ZUK Z1 2015
2015. godina
5.5" LCD, 69.3% body
8% 801, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT nema
4100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Lenovo Zuk Z1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Zuk Z1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Zuk Z1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Review smartphone Lenovo ZUK Z1

O modelu ZUK Z1 Je već rečeno mnogo toga, a ovaj model je prvenstveno poznat kao odlična ponuda sa različitih kineskih online prodavnica kao što sz Aliexpress i sličnih, ali je na pojedinim tržištima postojao problem u vidu nemogućnosti ovog telefona da prođe carinsku kontrolu. Sve je to rezultirao činjenicom da kada je telefon konačno došao do kupaca on je koštao manje nego što je cena bila u kineskim prodavnicama.

Karakteristike

  • Klasa: fablet
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: matirana plastika
  • Operativni sistem: Android 5.1 + Cyanogen OS 12.1
  • Mreža: dve SIM-kartice, jedan radio modul, podrška za GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC)
  • Procesor: 2.5GHz quad core
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB, nije dostupan slot microSD memorijske kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n | ac), dual-band, Bluetooth 4.1 (A2DP, EDR), konektor USB Type-C za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5.5 inča kapacitivni, IPS-matrica, 1920x1080 piksela (FHD), automatski podešava nivo pozadinskog osvetljenja, oleofobski sloj
  • Kamera: 13 MP, video snimanje pri 1080p (1920x1080 piksela), LED blic
  • Prenja kamera: 8 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar,senzor pozicije u prostoru, žiroskop, senzor ambijentlanog osvetljenja, skener otiska prsta
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 4100 mAh kapacitet
  • Dimenzije: 155.7 x 77.3 x 8.9 mm
  • Masa: 175 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa račuanrom (takođe, deo punjača)
  • Alat za otvaranje fioka sa SIM karticama

Prodajno pakovanje ovog modela je zaista lepo a posebnu pažnju izazvala je činjenica da je Lenovo uz ovaj model u prodajno pakovanje uključio ravni USB Type C kabl, što će svakako obradovati potencijalne kupce.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Sa prednje strane ovaj model izgleda kao stotine bezličnih smart telefona sa zaobljenim ivicama i tasterima ispod ekrana. Kada okrenete uređaj bočno videćete direktne sličnosti sa iPhone 6 modelom, naročito kada je reč o mrežici sa glavnim zvučnikom. Zaista nam nije jasno zbog čega su dizajneri toliko oduševljeni rešenjem kompanije Apple. Završna obrada modela ZUK Z1 je veoma slična onom kod modela iPhone 6, ali sa jednom ne tako očiglednom razlikom: ZUK Z1neće da vam isklizne iz ruku kao što to može iPhone 6.

Ispod je slika sa opisom uređaja i kratkim komentarom.

Oblast iznad ekrana uključuje LED lmapicu, senzore svetlosti blizine, prednju kameru.

Oblast ispod ekrana uključuje senzor otiska prsta i tastere osetljive na dodir.

Sa desne strane je taster za regulisanje jačine zvuka i taster za uključivanje uređaja.

Sa leve strane je fioka za dve SIM; kartice formata nano-SIM

Sa gornje strane je 3.5mm priključak za slušalice.

Sa donje strane se nalaze glavni zvučnik, mikrofon, USB port tipa C

Smart telefon je veoma zgodan za korišćenje i poseduje vidljivu indikatorsku lampicu pa pa lako možete da vidite kada imate novu notifikaciju. Skener otiska prsta radi veoma brzo, dovoljno je da ga samo dodirnete i telefon će odmah biti otključan. Interesantno je međutim da uprkos tome što je skener blago uvučen u kućište on je istovremeno i taster. U podešavanjima je moguće odabrati između tastera osetljivih na dodir (lociranih sa svake od strane skenera) ili tastera na ekranu (nama se sviđa više druga opcija).

Taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje je smešten ispod mesta gde stoji palac, a sami tasteri su veoma kratkog hoda te je njihova upotreba veoma lagana.

Jačina glavnog zvučnika je visoka, ali pri maksimalnoj jačini zvuk počinje da se izobličava tako da ovaj model ne može da se posmatra kao muzičko rešenje.

Poklopac sa zadnje strane nasuprot prednjoj strani je napravljen od matirane plastike meke na dodir koja veoma podseća na metal.

Na kvalitet izrade uređaja nema nikakvih žalbi, uređaj je veoma kvalitetno izrađen, svi delovi čvrsto naležu jedan na drugi i nema ni najmanjeg traga škriputavih zvukova niti zazora.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Lenovo ZUK Z1 155.7 77.3 8.9 175
Huawei Nexus 6P 159.3 77.8 7.3 178
Samsung Galaxy Note 5 153.2 76.1 7.6 171
Apple iPhone 6s Plus 158.2 77.9 7.3 192

Naravno, ZUK Z1 model je daleko od toga da je vrhunski model kada je reč o dijagonali ekrana od 5.5 inča, ali imajući u vidu da je recimo Note 5 model opremljen ekranom dijagonale 5.7 inča njegova upotreba je dosta zgodna, što je neobično kada je reč o fabletima. Stvar koja je međutim izvesna je da ovaj uređaj ne možete da koristite jednom rukom.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Gustina ekrana 401
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola pozadinskog osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, za do deset istovremenih pritisaka

Utisci kada je reč o ekranu su dosta pomešani. Sa jedne strane, ovaj model poseduje ekran dobre rezolucije, prisutan je oleofobski sloj, dobar opseg podešavanja jačine osvetljenja i prirodni prikaz boja. Sa druge strane, ekran je blago žut, što je naročito primetno kada se uređaj nađe odmah pored iPhone 6 modela. Pre nego što kupite ovaj uređaj savetujemo da pogledate ekran modela ZUK Z1 uživo.

