Pixel 4 XL 2018
2018. godina
6.3" OLED 90Hz, 81.3% body
39% 855, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT nema
18W, 3700 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon Google Pixel 4 XL 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Google Pixel 4 XL 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Google Pixel 4 XL 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletni test pametnih telefona Google Pixel 4 / 4XL

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Mrežni adapter
  • USB A - USB-C adapter
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
  • Brendirani stikeri
Specifikacije
Dimenzije i masa 147.1 x 68.8 x 8.2 mm, 162 grama (Pixel 4) 160.4 x 75.1 x 8.2 mm, 193 grama (Pixel 4XL)
Materijali kućišta Corning Gorilla Glass 5, aluminijumski okvir
Ekran 5.7 inča, OLED (19: 9), 2280x1080 piksela, gustina ekrana 444 ppi (Pixel 4)
6.3 inča, OLED (19: 9), 1440x3040 piksela, gustina ekrana 537 ppi (Pixel 4XL)
Always-On display, automatska kontrola osvetljenja, podešavanje temperature boja, 90 Hz
Operativni sistem Google Android 10.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm) - Kryo 485 do 2.84 GHz, 3 jezgra Kryo 485 do 2.42 GHz, 4 jezgra Kryo 485 do 1.78 GHz, Adreno 640 grafika
Memorija 6 GB RAM LPDDR4X
64/128 GB interne memorije
Nema slota memorijske kartice
Bežični interfejsi 2x2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 / 5 GHz
Bluetooth 5.0, podrška za aptX / aptX HD
Nfc
Mreže GSM: 850, 900, 1800, 1900 Hz
3G: opsega 1/2/4/5/8
4G LTE Cat 11/5: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20 /
25/26/28/32/38/40/41/66 Single SIM, nanoSIM (eSIM)
Navigacija GPS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori Skener lica, akceleromatar, higrometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop (podrška za ARCore platformu), barometar, Hall senzor
Active edge
Motion sense
USB 3.1
Glavna kamera 12.2 MP dual-pixel, 1.4 mikrona veličina piksela, f / 1.7, fazno fokusiranje, OIS
16 MP dual-pixel, 1 mikron veličina piksela, f / 2.4, fazno fokusiranje, OIS, optički zum x2

različiti efekti, zamućenje pozadine

Video snimanje:
4K 30 fps
1080p 30/60 fps
Prednja kamera 8 MP, 1.22 mikrona veličina piksela, f / 2.0 otvor blende, nema autofokusa, režim portreta
Tof kamera
Baterija 2800 mAh (Pixel 4)
3700 mAh (Pixel 4XL)
Brzo punjenje 18 W PD 2.0
Qi bežično punjenje
UDo dva dana rada pod normalnim uslovima
Stepen zaštite IP68
Boje Bela, crna, narandžasta
Zvuk Dva zvučnika
Dva mikrofona
Nema FM radio
Sistem plaćanja Google pay

Pozicioniranje

U 2019. godini Google je odlučio ne samo da ažurira svoje vodeće modele, već i da pokaže sve svoje tehnologije koje su u razvoju i nisu bile dostupne u okviru običnih uređaja. Osećaj je da su kopirali ideologiju iPhone modela, ali na svoj način, odnosno sličan dizajn jedinice kamere, odbacivanje materijala koji postoje kod modela Pixel 3, kao i dizajnerski elementi, govore u prilog tome, što nam se čini velikom greškom. Odustali su od uređaja sa sopstvenim licem kako bi napravili još jedan pametni telefon kao i svi drugi.

Još jedna stvar koja nas muči su nove tehnologije - osećaj da su u kompaniji Google sakupili sve tehnologije koje su razvili kao da sutra ne postoji. Pre svega tu mislimo na ugrađeni radar za upravljanje gestovima pod nazivom Motion Sense, diktafon sa pretvaranjem govora u tekst, titlove uživo u bilo kojem programu. Ali ni sve ovo nije savršeno, većina govornih funkcija dostupna je samo za engleski jezik. I sve to izgleda upravo kao pokušaj prezentacije onih tehnologija koje nisu spremne. Plus odbacivanje senzora otiska prsta kao u iPhone-u.

