iPhone 6s Plus 2015
2015. godina
5.5" LCD, 67.7% body
13% A9, iOS 13
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2750 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone 6s Plus 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 6s Plus 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 6s Plus 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona iPhone 6S Plus

Specifikacije

  • Kućište: metal, staklo
  • Operativni sistem: iOS
  • Mreže: 2G / 3G / 4G
  • Procesor: A9
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 16/64/128 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (802.11a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.2, Lightning konektor za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: kapacitivni, Retina HD IPS 5,5 inča rezolucije 1920x1080 piksela
  • Kamera: 12.5 MP, blic
  • Navigacija: GPS / GLONASS
  • Dimenzije: 158.2 x 77.9 x 7.3 mm
  • Masa: 192 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Slušalice EarPods
  • Alat za izvlačenje SIM kartice SIM-card (moguće da nije dostupan u svim zemljama)
  • Dokumentacija

Dizajn, izrada

U ovom testu pokušaćemo da vam obezbedimo neke osnovne činjenice i podelimo sa vama iskustvo korišćenja uređaja. Njegove dimenzije se nisu promenile u odnosu na prvi Plus model, izuzev činjenice da je uređaj postao malo teži sa 192 grama. Za izradu novog modela korišćena je nova legura metala za kućište kao i nešto drugačija tehnologija izrade ekrana. Takođe, novi model dobio je u ponudi i novu kolor varijantu, roza zlatnu. Za testiranje izabrali smo dobri stari space Gray model, obzirom da je ova kolor šema, jednostavna, praktična i intuitivna. Na prvi pogled možemo da zaključimo da će nova roze zlatna varijanta ovog modela da bude omiljena kod mlađih pripadnica lepšeg pola.

Mala digresija vezana za zaštitu ekrana. Nakon što nam se polomio ekran kod iPhone 6 Plus modela koji smo istraživali i nakon što smo iskusili komplikovanost procesa zamene ekrana odlučili smo da koristimo zaštitni film ekrana. Film nije neka naročita zaštita ali može da pomogne da ekran uređaja ipak ostane neoštećen.

Uprkos činjenici da zaštitnih maski za ovu vrstu uređaja ima mnogo odabir odgovarajuće je postao prilično komplikovan. Mi smo se čak odlučili za Incase SYSTM zaštitnu masku koja je dostupan u nekoliko verzija i sastoji se od dva dela. Pritiskanje tastera nakon primene ovog zaštitnog kućišta je bilo savršeno, i svakako savetujemo da kupite ovu ili neku sličnu zaštitnu masku za svoj iPhone 6 Plus S.

Zamena ekrana iPhone 6 Plus modela je bila veoma skupa, reda nekoliko stotina evra tako da savetujemo da budete pažljivi sa ekranom vašeg uređaja ako želite da izbegnete visoke troškove.

Izgled uređaja je ostao nepromenjen, iznad ekrana nalazi se kamera, ispod ekrana taster, senzor Touch ID, desno jedan taster, levo tasteri za regulaciju jačine zvuka. Korišćen je nanoSIM tip SIM kartice. Prednja kamera poseduje blic i ona u sumrak radi odlično. Ako snimate selfi na vama je da li ćete da koristite blic, mada kod ovog modela on vas ne zaslepi toliko pa i vaše lice izgleda prirodnije.

Apple je za ovaj model unapredio kolevku za punjenje uređaja pa je ona sada mnogo zgodnija za korišćenje. Platforma je napravljena od metala, utikač je visok pa je lakše koristiti kolevku sa različitim varijantama zaštitnih maski. Sa zadnje strane uređaja nalaze se Lightning konektor odnosno 3.5mm port. Kolevka je dostupna u četiri boje koje odgovaraju bojama samog uređaja što je veoma pogodno.

Od originalne opreme preporučujemo i silikonske zaštitne elemente koji veoma leop izgledaju na uređaju.

Zašto Plus?

Na pitanje zašto bismo odabrali iPhone 6 Plus S umesto običnog 6S modela pokušali smo da napravimo listu razloga:

  • Zato što je ekran zgodan za čitanje, veličina stranice je veća, nalik na format džepne knjige.
  • Zato što za zadatke pretraživanja interneta. čitanja vesti imate na raspolaganju uređaj velikog ekrana što praćenje ovih sadržaja čini ugodnijim.
  • Baterija iPhone 6 Plus S modela traje duže u u odnosu na bateriju običnog iPhone 6S modela pa je i ovaj razlog više nego očigledan.
  • Bolji kvalitet fotografija koje nudi iPhone 6S Plus zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike ovog smart telefona velikog ekrana.
  • Uprkos veličini ekrana uređaj je zgodan čak za nošenje u džepu jakne, bez zaštitne maske možete čak i lako da ga nosite u džepu farmerki.
  • Veliki ekran – ugodan za gledanje videa. Ako ste posedovali manji model to nije bilo moguće bez iPad-a, pa 6S Plus ovaj problem delimično otklanja jer ne morate da nosite dva uređaja, istina uz nešto manji ekran.

