P40 Lite 2020
2020. godina
6.4" LCD, 83.5% body
30% 810, Android 10 Open Source
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT NM
40W, 4200 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Huawei P40 Lite
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P40 Lite. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P40 Lite vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Huawei P40 Lite

Prodajno pakovanje:

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Futrola
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 159 x 76 x 8.7 mm, 183 grama
Materijali kućišta Staklo, plastika
Ekran 6.4 inča, 1080 x 2310 piksela, IPS, 20: 9, 398 ppi, automatska kontrola osvetljenja, režim čitanjau različitim aplikacijama, filter plave boje, odabir profila boja
Operativni sistem Google Android 10.0 i vlasnički interfejs EMUI 10.0.1
Uređaj koji ne koristi Google servise
Platforma HiSilicon Kirin 810 (7 nm), 8-jezgarni procesor (2 Cortex-A55 jezgra radnog takta do 1.88 GHz, šest Cortex-A55 jezgara radnog takta do 2.28 GHz), Mali-G52 grafički akcelerator
Memorija 6 GB RAM (LPDDR4x), 128 GB ROM, NM memorijske kartice
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže Dual SIM, nanoSIM (nije kobinovani slot)
4G: opsezi 1/2/3/4/5/7/8/18/19/20 / 28A
VoLTE, VoWi-Fi
Navigacija GPS / GLONASS / BeiDou
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), 3.5 mm
Akcelerometar, žiroskop, senzori blizine i svetlosti, elektirčni kompas
Skener otiska prsta u tasteru za uključivanje
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera Trostruka glavna kameraa:
1) 48 MP, f / 1.8, PDAF, širokog ugla, 26 mm,
2) 8 MP, f / 2.4, PDAF, super širokog uglae, 17 mm
3) 2 MP, f / 2.4, bez autofokusa, 27 mm, makro snimanje

Opciono: kamera za zamućenje pozadine (2 MP, f / 2.4)
Prednja kamera 16 MP (f / 2.0), 26 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Pol 4100 mAh, brzo punjenje 40 W (70% za 30 minuta)
Stepen zaštite Ne
Audio HiListen efekti, ekvliajzer
Jedan zvučnik, mono
Boje Crna ili zelena

Pozicioniranje

Mislimo da ste već iz naziva modela shvatili da P40 Lite uređaj pripada novoj liniji Huawei P pametnih telefona. Podsećamo vas da su nedavno najavljeni modeli P40, P40 Pro i P40 Pro +.

Ali u stvari, P40 Lite nema nikakve veze sa vodećim modelima. Ni dizajn, ni opcije, čak ni ideologija. Međutim, nedavno je stanje kada je reč o Huawei pametnim telefonima bilo u potpunom haosu: obzirom na uvođenje sankcija, morali su da proizvode gotovo identične uređaje. Stoga je P40 Lite sličan Honor 20 ili Huawei Nova 5T je veoma sličan modelu Honor View 20 Pro.

Govoreći službenim jezikom, Huawei P40 Lite deluje kao slabiji uređaj u novoj liniji. A ako kažemo kako mi gledamo na stvari P40 Lite je miks sastavljen od različitih brendova i modela, i pripada srednjoj cenovnoj kategoriji.

Nije lako istaći nešto posebno ili jedinstveno za ovaj uređaj, jer drugi proizvođači nude slična rešenja: veliki ekran, puno memorije, dobar procesor, 3 kamere, kapacitivnu bateriju i brzo punjenje.

Međutim, postoji ozbiljna razlika: P40 Lite nije opremljen Google uslugama. Umesto toga, nudi AppGallery i (na zvaničnoj web lokaciji) - „Vodič za instalaciju aplikacija za HUAWEI pametne telefone“.

Ako uređaj kupite preko web sajta kompanije, tada ćete kao poklon dobiti i pametnu vagu.

Izgled, kontrole

Kao što je ranije rečeno, P40 Lite podseća na prethodne Huawei i Honor uređaje: zaobljenog oblika, sa kamerom na ekranu, senzor otiska prsta se nalazi na tasteru za uključivanje i tako dalje. Jedina razlika je oblik modula kamere. Iz daljine podseća na rešenje slično Apple iPhone 11 Pro ili Huawei Mate 20 Pro. Napominjemo da je u novoj liniji ovaj modul napravljen u obliku crnog pravougaonika. Zapravo, zato smo rekli da se P40 Lite potpuno razlikuje od P40 ili P40 Pro.

U prodaji su dostupne dve kolor varijante: crna i zelena. Naravno, vredi uzeti zelenu. Na tržištu pametnih telefona gotovo niko nema pomenutu boju. Izgleda veoma lepo. Ali ako nosite telefone u futrolama, izbor boje nije toliko bitan.

Zadnji panel je napravljen od izdržljive plastike. Tokom nekoliko nedelja aktivne upotrebe, na njemu nije bilo dubokih ogrebotina. Plastika generalno nije bila izgrebana već su to više bili samo tragovi korišćenja.

