Mi Mix 3 2018
2018. godina
6.39" OLED, 85% body
33% 845, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
18W, 3200 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 24MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi Mix 3 6GB/128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi Mix 3 6GB/128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi Mix 3 6GB/128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi MIX 3

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Bežični punjač

Sećamo se vremena kada su Xiaomi pametni telefoni bili opremljeni samo osnovnim setom koji podrazumeva punjač + kabl, dok je punjač bio prilično jeftin, bez podrške za brzo punjenje. Tih dana je čak bilo reči o tome da kompanija planira da odustane čak i od punjača. Na sreću, od tada, promene su otišle u sasvim drugom pravcu, pa je kompanija ubacila silikonske futrole u pakovanja Xiaomi uređaja dok je kod Mi MIX 3 dostupan bežični punjač. I to je zaista sjajno jer to znači da je kompanija prestala da štedi na takvim sitnicama. Sigurno je da će krajnji korisnici ceniti sve prednosti takve konfiguracije, ali ako nema bežičnog punjenjača, onda ga neki korisnici možda neće uopšte koristiti. Sa Mi MIX 3 se ne isporučuje futrola, ali to je više povezano sa složenošću njene proizvodnje nego sa odlukom kompanije Xiaomi da uštedi.

Specifikacije
Dimenzije i masa 157.9 x 74.7 x 8.5 mm, masa 218 grama
Materijali kućišta Aluminijumski okvir, keramički panel
Ekran 6.39 inča, 2340 x 1080 piksela, Gorilla Glass 5, Super AMOLED, PPI 403
Operativni sistem Android 9.0 + MIUI 10
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 845, osam jezgara, (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver), Adreno 630
Memorija 6 + 128 GB, nema slota memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 LE, aptx HD, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor
Glavna kamera 12 MP (široka), f / 1.8, 1 / 2.55 ", 1.4&mikrometra, Dual Pixel PDAF, optička stabilizacija 12 MP (zum), 1 / 3.4", 1.0&mikrometra
Prednja kamera 24 MP, 1 / 2.8 ", 0.9&mickrometra + 2 MP (senzor dubine)
Baterija 3200 mAh, brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 4.0 (18 W), brzo bežično punjenje (10 W)

Pozicioniranje

Ako je Xiaomi Mi 8 jedinstveni vodeći model kompanije, onda je Mi MIX linija polazna tačka za testiranje novih tehnologija. Novi materijali, nove tehnologije, novi ekrani i, naravno, novi klizni mehanizam, ako govorimo o najnovijoj generaciji. Koristeći primer Mi MIX-a, kompanija isprobava različite inovacije a zatim procenjuje kako su prihvaćeni od strane publike. A kupci Mi MIX modela su oni najodaniji fanovi kompanije Xiaomi, koji žele da dobiju sve inovacije među prvima i istovremeno su spremni da daju aktivne povratne informacije. Međutim, Mi MIX ne treba uzeti kao sirovu, nedovršenu verziju. Na osnovu testiranja, može se reći da sve tri generacije podrazumevaju pametne telefone koji nisu lošiji od običnih Mi modela, pa čak ih na neki način i nadmašuju.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Keramičko kućište je dugo bio znak linije Mi MIX, pa je i u okviru treće generacije poklopac takođe izrađen od keramike. Pored klasičnog crnog, u prodaji će biti dostupne i verzije plave i zelene boje. Model zelene boje zaista izgleda sjajno, odabrana je odlična nijansa. U isto vreme uređaj je zadržao strogost kada je reč o izgledu, ali se ne čini da je reč o nekom jeftinom uređaju, već naprotiv, odaje utisak ozbiljnog i čvrstog uređaja.

Sa desne strane nalaze se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje, a tu je i slot za dve nanoSIM kartice i taster za pokretanje glasovnog pomoćnika. Akcija na tasteru može biti konfigurisana, ali samo iz opcija predloženih u okviru MIUI.

Ispod možete videti spoljni zvučnik, Type-C port i glavni mikrofon, a sa gornje strane nalaze se dodatni mikrofon i zvučnik za slušalicu koji je skriven u samoj ivici kućišta.

Skener otiska prstiju je instaliran na zadnjem panelu i radi brzo.

Sada nekoliko reči o mehanizmu klizača. Xiaomi je odlučio da iskoristi ovu opciju tako da ekran pametnog telefona zauzima maksimalnu površinu prednjeg dela i nema nikakvih izreza. Stvarno izgleda neobično, ali čini se da dodatnih par milimetara ne bi negativno uticalo na uređaj, ali sigurno je da postoji veliki broj onih koji ne bi voleli da se zamajavaju sa klizačem.

