je potreban i za multimedijalne sadržaje. Na primer, Note 4 model Plus 128GB memorije daje više memorije nego što je dostupno na Apple 6 Plus. Ovoga puta neće biti reči o ostalim parametrima – kvalitetan ekran, mogućnost rada i zatvaranje više tabova pretraživača. Lista je veoma duga, to su jednostavno dva različita sveta – prosek kompanije Apple i tehnički zasićen Samsung/Google.

Za one koji žele da izdvoje Note 4 pomoću dodatne opreme, dostupan je Montblanc. Kada je reč o maskama za ovaj telefon, dostupne su dve verzije.

Možete da kupite i olovku koja je nešto malo jeftinija od čitavog uređaja, a i ona je dostupna u dve varijante.

Predstavljanje ovakve opreme je pravi potez kada je reč o onima koji vole luksuz i modne artikle, a uvek je bilo zainteresovanih za tako nešto i uvek će i biti, a kriza na to ne utiče.

Ako ste korisnik Note 3 modela, to znači da ste verovatno izbirljivi, međutim, ispostavilo se da je novi proizvod daleko pristojniji prema svim tačkama gledišta. Novi čipset i brzo punjenje, unapređena olovka, metalni ram u kućištu, odličan ekran i kamera koji nam se sviđaju kod modela S5, sada su unapređeni. Sviđalo vam se to ili ne, ali ispostavilo se da je uređaj lider u tom polju, nisu sve promene upadljive niti su obezbeđene fundamentalne razlike. Slično kao i sa dobrim cipelama, ne morate da se navikavate na njih. Ovde je sve poznato, plus su obezbeđene dodatne funkcije i karakteristike.

Da li treba da sa Note 3 pređete na Note 4? Ako imate priliku da to uradite, i što je najvažnije, ukoliko to želite, promenite uređaj.

Za one koji razmišljaju o tome šta da izaberu, Galaxy S5 ili Note 4, mi bismo preporučili drugi model, osim ako vam je veoma važno da imate IP67 zaštitu i ne smeta vam da plaćate razliku u ceni.

Na tržištu ne postoji rešenje koje bi bilo toliko zanimljivo sa inženjerske tačke gledišta, odnosno činjenica da su programeri mnogo toga uložili u ova uređaj. U pitanju je vodeći model koji je postavio osnove funkcionalnosti koja će biti od značaja ne samo u narednoj godini. I dve godine kasnije, ona ostaje na pristojnom nivou. Ova jedinica će biti jedna od prvih koje će biti ažurirane na Android 5. Kako mi to vidimo, ovo je savršen telefon za one koji razumeju tačno šta hoće od aparata. Ovaj model može imati koristi od fleksibilnosti podešavanja da se u potpunosti promeni. Naravno, ako želite, jer možete da ga koristite i potpuno jednako po podrazumevanim podešavanjima.

U pitanju je jedan od najboljih modela na tržištu, kao i Note 3 prošle godine. Direktni konkurenti ovog aparata ne postoje jer su svi ostali funkcionalno mnogo slabiji. Note 3 model će biti zamenjen modelom Note 4 i to je jedan prirodan tok stvari.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024