ROG Phone II 2019
2019. godina
6.59" OLED 120Hz, 80.3% body
42% 855+, Android 9
RAM 12 GB, INT 256GB, EXT nema
6000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Asus ROG Phone II 256GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus ROG Phone II 256GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus ROG Phone II 256GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Asus ROG Phone II (ZS660KL)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB Type-C to Type-C kabl
  • Punjač
  • Aero futrola
  • Hladnjak AeroActive Cooler II
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Rezervni utikači za bočni naponski konektor
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

Specifikacije
Dimenzije i masa 171 x 77.6 x 9.48 mm, 240 grama
Materijali kućišta Gorilla Glass 6 napred, Gorilla Glass 3 pozadi, aluminijumski okvir, plastika
Ekran 6.59 inča, 2340 x 1080 piksela (FullHD +), AMOLED, 19.5: 9 odnos stranica, gustina ekrana 391 ppi, osvežavanje ekrana brzinom od 120 Hz (vreme odziva 1 ms), brzina osvežavanja senzora 240 Hz, HDR, dubina boja 10 bita, gama boja 111 , 8% DCI-P3 (151.7% sRGB, 107.4% NTSC), osvetljenost 600 cd / m2, kontrast 500,000: 1, Delta E <1
Operativni sistem Google Android 9 (Pie), ROG UI grafički dodatak, moguće je prebaciti se na ogoljenu verziju ZenUI
Platforma Qualcomm Snapdragon 855 Plus (4x1.78 GHz Kryo 485 Silver + 3x2.42 GHz Kryo 485 Gold + 1x2.96 GHz Kryo 485 Gold), 7 nm proizvodni proces, Adreno 640 grafika
Memorija 12 GB RAM-a (LPDDR4X), 512 GB interne memorije UFS 3.0
Bežično povezivanje Multi-antenna Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac / ad 60 GHz, Wi-Fi direct; Bluetooth 5 (BR / EDR + LE, aptX Adaptive), NFC
Mreže 2G: opsezi EDGE / GSM / GPRS 860/900/1800/1900,
3G: WCDMA 1/2/3/4/5/6/8/19 bands,
4G: FDD opsezi LTE 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/29/32/66, TDD opsezi LTE 34/38/40 / 41/46
Dual 4G Nano SIM Card Standby
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, QZSS
Senzori i konektori Skener otiska prsta na ekranu, akcelerometar, senzor udaljenosti, osvetljenja, blizine, žiroskop, Hall senzor, RGB senzor, infrared senzor, elektronski kompas, USB Type-C 3.1 Gen.1 (dole), USB Type-C 3.0 + specijalni port za povezivanje dodatne opreme (levo), 3.5 mm priključak
Glavna kamera 48 MP, Sony IMX586, Quad Bayer, otvor blende f / 1.79, 1.6 mikrona, PDAF (fazno detektovanje autofokusa), video snimanje 4K @ 30/60 fps, 1080P @ 240 fps / 120/60 fps / 30 fps, 720P @ 480 fps / 30 fps, EIS stabilizacija (izuzev za režime sa 240 i 480 fps)
13 MP, ultra široka sočiva, 125 stepeni ugao vidljivosti
Prednja kamera 24 MP, f / 2.2 otvor blende, 0.9 mikrona, 1080P @ 30 fps video snimanje
Baterija Li-Po, 6000 mAh, podrška za Quick Charge 4.0 i Power Delivery
Zvuk Stereo zvučnici, podrška za DTS: X Ultra (7.1 virtual zvuk preko slušalica ), dva posvećena pojačalas, podrška za 24-bit / 192 kHz Hi-Res format, sistem od četiri zvučnika sa podrškom za smanjenje šumova, FM radio
Dodatno Zasebni hladnjak, GameCool II rashladni sistem, zaseban port za povezivanje dodatne opreme, AirTriggers ultrazvučni tasteri sa vibracijom, sistem od četiri antene za unapređenje signala. osvetljeni logo
Boje Sjajno crna

Pozicioniranje

Druga iteracija Asus pametnog telefona u okviru linije Republic of Gamers nastavlja put svog prethodnika, ovaj put uzimajući u obzir neke detalje koji se nisu uklapali u prvi ROG telefon i čime je nastao uređaj u skladu sa poslednjim trendovima u industriji igara za mobilne uređaje. Jedan pogled na specifikacije dovoljan je za shvatanje potencijala uređaja koji lako može davati postavljati standarde konkurentima na polju mobilnih igara, pokazujući mišiće igre i demonstrirati svoje mogućnosti.

