Moto X Force 2015
2015. godina
5.4" OLED, 69.8% body
10% 810, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
15W, 3760 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Motorola Moto X Force 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto X Force 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto X Force 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Android-smart telefona Motorola X Force / Droid Turbo 2

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 5.1.1, najavljeno unapređenje na Android 6.x
  • 810 Qualcomm Snapdragon čipset, MSM8994, 2 GHz, 8 core, Adreno 430 grafički akcelerator
  • 3 GB RAM-a, 32 ili 64 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta do 2TB
  • Dijagonala ekrana 5.4 inča, QHD 2560x1440 piksela, 540 ppi, AMOLED, tehnologija automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja koja štiti ekran od padova ShatterShield
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 3760 mAh, podrška za brzo punjenje TurboCharge, trajanje baterije u mik režimu - oko 48 hours, ugrađena podrška za bežične standarde punjenja PMA i QI
  • nanoSIM-kartica (dve SIM-kartice za specifična tržišta)
  • Jedan zvučnik za reprodukciju muzike
  • Zaštita od prskanja vode, IP52
  • 4.1 LE Bluetooth, NFC, GSM / GPRS / EDGE, UMTS / HSPA +, LTE 4G (LTE opsezi 2, 3, 4, 5, 7, 13)
  • Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac, dual band
  • GPS / A-GPS
  • Prednja kamera 5MP, 21 MP glavna kamera, LED blic
  • 5 mikrofona i redukcija šuma
  • Dimenzije - 149.8x78x7.6-9.2 mm, masa - 169 grama
  • SAR vrednost - 1.38 W / kg (glava) 1.13 W / kg (telo)

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa podrškom za TurboCharge
  • USB-kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo

Pozicioniranje

Prodaja modela Droid Turbo 2 počinje u SAD krajem godine, dok će verzija telefona za Evropu da nosi naziv Moto X Force. Jedina značajna razlika između dva uređaja će biti u tome što će ovaj uređaj koristiti Android 6.x verziju operativnog sistema umesto verzije 5.1.1. Dizajn i drugi aspekti ova dva modela su potpuno isti, što nam omogućava da ih kombinujemo u jednom testu.

U toku 2015. godine Motorola je pokušala da razvije liniju vodećih modela koji bi nadmašili konkurenciju. Motorola-ino mobilno poslovanje je kupljeno od strane kompanije Lenovo ali je Lenovo shvatio da je Motorola brend jači od njihovog sopstvenog brenda mobilnih telefona pa je odlučio da prodaje telefone pod Motorola brendom. Motorola telefoni su veoma interesantni u smislu odnosa cena/kvalitet ali gube trku na tržištu u odnosu na glavne modele kineskih kompanija odnosno Samsung, Apple. Prosečan kupac se pita zašto da kupi vodeći model kompanije Motorola kada može za manju sumu da kupi neki od kineskih vodećih modela. Brend je uspeo da održi prodaju pre svega jeftinom Moto G serijom kao i Moto E, dok starija X linija nije uspela da privuče kupce na masovnom tržištu iako predstavlja veoma dobru alternativu masovnim glavnim modelima drugih kompanija.

Moto X Force model je u smislu specifikacija veoma dobar uređaj. Karakteriše ga najnovija verzija čipseta kompanije Qualcomm, opcija brzog punjenja, AMOLED ekran i ShatterShield tehnologija zaštite ekrana. Motorola je uverena u kvalitet ekrana ovog modela pa je čak u SAD ponudila četvorogodišnju garanciju na ekran. Ako u toku pomenutog perioda polomite ekran, kompanija će vam ga zameniti besplatno. Ovo je odlična ponuda koja se može smatrati pre svega reklamom obzirom da na drugim tržištima nije dostupna.

Ova jedinica se može smatrati alternativom drugim glavnim modelima starim godinu do dve dana. Motorola je tada parirala proizvođačima kao što su HTC, Sony i njeni proizvodi imaju svoj lako prepoznatljiv stil. Potencijalnim kupcima uređaji kompanije se sviđaju ili ne i ako se sviđaju onda procenjuju ostatak karakteristika.

Dizajn, veličina, kontrole

Motorola obično obezbeđuje mogućnost prilagođenja telefona od strane korisnika pa tako korisnici mogu da koriste MOTOMaker, biraju boju kućišta, panela, šara.

Na nekim tržištima ova opcija nažalost nije dostupna pa će korisnici morati da se zadovolje uređajem takvim kakav jeste.

Drugačije opcije dizajna telefona su dovoljne da obezbede jedinstven izgled uređaja. Kao što smo već pomenuli ovakve opcije su na američkom tržištu potpuno dostupne dok na drugim zavise od samog tržišta i percepcije kompanije tog tržišta.

