U Ultra 2017
2017. godina
5.7" LCD, 69.7% body
14% 821, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon HTC U Ultra 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC U Ultra 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC U Ultra 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona HTC U Ultra

Uvod

Prvi pametni telefon kompanije HTC baziran na Android operativnom sistemu bio je Desire HD a nakon toga njihovi vodeći telefoni beležili su uglavnom pozitivne kritike. Najnoviji model nosi oznaku HTC U Ultra.

Ovo je novi vodeći model pomenutog proizvođača i osmišljen je kao zamena One modelu. U ovom trenutku linija ima dva pametna telefona – U Ultra i U Play. U slučaju da ste zaboravili, One je uvek bio dostupan u tri varijante:

  • Glavni model HTC One
  • HTC One Max
  • Mini verzija glavnog modela HTC One Mini

Sledeći ovu logiku, jasno je da U linija trenutno nema jaču verziju vodećeg modela, ali sada su već dostupne prve informacije o njemu na internetu. Reč je o U11 modelu čije se zvanično predstavljanje očekuje sredinom ovog meseca.

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Fablet
Forma Monoblok
Materijali kućišta Staklo
Operativni sistem Android 7.0 + HTC Sense
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / B38
LTE cat.11
Platforma Qualcomm Snapdragon 821
CPU Četiri jezgra
Video akcelerator Adreno 530
Interna memorija 64/128 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Prisutan, kombinovan sa slotom SIM kartice
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.2 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dijagonala ekrana Glavni ekran: 5.7 inča
Opcioni: 2.05 inča
Rezolucija ekrana Osnovna: 1440 x 2560 piksela
Dodatni: 1440 x 160 piksela
Tip matrice Super LCD5
Zaštitini sloj Glass Gorilla Glass 5
Olefobski sloj Prisutan
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, optička stabilizacija, fazni i laserski autofokus, dual blic, 4K video
Prednja kamera 16 MP, UltraPixel
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Akcelerometar, senzor svetlosti. senzor blizine, žiroskop
Baterija Fiksna, 3000 mAh, Quick Charge 3.0
Dimenzije 162.4 x 79.8 x 8 mm
Masa 170 grama

Oprema

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Plastično transparentno kućište
  • alat za uklanjanje fioke sa SIM karticom
  • Microfiber krpica

HTC je imao nekoliko pametnih telefona koje je odlikovala podrška za Qualcomm QuickCharge tehnologiju ali ovaj proizvođač nije obezbeđivao i odgovarajuću opremu u pakovanju. Srećom U Ultra nema ovakvih problema pa ovaj model u potpunosti nudi podršku za QC 3.0. Osim toga, tu su i specijalne slušalice koje se povezuju preko Type C priključka. Budući da je reč o pametnom telefonu čije je kućište izrađeno od stakla, HTC je odlučio da stavi i krpu od mikrofibera u kutiju. Jednostavni poklopac je mali ali predstavlja zanimljiv dodatak budući da proizvođači pametnih telefona obično ne stavljaju ništa dodatno u maloprodajna pakovanja.

Izgled, materijali, kontrole izrada

Model će na tržištu biti dostupan u tri boje: bela, crna i plava dok je prilikom testiranja korišćen aparat plave boje za koji se može reči da zaista izgleda lepo i efektno. Pametni telefon po pitanju izgleda zaslužuju sve pohvale. Za bojenje stakla proizvođač je koristio sofisticiranu tehnologiju zahvaljujući kojoj, u zavisnosti od odsjaja, stalo poprima drugačiju boju. Veliki bonus je i to što uređaj možete koristiti i kao ogledalo. Kod mlađe verzije poklopac odlikuje Gorilla Glass 5 dok stariju verziju karakteriše safirni kristal. U oba slučaja, staklo ima olefobski premaz zahvaljujući kojem aparat ne klizi iz ruku dok je čišćenje otisaka prstiju veoma jednostavno. Otisci prstiju su prisutni ali nisu toliko vidljivi. Uz različito osvetljenje poklopac poprima različite nijanse plave boje i to zaista fantastično izgleda.