Ponekad je teško otvoriti klizač, jer prednja strana ima oleofobni premaz, pa umesto otvaranja pametnog telefona, palac sklizne na dole. Štaviše, dizajn klizača je suprotan onome koji se koristi kod modela sa tasterom. Kod modela sa tradicionalnim klizačima je suprotno, pomerate prednju polovinu gore, a kod Mi MIX 3 na dole. Sigurno je da će ovakvo rešenje u prvo vreme dovoditi do zabune po pitanju toga kako mehanizam funkcioniše.

U okviru druge polovine skriven je dvostruki modul kamere sa prednje strane. Za one koji retko snimaju "selfi" fotografije pa je kompanija osim osnovne, dodala još nekoliko opcija klizaču. Na primer, možete da primate pozive preko klizača. Druga opcija je brzo pokretanje kontekstnog menija sa otvorenim klizačem. Takođe, u okviru podešavanja možete podesiti zvuk animacije kada se otvara.

Mi MIX pametni telefoni su oduvek bili debeli i teški, delom zbog upotrebe keramičkog kućišta, a delimično (u slučaju MIX 3) zbog kliznog mehanizma. Onima koji vole tanje i lakše uređaje neće biti ugodno da MIX 3 aparat dugo drže u ruci, ali sigurno je da postoje i oni korisnici koji vole ovakve pametne telefone. Ono što je očigledno je da je Mi MIX 3 tanji i lakši od svojih prethodnika. Njegove dimenzije su 157.9 x 74.7 x 8.5 mm, a ukupna masa iznosi 218 grama.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6.39 inča
Rezolucija ekrana 2340 x 1080 piksela
PPI value 403
Tip matrice AMOLED
Zaštitni sloj Gorilla Glass 6
Olefobni sloj Da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Ovaj pametni telefon koristi AMOLED matricu visokog kvaliteta, koja minimizira nedostatke takvih ekrana. Na primer, „zelena“ je skoro nevidljiva kada gledate belu pozadinu pod uglom, lomljivost fontova je takođe neprimetna, a i sama skala boja je zasićena, ali nema osećaja preteranog kontrasta. Oleofobni premaz je veoma dobar, prst klizi lako i prirodno po površini stakla.

Ako želite, u podešavanjima ekrana, možete smanjiti rezoluciju na 720p, ako želite da produžite vreme rada pametnog telefona. Ovde postoji režim odvojenog čitanja sa veoma fleksibilnim podešavanjem, a na minimalnim vrednostima teško ćete primetiti žutilo. Pametni telefon može da reprodukuje HDR video sadržaje i da vas upozori kada će se režim čitanja isključiti.

Podešavanja tastera za navigaciju su dostupna u posebnom odeljku “Limitless Screen”, gde možete da ih menjate ili isključite u potpunosti, zamenjujući ih gestovima preko celog ekrana. Kada koristite pokrete za prevlačenje od dna do vrha, to će dovesti do toga da se vratite na glavni ekran, isti pokret ali sa držanjem prsta će otvoriti poslednje korišćene aplikacije, a horizontalno prevlačenje sa leva na desno će vas vratiti u prethodni meni. Konzervativni korisnici će sigurno isključiti ove gestove. Usput, u okviru novog MIUI 10 ažuriranja, dizajn tastera na ekranu se promenio i sada izgledaju kao fabrički Androidu.

Baterija

Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3200 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim uključen) 16 sati
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, ekran isključen, WiFi uključen) 2%

Kada se koristi mobilni Internet, kada je omogućena sinhronizacija, prilikom čitanja društvenih mreža i surfovanja internetom uz maksimalnu osvetljenost i 75 odsto napunjenosti pametnog telefona, baterija će vam omogućiti oko pet sati rada ekrana. Prilikom testiranja, to je bilo tačno dva dana rada, a ako aktivnije koristite uređaj, možete računati na pet sati rada ekrana.

Pametni telefon podržava Qualcomm Quick Charge 4.0 brzo punjenje. Za potpuno punjenje potrebno je oko 90 minuta. Tu je i podrška za bežično punjenje, kojem je potrebno oko dva i po sata za potpuno punjenje baterije. Vreme trajanja baterije je definitivno jedan od aduta Mi MIX 3 modela.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
Procesor Osam jezgara, 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver
Video akcelerator Adreno 630
RAM 6 GB
Interna memorija 128 GB
Slot memorijske kartice Ne

Pametni telefon koristi dobri stari SD845 koji nam je poznat iz vodećih modela drugih kompanija. Čipset se dobro pokazao u svim prethodnim scenarijima upotrebe, a takođe dobro radi u Mi MIX 3. Velika količina RAM-a vam omogućava da ne brinete da će se neka vrsta minimizirane aplikacije zatvoriti zbog nedostatka iste, a prostrani interni disk će delimično kompenzovati nedostatak slota za memorijsku karticu. Treba napomenuti da se pametni telefon jako zagreva prilikom igranja igara. Nažalost, prelepa slika zahteva žrtvu.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth da, 5.0, A2DP, aptX HD, LE
GPS Prvo pokretanje za oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 dve SIM kartice, jedan radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne

Smart telefon podržava najnoviju verziju Bluetooth-a, sve moderne Wi-Fi standarde, ima i Dual-GPS funkciju koja poboljšava tačnost lokacije. Nije primećena velika razlika između MIX 3 i drugih vrhunskih pametnih telefona, budući da pametni telefoni sada nemaju problema sa GPS-om. Sjajno je što uređaj ima NFC za Google Pay i podršku za bežično punjenje. Proizvođač je odlučio da odustane od infracrvenog porta, i to je minus, jer su korisnici navikli da ga viđaju u Xiaomi pametnim telefonima.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 12 MP (široka), f / 1.8, 1 / 2.55 ", 1.4 mikrona, Dual Pixel PDAF, optička stabilizacija 12 MP (zum), 1 / 3.4", 1.0 mikron
Prednja kamera 24 MP, 1 / 2.8 ", 0.9 mikrona + 2 MP (senzor dubine)

Sada o prednostima kamere. Uređaj koristi dvostruki modul, glavna kamera ima optičku stabilizaciju, video snimanje u 4K rezoluciji je podržano, pored toga, super slomo režim snimanja je dostupan u FHD @ 960FPS. Snimanje video sadržaja zaslužuje pohvalu, a Mi MIX 3 beleži sjajne rezultate po ovom pitanju dok je slika jasna, što možete videti u okviru dva data primera.

Snimanje u toku dana ne treba posebno komentarisati, već prelazimo na snimanje u uslovima slabijeg osvetljenja. U okviru datih primera možete primetiti određeno treperenje na slici. U večernjim satima i u uslovima veštačkog osvetljenja možete dobiti dobre snimke, ako je slika više ili manje statična. Kada su u pitanju pokretni objekti, nažalost, slika nije dobra. Niže su dati primeri bez zumiranja i dvostrukog zuma.

Portreti uspevaju dobro, čak i ako fotografišete u slabo osvetljenoj prostoriji.

Isto važi i za kameru za snimanje "selfie" fotografija, a posebno je zanimljiv bokeh efekat koji koristi dual front kamera.

Interfejs kamere je standard za MIUI. Različiti načini rada su dostupni kod horizontalnog prevlačenja. Podešavanja vezana za pozive se nalaze u gornjem desnom uglu.

Multimedijalne karakteristike

Pametni telefon ima jedan mono zvučnik, glasan je i relativno visokog kvaliteta, ali naravno, on je lošiji od stereo zvučnika u drugim uređajima. Kvalitet zvuka preko slušalica je dobar, nije ništa lošiji od drugih vodećih pametnih telefona. Tokom poziva, vi i vaš sagovornik ćete se savršeno čuti. Uzgred, MIUI ima ugrađenu opciju snimanja.

Softverske karakteristike

Uređaj pokreće Android 9.0 i MIUI 10. Ažurirani korisnički interfejs je postao koncizniji i prijatniji a takođe su ispravljene i dosadne greške kao što je nepostojanje indikatora numeričkog prikaza statusa baterije za uređaje sa izrezom (nebitno za MIX 3).

Utisci

Pre početka prodaje bilo je moguće prednaručiti model sa određenim poklonima po povlašćenoj ceni. Uprkos nešto višoj ceni, ovi pokloni su i dalje dostupni: zajedno sa pametnim telefonom dobićete i bežični Mi Band 3 i bežične Sony slušalice.

Utisci su uglavnom pozitivni: odličan ekran, dobro vreme rada, podrška za NFC kao i bežično punjenje. U isto vreme, potrebno je napomenuti da je sada pametni telefon deblji i teži u poređenju sa konkurentskim modelima te da korišćenje mehanizma klizača zahteva određeno vreme za navikavanje i određenu spretnost.

U ovom trenutku model ima dva konkurenta. Prvi je, naravno, Huawei Mate 20 Pro, koji je zanimljiviji zbog trostruke kamere, odličnih noćnih snimaka i jasnije rezolucije ekrana. Postavlja se pitanje da li je to sve opravdano daleko višom cenom. To svako odlučuje za sebe.

Drugi konkurent je Samsung Galaxy S9 koji ima bolju kameru i mini-priključak za slušalice, kao i ekran veće rezolucije.

iPhone nećemo ubrojati među konkurentske modele iz dva razloga. Prvo, trenutni vodeći Apple modeli su mnogo skuplji. Drugo, ljudi koji ih kupuju, po pravilu, već su odlučili o operativnom sistemu, pa je malo verovatno da će čak i niža cena i bolje karakteristike da ih ubede da promene mišljenje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024