U velikoj meri, ovaj uređaj je svojevrsno čudovište, kojim su pokušali potencijalnim kupcima da bace prašinu u oči. Ali dizajneri se nisu trudili da objasne šta je to sve dostupno kada je reč o pravom vodećem modelu kompanije. Dakle, pogledajmo pametne telefone i procenimo koga bi oni mogli da zanimaju. Imamo veliku skepsu u pogledu najnovijih Pixel modela. Sa druge strane, primetan je napredak u tome šta su sve kamere u Pixel 4/4 XL sposobne da urade i to je budući razvojni pravac za sve kompanije bez izuzetka.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Imamo dva uređaja, kompaktni i veliki i njihove dimenzije se razlikuju na sledeći način:

  • 147.1 x 68.8 x 8.2 mm, 162 grams (Pixel 4)
  • 160.4 x 75.1 x 8.2 mm, 193 grams (Pixel 4XL)

Bez obzira na veličinu uređaja, na raspolaganju su tri boje. Sviđa nam se kako taster za uključivanje izgleda u svakoj od opcija, on daje obliku uređaja individualnost.

Upotreba stakla u dizajnu je poznata u mnogim modelima, ali za razliku od Pixela 3, površina uređaja lako se zaprlja, otisci prstiju ostaju na kućištu i upadljivi su.

Futrola za ovaj model je praktično neophodna, jer ćete u suprotnom stalno brisati tragove sa površine, što je neprijatno.

Sviđa nam se kako XL leži u ruci, ovo je tipičan uređaj za svoju klasu, nema nedostataka u pogledu ergonomije. Minus u pristupu je što vam uređaji pružaju mogućnost instaliranja samo jedne SIM kartice, plus postoji eSIM podrška. Ali za većinu zemalja to je uslovno dvosmisleno. Takođe minus ovih uređaja je u nedostatku podrške za memorijske kartice, ograničeni ste prilično malom količinom memorije, što nije tipično za vodeće modele. Neobjašnjiv detalj je da kompanija nije dala neograničen prostor za čuvanje fotografija i video zapisa u izvornom obliku, kao što je to bio slučaj sa svim prethodnim uređajima Pixel linije. Iznenađujuće, to izgleda kao ušteda na serverima kompanije, mada vlasnici Pixel uređaja nisu mogli posebno da utiču na Google cloud servise.

Na desnoj bočnoj površini naći ćete taster za uključivanje / isključivanje, odmah do njega dvosmerni taster za kontrolu jačine zvuka. Ne vredi tražiti senzor otiska prsta, potpuno je odbačen, sledeći filozofiju iPhone-a. Za otključavanje uređaja možete da koristite svoje lice, algoritam otključavanja je promenjen, pametni telefon pravi trodimenzionalnu mapu vašeg lica.

Kada podignete uređaj ili ga prinesete licu, on utvrđuje da ga „gledate“ pomoću dva infracrvena senzora. I u ovom trenutku se već pokreće skeniranje lica. Princip rada je sličan onom koji koristi Apple, implementacija u malim detaljima je jednostavno drugačija. I ovde treba napomenuti da je Google odradio bolji posao - na iPhone-u je skeniranja lica plus / minus celo vreme, uređaj uvek traži vlasnika. Štaviše, ako to ne utvrdi, ali vidi lice neznanca, sve se blokira. Često je taj stranac upravo vlasnik uređaja, ali pod neobičnim uglovima. A ovo je izuzetno nezgodna tehnologija, jer morate telefon gledati manje ili više direktno.

