Xperia Z5 2015
2015. godina
5.2" LCD, 69.6% body
11% 810, Android 7.1.1 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2900 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Z5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia Z5

Karakteristike

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Materijali kućišta: aluminijum, staklo
  • OS: Android 5.1.1, neke promene u meniju, prerađene ikone
  • Kartice: jedna ili dve SIM-kartice, ojredan radio modul, podržava GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 810
  • Procesor: 4x ARM Cortex-A57 MPcore + 4x ARM Cortex-A53 MPcore
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB, memorijska kartica - slot microSD (podržava kartice kapaciteta do 200 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), dual band, Bluetooth 4.1, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje / sinhornizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice, senzor otiska prsta
  • Ekran: 5.2 inča, kapacitivni, 1920x1080 piksela (FulldHD), automatska kontrola nivoa osvetljenja, 2.5D, oleofobski sloj
  • kamera: 23 MP, video snimanje u 4K, hibridni auto fokus, 5x zum bez gubitka kvaliteta, pulsirajući LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP, sočiva širokog ugla
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Senzori: akceleromtar, senzor pozicije u prostoru, žiroskop, senzor svetlost
  • Baterija: ukloniva, kapaciteta 2800 mAh
  • Dimenzije: 146 x 72.1 x 7.5 mm
  • Masa: 154 g

Dizajn, izrada

Testirali smo jedinicu u boji srebra na kojoj možete da vidite sve promene kada je reč o dizajnu trenutne linije glavnog modela kompanije Sony. Boja mrežice se sada poklapa sa bojom kućišta, stil je minimalistički materijali su matirani a sam telefon uvek izgleda čisto i uglađeno. Na mestu centralnog tastera nalazi se prepoznatljivi senzor otiska prsta, dole levo je ugravirani Xperia logo, iznad ekrana i dole nalaze se mrežice koje skrivaju zvučnik i mikrofon. Sam zvučnik je dosta glasan tako da ćete sagovornika čuti veoma dobro. Kućište karakterišu umeci što se manifestuje time da kada je uređaj izložen udaru energija se ne distribuira kroz kućište već na samo jedno mesto što značajno utiče na vitalnost uređaja. Nema zaštitnog filma koji prekriva staklo ekrana. Sa zadnje strane je staklena površina polirana na specijalni način koja izgleda veoma dobro.

Dostupne su četiri boje kućišta: crna, boja zlata, zelena i pomenuta siva. Ako bi se odlučili da kupite Sony Z5 mi preporučujemo zelenu ili varijantu boje zlata obzirom da su crni i sivi telefoni već dosadili.

Sa druge strane, ako ste ljubitelj crnih telefona savet je da obratite pažnju obzirom da je crna završna površina matirana i da izgleda veoma zanimljivo. Zbog toga trenutna generacija glavnog modela izgleda interesatnije u odnosu na prethodnu. MikroUSB i 3.5mm konektori su prekriveni zaštitnim zatvaračima tako da u njih ne može da prodre voda. Sony sada ne potencira da ovim uređajem možete da snimate pod vodom da ne bi imao problema, ali ako se nađete na pljusku uređaj svakako neće prestati da radi.

Tasteri su veoma dobro napravljeni i njihovo pritiskanje je umereno mekano, elastično – taster kamere će veoma brzo kreirati kadar ako na ulici vidite nešto zanimljivo. Ponašanje tastera može da se konfiguriše.

Sa leve strane nalazi se slot ispod kojeg se nalaze SIM i memorijska kartica. Ovaj model koristi nanoSIM karticu pri čemu preporučujemo da ne sečete postojeću karticu već da od strane operatera poručite nanoSIM karticu. Podržane su kartice svih kapaciteta koji su trenutno dostupni čime se značajno unapređuje vrednost slobodne memorije. Kada instalirate karticu aplikacija kamere vam nudi gde da smestite buduće snimke.

Evo šta je napisano na zvaničnom sajtu proizvođača i što smatramo da bi trebalo da zna svako ko planira da kupi ovaj smart telefon.

