Galaxy A5 (2017) 2016
2016. godina
5.2" OLED, 71.5% body
12% 7880 Octa, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A5 (2017) A520
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 (2017) A520. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A5 (2017) A520 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy A5 2017 (SM-A520F)

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 6.0.1, Clean UI, update na Android 7
  • Dijagonala ekrana 5.2 inča, SuperAMOLED, FullHD, 424-ppi, automatsko podešavanje osvetljenja, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4, AlwaysOn Display
  • Čipset Exynos 7880, 8 jezgara radnog takta 1.9 GHz (Cortex A53), GPU Mali-T830MP3
  • 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (korisniku dostupno 23 GB memorije)
  • Baterija Li-Ion 3000 mAh, brzo punjenje, rad u mešovitom režimu -2 dana (test rezultat) u 3G / 4G režimu - 13/16 sati, video reprodukcija - do 19 sati, vreme razgovora do 16 sati
  • Instalacija dve nanoSIM kartice kao i microSD memorijske kartice (kapaciteta 256GB)
  • Prednja kamera 16 megapiksela, f / 1.9, prepoznavanje lica (oči, bojak ože, nijansa kože)
  • Glavna kamera 16 megapixels, f / 1.9, LED blic, autofokus
  • Dva mikrofona, sistem redukcije šuma
  • Zaštita od vode - standard IP68, do 30 minuta na dubini od 1.5 metara
  • FM-radio
  • Senzor otiska prsta lociran na prednjem panelu
  • USB Type C 1.0
  • 4G FDD LTE - B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (AWS), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B17 (700), B20 (800), B28 (700); 4G FDD TDD - B38 (2600), B40 (2300), B41 (2500)
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • ANT +, 802.11 a / b / g / n / ac 2.4 + 5GHz, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.2
  • Senzori - akcelerometar, barometar, skener otiska prsta, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor blizine, ambijentalnog osvetljenja.
  • Samsung Pay
  • Boje: Crna (Black Sky), Zlata (Gold Sand), Plava (Blue Mist), Pink (Peach Cloud)
  • Vrednost SAR - 0.52 W / kg (glava), 1.39 W / kg (telo)
  • Dimenzije - 146.1x71.4x7.9 mm, masa - 159 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB Type C kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Pozicioniranje

Samsung je odlučio da A serija treba da ponudi model u srednjem segmentu cena koji podrazumeva opseg baziran na osnovu veličine telefona: manji ekran – manji od vodećeg modela. Na osnovu ove logike, jasno je da je A3 najmanji model a A7 najveći, dok A5 predstavlja sredinu. Sudeći prema prodaji A serije u toku protekle godine, jasno je da je A5 i 5-inčni pametni telefon zabeležio veliku popularnost budući da se ova jedinica prodavala mnogo bolje od ostalih.

Model serije A je postao obeležje za njegov cenovni opseg i tržište a prelazak sa prve na drugu generaciju značajno je uticao na prodaju.

Ono što je najvažnije jeste da se ovi uređaji mogu posmatrati kao pojednostavljena verzija modela koji treba da popuni jaz koji stvaraju vodeći modeli, što ne podrazumeva i jednostavnije materijale. Funkcije vodećih modela nisu potrebne svim kupcima a takvi kupci žele da potroše dva do tri puta manje novca ali da ipak za taj novac dobiju pristojan i pouzdan uređaj.

Imajući u vidu da se Samsung direktno takmiči sa kompanijom Apple, u izvesnoj meri A-serija je odgovor na stare iPhone modele koji su bili na tržištu. Dakle, A5 2017 je konkurent iPhone 6 / 6s koji je dostupan po nižoj ceni. U poređenju sa poznatim kineskim uređajem najbolje je krenuti od sličnog pozicioniranja pa bi prvi uređaj mogao biti Huawei Nova.

Model A5 2017 je dizajniran za one koji žele da kupe pametni telefon velikog proizvođača (tj. brenda), uz dobijanje skupa dobrih funkcija, pristojnih performansi i kvaliteta materijala. U izvesnoj meri A5 2017. može se smatrati univerzalnim pametnim telefonom za koji slobodno može da se kaže da je poslovni model. Uravnotežen je po pitanju svojih mogućnosti, ali nije najskuplji a samim tim znači da nije i vodeći model. Ovo je veoma pametan izbor za one koji vole da vode računa o finansijama i koji žele da kupe pametni telefon na duži rok. Vrlo je verovatno da će A5 u 2017. postati jedan od najprodavanijih modela u svom cenovnom segmentu jer nudi veliki broj jedinstvenih rešenja koja nisu dostupna kod drugih kompanija.

