Honor View30 Pro 2020
2020. godina
6.57" LCD, 84.9% body
45% 990 5G, Android 10 Open Source
RAM 8 GB, INT 128GB, EXT nema
40W, 4100 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 40MP
 
 
Test mobilni telefon Huawei Honor View30 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor View30 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor View30 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test modela Honor View 30 Pro

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • USB-C to mini jack adapter
  • Punjač
  • USB kabl
  • Futrola
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 162.7 x 75.8 x 8.8 mm, 206 grama
materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6.57 inča, 1080 x 2400 piksela, IPS, 20: 9, 400 ppi, automatska kontrola osvetljenja, režim prikaza različitih apliakcija, plavi filter, odabir kolor profila
Operativni sistem Google Android 10.0 i vlasnički interfejs MagicUI 3.0
Uređaj bez Google Servisa!
Platforma HiSilicon Kirin 990 (7 nm), procesor sa 8 jezgara (2 Cortex-A76 jezgra radnog takta do 2.86 GHz, dva jezgra radnog takta do 2.09 GHz, četiri Cortex-A55 cjezgra radnog takta do 1.86 GHz, Mali- G76 MP16 grafički akcelerator
Memorija 8 GB RAM (LPDDR4x), 256 GB ROM, nema memorijskih kartica
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual band, Bluetooth 5.1, NFC
Mreže Dual SIM, nanoSIM (nema kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / BeiDou
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0)
Akcelerometar, žiroskop, senzor blizine i svetlosti, elektornski kompas
skener otiska prsta u tasteru za uključivanje
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera Trostruka glavna kamera:
40 MP, f / 1.6, PDAF, široki ugao, OIS, 27 mm, veličina senzora 1 / 1.7 inča
8 MP, f / 2.4, PDAF, OIS, 3x optički zum, 81 mm
12 MP, f / 2.2, super široki ugao, nema autofokusa, 19 mm, makro nsimanje
laserski autofokus
Prednja kamera 32 MP (f / 2.0) + 8 MP (f / 2.2), 26 mm i 19 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Pol 4100 mAh, 40 W brzo punjenje (70% za 30 minuta), 27 W bežično punjenje, 7.5 W reverzibilno bežično punjenje
Stepen zaštite ne
Boje Plava i crna
Zvuk Mono
Audio efekti: Histen

Pozicioniranje

Honor View 30 Pro pametni telefon prvi put prikazan je krajem novembra 2019. dok je širom sveta dostupan postao tek početkom marta ove godine.

Sa pozicioniranjem modela, sve je vrlo jednostavno - ovo je vodeći model brenda Honor sa svim prednostima i manama. Korišćen je napredni Kirin 990 procesor (bez podrške za 5G na pojedinim tržištima), prisutno je 8 GB RAM-a, 256 GB interne memorije, tri kamere, brzo bežično punjenje i čak i revirzibilno bežično punjenje.

Ali glavni neobičan detalj vezan za ovaj model je da je Honor View 30 Pro pametni telefon bez Google usluga *.

U ovom članku ćemo pokušati da shvatimo da li vredi kupiti uređaje Huawei / Honor brendova koji nemaju Google usluge.

Na nekim tržištima uz kupovinu ovog modela kupci su kao poklon dobijali Magic Watch 2. Šta će se dogoditi u narednom talasu prodaje još uvek nije jasno.

* Google usluge: prodavnica aplikacija Google Play, Google Mape, YouTube, Gmail, sinhronizacija Google Drive u nekim aplikacijama i tako dalje.

Dizajn

U stvari, ovde imamo Honor View 20 Pro, jer je kod modela View 30 Pro sačuvan opšti koncept dizajna i postavljanja kontrola. Ako ste koristili View 20 Pro, utisci o njemu mogu se u potpunosti preneti na View 30 Pro. Na bolje ili gore, nije na nama da odlučimo, ali bismo novi model učinili užim i tanjim.