Eksterno uređaji su veoma slični i vidi se da su dizajnirani da budu braća blizanci i potpuno od starta, odnosno praznog lista papira. Karakteriše ih nešto drugačija zadnja strana, ali je korišćen isti geometrijski šablon zadnje strane koji onemogućava da telefon sklizne iz ruke.

Kućište uređaja je zakrivljeno tako da kada specifikujemo dimenzije navodimo najmanju i najveću debljinu uređaja. Dimenzije uređaja su 149.8 X 78 X 7.6 do 9.2 mm, masa je 169 grama. Uređaj odlično staje u ruku korisnika, težak je i možete da ga smestite u džep bez gledanja.

Na zadnjem panelu uređaja nalazi se logo kompanije. Kada držite uređaj u ruci prst se oslanja na logo. Sa desne strane nalazi se on/off taster koji je orebren pa ćete ga lako pronaći bez da gledate u telefon. Ispod njega se nalazi taster za regulisanje jačine zvuka.

Telefon ima čak pet mikrofona (u odnosu na dva kod modela Moto X Play) koji čine sistem za smanjenje šuma koji je jedan od najboljih na tržištu pa uređaj savršeno filtrira vaš zvuk čak i u glasnom okruženju. Potrebno je ipak da malo obratite pažnju kada razgovarate a oko vas duva vetar jer imamo utisak da u nekim situacija se hučanje vetra čak pojačava.

Sa gornje strane uređaja nalazi se 3.5mm priključak za slušalice kao i fijoka za SIM i memorijsku karticu. Dizajn je dosta neobičan. Sa jedne strane možete da umetnete jednu ili dve kartice (Droid Turbo 2 ima slot samo za jednu karticu) dok je sa druge strane slot memorijske kartice. Činjenica da postoji slot memorijske kartice može se smatrati napretkom.

MicroUSB konektor je sa donje strane, sve je standardno.

Sada ćemo reći nekoliko reči o Activity Display opciji. Kod prethodnog modela je na prednjem panelu pored senzora osvetljenja takođe postojao i infracrveni senzor koji je mogao da detektuje kada stavite ruku preko ekrana, kao i ikonu preko koje ste mogli da otvorite brzo aplikaciju muzike. Kod ovog modela dizajn je identičan i deo opcija ali su senzori uklonjeni jer je reč o jeftinijem rešenju.

Telefon ima LED indikator, koji ne ometa korisnika previše, odnosno njegov rad vas neće previše nervirati. Motorola je ovaj uređaj dizajnirala tako da je njegovo kućište otporno na prskanje vode u skladu sa standardom IP52. Ako poprskate uređaj ništa se neće dogoditi ali nije dizajniran da ga uronite u vodu.

Eksterno, prednji panel je dizajniran na način da se čini kao da uređaj poseduje dva dinamička zvučnika. Zapravo tako i jeste. Kada reprodukujete muziku radi samo donji zvučnik, dok kada razgovarate onda se koristi gornji zvučnik. Nema niša loše u tome obzirom da je jačina zvučnika veoma visoka i da je on jasan i dobro razumljiv.

Po pitanju dizajna dopada nam se kompletna linija uređaja pa ni ovaj model nije izuzetak. Uz pomoć MOTOMaker-a možete da izmenite kompletan izgled uređaja do neprepoznavanja i steknete istinski jedinstven izgled za razliku od drugih proizvođača koji imaju ograničen opseg boja.

Ekran

Trend ove sezone je da svi pokušavaju da imaju glavni model opremljen AMOLED ekranom umesto IPS matrice obzirom da on štedi bateriju i ima druge prednosti. Motorola dugo kupuje AMOLED matrice od Samsunga ali je reč o matricama koje su nekoliko generacija iza onih koje Samsung ugrađuje u svoje uređaje. Uprkos tome, u pitanju je veoma dobar ekran koji nudi dodatne opcije prilagođenja kao što su režim štednje koji sve sadržaje boji u svu boju odnosno potpuno bez temperature boja. Međutim, glavni problem ovakve matrice jeste nizak nivo osvetljenosti, ako uporedite ekran sa onim modela Nexus videćete da jednostavno nema dovoljno svetla, naročito kada se nalazite na ulici. Kod modela Moto X Force (slika gore) jačina osvetljenja je ugodna, ali jasno je da nema rezerve, a kada se slika uporedi sa slikom ekrana Moto X Play, koji poseduje konvencionalni IPS ekran, ispostavlja se da ovaj model ima svetliji ekran. U zatvorenom, razlika ne može da se vidi.

