Xperia XA1 Plus 2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.7% body
12% P20, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3430 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XA1 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XA1 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XA1 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Pregled smart telefona Sony Xperia XA1 Plus

Jedan od tri pametna telefona predstavljena u toku IFA 2017 događaja. Model srednje kategorije na prvi pogled sa uobičajenim karakteristikama, ali i nizom malih ali zanimljivih mogućnosti i karakteristika.

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzije 155 x 75 x 8.7 mm
Masa 189 grama
Materijali kućišta Aluminijum, plastika na krajevima
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Gorilla Glass 4
Olefobski sloj Postoji
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.6
Dual SIM, slot nije hibridni
Platforma MediaTek MT6757 Helio P20
Procesor Osam jezgara (4 x 2.3 GHz Cortex A53 i 4 x 1.6 GHz Cortex A53)
Video akcelerator Mali-T880MP2
Interna memorija 32 GB
RAM 4 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban
Wi-Fi Da, b / g / n, a dual-band
Bluetooth Da, 4.2, A2DP, aptX, LE
NFC Da
Glavna kamera 23 MP, f / 2.0, 24mm, fazni autofokus, LED blic
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 23mm, autofokus
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, senzor osvetljenja, kompas
Baterija 3430 mAh

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom, (takođe je deo punjača)

Izgled i materijali

Što se tiče dizajna, u pitanju je tipičan Sony stil: oštri uglovi, grub izgled, veliki ram sa gornje i donje strane. Pametni telefon na tržištu je dostupan u četiri boje: roze, boje zlata, plave i crne koji je i korišćen u toku testiranja.

Zadnji poklopac je izrađen od praktične matirane plastike. Kada je u pitanju uređaj crne boje, otisci prstiju su vidljivi pod određenim uglom, a pretpostavka je da kod modela svetlijih boja nisu toliko vidljivi.

Gornji i donji krajevi su takođe plastični, ali bočne strane su izrađene od aluminijuma.

Kontrolni elementi, izrada

Iznad ekrana vidljiv je modul kamere, senzori blizine i osvetljenja, mrežica zvučnika i svetlosni indikator.

Na desnoj strani nalaze se taster za uključivanje, taster za jačinu zvuka i taster kamere. Skener otisaka prstiju je deo tastera tako da je blago uvučen u kućište. Postavljanje skenera na stranu omogućava vam da sačuvate prostor ispod ekrana i pojednostavljuje proces otključavanja, jer prst odmah pada na skener, ali ako želite pogledati informacije sa zaključanog ekrana, onda će biti problematično jer čim ga dodirnete ekran se odmah otključa.

Na levoj strani nalazi se slot za dve nanosim kartice i slot za memorijsku karticu. Važna napomena: slot i fioka nisu kombinovani, to je sada vrlo retko.

Sa donje strane se nalazi Type C port i spoljni zvučnik, a na vrhu su mini port i drugi mikrofon.

Za mesec dana testiranja nije primećen bilo kakav problem sa kvalitetom izrade, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti postoji bilo kakav jaz.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Sony Xperia XA1 Plus 155 75 8.7 189
Xiaomi Redmi Note 4 151 76 8.45 165
Meizu M6 Note 154.6 75.2 8.35 173
Samsung Galaxy J7 2017 152.5 74.8 8 181

Dizajn Sony pametnih telefona uvek je grub i jednostavan. Na osnovu fotografija stiče se osećaj da su uređaji tanki i lagani. Nažalost, ovaj opis nema veze sa XA1 Plus modelom. Pametni telefon je debeo i težak, a potpuno je nejasno zašto je to potrebno, obratite pažnju konkurentske modele, svaki od njih je tanji i lakši, uz najmanji kapacitet baterije modela XA1 Plus. Nakon istog XZ1 XA1 Plus daje potpuno drugačiji osećaj.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Gustina 401
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Gorilla Glass 4
Olefobski sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Pametni telefon karakteriše visokokvalitetni ekran: ima dobre uglove gledanja, nema vazdušnog međuprostora, prikaz boja je gotovo prirodan, a opseg osvetljenosti je iznad proseka. Prisutan je vrlo dobar oleofobni premaz i visoka rezolucija ekrana. Automatska osvetljenost radi previše agresivno, potrebno je podesiti manuelnim putem.

Primetan je mali okvir oko ekrana, a stiče se osećaj da je staklo blago savijeno oko ivica, samo malo, ali je percepcija rama zbog toga sasvim drugačija.

Gornji i donji okviri, tradicionalno kada je u pitanju Sony, su veliki. Nekome se to možda ne dopada, ali ne postoji nikakva nelagodnost prilikom upotrebe.

Uprkos velikoj dijagonali, pametni telefon ima prilično veliki interfejs, i to se može pripisati nedostacima modela, ali na sreću, možete izvršiti skaliranje i promeniti veličinu elemenata u okviru podešavanja.

Kompanija Sony već tradicionalno obezbeđuje vrlo dobru opciju finog podešavanja ekrana. Sami možete sami da promenite uravnoteženje belog i izaberete jednu od tri prethodno podešene boje.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 7.0 i vlasnički Xperia UI korisnički interfejs. Sony planira da ga nadogradi na 8, ali za sada trenutni firmware radi na „sedmici“.

