Magna 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Magna
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Magna. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Magna vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona LG Magna (H502F) i Spirit (H422)

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike modela LG Magna

  • Materijal kućišta: plastika
  • OS: Google Android 5.0
  • Mreže: dve SIM kartice, 2G / 3G
  • Procesor: 4 jezgra, 1300 MHz, MediaTek MT6582
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, IPS, 5 inča sa rezolucijom 1280x720 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus + 5MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, kapacitet od 2540 mAh
  • Dimenzije: 139x69x10.1 mm
  • Masa: 137 g

Karakteristike LG Spirit

  • Materijal kućišta: plastika
  • OS: Google Android 5.0
  • Mreže: dve SIM kartice, 2G / 3G
  • Procesor 4 jezgra, 1300 MHz, MediaTek MT6582
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, IPS, 4.7 inča sa rezolucijom 1280x720 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus + 5MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, kapacitet od 2100 mAh
  • Dimenzije: 133x66x9.9mm
  • Masa: 118 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Garancija

Uvod

U martu ove godine na godišnjoj međunarodnoj izložbi WMC, južnokorejska kompanija LG Electronics je predstavila tri jeftina smart telefona bazirana na operativnom sistemu Android. Uređaji su nazvani Magna, Spirit i Leon. Mesec dana kasnije, uređaj su se pojavili u prodavnicama.

Današnji pregled će se fokusirati na dva od ova tri uređaja: Magna i Spirit. Model Leon još uvek nije stigao na testiranje pa će on uslediti nešto kasnije. Model Magna sasvim opravdava svoje što znači „veliki“, dok i model Spirit je dobio sasvim odgovarajući naziv.

Uređaji se ne razlikuju jedan od drugog tako da smo odlučili da sve potrebne informacije prezentujemo u jednom prikazu.

Dizajn, veličina, kontrole

Zanimljivo, Magna i Spirit se spolja ne razlikuju jedni od drugih što bi moglo da zbuni potencijalnog kupca, pa hajde da počnemo sa razlikama:

Dimenzije i masa. Stariji model – 139x69x10.1 mm, mlađi – 133x66x9.9 mm; Težina Magna modela je 137 g a težina Spirit modela je 118g. Na dlanu oba modela su podjednako dobri, a razlika u veličini je nevidljiva golim okom, kada držite jedna pored drugog videćete jasno razliku u veličini.

Elementi. U okviru modela LG Magna postoje indikator propuštenih događaja i svetlosni senzor. LG Spirit nema takav luksuz. Treba napomenuti da LG-ju ovo nije prvi put da štedi na senzorima.

Oba uređaja imaju malu krivinu na prednjem panelu, zadnja strana je zakrivljena. Modeli prate kurs linije dizajna pametnih telefona izdatih ove godine, kao što su modeli objavljeni ranije Flex 2 i G4 sa istim formama.

Uglovi uređaja su dovoljno oštri, zadnji poklopac je napravljen sa kosinom i od sjajnog metala sa vertikalnim žljebova, ali površina je glatka na dodir. U principu, u smislu izgled i ergonomije dizajna je dobra, ali da kažemo da je uređaj u tom pogledu je jedinstven, je nemoguće.

Prednji panel je zaštićen staklom. Proizvođač ne precizira kojim tačno Gorilla, Dragontrail ili nekim trećim. Tokom upotrebe na ekranima nije bilo ogrebotina. Još jedno pitanje - oleofobski premaz. On je veoma loš u okviru modela Magna, odnosno kod modela Spirit. Površina se isprlja u sekundi, pojavljuje se beli film, koji je teško izbrisati. Posle kratkog korišćenja uređaji izgledaju užasno obzirom da su prekriveni karakterističnim masnim mrljama.

Na bočnoj ivici se nalazi polu-sjajni plastični okvir, dok je zadnji poklopac takođe plastičan. Oba modela će biti dostupna u tri boje: bela, zlatna i boja titanijuma.

Sa gornje strane se nalazi zvučnik. Skriven je ispod lake mreže od metala. Kvalitet i obim zvuka je nešto iznad proseka, sagovornik se jasno čuje. Eho nedostaje, nema drugih ometajućih zvukova.

Desno od zvučnika je sočivo prednje kamere, senzora blizine i svetlosti (LG Spirit ima samo ovaj poslednji). Levo - indikator propuštenih događaja (LG Spirit ga nema). Ispod ekrana se nalazi logo brenda.

Na donjem kraju su micro-USB port i mikrofon, na vrhu drugi mikrofon i 3.5 mm port za povezivanje slušalica. Tradicionalno, LG uređaji levo i desno nemaju elemente.

