6 8GB, 128GB2018
2018. godina
6.28" OLED, 83.8% body
33% 845, Android 10
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
20W, 3300 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
Test mobilni telefon OnePlus 6 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona OnePlus 6 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona OnePlus 6 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pamentog telefona OnePlus 6 (A6003)

Specifikacije
Dimenzije i masa 155.7 x 75.4 x 7.75 mm, 177 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6.28 inča, 1080x2280 piksela (Full HD +), 402 ppi, Optic AMOLED, odnos stranica 19: 9; osvetljenost 456 cd / m2
Operativni sistem Google Android 8.1, the Oxygen OS 5.1.9 interfejs
Platforma Qualcomm Snapdragon 845, 8 jezgara, (10 nm proizvodni proces, radni takt do 2.8 Hz), AI Engine; grafika Adreno 630
Memorija 6/8 GB LPDDR4X RAM, 64/128/256 GB ointerne memorije, UFS 2.1
Bežično povezivanje Wi-Fi: 2x2 MIMO, 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4G / 5G
Bluetooth: 5.0, podrška za aptX and aptX HD
Mreže FDD LTE: Band 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/25/26/28/29/30/32/66/71
TDD LTE: Band 34/38/39/40/41
TD-SCDMA: Band 34/39
UMTS (WCDMA): Band 1/2/4/5/8/9/19
CDMA: BC0 / BC1
GSM: 850/900/1800/1900 MHz Two SIM cards
Navigacija GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
Senzori i konektori Osvetljenja / blizine, žiroskop, kompas, senzor otisaka prstiju, Sensor Hub, Hall senzor, USB Type-C, priključak za slušalice (3.5 mm)
Glavna kamera 16 MP, f / 1.7, 25 mm žižna daljina; Sony IMX 519
20 MP, f / 1.7, 25 mm žižna daljina; Sony IMX 376K
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0, 25 mm žižna daljina; Sony IMX 371
Baterija Li-Pol, 3300 mAh, AC adapter 5V / 4A, brzo punjenje Dash Charge (60 odsto za pola sata, do 100 odsto za 75 minuta).
Boje Sjajna crna (Mirror Black), matirana crna (Midnight Black)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Zaštitni film
  • AC adapter 5V / 4A
  • USB-Type-C kabl
  • Alat za uklanjanje fioke SIM kartice
  • Providno silikonsko kućište
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

OnePlus neumorno povećava interesovanje za svoje proizvode: proizvodi male serije i ograničene verzije svojih uređaja, koje se prodaju za samo nekoliko sekundi, a takođe se prelazi na šemu „dve najave godišnje". Stoga, sa dolaskom kalendarskog proleća, tematski mediji su se već u potpunosti razmahali kako bi sakupili glasine o sledećem „ubici glavnih modela“ i pokušali da predvide njegov izgled i karakteristike. Nakon samo šest meseci posle predstavljanja 5T, javnosti je predstavljen OnePlus 6. Prema utvrđenoj tradiciji, većina informacija o pametnom telefonu je poznata unapred.

Očigledno je pozicioniranje linije proizvođača - sledećeg vodećeg proizvoda, izvedeno u skladu sa glavnim trendovima na tržištu, punom sličnih modela u smislu mogućnosti i karakteristika po atraktivnoj ceni, pa se pristup kompanije nije promenio. Međutim, više nema revolucionarnog duha i želje da se skupi vodeći proizvodi ostave kao relikvija prošlosti, što se moglo uočiti u prvih nekoliko modela. Ovo delimično potvrđuje zvanična cena uređaja, o čemu će se govoriti u zaključku. Dakle, pred nama je savremeni aparat sa minimalnim kompromisima i ozbiljnim karakteristikama.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Na testiranje nam je došla crna sjajna verzija uređaja sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Prednji i zadnji deo pametnog telefona pokriva Corning Gorilla Glass staklo pete generacije. Iako proizvođač tvrdi da uređaj ima šansu od 80% da se staklo ne slomi kada pametni telefon padne sa visine od 160 cm, naša prva želja bila je da sakrijemo pametni telefon u futrolu ili dodamo vinil traku. Za vreme testiranja telefon nije nošen u džepu sa ključevima, novcem i slično, ali sa zadnje strane pojavila se mala, ne naročito primetna ogrebotina vidljiva pod određenim uglom. Ako pažljivo pogledate, eksterijer je malo oštećen. Dakle, ako pokušavate da održite svoj pametni telefon u savršenom stanju, onda koristite futrole, odbojnike ili filmove.