Xperia UI vrlo precizno menja interfejs Android-a, a ne menja značajno svoj izgled, što nije loš pristup.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset MediaTek MT6757 Helio P20
Procesor Osam jezgara (4 x 2.3 GHz Cortex A53 i 4 x 1.6 GHz Cortex A53)
Video akcelerator Mali-T880MP2
Količina RAM-a 4 GB
Interna memorija 32 GB
Slot memorijske kartice Da, nije hibridni

Performanse uređaja su druga slaba tačka pametnog telefona (nakon dimenzija). Testiran je niz modela sa FHD rezolucijom, u kombinaciji sa Helio P20, i teoretski, ovaj čipset bi trebao savršeno podržavati FHD, ali kod XA1 Plus primetna su usporenja prilikom skrolovanja interfejsa. Ovo se odnosi na desktop i pregledač s aplikacijama drugih proizvođača. Pretpostavka je da je pre svega tu problem nedostatak optimizacije, a ne nedostatak kapaciteta Helio P20. Niže se mogu videti rezultati testiranja brzine RAM-a.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3430 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
vreme HD video reprodukcije uz maksimalno osvetljenje (Airplane režim) 10 sati
Bežično punjenje u trajanju od 12 sati uz uključeni WiFi 2%

Kapacitet baterije sa ovom debljinom i težinom pametnog telefona je zaista iznenađujuć. Međutim, ne treba suditi o knjizi na osnovu njenih korica te treba pogledati rezultate testiranja a oni su, uopšteno govoreći, prilično dobri: 10 sati u video režimu i 2 odsto pražnjenja u toku noći. Dodajte na to svakodnevni rad ekrana u trajanju od 4 do 5 sati uz obezbeđivanje vrlo dobre slike.

Inače, pametni telefon podržava brzo punjenje korišćenjem MediaTek Pump Express+ 2.0 tehnologije, pametni telefon se u potpunosti napuni za oko 80-85 minuta.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 23 MP
Rezolucija prednje kamere 8 MP
Otvor blende f / 2.0 i f / 2.0
Video rezolucija 1080p
Broj kadrova u sekundi 30FPS
Fokusiranje na pritisak da
Stereo zvuk Da

Fotografije snimljene u toku dana nisu loše ali je rezultat uz veštačko osvetljenje i u toku noći daleko lošiji. Treba imati na umu da će slika u ovim uslovima biti zamućena ili puna šuma. Na fotografijama snimljenim tokom noći vidljiva je preterana ekspozicija pa je neophodno osvetljenost prilagoditi manuelnim putem.

Video snimanje je uobičajenog kvaliteta za ovaj segment cene, ali kameru odlikuje prisustvo automatskog fokusa. Slede primeri fotografija.

Prednja kamera

Primer video klipa (MP4, 112 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi da, b / g / n, dual-band
Bluetooth Da, 4.2 LE, aptX
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE cat.6
Dual SIM, slot nije hibridni
USB On-The-Go Da
NFC Da

Na kvalitet prenosa glasa nema nikakvih pritužbi, vi i vaš sagovornik ćete savršeno dobro čuti jedno drugo. Spoljni zvučnik je mono, ali je dovoljno glasan i malo je verovatno da ćete propustiti dolazni poziv ili neko obaveštenje.

Zaključak

Uređaj ima mnoge prednosti: dobro vreme rada, tip C port, NFC podršku, aptX bežični kodek, visokokvalitetni ekran, zasebni slotovi za SIM kartice i memorijske kartice. Sa druge strane, postoje i nedostaci: težina i debelo kućište, prosečne performanse i ne tako dobra kamera.

U okviru svog segmenta ima veliki broj konkurentskih model kineskih kompanija. Istina, u polovini njih nema porta tipa C i gotovo nijedan od njih nema NFC modul.

Međutim, Kinezi nisu jedini konkurenti modelu XA1 Plus. Potrebno je naglasiti Samsung Galaxy J7 2017 – veoma jakog korejskog protivnika. J7 2017 takođe ima NFC modul, bolju kameru, a od mana može se navesti samo microUSB-port. Kao adut XA1 Plus jeste poseban slot za SIM i microSD, a Samsung odgovara na isti način.

Šta to znači? Ako vam je potreban paket koji čine NFC + Tip C + zasebni slot + donekle izmenjen Android a da dimenzije i kamera ne igraju ključnu ulogu, vredi u obzir uzeti XA1 Plus. Čim se prioriteti promene, odmah su primetni jaki konkurenti koji dolaze od kompanija Samsung, Huawei, Xiaomi i Meizu.

U stvari, Sony je gotovo sve savršeno odradio, mada je kompanija mogla malo više da se potrudi po pitanju dimenzija i performansi (da je izbor pao na Qualcomm Snapdragon 625) to bi bio odličan uređaj. Posebno za sve zaljubljenike u tehnologiju koji cene sve ove male stvari poput NFC-a, porta tipa C i odvojenih slotova.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024