Glavni razlog zbog kojeg bismo izabrali 6S Plus jeste čitanje, pa sada možete da bez mnogo naprezanja očiju čitate mnoštvo sadržaja koji su vam dostupni bez obzira da li je reč o knjigama ili vestima. Noći režim omogućava veoma ugodno čitanje bez suvišnog naprezanja očiju.

Touch ID druge generacije

On radi mnogo brže u odnosu na senzor iPhone 6 modela, potrebno je samo da ga dodirnete i pojavljuje se desktop uređaja.

Ako ste kod iPhone 6 Plus modela odustali od ove opcije zbog loše brzine senzora kod iPhone 6S Plus modela ćete se prijatno iznenaditi.

3D Touch

Ukratko, snažnijim pritiskom nekih ikona pojavljuje se dodatni meni što značajno olakšava korišćenje. Nivo intenziteta pritiska možete da konfigurišete u meniju što je dosta jednostavnije nego kod Apple Watch modela obzirom da je ekran veći. Kada kliknete na ekran on će blago da zavibrira što je zgodna opcija obzirom da olakšava detektovanje kada ste kliknuli na neku ikonu. Peek i Pop karakteristike rade na ovaj način: prva otvara preview kao u okviru OS X pa samo možete videti preview maila ili slike, dok druga snažnijim pritiskom otvara fajl.

Rad sa 3D Touch može da se podeli na dva glavna dela, u smislu kontekstualnog menija i ikona za specifične fajlove pa možete da vidite preview fajla odnosno dodatne opcije i akciju otvaranja fajla. Slično kao u Touch ID ova opcija može da vam uštedi vreme.

Uprkos tome što nemaju sve aplikacije treće strane podršku za ovu opciju verujemo da će uskoro da da ova opcija postane dostupna i za veliku većinu aplikacija treće strane.

Kada smo radili prvi pogled na uređaj očekivali smo da će do testa da ova opcija bude dostupna za sve aplikacije ali nažalost to nije slučaj. Bilo bi odlično da ovakve opcije imate recimo za WhatsApp ili Instagram. Nažalost ova opcija ne radi ni u Facebook aplikaciji što je veoma čudno ako se ima u vidu koliko su rešenja bazirana na kontekstualnim menijima popularna.

Rad 3D Touch na ekranu sa zaštitom

Učinilo nam se važnim da kažemo nešto o mogućnosti korišćenja zaštitnih filmova i stakla u okviru ovog modela obzirom da će mnogi ljudi da koriste ove opcije. Nakon što je stakleni sloj zalepljen za ekran potrebno je malo jače pritiskati ekran da biste mogli da upravljate njime, ali nakon igranja u podešavanjima možete da nađete režim koji sasvim lepo radi čak i uz ovakav vid zaštite ekrana.

Jednostavno rečeno zaštitni filmovi i staklo mogu i treba da budu korišćeni u okviru iPhone 6S Plus modela. Uprkos otme što mnogi novinari su protiv ove opcije činjenica je da korisnici kada kupe iPhone koriste ga nekoliko godina pa zašto ne zaštiti ekrani sačuvati sebe od neplaniranih troškova. Ako pak rešite da prodajete uređaj kada se ovaj zaštitni sloj skine oleofobski sloj deluje kao potpuno nov.

Performanse

Uređaj koristi novi A9 procesor izrađen korišćenjem 64-bitne arhitekture koji je uparen sa M9 koprocesorom. Rezultati koje je ovaj procesor ostvario mogu se videti u snimcima sa ekrana.

Uprkos tome što se može na prvi pogled učiniti da to nije slučaj 6S Plus radi mnogo brže od svog prethodnika. Brže otvara Web sajtove, brže otvara aplikacije i generalno sve radi bolje što nije neobično obzirom da je bolje podešen za iOS 9 operativni sistem.

Kamere

Moramo reći da tehnologija blica koja je korišćena kod ovog modela je već ranije korišćena u okviru LG modela, pri čemu Apple ovu tehnologiju naziva Retina Flash. Ako pokušate da fotografišete u mraku shvatićete da su fotografije veoma dobre, oči nisu crvene, boje nisu previše svetle. Ovakav blic će biti veoma koristan kao želite da fotografišete u klubovima, restoranima, barovima i na drugim mračnim mestima.