Dizajn, veličina, kontrole

A-serija je u izvesnoj meri nasledila dizajn od starijih modela, kućište je izrađeno od istog materijala, bez značajnog pojednostavljenja ili smanjenja troškova. A5 model izgleda skupo i moderno, bez obzira na boju uređaja koju odaberete. U ponudi su četiri boje ali je pink varijanta dostupna samo na određenim tržištima.

A5 model u crnoj boje je klasičan uređaj i izgleda veoma dobro. Površina aparata prikazuje odraz okruženja, vidljiva je igra svetlosti pa uređaj izgleda vrlo zanimljivo, dok su otisci prstiju jedva vidljivi. Ovde kontinuirano radi Screen Saver opcija (funkcija AlwaysOn Display), što ne nudi nijedan od konkurentskih modela. Rezultat je neobičan uređaj koji nema sličnog konkurenta na tržištu i razlikuje se od svih drugih na prvi pogled.

Verovatno je najprivlačnija boja koja je u ponudi plava jer je reč o nežnoj nijansi, što je neuobičajeno pa je savršen za nežniji pol. Možete se i sami uveriti.

Imajte na umu da su prednji i zadnji paneli iste boje, kao i bočna metalna ivica (aluminijum serije 6000). Uređaj roze boje takođe izgleda dobro, ali je zaista namenjen samo nežnijem polu.

Telefon boje zlata je u neku ruku pravi kič ali, opet, o ukusima ne treba raspravljati.

Uređaj odlikuje Corning Gorilla Glass 4 koje je dovoljno pouzdano te je aparat zaštićen od slučajnih padova. Ova jedinica ima istu mehaničku zaštitu kao i Galaxy S6 EDGE, kada je reč o kvalitetu. Postoji i snimljen video gde je prikazano kako ovaj telefon preživljava sudar sa oštrim predmetom ili asfaltom, pa ga možete pogledati.

Inovacija u okviru A-serije u 2017. bila je zaštita od vode, koji je kod S7 / S7 EDGE modela realizovana na potpuno isti način. Slot za SIM karticu je zaštićen gumenim zatvaračem, na mikrofonu i zvučniku prisutna je membrana a tu je i IP68 nivo zaštite, što omogućava da telefon bude lociran na dubini od 1,5 metra u trajanju do pola sata. To ne znači da telefon treba da se uranja u vodu, niti da ga perete sapunicom ili nešto slično. Ali ako ga spustite u vodu, ništa se neće desiti. U ovom opsegu cena, gotovo da niko ne nudi model sa zaštitom od prodiranja vode.

Ispod ekrana nalazi se mehanički taster koji ulazi u senzor otisaka prstiju a on je pojednostavljen u odnosu sa S7/S7 EDGE. Nešto se sporije pokreće ali nema nikakvih problema u radu. Reč je o rešenju koje odlično radi. Sa obe strane nalazi se dva tastera osetljiva na dodir.

Na levoj strani su dva tastera za kontrolu jačine zvuka dok se sa desne strane nalazi On/Off taster. Na donjem i gornjem kraju tu je mikrofon, postoji sistem za smanjenje buke koji odlično vrši svoj zadatak: sagovornik će vas odlično čuti čak i situacijama kada vam snažni vetar duva u lice.

Sa donje strane nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice i USB Tip C konektor za punjač. Na samom vrhu i sa leve strane vidljivi su slotovi za nanoSIM i memorijsku karticu a sa donje strane je slot za drugu nanoSIM karticu. Primera radi, kod A3, upotreba dve SIM-kartice i memorijske kartice nije moguća, dostupan je kombinovani slot.

Zvučnici su locirani sa desne strane prednjeg poklopca usled čega zvuk može biti blokiran kada se aparat nalazi u džepu pa možda nećete čuti telefon. Jačina zvuka telefona je prosečna a zvuk je prijatan.

