Xperia L2 2018
2018. godina
5.5" LCD, 71.3% body
5% MT6737T, Android 7.1.1 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Sony Xperia L2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia L2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia L2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia L2

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl
Specifikacije
Dimenzije i masa 150 x 78 x 9.8 mm, 178 grama
Maerijali kućišta Plastika
Ekran 5.5 inča, 1280 x 720 piksela, IPS, PPI 267, zaštitno staklo, okefobni premaz
Operativni sistem Android 7.1.1
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b38
Dual SIM kartice
Platforma MediaTek MT6737T, quad-core, 1.5 GHz
Memorija 3 + 32 GB, dostupan slot microSD memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, dual-band, Bluetooth 4.2 LE, aptX HD, NFC
navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, 3.5mm konektori i Type C konektor
Glavna kamera 13MP, f / 2.0
Prednja kamera 8 MP, f / 2.4
Baterija 3300 mAh

Pozicioniranje

Sony Xperia L2 je najjeftiniji model pametnog telefona kompanije. Ovo je jeftino rešenje za one koji žele Sony telefon, ali nisu spremni da potroše mnogo novca. Uprkos niskoj ceni, kompanija nije počela da štedi na detaljima kao što su NFC-modul, type-C port i brzina. Kompromisi su po našem mišljenju pravljeni kada je reč o ekranu, kameri i čipsetu.

Dizajn, dimenzije, kontrola

Ovo je jedan od najnovijih modela koje karakteriše stari dizajn kompanije Sony. Fanovi konzervativnog Sony-jevog stila i strogog dizajna definitivno će voleti uređaj. Međutim, tu je i orijentacija na mlađu publiku, pa se, pored klasične crne, ovaj uređaj može kupiti u roze ili boji zlata.

Zadnji panel je izrađen od mat plastike. Ne klizi iz ruku i skoro se ne prlja, pruža prijatan osećaj držanja u ruci. Na panelu sa zadnje strane su postavljeni skener otisaka prstiju i glavna kamera. Skener je brz, nema problema pri radu sa njim.

Iznad ekrana su senzori osvetljenja i blizine, mrežica zvučnika, indikator osvetljenja i prednja kamera. Ispod ekrana nema ništa, tako da bi donji okvir mogao biti manji.

Na desnoj strani nalazi se taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka, a na levoj strani nalazi se ležište za dve nanoSIM i memorijsku karticu. Slot je hibridni.

Na gornjem kraju možete videti mini-priključak za slušalice i drugi mikrofon, a na dnu se nalazi type-C port, eksterni zvučnik i otvor mikrofona. Dobro je što se Sony nije kopirao Apple i napravio spoljni zvučnik u vidu pet okruglih otvora.

Dimenzije uređaja su 150 x 78 x 9.8 mm, masa - 178 grama. Uprkos velikoj debljini i težini, ne možemo da kažemo da je telefon suviše glomazan i težak. Jeste malo teži, ali ne previše.

Za nedelju dana korišćenja, nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom izrade, pametni telefon je savršeno izrađen, nema loših spojeva između elemenata i drugih problema.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
rezolucija ekrana 1280 x 720 piksela
PPI vrednost 267
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Da
olefobni premaz Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Ovo je jedan od retkih pametnih telefona sa standardnim odnosom stranica ekrana 16: 9. Ne smatramo da je ovo problem, a lakoća korišćenja tokom testiranja samo je potvrdila naše pretpostavke. Sam ekran je veoma prosečan, nema naročito veliki nivo osvetljenja, bledi na suncu, uglovi vidljivosti nisu maksimalni.

Ali postoji normalan oleofobni premaz i nema inverzije boje na uglovima. Reći ćemo ovo: ovaj ekran savršeno odgovara minimalnom nivou udobnosti, tokom upotrebe nije izazvao iritaciju, a ovo je najvažnija stvar.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3300 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen). 8 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, isključen ekran, Wi-Fi uključen) 5 %

U Sony-u tradicionalno ne vole da stavljaju svoje baterije kapaciteta 4000 mAh, ali u smislu autonomnog rada, pametni telefoni obično nemaju nikakvih problema. Isto važi i za Xperia L2. Uređaj savršeno nudi jedan dan rada sa tri do četiri sata aktivnog prikaza pri jačini osvetljenja od 70-80%. Ovo uključuje mobilni Internet, poštu, Web surfovanje, čitanje objava sa društvenih mreža i messengeru. Potrošnja tokom noći je relativno mala. Od negativnosti, naglašavamo nedostatak brzog punjenja, inače punjenje baterije pametnog telefona traje oko dva sata.

