Galaxy J8 2018
2018. godina
6" OLED, 75.8% body
11% 450, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J8 J810 3GB/32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J8 J810 3GB/32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J8 J810 3GB/32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy J8 (2018)

Specifikacije
Dimenzije i masa 159.2 x 75.7 x 8.2 mm, 191 g
Materijali kućišta Plastika
Boje Crna, zlatna, pink, siva, plava
Ekran 6.0 inča, Super AMOLED, 720 x 1480 piksela, odnos stranica 18.5: 9, gustina 274 ppi, Corning Gorilla Glass (nije zvanično potvrđeno)
Operativni sistem Android 8.0, Samsung Experience 9.0 interfejs
Platforma Qualcomm SDM450 Snapdragon 450, osam jezgara 1.6 GHz Cortex-A53, grafika Adreno 506
Memorija 3 GB / 32 GB (korisniku je dostupno 21.4 GB), posvećeni slot microSD kartica kapaciteta do 256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, microUSB 2.0, USB On-The-Go
Mreže GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/1700 (AWS) / 1900/2100, LTE - 2 Nano-SIM
navigacija A-GPS, GLONASS, BDS
Senzori Skener otisaka prstiju (pozadi), akcelerometar, blizine
Glavna kamera 16 MP, f / 1.7, auto fokus + 5 MP, f / 1.9, LED blic, Full HD video snimanje
Prednja kamera 16 MP, f / 1.9, LED blic
Baterija Li-Ion 3500 mAh
Karakteristike FM radio, 3.5 mm konektor, nema NFC, nema brzog punjenja, nema zaštite protiv vode, nema kompas, nema žiroskop

Pozicioniranje

Linija Galaxy J pripada segmentu uređaja za nezahtevne korisnike. Očigledno ne možemo pozicionirati J8 na taj način, ako krenemo od brojeva, obzirom da bi pomenuti model trebalo da bude bolji od J7. Međutim, ovaj drugi poseduje NFC, Always-on-Display i Samsung Pay.

J8 - je sličan modelu J6, ali poseduje bolju kameru i veći ekran. Verujemo da ovaj pametni telefon može privući one kojima je potreban veliki i dobar ekran, glasan zvuk i dobra kamera.

Međutim, teško je preporučiti J8 za kupovinu, jer ne živimo u vakuumu i na tržištu ima mnogo konkurenata sa karakteristikama koje nisu gore, ili su još bolji, i po atraktivnijim cenama, ali ćemo o konkurentima govoriti u posebnom odeljku.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Pametni telefon ima zanimljiv dizajn. Veliki je (ekran je dijagonale 6,0 inča i dugačak 16 cm), debljine 8,2 mm i težak 191 g. Neverovatno je, ali istovremeno ima odličnu ergonomiju i lako se može upravljati jednim rukom. Kvalitet izrade je odličan: nema škriputavih zvukova, pucketanja, ne uvija se. Kada je reč o dodiru i spoljnom izgledu izaziva pozitivne vibracije. Mislimo da je to zbog veličine pametnog telefona. Slične emocije prouzrokuje iPhone 8 Plus svojom veličinom ili vodeći modeli kompanije Sony.

Pametni telefon je napravljen od plastike. Ovde je kompletna gama boja u kojima je uređaj dostupan a mi smo dobili ljubičasti aparat (u centru) za testiranje.

Zadnja strana i okviri su napravljeni od plastike, ali nisu iz jednog dela. Kako smo shvatili reč je o elementu dizajna, i ide uz pametni telefon. Takođe stvara iluziju da je okvir izrađen od aluminijuma. Plastika je dobrog kvaliteta. Bili smo veoma grubi prema pametnom telefonu i nosili smo ga u glavnom odeljku ruksaka sa ključevima i torbicom. Nije bilo nikakvih tragova i ogrebotina.

Sa desne strane nalazi se taster za uključivanje i zvučnik. Reč je o jedinom zvučniku, ali, prema Samsungu, podržava Dolby Atmos tehnologiju. O ovome ćemo vam reći više detalja u odeljku "Utisci".

Sa leve strane su dva tastera odgovorna za regulaciju jačine zvuka, kao i dva slota za dve SIM kartice i microSD karticu.

