Xperia 10 2019
2019. godina
6" LCD, 79.4% body
12% 630, Android 9
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT SDXC
2870 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Sony Xperia 10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia 10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia 10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia 10

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Type-C kabl
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

Dimenzije i masa 156 x 68 x 8.4 mm, 162 grama
Materijali kućišta Matirana plastika i metalni premaz
Ekran 6 inča, IPS, 457 PPI, odnos stranica 21: 9, 2520 x 1080 piksela, Gorilla Glass 5
Operativni sistem Android 9.0 Pie, Xperia UI
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 LTE Cat.12 Dual VoLTE SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 630, osam jezgara, 2.2 GHz, Adreno 508
Memorija 3 + 64 GB, there is a slot for a memory card
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 LE, NFC, FM radio
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type C konektor
Glavna kamera 13 MP, f / 2.0, 27 mm, 1/3 ", 1.12 mikrona, PDAF 5 MP, f / 2.4, 22 mm, 1/4", 1.4 mikrona, senzor dubine
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24 mm, 1/4 ", 1.12 mikrona
Baterija 2870 mAh, brzo punjenje USB PD

Pozicioniranje

U Barseloni, Sony je pokazao ne samo svoj novi vodeći Xperia 1, već i dva modela srednjeg segmenta: Xperia 10 i 10 Plus. Oni imaju isti odnos ekrana 21: 9 kao i brojne druge opcije. Na taj način kompanija je pokazala kontinuitet izgleda linije i njihove različite karakteristike. Glavne karakteristike Xperia 10, koje razlikuju model od većine konkurenata, jesu VoLTE i Wi-Fi Calling podrška, 21: 9 ekran bez izreza kao i kompaktne dimenzije. Postavlja se pitanja da li je to dovoljno za uspeh pametnog telefona.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Uprkos velikom ekranu od šest inča, Xperia 10 izgleda veoma kompaktno. Razlog tome je u proširenom prikazu. Međutim, to ne negira činjenicu da uređaj izgleda mnogo kompaktnije od konkurentskih model, praktičnije ga je držati u rukama i koristiti ga. Dimenzije modela su 156 x 68 x 8.4 mm, a njegova ukupna masa iznosi 162 grama.

Poređenje sa modelom Apple iPhone 7 Plus

Zadnji panel je napravljen od matirane plastike koju odlikuje metalik premaz. Osećaj pruža zanimljiv efekat: poklopac je blago grub na dodir, otisci prstiju ostaju na njemu ali su vidljivi samo pod određenim uglom. Na raspolaganju su četiri opcije boja: crna, plava, roze i boja srebra. Šteta je što Sony nije dodao jarke boje poput plave ili smaragdne ovoga puta.

Sa desne strane nalaze se taster za uključivanje, skener otiska prsta i taster za kontrolu jačine zvuka. Dobra odluka je povratak skenera na desnu stranu, kao i njegovo odvajanje od tastera za uključivanje budući da pre toga nije bilo moguće samo da uključite pametni telefon i vidite obaveštenja preko zaključanog ekrana, zbog ugrađenog skenera, jer se ekran odmah otključavao. Ali pokazalo se da su tasteri sami po sebi veoma neugodni za korišćenje jer minimalno vire izvan kućišta pa ih je zbog toga teško napipati u mraku i pritisnuti.

Sa leve strane strani možete videti slot za dve nanoSIM i microSD memorijske kartice. Slot je hibridan, a na Sony pametnim telefonima kada uklanjate SIM karticu, uređaj se automatski ponovo pokreće. To je učinjeno da bi se obezbedio stabilniji rad nakon instalacije nove SIM kartice.

Priključak Type-C, glavni mikrofon i zvučnik se nalaze ispod, a drugi mikrofon i mini-priključak za slušalice iznad. Takođe, pametni telefon ima mali LED indikator koji se nalazi u gornjem levom uglu prednjeg panela.

Što se tiče načina izrade, taster za uključivanje i taster za podešavanje jačine zvuka ne zaslužuju pohvalu, dok je sve ostalo u najboljem redu.

