Honor 8A 2019
2019. godina
6.09" LCD, 79.2% body
15% P35, Android 9
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
3020 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 8A 3GB/32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 8A 3GB/32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 8A 3GB/32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Honor 8A

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Mrežni adapter
  • Usb kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Kratko upustvo
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije 156.28 x 73.5 x 8.22 mm, 150 grams
Materijali kućišta Staklo i plastika
Display 6.09 inča, 1560x720 piksela (HD +), 283 PPI, IPS, odnos stranica 19.5: 9
Operativni sistem Google Android 9, brendirani EMUI 9 interfejs
Platforma MediaTek MT6765 (8 jezgara, 4 x A53 2.3 GHz + 4 x A53 1.8 GHz), 12 nm tehnologija izrade, PowerVR GE8320 680 MHz
Memorija 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije eMMC 5.1, microSD kartice kapaciteta do 512 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n samo 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 (A2DP, BLE, HWA, LDAC) NFC
Nreže 2G: 850/900/1800/1900 MHz band 4G CAT 4: 1/3/5/7/8/20 Dual SIM kartice nano formata
Navigacija GPS / AGPS / GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta sa zadnje strane, microUSB
Glavna kamera 13 MP, f / 1.8 otvor blende, žižna daljina 26 mm
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0 otvor blende, žižna daljina 25 mm
Baterija Li-Pol 3020 mAh, punjač 5V / 1A, 100% za 3 sata
Zvuk 1 zvučnik za prenos zvuka, jedan glasovni zvučnik, FM radio radi sa povezanim slušalicama
Boje Crna, zlatna ili plava

Pozicioniranje

Nedavno je počela prodaja jednog od najpristupačnijih pametnih telefona kompanije Huawei, Honor 8A. U okviru cenovnog opsega kojem pripada uređaj ima prilično zanimljive parametre: veliki ekran sa izrezom u obliku slova U, kamera sa f / 1.8 otvorom blende, baterija od 3000 mAh, trostruki slot koji uključuje memorijsku karticu i dve SIM kartice, 8-jezgrani procesor izrađen 12 nm tehnologijom i kompanijin EMUI 9 interfejs baziran na Google Android OS 9.0.

Analogni model je Huawei Y6 2019, ali ovaj nešto jeftiniji model nema NFC, a procesor je sa samo 4 jezgra.

U ovom pregledu ćemo govoriti ne samo o pozitivnim aspektima Honor 8A, već i o nekim negativnim detaljima koje ovaj model nosi.

Izgled

Honor 8A pametni telefon je tipičan Huawei proizvod za 2019. godinu u dobrom smislu te reči: mali okvir ekrana, izrez na ekranu, neobičan dizajn zadnjeg panela. Ovog puta zadnji panel poseduje jedan sjajan deo (desno), a drugi je mat. Testirali smo uređaj u crnoj boji (odnosno, nakon nekog vremena imate utisak da je reč o tamno sivoj boji), i izgledao je sasvim pristojno. Druga stvar je da je pametni telefon u potpunosti napravljen od plastike. Ipak, ova vrsta plastika ne stvara osećaj jeftinog uređaja kada ga držite u ruci - i to je glavna stvar. Nema ničeg drugog po čemu će se ovaj model izdvojiti u odnosu na druge ponude, bar kada je reč o dizajnu.

Okvir ekrana je napravljen 2.5D tehnologijom, zadnji panel je napravljen na sličan način, uglovi su nagnuti. U ruci uređaj stoji dobro - tanak, lagan i udoban pametni telefon. Dimenzije uređaja su 156.28 × 73.5 × 8.22 mm, a težina - 150 grama (zvanični podaci, dok smo mi izmerili 155 grama).

Vremenom će zadnji panel biti prekriven tankim ogrebotinama, jer je materijal mekan i jednostavno nećete moći da izbegnete takav scenario tako da je savet da odmah kupite neku vrstu futrole.

Ekran poseduje oleofobni sloj, njegov kvalitet je prosečan: otisci prekrivaju celu površinu i nije ih lako obrisati obzirom da ostaju mrlje. Kada je reč o izradi, sve je u redu, ali treba imati na umu da se područje u blizini skenera otiska prsta lagano savija. Na karakteristike performansi to ne utiče.