Na gornjem kraju našeg primerka nalazi se etiketa koja ukazuje da je u pitanju primerak za testiranje i koju nije bilo šanse odlepiti.

Sa donje strane se nalaze microUSB konektor, mikrofon i 3,5 mm konektor.

Na zadnjoj strani uređaja su dva foto modula, skener otiska prsta. Generalno, skener nije loš, ali uređaj kada stoji na ravnoj površini se ne oslanja na njega već na objektiv. Natpis Samsung je ugraviran. U pitanju nije najbolje rešenje, pošto se u njemu skuplja prašina.

Sa prednje strane je prednja kamera sa LED blicem.

Ekran

Ekran pametnog telefona je veliki – 6.0 inča. Rezolucija je 1440x720 piksela, što nije mnogo. Osvetljenost ekrana nije loša, pri čemu sa telefonom možete raditi i pod sunčevim zracima.

Jedan od problema je što nema senzora osvetljenja, tako da morate samostalno da menjate osvetljenost. Postoji posebna opcija koja postavlja ekran na 15 minuta na maksimalnu osvetljenost, što nije moguće ostvariti u ručnom režimu.

Nismo mogli da osvetljenost ekrana proverimo putem instrumenata, tako da nažalost možemo ga samo vizuelno oceniti, upoređujući ga sa Meizu 15 Lite, za koji proizvođač tvrdi obezbeđuje 500 nita osvetljenja i stvarno daje 490. Kod maksimalne osvetljenosti u režimu rada na otvorenom ekran modela J8 je svetleo moćnije. Mislimo da nećemo pogrešiti ako kažemo da je vrednost blizu 550 nita. Ručnim podešavanjem osvetljenost možete podesiti na 350-400 nita. Ovo su prilično dobri indikatori. U odnosu na većinu konkurenata, telefon će se isticati osvetljenošću ekrana.

Ekran ima odlične uglove vidljivosti, boje se ne iskrivljuju. Postoji puno opsega podešavanja za uređaje koji imaju AMOLED ekrane koji uzrokuju konfuziju kod korisnika. Moguće je ne samo koristiti prethodno kreirana podešavanja, već i samostalno uspostaviti ravnotežu, prilagođavajući toplotu i miks boja.

Ako pogledate ekran iz blizine, pod nekim uređajem za uvećanje, možete videti njegovu strukturu. Posebno smo napravili krupni plan, pošto ne znamo kako se ovo može drugačije videti čak i držeći ekran veoma blizu očiju.

Iako je ekran super AMOLED, telefon nema funkciju Always On Display.

Baterija

Baterija je jedna od prednosti ovog pametnog telefona. Njen kapacitet je 3500 mAh i omogućava dosta dug rad.

Testiranje autonomije uređaja sa AMOLED ekranima je impresivan doživljaj. Započeli smo test trajanja baterije pri video reprodukciji uveče. Ujutru je pametni telefon još uvek reprodukovao sadržaj, vratili smo se sa dnevnih aktivnosti, reprodukcija je koš uvek trajala. Ukupno je baterija obezbedila 21 sat rada ekrana pri maksimalnoj osvetljenosti i jačini zvuka.

Igre brže troše bateriju. Od 90% do nule, pametni telefon je ispražnjen za 10 sati. Shodno tome, ako je na početku bilo 100%, onda bi punu bateriju igre ispraznile za 11 sati.

U svakodnevnom radu, pametni telefon obezbeđuje 2-3 dana rada uz 8-10 sati rada ekrana. Najjednostavniji način za pražnjenje baterije pametnog telefona je distribucija interneta sa 4G preko Wi-Fi hotspota. Ovde, čak i sa isključenim ekranom, maksimalno možete dobiti 6 sati rada.

Baterija se puni za 2,5 sata. Kao nedostatak možemo napomenuti nepostojanje brzog punjenja, iako ga čipset podržava.

Memorija, čipset, performanse

Telefon je baziran na pristojnom hardeveru. Tu je Snapdragon 450 - predstavljen u leto 2017, baziran na 14 nm tehnologiji. Njegove glavne prednosti, prema Qualcomm-u, su energetska efikasnost i foto komponenta sa fokusom na portret fotografiju.