Ispod ekrana nalazi se skener otisaka prstiju sa tasterom osetljivim na dodir na kojem je ugravirano „Home“, a tu su i „Back“ taster kao i taster koji pokreće poslednju pokrenutu aplikaciju. Skener radi maksimalnom brzinom i ima odličnu brzinu odziva jer se uređaj momentalno otključava. Dizajneri su se odlučili za pomalo neobičnu lokaciju tastera, što je zaista neobično.

Iznad ekrana vidi se indikator osvetljenosti, sočivo 16MP kamere, slušalica, senzori osvetljenja i blizine kao i dodatni 2.05-inčni ekran.

Okvir pametnog telefona izrađen je od aluminijuma, sa desne strane nalazi se on/off taster i taster za kontrolu jačine zvuka dok se sa gornje strane nalazi slot za dve SIM kartice i microSD karticu kao i dodatni mikrofon.

Ispod su Type C port, eksterni zvučnik i mikrofon.

Sa zadnje strane, pored sočiva glavne kamere, blica i laserskog fokusa, nalazi se i mesto za treći mikrofon koji je neophodan da bi HTC Sense Companion obezbedio najbolje rezultate.

U toku mesec dana testiranja nije bilo nikakvih primedbi na kvalitet izrade pametnog telefona. Savršeno je izrađen, nema nikakvih zazora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
HTC U Ultra 162.4 79.8 8 170
Moto Z Play 153.3 75.3 5.2. 136
ZTE Axon 7 151.7 75 7.9 175
Meizu PRO 6 Plus 155.6 77.3 7.3 158

U Ultra model nudi dijagonalu 5.7 inča, a za takvu veličinu ekrana ovaj aparat odlično pristaje u šaku. Veliku važnost u tome imaju zaobljene ivice kao i jednako raspoređena težina. Kada je već reč o visini, U Ultra ima i određene probleme. Ovaj pametni telefon je duži od konkurentskih modela zbog pozicije skenera otisaka prstiju kao i usled činjenice da poseduje i sekundarni ekran sa gornje strane.

Poređenje sa modelom Xiaomi Mi6

Ekran

Karakteristike Value
Dijagonala ekrana 5.7 inča
Rezolucija ekrana 2560 x 1440 piksela
PPI vrednost 513
Tip matrice Super LCD5
Zaštitni sloj Corning Gorilla Glass 5
Olefobski sloj Prisutan
utomatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, do deset istovremenih pritisaka

Ono što je veoma privlačno kod vodećih HTC modela (i onih koji se mogu svrstati u tu kategoriju) jesu ekrani. Nekoliko proizvođača u okviru svojih pametnih telefona ugrađuje vrlo dobre IPX matrice. Ono čime ekran U Ultra modela može da se pohvali jeste maksimalno osvetljenje, veliki opseg podešavanja kao i prikaz prirodnih boja. QHD rezolucija na takvom ekranu u potpunosti je opravdana: slova se čine kao da su precizno pisana tankim markerom, slika je oštra i sjajna kao na odštampanoj fotografiji.

Model ima zasebni noćni režim rada u okviru kojeg možete odabrati njegovo vreme aktiviranja i intenzitet boja. Tu je i mogućnosti prilagođavanja skaliranja kada se ne menja samo veličina slova već i DPI koji će biti zadovoljavajući za one korisnike koji veliki ekran vole da koriste na ekonomičniji način.

Ovaj pametni telefon može se uključiti duplim klikom a može se koristiti i prilikom nošenja rukavica (potrebno je aktivirati odgovarajuću opciju).

Dodatni ekran

Ono što ovaj model izdvaja od mase drugih jeste zasebni 2-inčni ekran osmišljen da smanji zagušenost interfejsa notifikacijama. Njegova funkcionalnost može biti podeljena na tri dela: rad sa glavnim ekranom, kada je isključen i prikaz notifikacija.