Uređaj je pozicioniran kao svojevrsni vrhunski igrački centar, a veliki deo uređaja je usmeren pre svega na dobijanje najboljeg korisničkog iskustva iz mobilnih igara. Gledajući malo unapred, reći ćemo da, nakon upoznavanja sa nekoliko celovitih RTX rešenja i ocenjivanjem AAA igara na desktop računarima i laptopovima, primetili smo porast vlastite skepse u vezi sa igranjem igara na pametnim telefonima. Međutim, nakon susreta sa Asus ROG Phone II modelom, naše mišljenje se promenilo, iako ne radikalno, ali na bolje.

Dizajn, dimenzijei kontrole

Dizajnerski jezik prve generacije sačuvan je u novom uređaju: zadnja strana pametnog telefona se vizuelno nije promenila, komora za isparavanje u okviru rashladnog sistema je još uvek istaknuta, u sredini je logotip sa prilagodljivim potpunim pozadinskim osvetljenjem koje deluje u X-režim hardverskog ubrzanja. Od izmena na zadnjem panelu, valja primetiti skener otiska prsta koji je premešten ispod ekrana i lepe ukrase ispod stakla, koji igrajući se na svetlu sa raznobojnim gradijentima u kombinaciji sa pomenutim logotipom, malo razblažuju strogu spoljašnost uređaja

Asus ROG Phone II, Samsung Galaxy Note 10 Plus, Vivo Nex 3, Xiaomi Black Shark 2 Pro, ZTE Nubia Red Magic 3S.

Povećana za 0.6 inča, dijagonala ekrana je dovela do toga da već prilično veliki pametni telefon još poraste u dužinu. Nakon dužeg korišćenja OnePlus 5, bilo potrebno nekoliko dana da se stekne navika upotrebe i opipljive težine ROG Phone II. Paralelno s tim, Vivo Nek 3 je bio pri ruci, sa sličnim dimenzijama, tako da je ovo moglo pojednostaviti postupak. Naravno, to ni na koji način ne čini Asus-ov igrački pametni telefon manjim, ali ni u kom slučaju takav oblik neće biti pogodan za sve. Ono što je zanimljivo: od uređaja sa baterijom od 6000 mAh očekujete groteskniji i glomazniji dizajn, a odmah na pamet padaju kineski modeli debljine do 2 cm. Ovaj model definitivno nije super tanak, ali isto tako ni previše debeo. Profil od 9.5 mm i težina 240 grama u odnosu na bateriju i hardver, uskoro će početi da se doživljavaju sasvim standardnim, a uređaji manje dijagonale već izgledaju sićušno.

Prosečni korisnik će moći da koristi pametni telefon jednom rukom samo uz pomoć odabrane opcije u softveru, u drugim slučajevima ćete morati da držite pametni telefon sa obe ruke, posebno kada su u pitanju igrice i to je ono što predloženo korisničko iskustvo ima za cilj. Pored toga, ovo će korisnicima dati samopouzdanje prilikom držanja aparata: zadnji deo uređaja je vrlo klizav, pa je moguće da će pametni telefon pasti na pod uz vrlo mali nagib površine na kojoj leži. Da, situaciju ispravlja stilski kompletna Aero futrola, ali činjenica je jasna.