U Pixel 4 modelu sve radi na fundamentalno bolje - otključavanje je predvidljivo i pouzdano, stvarno nam se svideo ovaj detalj. Uzmete uređaj u ruke i očita vam lice. Različito doba dana, različiti uglovi - stojeći, ležeći, sedeći. Uređaj ne pravi probleme, on ispravno radi. I samo otključavanje je mnogo brže nego na konkurentskim modelima.

Soli radar se takođe pojavljuje u okviru ovog uređaja, on određuje kretanje ispred uređaja, a istovremeno sama kamera nije ni na koji način uključena. Ovo je Google tehnologija, koja omogućava čitanje različitih pokreta ispred uređaja, upravljanje njim bez dodirivanja. Teoretski, uređaj može da čita takve pokrete.

U praksi, funkcija Motion Sense omogućava vam premotavanje numera ili video zapisa u bilo kojem programu, isključivanje zvuka alarma, bez dodirivanja telefona. Nije baš bogat izbor? Ali postoji još jedan minus koji morate znati, u određenim zemljama ova funkcija je blokirana i nemoguće je verifikovati njen rad. Dostupna je samo u SAD i nekim evropskim zemljama; Google proverava za koju zemlju je vezan vaš nalog i blokira Motion Sense u zavisnosti od toga. Imali smo prilike da vidimo kako funkcija funkcioniše kod korisnika sa teritorije SAD, u vreme rada plava LED lampica svetli. Ali za sada ova funkcija nema neku krucijalnu primenu. Donekle podseća na pokretanje galerije u liniji Note sa S Pen, kada ne morate da dodirnete ekran. Super, ali u svakodnevnom životu ova funkcija gotovo nikada nije potrebna.

Blok kamere realizovan je veoma slično na način na koji je u okviru iPhone 11 modela, ne izgleda prelepo (iako nije tako ružno kao na iPhoneu).

Uređaj je opremljen sistemom zaštite od prašine i vode prema IP68 standardu, odnosno uređaj možete baciti u vodu, najverovatnije da će bez poteškoća preživeti takve postupke.

Zaključujući razgovor o dizajnu, želimo da napomenemo da uređaj nema izrez na ekranu, svi senzori su smešteni u gornjem delu kućišta, tako da se Pixel malo razlikuje od većine vodećih modela zadnjih godina. Da li je ovo dobro ili loše? Jednostavno. Za razliku od izreza, koji mnoge a među njima i nas iskreno nerviraju, ova opcija dizajna izgleda mnogo zanimljivije.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće:

  • 5.7 inča, OLED (19: 9), 2280x1080 piksela, gustina ekrana 444 ppi (Pixel 4)
  • 6.3 inča, OLED (19: 9), 1440x3040 piksela, gustina ekrana 537 ppi (Pixel 4XL)

Moguće je odabrati boje za ekran, konfigurisati režim AlwaysOn (ovde je to vrlo jednostavno).

Ekran je prigušen na suncu, u celini nedostaje osvetljenosti, ovo je najveći minus uređaja, ali u suštini je to tipično za Pixel liniju.

Podržana je brzina osvežavanja ekrana od 60 do 90 Hz, pri 90 Hz slika je vrlo glatka, što je primetno. U početku je osvežavanje od 90 Hz radilo samo pri jačini pozadinskog osvetljenja od 75% ili više, a sa novembarskim ažuriranjem ovo je promenjeno i sada je 90 Hz osvežavanje dostupno pri nižoj vrednosti osvetljenja. Korisnik uopšte ne može da vidi da li ekran radi na 90 Hz ili ne, već se ova vrednost može samo izmeriti. Na mnoge načine to je samo uverenje da je tehnologija prisutna i da radi. To je poput osećaja da ste obavešteni o nečemu važnom što bi trebalo da bude.