Dimenzije telefona su 146.1 x 1.4 x 7.9 mm a njegova ukupna masa iznosi 159 grama. Reč je o kompaktnom uređaju zaobljenih ivica. Uprkos tome što preko fotografija izgleda drugačije, aparat ne klizi iz ruku. Dimenzije aparata se među omiljenima na tržištu za koju se opredeljuje većina kupaca.

Poređenje sa Samsung Galaxy A3 2017

Ekran

Dostupnost SuperAMOLED ekrana je uvek bila prednost od A-serije. Tehničke karakteristike ekrana su: 5.2 inča, SuperAMOLED, FullHD, 424-ppi, automatsko podešavanje osvetljenosti, automatsko podešavanje osvetljenosti u skladu sa navikama korisnika, kolor profili, Corning Gorilla Glass 4 zaštita, AlwaysOn prikaz.

Kvalitet ekrana je odličan za njegovu klasu, ona odličnu osvetljenost u automatskom režimu, informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Kao i kod prošlogodišnjeg modela (ekran modela S7 EDGE odlikuje odlična osvetljenost, a kao rezultat toga prikaz pri direktnim sunčevim zracima još je bolji).

Ekran ima mogućnost AlwaysOn prikaza, što znači da možete stalno možete videti ikone aplikacija, satove ili slike, ekran ne utiče mnogo na bateriju pa tako za 12 sati isprazni bateriju tek za nekoliko procenata. Do sada, masa funkcija prisutnih u srednjem segmentu cena nije se tako primetno razlikovala A5 2017, a sada ga stavljaju u istu liniju sa vodećim Samsung modelom.

Zahvaljujući kombinaciji karakteristika ekrana A5 u 2017. u velikoj meri odskače od konkurencije, u ovom segmentu trenutno ne postoji ništa bolje. To je jedna od prednosti modela. Dopadljiva je i činjenica da se osvetljenost automatski prilagođava prema navikama korisnika pa se tako prve dve nedelje korišćenja telefon privikava na korisnika i njegov način upotrebe.

Baterija

Ugrađena je litijum – jonska baterija kapaciteta 3000 mAh, uz podršku za brzo punjenje (1 sat 20 minuta). Ugrađeno bežično punjenje koje je prisutno kod vodećih modela ovde nije dostupno.

U mešovitom režimu rada aparat obezbeđuje dva dana rada uz 3-5 sati rada ekrana, LTE prenos podataka i dva sata razgovora.

Reprodukcija nekonvertovanih videa HD kvaliteta korišćenjem MX plejera uz maksimalni nivo osvetljenja dostupna je u trajanju od 19 sati. Ovo je odličan rezultat obzirom na veličinu baterije, mnogi kineski aparati beleže uporedive rezultate uz baterije kapaciteta 5000 mAh.

Čak i pod velikim opterećenjem baterija se neće isprazniti za manje od jednog dana, već će baterija izdržati u proseku dva dana. Oni koji telefon koriste samo pozive mogu da računaju na 5-6 dana rada, ali naravno, sve zavisi od operatera i broja poziva. Dužina rada aparata koju obezbeđuje baterija jedna je od jačih tačaka ovog modela.

Tu je tradicionalno i režim uštede energije kada aparat ograničava pozadinsko osvetljenje i brzinu rada procesora, a u ovom režimu, mnogi neće iskusiti nikakve probleme sa radom u uređaja dok će se vreme rada povećati i do 20 odsto, minimum. U okviru režima uštede energije, prikaz na ekranu je sive boje a potrošnja je veoma mala što omogućuje dugo vreme rada.


Povezivanje

Rad GPS / GLONASS modula je savršeno realizovan, hladan start traje oko desetak sekundi, navigacija je među prvih pet najboljih, uopšteno rečeno, nema nikakvih problema. Upravo je to ono što razlikuje A-brendova od mnogih kineskih kompanija, gde je primena antene takva da možemo očekivati svašta od tipičnih funkcija.

Još jedna jaka strana jeste podrška LTE frekvencije, što ga takođe čini jakim aparatom (konkurencija u ovom cenovnom opsegu ne može se pohvaliti time jer obično štede kada je u pitanju antena).

Uređaj poseduje NFC, ANT + podršku i Bluetooth 4.2.

