Honor 5X 2015
2015. godina
5.5" LCD, 72.2% body
6% 616, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT SD
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 5X
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 5X. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 5X vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Honor 5X

Fotografije uživo

Većina informacija o novom niskobudžetnom Huawei telefonu dostupne su u okviru članka o Huawei Honor 5X modelu. Kompanija je na samom početku najavila veoma nisku cenu uređaja u koju mnogi nisu verovali, ali je proizvođač održao svoju reč pa je ovaj model trenutno jedna od najboljih ponuda koje se mogu pronaći na tržištu.

Specifikacije modela Huawei Honor 5X

  • Korišćeni materijali: metal, staklo (prednji panel), umetci od plastike
  • Operativni sistem: Android 5.1, EMUI 3.1
  • Mreže: GSM, WCDMA, LTE (FDD-LTE) (nanoSIM i microSIM), 2 slota za SIM-kartice
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 615
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, četiri jezgra (Cortex-A53) radnog takta 1.5 GHz i četiri jezgra (Cortex-A53) randog takta 1.2 GHz
  • Grafički podsistem: Adreno 405
  • RAM: 2 GB (izuzev verzije KIW-AL10 sa 3 GB)
  • Memorija za skladištenje sadržaja: 16 GB
  • Slot memorijske kartice: da, microSD kapaciteta do 128 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1 LE, microUSB konektor (USB 2.0) za povezivanje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: IPS, dijagonala of 5.5 inča, rezolucija 1920x1080 piksela (FHD), 400pp gustina, auutomatksop odešavanje nivoa jačine osvetljenja, sigurnosno sttaklo.
  • Glavna kamera: 13MP, 28 mm, 5 sočiva, f / 2.0, 1080p video snimanje i slow motion
  • Prednja kamera: 5 MP bez autofokusa, 22 mm, 4 sočiva, OV500 senzor, f / 2.4,
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: 3000 mAh
  • Dimenzije: 151.3 x 76.3 x 8.2 mm
  • Masa: 158 grama

Ukratko, Huawei Honor 5X je plod saradnje Huawei, Lenovo, Xiaomi, Meizu i nekih drugih brendova. Svi ovi proizvođači su se brzo okrenuli segmentu niskobudžetnih telefona nudeći nove uređaje, veći broj karakteristika kao i unapređene opcije. Honor 5X po niskoj ceni nudi kvalitete prosečnog pametnog telefona, ali i neke odlike vrhunskih uređaja po relativno niskoj ceni.

Dizajn, materijali kućišta

Pametni telefon dostupan je u tri boje – boji srebra sa belim prednjim panelom, tamno sivoj sa sivim prednjim panelom i boji zlata. Na slikama su prikazani modeli. Uređaj odlikuje poznati Huawei dizajn, nema ničeg originalnog, sve je već dobro poznato. Sočivo kamere blago štrči u odnosu na čitavu površinu uređaja, ali to je uobičajeno rešenje.

Honor 5X je u potpunosti izrađen od metala, izuzetak su donji i gornji deo koji su izrađeni od plastike. Prednji panel izrađen je od stakla. Materijali od kojih je izrađeno kućište potpuno su isti kao i u okviru Samsung Galaxy A linije pa je i sama ideja ista – napraviti spolja skup uređaj koji se na prvi pogled ne povezuje sa niskobudžetnim modelima, dok je realna situacija zapravo suprotna. To i nije tako loše iako to ne važi za A Series Honor 5X model koji ima više plastike i više dekorativnih elemenata i rešenja. Uopšteno, ovo je pametni telefoni koji izgleda daleko skuplji nego što to jeste.

Izrada

Na kvalitet izrade nema primedbi. Javlja se škriputavi zvuk ali nije jasno odakle budući da su jedini uklonjivi elementi slot za microSIM i memorijsku karticu. Tasteri su čvrsto uglavljeni na svoja mesta nisu labavi, što je čest slučaj kod niskobudžetnih aparata.

Dimenzije

Dimenzije uređaja su tipične za 5.5-inčni aparat – relativno je širok za svoju kategoriju i nije suviše debeo. Odlično pristaje u šaku, naročito ako ste navikli na velike pametne telefone.