Pametni telefon je postao još klizaviji zbog upotrebe stakla. Ako pametni telefon vibrira od poziva i / ili leži na barem neujednačenoj površini, onda on i počinje da klizi. Staklo je mnogo veći magnet za otiske prstiju, ali prema inženjerima, njegova upotreba u poređenju sa metalom pruža pouzdaniji signal mreže.

Taster promene režima i ležište za SIM karticu se zamenjuju i sada su na desnoj ivici iznad tastera za uključivanje i na levoj strani iznad tastera regulacije jačine zvuka respektivno. Logika ovog rešenja nije nam sasvim jasna: u OnePlus 5 sa leve strane su svi elementi sa kojima možete podesiti sve što se tiče zvuka i upozorenja. Možda se radi o karakteristikama unutrašnjeg izgleda. Nećemo reći da je ovo neka vrsta nedostatka, lako ćete se navići.

Sa gornje strane nalazi se otvor za zvučnik, drugi zvučnik je u dnu, pored njega nalazi se 3.5mm priključak za slušalice. Prednji panel pametnog telefona u isključenom stanju je jedna crna površina bez ikakvih dosadnih elemenata, ljubitelji minimalizma će ceniti ovakav dizajn.

Skener otisaka prstiju nalazi se pod vertikalnim objektivom glavne dual kamere i modula blica, koji blago štrči sa zadnje strane pametnog telefona. Bojali smo se da vertikalna sočiva u sredini "neće dopustiti" da pametni telefon leži na ravnoj površini ali u stvari to ispupčenje nije toliko veliko koliko se činilo. Postoji prostor, ali beznačajan.

Ispod skenera je OnePlus logo, a u dnu - jedinstveni i inovativni natpis "Designed by OnePlus". U pogledu veličine, uređaj je zadržao dimenzije OnePlusa 5 modela, razlike u ovom aspektu su minimalne. Fotografija prikazuje odnos veličina dva uređaja. Obratite pažnju na razliku u veličini ekrana.

Metalni okviri praktično se ne razlikuju od onih kod modela 5 i 5T. Čudno, ali debljina uređaja je povećana za 0,4 mm što pomaže da se telefon sigurnije drži u ruci i podigne sa stola bez straha od pada. Izrada uređaja je pouzdana, stiskanje i uvrtanje ne utiče na čvrstoću kućišta, nema škriputavih zvukova. Prema rečima predstavnika kompanije, pametni telefon je "zaštićen od prskanja tečnosti", dok zvanična IP-ocena nije navedena, pošto u glavnim karakteristikama nema navoda stepena zaštite. Očigledno, govorimo o upotrebi specijalnog materijala koji omogućava da voda ne uđe u pametni telefon preko konektora. Korak u pravom smeru, ali standard nije još postignut.

Ekran

U okviru ovog modela je korišćen Optic AMOLED ekran napravljen od strane Samsunga. Svetao, kvalitetan ekran, nema se ništa više reći, prvi utisak je veoma prijatan. Puno osvetljenje OP6, po našem mišljenju je prekomerno. Na primer, u Samsung Galaxy S9 + svetlost je mekša i neće toliko da zamara oči. Neočekivano, ali ova činjenica je očigledna. U OnePlus-u su odlučili da prate jednostavan način i kopiraju rešenje koje postoji u okviru modela iPhone X i njegovih kopija. U prorezu sa prednje strane skrivaju se prednja kamera i razni senzori. Istovremeno, ekran zauzima gotovo čitav prednji panel, odnos je 83,81%, što je prilično dobar rezultat.