Ivice uređaja su napravljene od istog materijala. Više bi nam se iskreno svideo metal. Međutim, nema pritužbi na kvalitet izrade i materijale - uređaj je "isklesan" na kvalitetan način.

Dimenzije Huawei P40 Lite su 159 x 76 x 8,7 mm. Uređaj je nešto širi nego što je to uobičajeno dok kada je reč o debljini ona je manje više normalna. Težina uređaja je 183 grama. Čini nam se da bi ovaj model mogao da da bude malo tanji i malo lakši. Na primer, Huawei P30 Lite ima ekran dijagonale 6,2 inča, dok su ostali parametri bolji - 152,3 × 72,7 × 7,43 mm, 159 grama. Moglo bi se reći da je razlika u dimenzijama i masi rezultat kapacitivnije baterije u okviru modela P40 Lite čiji kapacitet iznosi 4100 mAh, dok je baterija modela P30 Lite 700 mAh manjeg kapaciteta.

Generalno gledano u pitanju je stvar ukusa, ali ergonomičnost novih modela je nešto iznad proseka.

Uzgred, obzirom na nepovoljnu situaciju u celom svetu na snazi je režim samoizolacije. Mnogi odlaze u prodavnicu ili apoteku noseći maske i rukavice od lateksa. Dakle, senzor otiska prsta ne prepoznaje prst, a prednja kamera ne vidi lice. Svaki put morate da unesete lozinku. To nije baš zgodno. Neočekivano, pojavila se nova prepreka normalnoj upotrebi telefona.

U gornjem delu se nalaze senzori svetlosti i blizine, zvučnik. Glasan je, zvuči čisto, odlično čujete sagovornika.

Na dnu se nalazi 3,5 mm, USB-C port, glavni mikrofon i zvučnik. Na vrhu se nalazi samo usamljeni dodatni mikrofon za smanjenje buke tokom razgovora.

Slot za dve SIM kartice nano formata nalazi se na desnoj strani. Možete instalirati NM memorijsku karticu u jedan od slotova.

Sa desne strane je taster za uključivanje. Ravan je i upotpunjen skenerom otiska prsta. Nešto veći je taster za regulaciju jačine zvuka.

Još se nismo navikli na ovo: kada ga pritisnete, a recimo samo želite da vidite obaveštenja, telefon se otključava. Koliko smo razumeli, u podešavanjima nema načina da osigurate da kada dodirnete ili pritisnete ovaj taster ne otključate telefon, već ostanete na zaključanom ekranu.

Na zadnjoj strani se vidi mali kvadratni modul sa kamerama. Izdiže se iznad kućišta za oko 2 mm. Ispod je blic.

Zaključak: boje su lepe, uređaj nije baš potpuno ergonomskog dizajna, senzor otiska prsta ne radi kroz rukavice od lateksa.

P40 Lite i nova 5T

Ekran

Ispod možete videti podešavanja ekrana modela Huawei P40 Lite:

Dužina dijagonale ekrana je 6,4 inča, rezolucija 1080x2310 piksela, IPS, 20:9, 398 ppi, tu je automatska kontrola osvetljenja, režim čitanja u različitim aplikacijama, plavi filter, izbor profila u boji.

Generalno, sve je poznato, ali vredi naglasiti da je matrica napravljena korišćenjem IPS tehnologije. Neko će reći da je ovo rađeno uštede radi i neće čak ni obraćati pažnju na ovaj model, dok će neko, naprotiv, pogledati P40 Lite, jer IPS matrica sada nema, osim kod jeftinih uređaja. Lično, imamo pozitivan stav, jer za uštedu baterije ne trebate birati tamnu temu, crnu pozadinu i slično. Pored toga, bela je prirodnija, nema PWM.

Postoje i nedostaci: manji kontrast ekrana, nedostatak AOD, brzo pražnjenje baterije prilikom gledanja videa.

Osvetljenost ekrana modela P40 Lite iznosi oko 450 cd / m2. Takva osvetljenost je dovoljna za prikaz informacija po sunčanom vremenu.

Imamo Asus Zenfone 6 takođe sa IPS matricom. Kada Zenfone 6 i P40 Lite postavite jedan pored drugog, Asusov ekran očigledno je bolji u pogledu bele boje. Ali uglovi gledanja, zasićenje boja i neki drugi parametri su lošiji.

Ispod je primer ekrana modela Huawei Mate 20 Pro, Asus Zenfone 6 i Huawei P40 Lite.

Zaključak: dobra osvetljenost, bogate boje, veliki uglovi gledanja.

Trajanje baterije

Kapacitet baterije ovog modela je 4100 mAh. U pitanju je tipična vrednost za većinu modernih pametnih telefona. Drugo je pitanje kako tačno svaki od proizvođača radi sa softverom za uštedu energije.

