Honor 10 Lite 2018
2018. godina
6.21" LCD, 83.1% body
14% 710, Android 9
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3400 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 24MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 10 Lite 4GB/64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 10 Lite 4GB/64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 10 Lite 4GB/64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Honor 10 Lite

Specifikacije
Procesor Hisilicon Kirin 710 (12 nm), Octa-core (4x2.2 GHz Cortex-A73 i 4x1.7 GHz Cortex-A53), grafika Mali-G51 MP4
Operativni sistem Android 9.0 (Pie), EMUI 9 interfejs
Memorija 3 GB / 32/64 GB, kombinovani microSD slot kapaciteta do 512 GB
Ekran 6.21 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, 19.5: 9 odnos stranica, 415 ppi gustina
Baterija Li-Po 3400 mAh, brzo punjenje 5 V / 2 A 10 W
Glavna kamera 13 MP, f / 1.8, 26 mm (široki ugao), PDAF + 2MP, senzor dubine, 1080p video snimanje @ 30 / 60fps
Prednja kamera 24 MP, f / 2.0, 26 mm, široki ugao), 0.9 mikrona
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE (LTE Cat 4, 150 Mbps; LTE FDD Band 1/3/5/7/8/20), Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC, microUSB 2.0 sa USB On-The-Go karakteristikom
Senzori Skener otisaka prstiju, (sa zadnje strane), akcelerometar, žirokop, senzor blizine, kompas, senzor osvetljenja
Drugo 3.5 mm priključak, FM radio, NFC, uz telefon se dobija zaštitna folija za ekran
Materijali Plastika
Boje svetlo plava, plava, crna
Dimenzije 154.8 x 73.6 x 8 mm, masa 162 g

Pozicioniranje

Pozicioniranje Honor 10 Lite modela najbolje odražava jedna reklama u kojoj, grupa mladih ljudi traži od sredovečnog muškarca da ih fotografiše. Čovek uzima pametni telefon i pokušava da ih fotografiše, ali u stvari očajnički snima selfije. Tako odmah postaje jasno da je telefon prvenstveno namenjen mladim ljudima koji vole da budu fotografisani, ali u isto vreme pametni telefon ima odličnu selfi kameru.

Huawei takođe promoviše pametni telefon kao uređaj sa pametnom selfi kamerom za sve kojima je potreban.

Generalno, 2018. godinu obeležila je agresivna ekspanzija Huawei-Honor brendova na svim frontovima. I generalno, bila je uspešna u smislu zauzimanja tržišnog udela, pri čemu je Huawei pretekao Apple i skoro je na istom nivou kao i Samsung. I Honor 9 je postao 2018. najprodavaniji pametni telefon u srednjem segmentu cena.

Honor 10 Lite je dobar uređaj, ali Huawei / Honor brendovi predstavljaju toliko telefona da se pitate gde je kraj. Na primer, Honor 10 Lite je jednostavnija verzija Honor 10, koji se, opet, može nazvati jednostavnijom verzijom Huawei P20. Ali generalno, veza između Honor 10 i Honor 10 Lite je samo u nazivu. U stvari, Honor 10 Lite je samostalan uređaj, gotovo ništa slično starijem modelu.

U teoriji, Honor 10 Lite je namenjen mladim ljudima koji žele pametan i moćan smart telefon sa naprednom selfi kamerom po pristupačnoj ceni. U praksi, ovo je odličan telefon u smislu odnosa cene-tehnologije-kvaliteta.

Izgled

  • Gornji kraj: mikrofon za smanjenje buke, slot za dve nano SIM kartice, jedan je kombinovan i u njega se može smestiti microSD kartica kapaciteta do 512GB.
  • Donji kraj: 3.5 mm priključak, mikrofon, microUSB 2.0 priključak sa USB On-The-Go funkcijom, zvučnik
  • Leva strana: nema elemenata
  • Desna strana: tasteri za uključivanje i regulaciju jačine zvuka
  • Prednji panel: IPS LCD ekran dijagonale 6.21 inča plus zaštitni film, 24MP kamera, zvučnik
  • Zadnji panel: skener otiska prsta, 13MP kamera + 2MP (senzor dubine), LED blic / lampa

Smart telefon izgleda odlično. Gledajući ga, nemoguće je reći da je to uređaj nižeg cenovnog segmenta. Honor brend je kreativno pristupio kreiranju zadnjeg panela. Zbog toga nećete odmah pogoditi da li je to plastika ili staklo.

