X400
"
,
RAM 0 GB, Interna 0GB
0 mAh baterija
kamere
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:

Kompletan test Panasonic X400

Standardni paket:
Telefon
Uputstvo
Punjač
Kaiš

Kompanija Panasonic je većinu obožavalaca stekla pre nekoliko godina pošto je među prvima predstavila telefone sa polifonim melodijama koji su imali nekoliko boja za pozadinsko osvetljenje (tada se nisu koristili kolor ekrani). Glavni model je bio GD 87 dok kasniji telefoni nisu bili toliko interesantni i odnos kvalitet/cena nije bio u njihovu korist. Kompanija je naglašavala da je Evropsko tržište prioritet za njih ali već duže vreme nismo nismo videli masovno predstavljanje modela. Situacija se promenila krajem 2004. godine kada je kompanija predstavila nekoliko modela istovremeno. Svi telefoni se ističu dobrom funkcionalnošću.

Panasonic X400 je prvi telefon na preklop namenjen prosečnom kupcu koji ima automatski mehanizam za otvaranje. Za razliku od kompanije Samsung čiji modeli imaju motor koji pomaže pri otvaranju/zatvaranju Panasonic telefoni koriste mehaniku pa gornji deo telefona "iskače". Poseban taster na levom gornjem delu telefona služi za otvaranje. Telefon ćete zatvarati ručno. Najviše me je plašilo da će se telefon slučajno otvarati, ali posle korišćenja svhatio sam da se to teško može dogoditi. Da bi pritisnuli taster potrebno je da uložite mali napor ali to Vam neće smetati pri svakodnevnom korišćenju telefona.

Integrisan mehanizam postavlja određena ograničenja u radu sa telefonom ako želite da ga koristite na tradicionalan način. Kada otvarate telefon moraćete da savijete gornji deo skoro do kraja da bi se telefon otvorio. Ako to ne uradio, gornji deo će se otvoriti do ugla od 90 stepeni sa donjim delom i tu će stati. Što se mene tiče, najbolje je da ga otvarate koristeći taster za to.

Kada protresete telefon dok je zatvoren čućete da se taster za otvaranje pomera, što je greška pri sklapanju. Kvalitet plastike je prosečan što je karakteristika ove klase telefona. Prednji deo telefona je od sjajne plastike pa zbog toga telefon izgleda skuplji nego što jeste. Nedostatak ove plastike je u tome što se brzo isprlja i što ostaju otisci prstiju, što je nemoguće izbeći.

Telefon će se naći u prodaji u tri boje, koje se razlikuju po boji prednjeg i zadnjeg dela telefona. Tako, pored modela crne boje, možete naći u prodaji i modele koji su bele i žute boje.

Na prednjem delu se nalaze objektiv kamere, ogledalo i prozor za infracrveni port. Ovaj položaj infracrvenog porta nije standardan i kao takav karakteristika je samo Panasonic telefona; ovaj položaj izgleda odgovarajući za kratku razmenu podataka. Statusni indikator se takođe nalazi na prednjem delu telefona.

Telefon ima dimenzije 84 x 47 x 17.5 mm i mase je 84 grama. Malo je tanji od ostalih telefona ovog segmenta što je očigledno prednost. Možete ga nositi kako želite.

Na levom boku telefona nalazi se taster za uključivanje kamere koji radi i kada je telefon otvoren. Kada slikate sebe potrebno je da otvorite telefon da bi sačuvali fotografiju. Na desnom boku se nalazi utičnica za slušalicu. Utičinica za punjač se nalazi sa donje strane telefona. Ovaj telefon ne podržava priključvanje kabla za prenos podataka.

Kada otvorite telefon videćete TFT ekran koji može da prikaže do 65.536 boja. Rezolucija ekrana je 128 x 128 piksela (28 x 28 mm) što omogućava da se na ekranu prikažu do 5 linija teksta i 2 statusne linije. Ekran nije loš po pitanju kvaliteta prikaza slike, boje su veoma svetle. Telefon se po pitanju ekrana može porediti sa sličnim telefonima kompanije Nokia. Pri poređenju sa ekranima modela Siemens CFX 65 i Motorola V220 možemo reći da je ekran Panasonic modela bolji.

