P30 Lite 2019
2019. godina
6.15" LCD, 84.2% body
14% 710, Android 10
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
3340 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 32MP
Test mobilni telefon Huawei P30 Lite 4GB/128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P30 Lite 4GB/128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P30 Lite 4GB/128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Huawei P30 lite

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Mrežni adapter
  • Slušalice
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 152.3 x 72.7 x 7.43 mm, 159 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6.15 inča FullHD + (2340 x 1080 piksela), LTPS. Zaštitino staklo sa zaobljenim ivicama (2.5D). Kapacitivni ekran koji podržava deset istovremenih pritisaka
Operativni sistem Google Android 9, vlasnički interfejs EMUI 9.1.0.241
Platforma HiSilicon Kirin 710 (12 nm, 4xARM Cortex-A73 radnog takta do 2.2 GHz + 4xARM Cortex-A53 maksimalnog radnog takta do 1.7 GHz), Mali-G51 MP4
Memorija 4 GB RAM-a, 128 GB interne memorije, microSD up kartice do 512 GB (kombinovani slot)
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n / ac, MIMO, 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 4.2 (aptX i aptX HD, HWA), NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 MHz
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
4G: B1 / B3 / B4 / B7 / B8 / B20
Dve nano SIM kartice (VoLTE / VoWi-Fi)
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou
Senzori i konektori Skener otiska prsta u tasteru za uključivanje sa strane, USB-C.
Senzor osvetljenosti, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop, akcelerometar
Glavna kamera - 24 MP glavna kamera, otvor blende f / 1.8, ugao vidljivosti 27 mm
- 8 MP kamera širokog ugla. Otvor blende f / 2.4, ugao vidljivosti 17 mm
- 2 MP kamera za zamućenje pozadine
Prednja kamera 32 MP prednja kamera. F / 2.0 otvor blende
Baterija Kapacitet 3340 mAh, adapter 5V / 2A, 9V / 2A
Zvuk Dva mikrofona za otkazivanje šuma
Huawei Histen
Boje Crna i plava

Pozicioniranje

Kao što znate, Huawei je poslednjih nekoliko godina predstavljao po tri aktuelna pametna telefona iz iste serije. U ovom slučaju govorimo o P30 Pro, P30 i P30 Lite. Prva dva su vodeći uređaji, a poslednji je pojednostavljena, pristupačna verzija telefona iz nove linije.

Huawei P30 Lite pametni telefon poseduje sve moderne karakteristike: ovde imate tri glavne kamere, NFC čip, dvopojasni Wi-Fi, VoLTE / VoWi-Fi i visokokvalitetnu IPS matricu sa gotovo nikakvim okvirima. A ne tako davno se pojavilo ažuriranje sistema na EMUI 9.1 zasnovano na Google Android 9.

Cena, kao i obično za Huawei uređaje, više je nego adekvatna. Osim toga dobijate futrolu i poklon po vašem izboru. To mogu biti Huawei FreeLace slušalice, Huawei Band 3 Pro fitnes treker ili Huawei AP20Q Powerbank.

Izgled

Ako čitate recenzije Huawei P30 Pro i P30, onda lako možete da zamislite dizajn P30 Lite. Uređaj je apsorbovao glatke konture Pro verzije i sofisticirane note kompaktnog P30. S obzirom na to, izgled se pokazao vrlo uspešnim: ravna gornja i donja strana, gladak prelaz zadnje stranice na bočne strane, blagi pad duž ivica prednje strane (2.5D), zaobljeni uglovi.

Debljina uređaja je samo 7.43 mm, a širina 72.7 mm što uređaj čini udobnim za korišćenje jednom rukom. Težina Huawei P30 Lite modela je što je moguće uravnoteženija - 159 grama.

Kućište uređaja je napravljeno od stakla i metala: ekran i zadnji panel uređaja su izrađeni od izdržljivog kaljenog stakla, a okvir je metalni. Mesec dana aktivne upotrebe nije bilo dovoljno da se stvori ni jedna ogrebotinu na telefonu. U ruci se uređaj oseća pouzdano, izrada ne stvara probleme: čak se i zadnji panel (što je tipično za skoro sve pametne telefone ovog cenovnog opsega) ne savija ka bateriji.