Test u AnTuTu ne pokazuje najbolje rezultate:

Još malo rezultata sintetičkih testova

Brzina memorije pametnog telefona je prosečna:

Zanimljivo je da upravo predstavljenu igru Asphalt 9 sa odličnom grafikom možete igrati na visokim postavkama. Video se snima korišćenjem vlasničkog uslužnog programa kompanije Samsung koji se zove Game Launcher.

O performansama, možemo reći da bi bilo bolje da Samsung ne kaže kakav hardver je ugradio. Gledajući na listu karakteristika, očekujete da ne dobijete uređaj naročitih performansi. Međutim, sve radi iznenađujuće brzo. Nema zastajanja i kočenja rada. Sve igre i aplikacije se pokreću bez problema

Opcije povezivanja

Kao telefon ovaj uređaj radi dobro. Zvuk zvučnika je dobar, kako u normalnom razgovoru, tako i u hands-free režimu. Postoji smao jedan mikrofon, bez funkcije za smanjenje šuma. Ovo je minus, jer su odnedavno u modelima za nezahtevne korisnike prisutni takvi mikrofoni. Oni, međutim još uvek ne funkcionišu sjajno tako da još treba na njima da se radi.

Wi-Fi je dostupan samo sa b / g / n standardnima, bez verzije "ac" i dva opsega.

Ali ovo su sitnice, glavni nedostatak ovog modela je nepostojanje NFC-a. Naravno, neko će reći da mnogo skuplji Meizu 15 Plus nema NFC, a Samsungov model je daleko jeftiniji, ali NFC je neophodan, pošto svi ključni konkurenti imaju tu funkciju.

Takođe u nedostatke moramo da ubrojimo i odsustvo MST čipa. Po našem mišljenju, dostupnost Samsung Pay može postati jedna od ključnih prednosti uređaja. Relativno niska cena pametnog telefona u kombinaciji sa Samsung Pay pretvorila bi pametni telefon u odličan gadžet za odmor. Ne morate nositi tašnu, možete platiti svuda gde je moguće platiti karticama.

GPS je dostupan u okviru ovog modela. Galaxy J8 sigurno može da obuhvati 25 satelita u isto vreme. Sve radi dobro, tu i tamo se javi poneki mali problem, ali ništa krucijalno. Pametni telefon nema kompas. To je prisustvo takozvanog magnetometra koji je neophodan, tako da se na Google mapama kada se pomerate na pametnom telefonu pokazuje sever kako se okrećete. Ovo nije značajan detalj, ali može biti vrlo korisno kada se nađete u nepoznatom prostoru.

Kamera

Nakon baterije, kamera je drugi vrlo dobar detalj ovog pametnog telefona. Ovde su instalirana dva foto modula. Drugi je odgovoran za bokeh efekat i dubinu. Kombinacija rezolucija je 16 + 5 MP:

Zaista nam se svidelo kako kamera snima. Na primer, pogledajte kako je izuzetno bilo lako snimiti maslačak u Botaničkoj bašti. Po našem mišljenju, zamagljivanje se ispostavilo skoro savršeno i nije gore nego kod modela One Plus 6.

Još jedan primer fotografije sa zamućenjem. Ovoga puta kamilica:

I evo primera kada nije kompletna pozadina zamućena. Očigledno je crveni automobil veoma lepo ispao na ovoj fotografiji.

Evo kako izgleda plod kakaoa. Jedini primerak u celoj Botaničkoj bašti, pod budnim okom čuvara.

Pod normalnim osvetljenjem, snimci su dobri. Na primer, bili smo iznenađeni kada smo na fotografiji mogli da pročitamo da se veliki vodeni ljiljani zovu Viktorija:

Ovde ne znamo šta je na slici ali kvalitet slike je prilično dobar.

Nekoliko primera fotografija:

Kamera je u stanju da napravi dobre snimke u teškim uslovima. Na primer, evo nekoliko fotografija sa prezentacije Xiaomi, gde je bio polumrak:

Ovaj pametni telefon se odlično snašao sa neonskim znacima:

Ili ako želite da napravite sliku voznog reda u tami stanice:

Snimci snimljeni u toku noću nisu tako dobri. Nisu za štampanje, već za Instagram:

Kamera za snimanje „selfi“ fotografija ima blic, ali je pod znakom pitanja njena učinkovitost sa razdaljine prilikom snimanja ovakvih fotografija kada su vam ruke ispružene. „Selfi“ fotografije nisu loše, dostupna je opcija zamućenja slike i veliki broj zanimljivih stikera.

