Vibe Shot 2015
2015. godina
5" LCD, 69.3% body
8% 615, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Lenovo Vibe Shot Z90
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Vibe Shot Z90. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Vibe Shot Z90 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Lenovo Vibe Shot

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Operativni sistem: Android 5.1 (korisnički interfejs VIBE UI)
  • Mreže: GSM, HSDPA, LTE, two SIM-cards (microSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 615 (quad-core 1.7 GHz Cortex-A53, quad-core 1GHz Cortex-A53)
  • Grafički podsistem: Adreno 405
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB
  • Slot zakrtice: Da, microSD kapaciteta do 128 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n /) dual-band, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5 inča, rezoluzcija 1920x1080 piksela, gustina 441 ppi, automatski podešava nivo osvetljenja, glass Gorilla Glass 3
  • Glavna kamera 16 MP sa autofokusom, LED blic sa tri nijanse. optička stabilizacija lsike, laserski fokus, video se snima u 1080p
  • Prednja kamera: 8 MP sa fiksnom žižnom daljinom
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: akceleropmetar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: Li-Pol 3000 mAh kapaciteta
  • Dimenzije: 142 x 70 x 7.3 mm
  • Masa: 145 grama

Uprkos kupovini Motorola odeljenja za mobilne uređaje i ulaska na listu lidera na tržištu tablet računara u različitim državama, Lenovo ne prestaje da eksperimentiše, kako u polju tablet računara tako i u oblasti pametnih telefona. Vibe Shot je još jedan eksperiment, ovoga puta sa dizajnom i kamerom. Ideja je jednostavna i već poznata – predstaviti pametni telefon sa akcentom na fotografisanje uz naglašavanje ne samo kvaliteta kamere i softvera za fotografije, već i dizajna samog uređaja. To je i razlog zbog kojeg novi Lenovo Vibe Shot sa zadnje strane više liči na kompaktni digitalni foto-aparat a ne na pametni telefon. Ovo rešenje ima svoje prednosti, ali i mane.

Dizajn, materijali, kućište

Lenovo Vibe Shot u velikoj meri podseća na Vibe X2. Isti oblik kućišta i veličina, a boja se poklapa sa nekim drugim modelima. Međutim, dok se za Vibe X2 čini da ga odlikuje višeslojni dizajn, Vibe Shot karakteriše sasvim druga ideja – sličan je foto-aparatu. Proizvođač se potrudio da pametni telefon načini što sličnijim kompaktnom foto-aparatu i u tome je očigledno i uspeo. Ako bi sa zadnje strane umesto naziva „Lenovo Vibe“ stavili logo bilo kog proizvođača foto-aparata, nikada ne biste pomislili da je reč o pametnom telefonu. Međutim, tu je i druga strana medalje, budući da je proizvođač u potpunosti u drugi plan stavio ergonomiju i praktičnost uređaja.

Prvo, staklo je sa obe bočne strane uređaja. Atraktivno je i spektakularno i to je nešto zbog čega Lenovo Vibe Shot privlači pažnju kupaca u prodajnim objektima, ali u stvarnosti ovakvo kućište se veoma lako isprlja, masne fleke i prašina su vidljivi pa je neophodno stalno brisanje telefona ili se pomiriti sa takvim izgledom.

Drugo, sočivo glavne kamere nalazi se u uglu, kao kod „iPhone“ uređaja, što je prilično nezgodno kada sa dve ruke držite pametni telefon i želite da fotografišete pa se često dešava da upravo prstom prekrijete kameru.

Pored stakla, u izradi telefona korišćen je i metal od kojeg je izrađen okvir i unutrašnji deo telefona. Metal je obojen u tri boje – crvena, tamno siva ili boja srebra. To su tri boje kućišta, tamno siva i crvena, osim okvira, a svi drugi elementi su crne boje. Verzija boje srebra je sa zadnje strane bela, dok je prednja strana crna.

Aparat se može nazvati umereno kompaktnim, nije najmanji u kategoriji 5-inčnih uređaja, ali nije ni suviše veliki. Prosudite sami.

Izrada

Uređaj odlikuje unibody izrada – nema elemenata koji se pomeraju, osim slota za SIM i memorijsku karticu. Kvalitet izrade je za svaku pohvalu.