Ne dopada nam se kako radi senzor ambijentalnog osvetljenja, vrednosti osvetljenja su preuveličane pa morate stalno da ga potamnjujete manuelnim putem.

Operativni sistem

Uređaj radi na Android 5.1 verziji operativnog sistema i koristi Cyanogen OS. Razlika između Cyanogen Mod i Cyanogen OS je u tome što je ovaj drugi mnogo stabilniji i optimizovaniji za svakodnevnu upotrebu, dok je Mod u stvari beta verzija OS-a.

Nismo dugo koristili uređaje koji koriste Cyanogen rešenja, pa za nas ona donose mnoštvo nepoznatih detalja i unapred se izvinjavamo ako vam iznosimo neke očigledne stvari.

Na rad ovog pametnog telefona nema nikakvih zamerki. Sistem ima mogućnost određivanja brojeva koji nisu uneti u imenik, što je zaista zgodno kada dobijete poziv iz frizerskog salona ili auto servisa.

Još jedna dobra karakteristika jeste opcija finog podešavanja profila: možete prilagoditi ponašanje vašeg telefona različitim uslovima. Na primer, za neke je ključni parametar prelazak u 2G čim se uređaj poveže na kućnu Wi-Fi mrežu. Prijatno je iznenađenje da je tako nešto moguće u okviru CyanogenOS.

CyanogenOS na ZUK Z1 je pravi dokaz toga zašto veliki broj korisnika menja svoje telefone odmah nakon kupovine. Dostupno je detaljno podešavanje svake stavke, bez ikakve muke.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 801
Procesor Quad core 2.5 GHz
Grafički procesor Adreno 330
Količina RAM 3 GB
Kapacitet internog skladištenog prostora 64 GB
Prisustvo memorijske kartice No

Ovaj pametni telefon odlikuje Qualcomm Snapdragon 801 koji je dobro poznat i oproban u velikom broju modela. Ne treba zaboraviti ni na performanse modernih procesora koji su sasvim dovoljni za svakodnevno korišćenje, a to potvrđuje i ZUK Z1.

Prilikom svakodnevne upotrebe uređaj se gotovo ne zagreva. Zagrevanje je zabeleženo samo prilikom testiranja (Antutu, 3DMark). Kao nedostaci mogu se navesti nepostojanje slota za memorijsku karticu, kao i samo 64GB interne memorije.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4100 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Vreme rada uređaja pri gledanju HD videa uz maksimalnu jačinu osvetljenja (Airplane režim) 9 sati
Vreme rada uređaja u režimu čitanja pri 30 odsto jačine osvetljenja Airplane režim) 14 sati

Aparat odlično radi. Nakon tri sata aktivnog rada i aktivnosti ekrana uz sinhronizaciju i prenos podataka preko mobilnih mreža, baterija ZUK Z1 ispraznila se samo 36 odsto. „Dream“ režim ovog modela je odličan i zahvaljujući njemu baterija telefona preko noći se isprazni za manje od 2 odsto. Uređaj podržava Qualcomm Quick Charge 2.0 tehnologiju ali zbog velikog kapaciteta, punjenje nije tako brzo. Za 30 minuta, napunjenost je samo 25 odsto a za sat vremena – 50 odsto. Za potpuno napajanje baterije potrebno je 2 sata i 15 minuta.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamwere 13 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Vrednost otvora blende 2.2
Rezolucija snimanja video sadržaja 1920x1080 piksela
Broj frejmova po sekundi Do 60 k / s
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Glavna kamera je prosečna, po svim aspektima. Po danu se mogu načiniti relativno dobre fotografije, ali uz veštačko osvetljenje noću fotografije su lošeg kvaliteta, prepune vidljivog šuma. Aparat zapisuje 1080 video sadržaje prosečnog kvaliteta. Dostupan je i fokus.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, Verzija 4.1, podržava sve popularne profile uključujući A2DP
GPS Prvo pokretnaje oko dve sekunde
mobilni podaci GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, two SIM-cards
USB On-The-Go Prisutan

U smislu bežičnog interfejsa, ZUK Z1 nudi mnogo toga. Tu su Wi-Fi.ac i Bluetooth 4.1 i brzi GPS, a ukoliko vam to sve nije dovoljno, tu je i NFC modul.

Nema nikakvih zamerki ni na prenos glasa a sagovornici će vas odlično čuti.

Ovaj pametni telefon očekuje se na tržištu u proleće i biće dostupan isključivo preko Lenovo online prodavnice. Ekran telefona je prosečan, a dizajn i kamera su takođe osrednji. Odlikuje ga odlično trajanje baterije, impresivni korisnički interfejs kao i zastareli ali produktivni čipset. ZUK Z1 model se može preporučiti svima onima kojima je potreban fablet sa baterijom koja može obezbediti dugo vreme rada. U ovom slučaju, potrebno je pripremiti se za prosečan kvalitet kamere i ekrana.

Ovaj model može se koristiti kao primarni pametni telefon na regularnoj osnovi bez ikakvih problema.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024