Moto Z2 Force 2017
2017. godina
5.5" OLED, 70.4% body
26% 835, Android 9
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
2730 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
 
 
Test mobilni telefon Motorola Moto Z2 Force
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto Z2 Force. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto Z2 Force vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Motorola Z2 Force

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 7.1.1 (Upgrade na Android 8 - O)
  • Ekran 5.5 inač, AMOLED, 1440x2560 piksela, 534 ppi, automatska kontrola osvetljenja, ShatterShield
  • Baterija Li-Ion 2730 mAh, vreme rada u međovitom režimu do 40 sati, brzo punjenje (15W)
  • Verzija sa jednom nano SIM karticom, dve annoSIM kartice, tu je i zaseban slot za mciroSD karticu
  • Dve verzije sa 4/64 GB ili 6/128 GB RAM/interne memorije , memorisjke kartice kapaciteta do 2 TB
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 835 (4x2.35 GHz, 4x1.9 GHz), grafički procesor Adreno 540
  • Prednja kamera 5 MP, f / 2.2, dvosekcijski blic
  • Glavna kamera je dvostruka rezolucije 12 MP, tdruga kamera je crno bela, f / 2.0,fazno i l asersko autofokusiranje
  • Sistem za redukciju šuma, tri mikrofona
  • Senzor otisaka prstiju
  • Gigabit LTE x16 modem
  • USB Type C, USB OTG, Bluetooth 4.2 (upgrade na Bluetooth 5.0 sa Android O verzijom), Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (dual-band), NFC
  • GPS / GLONASS
  • Kolor rešenja - Super Black, Fine Gold, Lunar Gray
  • Dimenzije - 155.8x76.2x6.1 mm, masa - 143 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Turbo Power punjač (15W)
  • USB Type C kabl
  • USB Type C to 3.5 mm adapter
  • Uputstvo za upotrebu
  • Poklopac panela zadnje strane (zavisi od tržišta)

Pozicioniranje

Vodeći uređaj linije je Moto Z2 Force, nastavak prve generacije Z Force, čiji glavni adut bio ekran koji je nemoguće polomiti. Ova jedinstvena odlika uređaja, postala je vodeća prednost među svim vodećim modelima ali nije zabeležila naročitu popularnost, budući da Z Force odlikuju i druge slabosti ali i njegova cena koja je u rangu vodećih modela kompanija Apple ili Samsung. Uprkos tome, Moto brend ne uživa status vodećih brendova a postoji puno razloga za tako nešto.

Moto Z Force

U toku ove godine obezbeđeno je unapređenje vodećeg modela u okviru Moto brenda i slobodno se može reći da su rešeni problemi postojećih slabih tačaka. Izvršen je veliki broj izmena a neke od njih su uticale na to da se smanji jaz u odnosu na Samsung. Njegova glavna karakteristika je ostala. Razbijanje ekrana ovog modela je veoma teško ili nemoguće, pre ćete razbiti čitav uređaj ali ekranu neće biti ništa.

Motorola je kupcima privlačna upravo zbog toga što je nesalomiva. Druga ključna karakteristika jeste mogućnost korišćenja Moto Mods dodatne opreme koja čini da se Motorola modeli razlikuju u odnosu na konkurenciju a velikom broju kupaca se tako nešto dopada. Ovo je gotovo savršen uređaj za one koji ne žele da štede kada je reč o kupovini telefona, ne žele da budu deo masovnog tržišta pa samim tim ne žele Samsung niti Apple, već žele moderni ali originalni model. Z2 Force je očigledna alternativa trenutnim vodećim modelima.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Svi proizvođači, osim Motorola-e, menjaju dimenzije aparata od generacije do generacije ali Moto Mods dodatna oprema mora biti univerzalna, što znači da veličina aparata mora biti jednaka. Ovaj pristup je vrlo dobar budući da je moguće uvek koristiti Moto Mods, čak i kada kupite novi aparat. Sve odlično pristaje budući da nema nikakvog neslaganja u milimetrima.

Za vodeće modele kompanije Motorola ne može se reći da izgledaju lepo bez zaštitne futrole, naročito što modul kamere dosta štrči i sve dolazi u kontakt sa njim.

