Honor 8 2016
2016. godina
5.2" LCD, 72.5% body
17% 950, Android 8
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 8 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 8 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 8 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Honor 8

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike modela Huawei Honor 8

  • Korišćeni materijali: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 6.0, EMUI 4.1
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (nanoSIM)
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5.2 inča, rezolucija 1920x1080 piksela (FullHD), ppi 423, Gorilla Glass 3 staklo
  • Platforma: HiSilicon Kirin 950
  • Procesor: osam jezgara, 64-bita, 4 jezgra 2.3 GHz (Cortex-A72) i 4 jezgra 1.8 GHz (Cortex-A53)
  • Grafika: Mali T880 MP4
  • RAM: 4 GB
  • Interna memorija: 32/64 GB
  • Slot memorijske kartice: da, microSD (umesot druge SIM-kartice)
  • Glavna kamera: dva modula rez6olucije 12MP, f / 2.2, laserski autofokus autofocus, dual LED blic
  • Prednja kamera: 8MP, f / 2.4
  • Interfejsi: Wi-Fi Dual-Band, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), NFC, infrared, USB Type-C (USB-Host) konektor za povezivanje /sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Opciono: čitač otiska prsta, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: 3000 mAh, brzo punjenje
  • Dimenzije: 145.5 x 71 x 7.5 mm
  • Masa: 153 grama

Pozicioniranje

U julu ove godine najavljen je pametni telefon pod nazivom Honor 8 (Huawei podbrend). Ovaj uređaj prvenstveno je zanimljiv po pitanju izgleda: prednja i zadnja strana izrađene su od stakla u kombinaciji sa efektom ogledala i 2.5D zaštitom. Bočne strane izrađene su od metala a aparat je dostupan u nekoliko svetlih boja.

Tehničke specifikacije su impresivne: moćni procesor i dovoljno RAM memorije zajedno sa baterijom visokog kapaciteta. Honor 8 baziran je na Huawei P9 modelu sa dve kamere, u pitanju je oslabljena verzija koja odlično izvršava osnovne funkcije.

Način pozicioniranja ovog modela je jasan – reč je o vodećem modelu u okviru Honor linije za one koji su zainteresovani ne samo za parametre već i za dizajn uređaja.

Razlika u ceni Honor 8 modela sa 32GB i 64GB interne memorije je gotovo neprimetna.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovo je najatraktivniji novi proizvod u okviru Honor linije, ako ne i najlepši uređaj kompanije Huawei. U njegovom izgledu mogu se primetiti neke odlike Samsung Galaxy S6/S7, pre svega efekat ogledala, ali mora se priznati da je uređaj ipak originalan. Prilikom testiranja korišćen je aparat plave boje – divna nijansa koja se ne menja niti pri jakom svetlu niti u tamnom okruženju kao što se dešava sa nekim uređajima.

Honor 8 biće dostupan u četiri boje: bela, crna, plava i boja zlata.

Otisci prstiju gotovo su nevidljivi a na ekranu ne ostaju masni otisci zahvaljujući kvalitetnom oleofobskom premazu koji se nalazi i sa prednje i sa zadnje stran, a prst lagano i brzo klizi po ekranu. Logično pitanje je: da li je površina ekrana suviše klizava i da li aparat klizi iz ruku? U toku nekoliko nedelja testiranja nijednom nije došlo do toga da telefon isklizne iz ruku. Usled dizajna prednjeg staklenog panela, telefon nije pogodan za svaki nosač a u ponudi su i različite zaštitne futrole.

Ukoliko govorimo o ogrebotinama i drugim oštećenjima stakla, od toga ne možete pobeći. Na kraju perioda testiranja jasno su bile vidljive sitne ogrebotine na donjem delu zadnjeg panela dok sa prednje strane nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja.

Bočne strane izrađene su od metala i obojene u odabranu boju a u toku perioda testiranja nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja. Donja strana uređaja ima dodatni sloj zaštite obojen u boju aparata.

Aparat je izrađen od ekoloških materijala koji ispunjavaju RoHS i REACH EU direktive.

Dimenzije Honor 8 aparata su 145.5x71x7.5mm a ukupna masa aparata iznosi 153 grama.

Telefon odlično pristaje u šaku zahvaljujući zaobljenim ivicama kao i činjenici da je aparat tanak i lagan. Po pitanju ergonomije, Honor zaslužuje svaku pohvalu.

Sa gornje strane aparata nalazi se kamera, senzori za propuštene događaje kao i slušalica. Jačina zvuka je zadovoljavajuća a sagovornika ćete čuti jasno i glasno.

Sa donje strane nalazi 3.5mm priključak, USB Type-C (2.0 a ne 3.0), mikrofon i spikerfon. Sa gornje strane nalaze se mikrofon i IR port.

Sa leve strane su pozicije za nano-SIM ili nano-SIM plus microSD karticu. Sa desne strane vidljiv je ON/OFF taster i taster za kontrolu jačine zvuka. Sve je izrađeno od metala.