Oleofobni premaz je prisutan na obe strane. Njegov kvalitet je odličan: otisci prstiju na P30 Lite su nevidljivi.

Savršeni pametni telefon nastaje sa stanovišta izgleda. Pa, to je to. Od minusa - možda malo klizava zadnja strana.

U gornjem delu prednjeg panela nalazi se selfie kamera, indikator propuštenih događaja, razni senzori i zvučnik. On je glasan, sagovornik se čuje jasno i glasno, nema ometajućih zvukova, kao ni odjeka.

Sa donje strane se nalazi standardni 3,5 mm audio izlaz za slušalice, USB Type-C, glavni mikrofon i zvučnik.

Na vrhu se nalazi kombinovani slot za dve SIM kartice i memorijsku kartica, kao i drugi mikrofon za smanjenje buke. Sa desne strane se nalazi taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka. Čini nam se da se nalaze nekako visoko, ali je prikladno koristiti ih.

Na zadnjem panelu su veliki modul kamere sa tri sočiva (štrči oko par milimetara), blicem i okruglim skenerom otiska prsta (radi brzo, nije bilo problema).

Zaključak: klasičan dizajn P serije sa dobrom ergonomijom i odličnom izradom.

Ekran

Dijagonala ekrana Huawei P30 Lite je 6,15 inča. P30 Pro ima 6,47 inča, a P30 6,1 inča. Rezolucija ekrana Lite verzije je FullHD +, odnosno 2312x1080 piksela, gustina je 415 piksela po inču, što je odlična vrednost, posebno pošto je matrica napravljena korišćenjem LTPS tehnologije. To znači da definitivno nema PWM strukture i Pentile efekta.

Na vrhu ekrana nalazi se mali izrez koji se lako skriva (ako je potrebno) u podešavanjima ekrana. Tamo možete podesiti režim boja i temperaturu, zaštitu vida, rezoluciju ekrana i druge parametre.

Osvetljenost pozadinskog osvetljenja matrice P30 Lite je malo iznad prosečne: na svetlosti ekran malo bledi, ali informacije se lako čitaju, ugao gledanja su maksimalan, bez izobličenja.

Zaključak: lep ekran sa prirodnim bojama i velikom gustinom.

Trajanje baterije

Uvek smo smatrali da optimizacija sistema rešava sva pitanja. Uprkos standardnom kapacitetu od 3340 mAh, vreme rada Huawei P30 nas je zadovoljilo:

  • 9 sati video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju ekrana
  • Gotovo 6 sati igranja igrara primaksimalnom osvetljenju ekrana
  • Oko 5 sati rada ekrana pri automatskoj osvetljenosti ekrana
  • Približno 14 sati aktivnog rada sa uređajem

Baterija uređaja se brzo se puni zahvaljujući 5V / 2A, 9V / 2A mrežnom adapteru. Do 100% baterija se napuni za 1 sat i 25 minuta.

Opcije povezivanja

Tradicionalno, pametni telefon radi sa dve SIM kartice nano formata. Obe nano-SIM kartice rade u 4G CAT 4 mrežama (1/3/7/8/20 opseg). Sa stanovišta komunikacije, Huawei P30 Lite je dobro rešenje: kvalitet prijema je na visokom nivou. Barem nismo primetili razliku u ovom aspektu između P30 i P30 Llite.

Bežični Wi-Fi radi na 2,4 / 5 GHz i podržava ac standard, Bluetooth koristi verziju 4.2 (BLE). A uređaj takođe podržava VoLTE i VoWi-Fi.

Telefon radi sa GPS, GLONASS, pa čak i sa BeiDou standardima navigacije. Trenutno pronalazi do 20 satelita, čak i u zatvorenom prostoru blizu prozora. Radi sa 15 - 25 satelita na otvorenom uz tačnost - od 5 metara. Lep bonus je prisustvo NFC čipa!

Memorija, čipset, performanse

Ovaj model koristi 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije (na raspolaganju je 111 GB).