Uz zaštitu koja je često deo maloprodajnog pakovanja dobija se kompletan uređaj koji dodaje nekoliko milimetara u debljinu ali to nimalo ne smeta a futrola se može prilagoditi i nešto većoj eksternoj bateriji.

Izbor futrole je na korisniku.

Senzor otisaka prstiju izrađen je u formi tastera ali nije potrebno kliknuti na njega kao što je to slučaj sa drugim tasterima telefona. Senzor radi odlično, bez ikakvih problema.

U okviru slota za SIM karticu, u zavisnosti od verzije, dostupna su dva konektora za nanoSIM kartice i memorijsku karticu ili jednu SIM karticu.

Aparat je na tržištu dostupan u tri boje. U prodaji se prvo pojavio aparat crne boje a sada su dostupni i aparat sive i boje zlata.

Kućište aparata izrađeno je od metala (aluminijum serije 7000) i obojeno je jednom od tri pomenute boje.

Dimenzije aparata su 155.8 x 76.2 x 6.11 mm a ukupna masa telefona iznosi 143 grama. Ne može se reći da je uređaj minijaturan ali zahvaljujući njegovoj debljini ne može se smatrati lošim ali ako se koristi futrola debljina aparata više nije jedan od aduta.

Zadnja strana aparata se veoma brzo prlja, isto je bilo i kod prethodnih modela što nije nimalo neobično budući da zadnju stranu odlikuje ispolirani metal pa su otisci prstiju jasno vidljivi.

Aparat ne poseduje 3.5 mm konektor za slušalice ali je adapter dostupan. To je loša odluka koja nije ničim opravdana. Šta više, model ne karakteriše zaštita od prodiranja vode već samo zaštita od vlage, što nimalo ne menja čitavu situaciju. Nepostojanje IP67 / IP68 standarda može se smatrati manom ovog aparata budući da su druge kompanije ovu karakteristiku već načinile standardnom u okviru svojih vodećih modela.

Model ima nekoliko mikrofona; sistem za poništenje šuma je savršeno implementiran a sagovornik će vas čuti jasno i glasno u svim uslovima.

Sa prednje strane vidljiva je 5 MP kamera koja pruža fotografije solidnog kvaliteta a tu je i LED blic za snimanje „selfie“ fotografija. Ekran ima širok ram, što se neće dopasti mnogima. Međutim, ono što više smeta jeste senzor otisaka prstiju koji je smešten u samoj sredini, odmah ispod ekrana.

To nije taster, to je samo senzor. Čim ga dodirnete, aparat se trenutno otključava. Nema nikakvih tastera sa strane senzora tako da je čitav taj prostor iskorišćen na veoma loš način. To je velika mana po pitanju ergonomije uređaja. Nije moguće pritisnuti senzor, dovoljan je kontakt. Sigurno je da ovakva odluka neće biti pozdravljena od strane korisnika.

USB Type C konektoor nalazi se sa donje strane, sa desne strane nalazi se on/off taster kao i tasteri za kontrolu jačine zvuka. Kvalitet izrade aparata zaslužuje pohvalu budući da nema zaobljenih ivica i to je upravo ono što se i očekuje od kompanije Motorola.

MicroSD odeljak je isti kao i uvek, nema ničeg neobičnog. Postoje uređaji sa dve SIM kartice, pa možete izvršiti poređenje.

Kada je reč o Acitivity Display opciji, kod prošlog modela bio je sa prednje strane, pored senzora osvetljenja tu su i IR senzori koji registruju prilaz ruke ekranu i shodno tome omogućavaju brzo pokretanje aplikacija ili upravljanje muzičkim sadržajima. I kod ovog modela je ista situacija.

Aparat ne poseduje LED indikator pa prilikom punjenja morate gledati na ekran da saznate status napunjenosti ali i da pogledate propuštene događaje preko Active Display opcije.

Ekran

Tehničke specifikacije ekrana su: 5.5 inča, QHD 2560 x 1440 piksela, 535 ppi, AMOLED. Automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja pravilno radi, a u većini situacija određivanje spoljašnjeg osvetljenja odlično radi. Na otvorenom, jačina pozadinskog osvetljenja nije dovoljna prilikom snimanja fotografija budući da je prikaz zatamnjen.