„Xperia Z5 je zaštićen od uticaja ovde i prašine tako da da nemojte da se bojite kao se zateknete na jakom pljusku sa uređajem, ili ako pokvasite telefon pod slavinom. Međutim, treba da znate da u tom slučaju svi zaštitni poklopci u okviru kućišta moraju da budu na svojim mestima. Uređaj ne sme da se u potpunosti potapa u vodu kao ni da se izlaže slanoj, morskoj vodi i tečnostima kao što je alkohol. Neodgovarajuće rukovanje uređajem povlači njegovu garanciju. Uređaj je u skladu i sa stepenom zaštite IP-65/68. Molimo vas da imate u vidu da Xperia Z5 ima port za USB punjenje za povezivanje drugih uređaja koji nije zaštićen zatvaračem. Ako je vaš smart telefon bio izložen delovanju vode, možete da ga punite tek nakon što ste se uverili da je ovaj port u potpunosti suv.“

Bolje je ne snimati pod vodom.

Specijalni dodaci sa zadnje strane sprečavaju za zadnja staklena strana dodirne površinu na kojoj uređaj stoji. Uprkos što u nekim recenzijama se to navodi kao minus, rekli bismo da ovi dodaci ne smetaju da uređaj držite komforno u ruci.

Ekran

Dijagonala IPS ekrana je 5.2 inča, rezolucija Full HD, podržane su brojne vlasničke tehnologije kompanije, kao što su TRILUMINOS i X-Reality. Evo šta proizvođač navodi na zvaničnom sajtu.

  • Tehnologija X-Relaity za mobilne uređaje analizira svaku sliku na ekranu i optimizuje boje, oštrinu i kontrast. Kao rezultat dobijate slike i video ekstremnih detalja i niskog šuma.
  • TRILUMINOS Displaly LCD i LED tehnologija obezbeđuje najširu kolor paletu sa svelo crveno, prirodno zelenom ili plavom bojom.

Podešavanja ekrana omogućavaju da promenite izgled časovnika na ekranu kada je zaključan, odaberete sistemske ikone u statusnom baru, uključujući unapređenje slike preko gore pomenute X-Reality karakteristike, zatim režim za ograničenje jačine osvetljenja ili isključivanje svih unapređenja. Dostupan je režim za rad sa uređajem u rukavicama, koji možete da koristite kada smart telefon koristite po kiši ili snegu. Adaptivno podešavanje pozadinskog osvetljenja je takođe dostupno kao i podešavanje uravnoteženja belog. Generalno, sva ova podešavanja u realnim uslovima ne menjaju mnogo toga, mada ne mogu ni da naškode. Ako imate problema sa vidom možete da podesite veličinu fonta na ekranu. Tipično za Sony dostupna je i karakteristika koja omgoućava da „probudite“ telefon iz sleep režima dvostrukim pritiskom na ekranu. Sa dva pritiska, ekran se uključuje što je veoma zgodno kada se telefon nalazi u kolevci za punjenje ili na kablu. Lighting Control opcija je interesantna, pa recimo kada držite uređaj u ruci ekran svetli a kada ga spustite on će se isključiti.

Reći nešto specijalno o ekranu ovog modela ne možemo obzirom da je reč o klasičnom ekranu modernog smart telefona.

Senzor otiska prsta

Senzor radi na isti način kao i kod prethodnog modela, nema nikakvih negativnih detalja niti razloga za žalbu. U okviru sekcije Security postoji odgovarajući deo u kojem možete da povežete senzor sa pet otisaka prstiju. Proces je veoma jednostavan. Stavite prst nekoliko puta dok uređaj ne pronađe otisak koji najbolje odgovara slično kao kod drugih sistema. Priliko otključavanja uređaja ceo proces traje samo delić sekunde. Dovoljno je da prislonite prst i već sledećeg trenutka nalazite se na desktop među sadržajima. Napominjemo da nije potrebno da pritisnete taster, dovoljno je da prevučete vaš prst preko senzora. Pogrešnih očitavanja gotovo da nije bilo, ako ih je i bilo to je pre svega naša krivica.

Taster skenera je identičan kod ostalih vodećih modela kompanije Sony – Xperia Z5, Xperia Z5 Compact odnosno Xperia Z5 Premium.

Ovde ćemo vam sada opisati jednu interesantnu situaciju u kojoj se mogu naći korisnici pametnih satova. Jedne večeri dobili smo mail od korisnika uređaja koji je naveo da je sasvim slučajno otkrio da je uspeo da otključa uređaj drugim prstom a ne onim koji je „autorizovao“.

