Redmi Note 5 32GB 2018
2018. godina
5.99" LCD, 77.4% body
14% 636, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 5 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 5 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 5 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi Note 5

Specifikacije
Dimenzije i masa 158.6 x 75.4 x 8.05 mm, masa 181 grama
Materijali kućišta Aluminium i plastika
Ekran 5.99 inča, 1920 x 1080 piksela, IPS, PPI 403, zaštitno staklo, olefobni premaz
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 636, osam jezgara, 1.8 GHz, Adreno 509
Memorija 3 + 32 GB i 4 + 64 GB, slot memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0 LE, infracrveni port
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, otključavanje prepoznavanjem lica, akcelerometar, žiroskop, senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja, 3.5mm priključak i microUSB.
Glavna kamera 12 + 5 MP, f / 1.9
Prednja kamera 13 MP, f / 2.0
Baterija 4000 mAh, fiksna, Li-Pol, brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 2.0

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-microUSB kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U testu modela Redmi 5 Plus, prvobitno smo naglasili da će ovaj model biti poznat i kao Redmi Note 5, ali se ispostavilo da je reč o dva različita uređaja, tako da se izvinjavamo našim čitaocima zbog ove greške.

Što se tiče pozicioniranja, Redmi Note 5 je iznad Redmi 5 Plus: model ima dvostruku kameru i koristi noviji čipset. Zapravo, ispostavilo se da je Redmi Note 5 ponuda za one kojima ne nedostaju tehničke karakteristike u okviru Redmi 5 Plus, a koji su spremni da plate više za bolju kameru. Pa, da vidimo da li postoji opravdanje više cene ovog modela ili ne.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Nazovimo stvari sopstvenim imenima: zadnji deo ovog modela podseća na kućište iPhone X, a lično nam se ne sviđa. Sumnjamo da iko ima želju da kupi kopiju ovog modela po pitanju dizajna, a ne originalni model.

Materijal zadnjeg poklopca je matirani aluminijum, naša crna verzija nas je podsetila na iPhone 7, međutim, mislimo da Xiaomi nije odlučio da kopira Apple ovde, obzirom da mnoge kompanije koriste ovaj materijal: praktičan i prijatan na dodir. Međutim, crna verzija i dalje zadržava otiske prstiju, koji nisu tako primetni kao kod sjajnih varijanti kućišta. Sa zadnje strane se nalaze i skener za otiske prstiju i dvostruka kamera. Skener je brz i precizan, nema žalbi.

Uređaj će se prodavati u tri boje: zlatna, plava i crna, a ova poslednja je na našem testu. Lično, stvarno nam se dopala plava verzija, sada postoji trend predstavljanja sjajnih plavih modela, pri čemu plavo aluminijumsko kućište izgleda prekrasno i neobično.

Gornji i donji deo poklopca su napravljeni od plastike, prelazak je veoma gladak, ako prevlačite prst duž udubljenja aluminijuma i plastike, prst se neće zaustaviti na ovom šavu.

Iznad ekrana su prednja kamera, senzori blizine i osvetljenja, svetlosni indikator i mrežica konverzacionog zvučnika. Ispod ekrana nema ništa, ovaj model koristi tastere na ekranu.

Na donjoj ivici nalazi se microUSB port, mrežica spoljnog zvučnika, mini priključak za slušalice i otvor mikrofona. Drugi mikrofon i infracrveni port mogu se videti odozgo.

Na levoj strani nalazi se taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka, a na desnoj strani nalazi se ležište dve nanoSIM kartice ili nanoSIM + microSD, hibridni slot.

U odnosu na Redmi 5 Plus, ovaj model izgledao debeo i težak, ali smo odlučili da uporedimo njihove dimenzije kako ove tvrdnje ne bi bile neosnovane.

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (gram)
Xiaomi Redmi Note 5 158.6 75.4 8.05 181
Xiaomi Redmi Note 4 151 76 8.4 175
Xiaomi Redmi 5 Plus 158.5 75.5 8.05 180
Huawei Nova 2i 156.2 75.2 7.5 164

I bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su modeli u svakom pogledu približno isti, iako se dobro sećamo da je Redmi 5 Plus definitivno tanji. U ruci, pametni telefon ne deluje loše, iako po našem mišljenju i dalje izgleda težak i debeo.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Na izradu nema pritužbi, pažljivo su obavljeni čak i složeni spojevi između plastike i aluminijuma.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.99 inča
Rezolucija ekrana 2160 x 1080 piksela
PPI vrednost 403
Tip matrice IPS
Zaštitini sloj Glass Gorilla Glass
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Podrška za multitouch Da, do deset istovremenih pritisaka

Sa svakom pregledom novih modela niže cene, sve smo više zadovoljni što u relativno jeftinim modelima konačno su proizvođači počeli da ugrađuju kvalitetne ekrane, čije su mogućnosti dovoljne za većinu običnih korisnika. Redmi Note 5 nije izuzetak: poseduje prekrasan ekran sa prirodnom reprodukcijom boja, visokom rezolucijom i odličnim uglovima gledanja.