Jedna od glavnih promena koje su prisutne kada je reč o kameri je upotreba ovog 12MP senzora, True Tone Flash blica odnosno podrška za HDR i automatski HDR , kao i fokusiranje tokom video snimanja za snimanje panoramskih fotografija. Kada se kamera koristi iskustvo je već poznato sa ranijih modela. Po pitanju kvaliteta 6S Plus nudi veoma dobre fotografije. Nećete se stideti da ih objavite na drupštvenim mrežama i prikažete svojim prijateljima. Optička stabilizacija slike snima objekte u pokretu i u normalnom režimu.

Obzirom da smo testirali nekoliko modela u isto vreme, jednostavno ovaj model nije došao do izražaja da sa njim napravimo veći broj snimaka.

Prednja-kamera

Snimanje 4K videa (3840 x 2160) treba da bude obuhvaćeno u okviru podešavanja prilikom snimanja videa, moguće je i snimanje fotografije, a ova opcija dostupna je u okviru iPhone 5S ali mnogi zaboravljaju na nju. Kvalitet 4K snimka može se proceniti na osnovu datog videa.

Live Photo

Kada je ovaj režim omogućen, moguće je kliknuti na sliku koja se pojavljuje za tri sekunde. Od ranije je dostupan kod pametnih telefona drugih proizvođača, a sada je dostupan i u kod Apple uređaja. Iako izgleda super, ipak ima jednu manu. Uz Live Photo pametni telefon snima fotografiju u odmah uklanja video u MOV formatu trajanja tri sekunde. Veličina svakog fajla je oko 3.2 MB, dok je kod nove kamere veličina od 1.7 do 6.9 MB. Isti je slučaj i kod NEX-6 kamere, iako nije u pitanju pametni telefon. Zamislite sada da se svaki put kada snimite fotografiju u memoriji zabeleži i fotografija i video. U galeriji možete videti samo fotografiju a kada kliknete na nju možete videti i Live Photo, ali sigurno ćete odmah dobiti želju da deaktivirate ovu opciju sa ciljem da uštedite prostor. To možete uraditi direktno preko ekrana za snimanje fotografija. Šteta je što ekran za fotografisanje ne nudi mogućnost brze promene kvaliteta snimanja videa, već za to morate ući u odeljak za podešavanja.

Memorija

Aparat je dostupan u tri verzije sa 16, 64 i 128 GB skladištene memorije. Verzija od 16 GB može se kupiti samo kao poklon onome koga ne volite, pa se postavlja pitanje zašto je Apple uopšte i predstavio ovu besmislenu verziju. Veličina jednominutnog 4K videa je veća od 300 MB, dok je kod nove kamere veličina još veća, pa ako odlučite da kupite 6s Plus, potražite verziju sa najmanje 64 GB.

Sa druge strane, veliki je broj onih korisnika koji iPhone koriste samo za pozivanje pa je 16 GB za njih sasvim dovoljno. Međutim, čak i u slučaju da aparat koristite samo za pozivanje, mnogo je bolje da se odlučite za 64 GB verziju. Možda ćete naprasno odlučiti da igrate i neke igrice, a veličina najnovijih aplikacija za iOS je velika.

Pritom ne zaboravite morate isključiti Live Photo ukoliko koristite 16 GB verziju, ili da je aktivirate samo s vremena na vreme.

Najbolje rešenje je da kupite verziju sa 64 GB memorije, a na raspolaganju vam je veliki izbor boja. 16 GB je premalo, 128 GB je previše pa je najbolje da se odlučite za zlatnu sredinu. Prilikom testiranja korišćen je aparat sa 128 GB memorije – 30 GB fotografija i video sadržaja, 10 GB muzike, periodično preuzimanje serija i slično, da ne pominjemo Wi-Fi. Zbog svega toga, gotovo je neverovatno da bi vam Samsung Galaxy S6 Edge+ koristio zbog premale količine memorije.

Ne zaboravite da koristite iCloud, a ukoliko još uvek skladištite fajlove na računar, najbolje je da odbacite tu naviku. Ne postoje nikakvi problemi prilikom preuzimanja dokumenata sa cloud servisa, a uz Wi-Fi konekciju to ide veoma brzo. Predlažem da detaljno proučite iOS budući da nudi veliki broj zanimljivih karakteristika. Na primer, možete koristiti Family Access i dobiti jeftiniji Apple Music.

Trajanje baterije

Proizvođač tvrdi da baterija nudi 14 sati razgovora preko 3G mreže, 11:00 sati video reprodukcije, 50 sati reprodukcije muzičkih sadržaja. Jasno je da se u poređenju sa iPhone 6 Plus modelom nije promenilo mnogo toga. U zavisnosti od korišćenja, moraćete da punite telefon noću ili uveče. Ranije je bilo moguće govoriti o superiornosti iOS u odnosu na Android po ovom pitanju, a sada je najbolje imati rezervnu bateriju.

