V30 2017
2017. godina
6" OLED, 81.2% body
26% 835, Android 8
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 3300 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon LG V30 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG V30 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG V30 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test smart telefona LG V30 + (H930DS)

Specifikacije

  • Platforma: Android 7.1 with LG UX 6.0+
  • Mreže: GSM, WCDMA, FDD-LTE (B1, B3, B7, B8, B20 and B38)
  • Ekran: 6 inča, rezolucija 2880x1440 piksela, 538 ppi, HDR 10, OLED FullVision matrica, Always On Display
  • Kamera: dual 16 MP sa otvorom blende f = 1.6 + 13 MP (f = 1.9, ugao vidljivosti od 120 stepeni), optička stabilizacija slike, dual LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP, f = 2.2, uglovi vidljivosti od 90 stepeni
  • Procesor: 8 jezgara, 10 nm, 64 bita, do 2.45 GHz, Qualcomm Snapdragon 835
  • Grafički čip: Adreno 540
  • Memorija: 4 GB LPDDR4X
  • Interna memorija: GB 128
  • Memorijska kartica: do 2 TB
  • Navigacija: GPS i GLONASS
  • Povezivanje: Wi-Fi (802.11a / b / g / n / ac), dual band, Bluetooth 5.0 LE, USB Type-C 3.1, 3.5 mm audio jack
  • Opciono: NFC, IP68 i MIL-STD-810G zaštita, čitač otiska prsta
  • Zvuk: ESS SABRE ES9218P, Quad Hi-Fi Audio, B&O Play
  • Baterija: 3300 mAh, brzo punjenje Quick Charge 3.0, bežično punjenje
  • Dimenzije: 151.7 x 75.4 x 7.3 mm
  • Masa: 158 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Bang & Olufsen žične stereo slušalice
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Uvod

Ukratko, LG vidi V30+ kao uređaj koji može da snima najbolje video snimke, stvarajući odlične noćne kadrove zahvaljujući maksimalno otvorenoj blendi (među mobilnim uređajima), oduševljava korisnika svetlim i kontrastnim ekranom pomoću P-OLED matrice, a takođe pruža odlične muzičke mogućnosti zahvaljujući ugrađenom DAC i Bang & Olufsen čipu.

Službeni odgovor u vezi razlike V30+ modela u odnosu na uobičajenu verzije modela V30: V30+ razlikuje se od V30 po proširenom kapacitetu memorije od 128 GB.

Pre 4. decembra, LG je imao originalnu promociju: kada kupite V30 + smart telefon, dobijate uz njega 32-inčni TV. Naravno na ovaj način LG je na gubitku ali originalnosti ovoj ideji ne manjka.

Izgled

Poslednjih nekoliko godina, opisati izgled pametnih telefona postalo je mnogo jednostavnije: po pravilu, ako se radi o vodećim modelima, to je veliki uređaj izrađen od stakla/metala sa ekranom na celom prednjem panelu i približno identično ukrašene zadnje strane. Svaki proizvođač gleda u dvorište konkurencije: neko kopira, neko otvoreno ukrade dok neko samo klonira jedan uspešan uređaj na tržištu i manje ili više uspešno ga prodaje. I to uopšte nije stagnirajući fenomen: pogledajte moderne televizore - oni se jedni od drugih razlikuju samo kada je logo u pitanju. Slična situacija biće i sa pametnim telefonima. Zapravo, u ovakvom razvoju situacije nema ništa loše: kupac će lakše moći da načini izbor.

Novi model je dobio IP68 zaštitu i vojni certifikat MIL-STD-810. Obzirom na kompaktne dimenzije 151.7x75.4x7.3 mm i malu težinu - 153 grama - to je pohvalno! To znači da će ovaj uređaj moći da se kvasi, baca u pesak ili blato i biće ga mnogo teže oštetiti. Sećamo se kako su uređaji namerno bacani na pod tokom prezentacije LG G6 kao demonstracija njegove otpornosti na udarce. Podsetićemo vas da i G6 karakteriše MIL-STD-810 sertifikat.

Što se tiče upotrebljivosti, nema nikakvih problema: uređaj je tanak, uzan, lagan, prijatan za korišćenje pa ga je zadovoljstvo posedovati. Uzgred, staklo koje je korišćeno za izradu ovog modela je Corning Gorilla Glass staklo pete generacije. Okvir je napravljen od metala, oblik je blago zaobljen.

Oleofobni premaz je na prednjoj strani, na zadnjoj strani ili ne postoji, ili je lošeg kvaliteta, jer otisci pokrivaju celu zadnju površinu.