Od nedostataka, naglašavamo ponašanje na suncu, slika bledi pod direktnim sunčevim zracima, informacije postaju gotovo nečitljive.

Kada je reč o pozitivnim detaljima dodaćemo odličan oleofobni premaz i puno podešavanja ekrana. Možete promeniti nijanse boja i uravnoteženje bele boje, kao i veličinu fonta interfejsa pri čemu ćemo posebno primetiti dostupnost posebnog režima čitanja.

Sada ćemo vam nešto reći o tasterima na ekranu. Ne sviđa nam se njihov tradicionalni položaj, tako da smo uvek menjali položaj tastera kroz dodatna podešavanja. Ali onda je neophodna opcija nestala iz uobičajenog odeljka. Ispostavilo se da je prebačena na sekciju "neograničen prikaz". U njoj možete ne samo da zamenite položaj tastera na ekranu, već i da ih potpuno isključite. U ovom režimu, "back" funkcija će se emulirati od prevlačenjem prsta sa dna ka vrhu ekrana.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 4000 mAh
Tip baterije Li-Pol
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 12 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, isključen ekran, WiFi uključen) 3%

Autonomija rada je oduvek bio ključna prednost linije Redmi Note, a peta generacija takođe pokazuje vrlo dobre rezultate. U našem scenariju korišćenja (mobilni internet, web surfovanje, pošta, instant messangeri i malo fotografisanja), pametni telefon je u potpunosti ispražnjen nakon šest sati rada ekrana, a u mešovitom režimu radi baterija omogućava puna dva dana rada.

Pametni telefon podržava brzo punjenje, ali samo u skladu sa standardom Qualcomm Quick Charge 2.0, pri čemu je potrebno oko dva sata da se potpuno napuni baterija. U principu, nam se ne sviđa takav pristup proizvođača, posebno pošto je baterija velika, a čipset je novi, pa je bilo moguće instalirati treću verziju standarda brzog punjenja.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 636
CPU Osam jezgara, 1.8 GHz
Video akcelerator Adreno 509
Količina RAM-a 3/4 GB
Interni skladišteni kapacitet 32/64 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Ovaj model koristi verziju 600 Qualcomm čipseta, pa prema našim subjektivnim utiscima, Redmi Note 5 radi brzo kao Note 4 ili Redmi 5 Plus. Naravno, rezultat u okviru referentnih testova je porastao, ali sa stanovišta prosečnog korisnika, nema razlike u performansama. Pametni telefon se zagreva samo kada redovno pokreće testove, u normalnim scenarijima korišćenja, ili je hladan ili blago zagrejan.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Da, 5.0 LE
GPS Prvo pokretanje oko tri sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Ne
Infracrveni port Da

Pametni telefon ima standardni set bežičnih interfejsa, od pozitivnih ćemo naglasiti prisustvo infracrvenog porta, a nedostaci su nepostojanje NFC-a. Takođe, ponavljamo: port za memorijsku karticu i SIM je hibridni, ne možete istovremeno koristiti dve SIM kartice i memorijsku karticu.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 12 + 5 MP
Rezolucija prednje kamere 13 MP
Vrednost otvora blende f / 1.9 i f / 2.0
Video rezolucija 1080p
Broj kadrova po sekundi Do 60 fps
Fokusiranje na pritisak Da
Stereo zvuk Da

Počnimo sa nečim zanimljivim. Na primer, pametni telefon podržava otključavanje prepoznavanjem lica. Funkcija radi iznenađujuće brzo, pogodno ju je koristiti, ako ste konfigurisali pokretanje pametnog telefona iz režima mirovanja pomoću dvostrukog dodira.

Redmi Note 5 je opremljen kamerom sa AI podrškom, koja bi u teoriji bi trebalo da se bavi automatskim unapređenjem kadrova, ali pre nego što procenite rad ove funkcije, želeli bismo da vam skrenemo pažnju na jednu nezgodnu karakteristiku tokom snimanja. Navikli smo na činjenicu da svi savremeni pametni telefoni rade skoro trenutno, skoro da nema kašnjenja između pritiskanja tastera okidača i snimanja fotografija. Ali Redmi Note 5 kasni oko pola sekunde pre svakog snimka. I to je veoma iritirajuće.

