Moto Z 2016
2016. godina
5.5" OLED, 72% body
12% 820, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
2600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Motorola Moto Z
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto Z. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto Z vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Motorola Moto Z

Reč je o jednom od prvih modela koji je Motorola izdala pod vlasništvom kompanije Lenovo. Cilj ovog testa je da vidimo šta integracija dve kompanije može da donese tržištu ali i kupcima.

Karakteristike

Specifikacije
klasa Glavni model
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Aluminijum
Operativni sistem Android 6.0
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600)
Platforma Qualcomm Snapdragon 820
Procesor Quad core
GPU Adreno 530
Interna memorija 32/64 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Prisutan
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.1 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 2560 x 1440 piksela
Tip matrice AMOLED
Zaštitni sloj Gorilla Glass 4
Oleofobski sloj Prisutan
Glavna kamera 13MP, optička stabilizacija, F / 1.8, a laserski autofokus, LED-blic
Prednja kamera 5 MP, F / 2.2, LED-blic
Navigacija GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti, višesturki senzori pokreta, čitač otiska prsta
Baterija Fiksna, Li-Ion 2600 mAh
Dimenzije 153.3 x 75.3 x 5.2 mm
Masa 136 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Type-C konektor 3.5 mm
  • Poklopac zadnje strane

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Prva stvar koju primetite kada je reč o Moto Z modelu jeste skener otiska prsta kao i četiri tačkice – senzori otiska prsta i dva mikrofona koji uređaju daju izgled koji podseća na nasmejano lice. Na prvi pogled nam se nije dopala neefikasna upotreba prostora ali već nakon par sati korišćenja ovog uređaja ćete se jednostavno navići na ovo i nećete više obraćati pažnju.

Koja je suština višestrukih senzora? Na primer ako pređete rukom preko njih, ekran se uključuje na nekoliko sekundi i možete da vidite časovnik, notifikacije o propuštenim događajima. Dugi pritisak prikazuje poslednje tekstualne poruke ili notifikacije iz aplikacija.

Ako protresete telefon sa leve na desnu stranu na nekoliko sekundi, uključuje se baterijska lampa a sa desne na levu ćete otvoriti aplikaciju kamere.

A kada tokom zvonjenja uzmete uređaj u ruku Moto Z automatski isključuje zvuk i vibraciju. Ako okrenete ekran smart telefona na dole on se automatski prebacuje u režim rada bez zvukova.

Sve su ovo sitni detalji ali čine ovaj uređaj veoma zgodnim za upotrebu. Ako vam se ne sviđa kako senzori izgledaju na uređaju svetle boje možete da razmotrite crnu verziju uređaja kod koje su gotovo nevidljivi.

Skener otiska prsta ima prilično neobičan oblik kvadrata sa zaobljenim ivicama, mada je generalno implementacija slična kao kod drugih uređaja. Brzina rada skenera je neverovatna. Dovoljno je da ga dodirnete prstima i uređaj je već otključan. Pored toga, možete jednim kratkim dodirom da isključite ekran. Aplikacija skenera radi savršeno, podržava autentifikaciju otiskom prsta. Napomena: skener nije taster tako da pritiskom njega ne pritiskate taster Home.

Iznad ekrana je rešetka zvučnika, koji služi i za prenos glasa i zvuka. Uprkos činjenici da ovde postoji kombinacija funkcija, zvučnik uređaja veoma dobro radi u smislu prenosa glasa i multimedije. Zvučnik ima adekvatnu količinu rezerve tako da se neće desiti da propustite poziv. Ovde takođe možete videti senzor osvetljenja, prednju kameru i ELD blic.

Sa desne bočne strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka i uključivanje uređaja. Po našem mišljenju oni su postavljeni suviše visoko, mogli bi da budu implementirani nešto niže. Taster za uključivanje je orebren možete lako da ga pronađete i u mraku.

Sa donje strane nalazi se konektor Type C tipa za punjenje i sinhronizaciju. Imajte na umu da kabl nije dostupan u prodajnom pakovanju pa ćete morati da ga kupite. Ovaj model nema ni 3.5mm priključak pa će za korišćenje slušalica opremljenih ovom vrstom konektora biti neophodan adapter.

Sa gornje strane možete videti fioku za nanoSIM i microSD kartice (podržane su kartice kapaciteta do 200GB).

Veći deo kućišta uređaja je izrađen od aluminijuma dok zadnju stranu karakteriše specijalno visok sjaj završne površine koja po osećaju podseća na staklo. Slična tehnologija je korišćena za izradu modela Huawei P9 Plus. Glavna kamera ne štrči u odnosu na kućište što je kod prethodnih modela mnoge nerviralo.