Kontrolni elementi su koncentrisani na desnoj ivici: taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka i dva ultrazvučna ne-dodirna AirTriggers tastera za upotrebu u igrama. Na levoj ivici u sredini je dodatni USB Type-C port, kombinovan sa vlastitim priključkom za povezivanje dodatne opreme. Na dnu se nalazi glavni priključak za punjenje i 3.5 mm priključak za slušalice. Nekoliko reči o skeneru otiska prsta: optički je, prst je označen dole kada je otključan. U pogledu tačnosti, većinu vremena je sve u redu, ali potrebno je podesiti pozadinsko osvetljenje. Kada je senzor osvetljen, treperenje ostatka ekrana je primetno, što je posebno izraženo na svetloj pozadini, na primer, kada otključate WhatsApp.

U drugoj generaciji ROG telefona, proizvođač je odlučio da se odrekne zaštite od vode i zaštite od prašine. Bežično punjenje takođe nije dostupno, ali treba uzeti u obzir činjenicu koliko bi vremena bilo potrebno da se napuni baterija tako impresivnog kapaciteta preko bežičnog protokola.

Uprkos svom fokusu na igranje igara, pametni telefon sa isključenim logotipom polako se pali, lagano prikazujući bakarne trake sistema hlađenja. Korišćenje ROG Phone II telefona kao glavnog aparata nije sramota, nema glamuroznih detalja a dizajn se može nazvati proverenim. A ako se fokusirate isključivo na praktičnu komponentu, onda je sa stanovišta većine scenarija ovo skoro savršen uređaj za svakodnevnu upotrebu.

Ekran

Vratimo se ekranu. Iznad i ispod se nalaze simetrične trapezoidne rešetke zvučnika utisnute u prosečnu debljinu okvira. Gornji deo nema izreze, što daje dodatni plus ovom pametnom telefonu, a tu je i prednja kamera. Sa prednje strane nema natpisa i logotipa, ništa ne odvlači pogled. Prema subjektivnim utiscima, kalibracija ekrana prema temperaturi boje malo prelazi u hladne nijanse, parametar se konfiguriše prema ličnim željama u zasebnoj stavci menija. Oleofobni premaz je visokog kvaliteta, nema problema sa klizanjem prsta po staklenoj površini, koristi se Gorilla Glass 6 napred, a treća generacija sa zadnje strane.

Naravno, ekran je jedan od temelja igračkih pametnih telefona, uključujući i ROG Phone II. Idemo kroz glavne karakteristike ekrana:

  • Učestalost ažuriranja. Pametni telefon poseduje AMOLED ekran sa brzinom osvežavanja od 120 Hz i vremenom odziva od 1 ms, što daje vrlo gladak, ali istovremeno i brz ekran. Usput, postoji međufazni nivo od 90 Hz, kao i uobičajeni 60 Hz. Ovakvi ekrani biće aktivno uvedeni u vodeći segment ove godine, a postoje informacije da će režim od 120 Hz biti dostupan u Samsung Galaxy S20, POCO X2 (Redmi K30) a sledeći Nubia igrački pametni telefon odlikovaće 144 Hz frekvencija, a Sharp pominje čak i 240 Hz.
  • Iz prethodnog pasusa sledi brzina osvežavanja senzornog sloja koja iznosi 240 Hz sa kašnjenjem od samo 49 milisekundi. Zahvaljujući ovim parametrima, obrada je brža i jasnija, bez kašnjenja i zastoja koji su kritični u dinamičnim igrama.
  • Prikaz boja. Pored brzine, ekran, prema rečima proizvođača, reprodukuje i boje vrlo precizno, pokrivajući do 118 odsto prostora DCI-P3. Izobličenja boje su minimalna i nisu vidljiva ljudskom oku (parametar ΔE> 1), boje imaju deset-bitno kodiranje (HDR).
  • Osvetljenost je deklarisana do 600 nita. Za igrački pametni telefon ovo je odličan pokazatelj, međutim, vredi zapamtiti da na tržištu postoje svetliji ekrani (iPhone 11 Pro, Samsung S10 +). U kombinaciji sa visokim kontrastom, dobija se jasna slika, na suncu je potrebno pojačati osvetljenje.