Memorija, čipset, perfromanse

Karakteristike Vrednost
Čipset MediaTek MT6737T
CPU Četiri jezgra, 1.4 GHz
Video ajkcelerator Mali-T720MP2
Količina RAM-a 3 GB
Interni skaldišteni kapacitet 32 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Čipset takođe nije jača strana pametnog telefona, znamo da se MT6737T ugrađuje u jeftine uređaje. Međutim, bili smo prijatno iznenađeni brzinom rada. Ovo nije spor uređaj, već prilično brz pametni telefon, što još jednom potvrđuje da optimizacija i dalje igra važnu ulogu u brzini pametnog telefona, i sjajno je što Sony to radi ispravno. Da, pametni telefon neće moći da pokrene zahtevne igre sa maksimalnim podešavanjima, ali u svakodnevnoj upotrebi njegova brzina je dovoljna za prosečnog korisnika.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi da, b / g / n, dual-band
Bluetooth Da, 4.2 LE, aptX
GPS Prvo pokretanje za oko 5 sekundi
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared Port Ne

Po pravilu, sa bežičnim interfejsima kada je reč o jeftinim uređajima, sve je dosta oskudno, pa je prijatno videti da Xperia L2 ne samo da poseduje dual-band Wi-Fi, već i NFC-modul! Da, podrška za aptX HD je prisutna, a proizvođač nije štedeo ni na Type-C portu. Ovo su male stvari koje nedostaju u jeftinim pametnim telefonima.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 13 MP, f / 2.0
Prednja kamera 8 MP, f / 2.4

Interfejs kamere je standardan za Xperia UI. Po podrazumevanim podešavanjima, kamera je podešena automatski, ako želite, možete ući u ručni režim, a zatim podesiti detalje vezane za postavke. Ako kliknete taster za podešavanja u manuelnom režimu, možete brzo promeniti balans bele boje, vrednost ekspozicije i druga podešavanja. Podrazumevano, kamera snima sa automatskim odabirom scene, ali ovu opciju možete isključiti jednostavnim snimanjem u ručnom režimu.

Ne očekujte čuda od ove kamere. Više ili manje pristojne fotografije se dobijaju samo po danu. Čim pređemo na veštačko osvetljenje ili fotografišemo noću, kvalitet fotografije se značajno smanjuje. Međutim, to možete videti sami na fotografijama ispod. Maksimalna rezolucija videa je FHD.

Prednja kamera je širokougaona, i veoma je interesantna, možete snimati selfije sa svojim prijateljima.

Multimedijalne karakteristike

Kvalitet zvuka u slušalicama je normalan, pametni telefon zvuči približno isto kao i desetine drugih modela u segmentu kojem pripada. Spoljni zvučnik daje čist zvuk, ali nema dovoljno snage zvuka. Ali dobro je što se zvuk ne izobličuje pri maksimalnoj jačini. Za reprodukciju muzike i filmova, Sony ima svoje odvojene aplikacije sa dobrom funkcionalnošću, na primer, muzički plejer može reprodukovati pesme muzičke biblioteke sa Google Drive servisa.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 7.1.1 i stara verzija Sony Xperia UI. Generalno, Sony nije značajno promenio interfejs Android-a, tako da možete računati na minimalnu količinu nepotrebnog softvera treće strane slično kao kod Google telefona. U ovom slučaju, tu je nekoliko Sony aplikacija, kompanija je ostavila audio i video plejere, galeriju, kameru i launcher. Pored toga, meni podešavanja je takođe nešto drugačiji.

Budući da imamo jeftini telefon bazira na MediaTek čipsetu ne bi trebalo očekivati neki veliki broj ažuriranja kada je reč o softveru. Tu i tamo možete dobiti neki delić softvera ali to je manje više to.

Utisci

Kada je reč o kvalitetu prenosa glasa, nismo imali nikakvih pritužbi, vi i vaš sagovornik savršeno dobro čujete jedno drugo.

Obzirom na cenu ovaj uređaj je zaista dobra ponuda. Za novac potreban za ovaj uređaj on nudi: NFC, type-C port, dobre materijale, gotovo ogoljeni Android i originalni dizajn. Po ceni po kojoj se ovaj model prodaje on ima jako malo konkurenata.

Xiaomi Redmi 5 Plus. Model po skoro svim parametrima nadmašuje L2, ali košta nešto malo više. Nudi odnos stranica ekrana 18: 9, FHD-rezoluciju, i viši kapacitet baterije.

Honor 9 Lite. Ovaj model nudi prijatan ekran, prekrasno staklo, NFC i višu rezoluciju.

Meizu M6 Note . Još jedan dugogodišnji konkurent u aluminijumskom kućištu i sa dvostrukom kamerom.

Kao što vidite, Xperia L2 ima nekoliko konkurenata , pa ostaje da sačekamo da njegova cena dodatno padne pa će onda postati mnogo zanimljivija ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024