On je naveo da je jednostavno slučajno otkrio da uređaj može da se otključa i drugim prstom a ne onim čiji otisak je zabeležen.

Ovo nas je navelo da pomislimo da je Sony ugradio loš senzor, da postoji neki softverski problem itd. Korisnik je išao i u korisnički servisi ništa konkrento mu nisu rekli.

Konačno došao je odgovor od Sony-ja koji je objasnio da je u pitanju normalna situacija obzirom da je korisnik omogućio smart Lock opciju koja omogućava da otključate ekran bez problema, odnosno bez očitavanja otiska prsta kada ste povezali uređaj sa nekim delom dodatne opreme koji traži autorizaciju za pristup.

Do ove funckije se dolazi na sledeći način: Settings – Security- Smart Lock

U ovom konkretnom slučaju, korisnik je povezao svoj telefon sa Pebble pametnim satom. Kada je smart Lock opcija omogućebna možete otključati ekran bilo kojim prstom, dovoljno je dodirnuti ekran.

Ubrzo smo dobili i reakciju od zabrinutog korisnika koji je isključio konekciju sa pametnim satom i kako je naveo za sada sve radi normalno, odnosno uređaj je moguće otključati samo kada se koristi prst čiji otisak je ubeležen u telefonu.

Iz ove priče možemo da izvučemo nekoliko zaključaka pre svega, potrebno je da naučite šta sve uređaj koji kupujete posedueje, a druga stvar je da je neverovatno da tehnička podrška kompanije Sony nije bila u stanju da ovaj problem. Zaključak je ako da ako želite da vaš uređaj bude siguran i zaključan isključite Smart Lock jer koja je svrha zaključavanja senzorom otiska prsta kao možete da uređaj otključate bilo kojim prstom.

Performanse

Uređaj koristi Qualcomm Snapdragon 810 procesor koji je kako bi se reklo jedno „vrelo“ rešenje. Interesantno je da se uređaj zagreva i pri snimanju video sadržaja, koji čak ne mora da bude ni u 4K. Prilikom testiranja istina snimali smo sadržaje u 4K i zadnja strana uređaja je dostigla temperat6uru od čak 40 stepeni celzijusa.

Ako nemate potrebu da snimate video, već koristite smart telefon za klasične zadatke kao to su pisanje poruka, korišćenje pretraživača ili drugi opšti zadaci poklopac zadnje strane postaje nešto topliji ali ništa mnogo.

Ostale hardverske karakteristike ovog modela su 3GB sistemske memorije, (2GB kod modela Z5 Compact), 3GB interne memorije, slot microSD kartice kao i podrška za LTE. Verzija Androida je 5.1.1. Za grafiku je zadužen Adreno 430 čip, od bežičnih interfejsa dostupni su Bluetooth 4.1 i 802.11 ac.

Predstavnici kompanije su govorili nešto o mogućnosti da se pojavi verzija sa 64GB internog skladištenog kapacitet ali je pitanje da li će do toga doći. Potreba za ovim kapacitetom je usled činjenice da čak i najbolje memorijske kartice znaju da se ponekad ponašaju čudno i onemogućavaju rad uređaja na najbolji mogući način.

Konačno snimci sa ekrana kao deo Antutu testa.

Karakteristike

Nešto o ostalim karakteristikama smart telefona:

  • Uređaj može da radi u tandemu sa PS4 konzolom, ali imajući u vidu veličinu njegovog ekrana bolje je da to ne radite. Premijum varijanta bi još omogućila da odigrate neku od jednostavnijih igara i to je sve.
  • Podrška za staru dodatnu opremu – odnosno za opremu koju su koristili stariji smart telefoni Z serije. Slušalice sa redukcijom šuma i mikrofon će raditi veoma dobro.
  • Najavljene su nove slušalice oznake Sony MDR-NC750 koje karakteriše redukcija šuma i čak ugrađeni mikrofon koji se može aktivirati kada se snima video što bi prema tvrdnji proizvođača trebalo da obezbedi do sada neviđeni kvalitet snimljenog zvuka. Nismo proverili ovo, mada bi pomenute slušalice trebale da rade samo sa Z5 familijom.
  • Mnogo je manja količina neželjenog softvera koji dobijate uz uređaj.
  • Kao i ranije, dostupna je podrška za gadgete, pritisnite taster da odaberete aplikaciju i zatim možete da preuzimate dodatne sadržaje. Dostupni su kalkulator, tajmer, pretraživač, alat za snimanje slika sa ekrana, kalendar, mini plejer i čak ogledalo koje radi tako što aktivira prednju kameru.
  • Plejer je u Sony stilu, kvalitet zvuka je odličan, probali smo različite slušalice. Uređaj podržava zvuk visoke rezolucije bez ikakvog dodatnog softvera, podržani su formati LPCM, FLAC, ALAC, DSD i ClearAudio+, podržan je kodek LDAC, stream muzike preko Bluetootha. Generalno, kada je reč o muzici ovaj model bi mogao da bude veoma interesantne ljubiteljima muzike jer recimo nema potrebe za instaliranjem dodatnog plejera za reprodukciju FLAC fajlova.
  • Uređaj koristi Bluetooth 4.1, podržava ANT+ profil za upotrebu sportske opreme, ima NFC, DLNA, WiFi MiMO, MHL 3.0. SA MHL kablom možete da povežete TV i da koristite za video reprodukciju sadržaja sa telefona.

Kamere

Prednja kamera ima 5 MP i koristi optiku širokog ugla, što predstavlja pravo zadovoljstvo, naravno, ukoliko volite tako nešto. Glavna kamera je 23 MP, što definitivno treba uzet u obzir pre kupovine kao i to da ima veoma, veoma brz autofokus. Druga činjenica koju treba naglasiti jeste optički zum. Na fotografijama možete videti da je prikaz preko ekrana mobilnog telefona vrlo dobar ali da se preko ekrana laptopa vidi da softver doteruje sliku. Generalno se ne preporučuje upotreba zuma, ali ako je potrebno koristite ga ali ne očekujte dobre rezultate.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Primer video klipa (MP4, 73 MB) >>>

Korišćenjem Z5 serije mnogo je lakše doći do dobre fotografije, naročito u poređenju sa Z3. Ukoliko vam ruke ne drhte, možete dobiti slike vrlo dobrog kvaliteta: dobra oštrina i prirodne boje su ono što ćete dobiti čak i kada uslovi nisu najbolji. Snimanje 4K video sadržaja je jaka marketinška prednost, naročito kada se u obzir uzme rapidno zagrevanje telefona, ali možete ih snimati i onda gledati preko TV aparata koji ima podršku za 4K ili preko ekrana telefona.

Uskoro će biti objavljen mali test Z5 i Z5 Premium, pa će biti objavljen i veći broj fotografija.

Nešto o operativnim režimima:

  • SuperAuto režim, je jendostavan i zgodan za svakog korisnika;
  • Manuelni, možete odabrati maksimalnu rezoluciju, podesiti ISO i druge parametre
  • R-Effect, nešto kao unapređena realnost gde se ljudi pojavljuju sa maskama, šetaju među dinosaurusima, patuljcima i slično, aparat se veoma zagreva ali se vrlo dobro suočava sa ovim problemom;
  • Video 4K, sve je jasno, video je maksimalne rezolucije, svi su snimljeni po lošem vremenu. Preko ekrana telefona odlično izgleda;
  • Mask AR, veoma neobičan selfi;
  • Portrait in Style, još jedan režim za snimanje selfi fotografija;
  • Artistic Effect, sve je jasno, filteri;
  • Panorama;
  • Kreiranje oznaka na osnovu fotografija;
  • Timeshift Video efekti;
  • Ubacivanje osobe na sliku;
  • Multicamera, snima istu scenu iz različitih uglova na istom ekranu;
  • Snimanje fotografija i snimanje zvuka.

Možete preuzeti dodatne efekte, aplikaciju za kameru, pronaći zanimljive Vine kratke video sadržaje, Evernote, sve je jasno.