LTE

Podaci relevantni za iPhone 6S Plus. Testiranje brzine je pokazalo da su iPhone i iPhone 6S Plus isti. Postoji razlika u prijemu signala, uređaj se jednostavno bolje „kači“ na mrežu. Na zvaničnom sajtu stoji i podatak da je moguće koristiti i internet tokom poziva.

Postoji nada da će u okviru narednog firmware-a ili sledećeg iPhone-a biti moguć Wi-Fi i LTE za brže preuzimanje. Kad već Apple nije brže implementirao stavke vezane za mobilni saobraćaj. Potrebno je uzeti u obzir da su vođeni pravilima u SAD pa ograničenja i dalje postoje ali moguće je da će ona biti ukinuta u narednom periodu. Možda neće biti ukinuta već će biti ograničena mogućnost isključenja podešavanja.

Operativni sistem

Najnoviji operativni sistem doneo je mnogo problema pa se postavlja pitanje da li Apple sve radi savršeno kao što je to nekad bio slučaj. O nekim problemima je i ranije bilo reči o nekima nije, ali od ranije poznati problem u okviru Safari-ja i dalje je prisutan.

Od novog softvera aktivno se koristi Periscope, program i filozofija. Možete pratiti moje Twitter postoje a moje ime na ovom servisu je Zavackiy i tu možete pratiti informacije o tehnologiji. Ostali deo softvera je stabilan i nije menjan. Ukoliko vam se baterija iPhone 6S Plus brzo troši, imate dve mogućnosti. Ne zaboravite da aktivirate režim za uštedu energije, što može biti od velike pomoći. Druga opcija je da otvorite odeljak „Battery“ i vidite šta je to što prazni bateriju. Da li je to Facebook? Onda uklonite Facebook i sve druge društvene mreže! Zapravo, savetujem da jednostavno zatvorite aplikaciju kada vam nije potrebna.

Zaključak

Tradicionalno iPhone 6S Plus ima jake zvučnike. HD komunikacija je veoma dobra, ne funkcioniše sa svakim sagovornikom i svuda, ali kada radi onda je to pravo uživanje. Sa prijemom signala nema nikakvih problema.

Ukoliko planirate da zamenite iPhone 6 Plus modelom 6S Plus, ukoliko to možete finansijski da izdržite, uvek je bolje da kupite novi uređaj. Štaviše, vaš stari Apple aparat možete prodati po dobroj ceni. Uvek treba biti ekonomičan, naročito u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji. Kada je reč o drugim brendovima, takvi aparati izgube i do 40 odsto vrednosti čim napuste prodavnicu pa je njihova prodaja teška. Kod Apple brenda je druga priča, uređaji ne gube mnogo na ceni a potražnja je uvek na visokom nivou. Prema tome, možete prodati iPhone 6 Plus i kupiti 6S Plus. Ukoliko ste suviše lenji, jednostavno sačekajte pojavljivanje iPhone 7 modela.

Kao i uvek, ljudi smatraju da su iPhone uređaji sa oznakom S isti kao i oni bez oznake. Međutim, to nije slučaj. Reč je o novom procesoru, novoj kameri, ekranu, kućištu, Touch ID senzoru pa samim tim i u potpunosti novom uređaju. Nakon određenog vremena korišćenja ovog aparata, počeo sam da koristim Touch ID na permanentnoj osnovi zbog toga što je novi senzor veoma brz, kamera odlično snima i u uslovima lošeg osvetljenja a programi se brže učitavaju. Brže, više, snažnije. Krajem godine očekuje se i predstavljanje specijalne touch opcije.

Razlika u ceni između 16 i 128 GB verzije sigurno je značajna, a ukoliko se odlučite da kupite aparat na nekom drugom tržištu, obavezno proverite njegove performanse.

  • vizuelni pregled;
  • Uključivanje;
  • Aktiviranje SIM-kartice;
  • Test poziv;
  • Instaliranje aplikacija iz prodavnice i proba WiFi ako postoji pristupna tačka;
  • Provera ekrana u potrazi za mrtvim pikselima;
  • Proba test fotografija lai pažljivo;
  • Punjenje, povezivanje sa mrežom ili preko USB porta.

Neko to može nazvati paranojom, ali ipak je bolje sve proveriti pa nakon provere dati novac.

Naravno, za one kojima je to rešenje uvek postoji i pozajmica ili kredit i otplaćivanje aparata na rate.

Da li je iPhone 6S Plus dobar telefon? Da, naravno. Ovakva vrsta harmonije po pitanju funkcija dobija se samo od Apple brenda. Dokazi su više nego očigledni – pogledajte kvartalne izveštaje i fokusirajte se samo na to koliko nelegalnih Apple telefona ima ili jednostavno pitajte prijatelje koji je to pametni telefon koji beleži najveću popularnost. Sigurno je da će vam reći da je u pitanju iPhone.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024