Telefon koristi ShatterShield tehnologiju koja podrazumeva specijalni dizajn ekrana i njegovih komponenti koje su izrađene korišćenjem „sendvič“ tehnologije. Iznad se nalazi plastika a ispod se nalazi drugi sloj stakla koji je fleksibilniji a zatim sloj osetljiv na dodir pa tek onda ide fleksibilni AMOLED ekran izrađen od strane kompanije Samsung a onda je sve to zajedno stavljeno u kućište od aluminijuma koje obezbeđuje dodatnu snagu čitavoj strukturi. Možete pogledati video u kojem je jasno prikazano kako je Moto Z2 Force nesalomivi aparat.

A ovo je kako konkurent izgleda nakon pada.

Možete pogledati video koji se o donosi na slično testiranje prošlogodišnjeg Force modela nakon kojeg će vam biti jasno zašto Motorola modeli koji koriste ovu specijalnu tehnologiju preživljavaju pad.

Pošto tehnologija zaštite ne uključuje upotrebu stakla, uređaj ima plastični ekran. I ovde smo suočeni sa ozbiljnim problemom, premaz je vrlo mekan i lako se može izgrebati. Prema tome, film na ekranu za ovaj uređaj je jednostavno potreban, inače ćete za kratko vreme imati potpuno izgreban ekran.

U poređenju sa prethodnom verzijom Force modela kod novog uređaja, stvarno nam se dopala osvetljenost ekrana, živopisnost boja. Ovo je odličan AMOLED ekran, bez ikakvih nedostataka.

Baterija

Karakteristike ugrađene Li-Ion baterije su sledeće: kapacitet 2730 mAh, puno vreme punjenja je oko 1 sat i 15 minuta. Telefon poseduje TurboCharger tehnologiju (analogno QuickCharge tehnologiji kompanije Qualcomm ili Fast Adaptive Charge kompanije Samsung), pomoću koje može u potpunosti napuniti za pomenuto vreme (uobičajeno vreme punjenja je oko 2 sata).

Proizvođač tvrdi da telefon može da radi do 40 sati u mešovitom režimu, odnosno uz aktivnu upotrebu ekrana trajaće dva dana. Mi smo ostvarili sličan rezultat.

Uređaj je vrlo izdržljiv, pri čemu mi nosimo izuzetno dobre utiske, uređaj dugo radi i izaziva osećaj pouzdanosti da vas neće izdati u najnepovoljnijem trenutku. Vreme reprodukcije videa je do 17 sati, što je vrlo dobro.

Memorija, RAM, čipset, performanse

Telefon ima 4 GB RAM-a, ugrađenu memoriju od 64 GB (postoji 6/128 GB verzija), ali i podrška za microSD memorijske kartice kapaciteta do 2 TB.

Telefon koristi Snapdragon 835 čipset, 4 jezgra na 2.35 GHz i četiri na 1.9 GHz), grafički akcelerator - Adreno 540. Performanse ovog rešenja su na maksimalnom nivou za rešenja kompanije Qualcomm. Rezultate sintetičkih testova možete pogledati u nastavku.

Performanse ovog rešenja su maksimalne pri čemu je kod njega korišćena ogoljena verzija Androida pa se on može smatrati referentnim uređajem. Brzo, odzivno i rešenje bez pitanja o brzini rada.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Dostupna je verzija BT 4.2, svi profili su podržani, što se može smatrati prednošću ovog uređaja. U zavisnosti od broja modela, podržane su različite frekvencije za LTE: opsezi 2, 3, 4, 5, 7, 13.

Za Wi-Fi tu je podrška za 802.11a / b / g / n / ac, dual band, dual-band 2x2 (MIMO). Telefon psoeduje NFC, OTG je podržan za USB.

Kamera

Prednja kamera je ista kao kod modela Z2 Play, koristi rezoluciju od 5MP i ne nudi ništa posebno, međutim, pogledajte moje lice i sve ćete sami razumeti.

Ali glavna kamera postala je dualna, drugi senzor je crno-beli i omogućava vam da snimate slike sa promenljivom dubinom polja, što je rešenje koje je dobro poznato na uređajima kompanije Huawei. U podešavanjima možete da izaberete odgovarajući režim, a zatim možete urediti sliku. Činilo nam se da je ovo rešenje manje pogodno od načina koji je implementiran u Huawei uređajima, gde direktno odaberete sliku objekta, a zatim izvršite i refokusiranje. Potom je potrebno da koristite editor tako da kompletna priča nije preterano jednostavna niti intuitivna.