Uređaj će biti dostupan u tri boje: crnoj, plavoj i ljubičastoj. Međutim, u ovom trenutku možete kupiti uređaj samo u crnoj ili plavoj.

Uprkos tankim okvirima na vrhu i dnu, zvučnik je ostao na svom standardnom mestu - gore u centru. Jačina zvuka je visoka, ton je prijatan, čak su i niske frekvencije čulne, ne primećuju se neobični zvuci. Odličan zvučnik je na nivou Samsung Galaxy S8 i Apple iPhone 8 Plus modela. Postoje senzori svetlosti i blizine. Postoje određena pitanja vezana za senzor svetlosti: ne dešava se uvek da pravilno podešava osvetljenost matrice, a sama osvetljenost se smanjivala ili povećala skokovito, a ne glatko. Ovo je posebno primetno pri prelasku iz svetle sobe u tamnu.

Sa donje strane se nalazi mikrofon, USB Type-C konektor (verzija 3.1) i 5 rupica, iza kojih se nalazi spikerfon. Sa gornje strane su još jedan mikrofon i audio izlaz od 3,5 mm za slušalice. Iz nekog razloga, kompanija LG nije napustila standardni mini-priključak u korist USB-C standarda.

Sa desne strane je kombinovani plastični klizač za SIM + SIM ili SIM + microSD kartice sa gumiranim umetkom. Sa leve strane - zasebni tasteri za kontrolu jačine zvuka. Ali okrugli taster za uključivanje tradicionalno je ostao na zadnjoj strani. Rešenje, po našem subjektivnom mišljenju, nije najbolje: vrlo često, kada stavljate telefon u džep, slučajno dodirujete skener otiska prstiju (ugrađen je u taster za uključivanje), pa se uređaj otključa u džepu.

Senzor otisaka prstiju radi dobro: karakteriše ga velika brzina prepoznavanja, gotovo bez odlaganja.

Sa zadnje strane nalazi se dvostruki modul kamere, blic, laserski sistem za fokusiranje, logotip Bang & Olufsen.

Uglavnom, čini se da se LG V30+ pokazao da je izuzetno uspešan uređaj u pogledu materijala, kvaliteta izrade i ergonomije dizajna. Ali taster za uključivanje je trebalo da bude pomeren na desnu stranu.

LG V30 + i Apple iPhone 8 Plus

Ekran

Model LG V30+ je opremljen ekranom, čija je dijagonala 6 inča. Okviri sa leve i desne strane su oko 3,5 mm, gore - 7,5 mm, dole - oko 6 mm. Ovaj dizajn se sa pravom može nazvati FullVision: odnos stranica je 18:9, a korisna površina je 81,2%.

Matrica ekrana ovog modela je POLED tipa, rezolucija je visoka - QHD+ (2880x1440 piksela), gustina - 538 ppi. Ispod možete videti Pentile strukturu.

Dalje možete pronaći izmerene podatke:

Osvetljenost bele boje je 430 cd/m2, što je tipična standardna vrednost za većinu glavnih modela.

Parametri matrice u Normal režimu

Parametri matrice u Photo režimu

Parametri matrice u Internet režimu

Razlika između prvog i drugog režima je minimalna, barem za golo oko, teško je razlikovati. Ali režim "Internet" je blizu sRGB trougla. Glavni nedostatak ove matrice - nedostatak svih boja u plavo-zelenoj nijansi pri malim uglovima gledanja ekrana telefona.

U podešavanjima možete postaviti rezoluciju ekrana na 1440x720, 2160x1080 i 2880x1440 piksela. U niskoj rezoluciji, slika se pogoršava, ali uopšte nije loša. Pored toga, na ovaj način možete izbeći bilo kakva usporavanja (iako nisu česta) i uštedite malo na trošenju baterije.

Postoji režim "Comfortable viewing". U okviru njega možete podesiti plavi filter ili prebaciti sve boje na crno-beli prikaz.

Jedna od važnih opcija je Always-on display. Ona konfiguriše sadržaj na zaključanom ekranu (uključujući podešavanje sopstvene slike), uz prikaz vremena. Pošto uređaj ima AOD funkciju, nije mu potreban indikator obaveštenja, pošto se sva obaveštenja pojavljuju na zaključanom ekranu.

Da biste otključali ekran na raspolaganju vam je nekoliko opcija: putem tastera, brojeva, skenera otisaka prstiju, glasa i čak prepoznavanja lica.

Lice se relativno brzo prepoznaje (ali je neophodno držati telefon ravnomerno ispred vas), prepoznavanje glasa radi - sa sekundom odlaganja, dok ako koristite skener prsta - trenutno.