Uporedićemo dimenzije uređaja sa isotm dijagonalom ekrana:

  • Apple iPhone 6S Plus (5.5 inča ) - 158.2 x 77.9 x 7.3 mm, 192 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Xiaomi Redmi Note 3 - (5.5 inča) - 150 x 76 x 8.7 mm, 164 grama
  • Samsung Galaxy A7 in 2016 (5.5 inča) - 151.5 x 74.1 x 7.3 mm, 172 grama
  • Huawei Honor 5X (5.5 inča) - 151.3 x 76.3 x 8.2 mm, 158 grama

Lakoća upotrebe smart telefona ovakvih dimenzija je stvar navike.

Poređenje sa modelom Meizu M1 Note

Poređenje sa LG G4

Poređenje sa HTC One M9 Plus

Kontrole

U smislu kontrola, u pitanju je tipični Android pametni telefon sa nekoliko tastera i nekoliko tastera osetljivih na dodir. Hardverski tasteri nalaze se na samoj ivici: sa gornje strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a ispod njega nalazi se On/Off taster. Sa leve strane su dva slota za SIM karticu, jedan za nanoSIM a drugi za microSIM. Tu je i prostor za microSD memorijsku karticu.

Sa donje strane nalazi se microUSB priključak, glavni mikrofon i zvučnik, dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm mini priključak i opcioni mikrofon.

Slušalica, prednja kamera i senzor osvetljenosti i blizine nalaze se iznad ekrana.

Moguće je konfigurisati tastere osetljive na dodir koji se nalaze na ekranu: izmeniti lokaciju tastera ali i dodati taster za pozivanje.

Čitač otisaka prstiju kod Honor 5X modela nalazi se sa zadnje strane kućišta, ispod modula kamere i blica, kao i kod drugih pametnih telefona. Skener je precizan i odlično radi.

Međutim, uvek se postavlja pitanje vremena kada je reč o skeniranju visoke preciznosti. Huawei smatra da je preciznost novog skenera toliko visoka da nema potrebe da se jedan prst očitava više puta. Kao rezultat toga, dok kod drugih pametnih telefona možete očitati isti prst do pet puta pod svim mogućim uglovima, sistem Honor 5X modela ne dozvoljava skeniranje prsta više od jednog puta. Prilikom testiranja, zabeleženo je 7-8 tačnih očitavanja od 10 skeniranja prsta.

Kada se telefon otključa skeniranjem, trenutno se prelazi na glavni ekran i nema potrebe za dodatnim otključavanjem ekrana.

Ekran

Huawei Honor 5X odlikuje 5.5-inčni ekran sa IPS baziranom matricom. Rezolucija ekrana je 1920x1080 piksela (403 ppi). Preko ekrana je postavljeno zaštitno staklo sa odličnim oleofobskim premazom. Uglovi vidljivosti su gotovo maksimalni pa ne dolazi do iskrivljenja slike a i nivo osvetljenja je odličan. Možda bi bilo dobro da su obezbeđene bogatije boje slike, ali mora se priznati da je reč o odličnom ekranu kada je u pitanju niskobudžetni pametni telefon.

Kamera

13MP modul odlikuje glavnu kameru ovog modela, otvor blende je f/2.0, a tu je i pet sočiva i fazni sistem fokusiranja. Obezbeđen je i LED blic u dve nijanse. Sa prednje strane nalazi se 5MP modul uz f/2.4 otvor blende.

Interfejs kamere je isti kao i kod drugih Huawei uređaja, jednostavan i prost, donekle podseća na interfejs kamera Apple pametnih telefona. Moguće je snimanje fotografija sa efektima kao i fokusiranje na jedan od subjekata.

Kompletni manuelni režim rada (kao kod Meizu pametnih telefona) nije dostupan, ali tako nešto nije dostupno ni kod Xiaomi Redmi Note 3 niti Samsung A serije.