Uzimajući po prvi put u ruke OnePlus 6, osetili smo da je njegov ekran malo veći od onog što je udobno za korišćenje jednom rukom, da ne istegnete prste u pokušaju da dosegnete do suprotnog gornjeg ugla ekrana. Potrebno je malo kretanja kako biste malo pomerili ruku i nakon toga dosegli neophodan deo. Za ovo morate razviti naviku, četiri ili pet dana je dovoljno. Veličina dijagonale varira od 6,28 do 6,1 inča, u zavisnosti od toga da li računate područja sa leve i desne strane izreza ili ne.

Proizvođač je veoma pametno implementirao ovo: u podešavanjima ekrana možete ga sakriti, jer će se površina na levo i desno od nje ispuniti crnom bojom, zadržavajući opciju prikazivanja obaveštenja. Kao rezultat toga dobijamo sistem koji liči na nešto slično LG-u, ali više organski. Sviđa nam se lokacija elemenata kada je reč o notifikacijama, sve je pristojno po izgledu, osim što zbunjuje prazan prostor u sredini, zašto ne staviti tamo, na primer, ime pesme koja se reprodukuje.

Ekran modela OnePlus 6 se takođe može kalibrisati prema individualnim preferencama, sRGB, DCI-P3 režim, prilagodljivi i prilagođeni režimi su dostupni za samo-određivanje temperature boje. Režim čitanja, noćni režim, podešavanje zuma, koji omogućava odabir veličine elemenata, crno-beli screen saver koji se uključuje kada se telefon uzme sa stola (Ambient Display) nije nestao nikuda. Što se tiče Ambient Display, isključili smo ovo podešavanje, ne vidimo puno smisla u njemu ako ne postoji način za interakciju sa prikazanim elementima na isti način kao što je to urađeno u Motorola pametnim telefonima.

Trajanje baterije

"Staklo nazad! Bežično punjenje?", su pitanja koja će pažljivi čitalac da postavi. Ali ne, u kompaniji OnePlus odlučili su da ne uključe takvu opciju u svoj novi pametni telefon. Ukratko, izražavajući mišljenje predstavnika kompanije, a) ovu funkcionalnost stvarno ne trebaju korisnici b) brže je konvencionalno punjenje. Naravno, rasprava o tome da li je bežično punjenje važno u pametnom telefonu, već dugo zauzima svoje mesto na listi razloga za "sveti rat" na forumima. Naše mišljenje je sledeće: ako postoji brzo punjenje žičnim putem, onda smo spremni da ga upotrebimo i zaboravimo na bežično punjenje. Međutim, postoje i druga mišljenja o ovom problemu.

Prilikom testiranja scenario korišćenja pametnog telefona podeljen je u radni režim i slobodan dan. Radnim danom, korišćenje pametnog telefona počinjalo je u 9h, nakon doručka korišćen je za čitanje vesti i gledanje tweet-ova i postove, a zatim u toku vožnje podzemnom železnicom u trajanju od 40 minuta telefon je korišćen za slušanje muzike preko Bluetooth slušalica. Na poslu je obavljano 15-20 kratkih poziva dnevno, održavana je stalna veza sa društvenim mrežama, Facebook Messenger, WhatsApp-om, a omogućena je i sinhronizacija svega: Facebook, Twitter, Gmail, korporativna adresa, Google Play, dok je režim uštede energije bio onemogućen. Poslovna zgrada gde se vrši testiranje nema dobru pokrivenost mreže, koja često skače od 4G do Edge i nazad, što takođe utiče na vreme rada uz jedno punjenje telefona. U ovakvom načinu upotrebe, baterija OnePlus 6 izdržala je do 22:30 časova, uz oko 4 sata rada ekrana.

Indikatori ugrađenog programa za prikaz parametara baterije prilično su zbunjujući. Uslovi su bili približno isti, a rezultati su se značajno razlikovali. Verovatno je stvar u tome da je baterija sasvim nova i još se nije „zahuktala“. Međutim, ne postoji velika razlika u autonomiji između OP5 i OP6. Ne može se reći da li je ovo dobro ili loše, ali to je zabeleženo u toku testiranja.