Od ukupnih promena:

  • Zadnji panel je sada napravljen od stakla sa efektom zaleđenosti. Pozdravljamo ovu odluku: otisci su gotovo nevidljivi, panel izgleda moderan i izdržljiv, u ruci se oseća grubo.
  • Blok kamere smešten je na crnom pravougaonom delu. Nije bilo smisla praviti pravougaonik: ionako je prilično veliki deo zauzet natpisom „Matrix Camera/ Dual OIS / Cine-Lens“.

Iznenađujuće, posle nekoliko meseci, novi uređaji različitih proizvođača dizajnirani su u sličnom stilu kada je reč o kameri. Primeri: Samsung Serije A, pa čak i S, teško je reći ko je tačno koga špijunirao - svi su najavljeni u isto vreme.

Nije nam baš jasno zašto je Honor View 30 Pro toliko širok i, što je najvažnije, debeo: 8,8 mm + 2 mm blok kamere. Težina uređaja je nešto viša od 200 grama. Iako je ovde prisutna baterija kapaciteta 4100 mAh.

I dalje bismo govorili o izgledu uređaja, ali shvatamo da je prošlo skoro 5 meseci od najave.

Na većini tržišta uređaji se prodaju u dve boje: crnoj i plavoj. Ovaj drugi karakteriše gradijent svetlosti od tamno plave do plave boje. Zadnji panel ima lep efekat refleksije svetlosti.

Na prednjem panelu su dve prednje kamere. Po našem mišljenju rešenje je najgore moguće. Razumemo da su, najverovatnije, inženjeri uzeli primer Samsung Galaxy S10 +, ali u stvarnom životu ova tamna traka senzora smanjuje područje za notifikacije. A drugi modul nije potreban za zamagljivanje pozadine, jer savremeni softver lako odseca predmete čak i jednom kamerom.

Malo više – zvučnik za prenos glasa, kao i obično, pod uglom od 45 stepeni, žrtva je tankih okvira. Zvučnik je glasan, zvuk odličan, nema problema sa njim. Možda jedino što povremeno morate „podešavati“ ugao nagiba kako biste komforno čuli sagovornika.

Uzgred, senzor blizine nalazi se na vrhu uređaja, a ne pored zvučnika. Zato se nemojte iznenaditi ako se ekran uključi tokom razgovora. U našem slučaju je sve bilo u redu, ali upozorili smo vas. A na vrhu se nalazi mikrofon za smanjenje buke tokom razgovora.

Sa desne strane je taster za kontrolu jačine zvuka i ravni taster za uključenje udubljen u kućište, u kombinaciji sa skenerom otiska prsta. Taster za uključivanje na bočnim stranama je oštar, ne baš prijatan na osećaj. Senzor otiska prsta radi besprekorno, sigurno brže od bilo kojeg skenera ugrađenog u ekran.

Sa donje strane su slot sa dve SIM kartice, mikrofon, USB-C port i spikerfon.

Sa zadnje strane je veliki modul sa tri sočiva, laserski fokus, blic.

Zaključak: veliki, težak, ne preterano ekonomičan ali lep.

Ekran

Veličina ekrana Honor View 30 Pro je 6,57 inča. Po današnjim standardima to je uobičajena veličina. Od interesantnih detalja izdvojićemo - dvostruki modul, ugrađen u ekran sa leve strane. Veoma je uredan, ali prilično velik. Loša strana je što modul zatvara deo informacija u liniji za obaveštenja. Po našem mišljenju, to je neprihvatljivo: gotovo sve potrebne informacije se nalaze u liniji za obaveštenja, a zbog kamera se možda neće pojaviti nekoliko propuštenih poruka.

Rezolucija ekrana – 1080x2400 piksela, gustina - 400 PPI, odnos stranica slike - 20:9. Matrica je napravljena korišćenjem IPS tehnologije. Zašto je korišćen ovaj tip, ne razumemo baš, verovatno je štednja bila u pitanju. Sa druge strane, korisnici mogu da koriste uređaj bez oštećenja zdravlja očiju.

Osvetljenost matrice pri automatskim podešavanjima je 600cd/m2 (maksimalno). Obzirom na to, na svetlu se ekran ponaša sasvim dobro.

U podešavanjima, nažalost nema interesantnih stavki menija.

Zaključak: Dobra IPS matrica sa širokim spektrom podešavanja bez PWM.