Sada nešto o fotografijama. Kvalitet fotografija snimljenih pri dobrim uslovima na otvorenom je zaista impresivan. Kvalitet fotografija snimljenih u zatvorenom takođe je prihvatljiv ali se to ne može reći za fotografije snimljene noću: primetan je šum, manji nivo detalja, nedostatak kontrasta i osvetljenja. Međutim, glavna kamera telefona je veoma dobra a snimci su slični kao i kod skupljih uređaja kompanije HTC, Sony i nekih drugih brendova.

Primeri fotografija

Dan

Noć

U zatvorenom

Prednja kamera nije loša, nemamo ništa da dodamo ovde.

Aparat zapisuje FullHD video, AF Tracking je dostupan a slika može biti skalirana. Kvalitet snimka možete videti u datom primeru.

Trajanje baterije

Honor 5X ima uklonjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 3000mAh slična po karakteristikama drugim uređajima osim Xiaomi Redmi Note 3 koji ima bateriju kapaciteta 4000mAh. Vreme trajanja prednosti baterije Redmi Note 3 je jedna od ključnih prednosti ovog modela u odnosu na Honor 5X.

Uređaj koji je korišćen prilikom testiranja radio je do uveče. Nakon preuzimanja aparata za testiranje, baterija je punjena 9-10 sati, a u potpunosti se ispraznila za 18-19 sati uz sledeći način korišćenja: pola sata razgovaranja, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sata slušanja muzike i približno 1-2 sata aktivne upotrebe mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač) uz snimanje ukupno 50 fotografija. Ovo je očekivan rezultat na nivou konkurentskih modela, niti je bolji niti gori.

Takođe želimo da naglasimo da u smislu vremena trajanja baterije sve zavisi od vašeg ličnog scenarija upotrebe uređaja, čak i toga koliko slušate muziku ili gde živite (zavisi od kvaliteta pokrivenosti mrežom), nivoa osvetljenosti ekrana kao i jačine zvuka. Ove male stavri kada se skupe mnogo toga mogu da promene i pri istom scenariju, ali sa različitim navikama različitih ljudi telefon će pružiti drugačije vreme trajanja baterije.

Platforma, memorija

Smart telefon je premijerno predstavljen sa Qualcomm Snapdragon 615 procesorom, ali je Huawei nakon nekog vremena odlučio da implementira već prisutni Snapdragon 616 procesor sa osam jezgara (četiri Cortex A53 jezgra radnog takta 1.2GHz i četiri A53 jezgra radnog takta 1.5GHz). Uređaj poseduje 2GB sistemske memorije i 16GB skladištenog prostora. Grafički sistem je Adreno 405.

Testovi performansi

Kada je reč o brzini smart telefona nemamo nikakvih primedbi. Performanse su dovoljne za većinu primerna uključujući reprodukciju video sadržaja u najvišem kvalitetu. Izuzetak je igranje nekih igara pri maksimalnim grafičkim podešavanjima.

Povezivanje

Uređaj radi u mrežama GSM, HDSPA i LTE. Za FDD dostupna jep odrška za Band 1, 3, 7, 8, 20).

USB. Za PC sinhronizaciju i prenos podataka koristi se dostupni microUSB kabl. Interfejs je USB 2.0. nije dostupna podrška za USB-OTG i USB-host Hub.

Bluetooth. Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 4.1 modul koji podržava A2DP i LTE profile.

Wi-Fi (802.11 b / g / n). Model Honor 5X koristi WiFi modul opsega 2.4GHz koji radi besprekorno. Slično kao i kod svakog drugog modernog Android smart telefona 5X podržava deljenje mobilne Internet konekcije WiFi Router kao i DLNA standarde te WiFi Direct.

Rad sa dve SIM kartice

Smart telefon poseduje jedan radio modul i slotove za dve SIM kartice formata nanoSIM i microSIM. U podešavanjima možete instalirati SIM karticu koja je podrazumevana zasebno za pozive i zasebno za mobilni Internet kao i da dodelite naziv svake od SIM kartica. Kada šaljete tekstualnu poruku ili da pozovete nekoga možete da odaberete SIM karticu kojom želite da izvedete ovu funkciju. Interfejs je dobro implementiran i rad sa dve SIM kartice nije izazvao nikakve probleme.

Navigacija

Smart telefon podržava GPS / A-GPS, GLONASS i Beidou. Pretraga za satelitzima kratko traje.