Komunikacione mogućnosti

Prijem signala je poboljšan, a prema rečima predstavnika kompanija koje istražuju brzinu mobilnog interneta, Qualcomm Snapdragon 845 procesor u kombinaciji sa staklenim kućištem obezbeđuje do 190 odsto prednosti po ovom pitanju. Zapravo, sve je približno isto. Pomoću Speedtest-a, aplikacija instalirana na OP6 i OP5, naizmenično je testirala brzina veze u sobi i na ulici, a razlika je očigledna.

Pametni telefon odlikuje Bluetooth 5.0 uz podršku većine kodeka. Nedavno unapređenje donelo je nekoliko mogućnosti za rad sa bežičnim slušalicama. Sada možete da uključite slušalice na dolazni poziv, a poziv će se automatski prihvatiti na njima. Takođe, sada sa dolaznim pozivom, izgovara se ID pretplatnika (broj).

Od preostalih komunikacionih mogućnosti, treba zabeležiti NFC, podršku za mnoštvo frekventnih opsega iz celog sveta i četiri satelitska sistema za pozicioniranje.

Kamere

Glavnu kameru odlikuju dva RGB senzora - Sony IMX 519 i već poznati 5T Sony IMX 376K sa rezolucijom od 16 i 20 megapiksela, istim otvorom blende f/1.7 i različitim veličinama piksela (1.22 i 1.0 µm). Pored EIS, Sony IMX 519 je važan za mnoge ljubitelje optičke stabilizacije mobilne fotografije. Dostupno je snimanje video sadržaja u sledećim režimima: 4K pri brzini od 30/60 kadrova u sekundi, 1080p pri brzini od 30/60 kadrova u sekundi, 720p pri brzini od 30 kadrova u sekundi, super-spor video 1080p pri brzini od 240 kadrova u sekundi, 720p pri brzini 480 kadrova u sekundi. Optički zum nije naveden, očigledno zbog gorkog iskustva sa OR5. U okviru softver kamere dodat je režim Google Lens koji vam omogućava da određujete objekte na fotografiji kroz algoritme učenja mašine, kao i opciju za unapređenje lica na slikama snimljenih glavnom kamerom.

Ne može se reći da su fotografske karakteristike neverovatne, ali se kamere suočavaju sa svojim zadacima - detaljno snimanje u toku dana uspeva u većini slučajeva, slike zaslužuju pohvalu. U uslovima nedovoljnog osvetljenja aktivno je sekundarno sočivo: adekvatan prenos boje, minimalna količina „šuma“. Kvalitet fotografija je malo drugačiji od onih snimljenih modelom OnePlus 5T. Istovremeno, rad sistema za fokusiranje ne zaslužuje pohvalu, naročito kada je u pitanju fotografisanje teksta kada je potrebno duže vreme za pretraživanjem izvora osvetljenja i ugla kamere.

Primeri fotografija

Memorija, čipset, performanse

U OnePlus-u 6, u zavisnosti od konfiguracije, nudi 6/8 GB LPDDR4X RAM-a koji radi na brzini od 15,000 Mbps, što je vrlo dobar rezultat. Količina unutrašnje memorije u testiranom uzorku je 64 GB, njena brzina je 651/192 Mbit/s. Ne postoji slot za memorijsku karticu.

Qualcomm Snapdragon 845 (osam jezgara, 4 x 2.8 GHz Kryo 385 Gold i 4 x 1.7 GHz Kryo 385 Silver) trenutno ponosno nosi naslov „vodećeg“ modela, što potvrđuje svojim performansama. Grafika Adreno 630 zaslužuje pohvale u smislu performansi i performansi uređaja. Ljubitelji „zahtevnih“ igara će ceniti besprekoran prikaz slike i odsustvo pregrevanja kućišta. PUBG Mobile „leti“ pri maksimalnim podešavanjima. Tokom testiranja uređaja nije bilo usporavanja niti zaostajanja. Prepoznavanje lica radi veoma brzo, kao na OP5, nema nikakve razlike.