U početku oko ne drži korak s munjevitom kliznom listom i prelazima između ekrana, a nakon što se navikne, sigurno je teško da se vratite na poznatijih 60 Hz. Glatkost i brzina zadivljuju, ali šta je sa igrama? Bez sumnje, brz odziv ekrana biće veliki plus za korisničko iskustvo, često se ova prednost pokaže kao pobednička. Neko može reći da, navodno, zaista mnogo velikih i popularnih igara podržava frekvenciju od 120 Hz, ali, na primer, ovde je prilično širok spisak, među kojima je i zaboravljeni Real Racing 3, upravo zbog povećane brzine osvežavanja ekrana.

Baterija

Često pametni telefoni sa tako impresivnom baterijskom snagom padaju na testu, ali 6000 mAh je dovoljno za prosečnog korisnika. Test za ciklični video pokazao je rezultat duži od 30 sati. Sa X režimom i uključenim 120 Hz, pametni telefon se u potpunosti isprazni za 7 sati igranja igara.

U mešovitoj upotrebi rezultati su vrlo dobri. U režimu od 120 Hz, telefon je radio 31 sat, od čega 9 sati rada ekrana. Prilikom testiranja noću je isključivan Wi-Fi i mobilni internet. Prelaskom na 90 Hz dodaje se još tri sata rada sa sličnim vremenom rada ekrana. Prelaskom na 60 Hz obezbedićete skoro 40 sati rada bez ikakvih dodataka za uštedu energije.

Za potpuno punjenje baterije potrebno je 95 minuta.

Memorija, čipset, performanse

U trenutku objavljivanja teksta, nije se pojavio nijedan pametni telefon sa Qualcomm Snapdragon 865, mada se očekuje masovna pojava ovakvih modela na međunarodna tržišta. Dakle, možete sigurno nazvati Asus ROG Phone 2 liderom po pitanju performansi ali s blagim upozorenjem: tek nakon aktiviranja hardverskog ubrzanja (X-mod), RAM se oslobađa i sistem raspoređuje resurse kako bi povećao performanse. Nije uzalud ta opcija uključena u softver. Veliki broj modela odlikuje 12 GB RAM formata UFS 3.0 i procesor QC 855+, a još više kod takvog softvera, naoštrenog za ubrzanje igara i povećanje produktivnosti. Nema govora o bilo kakvom opadanju performansi pri maksimalnom opterećenju, maksimalno zagrevanje je bilo 52 stepena, to se nije osetilo na većem delu kućišta, ali se osetilo na levoj ivici uređaja. Brzina kadrova od 89 odsto u toku igara održana je pri 59 kadrova u sekundi u slučaju PUBG-a i 93 odsto pri 120 kadrova u sekundi kada se igra u Real Racing 3, a pokazatelji su snimani kroz PerfDog i Gamebench.

Korisniku je dostupno oko 490 GB od 512 GB memorije. Ne postoji podrška za memorijske kartice, ali da li je potrebna? Na tržištu će postojati samo ova varijanta u pogledu memorije, za sada nema informacija o verziji od 1 TB. Memorija je veoma brza, brzina se može proceniti na snimcima sa ekrana.

Opcije povezivanja

Na pametnom telefonu je instaliran Wi-Fi modul sa više antena, i to tako da tokom igre igrač, dok blokira antenu dlanom, ne gubi vezu. Umesto uobičajene dve, u ROG II telefonu su ugrađene četiri antene; ova konfiguracija doprinosi jačanju signala i povećanju Wi-Fi opsega. Ista logika objašnjava upotrebu četiri mikrofona za uklanjanje buke, tako da nema problema u komunikaciji sa saigračima, baš kao ni za vreme redovnih razgovora. Zvučnost je dobra i sa sagovornikom i sa pozivaocem.