Softverske karakteristike i softver.

Smart telefon radi na Android 5.1 operativnom sistemu a kao korisnički interfejs se koristi vlasnički Emotion UI ili kako se skraćeno naziva EMUI verzija 3.1. Po opštoj logici ovaj UI podseća na MIUI i Flyme kao i iOS obzirom da nema zasebni meni aplikacija i svim programima se pristupa sa desktopa.

Postoji nekoliko tema koje možete odabrati u podešavanjima a takođe možete preuzeti i nove sa interneta.

U okviru EMUI dostupan je set detaljnih podešavanja i korisnih elemenata. Prikazuje se brzina mreže, može da se prikaže ili sakrije ime operatera, navigacionim tasterima može da se promeni lokacija u dnu ekrana, može da se prilagodi režim koji omogućava da vas niko ne uznemirava. Kada je ekran zaključan možete brzo da pokrenete snimač glasa, kalkulator, baterijsku lampu ili kameru i mnoge druge detalje.

Set standardnih aplikacija nije veliki, dostupno je sve što vam je potrebno i po našem mišljenju to je plus ovog uređaja. Za razliku od Samsung uređaja nema potrebe da uklanjate ili onemogućavate programe koji vam nisu potrebni.

Zaključak

Kvalitet prijema signala tokom korišćenja modela Huawei 5X modela nije izazvao nikave žalbe. Vibracija je prosečne jačine, oseća se u gotovo svim situacijama, jačina melodija zvona i zvučnika je na zadovoljavajućem nivou i u gotovo svim situacijama je čujna. Uređaj se može kupiti preko zvanične Huawei online pordavnice.

Od aktuelnih konkurenata modelu Huawei Honor 5X odabrali smo nekoliko uređaja koji nude najsličnije karakteristike.

Samsung Galaxy A7 ima slične karakteristike, bateriju kapaciteta 3300mAh kao i atraktivniji dizajn. Međutim, razlika u ceni je više nego očigledna.

Poređenje sa Meizu M2 Note modelom nije u potpunosti korektno budući da je u pitanju model sa kraja prošle godine koji je došao do kraja svog ciklusa. Karakteristike su im manje-više iste ali pomenuti model nema skener otisaka prstiju a i kućište je izrađeno od jeftinijih materijala.

Xiaomi Redmi Note 3 je možda i najvažniji konkurent Honor modela. Predstavljen je u približno isto vreme i najsličniji je generaciji novih niskobudžetnih telefona za ovu godinu – sa čitačem otisaka prstiju, metalnim kućištem i drugim atributima skupih uređaja. Prednosti Xiaomi modela su baterija visokog kapaciteta kao i atraktivniji i „skuplji“ dizajn. Međutim, reč je o 32GB jedinica baziranoj na X10 čipsetu. 16Gb verzija je jeftinija ali Note 3 ne podržava memorijske kartice. Note 3 Pro (ili Prime) baziran je na Qualcomm čipsetu koji pruža podršku za memorijske kartice i generalno izgleda daleko zanimljivije, međutim, cena je daleko viša. Huawei Honor 5X daleko je interesantniji u poređenju sa Xiaomi Redmi Note 3 kada se sve uzme u obzir.

Huawei je predstavio odlično izbalansiran niskobudžetni pametni telefon u pravo vreme. Ovaj pametni telefon ima potencijal da postane jedan od najprodavanijih modela u toku ove godine kada se u obzir uzmu sve komponente koje nudi Huawei Honor 5X. Uređaj je jedan od najboljih aparata po pitanju odnosa cene i performansi, ali ostaje da se vidi šta će ponuditi glavni konkurenti među kojima su Lenovo, Meizu i ZTE. Ako govorimo o trenutnoj situaciji, onda prilikom odabira novog pametnog telefona obavezno treba obratiti pažnju na Honor 5X, čak i u situaciji da vam se ne dopadaju kineski pametni telefoni već želite da koristite samo rešenja renomiranih proizvođača. Ono što je sigurno, Huawei Honor 5X je uređaj koji će vas naterati da u potpunosti promenite razmišljanje kada je reč o kineskim pametnim telefonima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024