Aparat odlikuje Wi-Fi podrška - 802.11 a/b/g/n/ac 2.4+ 5GHz, a tu je i režim repetitora (distribucija Wi-Fi signala na drugom uređaju u vidu pristupne tačke).

Dostupan je USB 2.0 ali se koristi USB tip C (1.0) priključak, tako da će ljubitelji modernih slotova biti srećni.

Memorija, RAM, performanse

Samsung koristi svoj sopstveni čipset u modelima A-serije, što se može smatrati prednošću, obzirom da su oni iz godine u godinu sve bolji. Na primer, u modelima A serije za 2016.godinu korišćen je čipset građen u 28 nm tehnološkom procesu dok je za ovogodišnje modele korišćen čipset dizajniran u 14 nm procesu, što obezbeđuje bolje performanse i duže vreme rada. A5 2017 koristi Exynos 7880 čipset sa 8 jezgara radnog takta do 1.9 GHz (Cortex A53), GPU Mali-T830MP3.

U sintetičkim testovima procesor se pokazao kao dobra ideja. U stvarnom životu, sve radi savršeno dobro, nećete osećati nikakve nedostatke u performansama, radi na nivou modela svoje klase, a rezerva performansi je dovoljna za najmanje nekoliko godina.

Uređaj je opremljen sa 32GB interne memorije (23.1 GB dostupno korisniku), podržane su memorijske kartice kapaciteta do 256 MB. Količina sistemske memorije je 3 GB, što je dovoljno za većinu korisnika. Obzirom na rezoluciju ekrana, sve je veoma dobro izbalansirano i ne postoji značajan kompromis.

Kamera

Prednja kamera je rezolucije 16 megapiksela (f / 1.9), kao i obično bez autofokusa, tako da treba naći udaljenost sa koje su slike najboljeg kvaliteta, što je oko pola metra, odnosno ispružena ruka. Kvalitet prednje kamere je dobar, ali ne očekujte nešto posebno, jer na kraju krajeva, glavna kamera je ipak bolja. Postoje tradicionalni sistemi unapređenja boja i nijanse kože, možete uvećati oči i istovremeno načiniti lice tanjim.

Glavna kamera je rezolucije 16 megapiksela (f / 1.9), naravno, ima autofokus, kao i dodatne režima snimanja, uključujući i PRO, ali se on razlikuje od PRO režima vodećeg modela. Ova kamera je u rangu sa najboljim kamerama kineskih proizvođača, ili malo bolja, to jest, obezbeđuje dobre, bogate slike tokom dana, kao i u zatvorenom, dok u mraku, nije tako dobra, ali ovo je uglavnom karakteristično za segment kojem pripada ovaj uređaj. Ne postoji opcija snimanja video sadržaja u 4K, ali je malo verovatno da će ciljana grupa ovog uređaja i zahtevati tako nešto već će ih konvencionalno snimanje FullHD-videa zadovoljiti.

Pogledajte primere fotografija i video snimaka, verujemo da su oni sami dovoljno govore o kvalitetu kamere.

Prednja kamera

Primer video klipa (MP4, 26 MB) >>>

Softver

Model je prvobitno baziran bio na Android 6.0.1 OS, ali mnogi elementi interfejsa su slični onome što vidimo u okviru Android-a 7 i interfejsa koji postoji u okviru S7 / S7 EDGE. Savetujem ti da pročitate šta sve donosi Android 7, obzirom da će ovaj model veoma brzo dobiti najnoviju verziju operativnog sistema. Nećemo opisivati standardni Android neće raditi, obzirom da je do sada bilo dosta tekstova koji opisuju njegove karakteristike.

Za razliku od top modela. Kod ovog postoji ugrađeni FM radio, koji jeste interesantan bonus.

Kada koristite KNOX možete bilo koji program instalirati u dve verzije na istom uređaju, na primer, instalirati dve verzije WhatsApp i koristiti ih za svaku od SIM-kartica (dva naloga, dva Messenger-a). Možete čak i da komunicirate sami sa sobom. Isti trik može da se uradi za bilo koji softvera, telefon dozvoljava da radite istovremeno sa dva messengera u jednom uređaju sa različitim brojevima. Danas, mnogi kineski proizvođači nude nešto slično u svojim pametnim telefonima, ali realizacija je drugačija.