Kada je glavni ekran uključen, dodatni ekran može da:

  1. Prikazuje događaje iz kalendare
  2. Omogućava brz pristup kontaktima
  3. Prikazuje vremensku prognozu
  4. Upravlja audio plejerom (plejeri treće strane su takođe podržani)
  5. Otvara jendu od vaših omiljenih aplikacija
  6. Omogućava prikaz tekstualnih podsetnika

Kada je ekran isključen po podrazumevanom podešavanju, prikazuju se sat, status baterije, trenutne vremenske prilike i najnovije notifikacije. Ukoliko želite možete uključiti i prikaz informacija iz kalendara ili podsetnika. Poslednja opcija kada je ekran isključen jeste brz pristup bežičnom interfejsu. U okviru istog menija se pokreću kamera i baterijska lampa.

Mali ekran može zameniti i status bar prikazujući notifikacije aplikacija. U okviru ovih podešavanja možete odabrati programe sa kojima će dodatni ekran raditi.

Ovaj ekran je zaista zgodan ako govorimo o režimu kada je konstantno aktivan. Vremenska prognoza, kontakti ili prečice aplikacija – sve ovo odvlači pogled sa glavnog ekrana. Kao rezultat toga, najbolje je to onemogućiti i podesiti prikaz samo notifikacija.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 7.0 a tu je i HTC Sense korisnički interfejs.

Pre nekoliko godina Sense je bio jedan od omiljenih korisničkih interfejsova koji su bili dostupni. U to vreme, fabrički Android nije bio dobar pa je HTC korisnicima obezbedio komforni i funkcionalni korisnički interfejs.

Novi Android 7.0 je spreman za svakodnevno korišćenje i bez ikakvog korisničkog interfejsa, što HTC odlično shvata, pa tako najnovije verzije Sense interfejsa izgledaju lakonski pa je delimično potrebno i korišćenje Google servisa umesto sopstvenih aplikacija. Na primer, kompanija je odustala od njihovog pretraživača u korist Chrome-a. Šta je to toliko dobro kod HTC Sense?

Ono na šta treba obratiti pažnju jeste to da je matrica ikona konačno postala normalne veličine!

Dialer. Ugrađena aplikacija ima mogućnost pretraživanja kontakata korišćenjem SmartDial opcije a odlikuje je i prikladna navigacija lepog dizajna.

Tastatura. Pre nekoliko godina tastatura u okviru Sense bila je jedna od najboljih pa je bila korišćena i kod drugih uređaja. Sada Sense koristi i prilagođenu verziju TouchPal-a, koja izgleda kao starije verzije Sense, a konačno su obezbeđeni i dodatni karakteri za različita tržišta.

Vremenska prognoza. Ovo je možda najlepša aplikacija za vremensku prognozu koja je na tržištu dostupna. U isto vreme, kada je reč o detaljima, ova aplikacija nije nimalo inferiorna u odnosu na jaku konkurenciju u vidu drugih proizvođača.

HTC Sense zaslužuje zaseban članak a ovoga puta biće navedeno samo nekoliko pozitivnih činjenica koje se trenutno pamte.

HTC Sense dodatak

Nakon pojave Google Now, proizvođači su počeli da masovno prikazuju svoje smart asistente pa ni HTC nije izuzetak. Sense Companion je zasnovan na glasovnom asistentu Alexa, a neke od podataka preuzima od Google Now. Suština asistenta je prilično jednostavna - da olakša vaš život. Na prezentaciji, izneto je nekoliko prilično zanimljivih primera koje asistent može da obezbedi. Na primer, on je čuo da imate sastanak u 14h, dodao je to u kalendar i odmah predložio najkraću rutu za dolazak na označeno mesto. Zvuči super, samo za takve savete aplikacija mora da ima stalan pristup mikrofonima uređaja. Uzgred, zbog toga u okviru modela HTC U Ultra postoje četiri mikrofona ukupno!