Utisci

U Samsung pametnim telefonima preko Android-a je instaliran vlasnički Samsung Experience korisnički interfejs. Nekome se sviđa čist Android, nekome Xiaomi MIUI ili EMUI kompanije Huawei, ali veliki je i broj onih koji više vole opciju obezbeđenu od strane Samsung-a.

Svi proizvođači sada imaju slične opcije, a Samsung-ov korisnički interfejs se više ne razlikuje po jedinstvenim funkcijama kao ranije – različitim mogućnostima ekrana, opcijom da se odmah nacrta nešto na ekranu, itd. Međutim, Samsung i dalje nudi najviše i sve je jednostavno, logično i intuitivno. Na sličan način su organizovane i funkcije na MacBook-ovima. Čudno je to što i ostali proizvođači nisu krenuli istim putem. Na primer, Samsung ima izvanredan intuitivan gest za snimak ekrana – prevučete dlan preko ekrana. Kod OnePlus 6 modela potrebno je prevući 3 prsta oko ekrana. Ima tu još mnogo pitanja. Zašto je to tako učinjeno? Šta u tom slučaju da radimo sa četvrtim prstom?

Kada koristite uređaje drugih proizvođača, dobijate utisak da su mnoge funkcije njihovih brendiranih korisničkih interfejsova izmišljene za lepotu. U Samsung-u, naprotiv, sve je zamišljeno za produktivan rad. Mnogo je stvari koje utiču na celu sliku.

Na primer, sigurno je da se nikada nećete umoriti od ljubavi prema ugrađenim rečnicima kod MacBook modela, koji prevodi reči u bilo kom programu dok su kod Samsung-a dostupni ugrađeni besplatni rečnici.

Još jedna prednost Samsung Experience jeste to da je korisnički interfejs identičan na svim uređajima. Bilo da je u pitanju najmoderniji vodeći model S9 +, niskobudžetni J8, Tab S4 tablet ili stari Galaxy S6, svuda je isto korisničko iskustvo, zahvaljujući čemu se može bez problema raditi na bilo kom od navedenih uređaja.

Mada su primetne neobične izmene kod Samsung-a koja se ogleda u tome da se beleške u okviru korporativne aplikacije ne čuvaju u uobičajenom .rtf pa ni .doc formatu već u nerazumljivom .sdoc formatu.

Bitno je razumeti da kada je u pitanju Samsung Experience i Samsung, nije bitno koji uređaj imate. Tehničke karakteristike i kvalitet fotografija mogu se razlikovati, ali svuda ćete dobiti isto korisničko iskustvo po pitanju funkcije i brzine.

Za sigurnost su odgovorni skener otiska prstiju i funkcija prepoznavanja lica. Nema nikakvih žalbi u vezi sa radom. Radi brzo i efikasno.

Postoji brendirana prodavnica sa temama. Takođe, postoji očigledna opcija da sakrijete broj novih obaveštenja na ikonama aplikacije.

Samsung Galaxy J8 ima veliki ekran, na kojem je moguće komotno pogledati film. Za to je zaslužan i zvuk sertifikovan od strane Dolby Atmos. Mada, treba priznati da je za Dolby Atmos potrebno mnogo zvučnika, kao što nudi tablet Tab S4 koji ima 4 zvučnika.

Zapravo, za razliku od višekanalnog zvuka 5.1 ili 7.1, Atmos obećava fenomenalni doživljaj i tzv. 3D-zvuk. Samsung Galaxy J8 ima samo jedan zvučnik, ali ima i Dolby sertifikat. Na zvaničnoj prezentaciji se navodi da Atmos nije vezan za dinamiku, već se radi o algoritmu prenosa, te preuzimanje multi-gigabajtnih filmova nije neophodno, pošto postoji dosta naslova sa Dolby Atmos-om. Generalno, bioskopski Dolby Atmos je deseto-kanalni zvuk, pa i dalje važi pravilo što više zvučnika, to bolje. Međutim, Atmos može biti obezbeđen i preko slušalica. Na primer. Ako je ranije radi iluzije letenja helikoptera u blizini gledaoca zvuk dobijen preko odabranog zvučnika, sada se kreira 3D scena i zvuk se stavlja na nju a njegova jačina se podešava u zavisnosti od udaljenosti od korisnika koji se podrazumevano nalazi u centru. Shodno tome, ako je zvuk ispravno snimljen, Dolby Atmos se može ponovo reprodukovati čak i na jednom zvučniku. Naravno, to neće biti tako impresivno kao u bioskopu, ali je i dalje bolje od standardnog stereo zvuka.

