Redmi Note 5 (Redmi 5 Plus) 2018
2018. godina
5.99" LCD, 77.4% body
13% 625, Android 8.1 Oreo
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi 5 Plus 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi 5 Plus 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi 5 Plus 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pamentog telefona Xiaomi Redmi 5 Plus / Redmi Note 5

Xiaomi je konačno počeo da prodaje unapređenu verziju prošlogodišnjeg najprodavanijeg modela. Iako će se na nekim tržištima ovaj model prodavati pod nazivom Redmi 5 Plus, poznat je i pod drugim imenom - Xiaomi Redmi Note 5. Da vidimo kakva nam iznenađenja donosi ovaj model u okviru svog segmenta.

Karakteristike

Specifikacije
Dimenzije 158.5 x 75.5 x 8.1 mm
Masa 180 grama
Materijali kućišta Aluminijumsko kućište, plastični umeci
Dijagonala ekrana 5.99 inča
Rezoolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass staklo
Olefobni sloj Da
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara, 2 GHz, Cortex-A53
Video akcelerator Adreno 506
Unutrašnja memorija 32/64 GB
RAM 3/4 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, a dual-band
Bluetooth Da, 4.2, A2DP, LE
NFC No
Glavna kamera 12 MP, f / 2.2, fazni autofokus, dual LED blic, 4k-video
Prednja kamera 5 MP
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzori svetlosti i blizine, indikatorska lampica
Baterija 4000 mAh

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Silikonska futrola

Pored punjača, Xiaomi je u okviru maloprodajnog pakovanja ubacio i jednostavnu silikonsku futrolu, što znatno pogoršava taktilne osećaje ali se može koristiti pre kupovine nekog boljeg dodatka.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Kako opisati dizajn ovog modela? Najbolji način bilo bi poređenje sa Redmi Note 4?

A sada zamislite da je ekran u njemu povučen, smanjeni donji i gornji okviri, uglovi zaobljeni te da su zamenjeni tasteri osetljivi na dodir na samom ekranu. Na ovaj način se dobija savršeni opis dizajna Redmi 5 Plus. Ovaj model ne nudi nikakve interesantne poteze u smislu dizajna i može se reći da on izgleda sasvim uobičajeno. Možda je ovo najtačnija reč. Redmi 5 Plus se ni po čemu ne ističe u odnosu na druge kineske modele.

Ako želite nešto ekstravagantno kada je reč o izgledu, onda bi trebalo da se odlučite za neku interesantnu boju kućišta. Na primer, plavu boju. Pametni telefon ove boje izgleda odlično.

Odustajanje od tastera osetljivih na dodir u korist onih na ekranu zaslužuje pohvalu zbog toga što oni neće ometati gledanje video zapisa i igranje igara u horizontalnom modu, a pored toga oni mogu biti promenjeni u podešavanjima.

Iznad ekrana nalazi se govorni zvučnik, senzori osvetljenosti i blizine, prednja kamera sa blicem i svetlosni indikator.

Sa leve strane možete videti taster za uključivanje i jačinu zvuka, na desnoj strani nalazi se ležište za dve nanoSIM i microSD memorijsku karticu. Slot je hibridni.

Sa donje strane se nalazi microUSB port, eksterni zvučnik i glavni mikrofon, a sa gornje strane je sekundarni mikrofon, mini-slušalica i infracrveni port.

Zadnji poklopac, kao i ram, izrađen je od aluminijuma, izuzev gornjeg i donjeg plastičnog umetka. Ima glavnu kameru i skener otisaka prstiju koji radi brzo a njegova tačnost i brzina su na visokom nivou.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar, uprkos činjenici da je u pitanju model srednje kategorije, nema nikakvih zazora niti bilo kakvih drugih problema sa izradom.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Xiaomi Redmi 5 Plus 158.5 75.5 8.1 180
Xiaomi Redmi Note 4 151 76 8.4 175
Honor 9 Lite 151 71.9 7.6 149
Huawei Nova 2i 156.2 75.2 7.5 164

Posebnost pametnih telefona sa odnosom prikaza slike 18: 9 jeste to da sa gotovo istom veličinom imaju veliku dijagonalu. Obratite pažnju na dimenzije ovog modela i prethodni Note 4, oni se gotovo ne razlikuju, dok Redmi 5 Plus ima skoro 6-inčni ekran, dok Note 4 ima 5.5 inča. Uprkos činjenici da dijagonala raste vertikalno, i dalje je tu velika površina u skoro istom kućištu.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Aparat iznenađuje svojom težinom, suviše je težak ali je ona ravnomerno raspoređena, plus sam pametni telefon je relativno tanak, tako da se ne može reći da Redmi 5 Plus ne pristaje dobro u šaku.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.99 inča
Rezolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
Gustina ekrana 403
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Gorilla Glass staklo
Olefobski sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, za do deset istovremenih pritisaka

Kada je reč o produženim ekranima, Redmi 5 Plus zaslužuje pohvalu, što je iznenađujuće, pošto Mi MIX 2 sa istom dijagonalom i razmerom nije zgodan za upotrebu. Ovo je usled činjenice da je ekran Mi MIX 2 pomeren nagore pa je prilično nezgodno doći do gornjeg reda ikona. U ovom slučaju, Redmi 5 Plus ima standardnu lokaciju prednje kamere, tako da su gornji i donji okviri iste veličine.

Ekran ostavlja samo pozitivne utiske: odličnu jasnoću slike, odličnu oleofobnu pokrivenost, dobre uglove gledanja kao i dobar opseg osvetljenosti.