Rezultati sintetičkih testova

OnePlus 6 pokreće Oxygen OS 5.1.9, koji i dalje „stremi“ ka tome da liči na osnovnu verziju Android-a, zadržavajući dodatke za brendove: tamna tema, kolor efekte, kontrola gesta u stilu iPhone X modela i drugo. Na gestove ćete se brzo navići i stvarno su zgodni za upotrebu. U principu, to je i bilo očekivano: samo u ovoj formi se može opravdati korišćenje odnosa prikaza 18: 9/19: 9. Jasno, brzo, logično i bilo bi dobro uporediti sa radom iPhone X, tako nešto nije bilo moguće. Prema recenzijama, Apple-ovo rešenje radi bolje u smislu brzine i vremena odziva interfejsa.

Multimedija

Pametni telefon ima samo jedan zvučnik, na koji se mnogi korisnici žale. Ako niste u previše bučnom okruženju, jačina zvučnika je dobra, zvuk je čist i prijatan za uho ali je i dalje bolje koristiti slušalice.

Što se tiče kvaliteta zvuka u slušalicama, nema primetne razlike u odnosu na OnePlus 5. Testiran je zvuk sa Bose QC35 (sa i bez žice) i žičanim utikačem AKG modela Samsung Galaxy S9 +. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema sa frekvencijama niti je dolazilo do preopterećenja, i ako se sve može otpisati sa Bose-om za izjednačavanje, onda u slučaju AKG-a, svi utisci su potvrđeni.

Utisci

Uopšteno, pametni telefon ostavlja dobar utisak: visokokvalitetni, kontrastni ekran sa vrlo malim okvirima i moderan izrez, sigurne performanse i prihvatljiva autonomiju, dobre kamere za snimanje predivnih slika i zvučnici za jasan prenos glasa prilikom pozivanja. Međutim, bilo je i nekih spornih trenutaka.

Stakleno kućište OnePlus 6 očigledno nije za svakoga, pošto je neophodno stalno brinuti i njemu, a možete ga i ne ispuštati iz ruku, pa će se oštećenja pojaviti. Na određenim tržištima dostupne su i Silk White i Amber Red verzije koje izgledaju veoma zanimljivo.

Sigurno je da će novi odnos strana biti novost za veliki broj korisnika.

Oni koji nisu zadovoljni svojim trenutnim modelom, definitivno mogu u obzir da uzmu OnePlus 6 kao zamenu. Mnogo toga u njemu će vam se dopasti, naročito ako ste već upoznati sa ovim brendom: skladan dizajn i gotovo „fabrički“ interfejs, fleksibilnost podešavanja, veliki broj značajnih tehničkih karakteristika. Možete se odlučiti i za 5T, a tehnički i po izgledu uređaji su veoma slični, pa razlika i nije tako velika.

OnePlus 6 nije vodeći model - nema bežičnog punjenja, ekran je „samo“ Full HD +, dok konkurenti u potpunosti prelaze na 2K i više. U ovom slučaju, može se reći da je model precenjen, što će otežati brendu da postane popularan među običnim korisnicima, a ne među zaljubljenicima u tehnologiju. Model ima jaku konkurenciju, pa možemo pogledati listu za i protiv:

  • Xiaomi Mi 8 - novi vodeći model kompanije sa ozbiljnim mogućnostima da se nametne, 6/64.
  • Asus Zenfone 5Z - veoma snažan uređaj upakovan sa različitim funkcijama, veoma svetlim ekranom koji nudi svu jedinstvenost u teksturiranom staklenom kućištu u varijanti 8/256.
  • Meizu 15 Plus - nudi malo manji ekran, odličnu kameru, ugrađeni DAC, a u ponudi je samo jedna verzija sa 64 GB memorije.
  • Huawei P20 je mlađi brat popularnog vodećeg modela, nešto manje napredniji u smislu tehničkih karakteristika, ali atraktivan za ljubitelje mobilne fotografije.
  • Samsung S8 + - ne gubi popularnost zahvaljujući odličnom ekranu i naprednim fotografskim mogućnostima.
  • OnePlus 5T - dobar pametni telefon sa dobrim karakteristikama.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024