Sa donje strane kućišta su izvodi za povezivanje jednog od četiri Moto Z modula a o njima ćemo govoriti nešto kasnije.

Za oko nedelju dana korišćenja nismo imali nikakvih pritužbi na izradu uređaja.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Motorola Moto Z 153.3 75.3 5.2 136
Samsung Galaxy S7 EDGE 150.9 72.6 7.7 157
HTC One 10 145.9 71.9 9 161
Huawei Nexus 6P 159.3 77.8 7.3 178

Zašto proizvođači prave tanje telefone kada to utiče na dužinu trajanja baterije je nešto što mnogi komentatori pitaju. Oni zaboravljaju na činjenicu da mnoge kompanije računaju na efekat koji predstavljanje tanjeg uređaja ostavlja na korisnike. Tanji uređaj je često i lakši pa će se korisnici odlučiti na kupovinu takvog uređaja uprkos tome što je trajanje baterije možda redukovanu.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 6

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 2560 x 1440 piksela
Vrednsot PPI 535
Tip matrice AMOLED
Zaštitni sloj Gorilla Glass 4
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Mi generalno imamo negativna stav po pitanju upotrebe AMOLED ekrana treće strane jer su oni retko kada dobro kalibrisani, što dovodi do nezadovoljavajućeg kvaliteta slike. Međutim, kod modela Moto Z ekran nam se dopao. Pre svega zbog visoke rezolucije ne vidi se Pentile efekat, a drugo, jasno je da je izvršena kalibracija ekrana. U okviru podešavanja ekrana prisutna su dva preseta: „normal“ i „bright“. Ovde se ipak susrećemo sa istim problemom kao kod Nexus 6P modela. Bright režim donosi prezasićenu sliku, dok normal režim suprotno tome donosi suviše tamnu sliku. Međutim, sve u svemu boje koje obezbeđuje Moto Z su bolje od onih kod 6P.

Međutim, kada se sve sabere i oduzme imamo na raspolaganju vrhunski ekran: visoka rezolucija, bez vazdušnog međuprostora, zaštitni sloj, oleofobski sloj, mali okvir i naravno maksimalni uglovi vidljivosti su samo neke od karakteristika ekrana.

Operativni sistem

Uređaj radi na Android 6.0.1 verziji operativnog sistema, a Motorola je već počela da testira noviju 7.0 verziju. Generalno, najnoviji update-ovi koje komppanija primenjuju su veoma dobri. Pored toga, veoma smo zadovoljni usled činjenice da je fabrički Android interfejs drastično redukovan, ali o tome ćemo kasnije.

Još jedan značajan detalj ovog modela jeste činjenica da je moguće redukovati ekran tako da se njime upravlja jednom rukom. Potrebno je da povučete prst na gore od Home tastera. Ranije je ovaj gest bio povezan sa Google Now funkcijom ali je sada vezan za smanjenje radne površine ekrana. Da biste vratili veličinu ekrana na standardnu veličinu dovoljno je kliknuti na prazan deo ekrana.

Ostale inovacije su povezane sa senzorima pokreta o čemu smo govorili na početku testa. Zaista nam se dopada posao koji su Motorola/Lenovo uradili kada je reč o interfejs Andorida pa će korisnici veoma lako da se naviknu na ovaj uređaj.

Performanse

Karakterisitke Vrednsot
Čipset Qualcomm Snapdragon 820
CPU Quad core
GPU Adreno 530
RAM 4 GB
Interna memorija 32/64 GB
Prisustvo memorijske kartice Da, podržava kartice kapaciteta do 200 GB

Obzirom da je ovaj model pozicioniran kao glavni model takav mu je i hardver. Koristi moćni Snapdragon 820 procesor uparen sa 4GB sistemske memorije, što uz odličnu optimizaciju omogućava da uživate u brzom radu uređaja pri svim scenarijima upotrebe od kretanja između destopa do pretraživanja i igranja zahtevnijih igara.

Među manama najveća je zagrevanje kućišta ali sigurno je da debljina kućišta igra veliku ulogu, pa ponekad nije jasno zbog čega se telefon zagreva, da li od preopterećenja ili od ruku.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije Fiksna 2600 mAh
Tip baterije Li-Ion
Vreme reproduckije HD videa pri punom osvetljenju (airplane režim) 14 sati
Vreme rada u režimu čitanja pri 30 odsto jačine osvetljenja (airplane režim) 9 sati i 30 minuta

Kapacitet baterije Moto Z modela može se smatrati relativno malim prema aktuelnim standardima ali ne treba zaboraviti debljinu kućišta od samo 5.2mm. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema sa baterijom, pa možete računati na tri do četiri sata rada ekrana (email, društvene mreže, instant poruke, surfovanje).