Ako uporedimo uravnoteženje belog kod iPhone 7 Plus, ispostavlja se da je Redmi 5 Plus bliži hladnim bojama, a iPhone – toplijim bojama.

Potrebno je napomenuti da su uravnoteženje belog i skala boja prilagođeni posebnom stavkom u okviru menija.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 7.1.2 i MIUI 9.2 korisnički interfejs. Xiaomi nudi veoma sofisticiran i funkcionalan korisnički interfejs. Moguće je detaljno podesiti svaku stavku, bilo da je u pitanju položaj tastera na ekranu ili rad određenih aplikacija u pozadini.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara, 2 GHz
Video akcelerator Adreno 508
Količina RAM-a 3/4 GB
Interna memorija 32/64 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Mogućnosti ovog modela su na nivou dobrog, starog „625“. Njegove performanse dobro su poznate, naročito što predstavlja osnovu velikog broja pametnih telefona. Krajnji rezultat je uvek isti: Snapdragon 625 je odlično izbalansirano rešenje u pogledu performansi i potrošnje energije. Njegove mogućnosti su dovoljne za rad sa FHD+ rezolucijom. Što se tiče zagrevanja, ono je primetno samo prilikom igranja igara ili tokom pokretanja benchmark testova.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Pol
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 10 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, isključen ekran, uključen Wi-Fi) 3%

Note linija broj veliki broj ljubitelja zahvaljujući bateriji visokog kapaciteta, pa ni Redmi 5 Plus (Note 5) nije izuzetak. U okviru testiranja, ovaj pametni telefon je pokazao dobre rezultate, a posebnu pohvalu zaslužuje mali procenat pražnjenja baterije tokom noći. Uz svakodnevnu upotrebu (e-mail, Twitter, društvene mreže, surfovanje internetom koristeći mobilni internet saobraćaj), možete računati na 4-5 sati rada ekrana, u zavisnosti od nivoa osvetljenosti.

Pametni telefon podržava brzo punjenje, ali rezultati koje smo dobili prilikom korišćenja punjača sa QC 3.0 tehnologijom nas nisu impresionirali:

  • 30 minuta - 37%
  • 60 minuta 67%
  • 90 minuta 92%
  • 120 minuta - 100%

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 MP
Rezolucija prednje kamere 5 MP
Otvor blende f / 2.2
Video rezolucija Do 4k
Broj kadrova po sekundi 30 kadrova po sekundi
Fokusiranje na pritisak Da
Stereo zvuk Da

Kao i većina pamentih telefona i Redmi 5 Plus radi dobro pri dnevnom osvetljenju.

Ali kada smo u zatvorenom, situacija se odmah pogoršava. To jest, ako pogledate sliku bez zumiranja, ona generalno izgleda dobro. Ali, ako pokušate da uvećate sliku i pogledate recimo cene koje su ispisane, odmah je jasan gubitak detalja.

O noćnim snimcima ne treba ni govoriti obzirom da je uspešno snimanje vrlo problematično.

Što se tiče prednje kamere, fotografije su zrnaste i smatramo da je postojanje blica sa prednje strane vrlo problematično ako ga gledamo kao prednost. Prvi snimak je sa ugrađenom baterijom, drugi bez nje, treći sa blicem.

Bežično povezivanje

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 4.2 LE
GPS Za provo pokretanje potrebne su oko tri sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
USB On-The-Go Da
NFC Ne
Infrared port Da

TSet bežičnih interfejsa je standardan, čak bismo rekli oskudan, na primer, ovde nema NFC-a, ali prisustvo IR porta je vrlo prijatan bonus.

Zaključak

Na kvalitet prenosa glasa, nismo imali prigovora, vi i vaš sagovornik savršeno dobro čujete jedan drugog. Inače, u okviru MIUI je podrazumevano dostupno snimanje poziva, što je vrlo korisna stvar!

Prednosti

  • Odličan ekran
  • dobar čipset
  • Aluminijumsko kućište
  • Infrared port
  • Velika baterija
  • Funkcionalni interfejs

Nedostaci

  • Nema dvostruke kamere
  • Nema USB-C porta
  • Nema NFC modula
  • Hibridni slot

Važno je shvatiti da prilikom procene telefona svi parametri mogu biti uslovno podeljeni na dodatne i osnovne. Dakle, osnovni su baterija visokog kapaciteta, dobar ekran i brzi čipset. USB-C, NFC, dual kamera i hibridni slot su dodatni. Ako su dostupni, dobro je, ako nisu, onda šta da se radi.

U ovom trenutku, pomenuti model ima ozbiljnog konkurenta - Honor 9 Lite. Ovaj uređaj izgleda lepše, poseduje NFC-modul i dvostruku kameru. Ali ima bateriju manjeg kapaciteta i nema infracrveni port. Sa druge strane, pojedini korisnici nisu oduševljeni korišćenjem sopstvenog čipseta kompanije.

Drugi konkurent je Huawei Nova 2i. Karakteriše ga duža dijagonala i nešto viši kapacitet baterije (od Honor 9 Lite), ali nema NFC-modula.

Po našem mišljenju, Xiaomi ima odličan uravnotežen uređaj, koji je dostojan naslednik Note 4 modela. Međutim, ne bismo preporučili zamenu prethodne generacije za novi model jednostavno zato što Note 4 ima dug životni ciklus i savršeno ga možete koristiti nekoliko godina.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024