Pixel linija se uvek odlikovala prosečnim kvalitetom ekrana, sa jedne strane u pitanju je OLED ekran, a sa druge strane, imamo nedovoljno osvetljenje, skromne performanse prikazivanja boja. Ovde je sve potpuno isto, dobar ekran srednjeg opsega, bez ikakvih posebnih detalja.

Baterija

Sa baterijom je situacija relativno lošija, kapacitet je manji nego kod prethodnih uređaja i to je u suprotnosti sa onim što rade svi ostali proizvođači, povećavaju kapacitet baterije:

  • 2800 mAh (Pixel 4)
  • 3700 mAh (Pixel 4XL)

Recenzije o manjem Pixel 4 modelu gotovo su potpuno negativne u pogledu vremena rada, gubi u odnosu na druge moderne pametne telefone, ali ni model većeg ekrana ne radi preterano dugo. U našem slučaju uređaj je radio oko dva dana sa vrlo skromnom upotrebom (2,5 sata rada ekrana, minimum funkcija).

Čim počnete da koristite pametni telefon u normalnom režimu, odmah nailazite na činjenicu da on radi otprilike jedan ceo dan. U isto vreme, on je vremenski inferiorniji u odnosu na iPhone 11 Pro Max i Galaxy Note 10+. Ovo je kombinacija karakteristika uređaja, a ne samo kapaciteta baterije.

Uređaj ima Qi standardno bežično punjenje, i za razliku od Pixel 3 modela, gde je maksimalna snaga bila 5W, ovde se duplira. Punjač mora da podržava Qi prošireni profil napajanja (EPP), pri čemu na tržištu postoji mnogo takvih punjača. Što se tiče Pixel 4, često se pominje da punjenje podržava 11W snage, ali to nije slučaj. Ovaj broj je došao iz podataka o sertifikaciji, ali u stvarnosti ne postoje takvi punjači. Vreme potpunog punjenja je 4 sata. I ovo je vrlo skromno u poređenju sa svim vodećim Samsung uređajima, gde je podržano punjenje snagom od 15 W i traje 2-3 sata, zavisno od modela.

Redovno punjenje putem žičnog punjača snage 18W, podržava PD 2.0. Vreme punjenja pametnog telefona iznosi 55, odnosno 70 minuta.

Opcije povezivanja

Nažalost, Pixel 4 poseduje samo jednu SIM karticu što je još jedan minus u poređenju sa većinom pametnih telefona. Inače, nije baš sve tako loše - tu su NFC, Bluetooth 5.0, dvopojasni WiFi. Rad sa GPS-om je bez problema, u urbanim uslovima je sve u redu.

Kamere

U Pixel liniji, kamere su uvek bile jaka tačka, obzirom da su Google algoritmi omogućili dobru obradu slika i poboljšali noćno snimanje. Ali vreme ne miruje i konkurenti su se podigli na jedan novi nivo i nije moguće poboljšati dodatno snimanje. Pogledajmo kamere dostupne u ovim uređajima, ali krenimo od prednje kamere.

Karakteristike kamere su sledeće: 8 MP, veličina piksela 1,22 µm, otvor blende f / 2.0, bez automatskog fokusiranja, portretni režim, a tu je i dodatna ToF kamera.

Sviđa nam se režim "Portret" i način na koji kamera zamagljuje pozadinu, slike su vrlo prijatne. I nema grubih ivica, ovo je dobra kamera, na nivou najboljih vodećih modela.

Pogledajmo glavnu jedinicu kamere, tehničke karakteristike su sledeće:

  • 12.2 MP dual-pixel, 1.4 mikrona veličina piksela, f / 1.7, pfazno fokusiranje, OIS
  • 16 MP dual-pixel, 1 mikron veličina piksela, f / 2.4, fazno fokusiranjeg, OIS, optički zum x2

Došlo je do promena u softveru, pojavio se vrlo zgodan Live HDR + režim, kada snimate na ekranu možete videti kako će izgledati krajnji rezultat, podesiti osvetljenost slike i kontrast. Izgleda kao sitnica, ali u teškim uslovima snimanja ova podešavanja vam omogućavaju da podignete sliku na bitno drugačiji nivo. Jednom rečju, čekamo nešto slično od drugih proizvođača, obzirom da oni neće stati.