Vredi napomenuti surround i glasan zvuk iz ugrađenih stereo zvučnika, za slušanje preko slušalica, DTS: X Ultra režim sa virtuelnim prostornim zvukom i sopstvenim podešavanjem ekvilajzera. Ukupna jačina zvuka, po našem mišljenju je preterana, 70% je dovoljno za orijentaciju u procesu igre, a zahvaljujući stereo zvučnicima je vrlo lako shvatiti šta se u igrama dešava oko vas. Više bismo voleli snažnije naglašenu vibraciju, ali to je stvar ukusa.

NFC radi besprekorno, kako za vreme beskontaktnog plaćanja, tako i za vreme validacije karata kada plaćate prevoz.

Kamera

Igrački pametni telefoni, po pravilu, ne posežu za nazivom foto uređaja pri čemu je u ROG II telefonu , sa stanovišta fotografskog dela, sve generalno dobro. Ovde vidimo paket Sony IMX586 modula upoznatog na Zenfone 6 modelu sa dodatnom širokougaonom kamerom od 13 MP. Uz odgovarajuću spretnost i strpljenje, dobijaju se vrlo dobre slike. Čini se da je ugrađeni režim HDR ++ ponekad pomalo suvišan i nepotrebno procesira pojedinačne teksture, senke i prekomerno eksponira slike. Tokom snimanja često smo snimali sa HDR + podrazumevano uključenim.

Brzina snimanja je niska, spora i fokusirana. U uslovima dovoljnog osvetljenja, po pravilu nema pritužbi na slike, svideli su nam se rezultati portretnog snimanja, obrisi objekata se jasno vide. Noćno snimanje ne dostiže nivo univerzalno priznatih vodećih modela, međutim, niko to nije obećao. Prednja kamera dobro funkcioniše, softver poseduje set filtera i alata za poboljšanje lica, sa kojima možete igrati da biste postigli željeni rezultat.

Primeri fotografija

Softver, igračke karakteristike

Pametni telefon koristi Android 9, ROG UI interfejs, koji je nova verzija ZenUI. Pri početnoj instalaciji sistem „pita“ da li korisnik želi ostati na poznatoj „ogoljenoj“ verziji ili ipak koristiti ROG UI. Nas više impresionira ovaj drugi, koji koristi narandžasti akcenat kada je reč o tekstu u kombinaciji sa sistemskom crnom temom i izgleda veoma dobro. Nakon OnePlus modela, neka podešavanja personalizacije nedostaju, ali postoji opcija uključenja/isključenja ekrana dvostrukim dodirom i mogućnost pozivanja zavese za obaveštenja prevlačenjem prstom sa bilo kog mesta na ekranu. Postoje odvojena podešavanja za optimizaciju baterije, kloniranje aplikacija, pozivanje hitne pomoći.

Sistem ima minimalni broj unapred podešenih postavki: to su Google servisi i Asus sistemske aplikacije – Data Transfer, ROG Armory Crate i Game Genie. Poslednje dve aplikacije, pogodili ste, odgovorne su za režime igre. Armory Crate deluje kao centar za konfiguraciju sistema u pogledu profila igara i ponašanja prilikom pokretanja određene aplikacije, kao i ventilatora. Pored full-color pozadinskog osvetljenja, tu je i Type-C port i priključak za slušalice, koji će pružiti dodatnu udobnost u igri.

Zauzvrat, Game Genie omogućava precizno podešavanje pojedinačnih parametara pametnog telefona prilikom pokretanja igara. Možete isključiti dolazne notifikacije, očistiti RAM, postaviti konstantnu osvetljenost ekrana, a takođe konfigurisati tastere AirTriggers za svaku igru. Usput, oni zaista pomažu u procesu igre upravo sa stanovišta korisničkog iskustva, korisnik može brzo dodeliti određene komande da pritisne levi ili desni taster, čime ćete videti veći deo ekrana i brže ćete se kretati u igri. Koristeći primer PUBG igre, postavili smo aktiviranje nišana na levom okidaču, pucanje na desnom – čime možete da brzo ciljate u metu. Dodatni bonus su povratne informacije u vidu vibracija tastera i mogućnost aktiviranja X režima držanjem desnog okidača.