Telefon podržava brzo punjenje zahvaljujući TurboPower tehnologiji.

Aparat koji je testiran nije isporučen sa kompletnom opremom te je jedina informacija da je brzina punjenja uređaja Qualcomm QuickCharge 2.0:

  • 30 minuta - 35%
  • 60 minuta - 70%
  • 90 minuta - 89%
  • 110 minuta - 100%

Kamera

Karakteristike Vrednsot
rezolucija glavne kamere 13 MP
Rezoluciaj prednje kamere 5 MP
Otvor blende F / 1.8 i F / 2.2
Rezolucija pri snimanju videa 4k
Broj kadrova u sekundi Do 120 fps
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan
Laserski fokus Prisutan
Optička stabilizacija lsike Prisutna

Kamera Moto Z modela ima jednostavan ali funkcionalan interfejs. Na primer, manuelna podešavanja a kamera automatski vrši identifikovanje okoline i vrši potrebna prilagođavanja (Auto Power HDR i Night režim snimanja za prednju kameru).

Snimci su dobri i pri veštačkom osvetljenju dok je na fotografijama snimljenim u toku noći primetan šum te rezultat nije dobar.

4K je maksimalna rezolucija video sadržaja, tu je podrška za slow motion 720p-120/s, ali krajnji rezultat nije nimalo impresivan.

Ljubitelji „selfi“ fotografija će biti zadovoljni prednjom kamerom i visokom rezolucijom kao i postojanjem zasebnog blica.

Sve u svemu, kamera je vrlo dobra pa čak i odlična za neke korisnike ali je inferiorna u odnosu na vodeće modele (Galaxy S7, na primer).

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.1, LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje zahteva 2 do 3 sekunde
mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

Za početak potrebno je pomenuti dobar prijem, ali recimo WiFi opseg ne zaslužuje pohvalu. Moto Z pokazao se odličnim kada je reč o GPS-u, a pohvale zaslužuje i Qualcomm čipset koji radi brzo i precizno. Tu je i NFC modul koji se može koristiti za kupovinu na PayPass omogućenim terminalima dok MiFare Classic nije podržan.

Moto Mods

Pored telefona, moguća je kupovina jednog od četiri modula a tu je i poklopac zadnje strane.

Ovde su fotografije nekih modula koje nismo prikazali u zasebnom tesktu o njima.

Slika izgleda kao da je projektovana preko projektora ali uprkos relativno niskoj rezoluciji (480p), nema nikakvih posebnih problema. Tu je i ugrađeni skrol točkić, a moguće je i podešavanje ugla prikazivanja i nivoa oštrine.

Kapacitet skladišne jedinice je 2220mAh, a dostupne su dve verzije: jedna za podrškom za bežično punjenje i druga bez te podrške.

Regularni poklopac sa zadnje strane se isporučuje sa uređajem.

Zaključak

Uređaj ima četiri mikrofona za redukciju šuma, dok je kvalitet glasa na visokom nivou budući da sva četiri odlično rade. Sagovornik će vas uvek čuti ali moguće je da ćete vi imati problema da jasno čujete svog sagovornika.

Zašto odabrati ovaj model u odnosu na konkurenciju? Prvo, to su njegove dimenzije. Aparat odlikuje mala masa i mala debljina – što je veliki plus. Drugo, pokreće ga fabrička verzija Android-a sa minimalnim brojem izmena i velikom brzinom rada. Treće, u pitanju je zanimljiv uređaj sa senzorima pokreta i skenerom otisaka prstiju. Među manama su sigurno kamera koja je dobra ali nije u skladu sa vodećim modelima, kontroverzni dizajn zadnjeg panela kao i činjenica da se pregreva usled male debljine. Ideja sa različitim modulima nije loša ali je još uvek u povoju, dok poklopac baterije izgleda veoma jednostavno.

Tokom testiranja, Moto Z je ostavio dobar utisak. Korisnici će se vrlo brzo navići na veličinu uređaja, brzo ćete prestati da obraćate pažnju na donji panel, dok je skener otisaka prstiju zabeležio brz rad tokom perioda testiranja. Ekran je kalibrisan ali daleko lošije nego ekran Huawei P9 Plus modela. Velika prednost ovog modela jeste njegov fabrički Android koji obično nije dostupan vodećim modelima budući da proizvođači obično žele da obezbede sopstveni sistem. Ukoliko su vam ove prednosti bitne, onda je Moto Z definitivno aparat za vas.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024