Moto Z Force 2016
2016. godina
5.5" OLED, 70.3% body
12% 820, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
 
 
Test mobilni telefon Motorola Moto Z Force
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto Z Force. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto Z Force vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Glavni model kompanije Motorola - Moto Z Force (Moto Z Droid Force)

Fotografije modela Moto Z Force u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • AMOLED ekran, 5.5-inča, 1440x2560 piksela (535 ppi), automatsko podešavanje pozaidnskog osdvetljenja, tehnologija zaštite ekrana ShatterShield
  • Snapdragon 820 čipset, 4 jezgra (2 jezgra 2.15 GHz Kryo, 2 jezgra 1.6 GHz Kryo), Adreno 530
  • 4 GB RAM-a, 32 ili 64 GB interne memorije, microSD kartica kapaciteta do 2 TB
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 3500 mAh, podrška za TurboCharge režim brzog punjenja, trajanje baterije u režimu univerzalne upotrebe oko 40 časova
  • nanoSIM-kartica (dve SIM-kartice za specifična tržišta)
  • Jedan zvučnik za reprodukciju muzike
  • Otpornost na prskanje vode, IP52
  • Bluetooth 4.1 LE, NFC, GSM / GPRS / EDGE, UMTS / HSPA +, 4G LTE (LTE band 2, 3, 4, 5, 7, 13)
  • Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac, dual band
  • GPS / A-GPS
  • Prednja kamera 5MP, 21MP glavna kamera sa LED blicem
  • Senzor otiska prstiju
  • 4 mikrofona i sistem za redukciju šuma
  • Dimenzije - 155.9x75.8x7.6.99 mm, masa - 163 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač za brzo punjenje
  • USB Type C kabl
  • USB Type C Adapter na 3.5 mm
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Modeli kompanije Motorola ili da budemo precizniji Lenovo su dobili nove oznake u okviru Moto linije pa tako sa linijom Z predstavlja liniju glavnih modela. Pristup je ostao međutim isti pa u okviru ove linije postoji nekoliko modela, na primer regularni Z, zatim Z Force model sa većim ekranom i stepenom zaštite. Model Z smo već testirali a sada nam stiže i Z Force verzija.

Ovaj model je na različitim tržištima različito nazvan i predstavlja naslednika modela X Force. U SAD naziv ovog modela je Droid Trubo 2.

Kao glavni model ovaj uređaj mora da ima nešto što drugi uređaji nemaju, a Motorola je ovoga puta naglasak stavila na staklo koje ne može da se tako lako polomi. Sve ostalo je na nivou glavnih modela ostalih kompanija uz manja odstupanja. Kada je reč o promenama ovog modela u odnosu na prethodnu generaciju nije se mnogo toga promenilo. Ekran je ostao približno istih dimenzija, čipset je promenjen ali se to u ukupnim performansama ne može primeniti u nekoj značajnoj meri. Promene u smislu izgleda su kozmetičke tako da ovaj model ne možemo smatrati nekim ozbiljnim korakom napred u odnosu na prethodnu generaciju. Pogledajmo sada šta to Z Force nudi u odnosu na X Force i koliko su promene samo kozmetičke.

Dizajn, veličina, kontrole

Posmatrajući promene koje je kompanija implementirala jasno je da kada pogledate jedan model Z serije ste ih videli sve. Iskreno ne dopada nam se dizajn modela Z serije kao i činjenica da je kompanija u ove modele ubacila Moto Mods delove dodatne opreme koji se pričvršćuju za uređaj preko magneta u okviru panela zadnje strane. Sjajna površina ekrana se veoma brzo i lako zaprlja.

Ovo se delimično rešava specijalnim panelom koji čini telefon nešto debljim. Na raspolaganju imate nekoliko ovakvih panela, ali je očigledno da je njihov broj smanjen u odnosu na prethodne modele. Ovo je ipak dosta povoljna način da promenite izgled vašeg telefona uz malo ulaganje za svega nekoliko sekundi.

Ovde možete videti koje opcije panela sve postoje.

Telefon bez ovakvih panela izgleda donekle nezavršeno pa će verovatno svaki kupac odlučiti da kupi neki od panela, čime je kompanija generisala dodatnu zaradu.

Bočna strana testiranog uređaja je napravljena od metala koji je obojen u materijal kućišta uređaja. Međutim, u ponudi postoje varijante sa drugačijim kolor kombinacijama. Nama se dopada varijanta tamno sive i boje srebra.

Dimenzije telefona su 155.9x75.8x6.99mm dok je masa 163 grama. Ne možemo uređaj nazvati minijaturnim nikako već je reč o robusnom uređaju koji je nešto teži od svog prethodnika. Zbog čega je to slučaj nije nam jasno obzirom da je uređaj ostao gotovo identičan kako po pitanju hardvera, tako i izgleda, mada razlike nije velika.