U početku smo se bojali da će se plastika lako izgrebati. Tokom perioda testiranja od početka februara telefon je stalno bio uz nas u rancu, u koferu. Ogrebotine se nisu pojavile. Ogrebotine, istina veoma male će se pojaviti tek ako zaista izgrebete zadnji panel oštrim predmetom. Te ogrebotine opet gotovo da nisu vidljive već ih samo možete napipati noktom.

Prema tome, zaključak je jednostavan. Zahvaljujući svetlucavoj teksturi zadnjeg panela, ogrebotine nisu vidljive. Međutim, sa tvrdim objektima (kao što su ključevi), pametni telefon je najbolje da se ne nosi. Generalno, saveti su univerzalni za sve telefone. Honor 10 Lite ne treba pažljivo tretirati, samo ga treba adekvatno koristiti, a onda će vas telefon zadovoljiti svojim izgledom.

U okviru modela Honor 10 Lite dostupan je microUSB konektor sa OTG funkcijom, to jest, USB fleš disk je prepoznat kao prenosivi disk. Iz nekog razloga, korisnici su odnedavno počeli da negoduju ako uređaj nema USB Type-C port. Ne vidimo i ne razumemo u čemu je problem. Takođe na slici ispod je jasno vidljiv fabrički film koji je nalepljen:

Film je dobro pričvršćen, nismo uspeli da ga odvojimo iz prvog puta.

Mrežica zvučnika je postavljena na gornji kraj uređaja, ali je praktično realizovana, i nema potrebe da tražite kako da pravilno postavite telefon na uho, kao u slučaju Meizu 15 Lite, na koji se nismo mogli navići i odlučiti da li je lakše razgovarati preko slušalica ili preko zvučnika.

Jedna strana pametnog telefona je potpuno prazna, dok su sa druge strane tasteri za jačinu zvuka i uključivanje. Uređeni su dobro, hod tastera nije ni premali ni prevelik, pogodni su za snimanje fotografija.

U principu, uređaj je prijatan kada je reč o dodirnom doživljaju, dobro leži u ruci. Plus, telo uređaja je lagano, dobro izbalansirano i apsolutno nije klizavo, naročito u odnosu na zadnju stranu modela Galaxy Note 9, kojim smo snimali izgled Honor 10 Lite i koji ima tendenciju da vam klizi iz ruke.

Ekran

LTPS ekran modela Honor 10 Lite LTPS ima dijagonalu od 6,21 inča, rezoluciju od 1080 x 2340 piksela, odnos stranica je 19,5:9 i gustinu od 415 ppi.

Ekran ima izrez ispod kamere. On ne privlači pažnju, ali uvek možete da ga sakrijete tako što ćete izabrati ispunu u crnoj boji u podešavanjima.

Maksimalna osvetljenost ekrana je 400 - 450 nita. Prilikom merenja dobili smo brojku od 400 nita u "Bright" režimu ekrana. U testovima na drugim sajtovima figurišu vrednosti u regiji od 440 nita. Uopšteno govoreći, ova osvetljenost je dovoljna za udobno korišćenje pametnog telefona na ulici.

Dobre strane ekrana se mogu pripisati i nedostatku PWM treperenja ekrana, čak i pri minimalnoj osvetljenosti. Ali u tome nema ništa posebno, jer sada većina novih uređaja koristi druge mehanizme pozadinskog osvetljenja.

Ekran ima dva načina rada - normalan i svetao. Podešavanja vam omogućavaju da izaberete temperaturu i podesite ekran po svom ukusu.

Honor 10 Lite ima funkciju automatskog osvetljenja. Nije nam se svidelo što je skriven u meniju "Display", odnosno nema brzog pristupa putem notifikacione zavesice.

Za one malo radoznalije želimo da napomenemo mogućnost prilagođavanja rezolucije ekrana. Rezolucija može biti visoka - 2340 x 1080 ili niska - 1560 x 720 piksela. A tu je i "pametna" rezolucija, odnosno, sam telefon će smanjiti rezoluciju ekrana kada je to potrebno da bi se smanjila potrošnja energije.

Ostala podešavanja ekrana i izgled menija:

Performanse

Pametni telefon radi na Hisilicon Kirin 710 čipsetu, koji ima 8 jezgara, 4 visokih performansi i 4 nešto sporija i ekonomičnija (4x2,2 GHz Cortex-A73 + 4x1,7 GHz Cortex-A53), kao i grafiku Mali- G51 MP4.

Hisilicon Kirin 710 je vlasnički čipset kompanije Huawei. Primamljivo je pomešati ga sa Snapdragonom 710, ali to će biti greška. Kirin 710 je jednostavniji i više je konkurent Snapdragonu 660. Za razliku od Snapdragona 710 (10 nm), napravljen je pomoću 12 nm tehnologije. Shodno tome, Snapdragon i druge tehnologije su malo modernije, tako da je jezgro kombinacija Cortex A75 i A55.