Tastatura je napravljena od plastike, navigacioni taster sa integrisanim OK tasterom je ugodan za upotrebu. Tasteri sa brojevima su crne boje, malih su dimenzija i postavljeni su duboko u telefon. Nije bilo problema pri kucanju brojeva ali pri kucanju teksta ponekad se može desiti sa dodirnete telo telefona.

Poklopac sa zadnje strane se ne pomera kada se postavi u svoj položaj. Ispod njega se nalazi Li-Ion baterija kapaciteta 600 mAh. Prema podacima proizvođača može raditi 75 - 210 sati u mirovanju i 1.5 do 4.5 sata ako se koristi za razgovore. U našem testu telefon je radio tri dana u toku kojih smo ga koristili 45 minuta za razgovore i do 20 minuta za ostale funkcije. Promene indikatora nisu linearne, pa tako on prikazuje da je baterija puna tokom celog prvog dana korišćenja pa će se zatim brzo smanjiti tokom razgovora. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata.

Da bi postavili SIM karticu morate je ubaciti u odgovarajući priključak i gurnuti dok ne stane. Ovo neće uspeti svaki put, ponekad karticu zastane usput, pa morate pažljivije da je ubacujete.

Meni

U meni možete ući pritiskom na OK taster. Meni je predstavljen kao matrica ikona dimenzija 3 x 3. Podmeniji su prikazani kao liste, dok se ikone nalaze levo od naziva stavki. Zahvaljujući tome telefon izgleda drugačije i rad sa njim je prijatniji. Omogućena je brza navigacija pomoću brojeva u svim menijima ali nigde nećete videti da je neka stavka označena, pa ćete morati ili da zapamtite najvažnije kombinacije ili da eksperimentišete i tako naučite.

Pomeranjem navigacionog tastera na gore biće prikazan meni sa najkorišćenijim funkcijama. Ovaj meni možete urediti kako želite. Pomeranjem navigacionog tastera na dole biće prikazana lista kontakata iz imenika. Pomeranje tastera levo ili desno daje isti rezultat kao da ste pritisnuli jedan od programabilnih tastera, što ne deluje logično. Ovo je ista realizacija kao kod Philips 568 modela kojeg je takođe napravila kompanija Quanta.

Možete unositi tekst korišćenjem T9 rečnika, podržani su Engleski, Ruski i ostali jezici.

Imenik. U internoj memoriji možete sačuvati podatke o 300 kontakata; za svakog u imeniku možete uneti ime (najviše 18 karaktera), broj telefona (41 simbol), drugi broj, e-mail adresu (48 karaktera), izabrati sliku (jednu od postojećih ili jednu koju ste sami slikali) i možete ga rasporediti u jednu od 9 grupa. U ukupnoj listi će biti prikazani brojevi i iz interne memorije i sa SIM kartice. Telefon ne pravi razliku između brojeva koji se nalaze u memoriji i brojeva koji se nalaze na SIM kartici, što će izgledati kao mana onima koji su navikli na čuvanje brojeva na SIM kartici samo kao kopiju. Možete kopirati brojeve telefona sa SIM kartice u memoriju telefona, ali ne i u drugom smeru. Grupama ne možete dodeliti ni posebne melodije ni slike.

Sa 8 tastera sa brojevima možete podesiti brzo pozivanje iz menija imenika. U ovom meniju se nalaze i liste poziva (tri odvojene liste). Svidelo mi se što su sve tri liste odvojene i prebacivanje između je lako pošto je dovoljno da pomerite navigacioni taster levo ili desno. U svakoj listi se može naći do 10 unosa, sa datumom i vremenom za svaki poziv. Ako se broj telefona nalazi u imeniku, onda će biti prikazano ime i odgovarajuća slika. Kontakte možete prebacivati na druge uređaje korišćenjem infracrvenog porta.