Dimenzije

  • Lenovo Vibe Shot (5 inča) - 142 x 70 x 7.3 mm, 145 grama
  • Lenovo Vibe X2 (5 inča) - 140.2 x 68.6 x 7.3 mm and 120 grama
  • Apple iPhone 6 (4.7 inča) - 138.1 x 67 x 6.9 mm, 129 grama
  • HTC One M9 (5 inča) - 144.6 x 69.7 x 9.6 mm and 157 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inč)- 143.4 x 70.5 x 6.8 mm and 138 grama
  • Xiaomi Mi4 (5 inča) - 139.2 x 68.5 x 8.9 mm, 149 grama

Poređenje sa modelom LG G4

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy A7

Poređenje sa modelom HTC One M9 +

Uređaj odlično staje u šaku i ne klizi uprkos staklu. Aparat bez problema staje u džep:

Kontrole

Sa leve strane uređaja nalazi se prostor sa dve microSIM kartice i memorijsku karticu istog formata.

Sa desne strane vidljiv je veći broj tastera – tu je taster za kontrolu jačine zvuka, mehanički taster za promenu kamere kao i taster okidača. Pomenuti taster za izmenu kamere omogućava brzu izmenu režima kamere iz automatskog u manuelni uz dostupna detaljna podešavanja.

Sa gornje strane nalazi se i mini priključak za slušalice i opcioni mikrofon. Sa donje strane prisutan je microUSB za punjenje i povezivanje uređaja sa računarom, kao i dva zvučnika. Jedan, dekorativni, nalazi se ispod drugog zvučnika.

Lenovo nije zaboravio još jedan detalj a to je prostor za provlačenje trake za nošenje telefona oko ruke, nešto što je većina proizvođača izbacila iz upotrebe.

Blok tastera osetljivih na dodir koji se nalaze ispod ekrana isti je kao i kod Vibe X2 modela. Tasteri imaju pozadinsko osvetljenje bele boje, a ono se može uključiti ili isključiti u skladu sa uslovima osvetljenja. Mana je slaba vidljivost na otvorenom i pri direktnim sunčevim zracima kao i to što oznake na tasterima jednostavno nisu vidljive. Sa leve na desnu stranu nalaze se „Menu“, „Home“ i „Back“ tasteri. Mogućnost promene funkcije tastera ne može se nazvati minusom.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se kamera blic i infracrveni port za fokusiranje. Sa prednje strane uređaja je slušalica,senzori osvetljenja odnosno 8MP prednja kamera.

Ekran

Lenovo Vibe Shot koristi IPS LCD ekran dijagonale 5 inča i rezolucije 1920x1080 piskela, gustine 441ppi. Ekran je prekriven zaštitnim slojem Gorilla Glass 3.

Ekran je u celosti posmatrano dobar, postoji dovoljna jačina osvetljenja, maksimalni uglovi gledanja odnosno prikaz boja je veoma blizak prirodnom. U podešavanjima ekrana opcije su dostupne pri čemu je moguće transformisati sliku na ekranu prema vašim potrebama.

Kao što je uobičajeno za Lenovo smart telefone dostupno je nekoliko kolor profila za sam ekran uključujuću i manuelni sa izborom pojedinačnih parametara i njihovih podešavanja.

Takođe, dostupan je i režim uvećane jačine osvetljenja koji značajno povećava nivo osvetljenosti ekrana. Omogućavanjem ove opcije, možete da koristite uređaj i po sunčanom danu na ulici, bez da iskusite bilo kakav problem sa vidljivošću ekrana.

Isto tako, prisutan je i noćni režim koji značajno smanjuje osvetljenost ekrana dok u ovom režimu ipak možete da u širokom opsegu promenite jačinu osvetljenja obzirom da uprkos smanjenoj osvetljenosti postoji značajan nivo rezerve. Ovaj režim je savršen za situacije kada želite da nešto čitate sa ekrana svog smart telefona u mraku.

Generalno, dostupni su različiti softverski dodaci za Lenovo Vibe Shot koji su odličan primer kako jedan ekran prosečnih karakteristika može da postane odličan.

Kamera

Kamere su jedan od glavnih argumenata ovog uređaja i sa pravom možemo da potvrdimo ovo stanovište. Reč je o uređaju koji je poziciniran tako da su kamere veoma bitan deo uređaja naročito kao se ima u vidu da je rezolucija glavne kamere 16MP, te da su prisutni autofokus, lasersko fokusiranje tri nijanse blica.

Dostupna su dva režima rada kamere: Auto i Pro. Promena režima izvodi se preko mehaničkog prekidača sa desne strane u podešavanjima kamere prelazak sa jednog na drugi režim nije mogu. Auto podešavanje nudi tek minimalni nivo opcija koje mogu da se podese, sistem automatski bira optimalna podešavanja za snimanje specifične scene. U Pro režimu, sa druge strane, sve morate da odradite sami, pri čemu su o o ovom režimu dostupni različiti scenariji upotrebe: HDR, portrait itd.

