Galaxy A51 2019
2019. godina
6.5" OLED, 87.4% body
18% 9611 Octa, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A51
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A51. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A51 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung A51 (SM-A515FN / DS)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (brzo punjenje)
  • USB-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 158.5 x 73.6 x 7.9 mm, 172 grama
Materijali kućišta Plastika i staklo
Ekran 6.5 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 405 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Exynos 9611 (tehnološki proces 10 nm), četiri Cortex A73 jezgra radnog takta do 2.3 GHz, četiri Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.7 GHz, Mali G72 MP3
Memorija 4 GB RAM-a, 64 GB ROM-a (slobodno 49 GB), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB 6/128 GB opcija
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC, ANT +
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B20 / B26 / B28 / B66; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nije hibridni slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, Hall senzor, geomagnetni senzor
ANT +
Skener otiska prsta integrisan u ekran
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 48 MP (f / 2.0) + 12 MP (f / 2.2) + 5 MP (f / 2.4 - makro bez autofokusa) + 5 MP (dsenzor dubine polja), LED blic, 4K video snimanje, elektronska video stabilizacija pri FullHD
Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), efekat dubine pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Pol 4000 mAh, vreme razgovora do 32 sata, video reprodukcija do 20 sati, LTE do 16 sati
Stepen zaštite ne
Boje Siva, crna, bela, plava , pink
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
Sar Glava: 0.8 W / kg
Telo: 0.67 W / kg

Pozicioniranje

U 2019. godini, jedan od najpopularnijih modela na tržištu bio je Galaxy A50, ovaj uređaj je bio prvi pametni telefon u svom cenovnom rangu sa senzorom otiska prsta ugrađenim u ekran. Njegova cena načinila ga je modelom bez direktne konkurencije. Ovo nije moglo proći bez uticaja na prodaju, tokom 2019. godine model je bio konstantno jedan od tri najprodavanija u apsolutnoj kategoriji, što nije tipično za takav uređaj. Osim toga, nekoliko meseci bio je najprodavaniji uređaj, odnosno, bio je u prvih nekoliko.

Izbor kupaca je logično napravljen a u okviru njega većina shvata da to nije vodeći model, već jednostavno izbalansiran model srednjeg segmenta, u kome su dobili veliki i kvalitetan ekran, dugo vreme rada i dobre performanse. Često su glavne pritužbe na A50 dolazile od onih koji su birali ovaj uređaj umesto vodećih modela prethodnih sezona i pitali se zašto kvalitet kamera ne odgovara tim vodećim modelima. Ovo je pitanje očekivanja i toga kakvo iskustvo je potrošač imao pre ovog uređaja. Za sve one koji su se prebacili iz niskobudžetskih ili srednjih modela prethodnih godina, ovaj uređaj se pokazao uspešnim.

A50 izgleda kao osrednji uređaj, ne može se nazvati uspešnim ažuriranjem, ovo je osrednja ponuda koja nije bila dostupna na svim tržištima jer ga je A51 odmah zamenio. Kome je namenjen ovaj model? Ciljna grupa je šira nego ikad - mladi, odrasli, svi koji traže interesantan odnos cene i kvaliteta u okviru kategorije pristupačnih uređaja a istovremeno ne žele da rizikuju sa B brendovima, već biraju poznati brend. Često se ima na umu da takva i takva kompanija nudi nešto profitabilnije za takav novac - možda je to ponekad tačno, ali to su uvek uređaji nepoznatog brenda. U isto vreme, isti A51 je profitabilniji od većine kineskih modela ili su barem na istom nivou cena sa manjim brojem prednosti - na primer, ovde je prisutan AMOLED ekran i dodatne funkcije, kao što je AoD.

Model A50 ne ometa prodaju A51, povučen je sa tržišta. Ovaj uređaj može da se nadmeće sa novim proizvodom i ostaje zanimljiv, a sada ćemo se fokusirati na to šta nudi A51 i koliko je dobar.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Vrlo lako je pomešati sve moderne uređaje, imaju isti prednji panel i nešto drugačiju pozadinu. Kod modela A51 primenjen je geometrijski uzorak tako da je zadnji poklopac lako prepoznatljiv.

Na većini tržišta dostupne su tri boje - crvena, bela i grafitna dok se na nekim mogu pronaći i drugačija rešenja.

Materijal korišćen za izradu modela A51 je Glasstic (kombinacija reči staklo i plastika). Ovo je plastika prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, gde je vidljiva igra boja na suncu i pod različitim uglovima pa uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne pokriva zadnji panel već se koristi samo na ekranu.