Baterija

Ugrađena Li-Pol baterija ima kapacitet od 4100 mAh, pri čemu je u pitanju baterija novog tipa kako bi izdržala velike struje punjenja. Prosečan vek trajanja baterije uređaja je oko jedan i po dan, vreme rada ekrana pri automatskom osvetljenju je oko 6 sati. Igre isprazne bateriju za 7 sati, a filmovi za 14 sati. Sve su to rezultati koji karakteristični za uređaje sa IPS-matricom i baterijom kapaciteta 4100 mAh.

Dostupno je punjenje od 40W za ovaj model (5V/2A, 9V/2A, 10V/4A), a uređaj se napuni 70% za 30 minuta. Ne zaboravite da koristite sopstveni kabl, u suprotnom nabavite 5V / 2A. Mi smo kupili nekoliko njih (sa ljubičastim umetkom na krajevima), pošto je Huawei čest gost u našoj redakciji.

Bežično punjenje snage 27W prilično je uporedivo po brzini sa brzim žičnim punjenjem drugih kompanija. Tako za 30 minuta dobijete oko 50% napunjenosti baterije. Reverzibilno bežično punjenje sada ima snagu od 7,5W što takođe nije loše.

Opcije povezivanja

Postoji slot za dve SIM kartice bez podrške za memorijske kartice i eSIM. Za pojedina tržišta, mreža pete generacije nije dostupna, barem u našem test primerku nema ni jedne stavke koja govori o 5G. A 4G je B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B17 / B18 / B19 / B26.

Uređaj podržava Wi-Fi ac i dva opsega, u prisustvu Bluetooth verzije 5.1 sa podrškom za BLE, SBC, AAC, LDAC HD i HVA Audio. Smart telefon radi sa satelitskim navigacionim sistemima GPS i GLONASS, BeiDou i Galileo. U ovom slučaju, uređaj dobija čistu peticu pošto je tačnost zaista veoma visoka. Brzina određivanja koordinata ne izaziva probleme.

Dolazimo do NFC tehnologije. Naravno, tehnologija je dostupna, ali zbog nedostatka Google Pay i opštih usluga, nerealno je koristiti je za plaćanje u vašoj zemlji (barem za bankovne kartice).

Međutim, postoji jednostavna metoda - instaliranje programa Wallet (možete da preuzmete APK od programera treće strane beta verziju aplikacije). Možete dodati bankovnu karticu na nju, odabrati način plaćanja „Wallet“ i ponašati se kao i obično.

U vreme pisanja ovog članka međutim ovaj sistem je prestao da radi. Stoga ni Honor View 30 Pro, ni novi Huawei P40 Lite ne mogu se koristiti za bežičnu kupovinu.

Memorija, procesor i softver

Ovaj model koristi 8 GB RAM-a (brzina 29,000 MB / s - odlično), kapacitet interne memorije 256 GB (brzina 1000/380 MB / s - odlična).

Honor koristi sopstveni HiSilicon Kirin 990 čipset (radnog takta do 2,86 GHz, dve jezgra radnog takta 2,09 GHz, četiri Cortex-A55 jezgra radnog takta do 1,86 GHz, odnosno Mali grafički akcelerator -G76 MP16).

Antutu test je izbačen iz Google Play. Uprkos tome što nismo mogli da izmerimo performanse, reč je o vodećem procesoru koji proizvodi Huawei i koji se koristi u vodećem pametnom telefonu Mate 30 Pro.

Softver i rad bez GAps

Kao što je već spomenuto u uvodu, pametni telefon View 30 Pro prvi je uređaj Honor brenda bez Google usluga i Play aplikacija, mapa, YouTube-a i slično.

Huawei nudi alternativu Google Play - AppGallery, odnosno svoju prodavnicu aplikacija. Trenutno sadrži skoro sve potrebne programe, uključujući Yandek Mail, Yandek Browser, Wildberries, mail.ru, CityMobil, Snapchat, TikTok, Viber, VKontakte i stotine drugih. Međutim, ne uključuje aplikacije kao što su Instagram, YouTube, Telegram, WhatsApp, Avito i neke druge, koji su važni za nas, na primer, JBL Connect i Deebot (za robot usisivač). Naravno postoji mogućnost da će se možda pojaviti u budućnosti, ali telefon koristimo sada ...