Na prednjoj strani nalaze se govorni zvučnik i indikator propuštenih događaja smešteni na ivici gornjeg dela. Negde u istom području nalaze se senzori blizine i ambijentalnog osvetljenja. Govorni zvučnik je glasan, glas se prenosi jasno i glasno, bez šuma i spoljnih zvukova, zvuk je prijatan, prirodan. Ispod zvučnika nalazi se kamera za selfie fotografije.

Dole sa leve na desnu stranu: mikrofon, microUSB port i spikerfon. Na desnoj strani se nalazi taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka (kada se pritisne) emituje se glasan „klik“ zvuk. Sa leve strane nalazi se plastična fioka za dve SIM kartice nano formata i slot za microSD memorijsku karticu. Dodatni mikrofon je instaliran na gornjem kraju, što je značajan pozitivan momenat za jeftin uređaj. Pored njega je 3,5 mm audio izlaz za slušalice.

Na zadnjoj strani, metalni okvir za zaštitu sočiva izdiže se malo iznad kućište, malo niže su blic i okrugli skener otisaka prstiju.

Zaključak: U pitanju je plastični pametni telefon, zadnji panel će se brzo istrošiti, ali uređaj je lagan, jednostavan za upotrebu, dobro izrađen, opremljen glasnim i kvalitetnim zvučnikom.

Ekran

I jeftini pametni telefoni su dobili izrez na ekranu, kod ovog modela on je u obliku kapljice. Po našem subjektivnom mišljenju, u pitanju je najuspešnija od svih opcija dizajna za takve izreze na ekranu: ne toliko upečatljiv, a notifikacije se ne preklapaju sa tamnim delom. Nadamo se da će kod novog iPhone modela senzori u gornjem delu biti implementirani na neki drugi, moderniji način.

Dijagonala ekrana Honor 8A modela je 6,09 inča, rezolucija je 1560x720 piksela (HD +), gustina matrice je 283 PPI, a u pitanju je IPS LCD matrica.

Uglovi vidljivosti na ekranu su maksimalni, bez izobličenja, što je pohvalno. Za ovaj segment, ekran modela 8A se može nazvati idealnim. Voleli bismo FullHD + rezoluciju, ali bojimo se da bi to usporilo uređaj dodatno.

Osvetljenost je visoka, dovoljna za bezbrižno čitanje informacija u popodnevnim satima. Minimalna osvetljenost je ugodna za prijem podataka sa ekrana u potpunom mraku - ne zaslepljuje. Osim toga, ne postoji PWM, pa se oči ne umaraju. U parametrima ekrana podešavaju se temperatura boje, režim mirovanja i zaštita očiju. U podešavanjima možete da sakrijete izrez na ekranu.

Uglovi vidljivosti ekrana

Trajanje baterije

U okviru modela Honor 8A programeri su instalirali bateriju kapaciteta 3020 mAh. Ovo je standard za jeftine telefone.

Zahvaljujući upotrebi procesora baziranog na 12 nm tehnologiji, vreme rada pametnog telefona je bilo dugo: pri video reprodukciji i maksimalnoj osvetljenosti, baterija je trajala nešto više od 11 sati, u režimu igranja igara - 5.5 sati, a surfovanje Web-om je uz WiFi konekciju ispraznilo bateriju za 7 sati i 40 minuta! Po našem mišljenju, rezultat je više nego odličan. Obično ovakve rezultate pokazuju pametni telefoni koji imaju baterije od 4000 mAh.

Da strujni adapter podržava brzo punjenje, to bi bilo apsolutno divno, ali u kutiji ćete naći samo 5V / 1A adapter, koji puni bateriju do 100% za 3 sata i 20 minuta. Međutim, dodavanjem brzog punjača, možete ubrzati ovaj proces za polovinu.

Opcije povezivanja

Tradicionalno, pametni telefon radi sa dve SIM kartice nano formata. Zanimljivo je da su inženjeri ostavili i slot za microSD memorijsku karticu. Obe nano-SIM kartice rade u 4G CAT 4 mrežama (opsezi 1/3/5/7/8/20). Sa stanovišta komunikacije, Honor 8A se pokazao dobro. Inače, za Huawei uređaje generalno nemamo zamerki kada je reč o kvalitetu komunikacije.