Od sitnih detalja koje treba naglasiti primetili smo da se na rešetki zvučnika prašina jako brzo skuplja i to se dešava gotovo trenutno čak iako vodite računa o uređaju. Zadnja strana uređaja je magnet za otiske prstiju, ali paneli koje smo pominjali spašavaju stvar.

Motorola je u okviru Z linije čak i pre iPhone modela kompanije Apple odlučila da odbaci 3.5mm port. Zašto je to urađeno? Ne možemo da pronađemo racionalno objašnjenje za ovaj detalj. Na kućištu ima dosta mesta tako da je moguće smestiti nekoliko ovakvih konektora. Zaštita od potapanja u vodu i prskanja kiše je i ranije bila implementirana od strane kompanije tako da to nije razlog za uklanjanje konektora. Sa druge strane, upotreba bežičnih slušalica nije baš ugodna, tako da potpuno uklanjanje 3.5mm porta kod ovog modela moramo da svrstamo u njegove mane.

Jedinica poseduje četiri mikrofona od čega se dva mogu videti sa prednje strane ispod ekrana. Sistem za regulaciju jačine zvuka je implementiran savršeno, pozivaoc vas može čuti u praktično svakom okruženju.

Sa prednje strane se nalazi sočivo 5MP kamere koja poseduje LED blic i idealna je za selfi fotografije. Ugao snimanja je dosta velik tako da možete sasvim ugodno da snimite pristojan selfi. Ono što ipak nije dobro je što je senzor otiska prsta implemenitran na sredinu odmah ispod ekrana.

Reč nije o tasteru već senzoru. Kada ga dodirnete uređaj se automatski otključava. Ono što je iritirajuće je to što senzor obuhvata celu širinu uređaja i predstavlja veliki minus za njegovu ergonomiju. Pritiskanje senzora nije moguće već je u pitanju klasičan pad. Ovo rešenje nam ne izgleda kao naročito dobro i već je veliki broj korisnika iskazao svoje nezadovoljstvo njime.

USB konektor tipa C je sa donje strane, dok se sa desne strane nalazi taster za uključivanje i isključivanje uređaja koji je orebren kao i tasteri a regulaciju jačine zvuka. Kvalitet izrade je za svaku pohvalu, sve se savršeno uklapa nema oštrih ivica ali to je nešto što očekujemo od Motorole.

Odeljak za ubacivanje SIM i microSD kartice je tradicionalan, nema nikakvih iznenađenja. Po prirodi ovaj uređaj bi trebalo da podržava dve kartice, ali model koji smo testirali nema takvu opciju.

Nekoliko reči o Activity Display ekranu. Kod poslednjeg modela sa prednje strane, pored senzora osvetljenja prisutni su i infracrveni senzori koji očitavaju kada ruku stavite preko ekrana kao i ikona koja omogućava brzo otvaranje aplikacije ili premotavanje muzičkih sadržaja. Ovde je situacija u potpunosti ista.

Uređaj nema LED pa tako prilikom punjenja možete vršiti navigaciju preko ekrana ili izvršiti pregled propuštenih događaja.

Ekran

Aparat odlikuje 5.5-inčni ekran, QHD rezolucije 2560x1440 piksela, 535 ppi, AMOLED. Automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja odlično radi u najvećem broju situacija i prilagođeno je eksternim uslovima. Prilikom snimanja na otvorenom uz slabo osvetljenje, ekran je često zatamnjen.

Uređaj karakteriše ShatterShield tehnologija koja podrazumeva specijalni dizajn ekrana i „sendvič“ dizajn komponenti. Odozgo se nalazi sigurnosno staklo, a ispod je drugi sloj fleksibilnijeg stakla, zatim sloj sa senzorima a nakon toga nalazi se AMOLED ekran kompanije Samsung koji je postavljen na podlogu od aluminijuma koja obezbeđuje čvrstoću čitave strukture.

Baterija

Telefon napaja litijum-jonska baterija kapaciteta 3500 mAh. Telefon odlikuje TurboCharger tehnologija (analogna QuickCharge tehnologiji kompanije Qualcomm ili Fast Adaptive Charge kompanije Samsung) preko kojeg se baterija telefona može u potpunosti napuniti za 1.5 sat, dok je za potpuno punjenje baterije uz korišćenje standardnog punjača potrebno četiri sata.

Proizvođač navodi da telefon može raditi do 40 sati u kombinovanom režimu rada, što znači da ćete telefon moći da koristiti najmanje dva dana.

Tokom testiranja aparat se odlično pokazao, radio je bez ikakvih problema. Aparat pruža mogućnost reprodukcije video sadržaja u trajanju 13 – 14 sati, što je vrlo dobro. Ekran beleži odlično vreme aktivne upotrebe: 4.5 – 5 časova.