Specifikacije ekrana su sledeće: 5.4 inča dijagonale, QHD rezolucija 2560x1440 piksela, 540 ppi gustine, AMOLED. Automatsko podešavanje jačine osvetljena ekrana radi veoma dobro u većini okolnosti i dobro se prilagođava spoljašnjim uslovima. Međutim, ponovo ponavljamo da jačina osvetljena ekrana nije dovoljna pa kada snimate ćete jasno videti da je slika mutna.

Telefon koristi tehnologiju koja nosi naziv ShatterShiled čija osnova leži u specijalnoj strukturi ekrana i njegovim komponentama u formi sendviča: gornji sloj je zaštitno staklo, ispod njega se nalazi drugi sloj stakla koji je fleksibilniji, zatim senzorski sloj i ispod njega fleksibilni AMOLED ekran koji proizvodi Samsung. Svi slojevi su smešteni u aluminijumski supstrat čime se obezbeđuje sveukupna jačina strukture.

Istina je da prilikom testiranja nismo ispuštali uređaj na ekran ali smo bili svedoci ispuštanja modela X Force na pod i to na ekran pri čemu na ekranu nije došlo ni do kakvog oštećenja uređaja, što dokazuje da pomenuta tehnologija zaista funkcioniše i da nije nikakav marketinški trik.

Baterija

Uređaje karakteriše ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 3760mAh čije puno vreme punjenja jeste 1.5 čas. Telefon karakteriše tehnologija TurboCharger (analogna Quickcharge kompanije Qualcomm odnosno Fast Adaptive Charging kompanije Samsung) preko koje se baterija puni sat ipo (normalna dužina punjenja je četiri časa).

Uređaj karakteriše i podrška za bežično punjenje preko PMA/QI standarda, sve radi kako bi trebalo, nema nikakvih problema, ali je ovo prilično spor način punjenja uređaja.

Proizvođač tvrdi da uređaj može da obezbedi 48 sati rada u standardom režimu rada. Testirali smo uređaj i došli do zaključka da to jeste istina uprkos pregrevanju procesora u nekim primenama, ali je taj problem očigledno premošćen upotrebom AMOLED ekrana koji je prilično štedljiv.

Uređaj je veoma štedljiv, radi dugo i zaista ostavlja utisak pouzdanosti modela koji neće razočarati u važnom trenutku. Video reprodukcija traje od 13 do 14 sati, što je veoma dobro.

Memorija, memorijska kartica, čipset, performanse

Telefon poseduje 3GB RAM-a, 32 ili 64GB ugrađene memorije ali je dostupan podrška za microSD karticu čiji kapacitet može da bude do 2TB. Ovo je veliki plus za uređaj naročito ako se ima u vidu da Samsung odbija da ugrađuje memorijsku karticu u mnoge svoje modele.

Uređaj koristi Snapdragon 810 čipset radnog takta 2GHZ sa osam jezgara, grafički akcelerator je Adreno 430. Po pitanju performansi kompanija je odabrala dobro rešenje koje će ostati na najvišem nivou barem do sledećeg leta. Pogledajte rezultate sintetičkih testova ispod.

Nasuprot Moto X Play modelu izgrađen korišćenjem Snapdragon 615 čipseta i poseduje 2GB sistemske memorije, ovde nikakvo usporenje menija niti programa nije viđeno. Sve leti kako i treba.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Uređaj koristi BT tehnologiju verzije 4.1, svi profili su podržani što se može smatrati prijatnom karakterističnom uređaja. U zavisnosti od modela podržani su različiti LTE opsezi 2,3,4,5,7, 13.

Za WiFi, postoji podrška za 802.-11 a/b/g/n/ac standarde, dual band, dual band 2x2 MiMO, Telefon poseduje NFC čip, dok je USB verzija 2.0.

Kamera

Bili smo pomalo razočarani činjenicom da svi uređaji za 2015. godinu poseduju iustu kameru/e, a isto važi u za Moto X Play. Nema razlike, kamere su identične.

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 5MP, ona je dosta dobra za svoju klasu. Međutim, glavna kamera je izgrađena od strane kompanije Sony (IMX230). Reč je o matrici rezolucije 21MP (f/2.0) koja važi za najbolju kameru za fotografije punog kvaliteta u idealnim uslovima i koja je izbegavana u većini uređaja sličnog cenovnog opsega.

Ovaj model nam se pre nego što je stigao na testiranje učinio interesantnim zbog njegove kamere. Još pre nego što je uređaj stigao imali smo utisak da kamera ne može da snima lošije fotografije od glavnih Samsung modela.

Prvo razočarenje je bilo usled činjenice da je motorola koristila svoju sopstvenu aplikaciju kamere čija ergonomija se može smatrati veoma lošom.

Na primer, po podrazumevanom podešavanju, ne možete se fokusirati na subjekat dodirom ekrana potrebno je da uključite odgovarajući režim, isto važi i za podešavanje ekspozicije. Ovo nije samo nezgodno, već su i rezultati dosta diskutabilni.