U Pro režimu, možete da manuelnim putem podseite ekspoziciju, ISO vrednost od 100 do 1600, zatim brzinu okidača (1/15 do 1 sekunde), uravnoteženje belog (odaberete kolor profil, ne i temperaturu), i podesite rastojanje fokusiranja od objekta. Ova podešavanja su više nego dovoljna dan pravite dobre fotografije u uslovima slabog osvetljenja odnosno u uslovima kada je teško napraviti dobru fotografiju. Naravno, maksimalna brzina okidača od 1 sekunde i minimalni prag od 100 ISO jedinica ne dozvoljavaju upotrebu smart telefona sa stativom za snimanje po noći, ali ova poodešavanja su dovoljna za mnoge kompleksne situacije.

Treba napomenuti da se Pro režim ne razlikuje od Auto mnogo, ako nemate nameru da se igrate sa manuelnim podešavanjima. Ispod možete videti snimke nastale putem pomenuta dva režima, razlike u kadrovima nisu naročito velike.

Fotografije nastale u Auto režimu.

Macro

Po našem mišljenju, fotografije u većini situacija su odlične: oštre u okviru celog kadra, boje su dobro snimljene. Kada snimate iz blizine prikaz boja je odličan.

U HDR režimu postoji nekoliko sekcija pri čemu je moguće odabrati podešavanja vezano za boje.

Normal, HDR

Po pitanju brzine i fokusiranja Lenovo Vibe gubi uz odnosu na LG G4 model čija je glavna kamera odlična.

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 8MP, autofokus nije prisutan. Fotografije dobijene na ovaj način su dobre,snimci iz blizine nisu sjajni, problem nastaje kada je reč o fokusiranju jer je potrebno određeno rastojanje ali ovo je jedini problem.

Video možete da snimate u rezoluciji do 1080p, što je pomalo čudno po našem mišljenju,.Kada pozicionirate smart telefon kao fotografski orijentisan glavni model kompanije ne stavlja se toliko naglasak na video. Snimanje video sadržaja je moguće samo u Auto režimu dok pri snimanju može da radi AF praćenje, optička stabilizacija slike koja takođe pomaže da se dobije savršeniji snimak.

Primer video klipa (MP4, 123 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon je opremljen uklonivom Lio-Pol baterijom kapaciteta 3000mAh, pri čemu je moguće u okviru rada uređaja odabrati režim inteligentnog korišćenja koji snižava osvetljenost ekrana i performanse grafičkog procesora.

Prema našem scenariju upotrebe ovog smart telefona on je prosečno radio do večeri odnosno 20-21h. Režim korišćenja je bio sledeći: oko sat vremena razgovora, nekoliko tekstualnih poruka, čitanje elektronske pošte, odgovaranje na elektronsku poštu, 3 do 4 časa slušanja muzike, 1 do 2 časa aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Twitter, Instagram, FB, konstanta komunikacija tokom dana preko WhatsApp, fotografisanje.

Ako ne ispuštate telefon iz ruku vreme rada uređaja je 6 do 7 časova što je prihvatljivo vreme rada. Primera radi, u istom režimu, LG G4 radio je oko 4 do 5 časova dok HTC One M9 je mogao da se pohvali sa 5 do 6 sati rada.

Platforma, memorija

Smart telefon je izrađen na platformi Qualcomm Snapdragon 615 sa osam jezgara (četiri jezgra Cortex A53 radnog takta 1GHz i četiri jezgra Cortex A53 radnog takta 1.7GHz korišćenjem 64-bitne arhitekture. Uređaj poseduje 3GB sistemske memorije i 32GB internog skladištenog kapaciteta. Takođe, dosutpan je i slot microSD kartice, dok je kao grafički podsistem korišćen Adreno405 procesor.

Testovi performansi

U sintetičkim testovima ali i pri svakodnevnoj upotrebi Lenovo Vibe pokazuje odlične rezultate. U testovima performansi ovaj model je na nivou modela Samsung Galaxy S5, Miaoimi Mi4 i drugih modela baziranih na Snapdragon 801 platformi.

nterfejs uređaja radi glatko i bez kašnjenja, prelazak između programa je brz i gladak. Uređaj radi bez problema , može da reprodukuje HD video u visokom kvalitetu i omogućava zadovoljstvo igranja igara. Pod normalnim opterećenjem, (pozivi, elektronska pošta, internet preko mobilne mreže) uređaj se jedva zagreva, dok se pri konstantnoj upotrebi WiFi konekcije odnosno dugih sesija igara uređaj zagreva ali se to ne bi moglo nazvati kritičnim.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE (4G) i opremljen sa dva slota microSIM-kartice, ali samo jednim radio modulom..