Dimenzije uređaja su 158.5 x 73.6 x 7.9 mm, a njegova ukupna masa iznosi 172 grama. Lepo leži u ruci i ergonomski se ne razlikuje od prethodnih modela.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran isključen, ali to je određeno područje. Ovo nije vodeći model i nemoguće je očekivati maksimalnu brzinu senzora. Unapređeni A51 nudi poboljšani rad senzora, ima približno istu brzinu, oko sekunde ili manje. Za svoj cenovni opseg ovo je odličan rezultat kod kojeg nema nedostataka.

Postoji opcija prepoznavanja lica radi otključavanja i vrlo dobro radi. Važno je napomenuti da, za razliku od Samsung-ovog vodećeg modela, gde je prepoznavanje lica samo ubrzano i može se prevariti uz pomoć nečijeg video snimka, koriste se ubrzani i uobičajeni, drugi model se ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay koristi se samo otisak prsta kao autorizacija, tako da ni tu nema problema.

Sa desne strane se nalazi dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje / isključivanje. Na suprotnoj strani možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da vas ništa ne ograničava.

Sa donje strane se nalazi zvučnik, desno je glavni mikrofon (drugi na vrhu), kao i 3.5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem delu zvuči dobro, ali ne tako glasno kao da ih ima dva. Još uvek nema pritužbi na njega; može se dobro čuti u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke na mestima sa velikom količinom buke jednostavno je nezamenljivo, aparat ovde dobro ispunjava svoj zadatak.

Treba pomenuti odličan kvalitet izrade, lep materijal i činjenicu da model izgleda skuplje nego što zapravo košta. Bilo bi dobro da je dostupna zaštita od vode, ali nije, baš kao što je odsutna kao i kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednjeg LED-a, jednostavno nije bilo mesta za to.

Poređenje sa modelom Galaxy M30s

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 6.5 inča, 1080 x 2400 piksela (20: 9), SuperAMOLED, 405 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3. Za razliku od prethodnog modela, kamera se ne uklapa samo u ekran, već je u njega ugrađena. Ovo je otvor koja jedva upada u oči i ne odvlači pažnju i u pitanju je tehnologija koja je došla do srednjeg segmenta vodećih modela. Minimalni okviri ekrana takođe izgledaju vrlo moderno a ekran je ravan.

AMeđu funkcijama koje nije moguće naći kod konkurencije je i AlwaysOn Display, to je mogućnost da se prikažu sat ili ikone obaveštenja na ekranu i za brzo prebacivanje na aplikacije.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti nijanse boje.

Na suncu podaci na ekranu ostaju čitljivi, osvetljenost je dovoljna za bilo koju vrstu rada. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija i čitanje tekstova. Ovo je univerzalni pametni telefon, a činjenica da nudi tako dobar ekran razdvaja ga od svih konkurenata. Prisustvo AMOLED-a je veliki plus za ovaj segment.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 4000 mAh koja podržava brzo punjenje, a odgovarajući punjač deo je maloprodajnog pakovanja. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri rada baterije podudaraju se sa onim što je dobijeno u okviru testiranja:

  • Video reprodukcija pri maksimalnom osvetljenju- do 120 sati;
  • Audio reprodukcija - do 92 sata;
  • Korišćenje interneta preko Wi-Fi mreže - do 16 sati, 3G - do 12 sati, LTE - do 16 sati;
  • Vreme razgovora u 3G - do 26 sati, u 4G -do 32 sata.

U svakodnevnom životu ovaj uređaj radi otprilike dva dana sa automatskim podešavanjem pozadinskog osvetljenja ekrana (algoritam se prilagođava korisniku i nije nimalo agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). Ekran nudi oko 7-7.5 sati rada. Samsung je obezbedio dobar ekran, moćan čipset i postigao dugo vreme rada. Jasno je da sve zavisi od načina korišćenja telefona, programa koje korisnici koriste. Vreme punjenja baterije iznosi oko 75-80 minuta. Činjenica da je uređaj izdržljiv i dugo radi još jedan je plus.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio čipset Exynos 9611 (10 nm tehnologija), poseduje četiri Cortex A73 jezgra frekvencije do 2.3 GHz, četiri Cortex A53 jezgra frekvencije do 1.7 GHz. Učinkovitost ovog rešenja za segment je odlična, interfejs radi brzo i glatko, druge aplikacije su takođe brze. Samsung je odlučio da ide na sve a ne samo da štedi na ekranu i čipsetu, već je učinio da model ima dug životni vek te da istovremeno korisnik ne doživljava neugodnosti. Proizvođač nije štedeo na memoriji, ona je veoma brza.