Memorija, RAM, i performanse čipseta

Telefon nudi 4GB RAM-a, a kada je reč o ugrađenoj memoriji možete birati između dve varijante – 32 ili 64GB, a tu je i podrška za microSD memorijske kartice do 2TB kapaciteta.

Aparat karakteriše Snapdragon 820, četvorojezgarni procesor (2 jezgra 2.15GHz Kryo, 2 jezgra 1.6GHz Kryo) kao i Adreno 530 grafički akcelerator. Performanse ovoga rešenja u rangu su najboljih Qualcomm rešenja. Niže su prikazani rezultati sintetičkih testova.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

BT 4.1 verzija, svi profili su podržani, što predstavlja odličnu karakteristiku ovog uređaja. U zavisnosti od broja modela, podržane su različite LTE frekvencije, a sledeći opsezi su uvek dostupni: 2, 3, 4, 5, 7, 13.

Tu je i podrška za Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, dual band 2x2 (MIMO). Telefon nima NFC ali USB 3.0 verziju.

Kamera

U odnosu na prethodni model izmene su minimalne, rezolucija je ista kao i karakteristike.

Prednja kamera nudi 5MP rezoluciju, i vrlo je dobra za ovu klasu telefona. Međutim, glavna kamera nudi 21MP matricu (f/1.8), što odgovara najboljim kamerama po pitanju kvaliteta fotografija uz idealne uslove. Pored faznog AF, tu je i laserski autofokus. Uopšteno govoreći, kvalitet fotografija je vrlo dobar i stiče se utisak da je nešto bolji u poređenju sa prethodnom generacijom, uprkos tome što rezolucija matrice nije promenjena.

Kamera nudi mogućnost automatskog čitanja bar kodova, ali malo je verovatno da će velikom broju ljudi ova karakteristika biti potrebna. Interfejs kamere je daleko od savršenog, reč je o Motorola-inom rešenju. Može se reći da je kamera vrlo dobra ali nikako ne može da parira vodećim modelima kao što su iPhone 7/7 Plus, Galaxy S7/S7 EDGE/Note 7.

Primeri fotografija

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S7 EDGE

Motorola Moto Z Force, Samsung Galaxy S7 EDGE

Softverske karakteristike ili gotovo ogoljeni Android

Ovaj model koristi gotovo potpuno čisti Andorid verziiju 6.0.1 koji motorola gotovo uopšte nije menjala.

Meni je standardan kao i kod svakog Androida.

Po pitanju multimedijalnih sadržaja, ovo je zaista zanimljiv model. Odlično vrši reprodukciju muzike i daleko bolje zvuči u poređenju sa velikim brojem kineskih modela.

Annex Moto vam pokazuje kako pokretom zgloba možete aktivirati kameru, možete snimati glasovne oznake za aktiviranje telefona ali se možete upoznati i sa Night režimom rada.

Dostupna je aplikacija za individualnu obradu fotografija ili multimedijalnih sadržaja, kao što su video klipovi.

Ukoliko uređaj kupite preko operatera, sigurno je da će na njemu biti veliki broj unapred instaliranih stavki koje vam neće mnogo značiti. Sve to u velikoj meri troši bateriju telefona, zauzima memoriju i negativno utiče na performanse pa je zato najbolje otarasiti se svega toga.

Moto Mods

Uz svoj smart telefon možete poručiti neki od četiri modulak oji sep ovezuju za poklopac zadnje strane.

Mi smo isporbali zvučnike, ali utisaK nije najpovoljniji jer nekako imate utisak da je sve suviše glomazno.

Utisci

Jačina zvona je veoma dobra pa ćete zvono sigurno čuti kada vam se telefon nalazi u džepu, dok je vibracija prosečnog kvaliteta pa je nećete uvek osetiti. Kvalitet glasa je odličan te će vas sagovornik čuti jasno i glasno zahvaljujući sistemu od četiri mikrofona.

Po ceni, ovaj model spada u rang skupljih telefona. Međutim, jasno je da ne može parirati vodećim telefonima po mnogim pitanjima. Nema zaštitu od prodiranja vode što je od iPhone 7 postao standard kod vodećih modela, dok je Samsung sa tim počeo još ranije. Treba pomenuti i nedostatak 3.5mm priključka zbog čega je potrebno koristiti adapter. Naravno, tu je i bolji čipset, nešto manje memorije ali pošto je brzina rada gotovo ista u poređenju sa vodećim modelima, nije primetna velika razlika. Kada u obzir uzmete činjenicu da na tržištu postoje uređaji kao što su OnePlus 3, postaje očigledno koliko je Moto Z Force inferiorniji. Šteta je što se sve promene izvršene u odnosu na prethodni model odnose samo na kozmetička unapređenja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024