Po našem mišljenju, sve važne informacije su već dugo dostupne svakome, tako da ne bi trebalo da brinete o bezbednosti podataka i privatnosti. Osim toga, asistent prikuplja podatke anonimno, niko ne sedi u kancelariji i sluša vaše razgovore.

Sense Companion koristi vreme da pripremi savete za vas, ali koliko još uvek nije jasno. Koristili smo smart telefon skoro mesec dana, i za to vreme asistent nam je ponudio par puta vremensku prognozu vezano za neke naše planove.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 821
CPU Četiri jezgra
Video akcelerator Adreno 530
Količina RAM-a 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 64/128 GB
Slot memorijske kartice Prisutan, kombinovan sa slotom SIM kartice

Uprkos činjenici da se vodećim čipsetom sada smatra Snapdragon 835, ne možemo da kažemo da je 821 zastarelo rešenje i da ne radi sa bilo kakvim zadacima. Ovo je još uvek moćno i produktivno rešenje, pogodno za većinu resursno intenzivnih zadataka.

Od nedostataka, napominjemo snažno zagrevanje uređaja, nebitno da li igrate zahtevnu igru ili samo čitate postove sa Twitter-a. Kućište telefona se zagreva i postaje neprijatno za držanje u ruci. Međutim, dva ili tri minuta nakon isključivanja ekrana sve se vraća u normalu. Ispod možete videti promenu temperature na početku AnTutu testa tri puta za redom.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Fiksna
Podrška za QuickCharge 3.0 Prisutna
Puno vreme punjenja 1 sat i 40 minuta

U režimu svakodnevnog korišćenja (sinhronizacija, Twitter, mail, Web surfovanje i muzika), uspevali smo da ostvarimo tri ili četiri sata rada ekrana. Često je bilo situacija kada smo krajem dana morali da povežemo pametni telefon na eksternom baterijom.

S druge strane, podrška za QC 3.0 eliminiše ovaj problem, jer za pola sata smart telefon se napuni za 53%, za sat do 80%, a kompletno punjenje traje 1 sat 40 minuta.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 MP
Rezolucija prednje kamere 16 MP
Otvor blende F / 1.8
Video rezolucija 4k
Broj kadrova u sekundi Do 60
Fokusiranje dodirom Prisutno
Stereo zvuk Prisutan

Za procenu kamere, naš kolega je napisao svoj mali komentar:

Na moje iznenađenje, kamera modela HTC U Ultra potpuno me je zadovoljila. Slike snimljene u popodnevnim satima su veoma dobre, sa odgovarajućim bojama, dobrim dinamičkim opsegom bez HDR, dobre oštrine, bez nesavršenosti. Fokus je precizan i brz.

Kako se osvetljenje pogoršava, kvalitet se ne pogoršava drastično. Detalji su neznatno smanjeni, ali sve u svemu, slika ne postaje pikselizirana ili zamućena. Izgleda da kombinacija optičkog stabilizatora, dobre optike, čini da fotografije i u uslovima lošijeg osvetljenja budu više nego zadovoljavajuće.

Noću, slike izgledaju pristojno, barem u automatskom režimu, ali teško da možete snimiti fotografije bez prekomerne ekspozicije, bez jakih šumova i bez zrnaste strukture. Drugo pitanje je da li su noćni snimci takvi zbog duge ekspozicije, tako da oni malo nemirnije ruke će kreirati lošije fotografije.

Video snimci su čak oštriji: visok nivo detalja, nema plutajućeg fokusa boje su lepe i realne. Digitalni zum radi dobro, zvuk je stereo.

Nivo kvaliteta snimaka glavne kamere modela HTC U Ultra je visok, kamera definitivno zaslužuje ocenu 5 od 5.

Prednja kamera, očigledno, nije loša, ali fokus očigledno ne može da bude usmeren ka licu, to jest, fokus pluta u pozadini, što po našem mišljenju je pogrešno.