Nešto poput ovoga nedavno smo napisali na Twitter nalogu i dobili izuzetno mešovite reakcije.

Ljudi smatraju da to generalno nije problem, plaćanje se može izvršiti i bez Google Play, društvenim mrežama i sobama za ćaskanje može se pristupiti preko matičnih sajtova.

Drugi korisnik je napisao da ne koristi Google usluge na telefonu, osim prevodioca, ali njegova zamena nije problem. Pored kvaliteta komunikacije, bitni su mu kamera, igre i cena.

Na pitanje gde korisnik može da nađe igre bez Google Play nije bilo odgovora. Jasno je zašto.

Dalje u prepisci na Twitteru, nastavili su komentari koji navode premošćavanje Google usluga krajnje jednostavan zadatak. I slažemo se sa njima. Međutim, na primer, za pet minuta devojci koja manikira u salonu ne možete objasniti da, da biste instalirali Instagram morate negde potražiti posebne programe, zatim ih „učitati“ na svoj pametni telefon, otvoriti ih putem pretraživača datoteka itd. To je to - voz je otišao: devojka iz salona je već kupila neki Samsung model. Mislimo da razumete značenje.

Iskreno, izdržali smo bez Google servisa samo jedan dan. Shvatili smo da traženje APK fajlova oduzima suviše vremena i izaziva mnogo nerviranja.

Kao rezultat toga, preuzeli smo program Chat Partner i instalirali sve potrebne servise koristeći ga. Trenutno sve funkcioniše kao da se Sjedinjene Države nisu svađale sa Huaweijem: preuzeti sadržaji sa Google Play, kontakti, sigurnosne kopije WhatsApp i tako dalje. Jednostavno? Jednostavno! Ali neće to svi da urade.

Glavna poruka: zašto bih trebalo da kupite pametni telefon bez Google servisa, ako pored njega u prodaji postoji približno sličan model, ali sa svim Google alatima? Verovatno je potrebna velika motivacija. Koja? Pa, ovo je već u rukama Huaweija: maksimalni popusti na kupovinu uređaja, razne profitabilne pretplate, lepi pokloni i tako dalje. Pre sankcija Huawei je nudio ko poklon pametni sat, ali to više nije aktuelno.

Kamere

Ovaj model ima tri glavne i dve prednje kamere

Glavna kamera Trostruka glavna kamera:
40 MP, f / 1.6, PDAF, široki ugao, OIS, 27 mm, veličina senzora 1 / 1.7 inča
8 MP, f / 2.4, PDAF, OIS, 3x optički zum, 81 mm
12 MP, f / 2.2, super široki ugao, nema autofokusa, 19 mm, makro snimanje
laserski autofokus
Prednja kamera 32 MP (f / 2.0) + 8 MP (f / 2.2), 26 mm i 19 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodanti efekti, nema autofokusa

Svidela nam se glavna kamera. Preko dana je, kao i obično, sve odlično kada je reč o oštrini, detaljima i uravnoteženju bele. Teško je uporediti sa nekim vodećim uređajima, ali po kvalitetu - ili pod jednakim uslovima, ili nešto lošijim. U ovom slučaju, mislimo na Huawei P30 Pro, Mate 30 Pro.

Manje nam se svidela širokougaona kamera. Na ivicama kadra već postoje nesavršenosti prikaza, koji tu ne bi trebalo da budu. Slika je prosečna kada je reč o detaljima. Uzgred, svi širokougaoni kadrovi su snimljenu sa odnosom stranica 16:9.

Sočivo za zumiranje je klasično - trostruko optičko zumiranje sa žižnom daljinom od 81 mm. Pre oko dve godine, to bi se smatralo nečim neobičnim i sofisticiranim, ali sada je prilično poznato. Fotografije su vrlo dobre, bez gubitka detalja, sa tačnim BB i dinamičkim opsegom. S nedovoljnim osvetljenjem, kropovanje se vrši sa glavnog senzora, pošto je rezolucije 40 MP i može se dozvoliti da se vrši odsecanje na 8 MP. Naravno, detalja u ovom slučaju je nešto manje.