Interfejs kamere je sličan prethodnim modelima, dodat je True B & W režim, u kojem dobijate crno-bele slike iz drugog senzora. Izgledaju prekrasno, slika je zasićena, ali će ga vrlo malo ljudi koristiti, jer je pretvaranje slike u boji u crno-belu mnogo lakše.

U okviru editora nam se svidela mogućnost ne samo da se promeni dubina polja, već da se na pozadinu ili prednji deo slike doda pozadina druge fotografije. Na primer, prebacili smo drvo breze u uličicu gde se nije nalazilo.

Primeri fotografija

Pogledajte kakve fotografije Z2 Force u poređenju sa modelima Z2 Play i Galaxy S8 +.

Video se snima u 4K (30 kadrova), zvuk je dobro snimljen (zahvaljujući sistemu od nekoliko mikrofona).

U zaključku možemo reći da kamera snima dobre fotografije tokom dana, dok uveče situacija nije toliko zanimljiva. Ali postoji određeni napredak u poređenju sa prethodnim uređajem, kamera je poboljšana, iako očigledno nije na nivou vodećih modela.

Softverske karakteristike ili gotovo ogoljeni Android

Ovaj model koristi gotovo potpuno ogoljeni Android, koji Motorola skoro nije ni takla. Korišćena je verzija 7.1.1 (postoji najava da će on uskoro biti ažuriran na Android O).

Organizacija menija je poznata, nema potrebe ponavljati standardne opcije Androida.

Sa stanovišta multimedije, ovaj uređaj nam se dopada, dobro je reprodukovao muziku i uporediv je sa konkurentima pretežno kineskog porekla, pri čemu po nama je ipak zvuk čistiji i bolji.

U aplikaciji Moto možete da vidite kako da aktivirate kameru pokretom, kako možete da snimite glasovnu komandu da biste aktivirali telefon, a takođe predstavljen je i noćni režim.

Pojedinačne aplikacije su redizajnirane, na primer, galerija ili opcija za kreiranje multimedijalnih sadržaja iz video zapisa i fotografija.

Kada kupujete uređaj preko kompanije Verizon, pripremite se za odstranjivanje gomile nepotrebnog softvera koji su prethodno instalira na telefonu. Pomenuti softver brže prazni bateriju troši memoriju što negativno utiče na performanse. Neophodno je da se ovog viška.

Moto Mods

Uz svoj smart telefon možete poručiti neki od četiri modula koji se povezuju za poklopac zadnje strane. O njima možete čitati u zasebnom članku.

Zajedno sa Moto Z2 Force modelom koristili smo kameru Mod 360, koja kako joj to ime ukazuje je panoramska kamera. Ova kamera nudi iste postavke, interfejs, ali kvalitet slike je gori nego kod glavne kamere. Ali možete recimo sadržaje emitovati uživo, na primer, na YouTube-u. Malo je verovatno da će Mod 360 zabeležiti neku veću popularnost.

Panorama primeri

Utisci

Jačina melodija zvona je odlična, može ga čuti iz džepa jakne i unutrašnjih džepova. Vibracija je prosečna, ne oseća se uvek. Kvalitet prenosa glasa je odličan, vaš sagovornik će vas uvek čuti zahvaljujući sistemu od nekoliko mikrofona.

Po ceni ovaj model je u rangu sa vodećim modelima kompanija Apple / Samsung. U poređenju sa njima, ovaj aparat je beznadežno gubitnik, ideološki se odnosi na drugu generaciju uređaja (nema ogromnog ekrana, zaštite od vode i tako dalje). To jest, odnos cene / kvaliteta, daleko je od idealnog, a jedina jedinstvenost ovog uređaja je njegova zaštita zahvaljujući Shatter Shield tehnologiji.

Kada je reč o funkcionalnosti ovog uređaja možete ga uporediti sa modelom OnePlus 5, koji je baziran na istom čipsetu, ali košta znatno manje (za trećinu), ima dual kameru koja snima bolje. I na tržištu je puno takvih uređaja, ali oni u segmentu uređaja nižih cena. Kompanija se ne opterećuje ovom činjenicom, jer shvataju da cena minimizira potencijalnu publiku što je više moguće.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024