Honor 7X 2017
2017. godina
5.93" LCD, 77% body
11% 659, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3340 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 7X 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 7X 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 7X 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Pregled smart telefona Honor 7x (BND-L21)

Specifikacije

  • Android 7.x
  • Ekran 5.9 inča, LTPS LCD, 2160x1080 piksela, 407 ppi, Corning Gorilla Glass, automatska kontrola jačine osvetljenja, manuelno podešavanje uravnoteženja belog
  • Čipset HiSilicon Kirin 659 (4x2.36 GHz Cortex-A53 + 4x1.7 GHz Cortex-A53), grafički procesor Mali-T830 MP2
  • 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSD memorijska kartica kapaciteta 256 GB
  • Li-Ion baterija kapaciteta 3340 mAh, vreme razgovora do 22 sata (3G), 548 sati rada u režimu mirovanja (3G)
  • Prednja kamera 8MP
  • Glavna kamera je dvostruka, 16MP i 2MP (crno beli modul), napredni režm otvaranja bledne, video snimanje u FullHD (30 kadrova u sekundi)
  • FM radio
  • Senzor otiska prsta na zadnjem panelu
  • Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenosti, senzor orjentacije ekrana
  • LTE cat.6, band 1/3/5/8/38/39/40/41
  • nanoSIM kartice, kombinovani slot
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.1 LE, microUSB (USB 2.0)
  • GPS / A-GPS / GLONASS / BDS
  • Dimenzije - 156.5x75.3x7.6 mm, masa - 165 grama

Prodajn pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač 5V / 1A
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Huawei je odlučio da svoju liniju modela pozicionira tako da bude prisutan u maksimalnom broju cenovnih segmenata i ne nudi samo različite dizajne uređaja, već i modele sličnih karakteristika i sličnih cena. Na primer, nedavno je model Nova 2i stigao na tržište, pri čemu ga karakteriše ekran odnosa stranica 18:9, drugačiji dizajn zadnjeg panela uz prilično zanimljivo rešenje.

Da bi uštedeli novac pri kreiranju jednostavnijeg modela, inženjeri kompanije Huawei su koristili upravo istu platformu kao i na ovom uređaju, ali su uklonili dual prednju kameru i zamenili je običnom. U suprotnom, ova dva modela bi bili identični, osim ako, naravno ne smatramo drugu lokaciju glavne kamere kao razliku. Za Huawei, ovo je jednostavan način da proširi svoju ponudu na tržištu, za kupca - mogućnost uštede ako vam nije potrebna napredna kamera sa prednje strane. Istovremeno, Honor 7X je atraktivan uređaj srednjeg segmenta koji se može takmičiti sa mnogim sličnim uređajima drugih proizvođača.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Izgled pametnog telefona tipičan je za Huawei. Dakle, sa desne strane - taster za uključivanje / isključivanje, uparen sa tasterom za regulaciju jačine zvuka. Na dnu - 3.5 priključak za slušalice, microUSB konektor. Činjenica da kompanija nastavlja da štedi na USB konektoru tipa C je iznenađujuća, pošto su mnogi proizvođači čak i u ovom segmentu cena već prešli na pomenuti standard.

Monolitno kućište je izrađeno od metala, na zadnjoj površini se nalazi dvostruka kamera, modul blago štrči, ali to ne izaziva nikakve posebne probleme. Senzor za otiske prstiju nalazi se na sredini kućišta, što je prilično pogodno. Osim otključavanja uređaja pritiskom, podržani su i gestovi, možete na ovaj način skrolovati kroz fotografije i otvoriti panel sa obaveštenjima.

Na prednjoj strani, okviri na vrhu i dnu ekrana su mali što čini uređaj modernim.

Sa leve strane je kombinovani slot dve nanoSIM kartice ili jedne nanoSIM i memorijske kartice. Uređaj ima dva mikrofona, koji su smešteni na krajevima.

Dimenzije uređaja su 156.5x75.3x7.6 mm, dok je masa 165 grama. Telefon lepo leži u ruci, savršeno je izrađen što ga čini tipičnim Huawei modelom pa nema ni razloga za žaljenje. Dopale su nam se dimenzije uređaja.

Poređenje sa modelom Oppo F5

Kolor rešenja možete videti na fotografiji, dok će se još jedna boja pojaviti u januaru.

Ekran

Ekran je dijagonale 5,9 inča, LTPS LCD, 2160 x 1080 piksela, 407 ppi, Corning Gorilla Glass, sa automatskom kontrolom osvetljenja, uz ručno podešavanje balansa bele boje. Uglovi gledanja su dovoljni, slika izgleda veoma lepo.