Ekran

Specifikacije Vrednost
dijagonala ekrana 6 inča
rezolucija ekrana 2520 x 1080 piksela
PPI vrednost 457
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Gorilla Glass 5 Glass
Olefobni sloj Da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Kada je reč o odnosu 21: 9, postojala je bojazan da će to izgledati suviše usko i izduženo, što bi bilo loše primljeno jer se nekako čini da proizvođači nisu trebali da odustaju od 16: 9. Sa druge strane, Xperia 10 izgleda sasvim prirodno i samo podseća na stare pametne telefone kompanije gde su gornji i donji okviri zamenjeni uvećanim ekranom.

Ekran ima Side Sense funkciju te kada dvaput kliknete na desnu ivicu ekrana pojavljuje se meni sa osam najčešće korišćenih aplikacija. To olakšava prebacivanje između programa. Štaviše, Sony je uzeo u obzir recenzije o Side Sense vezano za model Xperia XZ3 i učinio ekran ravnim, a ne zakrivljenim u novoj liniji, zahvaljujući čemu je postalo lakše pozvati Side Sense a broj slučajnih klikova se značajno smanjio. Čak i sa Side Sense, možete menjati dva najnovija programa, jednostavnim potezom na dole. U svakom slučaju, ne javlja se želja da odmah isključite ovu funkciju kao kod XZ3.

Dobra je činjenica da Sony ne prati svakakve trendove, već pokušava da ih postavi. Radi se o odnosu 21: 9 za filmove, kao i o nedostatku izreza na ekranu pa je gornji okvir iznad ekrana prilično veliki.

Što se tiče pogodnosti korišćenja, odluka je i dalje kontroverzna. Do sada, većina video sadržaja je prilagođena za odnos 16: 9, a za čitanje ekran izgleda prilično usko. Ali ako ste navikli na kompaktne pametne telefone sa malim ekranima, definitivno nećete imati nikakvih problema sa Xperia 10.

Sam ekran je dobar, odlikuje ga upotreba visokokvalitetne IPS-matrice FHD + rezolucije, prirodne boje i dobri uglovi gledanja. Ekran bledi na suncu, ali informacije ostaju čitljive. Noću je čitanje takođe jednostavno zahvaljujući dobrom nivou minimalne osvetljenosti.

U podešavanjima možete da promenite boju i uravnoteženje belog na ekranu, što je tipična postavka za Sony uređaje.

Baterija

Kapacitet baterije 2870 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa uz maksimalno osvetljenje (airplane režim uključen) 9 sati
Pražnjenje u režimu mirovanja (12 sati, ekran isključen, Wi-Fi uključen) four %

Kapacitet baterije po modernim standardima je mali, ali je važno razumeti da to sada nije jedini parametar koji utiče na vreme rada. Najnoviji modeli kompanije Sony zaslužuju pohvalu kada je reč o režimu Stamina budući da u velikoj meri utiče na smanjenje potrošnje energije od strane nekih zahtevnih aplikacija.

Prilikom korišćenja koje podrazumeva proveru e-pošte, društvenih mreža, surfovanje Web-om, korišćenje mobilnog interneta uz 70 odsto osvetljenosti, pametni telefon će obezbediti oko 3.5 sata rada. Tu je i podrška za brzo punjenje pa je za pola sata punjenja moguće napuniti 60 odsto baterije dok je za potpuno punjenje potrebno oko 1.5 sat.

Memorija, čipset, performanse

Čipset Qualcomm Snapdragon 630
Procesor Osam jezgara -2.2 GHz
Video akcelerator Adreno 508
Količina RAM-a 3 GB
Interni skladišteni kapacitet 64 GB
Slot memorijske kartice Da, hibridni

Obzirom na cenovni opseg kojem pripada, očekivano je prisustvo Qualcomm SD660 kod ovog modela, međutim, Sony je odlučio da uštedi na ovom polju tako da ovaj model odlikuje pristupačniji čipset. Krajnji korisnici sigurno neće primetiti veliku razliku koja se može zapaziti samo prilikom pokretanja različitih testova. Uređaj odlično radi u okviru svih menija, podešavanja i sa svim aplikacijama.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Inicijalno pokretanje za oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM cards, jedan LTE Cat12 radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne
FM radio Da, radi samo sa slušalicama

Sony zaslužuje pohvalu za čitav niz bežičnih interfejsa. Ovde nećete naći samo sve standarde za Wi-Fi i Bluetooth 5.0, već i podršku za aptX HD i LDAC, dostupnost VoLTE i Wi-Fi Calling i naravno, NFC modul.