USB. Za sinhronizaciju i prenos podataka koristi se isporučeni microUSB kabl. Interfejs je USB 2.0.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP profil

Wi-Fi (802.11 a / ​​b / g / n). Smart telefon poseduje dual - band Wi-Fi modul, koji besprekorno funkcioniše. Kao i bilo koji drugi moderni Android uređaj, Uređaj podržava deljenje mobilne internet Wi- Fi konekcije (Wi-Fi - router).

Navigacija

Podrška za GPS/A-GPS i Glonass je implementirana preko ugrađenog rešenja koje određuje vašu lokaciju ,traži satelite što traje manje od minuta. Nije dostupan specijalni navigacioni softver, uređaj je opremljen samo Google Maps softverom.

Softverske karakteristike i softver

Smart telefon koristi Android 5.1 operativni sistem odnosno brendirani Vibe UI korisnički interfejs (Lenovo Launcher) sličan osnovnoj ideji MIUI. Prisutran je isti raspored svih prečica na desktopu i bez aplikacionog menija držanjem prsta i prevlačenjem možete da uklonite programe.

Na zaključanom ekranu, možete brzo da vršite prebacivanje između poziva, poruka, ili da pokrenete kameru. Ako slušate muziku preko audio plejera (Google Music, na primer) zaključani ekran prikazuje omot albuma i kontorle muzičkog plejera.

Treba odati priznanje Lenovo programerima obzirom da nisu menjali standardni Android 5 zaključani ekran i radili nešto po svojoj volji. Ovo omogućava da kliknete dva puta na ekran da biste pročitali notifikaciju i sa zaključanog ekrana bez da morate da izvodite dodatne korake (kao kod LG G4 na primer).

Isto važi i za zavesicu sa notifikacijama – ostavljena je gotovo standardna i to je plus.

Kada je reč o temama u okviru korisničkog interfejsa,ideja je slična kao i kod MiUI: možete da menjate temu u potpunosti ili pojedinačne komponente različitih tema, od jedne ikone, od druge boje od treće melodije zvona.

Jedna interesantna dodatna karakteristika je automatsko snimanje telefonskih razgovora, zatim prikaz napujenosti baterije grafički ili u procentima, kao i omogućavanje ili onemogućavanje efekta dvostrukog dodir na ekranu za njegovo aktiviranje, vibracija kada sagovornik odgovori na vaše pozive su mali ali ali interesenti i prijatni dodaci. Sve u svemu, korisnički interfejs je prijatan za korišćenje kupci ovog modela će svakako da budu zadovoljni njegovim izgledom i implementacijom.

Pored korisnih aplikacija koje uređaj nudi, kao i drugi pametni telefoni, tu je i dodatni Vibe Shot program u okviru UC pretraživača, aplikacija „Books“ kao i Gamestore, ali se postavlja pitanje koliko je to potrebno kada postoji Google Play.

Zaključak

Kvalitet prijema signala je tipičan za moderne pametne telefone bazirane na Androidu – ništa boli, ništa lošiji. Jačina zvučnika je nešto iznad proseka. Jačina melodije zvona je daleko ispod proseka, dovoljno je glasan i sigurno je da nećete propustiti poziv čak i kada se nalazite na nekom jako bučnom mestu. Vibracija je prosečne snage a uređaj je lagan pa se vibracija jedva oseti kada je uređaj u džepu.

Da li je kompanija predstavila dobar pametni telefon? Definitivno, da. Da li se fokusirati na kameru i njene mogućnosti i da li verovati da je Lenovo obezbedio odličan kvalitet? Da. Lenovo Vibe Shot nije najsrećnije implementiran, definitivno postoje problemi ali oni nisu toliko primetni niti su toliko važni – gotovo su beznačajni. Kućište aparata se veoma lako zaprlja, vidljivi su tragovi otisaka prstiju i prljavština, pa je neophodno često brisanje. Sve drugo odlično izgleda. Ekran je visokog kvaliteta, umerene veličine, neobičnog dizajna a iznad svega, obezbeđena je kamera odličnog kvaliteta, kako sa prednje tako i sa zadnje strane. Model je inferioran u odnosu na telefone drugih proizvođača, kao što je Samsung Galaxy S6 (čitava linija) i LG G4, ali je daleko bolji od ostalih. Ne radi se samo o kvalitetu fotografija, već svim ostalim kompleksnostima povezanim sa fotografisanjem, među kojima su jednostavnost snimanja fotografija i brzina rada interfejsa, dodatna podešavanja i ostalo. Postoji samo jedan minus – ne postoji mogućnost snimanja video sadržaja rezolucije veće od 1080p.

Uprkos tome što je akcenat stavljen na fotografiju, Lenovo Vibe Shot je solidan i dobro izbalansiran uređaj za svakoga, pa ukoliko birate novi pametni telefon za sebe, ovaj model treba uzeti u obzir.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024