Odnos stranica ekrana je 18:9, format koji je tako popularan danas. Prošireni ekran, što je čudno, pogodan je u većini situacija i ne izaziva nikakve probleme. Sigurni smo da će se uskoro većina korisnika navići na to i neće posvetiti posebnu pažnju. Rezerva za osvetljenje ekrana je više nego dovoljna, nema potrebe za podešavanjem na više od 60-70%, maksimalnog osvetljenja. Na neki način, možete porediti ekran ovog modela sa ekranima starijih verzija iPhone-a koji imaju IPS-matricu, pa su donekle slični.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 3340 mAh, dok je sertifikovano vreme razgovora do 22 sata (3G), 548 sati u režimu mirovanja (3G). Nažalost, punjač koji omogućava parametrima punjenja 5V / 1A, treba oko 3,5 sata za potpuno punjenje baterije. Brzo punjenje ovde ne znači uređaj za brzo punjenje, već zamenu jedinice za punjenje za punjač koji omogućava struju od 2A, pri čemu se vreme punjenja skraćuje i manje je od tri sata. Ovo je karakteristično za Huawei u segmentu cena kojem uređaj pripada, ali želeli bismo da vidimo brzo punjenje u obliku na koji smo se navikli.

Od prednosti ovog modela, primećujemo dobro trajanje baterije, pri čemu je Huawei, u najnovijoj verziji EMUI-a, strogo ograničio pozadinske procesi što čini da uređaji ove kompanije počinju po ponašanju da liče na one bazirane na iOS, uz isto agresivno ponašanje za zaustavljanje prenosa podataka u pozadini, što se često percipira kao minus. Na primer, nekoliko puta kada se telefon uspava, prenošenje datoteka na cloud ili preuzimanje datoteka preko torrenata se zaustavlja. Za messengere i aplikacije koji ne prenose veliku količinu podataka, nema ovog problema, ali kada telefon vidi potrošnju energije, pokušava da je izbegne. Dobro je što možete dodati aplikacije na listu izuzetaka, to jest, u pitanju je konfigurabilni parametar, ali to treba zapamtiti.

U proseku, moj uređaj je radio sa takvim ponašanjem oko dva dana (5 sati rada ekrana), uz oko 1 GB podataka prenetih preko LTE mreže. Ovo je dobar rezultat, koji se može uporediti sa mnogim kineskim pametnim telefonima, koji imaju nešto veću bateriju, na primer od 4000 mAh. Ovakav rezultat je omogućen ne samo softverom već i zahvaljujući čipsetu.

Čipset, memorija, RAM , performanse

Količina RAM-a od 4 GB, postala je standard za ovu vrstu aparata. Ugrađeno je 64GB memorije, što se takođe percipira kao norma, i to je dobro, pošto vam neće nedostajati memorije, a za aplikacije imate dovoljno kapaciteta u gotovo svim situacijama.

Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 256 GB, slot je kombinovan, pa morate izabrati između druge nanoSIM ili microSD kartice.

Model koristi čipset HiSilicon Kirin 659 (4x2.36 GHz Cortex-A53 + 4x1.7 GHz Cortex-A53), grafički procesor je Mali-T830 MP2, dok su performanse na dobrom prosečnom nivou, što možete videti iz rezultata sintetičkih testova u nastavku. Želimo da ukažemo da u menijima nema kočenja, uređaj je dovoljno brz. Možda vizuelno nije najbrži na svetu, ali je vrlo prijatan u rukovanju. Za one koji menjaju svoj pametni telefon star dve do tri godine za ovaj telefon, razlika u brzini će biti vidljiva golim okom.

Opcije povezivanja

Šteta je što podržava samo jedan Wi-Fi opseg, 802.11 b / g / n - u velikim gradovima, podrška za 5 GHz postaje neophodan uslov za udobno korišćenje obzirom da je u velikim stambenim zgradama, 2,4 GHz je u potpunosti beskoristan.

Upotreba microUSB konektora predstavlja relikviju prošlosti, ali za ciljnu publiku uređaja koja ne podrazumeva entuzijaste zaljubljene u tehnologiju, to je prilično podnošljivo. Stari, spori i dobri USB 2.0, šta drugo reći? Tokom godina korisnici su sigurno nabavili mnogo toga pa po ovom pitanju neće biti nikakvih nedostataka.

Za one koji su zainteresovani za brzinu prenosa podataka u okviru LTE, ovaj model neće raditi kada je reč o LTE cat.6, a podržani su sledeći opsezi: 1/3/5/8/38/39/40/41. Ne postoji agregacija frekvencija, što je takođe tužno, a maksimalna brzina nije toliko visoka. Druga SIM kartica uvek radi u 2G, istovremeni rad dve kartice u 4G je nemoguć, što ovaj uređaj ne čini toliko zanimljivim onima koji traže potpunu podršku za dve SIM kartice.