Bežični Wi-Fi radi samo na frekvenciji od 2,4 GHz, a AC standard nije podržan, Bluetooth je verzija 4.2 (BLE). Ovde treba pomenuti podršku za LDAC i WHA.

Telefon radi sa GPS i GLONASS standardima. Odmah pronalazi do 30 satelita, čak i unutra, blizu prozora. Na otvorenom prostoru radi sa 15 - 25 satelita, tačnost je 2,5 metra.

Glavni adut ovog modela je prisustvo NFC čipa! Meizu i Xiaomi treba da obrate pažnju na ovaj detalj.

Memorija, čipset, performanse

Honor 8A opremljen je sa 2 GB LPDD3 RAM-a i 32 GB interne memorije. Brzina RAM-a je 4000 MB/s – što je uobičajeni rezultat za uređaj ovog cenovnog opsega. Brzina eMMC memorije je slaba - 130/100 MB/s. Postoji slot za microSD memorijsku karticu pri čemu ne morate razmišljati o tome da li ćete instalirati dve SIM kartice ili jednu SIM karticu i memorijsku karticu.

Korišćen je MediaTek - MT6765 (Helio P35) procesor. Novi mobilni čipset koristi ARM Cortex-A53 procesor sa osam jezgara sa frekvencijom do 2,3 GHz (dva klastera) i IMG PoverWR GE8320 grafički procesor koji radi na frekvenciji do 680 MHz. Za proizvodnju Helio P35 MediaTek koristi 12-nm FinFET proizvodni proces.

Ono što kvari utisak je brzina memorije. Upravo zbog njene sporosti pametni telefon lagano zaostaje i radi sporije nego što bismo želeli. Dva gigabajta RAM-a nisu dovoljna za moderan telefon, posebno kada se koristi i spora ugrađena memorija.

Jednostavne operacije Honor 8A izvodi bez očiglednog usporenja, ali bilo kakve manipulacije memorijom (instaliranje aplikacija, kopiranje podataka, učitavanje programa ili igara) uveliko naprežu uređaj.

Ista je situacija i sa igrama: arkadne rade bez problema, ali razne 3D igre ili strategije izazivaju usporavanje pametnog telefona - pad broja frejmova i kašnjenje.

Zaključak: Ne bismo savetovali da odaberete Honor 8A, ako želite da igrate igre na pametnom telefonu. Čak ni one manje zahtevne.

Uređaj pokreće Google Android verzija 9.0, ali je instaliran vlasnički interfejs EMUI 9.0.1.

Kamere

Ovde postoji samo jedna glavna kamera. Mislim da je odluka ispravna, jer je proizvođač imao tri opcije: da stavi drugi lažni modul i nepošteno promoviše telefon kao foto rešenje, koristi pravi drugi modul, čime bi povećao cenu telefona ili jednostavno implementira samo jednu kameru.

Glavni modul karakteriše rezolucija od 13 MP, sočivo karakteriše otvor blende f / 1.8. Za jeftini uređaj ova vrednost izaziva poštovanje.

Tokom dana, kamera savršeno snima: karakterišu je visoka oštrina, dobri detalji, precizne boje, bez zrnastih struktura. Zbog niskog dinamičkog opsega, u senci se pojavljuju lagani šumovi.

Ako kreirate kadrove u uslovima kućnog osvetljenja, tada se fotografije snimaju sa velikim otvorom blende: veći otvor blende donosi više svetla u kadru. Postoji mali šum, ali slika izgleda dobro.

U mraku, naravno, slika počinje da biva lošija, ali detalji su i dalje sačuvani. Verujte, jeftiniji uređaji ponekad fotografišu na takav način da je bolje ne pokazivati nikome takve fotografije.

Prednja kamera nas je ugodno iznenadila: snimci su uvek jasni, svetli a balans bele boje nije izobličen. Ljubitelji selfija će rado kupiti Honor 8A.

Pametni telefon snima video sadržaje u FullHD rezoluciji pri 30 sličica u sekundi (MP4, AVC, 17 Mbps). Slika je nepretenciozna, pošto se nivo svetla menja, ekspozicija se dramatično menja. Fokus je brz, ali ne uvek na vreme za objekat. U mraku broj kadrova ne pada, što je dobro, ali slika postaje puna šuma. Zvuk je jasan, stereo (48 kHz, 128 kbps, AAC).