Još ćemo dodati da prednja kamera može da snima u "ultra-pixel" režimu: rezolucija se smanjuje, ali se povećava osvetljenost slike, što je korisno je u uslovima niske osvetljenosti, međutim, prema našem mišljenju, nije uvek potrebno žrtvovati detalje za ovakav efekat.

Primeri fotografija

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, 4.2, LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje tri sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / B38
the LTE cat.11
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

U segmentu bežičnog interfejsa U Ultra prijatno iznenađuje: prisutan je NFC, podrška za dve SIM-kartice i brz rad GPS-a. Za mesec dana korišćenja nije bilo kakvih problema sa pomenutim funkcijama.

Zvuk

U okviru modela HTC U Ultra ne postoji mini port tako da muziku ćete morati da slušate preko Type C porta. Srećom, prodajno pakovanje sadrži odlične slušalice sa daljinskim upravljačem. Prilikom povezivanja sa smart telefonom potrebno je da izvršite podešavanje slušalica. Koliko smo shvatili, oni se softverski prilagođavaju obliku ušne školjke korisnike za bolji kvalitet zvuka.

Za one čije uho nije profesionalno izvežbano zvuk modela U Ultra je veoma kvalitetan. One savršeno prenese zvuk bas gitare, ali ne utišavaju vokal, savršeno se nose i sa klasikom i rok muzikom.

Za spoljašnje zvuke, postoje dva stereo zvučnika, jedan od njih je namenjen za konverzaciju i nalazi se ispod ekrana dok je drugi pored Type C porta. Prilikom pripreme testa, skoro da smo zanemarili da je ovakvo rešenje postojalo u okviru modela HTC i gotovo se ogrešili naglasivši da je prvi put bilo implementirano u okviru modela iPhone 7. Lično, voleli bismo da je u okviru ovog modela dostupan set zvučnika kakav je postojao u okviru modela M8 / M9, ali kompanija je odlučila da ih odbaci da uštedi na prostoru. Međutim, ovaj prostor je sada zauzet sekundarnim ekranom i skenerom ispod ekrana.

Eksterni zvučnik zvuči gore nego u M8 / M9, klasična muzika škripi pri visokim tonovima, dok kod rok muzike zvuk je ravan, pa čak i vokalu nedostaje čistoća zvuka. Uprkos tome U Ultra zvuči bolje od 80% pametnih telefona, jedini problem je to što je HTC postavio vrlo visoke standarde sa svojim prethodnim glavnim modelima.

Zaključak

Za mesec dana korišćenja, nismo imali pritužbi na kvalitet glasa. Vi i vaš sagovornik savršeno čujete jedan drugoga.

HTC je pozicionirao ovaj smart telefon na takav način kao rešenje za one korisnike koji ne žele da kupe novi Gakaxy ili iPhone, ne obraćaju pažnju na karakteristike, već samo žele lep i moćan smart telefon. I znate, naši utisci korišćenja podržavaju ovu poziciju: U Ultra je veoma prijatan za korišćenje: ima sjajan izgled, veliki ekran, dobru kameru, odličan interfejs, a postoji veliki broj malih prigodnih elemenata i dodataka, pomenimo samo dodatni ekran i Sense Companion.

Ali istovremeno postoje neki nedostaci: prosečno trajanje baterije, nedostatak mini jack-a, periodično snažno zagrevanje i visoka cena.

Uprkos ovim nedostacima, veoma smo uživali u testiranju ovog modela. HTC može da stvori odlične telefone oslanjajući se na iskustva korišćenja, umesto karakteristika visoke klase. Međutim, da je cena ovog modela nešto niža ne bi bilo sumnje da je upravo on pravi izbor, ali ovako oni koji razmišljaju o kupovini novog telefona koji pripada klasi glavnih modela, svakako će biti privučeni da dodaju još malo novca i kupe novi glavni Samsung model.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024