A sada o dobrom. Navikli smo na činjenicu da jeftini pametni telefoni vrlo slabo snimaju portrete, zamućenje izgleda krivo i neprirodno. Ovim modelom smo bili prijatno iznenađeni. Pogledajte portrete ispod, čini nam se da je pametni telefon uspeo da savršeno i pravilno zamuti pozadinu, što znači da fotografija izgleda dobro.

Fotografije snimljene po danu takođe ne izazivaju nikakve probleme: precizno prikazivanje boja, dobri detalji.

Fotografije snimljene pod veštačkim osvetljenjem su nešto lošije. Ako počnete da uvećavate sliku, videćete šum na okvirima, ali samo kada pažljivo proučavate detalje, u celini, snimci nisu loši.

Ali po noći jednostavno nije moguće snimiti dobru fotografiju, pametni telefon zahteva još više vremena za snimanje, pri čemu i zbog najmanjeg pomeranja slika biva zamućena i ravnoteža bele boje se najčešće pogrešno određuje.

Svidela nam se prednja kamera, dobijeni su dobri portreti čak i pri veštačkom svetlu.

Maksimalna rezolucija za video snimanje je FHD, kvalitet slike je tipičan za ovaj segment cena, pri čemu se snimci ne izdavanju ni ako loši ni kao preterano dobri.

Primer video klipa (MP4, 168 MB) >>>

Interfejs kamere je jednostavan i koncizan, što je već poznato u okviru MIUI. Horizontalnim prevlačenjem možete menjati režime snimanja, klikom na meni u gornjem desnom uglu otvara se izbor scena i detaljnih postavki. Odmah možete podesiti snimanje dodirom prsta ili tasterom za regulaciju jačine zvuka.

Multimedijalne karakteristike

Uprkos činjenici da postoji samo jedan spoljni zvučnik karakteriše ga dobra rezerva zvuka, lako možete čuti poziv ili zvuk obaveštenja, čak i ako je telefon u torbi ili rancu.

Zvuk u slušalicama je standardan, nikako se ne razlikuje od većine pametnih telefona u srednjem segmentu cena. Redmi Note 5 nudi malo lošiji kvalitet zvuka u poređenju sa iPhone 7 Plus modelom, ali razlika je gotovo neprimetna. Od prednosti ugrađenog audio plejera vredi pomenuti izvornu podršku za FLAC.

Softverske karakteristike

Uređaj ima Android 8.1 i MIUI 9.5 sa svim svojim prednostima i manama. Detaljan pregled korisničkog interfejsa dostupan je na sledećem linku:

Vredi pomenuti nekoliko karakteristika. Prva je veoma logičan interfejs. Drugo, detaljno podešavanje dozvola za aplikacije: ako želite da određeni program ne koristi mobilni internet, onda je to veoma lako učiniti. Treće, prilagođavanje svakog detalja: od lokacije tastera na ekranu do pritiskanja dugmadi na slušalicama. Ovde su svi problemi sa obaveštenjima rešeni, budući da sve radi besprekorno.

Veliki nedostatak korisničkog interfejsa čini dizajn ikona budući da je u okviru Android 8 verzije popularan trend zaobljenih ikona dok MIUI korisnički interfejs nudi ikone kvadratnog oblika koje ne izgledaju baš lepo.

Utisci

Na kvalitet prenosa govora nema pritužbi, vi i vaš sagovornik savršeno ćete dobro čuti jedan drugog.

Xiaomi Redmi Note 5 nudi odličan ekran, bateriju velikog kapaciteta, kućište je izrađeno od odličnog materijala a treba pomenuti i dobru kameru i funkcionalni interfejs. Možda se kao jedini nedostatak može pomenuti cena jer u odnosu na Redmi 5 Plus njegove prednosti nisu toliko očigledne, a razlika u ceni je primetna.

Dva vrlo jaka konkurenta ovog modela stižu od strane kompanije Huawei: to je P20 Lite i Nova 2i. Oba modela imaju bateriju manjeg kapaciteta, ali i manju debljinu i ukupnu masu. Osnovne prednosti P20 Lite jesu dostupnost Tip-C i NFC portova.

Meizu nema direktnog konkurenta za Redmi Note 5, najverovatnije će to biti naslednik M6 Note, ali ako vam se ne dopada odnos 18: 9, onda se M6 Note čini dostojnim konkurentom koji nudi dvostruku kameru i podršku za brzo punjenje.

Konkurent koji stiže iz kompanije Samsung jeste Galaxy A6+, model koji ima i NFC-modul i dvostruku kameru, ali je njegova cena daleko viša.

Ispostavlja se da je Redmi Note 5 vrlo dobar pametni telefon ali kada se u obzir uzme njegova cena onda je realno očekivati postojanje NFC modula, tipa-C porta kao i podršku za trenutnu verziju brzog punjenja. U trenutnoj situaciji, Redmi 5 Plus izgleda daleko privlačniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024