Zaključak: najbolja prednja kamera u svom cenovnom rangu, vrlo dobra foto / video kamera!

Selfi

Fotografije

Video

Multimedija

Honor 8A koristi jedan zvučnik za izlazni zvuk. Mora se naglasiti da je zvučnik veoma glasan, zvuk je čist, bez izobličenja i preopterećenja. Za ovu kategoriju uređaja, zvučnik ovog modela je najbolji među pametnim telefonima koje smo testirali.

Muzičke mogućnosti proverene su sa Meizu POP / Flow, Huawei FreeBuds, Bose QC35 (žične i bežične). Uopšteno govoreći, jačina zvuka je bila iznad proseka, kvalitet zvuka je najtačniji na Meizu Flow i Bose QC35 žičnim slušalicama: naglasak zvuka se pomera ka sredini, postoji dosta visokih frekvencija, niske frekvencije se čuju samo ako se igrate sa ekvilajzerom.

Zaključak: dobar zvučnik, dobre muzičke mogućnosti, plus podrška za LDAC i HWA. I radio radi čak i bez slušalica – što je retkost!

Utisci

Pre pisanja recenzije ovog uređaja nismo imali baš dobro mišljenje o pametnom telefonu: činilo nam se da je ovo tipičan jeftin uređaj bez očiglednih pozitivnih poena. Ali prvi utisak je bio pogrešan!

Prednosti:

  • Lep dizajn
  • Dobra izrada
  • Dobar kvalitet IPS matrice, visoka osvetljenost, izrez na ekranu u obliku slova U
  • Dugo trajanje baterije: 11 sati gledanja videa, 5.5 sati iggara i gotvo 8 sati surfovanja internetom
  • NFC čip je prisutan
  • Odličan kvalitet kamera: snimanje 1080p videa bez promene broja kadrova, najbolja prednja kamera u klasi f(1.8 otvor blende)
  • Glasan i kvalitetan zvučnik, ne samo glavni već i drugi.

Postoji samo jedan minus, ali on može da vas natera da razmislite da li da kupite telefon ili ne. Honor 8A ima samo 2 GB RAM-a koja radi na maloj brzini, a ugrađena memorija je jednako spora. Zbog toga se telefon ponaša dosta tromo.

Konkurencija:

Huawei Y6 2019. U pitanju je uređaj koji je u potpunosti analogan modelu Honor 8A, osim što ne poseduje NFC i koristi 4-jezgren procesor.

  • Huawei P Smart 2019. Poseduje ekran dijagonale 6,21 inča FullHD +, HiSilicon Kirin 710 procesor, dve kamere, 3400 mAh bateriju i 3/32 GBe. Tu je i NFC.
  • Redmi 7. Poseduje 6,3-inčni ekran, Qualcomm Snapdragon 632 procesor, dve kamere, 4000 mAh bateriju sa brzim punjenjem QC 3.0. Nema NFC, a količina memorije je 2 + 16 GB.
  • Redmi S2 . 6-inčni ekran, Qualcomm Snapdragon 625 procesor, dve kamere, 3080 mAh baterija, 3/32 GB memorije, tri slota za memorijsku karticu i SIM karticu. Nema NFC.
  • Samsung Galaxy A10. 6,2-inčni ekran, Samsung Exynos 7884B procesor, jedna kamera, 3400 mAh baterija, 2/32 GB memorije. Nema NFC.
  • Samsung Galaxy A20 .6.4-inčni HD + SuperAMOLED ekran, Samsung Exynos 7884 procesor, dual kamere, 4000 mAh baterija, 3/32 GB memorije. Postoji NFC.
  • ZTE Blade V9. 5.7-inčni FullHD + ekran, Qualcomm SDM450 procesor, dve kamere, 3100 mAh baterija, memorija 3/32 GB. Postoji NFC.

Na tržištu postoje modeli iz prošlih godina sa sličnim parametrima. Ali gore navedeni modeli su najuspešniji u pogledu cena i tehnologija.

Šta u ovom slučaju da savetujemo? Čini se da je najoptimalnija opcija dodati još malo novca i kupiti Samsung Galaxy A20 ili Huawei P Smart 2019. Ne štedite na RAM-u. Međutim, ako igre za vas nisu glavna stvar, onda će Honor 8A i dalje biti dobra ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024