Naravno, ovaj model podržava servis Samsung Pay.

Nećemo se zadržavati na standardnom Samsung softveru, Na primer, S Health, obzirom da možete naći relevantne članke na našem sajtu.

Utisak

Vibracija je prosečna, jačina zvuka zvona je takođe prosečna - verovatno bi bilo bolje da ima više rezerve, ali i dalje možete da čujete telefon i osetite vibraciju kada se uređaj nalazi u džepu. Uređaj se ne može nikako nazvati tihim.

A5 2017 nam se dopao kao i čitav niz prethodnih modela. Prednosti ovog modela ostaju potpuno iste - odlični materijali i izrada kućišta, svetao i dopadljiv dizajn kojem je plus svakako i AlwaysOn Display obzirom da konkurenti nemaju ništa nalik ovome. Kada birate između modela ove serije, želimo da napomenemo da je A3 2017 namenjen onima koji su u manjoj meri na mreži, gledaju filmove. U pitanju je odličan kompaktan telefon sa dužim trajanjem baterije.

Model A7 2017 sa druge strane karakteriše veličina ekrana od 5.7 inča naspram 5.2 kod A5. Međutim, ovi uređaji su suštinski slični. Ako pogledate prednju stranu modeli A serije su generalno veoma slični i imaju tek male razlike.

Po našem mišljenju, prednost modela za 2017. godinu, očigledno je u IP68 zaštiti, AlwaysOn ekranu, unapređenoj verziji Androida, i novim režimima rada, dužem trajanju baterije, boljim performansama. Drugim rečima ako imate novca treba da kupite unapređeni model obzirom da će on definitivno trajati duže.

Samsung Galaxy A5 2016 (SM-A510F)

Začudo, postoji još jedan Samsung model koji je konkurent ovoj jedinici, i to je Galaxy S6, vodeći model od pre dve godine. On nema slot memorijske kartice, zaštitu od prskanja vode, ali podržava Gear VR, što nije dostupno u okviru A5 2017. Obično, prethodni vodeći model deluje kao moćniji od trenutne verzije srednje klase, ali u poređenju ova dva uređaja nije sve tako jasno, pa bismo ipak savetovali A5 2017.

Samsung Galaxy S6 (SM-G920F)

U liniji Apple iPhone 6 postoji jedna stara 16 GB verzija. Po našem mišljenju, ovaj modle u odnosu na A5 2017 nema nijednu prednost. Jednom rečju, ovde kupujete samo brend i dosta starog hardvera sa najgorim izgledima za ažuriranje u kratkom roku. Ako želite iPhone - pogledajte nove modele, ali budite spremni da platite više.

iPhone 6

Kao dobra alternativa deluje Huawei Nova, model sa 5-inčnim ekranom i 3 GB RAM memorije, senzorom otiska prsta koji ima slične bateriju i kamere sličnih performansi. Ali ovaj model poseduje IPS, što treba imati na umu, ne postoji zaštita od vode, i naravno, nema Samsung Pay. Ovaj model je znatno jeftiniji od A5 2017 i to sa pravom, obzirom na druge karakteristike.

Huawei Nova

Ako tražite model sa zaštitom od vode na pamet nam pada model Sony Xperia X Performance. Ali cena ovog ga svrstava u potpuno drugu grupu modela obzirom da je za 50 odsto skuplji od A5 2017. i koristi Snapdragon 820 čipset. U isto vreme, ostale karakteristike su veoma slične onima kod modela A5 2017. godine , tako da se mogu porediti. Mnogo povoljnije je da kupite A5, pošto Sony za više uloženog novca ne nudi neke posebne prednosti.

Sony Xperia X Performance - prvi pogled

Ovoga puta nećemo uzeti u obzir ogromnu gomilu kineskih modela, obzirom da je njihovo pozicioniranje sasvim druga priča. Samsung je predstavio veoma zanimljiv i kvalitetan model koji će postati bestseler u srednjem segmentu cena. Ova jedinica izgleda dobro, nudi niz opcija koje će zadovoljiti sve one koji nisu spremni da kupuju vodeće proizvode. Definitivno treba da obratite pažnju na ovaj model ako tražite 5-inčni smart telefon baziran na Androidu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024