Kamera

Glavna kamera 13 MP, f / 2.0, 27 mm, 1/3 ", 1.12 mikrona, PDAF 5 MP, f / 2.4, 22 mm, 1/4", 1.4& mikrona, senzor dubine
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0, 24 mm, 1/4 ", 1.12 mikrona

Interfejs kamere je poznat po prethodnim Xperia modelima. On je koncizan, ali funkcionalan, svi režimi i podešavanja su dostupni u jednom ili dva klika, a postoji i poseban manuelni režim rada u okviru kojeg možete da odaberete da snimate u odnosu 21: 9, mada će to zapravo biti uobičajena isečena slika sa slike 4: 3. Video uređaj zapisuje u rezolucijama do 4k, 4k 21: 9 je takođe dostupna, ali u ovom režimu slika je takođe jednostavno isečena. Kvalitet video zapisa je vrlo dobar.

Snimanje tokom dana je lak zadatak za ovaj model i ništa ne iznenađuje ovde. Pri veštačkom osvetljenju model beleži dobre rezultate dok uveče i u toku noći slika postaje znatno lošija, te morate biti spremni za to. Zanimljivo, kada je reč o uravnoteženju belog, pametni telefon odlikuje topla kolor šema, pa je jasno da slike odlikuju tople boje. Prednja kamera je tipična za ovaj segment, a portreti izgledaju veoma dobro. Druga kamera se koristi samo kao senzor dubine, tako da nema dvostrukog optičkog zuma.

Prednja-kamera

Multimedijalne karakteristike

Pametni telefon ima jedan zvučnik, prosečan je po jačini zvuka a koristiti Xperia 10 kao analogni prenosivi zvučnik, jednostavno nije moguće. Međutim, kada vam je telefon u džepu, zvono ćete odlično čuti.

Kvalitet zvuka preko slušalica je standardan za uređaje u ovom cenovnom segmentu. Međutim, od prednosti ovog modela treba istaći prisustvo mini priključka kao i podršku za LDAC i aptX HD bežičnih kodeka.

Kvalitet zvuka tokom poziva je dobar, isto važi i za dinamiku konverzacije. Vi i vaš sagovornik ćete se savršeno čuti.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 9.0 i Sony Xperia UI korisnički interfejs. Svake godine, korisnički interfejs postaje sve koncizniji i sve više nalik na fabrički Android. U isto vreme, Sony ne zaboravlja da doda i sopstvene aplikacije, među kojima su galerija, muzički i video plejeri, a takođe je i malo izmenjen izgled podešavanja.

Utisci

U okviru cenovnog opsega kojeg pripada ovaj model dobijate kompaktni pametni telefon sa zanimljivim rešenjem na ekranu, vrlo dobrim korisničkim interfejsom i odličnom brzinom rada. Trajanje baterije uređaja je prosečno, ali prisustvo svih popularnih bežičnih interfejsa treba uzeti kao prednosti. Kvalitet kamere je takođe uobičajen, tako da se to ne može uzeti ni kao mana ni kao prednost.

Uređaj je dobro rešenje za one koji žele relativno pristupačan, ali kompaktan pametni telefon sa podrškom za sve bežične interfejse, sa mini-priključkom i bez ikakvih zareza na ekranu. Međutim, važno je razumeti da ovaj model ima veoma jake konkurente.

Samsung Galaxy A50. Ovaj Samsung model je veoma jak konkurent koji nudi odlični ekran, bateriju velikog kapaciteta i dobru trostruku kameru.

Huawei P30 Lite. Ništa manje jak konkurent kompanije Huawei. Takođe ima trostruku glavnu kameru, interesantan dizajn, puno memorije (4 + 128 GB) iako je baterija manjeg kapaciteta nego kod A50 (3340 mAh).

Pocophone F1. Ovo je treći ozbiljan konkurent kompanije Xiaomi. Model odlikuje prošlogodišnji vrhunski čipset Qualcomm SD845, dosta RAM-a i interne memorije (4 + 128 GB) i bateriju kapaciteta 4000 mAh.

Prilikom testiranja telefona nije bilo nikakvih negativnih utisaka ali je potrebno biti objektivan i priznati da je uređaj trenutno veoma skup. Svi konkurentski modeli su dostupniji po nižim cenama a nude veći broj opcija. U ovom trenutku ovo je veoma dobar pametni telefon ali dostupan po visokoj ceni te je najbolje malo pričekati sniženje cene.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024