Zaboravili smo da kažemo da poseduje HDR10 podršku.

Baterija

Ako sudite samo po kapacitetu baterije, pametni telefon LG V30 + nije opremljen baterijom najvišeg kapaciteta - 3300 mAh. Međutim, testiranje je dokazalo da za dobar rezultat nije važan samo kapacitet, već i optimizacija sistema.

Uz automatsku osvetljenost V30+ može lako da radi do 30 sati sa prosečnim vremenom rada ekrana od 5 sati. Ako uređaj nije jako opterećen, možete ostvariti do 7 sati rada ekrana. Najviše opterećenje u 4G mreži će isprazniti bateriju uređaja za 12 sati.

Pametni telefon podržava brzo punjenje (QC 3.0): za otprilike 30 minuta baterija se napuni do 50%. Pored toga, postoji i opcija bežičnog punjenja.

Opcije povezivanja

U okviru modela LG V30+ su dostupna dva slota za SIM karticu: kombinovani konektor, odnosno možete koristiti dve SIM kartice nano formata ili nanoSIM i microSD memorijsku karticu. SIM kartice rade na mrežama LTE 4G CAT 16 (B1, B3, B7, B8, B20 i B38). Osim toga, podržani su i VoWi-Fi i VoLTE.

Naravno, NFC tehnologija nije nestala: dostupno je plaćanje za kupovinu u prodavnicama i transfer novca na kartice. Čip je instaliran blizu skenera za otiske prstiju, tako da morate da ceo telefon približite čitaču. Na primer, u okviru Apple iPhone 8 Plus, ova tehnologija radi na udaljenosti od skoro 50 mm.

Wi-Fi mreža radi na 2,5 / 5 GHz (a / b / g / n / ac), Bluetooth je verzije 5.0 (A2DP, LE, AptX HD).

Dostupni GPS i GLONASS. Modul hvata satelite čak i u zatvorenom: na otvorenom prostoru može da prima signale sa čak 25 satelita sa tačnošću od 3 metra. Nema problema kada je reč o ovom vidu komunikacije.

Memorija

Iznenađujuće, na jednom od najsofisticiranijih uređaja LG koristi samo 4 GB RAM-a tipa LPDDR4x. Naravno, mnogi će reći da je to dovoljno za korisnike, ali pred vama je uređaj, koji bi trebao biti najbolji u svemu. Prema tome, 6 GB RAM-a u okviru LG V30 + ne bi škodilo. Brzina RAM-a je 7000 MB/s. Na primer, u okviru modela Pixel 2 brzina je 7400 MB/s.

Kapacitet ugrađene memorije je 128 GB, zapravo zbog ovog kapaciteta pametni telefon i ima indeks "+". Brzina čitanja je 580 MB/s, a brzina pisanja je 220 MB/s. Ponovo, Pixel 2 beleži 740/210 MB/s.

"

MicroSD memorijske kartice su podržane u kapacitetu do 2 TB.

Kamere

Koji vodeći model baziran na Android operativnom sistemu nema dual glavnu kameru? Hmm, HTC U11 + ... Pogrešan primer :) Generalno, kod LG V30+ je sve kako treba: prednja kamera, dva glavna modula – regularni i za pozadinu.

Selfi-kameru karakteriše rezolucija od 5 MP (Hynix HI553, kao na UMI Touch), otvor blende f / 2.2, ugao gledanja od 90 stepeni. Pored toga, što je širokougaona, ostatak specifikacija je običan. Mislimo da je bila dobra ideja da se ne koristi veliki modul, obzirom na suptilan okvir. Noćni snimci su loši, po danu nije loše, ali čini se da nema dovoljno detalja. Video se snima u FullHD sa konstantnim fps od 30 kadrova u sekundi.

Glavni modul sa zadnje strane je 16MP Sony EMX351, veličina senzora 1/3 inča sa najpropusnijim otvorom blende do danas među mobilnim uređajima - f / 1.6. Objektiv se sastoji od staklenih sočiva (tržišno ime CrystalClear). Ugao vidljivosti - 71 stepeni. Modul je opremljen sa troosonom optičkom stabilizacijom, koja funkcioniše, ali ne možemo reći da je veoma aktivna.

Svetlosna optika i OIS mogu izvoditi čuda na 1/10 brzinama zatvarača, pošto ISO vrednost u mnogim situacijama ne prelazi 500. Uređaj može snimati manje ili više normalne slike čak i u potpunom mraku. Kod modela LG V30 + reč „šum“ ne može da se koristi obzirom da gotovo svi kadrovi su čisti i lišeni čak i najmanjih nesavršenosti.