Zadnju stranu odlikuju dva sočiva kamere, laserski autofokus, dual LED osvetljenje kao i skener otisaka prstiju koji je blago uronjen u kućište aparata. Takođe je reč o mehaničkom tasteru.

U okviru podešavanja možete odabrati jedan ili dupli klik ili da zadržite taster. Senzor otisaka prstiju radi veoma brzo.

Honor 8 i Apple iPhone 5

Honor 8 i Meizu MX6

Ekran

Ekran karakteriše 5.2-inčni ekran, dok su fizičke dimenzije rama 64x14mm – 15mm gornja strana, 16mm donja, leva i desna približno 3.5mm. Prisutan je i anti-reflektivni sloj.

Honor 8 nudi FullHD rezoluciju, 1920x1080 piksela, 16:9 odnos strana i 423ppi gustinu, a tu je i IPS matrica (LTPS LCD TFT).

Maksimalno osvetljenje bele boje – 400cd/m2, maksimalno osvetljenje crne boje – 0.47 cd/m2, odnos kontrasta 850:1.

Prema merenju nivoa boja jasno je da postoji nedostatak crvene. Opseg temperature boja je od 9100 do 9900K. Vrednosti premašuju referentne vrednosti sRGB trougla, što znači da će boje biti veoma svetle i dobro zasićene.

Honor 8 Matrix nudi odlične performanse a jedina mana jesu visoke vrednosti crne boje.

Uređaj nudi režim zaštite koji smanjuje nivo UV zračenja i samim tim sprečava pojavu zamora očiju tokom produžene upotrebe telefona.

Uglovi vidljivosti

Osvetljenje

Bela boja

Baterija

Model odlikuje neuklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 3000mAh.

Prilikom testiranja aparat je radio 16-18 časova: oko 30 minuta poziva, konstantna sinhronizacija sa Wi-Fi, 4-6 sati LTE. Ekran je za to vreme aktivno radio 3.5 sati.

Kod igranja igara situacija je nešto lošija: baterija je u mogućnosti da obezbedi 3-4 sata kontinuiranog igranja.

3000mAh baterija u kombinaciji sa Smart Power 4.0 tehnologijom obezbeđuje 1.77 dana rada u okviru uobičajenog načina korišćenja i 1.22 dana prilikom zahtevne upotrebe. Na primer, Honor 8 će vam omogućiti da gledane onlajn video sadržaje u trajanju od 11 sati uzastopno. Tehnologija brzog punjenja obezbeđuje 47 odsto napunjenog uređaja za samo 30 minuta. Ukoliko Honor 8 budete punili 10 minuta, baterija će omogućiti 2 sata razgovora ili 6 sati preslušavanja muzičkih sadržaja.

Za većinu korisnika od krucijalne važnosti će biti što kraće vreme aktivnog rada ekrana. Prilikom testiranja zabeležena je maksimalna vrednost od 3.5 sati. Pored toga, neophodno je uzeti u obzir činjenicu da je osvetljenje bilo podešeno na „Auto“.

Povezivanje

Uređaj radi u okviru 2G (850/900/1800/1900MHz)/3G (HSPA + do 42Mbit/s) u 4G CAT 6:

  • 4G TDD LTE: Band 38/40
  • 4G FDD LTE: Band 1/3/7/8/20

Model poseduje dva radio modula, što je retkost među modernim telefonima.

„Signal+“ funkcija unapređuje signal prijema a još jedna dobra stvar je „WiFi +“, što znači da se uređaj automatski konektuje na većinu stabilnih mreža (mobilni internet ili WiFi).

Prilikom testiranja primećen je još jedan problem za koji nije poznato da li je povezan sa samim aparatom ili firmware-om. Aparat vrši prebacivanje na EDGE signal i ne „vidi“ 4G. Ristartovanje telefona pomaže u ovom slučaju ali dobro je to što se ova situacija retko događa.

Dostupna je i NFC opcija dok je sve ostalo standardno za bilo koji skuplji Android pametni telefon; GPS i GLONASS, WiFi b/g/n/ac (2.4 i 5GHz), Bluetooth 4.2 BLE, USB 2.0 sa OTG podrškom.

Memorija i memorijske kartice

Dostupno je 4GB RAM LPDDR4 kao i varijanta sa 32GB ili 64GB ugrađene memorije. Za testiranje je korišćena 64GB verzija koja beleži 163MB/s brzinu učitavanja i 126MB/s brzinu zapisivanja. Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 128GB.

Uprkos činjenici da je dostupno četiri GB RAM-a, telefon zauzima dosta operativne memorije. Jednostavan primer: ukoliko otvorite pretraživač, pokrenete nekoliko aplikacija i ponovo se vratite u pretraživač – stranica se ponovo učitava.

Kamere

Honor 8 ima dve kamere, dva blica i laserski autofokus. Jedina razlika u poređenju sa P9 jeste to što Honor 8 koristi različite module kamere.

Prilikom snimanja po danu (12 + 12MP, F2.2 otvor blende) Honor 8 beleži dinamički opseg boja i nema potrebe za aktiviranjem HDR režima rada: na fotografijama gotovo da nema tamnih oblasti. Boje i uravnoteženje belog su sjajni, a fokusiranje je brzo i precizno.