Modul kamere koristi 192 tačke za izvor fokusiranja što u teoriji čini fokusiranje brzim i bez problema. Ključna reč je u teoriji. Autofokus je spor i često ne uspeva da fokusira stvari koje bi trebalo. U zatvorenom fotografije često bivaju zamućene obzirom na nedostatak odgovarajuće osetljivosti matrice. Pogledajte dve fotografije napravljene gotovo u istom trenutku i shvatićete u čemu je problem.

Pod idealnim uslovima, kada imate meku, svetlu sunčevu svetlost, bez ekstremnog kontrasta, kamera u okviru modela Moto X kreira neke od fotografija koje su na nivou najboljih na tržištu. Ali, čim se uslovi pogoršaju sve pada u vodu. Na primer kao želite da snimite zalazak sunca to je gotovo nemoguć zadatak.

Moto X Play, Galaxy EDGE

Da bismo pokazali razliku u kvalitetu fotografija kreirali smo snimke sa kamerom ovog modela odnosno Samsung EDGE+. Slike govore same za sebe.

Moto X Play, Galaxy EDGE +

Ovde su neke od fotografija m napravljene modelom MotoX na različitim mestima.

Kamera takođe može da automatski čita bar kodove (opciono dostupno preko update-a aplikacije kamere). Međutim, neće mnogo ljudi koristiti ovu karakteristiku.

Nekoliko reči koje se odnose na video snimanje. Maksimalna rezolucija video snimaka je 1080p pri 30fps. Fokus takođe ne radi najbolje ovde slika takođe biva mutna kada pomerate kameru. Pogledajte snimak nastao kamerom ovog modela i sve će vam biti jasno.

U Moto X Play ovakva kamera bi bila smatrana prednošću obzirom da je reč o jeftinom rešenju, ali kod ovog modela koji se smatra glavnim modelom ona to nije obzirom da konkurencija nudi bolje kamere.

Softverske karakteristike ili gotovo ogoljeni Android

Operativni sistem je gotovo poptuno čisti Android obzirom da Motorola nije unela nikakve promene u verziju 5.1.1.. Od januara sledi update na verziju6.x.

Meni je u potpunosti nepromenjen, tako da nema potrebe da se ponavlja sve što je rečeno za Android.

U smislu reprodukcije medijskih sadržaja ovaj uređaj nam se veoma dopada, on dobro reprodukuje muziku u poređenju sa kineskim konkurentima. Zvuk je čistiji i bolji kod ovog modela.

Dodatak Moto prikazuje kako možete aktivirati kameru, kreirati glasovni tag kojim aktivirate uređaj i upoznati se dodatno sa noćnim režimom.

Od aplikacija možete da računare na galeriju ili kreiranja fotografija iz multimedijalnih klipova koje možete dobiti automatski.

Ako ovaj uređaj kupujete preko nekog operatera spremite se na činjenicu da ćete uz njega dobiti gomilu nepotrebnog softvera koji je prethodno instaliran na telefon. On jede memoriju i troši bateriju i negativno utiče na performanse pa biste takve sadržaje trebali da deinstalirate.

Utisci

Jačina melodija zvona je pristojna, čućete da telefon zvoni ako vam se nalazi u džepu jakne ili pantalonama. Vibracija je prosečna, nećete je uvek osetiti. Kvalitet glasa je odličan, sagovornik će vas uvek čuti zahvaljujući postojanju pet mikrofona.

Uređaj karakteriše dobar dizajn i odmah ćete prepoznati da je reč o motorola telefonu. Uređaj bi mogao da bude atraktivan ali ima nekoliko ali – on se prodaje po istoj ceni kao i glavni modeli drugih brendova, podseća na fablet svojom dijagonalnom ekrana (negde je između obzirom da ga karakteriše dijagonala ekrana od 5.4 inča a do pet inča uređaje smatramo telefonima a već od 5.7 inča fabletima). Ovaj model po ceni košta slično kao i Samung Note 5/EDGE+ koji izgledaju mnogo atraktivnije i poseduju brojne bolje tehnologije plus odlaze od strane Samsunga. Za isti novac možete kupiti i iPhone 6 Plus.

Motorola više nije tako važan igrač u segmentu kojem pripada i mora da se nadmeće sa proizvodima kineskih proizvođača. U takvom segmentu performans i dostupne opcije nisu krucijalna stvar već je to samo cena.

Ovaj model ne može da se nadmeće sa konkurencijom niti po pitanju cene niti po pitanju karakteristika i stoga ne očekujemo da će da generiše neku dobru prodaju a Lenovo mora dobro da razmisli šta mu je bolja opcija, da i dalje gura Motorola brend ili da se fokusira na svoj sopstveni brend smart telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024