AirTriggers su postali gotovo najživopisniji utisak pametnog telefona, igrači će ih ceniti, jer više ne morate kupovati sumnjivu dodatnu opremu. Kada govorimo o dodatnoj opremi, kada povežete ROG Phone II možete se igrati uz priključnu stanicu korišćenjem miša i tastature, što je sasvim očigledan izbor za mnoge igrače čiji uređaji podržavaju ovu funkciju. Ali na nekim tržištima priključna stanica se ne prodaje zvanično, što je šteta.

Utisci

Pametni se kvalitativno razlikuje od svih uređaja koje smo testirali 2019 godine. I poenta nije u impresivnim karakteristikama, već u holističkom pristupu. Stiče se osećaj da su inženjeri pokušali da maksimalno iskoriste sve aspekte i delove korisničkog iskustva kako bi postigli cilj stvaranja zaista univerzalnog uređaja pogodnog i za vrhunsko mobilno igranje i za odličan rad u svakodnevnim scenarijima. Ekosistem dodatne opreme kreirane oko pametnog telefona na nekim tržištima ograničen je samo Kunai GamePad džojstikom i hladnjakom, što je šteta jer bismo drage volje želeli da priključnu stanicu povežemo sa monitorom / televizorom.

Sa stanovišta hardverskih mogućnosti možemo reći da su često raspoložive karakteristike čak i suvišne, ali istovremeno nema mnogo snage, pogotovo ako govorimo o igrama. Možda je ovo bila jedna od ideja kreatora pametnog telefona da pokažu potencijal, prostor za razvoj. Ako je tako, onda su definitvno uspeli jer uređaj nudi mnogo toga.

Šta možda ne bi prijalo potencijalnim korisnicima? Neobičan dizajn, velika težina, nedostatak zaštite od spoljnih uticaja i bežično punjenje, klizava zadnja strana, u nekim slučajevima - cena. Sa naše tačke gledišta, cena uređaja za takve karakteristike, performanse i autonomiju je opravdana, posebno u poređenju sa modernim vodećim modelima. Naravno, ne možete da očekujete nivo fotografija vrhunskih uređaja, ali uz pravilno korišćenje možete dobiti pristojne slike.

Kada govorimo o konkurentima: Nubia Red Magic 3S je najbliži, drugačiji od ROG Phone II u nedostatku 120 Hz brzine osvežavanja, memorijskog kapaciteta od 256 GB, a sudeći po recenzijama, postoje neki sumnjivi trenuci u softveru kreiranom za režim igre. Inače su karakteristike slične, a cena pametnog telefona kompanije ZTE je za oko 40 odsto niža u odnosu na Asus ROG Phone II. Ne možemo ga objektivno sagledati bez ličnog testiranja, ali, ponavljamo, na papiru on zauzima čvrsto drugo mesto. Sledi Razer Phone 2, koji je egzotičan za naše tržište. Njegove karakteristike su malo zaostale otkad se pojavio u prodaji: manje RAM-a i unutrašnje memorije i Qualcomm Snapdragon 845, ali rezolucija ekrana je viša (QHD u odnosu na Full HD) i postoji IP67 zaštita. Ostali igrački pametni telefoni još su slabiji. Postoji nekoliko pametnih telefona sa istom količinom RAM-a (OnePlus 7 Pro / 7T Pro MacLaren Edition, Samsung S10 Plus / Note 10+, Xiaomi Mi9 Transparent Edition), u poređenju sa ROG Phone II, oni gube po jednom ili drugom pokazatelju, dok naravno, imaju niz sopstvenih prednosti.

Naravno, testirani uređaj postavlja standard u pogledu dizajna i pozicioniranja, ali to je standard koji još uvek može da pokaže rast. Preuzimanje mesta konzolama od strane pametnih telefona još uvek se ne očekuje, a ipak se takva simbioza dešava, barem na primeru ROG Phone II. Pokazalo se da je u pitanju vrsta telefona sa više nego naglašenim igračkim karakteristikama, koji se sigurno može uklopiti u ulogu glavnog pametnog telefona za svakodnevnu upotrebu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024