U sumrak, pametni telefon snima vrlo dobro. Očigledno da je tehnologija potekla od vodećih uređaja kompanije Huawei. View 30 Pro može da snimi fotografije gotovo u potpunom mraku. Izgleda fantastično: oko u takvim uslovima ne razlikuje predmete, a telefon prikazuje fotografiju čak i sa cvećem. Ispod je primer:

Vidimo da je to neka vrsta knjige i slika nekog bića sa očima. Ne možemo da razaberemo ni lik ni boju. Ali View 30 Pro je mogao i to kako!

Scenario kada kreirate fotografije je ekstremno neobičan, ali postoje opcije na raspolaganju.

Ovde je primer fotografija snimljenih glavnom kamerom uz veoma loše svetljenje.

Bez širokog ugla uz slične uslove.

Primer kako Honor 20 Lite snima.

Honor View 30 Pro i Honor 20 Lite (sa desne strane)

Sve tri kamere imaju autofokus, a glavna ima zum i optičku stabilizaciju.

Video rikorder snima u rezolucijama do 4K 60 fps. Postoji režim usporavanja - 960 fps. Nije nam se dopao kvalitet video zapisa: malo detalja, mnogo nesavršenosti i šuma u lošim uslovima osvetljenja.

Nećemo opisivati interfejs, on je isti kako kod drugih Honor uređaja.

Primeri fotografija

Muzičke mogućnosti

Jedan zvučnik koristi se za prenos zvuka. Glasan je, zvuči jasno, ali ne donosi ništa posebno - uobičajeni ravni zvuk.

Zvuk u slušalicama je prijatan, ali ne mogu ga razlikovati od, na primer, onoga koji obezbeđuju Huawei P30 Pro ili Honor 20 Lite. Kao i obično, efekat Histena je prisutan. Bluetooth je takođe u redu. Ali ne možete da izaberete kodek aptX. Na primer, Pamu slide mini slušalice automatski biraju AAC. Iako je Oppo Find X2 odlično funkcionirao sa aptX-om. Očigledno, Huawei i Qualcomm su ovo rešili na drugi način.

Utisci

Mislimo da iz tona teksta već možete da pretpostavite da je Honor View 30 Pro prepun kontradiktornosti. Negde, on iskače napred, mogavši da se nadmeće sa vodećim pametnim telefonima, a na nekim mestima teško stiže do cilja.

Nepostojanje Google servisa za mnoge će biti razlog da ne razmatraju ovaj uređaj. Ko razume sve sitnice vezane za prevazilaženje ove situacije nema problema, ali za one koji ne žele to da rade - Huawei i Honor nisu opcija. Zašto bismo se bavili nečim što nam oduzima vreme i živce ako je tržište mobilnih uređaja prezasićeno: tu su Xiaomi, Vivo, Oppo, Realme ili Samsung. Svi nude plus ili minus ista rešenja po istim cenama.

Neki od manjih nedostataka:

  • Problemi sa bežičnim plaćanjem
  • Masivno kućište
  • Nedostatak aptX kodeka
  • Nedostatak 3.5 mm priključka
  • IPS matrica. Izgleda svetlo, boje su zasićene, takođe nema Always On opcije.

Ako vas nepostojanje Google servisa nije odvratilo od kupovine ovog modela tu su neke od prednosti uređaja:

  • Odlična izrada
  • Veoma lep zadnji panel
  • Mnoštvo memorije
  • Najviša brzina sistemske i radne memorije
  • Moćan procesor
  • Odlične kamere, impresivni noćni režim
  • Dobro vreme rada
  • Bežično punjenje + reverzibilno

Za nas je odluka da li kupiti ovaj uređaj ili ne - težak izbor. Nemamo tačan odgovor. Zadovoljstvo nam je što čitamo komentare na temu novih detalja, a vaše mišljenje o Google uslugama je posebno zanimljivo. Možda smo sa druge strane mi previše razmišljali o svemu onome što ovaj uređaj ne poseduje?

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024