U situacijama loše osvetljenosti šum je očigledan ali su boje precizne i bogate.

FullHD video se reprodukuje maksimalnom brzinom od 60 kadrova u sekundi, prosečnog je kvaliteta, jasnog stereo zvuka i odlikuje ga brzo fokusiranja.

„Selfi“ fotografije (8MP, F2.4) su prilično široke ali primera radi, kod Samsung S6/S7 modela su još šire. Okviri su uobičajeni i ne mogu se uporediti sa onim koje nudi Huawei P9 Plus. Aparat zapisuje 720p video sadržaje.

Dostupna je i funkcija zatamnjivanja pozadine ali ne radi precizno pa često dolazi do zatamnjivanja neželjenih delova.

U okviru podešavanja kamera dostupni su manuelni parametri: brzina zatvarača, ISO vrednost, fokus, uravnoteženje belog. Preko zaključanog ekrana duplim klikom na Volume Down taster aktivirate autofokus za samo 1.2 sekunde.

Snimanje po danu

Primer snimaka nastalih uz upotrebu blica

Primeri fotografija nastalih u uslovima lošeg osvetljenja

Prednja kamera

Performanse

„Srce“ uređaja čini čipset ovog proizvođača – HiSilicon Kirin 950 16nm, 64-bitni procesor sa osam jezgara (4x2.3GHz A72 + A53 4x1.8GHz) dok je za grafičku zadužen Mali-T880. Nema nikakvih problema prilikom igranja igara niti u okviru aplikacija a aparat se gotovo ne zagreva čak ni pri velikom opterećenju.

Testovi

Softverska platforma

Uređaj pokreće Google Android 6.0 operativni sistem. Tu je i vlasnički EMUI 4.1 korisnički interfejs, pa od šestice gotovo da nije ništa ostalo.

Korisnički interfejs nudi veliki broj karakteristika:

Ukoliko zadržite prst na tasterima osetljivim na dodir, interfejs se smanjuje na veličinu ekrana od 4 inča.

Pređite prstom preko ekrana na dole da pokrenete pretraživanje.

Ikone sa donje strane ekrana mogu se menjati.

Tu je i taster za upravljanje glavnim kontrolama.

"Smart taster". Sa zadnje strane nalazi se mehanički taster (istovremeno je i senzor) a u okviru podešavanja aplikacije moguće je odabrati dupli dodir i pritisak i zadržavanje tastera.

"Movement". Okrenite vaš telefon da isključi zvuk, da smanjite jačinu zvuka i slično.

Glasovna kontrola.

"In the bag" režim rada koji nudi dve opcije.

"Smart Headset".

Dostupna je i opcija koja sprečava slučajno aktiviranje dok je aparat u torbi.

U okviru editovanja snimaka i fotografija možete dodavati strelice, linije, kvadrate ili krugove. Kod drugih aparata ovako nešto moguće je samo preko samostalnih aplikacija a većina njih je loše implementirana.

Ako u okviru poruka prstom pređete preko ekrana odozgo na dole, pojavljuje se dodatni meni: dodavanje kontakata, pozivanje, izmena broja za pozivanje, crna lista.

Multimedija

Zvuk koji obezbeđuje Honor 8 model nije zadovoljavajući budući da ne postoje jasno definisane visoke frekvencije, niti postoji PowerAMP. Slušalice nude mogućnost visoke jačine zvuka.

Zaključak

Nakon nekoliko nedelja testiranja, moguće je izvesti zaključak o svim pozitivnim i negativnim aspektima uređaja.

Prvo ćemo početi sa nedostacima:

  • Staklene površine izložene su ogrebotinama koje su neminovne čak i u slučajevima pažljivog korišćenja
  • Baterija ne nudi performanse u skladu sa navedenim, prilikom testiranja ekran je aktivno radio 3.5 sata uz Automatic nivo osvetljenosti
  • Ukoliko nema dovoljno osvetljenja, fotografije su lošeg kvaliteta
  • Audio notifikacije su prilično tihe
  • Kvalitet snimljenog video sadržaja je prosečan

Pozitivne strane:

  • Aparat odlikuje atraktivan izgled, odlična ergonomija i lakoća upotrebe
  • Ekran je veoma svetao a informacije su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima
  • Nudi najbolji dinamički opseg od svih kamera (Huawei modela). Sve fotografije karakteriše precizno uravnoteženje belog
  • Korisnički interfejs sa velikim brojem zanimljivih opcija
  • Velika brzina rada, sjajne animacije
  • Indikator propuštenih događaja
  • Dva radio modula
  • NFC
  • IR transmiter
  • Skener otisaka prstiju sa mehaničkim tasterom
  • Tanak i lagan

Cena Honor 8 modela na tržištu razlikuje se od količine dostupne memorije.

Ukoliko razmišljate o kupovini novog aparata, preporučujemo vam da ovaj model uzmete u obzir, ne samo da aparat odlično izgleda već nudi i impresivne specifikacije slične onima koje nude vrhunski modeli.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024