Na tržištu postoje dve opcije za Galaxy A51 - 4/64 GB, kao i 6/128 GB za one koji žele malo brži model. Pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Opcije povezivanja

Lepo je što Samsung posvećuje veliku pažnju kada je u pitanju radio. Dvopojasni Wi-Fi Galaxy A50, koji je već veliki plus, podržava VHT80 koji pruža dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od mlađih modela, postoji podrška za ANT +.

Dostupni su i Bluetooth verzija 5.0 kao i NFC (Samsung Pay/Google Pay), sve funkcioniše u najboljem redu.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), hladan start na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je poznat, isti kao i kod ostalih Samsung modela, nema ništa novo. Dostupni su Pro režim, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera 32 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, nema autofokusa. Pogledajte primer slike, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od četiri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni se ne mogu porediti sa vodećim modelima, ali u svom cenovnom segmentu sve je dobro, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softverske karakteristike

Model pokreće Android 10 i OneUI 2.0, odnosno, ovo je najnovija verzija interfejsa, koji se u doslovnom smislu može nazvati jednim od najboljih kako po fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako i po drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađen radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i ostale aplikacije koje su neophodne za komforan rad. Takođe treba pomenuti da OneUI 2.0 podrazumeva Bixby skripte i druge funkcije koje su ranije bile tipične samo za vodeće modelove.

Utisci

Kvalitet komunikacije je odličan, rad u LTE-u takođe zaslužuje posebnu pohvalu, uređaj odlično radi sa 4G i pruža veću brzinu prenosa podataka od sličnih modela u ovom segmentu. Prenos glasa je takođe dobar, to je snažna tačka za ovu kompaniju.

Sada da vidimo šta se dešava sa ovim uređajem na tržištu i kakve su mu perspektive, imajući u vidu da se radi o poboljšanom A50. Obzirom da se pored kamere i niza drugih manjih tačaka ne razlikuju, ima smisla uzeti A50, zbog razlike u ceni. Samsung to dobro razume, pa zato A50 više nije u prodaji, do marta-aprila biće u potpunosti povučen sa tržišta. Za one koji razumeju i spremni su da se pomire sa novim izgledom telefona i one kojima ne treba druga kamera, ovo je veoma zanimljiva ponuda, koja takođe nema alternativu među konkurentima.

Cena A51 reflektuje odličan odnos cene i kvaliteta, a model, kao i njegov prethodnik, jednostavno nema direktne konkurente. Uzmimo u obzir najpopularniju ponudu kompanije Xiaomi - Redmi Note 8 Pro.

Ovaj uređaj je popularan, ali ima samo IPS ekran sa svim nedostacima i vremenu rada koje iz toga proizilazi. Kamere se mogu oceniti kao plus ili minus, isto ako ne tražite pojedinačne režime i prednosti određenog modela. Popularnost Xiaomi brenda ne doseže Samsung, ali je model nešto jeftiniji. Jeftiniji u poređenju s A51, ali imajte na umu da su ovaj Android 9 model i A50 direktni konkurenti, što je uporedivo po ceni. Ne može se reći da Redmi Note 8 Pro pobeđuje jer nema očiglednih prednosti.

Ako pogledate ponudu Huawei / Honor, onda nema posebnog izbora - Honor 20s je uređaj sa senzorom otiska prsta na zadnjem panelu, manjim kapacitetom baterije i IPS matricom. Takođe je konkurent A50 i inferiorniji po pitanju performansi.

Gledajući modele različitih kompanija, uključujući i one manje od Xiaomi, Huawei, jednostavno nema alternative za Galaxy A51, svi ovi uređaji su funkcionalno inferiorni i istovremeno koštaju isto ili više. Na osnovu toga može se tvrditi da A50 nastavlja posao, jer je A51 bestseler, a prvi rezultati prodaje, kao i isporuke, to samo potvrđuju. U decembru je bilo zanimljivo posmatrati kako se na tržištu pojavila glasina da će cena A51 u trenutku početka prodaje biti značajno viša nego za A50. Ovu je glasinu podstakla činjenica da imaju istu cenu a ispostavilo se da su potpuno isti, Galaxy A51 jednostavno postavlja pravila igre kojih moraju da se pridržavaju svi ostali. Drugim proizvođačima je teško da to isprate jer ne mogu da koriste iste materijale za kućište, moderne AMOLED matrice sa integrisanim senzorom otiska prsta i brzom memorijom. Sve u svemu, dobili smo jedan od ključnih modela za celu 2020. godinu, budući da je ovo najprodavaniji model kompanije Samsung.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024