Čudno je to što je Samsung štedeo na senzorima. Odsustvo kompasa u mapama je frustrirajuće, kao i gubitak svetlosnog senzora ili žiroskopa. Nestanak poslednjeg, najverovatnije, nećete primetiti, jer je uglavnom potreban u igricama.

Uređaj je ostavio prilično čudan utisak. Da se uređaj gleda onako, na slepo što se kaže, sigurno bi svako rekao da je u pitanju odličan pametni telefon. Model čija baterija može dugo da izdrži, koji nudi dobru kameru i koji odlično staje u šaku. Ali, sigurno je da je ovaj model daleko precenjen. Mnogo je bolje rešenje odlučiti se za skuplji Galaxy S7, koji je još uvek dostupan na tržištu. Što se tiče produktivnosti, kvaliteta fotografija i korisničkog iskustva, čak i stariji vodeći modeli imaju veliku šansu.

Cene i konkurencija

ASUS ZenFone Max Pro M1

ASUS je odlična prilika. Ima moćniji čipset, tu je NFC, nudi veću rezoluciju ekrana, komplet senzora (žiroskop, kompas, svetlosni senzor), a ima i opciju brzog punjenja.

Međutim, on apsolutno gubi u poređenju sa J8 kada je u pitanju kvalitet fotografije. Trajanje baterije je približno isto, što je čudno, jer ASUS ima 5000 mAh bateriju, a Samsung ima samo 3.500 mAh.

Xiaomi Redmi 6 i drugi Xiaomi uređaji

. Poseduje sličan hardver.Samsung se fokusirao na optimizaciju softvera i brzine, kao i najbolji kvalitet fotografija i video zapisa. Na strani Xiaomi je i cena.

Slično se može reći i za sve druge uređaje kompanije Xiaomi. Samsung se može pohvaliti softverom, radom algoritma koji se koristi za fotografije kao i ukupnom brzinom. Samsung je u mogućnosti da pruži maksimum. Međutim, Xiaomi se razvija sa skokovima, tako da je verovatno da će za godinu i po ili dve preći Samsung po tom pitanju.

Nokia 6.1

Nokia je nešto skuplja, ali se u skoro svim pogledima može takmičiti sa Samsung-om. Ona je snažnija, ima čist Android, dobar fotoaparat (1 foto-modul), komplet senzora, a tu je i NFC, kao i kućište izrađeno od metala koje odlikuje stilizovani izgled.

Samsung osvaja svetlinom ekrana, trajanjem baterije i kvalitetom fotografija (2 fotomodula i bolji algoritme obrade).

Kao rezultat toga, može se reći da Samsung ima dobar kvalitet softvera, izvrsnu bateriju i kameru koja ga čini prvim među jednakima. Međutim, cena uređaja je precenjena. Pre godinu dana to bi i bilo moguće jer je konkurencija bila uspavana ali danas proizvođači donose zanimljiva rešenja po pristupačnijim cenama. Za uspešnu konkurenciju Samsung bi trebao ponuditi jedinstvena rešenja, jer se trenutne cene ničim ne mogu opravdati.

Huawei P20 Lite

Interesantan je i model kompanije Huawei koji za razliku od Samsung Galaxy J8, nudi NFC, kompletan set senzora, a ekran i kamera su bolji i čipset je snažniji.

Pametni telefon je kontroverzan. Dobar je, ali ne po trenutnoj ceni, pa ako ga želite, onda bi možda bilo najbolje da sačekate dok cena ne padne. Od najkompletnijih ponuda preporuka je da obratite pažnju na pristupačni Nokia 6.1 model.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024