Pametni telefon ima 3 GB RAM-a, najnoviju verziju Androida 9.0 i Huawei interfejs - EMUI 9.0.1 (takođe najnoviju verziju).

Naravno, ni u meniju, niti u kretanju kroz postavke ili pokretanju aplikacija, nema zastajanja ili usporavanja. Ako ostavite po strani opštu grubost EMUI interfejsa, onda on ostavlja veoma prijatan utisak u smislu brzine i odziva.

Sa testom performansi, imali smo mali problem. Huawei je novinarima dao inženjerske uzorke na koje je nemoguće instalirati poznate Antutu i Geekbench 4 aplikacije. 3Dmark test je mogao da se instalira, ali se nije mogao dovršiti, nakon njegovog pokretanja pametni telefon se restartuje. Međutim, isti procesor je instaliran u Honor 8X. U nastavku su prikazani rezultati u Antutu testu pomenutog modela.

Obzirom da se klasični test performansi ne može uraditi, skinuli smo nekoliko igara - PUBG, Republique, FRAG i Identity V. PUBG se može igrati na visokim grafičkim postavkama, ali bolje je na srednjim. Ostale igre nam se uopšte nisu usporavale. Obratite pažnju na Identity V i Republique. Po našem mišljenju, igre veoma dobre atmosfere sa dobrom grafikom.

Predložili smo igranje PUBG-a na srednjim grafičkim postavkama, jer se sa dugim trajanjem igre snaga Kirin710 procesora lagano smanjuje. I tu se razlikuje od Snapdragon 660 čipseta. Pogledajte grafikon ispod. Na levoj strani – 660, koji se ugrađuje u Honor 8X, desno – 710 ugrađen u Kirin 10 Lite. Još jednom napominjemo da na testu imamo inženjerski uzorak 10 Lite modela, na kojem je blokirana mogućnost pokretanja standardnih testova. U bliskoj budućnosti ćemo pokušati da dobijemo komercijalnu verziju i ažuriramo rezultate testova, ali za sada imamo ovakve rezultate:

Operativni sistem

Huawei EMUI 9.0 je značajno prerađen ali je brz i veoma pametno i logično urađen.

Izgled standarndih ekrana i menija

Dostupna je i opcija "Digital Balance". Ovo je koliko smo razumeli kopija istog režima koji postoji na iPhone-u. Pametni telefon prati koliko, koliko često i koje aplikacije koristite. Sve u svemu, daje vam uvid šta koristite na telefonu, pogotovo nakon nekoliko sedmica. Prikazaćemo samo početni ekran kao snimak sa ekrana:

Opcije povezivanja

Pametni telefon ima podršku za 2 nano-SIM kartice. Jedna se može zameniti microSD karticom kapaciteta do 512 GB. Nema primedbi na kvalitet glasa tokom poziva kao ni na rad LTE.

Wi-Fi ne zaslužuje pohvalu budući da uređaj ima dual-band Wi-Fi sa "ac" podrškom. Ispostavilo se da su takve verzije dostupne samo na određenim tržištima. Globalna verzija je 2.4 GHz b/g/n. Prilikom preuzimanja 3D Mark testa zabeležena je brzina od samo 4.7 MB u sekundi. Poređenja radi, Note 9 preuzimanje vrši brzinom od 15 Mb/s. Međutim, nameće se zaključak da korisnici imaju prevelika očekivanja budući da je 5 Mb/s vrlo dobra brzina koja, objektivno govoreći, ne ostavlja prostora za žalbu.

GPS radi dobro. Prvo pokretanje je veoma brzo, pametni telefon vidi mnogo satelita.

Pametni telefon ima NFC - i to je odlična vest. Može se koristiti za Google Pay dok se uskoro očekuje početak rada Huawei Pay.

Trajanje baterije

Baterija je jasno najveći adut uređaja. Testirani uzorak zabeležio je 9 sati reprodukcije video zapisa pri maksimalnoj osvetljenosti i jačini tona. Oko 10 sati vam je dostupno na raspolaganju za surfovanje preko Wi-Fi opcije sa ažuriranjem stranice svakih 30 sekundi.

Ono što zaslužuje najviše pohvale jeste optimizacija koju je Huawei postigao. Možete pogledati objavljene fotografije. Prekid potrošnje je savršen. Nikakve dodatne usluge ne troše energiju. Uopšteno, potrošeno je samo oko 0.05 odsto energije.

Kamere

Glavna kamera je dvostruki foto modul 13+2 MP. Drugi objektiv je odgovoran za efekat dubine i bokeh efekat.