Brzina RAM-a iznosi 6420 MB/s - što je uobičajeno za uređaj ovog cenovnog opsega. Brzina fleš memorije je veoma dobra - 216/225 MB/s. Naravno, postoji slot za microSD memorijsku karticu, ali je kombinovan sa SIM karticom. Stoga ili SIM kartica ili memorija.

Za procesor, Huawei je odabrao SoC HiSilicon Kirin 710 (12 nm, ARM 4xCortex-A73 2,2 GHz + 4xCortex-A53 1,7 GHz) sa grafičkim akceleratorom Mali-G51 MP4.

Performanse Huawei telefona već duže vreme ne izazivaju probleme: ne sviđa se svima interfejs, ali deluje veoma brzo, nema mikrokašnjenja ili kočenja. Svaka igra može da se pokrene, ali ne po maksimalnim podešavanjima, što objašnjava ne najmoćniji procesor objavljen pre godinu dana.

Za one koji preferiraju testove, dajemo primer Antutu testa: pametni telefon osvaja 130.000 bodova - dobar rezultat u celini, ali nismo u mogućnosti da kažemo da je uređaj moćno igračko rešenje.

Jednostavnim rečima: skoro sve aplikacije će raditi bez problema, ali igre poput PUBG će raditi u srednjim podešavanjima i bez efekata.

Operativni sistem

Huawei P30 Lite radi na Google Android verziji 9, a pored sistema je instaliran vlasnički korisnički interfejs EMUI 9.1.

Dok smo pripremali pregled, dva ogromna update-a su se pojavila za ovaj model.

Kamere

Naravno, glavna karakteristika ovog modela je trostruki modul kamere: glavna kamera je rezolucije 24 MP (f / 1.8), tu je i širokougaona 8 MP kamera (17 mm, f / 2.4) kao i dodatna 2 MP za zamagljivanje pozadine.

Glavni modul je uobičajen za uređaj ovog cenovnog opsega. Stoga nećemo nabrajati sve prednosti i nedostatke. Ali svidela nam se širokougaona kamera. Često je donosila mnogo toga što je izvlačilo glavnu kameru: širok dinamički opseg, širok ugao gledanja, lepe boje i tako dalje.

Uređaj može da snima video u FullHD rezoluciji pri 30/60 fps. Prednja kamera dobro snima, moguće je kreirati video zapise. Zvuk je jasan, stereo.

A tu su i proširena stvarnost, „Noćni“ režim, Pro režim, usporeno snimanje.

Interfejs kamere je isti kao i na bilo kojem drugom Huawei pametnom telefonu baziranom na EMUI 9. Ispod je pregled interfejsa.

Primeri fotografija

Multimedija

Huawei P30 Lite je opremljen jednim zvučnikom za reprodukciju zvuka. Njegova jačina zvuka je visoka, zasićena pri čemu dominiraju srednje frekvencije, bez preopterećenja.

Muzički plejer je standardni za Huawei, sadrži podešavanja Dolby Atmos, Huawei Histen i ekvilajzer. Proverili smo zvuk, kao i obično, koristeći slušalice Bose QC35 – one su se dobro pokazale (i putem žičnog prenosa i preko Bluetooth-a), slušalice Huawei FreeBuds Lite TVS zvuče odlično, ne gube vezu.

Među aplikacijama možete pronaći FM radio. Nalazi se u odeljku Alati na drugoj radnoj površini.

Utisci

Huawei P30 Lite pametni telefon smatrali bismo stilskom novošću: proizvođač se fokusirao na komponentu imidža. Kaljeno staklo sa obe strane, visokokvalitetni oleofobni premaz, dobra ergonomija, prepoznatljiv dizajn, blizu vodećim uređajima kompanije Huawei.

Naravno, ne može sve da prođe idealno: glavna kamera bi mogla da bude malo bolja. Ostatak uređaja ostavio je izuzetno pozitivan utisak:

  • Brzina
  • Odličan ekran
  • Dosta memorije
  • Sve dostupne karakteristike komunikacije
  • 3.5 mm i USB-C
  • Cena i dodaci kada kupujete ovaj uređaj
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024