Sa zadnje strane se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka (perforiran i upušten) i taster za uključivanje (Taster blago zaobljen, sa radijalnim reljefnim prugama). Malo iznad su kamera i LED blic. Na upotrebljivost ovih elemenata nećemo ništa reći, ali za nas su bili nezgodni za rad.

Poklopac zadnje strane se lako skida. Ispod gornjeg levog ugla je microSIM1 konektor, desno je - microSIM2, a iznad njega - slot microSD memorijske kartice. Baterija se takođe može ukloniti.

Ekrani

Veličina ekrana jeftinog LG Spirit modela je 4.7 inča a, starijeg LG Magna – 5 inča. Fizička veličina ekrana prvog modela je 59x104mm a drugog – 62x111 mm. Anti-glare svojstva su prosečna.

Rezolucija ekrana od oba modela je HD, odnosno 1280x720 piksela, gustina - 293 piksela po inču kod Magna i 312 PPI kod Spirit modela. Matrica je IPS OGS.

Maksimalno osvetljenje bele boje kod modela Magna je 400 cd / m2 (Spirit - 329), maksimalno osvetljenje crne: Magna - 0.63 cd / m2 (Spirit - 0.53). Kontrast: Magna - 633: 1, Spirit - 619: 1.

Magna

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija – realni rezultat ekrana. Možete videti da smo direktno ispod ciljne krive sa vrednostima od 0 do 100%, što znači da ni za jednu vrednost slika nije dovoljno svetla.

Spirit

Isto važi i za model Magna, ali slika će biti malo svetlija.

Magna

Gama se kreće od 2.19 do 3.19, što nije dobro jer utiče na sliku pa će u uslovima niske i visoke osvetljenosti elementi na ekranu biti nevidljivi

Spirit

Gama opseg je od 2.09 do 2.5. Bolje nego kod modela Magna.

Magna i Spirit

Sudeći po grafikonu, nivo crvene boje nije dovoljan a nivo plave je prekomeran.

Magna

Temperatura se ne menja i iznosi oko 8300 K.

Spirit

Temperatura se ne menja i iznosi oko 7600 K. Malo toplije nijanse

Magna i Spirit

Sudeći po dijagramu, podaci ne odgovaraju trouglu sRGB. Dobijeni trougao je mnogo manji. To ukazuje da će boje biti izbledele.

Magna i Spirit

Skoro sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što ukazuje da će siva boja biti drugih nijansi.

Ukupno. Ekrani su gotovo identični. Kod Magna modela ima nešto više osvetljenosti, ali je manja dubina crne; Spirit je bolji po pitanju dubine crne bolje, ali osvetljenje je slabije, tako da je kontrast sličan. Gama je bolja kod modela Spirit - slika ne gubi detalje u senci ili u istaknutim elementima. Boja je bledela na oba ekrana. Generalno, reč je o veoma lošim, jeftinim matricama.

Poređenje ekrana (Magna - levo, Spirit - desno)

Podešavanja

Baterije

Smart telefon ima prenosivu Li-Ion bateriju. Kapacitet baterije kod starijeg modela je 2540 mAh (9.7 Wh, model BL-54SH), a kod mlađeg - 2100 mAh (7.8 Wh model BL-52UHB).

Začudo, ali skoro svim režimima testiranja, uređaji su ostvarili isti rezultat. Plus ili minus 10-15%. U stvari, ove brojke su potvrđene od strane zvaničnika.

Video reprodukcija (MP4, 720p) pri maksimalnoj osvetljenosti i zvuku na slušalicama isprazni bateriju posle 3.5-4 sati. Ako koristite 3G, načinite 10-15 poziva u trajanju od 1-2 minuta, fotografišete oko 20 minuta, baterija će se isprazniti za 7-8 sati. Igre će isprazniti bateriju modela LG Spirit za oko 1.5 sat, a LG Magna za 2,5 sata.

Baterija Spirit modela se preko USB porta puni oko 5 sati a Magna modela malo duže - oko 6 sati. Zato je bolje koristiti klasične mrežne adaptere.

Zvnaični podaci o trajanju baterije su dati u tabeli:

Model LG Magna LG Spirit
Vreme razgovora, h 10 9
Vreme rada u režimu mirovanja, hours 350 300

Opcije povezivanja

U ovom delu, sve je tipično za Android-smart telefone. Uređaji rade u mrežama 2G (GSM / GPRS / EDGE 850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz).

Ako jedan slot radi u 3G, onda će se automatski prebaciti drugi u 2G kod oba modela. To jest, oba slota mogu da funkcioniše u 3G mrežama, ali ne istovremeno.