Uravnoteženje bele boje često je ne baš sjajno, pa zato ne čudi ako su slike sa žućkastom nijansom.

U principu, bili smo zadovoljni kamerom modela LG V30+ sve dok nismo uporedili fotografije sa onima nastalim modelom Apple iPhone 8 Plus. Ispostavilo se da ovaj drugi model iako stvara fotografije sa više šuma obezbeđuje i mnogo više detalja na fotografijama. Pored toga, Apple nudi bolju oštrinu na uglovima fotografija. I još jedna stvar: Apple se brzo fokusira na teške uslove osvetljenja.

Apple iPhone 8 Plus / LG V30 +

Želimo da naglasimo da nismo ljubitelji brenda Apple i veoma objektivno pristupamo testiranju kamera.

Poređenje drugog modula nije na mestu jer su drugačije orjentisani. Kod iPhone-a je naglasak na povećanju rezolucije dok je kod V30+ na širokom uglu.

Dodatna kamera modela LG V30 + ima rezoluciju od 13 MP (Samsung S5K3M3, senzor veličine 1 / 2.9 ", koji je korišćen i u Xiaomi Mi6, Meizu Pro 6/6 Plus), otvor blende f / 1,9 i ugao gledanja 120 stepeni. U LG G6 ova kamera je dosta drugačija u smislu detalja i osvetljenosti sočiva. Kod V30 + nam se dopao pristup: veliki ugao gledanja, svetli kadrovi, oštre slike gotovo bez šuma.

Generalno, postavke kamere se preuzete sa LG G6: ručne postavke za video i fotografije, kolaži raznih vrsta, usporeno snimanje, vremensko ograničenje i tako dalje.

Dopalo nam se Cine Video podešavanje - ovo su gotove postavke boja. U ovom režimu se nalazi Point Zoom: izaberite oblast koju želite da zumirate, a zatim vucite klizač ili se pomerite, slično kao što je implementirano kod kamkordera.

Zvuk je dobar, snima se u AAC formatu uz 48 kHz 156 kbps. Opet, u manuelnim podešavanjima možete odabrati parametre snimanja.

Zaključak za kameru LG V30 +. Vrlo dostojanstveno se uklapa uz ovaj telefon. Napredak nije samo u glavnoj kameri, već i u dodatnoj (mada, sudeći po senzorima, reč nije o najnovijim i najboljim kamerama). Kvalitet slika je približno na nivou ostalih glavnih modela. Prednja kamera je normalna. Video je dobar, zvuk je odličan.

Primer fotografije snimljene tokom dana

Primer fotografije snimljene tokom noći

Primeri fotografija snimljenih uz nizak nivo osvetljenja

Selfi

Performanse

Opisivati performanse savremenih vodećih uređaja, gotovo je besmisleno: sve ove performanse dugo nisu igrale nikakvu ulogu, glavna stvar je optimizacija, jer bez nje vam nije bitno da li koristite Snapdragon 835 ili Snapdragon 821. Procesori su odgovarajući za rezoluciju ekrana, kada je potrebno reprodukovati sliku u 4K. Približno slična situacija kao i u igračkoj industriji. Kada je reč o igrama najzahtevnije igre koje postoje na računarima retko nalaze put do Androida. Problem je u 3D grafici koju telefoni ne mogu da tako lako „sažvaću“. Samo mali broj uređaja poseduje Snapdragon 835 čip koji omogućava reprodukciju najzahtevnijih igara na najvišem nivou, pa nema smisla ni prilagođavati ih za android.

Novi LG model pokreće Qualcomm Snapdragon 835 procesor. On se ne zagreva čak ni kada je pod opterećenjem odnosno kada se uređaj puni. Njegova brzina je dovoljna za sve potrebe korisnika. U svakom slučaju brži od ovog čipa još ne postoji. Antutu testu V30 + je ostvario skoro 160.000 poena.

Operativni sistem

Ovaj model koristi novu verziju LG UX korisničkog interfejsa, pa sledi kratki pregled. Pametni telefon radi na Google Android 7.1.2. Zapravo, bilo bi mnogo bolje da je dostupan Android 8. U odnosu na prethodnu verziju interfejsa, skoro ništa se nije promenilo, ali podešavanje je prošireno. Interfejs se još ne može nazvati potpunim budući da mu još uvek nešto nedostaje ili čak ima nešto i viška.