Poruke. U internoj memoriji telefona možete sačuvati di 300 SMS poruka. Možete napraviti šablone i koristiti liste za masovno slanje (moraćete da izaberete svakog kontakta posebno, pošto ovde nisu podržane grupe). Telefon ne podržava EMS ali to je nadoknađeno time što je realizovana podrška za MMS poruke. Interfejs za unos poruka je ugodan ali su poruke ograničene na 100 KB. Do 700 KB memorije Vam stoji na raspolaganju za MMS poruke.

Kalendar. Možete pregledati 5 nedelja istovremeno; kalendar podržava brzo prebacivanje na potreban datum.

WAP. Telefon podržava GPRS (4+1), WAP pretraživač je verzije 2.0.

Aplikacije. Aparat ima samo jedan alarm ali ga možete podesiti da se ponavlja. Možete podesiti i kakav će signal biti i jačinu zvuka.

Diktafonom možete snimiti do 14 sekundi zvuka u AMR formatu. Fajlovi će biti sačuvani u folderu Media.

Kalkulator je standardna aplikacija i nema dodatnih mogućnosti.

Infracrveni port možete aktivirati iz ovog menija. Telefon može primati slike i melodije sa drugih uređaja ali ga ne možete koristiti kao GPRS modem.

Media. Preko ove stavke menija možete videti sve slike, preslušati melodije i pregledati šablone za poruke, kao i stanje memorije.

Igre. Telefon ima samo jednu igru i u pitanju je MobileGolf. Po uputstvu možete skinuti nove igre preko telefona ali dodatak uputstvu to opovrgava. Uprkos tome što telefon podržava Java tehnologiju nećete moći da postavite nove igre u telefon.

Podešavanja. Preko profila možete menjati podešavanja za zvuk za razne situacije.

Ekran. Možete izabrati skrinsejver (jednu od postojećih slika), kombinaciju boja za meni (5 varijacija), jačinu osvetljenja ekrana, koliko će biti uključeno pozadinsko osvetljenje i možete isključiti pozadinsko osvetljenje za tastaturu.

U ovom meniju se takođe nalazi opcija za zaključavanje tastature ali ona nije od velikog interesa pošto je ovo telefon na preklop. Ostale funkcije su standardne - možete menjati mrežna podešavanja i razna podešavanja koja se tiču bezbednosti telefona.

Kamera. U telefonu se nalazi integrisana VGA kamera koji koristi CMOS tehnologiju. Podržane rezolucije su 640 x 480 piksela, 352 x 288 i 160 x 120. Možete podešavati nivo kontrasta (od -2 do +2) kao i uključiti noćni režim slikanja. To je sve što se tiče mogućnosti kamere. Slike izgledaju osrednje na ekranu, maksimalna veličina fjla je oko 25 KB.

Sve fotografije u ZIP arhivi (ZIP, 220 KB)

Utisci

Telefon podržava 16-glasne polifone melodije koje zvuče prijatno ali ništa više od toga. Zvuk melodije pri dolaznom pozivu nije dovoljno jak iako su monofone melodije veoma glasne. Vibracija je slaba i može se desiti da propustite poziv. Što se tiče kvaliteta prijema signala, nije bilo nikakvih problema. Ponekad bi se desilo da kvalitet zvuka opadne kada smo se nalazili na kraju područja koje pokriva bazna stanica, ali to je karakteristika svih telefona.

Mehanizam za otvaranje je jedna od boljih karakteristika telefona, ali to neće biti ključna karakteristika pri kupovini novog telefona. Telefon može da privuče kupce svojim dizajnom i kvalitetom prednje maske koja pokriva sve ostalo. Telefon će odgovarati onima koji najviše koriste telefon za razgovore i ne koriste dodatne funkcije. Očigledan je nedostatak u tome što ne možete ubaciti Java aplikacija, telefon nema organajzer a funkcije koje postoje su loše realizovane.

Telefon je previše skup za funkcionalnost koju nudi. Na primer, Motorola V300 je mnogo bolji telefon, sem po pitanju dimenzija i mase od Panasonic X400 modela, ali je i jeftiniji.

Primeri melodija (MP3, 440 KB)

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020