Izgled aplikacije Kamera je standardan. Kada je AI uključen, ona pokušava da prepozna ugrađene scene. Na primer, tokom testiranja pametni telefon je shvatio da je zima na ulici.

Postoji mnogo podešavanja, tako da možete mnogo da istražujete. Pored opšte poznatih režima “Aperture”, “Night”, “Portrait”, “Photo” i “Video” , tu je i kartica na kojoj je na raspolaganju “Pro” režim, gde možete manuelnim putem vršiti podešavanja. Tu su i panorama i razni efekti, uključujući snimanje timelapova, maske, opcija menjanja pozadine i ubacivanje muzike.

AI savršeno funkcioniše kada su u pitanju fotografije. U okviru "Galerije" prikazuju se vrste fotografija. Na prikazanim snimcima ekrana možete videti AI na delu a na drugim rad sočiva.

Prvo pogledajte primere slika snimljenih glavnom kamerom bez AI.

Generalno detalji nisu loši.

Ovo je mesto gde je pametni telefon zatajio, nije uspeo da zamuti sve što bi trebalo. Možete li pogoditi za koga je ovaj parking?

Poređenje radi, tu je nekoliko fotografija (levo) a tu su i one snimljene pomoću AI:

I nekoliko primera snimaka snimljenih u toku noći. Za visoki kvalitet fotografija, potrebno je pametni telefon držati 5 sekundi nepomično. Druga fotografija je snimljena u autobusu u pokretu.

Međutim, "noćni" režim se ne koristi najbolje za noćno snimanje (snimci izgledaju previše veštački), već za snimanje fotografija u teškim uslovima. Sledeća fotografija snimljena korišćenjem Galaxy Note 9 a prikazuje francuske reklamne postere iz 19. veka:

Kako Honor 10 Lite snima u Auto režimu

Režim "Night":

Evo još nekoliko primera. Sa leve strane - uobičajeni snimak, desno - fotografija snimljena u noćnom režimu:

Nekoliko interesantnih postera.

Prema navodima kompanije Huawei, Honor 10 Lite je odličan pametni telefon za snimanje "selfi" fotografija. Poseduje funkciju zamućenja koja je jednostavno neophodna. Uopšteno govoreći, zamagljenje je prilično dobro, ali pametni telefon nije zabeležio dobar rezultat kada su u pitanju krzno jakne i kapuljača.

Utisci

Huawei 10 Lite, kao i svi ostali modeli u tom cenovnom opsegu, su vrlo dobri aparati. I ovaj put imamo vrlo dobar uređaj, kako po pitanju izgleda tako i po pitanju onoga što nudi. Fotografije su prilično dobre za objavljivanje na društvenim mrežama dok je snaga čipseta dovoljna za sve igre. Poseban plus jeste prisustvo NFC-a, koji radi sa Google Pay.

Za uloženi novac ovaj model nema nedostataka. Osvetljenost ekrana je 400-440 nita, što je dovoljno da koristite pametni telefon tokom dana na ulici. Teoretski, bilo bi lepo da je osvetljenje 490-500 nita, što bi korišćenje pametnog telefona učinilo ugodnijim u uslovima jakog sunca.

Postoje neke reklamne aplikacije na telefonu ali one nisu zaštićene i mogu se ukloniti.

Konkurenti

U sličnom cenovnom opsegu može se izdvojiti ASUS Zenfone Max (M2) kao glavni konkurent. Ovaj model nudi slične karakteristike, ali u celini, uređaj je nešto slabiji u radu čipseta i kamere.

Takođe možete obratiti pažnju i na Huawei P20 Lite čija cena je sada nešto niža ali je on inferiorniji u poređenju sa Honor 10 Lite budući da ga odlikuje Kirin 659 (najnovije generacija u poređenju sa Kirin 710 koji je dostupan u okviru modela 10 Lite).

Za nešto malo više novca možete odabrati Honor 8X. U pitanju su identični uređaji osim što Honor 8X ima kućište izrađeno od stakla, više RAM-a (4GB), veći ekran - 6.5 inča (ne 6.21) a tu je i drugačija baterija.

A ako se odlučite da potrošite još više novca, možete odabrati Mi A2 kompanije Xiaomi koji odlikuje fabrički Android. Performanse A2 i 10 Lite čipseta su slične ali je kamera bolja. Možete se uveriti preko fotografija:

Međutim, za dosta više novca na raspolaganju je Redmi Note 6 Pro koji nudi 3 + 32GB konfiguraciju. Njegov čipset je slabiji, u pitanju je Snapdragon 636 ali baterija je 4000 mAh kapaciteta ali čini se da 10 Lite ipak izgleda zanimljivije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024