Trajanje baterije

Aparat poseduje bateriju kapaciteta 2900 mAh, podržava QuickCharge 2.0 tehnologiju brzog punjenja koja nakon 45 minuta punjenja omogućava aparatu da radi čitav dan. Naravno, sve zavisi od specifične upotrebe aparata. Sony tvrdi da Z5 može raditi dva dana, ali čini se da je to preterivanje. Ukoliko snimate 4K video sadržaje preko Z5, baterija će se vrlo brzo isprazniti. U teoriji je moguće da će Z5 raditi dva dana, ali u praksi sve zavisi od vlasnika i njegovog načina korišćenja aparata.

Podržava poznate režime uštede energije.

apajanje je drugi problem, nema QuickCharge podršku pa se takvo napajanje mora zasebno kupiti. Jedno od njih je UCH-10.

Zaključak

Kada je reč o slušalicama, podržan je HD audio. Zvuk je odličan i brzo ćete se navići na njega. Kvalitet komunikacije se ne dovodi u pitanje, vibracija se oseti i kada je aparat u džepu, zvučnici nisu suviše glasni, ali ćete sigurno propustiti poziv na javnim i bučnim mestima.

Na tržištu su u ponudi dve verzije, sa jednom i dve SIM kartice. Po pitanju boje odlučite sami, boja srebra se nekako čini najprikladnijom ali su otisci prstiju vidljivi.

Šta je ono što nam se dopada:

  • Kvalitet izrade, dizajn uređaja. Od Android pametnih telefona definitivno se mogu izdvojiti tri uređaja i to Samsung Galaxy S6 EDGE+, Blackberry Priv i čitava Z5 linija. Prosečan telefon nudi odličan dizajn za svakodnevno uživanje. Činjenicu da ne propušta vodu treba uzeti sa rezervom.
  • Kamera i dalje treba da se poboljša ali je interesantija nego kod prethodnog modela;
  • Odličan senzor otiska prsta;
  • Napredne muzičke mogućnosti;
  • LTE;
  • Prisutan slot za memorijske kartice;
  • Minimum dodatnog softvera;
  • Odsustvo interfejsa;
  • Dobro vreme rada uređaja;
  • Interesantna oprema za rad sa PS4.

Šta nam se ne dopada:

  • Zagrevanje prilikom rada i propratni efekti - na primer kamera se može zatvoriti u pogrešnom trenutku
  • Nema slušalica u prodajnom pakovanju;
  • Sony bi trebalo da obrati više pažnje kako konkurencija razvija uređaje i da posebno obrati pažnju na iPhone;
  • Ekran nije baš idealan za one koji su navikli da rade sa trenutnom generacijom uređaja;
  • Nema bežičnog punjenja, uprkos tome što su mnogi navikli na ovu funkciju.

Koje uređaje možete da kupite za isti novac?

  • iPhone 6S, memorija zavisi od verzije pametnog telefona – ukoliko kupujete onu za američko tržište odaberite 64 GB:;
  • Samsung Galaxy S6 EDGE, verzija sa 32 GB može je uporediva po pitanju cene.

Preporučuje se da pročitate testove ovih telefona. Kada je reč o vrhunskim Sony telefonima, oni se slobodno mogu svrstati u kategoriju Apple i Samsung telefona. Izbor je na vama. Prilikom upoređivanja sa iPhone modelom treba uzeti u obzir njegovu sličnu cenu. Drugi operativni sistem, drugi svet ali možda se neko odvaži i to da proba. Samsung nudi atraktivan dizajn, dobre materijale i dobru kameru ali ne i tako dobar korisnički interfejs, ali i nemogućnost povećavanja memorije. Inače, ne preporučuje se ni kupovina iPhone 6S modela sa 1GB memorije, najmanje 64 GB.

Ukoliko još uvek niste sigurni, pogledajte cenu Z5 ali zapamtite karakteristike i drugih modernih telefona, ali najbolje je da sami odaberete ono što vam je bitno.

Na osnovu trenutne situacije na tržištu, ne bi bilo neobično da kupci zaobiđu vodeći model i odaberu Z3 ili Z3+ zbog njegove visoke cene. Sledeći Sony vodeći model očekuje se u toku naredne godine, pretpostavka je da će biti predstavljen u toku održavanja IFA događaja u septembru. Moguće je da će to biti fablet baziran na Z5 modelu i istoj platformi.

Ukoliko odaberete ovaj aparat, budite sigurni da je to pametna odluka i da ćete ga koristiti nekoliko godina.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024