Kamera

Prednja kamera je 8 megapiksela, ne može se reći ništa posebno o tome, ali glavna kamera nudi 16 megapiksela sa sekundarnim 2-megapikselnim crno-belim modulom. Interfejs kamere je poznat po drugim modelima, postoji puno podešavanja za različite uslove snimanja plus profesionalni režim rada.

Glavnu kameru ne odlikuje maksimalni kvalitet slike, ali se ne može reći da one ispadaju loše. Nažalost, za razliku od starijih modela, ovde je način proširene dijafragme nominalni, radi veoma loše. U određenoj meri čak se može reći da ni ne radi, ali uobičajene fotografije su prilično dobre za svakodnevnu upotrebu, tipične za ovu klasu uređaja.

Zbog marketinškog pretraživanja za osećajem kada je reč o starijim modelima snimanje video sadržaja je ograničeno ne samo FullHD rezolucijom, već i frekvencijom od 30 frejmova u sekundi. Ovo je tipično informativni pristup, tako da oni koji žele najbolje video postavke treba da obrate pažnju na starije uređaje.

Primer video klipa (MP4, 28 MB) >>>

Softverske karakteristike, multimedija

Model koristi EMUI 8 korisnički interfejs a u bliskoj budućnosti ćemo može se očekivati detaljan pregled svih njegovih mogućnosti. Međutim, da biste razumeli kako to funkcioniše, možete pročitati kratak opis pete verzije (odatle je odmah pređeno na verziju „osam“).

Što se tiče multimedijalnih sadržaja, ovaj uređaj se izdvaja zahvaljujući Histen unapređenjima zvuka koje smo prvi put videli u leto ove godine kod modela Honor 9. Sada se ova tehnologija, tačnije, skup ekvilajzera i zvučnih efekata, širi na druge modele, a uređaj je u ovom aspektu prilično loš, ali to ne možete nazvati posebnim u smislu muzike.

Ugrađeni FM radio je uobičajen, nema ništa posebno da se kaže.

Set standardnih aplikacija je takodje tipičan za Huawei, dostupno je samo najpotrebnije i bez dodatnih i ponekad nepotrebnih stvari.

Utisci

Jačina zvona nije najglasnija, ali je sigurno dovoljno da čujete telefon kada se nalazi u torbi ili džepu zimske odeće. Vibracija je prilično slaba. Nema prigovora o kvalitetu veze, uređaj se pokazao dobrim.

Uređaj se u prodaji pojavio početkom decembra i nešto je skuplji od modela Nova 2i zahvaljujući dualnoj prednjoj kameri i nešto boljoj prednjoj kameri (video snimanje brzinom od 60 kadrova u sekundi). Inače se radi o gotovo identičnim aparatima.

Obzirom na promene koje su se dogodile sa Honor 7x u poređenju sa prethodnikom 6x, potrebno je napomenuti da je uređaj poboljšan u nekoliko aspekata - ekran, vreme rada, zvuk a sve to zaslužuje pohvalu. Sa druge strane, prethodni model je prilično adekvatan i dalje se može uzeti u obzir za kupovinu.

Huawei je pokušao postati jedna od prvih kompanija koja je predstavila pametne telefone sa 18:9 ekranom, ali će 2018. godine to postati standard.

Najadekvatniji konkurent ovom modelu jeste Asus Zenfone Max Plus, kod kojeg je dvostruka kamera drugačije organizovana, postoji optički zum. Spoljno, uređaji su veoma slični, i to ne samo kada je reč o ekranu, već je sve u stilu iPhone-a.

Asus ima manje memorije (3/32 GB), što se neće dopasti velikom broju korisnika a MediaTek čipset nije tako brz. Ostatak je prilično adekvatan uređaj sa odgovarajućom cenom. Upravo ovaj uređaj i Honor 7x/Nova 2i čine da se stekne ideja o ceni takvih modela sa FullView ekranima u 2018. godini, i oni postavljaju lestvicu vrednosti. Slični uređaji nisu skuplji a izuzetak je samo Samsung koji već važi za premium brend a tako će biti i kod većine modela u 2018. godini (sa njihovom nivoom prodajom to je moguće).

Mane Honor 7x nisu mnogobrojne, nema NFC-a, što ne omogućava upotrebu pametnog telefona uz Android Pay. Sigurno je da će biti i onih korisnika kojima se ne dopada dizajn u stilu iPhone-a, ali ovaj model beleži veliki značaj naročito po pitanju odnosa cene i kvaliteta i utvrđivanja određenih standarda tržišta te vredi uzeti ga u obzir.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024