Multimedija

Mnogi krive Apple zbog činjenice da je ova kompanija kreirala iPhone 8 i 8 Plus istog dizajna i istih dimenzija. Međutim, veliki okviri sa gornje i donje strane su omogućili stavljanje kvalitetnih zvučnika koji se teško mogu uporediti sa zvučnicima kod drugih uređaja koje pokreće Android OS. Kod modela LG V30+, zvučnik je samo jedan i nalazi se sa donje strane. Jačina zvuka je malo iznad proseka, zvuk je ravan i nekako otužan, posebno kada se uporedi sa Apple iPhone 8 Plus koji proizvodi vrlo glasan bas zvuk. Međutim, ljubitelji LG brenda mogu reći da je V30 mnogo kompaktniji i lakši i sigurno je da će biti u pravu.

Unutar LG V30+ nalazi se digitalno-analogni konvertor ES9218 Saber.

Kao i kod prethodnog modela, LG V30+ opremljen je 32-bitnim naprednim Hi-Fi Quad DAC SABER ES9218P (kod LG V20 instaliran je ES9218 čip) ESS tehnologije koji nudi dve nove funkcije - digitalne filtere i audio podešavanja. Dok se originalni Hi-Fi Quad DAC fokusirao na dovođenje Hi-Fi zvuka što je bliže izvoru sa minimalnim distorzijama i šumom, napredni Hi-Fi Quad DAC nudi fleksibilnija podešavanja parametara.

Kod modela LG V30+ možete podesiti impulsni odziv digitalnih filtera i/ili koristiti jednu od četiri unapred podešene postavke zvuka. Ovde Hi-Fi Quad DAC kontroliše audio postavke za svaki audio kanal posebno, prilagođavajući balans tako da se slušaoci osećaju kao da su u centru koncertne dvorane. LG tvrdi da su u okviru novog pametnog telefona uspeli smanjiti nivo izobličenja na 0,0002 odsto.

Pored toga, LG V30+ podržava MQA tehnologiju sa svojim kodecima, deluje kao HD audio snimač sa opcijom snimanja visokog kvaliteta preko ugrađenog mikrofona i kompletira čitav pametni telefon, a zatim tu uskaču B & O PLAY slušalice“.

Bez obzira na to koliko se pohvaljuju slušalice, oni su prosečne. U toku testiranja nije bilo niskih frekvencija, a visoki su se negde izgubili. Međutim, vredi početi sa činjenicom da u audio postavkama postoji i Hi-Fi Quad DAC taster.

Služi za odabir jačine zvuka, podešavanja, digitalni filter i balans levog i desnog kanala. Parametar „Digitalni filter“ gotovo i da nema nikakvu važnost. Dostupna su i neka unapred postavljena podešavanja, od kojih su neka čudna.

U okviru plejera postoje efekti (unapred konfigurisana podešavanja zvuka) i ekvilajzer. Ovde možete očekivati potpuno razočaranje: LG je postavio moderni DAC, ali je obezbeđen samo 5-pojasni EQ od 60 Hz do 14 kHz, a trebalo je da bude dostupan 10 pojasni od 30 Hz do 20 kHz!

Procena kvaliteta zvuka muzike je prilično teška; mnogo zavisi ne samo od slušanja, već i od slušalica.

Zaključak

Jedini i najveći nedostatak je matrica ekrana. Primetna je blaga zelena nijansa pod određenim uglom, a navodi se da je prikaz sličan prikazu kod modela Pixel 2 XL.

Kućište i materijali korišćeni za izradu su veoma dobri: aparat je tanak, lagan, izrađen od stakla i metala, zaštićen IP68 zaštitom, ali i dalje ima vojni standard MIL-STD810. Kamere su odlične i nisu ništa lošije od sličnih rešenja istog cenovnog opsega.

Mogu se čak nabrojati pozitivni momenti, ali u sličnoj cenovnoj kategoriji ovo bi trebalo da bude norma: ekran visoke rezolucije, snažan procesor, memorija i tako dalje.

Ključni konkurenti - Samsung Galaxy S8 Plus, Samsung Galaxy Note 8 i Apple iPhone 8 Plus. Ako vam ne smeta činjenica da S8 Plus ima jednu kameru, možete i njega uzeti u obzir; ako su vam potrebne dve kamere - Note 8; dok je za one koji traže nove senzacije najbolji- iPhone 8 Plus. Oni koji ne žele da odvajaju veliku svotu novca ali žele nešto u rangu V30+ - treba da pogledaju LG G6.

Možemo li da preporučimo ovaj uređaj. Da ali tek kada njegova cena padne još malo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024