Noćno snimanje nije loše, ali nemoguće je reći da je ono nešto posebno. Ostali proizvođači već su podigli svoje kamere na ovaj nivo.

Sa snimanjem video zapisa sve je jednostavno, u pitanju su kvalitetni video zapisi, ali je podržano samo 30 kadrova u 4K. Nema dodatnih, naprednih funkcija.

Primer video klipa (MP4, 132 MB) >>>

Primer video klipa (MP4, 44 MB) >>>

Memorija, procesor, performanse

U okviru Pixel 4 modela nema memorijskih kartica i to je loše. Takođe je loše što postoji samo jedna opcija kada je reč o količini RAM-a - 6 GB. Google ovde mnogo štedi i ne razumemo zašto to rade na tako skupom uređaju. Takođe nema previše interne memorije - 64 ili 128 GB, ali cena ovih uređaja je takva kao da prodajete uređaj sa duplo više memorije. Tip memorije je UFS 2.1, mada smo očekivali UFS 3.0.

Uređaj je baziran na Snapdragon 855 čipsetu, koji je dovoljan za većinu korisnika. Ali obzirom da ovaj čipset već je dostupan u okviru vodećih modela, postavlja se pitanje zašto proizvođač nije kreirao „plus“ verziju. Mislimo da to jednostavno nije smatrano važnim, pogotovo što praktično nema ljudi koji će biti nezadovoljni produktivnošću ovog uređaja.

Pogledajte rezultate sintetičkih testova (AI test je krahirao, pa je testiranje vršeno bez njega).

Softverske karakteristike

Ovaj model je baziran na ogoljenom Androidu i nema posebnih funkcija osim nekoliko programa, o njima u nastavku.

U Androidu 10 učinjeno je mnogo na prepoznavanju glasa za uređaje kada je reč o Google programima. Konkretno, uređaji su sada u stanju da prepoznaju engleski tekst u hodu i odmah prikazuju titlove, a ova funkcija funkcioniše i bez prisustva Interneta u bilo kojem programu. Titlovi se prikazuju preko ekrana.

Nažalost, nema podrške za druge jezike i to je najozbiljniji minus. Isti engine se koristi u aplikaciji za snimanje glasa, može da prepozna govor i odmah ga prebacuje u tekst. Za novinara je to jednostavno najvažnija stvar koja olakšava život. Ne postoje ograničenja trajanja, prilično dobro radi kada je reč o engleskom jeziku, ali kao što smo rekli još uvek nisu podržani drugi jezici.

Pogledajte neke snimke sa ekrana interfejsa.

Utisci

Cena Pixel 4/4 XL modela izgleda potpuno neadekvatno u odnosu na konkurenciju na tržištu

Očigledno je da je cena ovog modela formirana po ugledu na cenu iPhone 11, ali to je u osnovi pogrešno, jer Pixel konkuriše Android pametnim telefonima i nema posebnih prednosti u odnosu na slične uređaje. Dosta kratko vreme rada jednim punjenjem, zanimljive kamere koje ne nadmašuju ostale na tržištu su ono što karakteriše ove uređaje. Ekrani na ovim uređajima su prosečni, lošiji od onih na iPhone ili Samsung pametnim telefonima. Iako uređaj nije preterano ispunjen tehnologijama, Pixel stvara utisak da je prilično prazan, nije vodeći model koji je opremljen svim onim što je trenutno dostupno na tržištu.

Za one koji su iz nekog razloga vezani za ogoljeni Android, ovi uređaji će biti zanimljivi, za sve ostale su egzotični, pogotovo jer na mnogim tržištima ih zvanično nije moguće kupiti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024