Dostupna je Bluetooth verzija 4.1 za prenos podataka i govora. Postoji bežična Wi-Fi, IEEE 802.11 b / g / n konekcija. Aparat može da se koriste kao pristupna tačke (Wi-Fi hotspot) ili modem.

Ni kod jednog od modela ne radi USB Host (OTG).

Postoji GPS. Njegova osetljivost je prilično dobra: pri prvom pokretanju Magna i Spirit su za 20 sekundi pronašli 3 satelita u zatvorenom prostoru a u blizini prozora za 10 sekundi - do 5 satelita, na otvorenom prostor za isto vreme – 8 satelita.

Memorija i memorijska kartica

I mlađi i stariji model imaju instalirano po 1GB RAM memorije. U ovom trenutku mi bismo poželeli da imamo 2GB.

Interna memorija je kapaciteta 8 GB. Postoji slot microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet je 32 GB.

Kamere

Postoje dve kamere u okviru uređaja: glavna rezolucije 8MP (F2.4), prednja rezolucije 5 MP (F2.4) kod modela Magna i 1 MP (F2.8) kod modela Spirit. Oba modela poseduju jednosekcijski LED blic.

Kvalitet kamera je drugačiji. Stariji model kreira detaljnije slike, nudi precizniji balans bele boje. Ostatak (brzina i fokus) su podjednaki. Fotografije su odlična, najbolji koje može da ponudi 8 MP modul.

Prednje kamere se uveliko razlikuju, 5 MP protiv MP 1. Naravno, bolje slike su one koje kreira LG Magna.

Video se snima u FullHD rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi. Kvalitet je podjednako dobar. Fokusiranje se radi, brzo i precizno. Prednja kamera Magna modela snima FullHD video, a kamera modela spirit - HD.

Ispod su primeri fotografija. Levo - Magna, desno - Spirit.

Magna

Prednja kamera

Spirit

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Modeli LG Magna i Spirit su opremljeni sa čipom tajvanske firme MediaTek MT6582,. Iskreno u pitanju je stari čip, iz 2013. godine koji je bio ugrađivan i tad u najjeftinije modele. Čudno nam je da ga vidimo u aparatima iz 2015. godine.

Procesor je pravljen korišćenjem 28Nm tehnologija, poseduje 4 jezgra koja rade na 1,3 GHz, procesor je ARM Cortex-A7. Kao grafički procesor služi dual ARM Mali-400.

Ovi pametni telefoni nisu za igre jer one i pri niskim podešavanjima usporavaju uređaje. Međutim, za pozivanje su uređaji prilično dobri: interfejs je gladak, nema kašnjenja, programi rade relativno brzo, zastajanje se ne vidi.

Testovi

Magna

Spirit

Što se tiče sistema, oba uređaja rade na Google Android 5.0.1. Kao interfejs se koristi vlasnički interfejs kompanije LG. On je isti kao u LG G4 i drugim modelima.

Multimedija

Uređaji imaju standardni muzički i video plejer, FM radio

Jačina zvučnika je otprilike ista, iako kada se porede detaljno, LG Magna zvuči malo glasnije. Ali u celini, obim zvuka je prosek. Zvuči lepo.

Jačina slušalice je ista u proseku, kvalitet je takođe pristojan, možda malo nedostaje dublji bas, srednje frekvencije su možda malo previše naglašene.

Zaključak

Kvalitet komunikacije smart telefona je na visokom nivou i tokom testa nismo naišli na nepredviđene situacije. Vibracija je prosečne snage.

Ovde ćemo da navedemo ukratko zaključak koji možemo da izvedemo vezano za ova dva uređaja:

  • Uređaji razlikuju po izgledu samo po prisustvu ili odsustvu određenih elemenata. Magna ima senzor osvetljenosti i indikator propuštenih poruka. Stariji model je neznatno veći i teži.
  • Ekrani su otprilike istog kvaliteta, ali bismo dali prednost matrici Spirit modela
  • Baterije su uporedive kako po kapacitetu tako i po trajanju
  • Oba uređaja imaju dva slota za SIM kartice, postoje slotovi za microSD kartice. LTE mreža nije podržana, NFC čip takođe.
  • Čipset je slab, ali interfejs glatko funkcioniše na Android 5.0. operativnom sistemu.

Lično, ne vidimo poentu kupovine modela LG Spirit. On nema svetlosni senzor, nema indikator događaja, malo slabiju bateriju od konkurenta, nešto lošiju kameru. Zato kupite model LG Magna i ne brinite.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024