Iz iskustva kada je reč o komuniciranju sa uređajima Huawei / Honor brendova, reći ćemo sledeće: prve nedelje uređaji pokazuju odlične vrednosti, na primer, 7-8 sati osvetljenosti ekrana. Međutim, to se postiže činjenicom da sistem još uvek ne zna koje će programe zadržati u pozadini, a koje blokirati. Stoga su gotovo svi programi isključeni u pozadini: obaveštenja, pisma, poruke sa društvenih mreža se preskaču.

Nedelju dana kasnije, AI počinje da razume često pokretane aplikacije. Kao rezultat, ostavlja ih da rade u pozadini. Ali vreme rada smanjuje se na 4,5 - 5,5 sati rada ekrana.

Slično je funkcionisao i Huawei P40 Lite. Sada obezbeđuje oko 5 sati rada ekrana bez čestih preskakanja obaveštenja.

Reprodukcija video zapisa - gotovo 14 sati, igre su ispraznile bateriju za 7 sati. U svakom slučaju, ovo su dobri rezultati.

U prodajnom pakovanju ćete naći punjač za brzo punjenje snage 40W. Za 30 minuta baterija se napuni na 70%, do 100% - za 60 minuta.

Opcije povezivanja

Huawei P40 Lite je opremljen sa dve nano-SIM kartice. Oba slota rade istovremeno u 4G mrežama. Naravno, telefon podržava VoLTE i VoWi-Fi - izuzetno važne funkcije modernog pametnog telefona.

Bežični Wi-Fi radi na 2,4 / 5 GHz i podržava ac standard, dok je Bluetooth verzije 5.0.

Telefon radi sa GPS, GLONASS sistemima. Pronalazi do 15 satelita trenutno, čak i u zatvorenom prostoru blizu prozora. Radi sa 15-25 satelita na otvorenim prostorima, a tačnost je od 5 metara.

NFC čip je prisutan. Nedavno je Huawei zvanično objavio da je moguće koristiti aplikaciju Wallet za beskontaktno plaćanje.

HUAWEI najavljuje da je usluga beskontatnog plaćanja postala dostupna na novim vodećim modelima serije HUAWEI P40. Usluga radi u aplikaciji „Wallet“ (kreator je tehnološka kompanija iz Sankt Peterburga Cardsmobile), i ona se već može preuzeti iz prodavnice aplikacija AppGallery. U budućnosti će Wallet biti predinstaliran na svim vodećim modelima kompanije HUAWEI, a kasnije i na ostalim modelima. Beskontaktna funkcija plaćanja Wallet biće dostupna korisnicima od 10. aprila.

Kamere

Da biste stekli kompletan utisak, savetujemo da pogledate tabelu sa parametrima kamera:

Main camera Trostruka glavna kameraa:
1) 48 MP, f / 1.8, PDAF, širokog ugla, 26 mm,
2) 8 MP, f / 2.4, PDAF, super širokog uglae, 17 mm
3) 2 MP, f / 2.4, bez autofokusa, 27 mm, makro snimanje

Opciono: kamera za zamućenje pozadine (2 MP, f / 2.4)
Prednja kamera 16 MP (f / 2.0), 26 mm, efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa

U stvari, sve je vrlo jednostavno. Došli smo do toga da je kvalitet fotografija na pametnim telefonima postao toliko visok da je potreba za velikim SLR kamerama gotovo nestala. Na primer, kamere koristimo isključivo za pravljenje video zapisa na YouTube kanalu i za snimanje uređaja prilikom testiranja. U drugim situacijama dovoljan je samo pametni telefon.

Postoji razlika u fotografijama na vodećim i jeftinim pametnim telefonima, ali svodi se na činjenicu da je reč o fotografijama nastalim u gde počinje da se pojavljuje šum. Prosečnom korisniku su mogućnosti modernog mobilnog uređaja više nego dovoljne.

Još jedno pitanje - da li prosečan korisnik ima minimalno znanje u modeliranju fotografija da bi kreirala dobru fotografiju? Često ljudi snimaju fotografije u zatvorenom u pokretu, bez ikakve pripreme, bez izbora ugla kamere, bez najjednostavnijih prilagođavanja ekspozicije. Jednostavno tako nešto nije moguće čak i sa najmodernijom SLR kamerom. Stoga je čitava stvar u čoveku i njegovim rukama.

Pametni telefon Huawei P40 Lite po sunčanom vremenu savršeno snima. Možete osetiti širok dinamički opseg, tačne boje, nijanse i kontrast. Jedina napomena: glavna kamera ima malu dubinu prikazanog prostora (DOF), tako da prednji okvir i pozadinski okviri na udaljenosti do 30 cm mogu biti pristojno zamagljeni. Za neke je to plus, za nekoga je minus.

U mraku glavni modul dobro snima, ali još uvek ne doseže vodeće modele.

Kada je reč o širokougaonoj kameri kadrovi su srednjeg kvaliteta. Uglavnom se naglasak stavlja na oštrinu, posebno u uglovima. Puno je izobličenja.

Makro kamera je poprilično dovedena do limita. Da, još uvek nema automatsko fokusiranje, ali plus ili minus kvalitet je kao da ste napravili kadar veličine 48 MP i isekli ga. U stvari, zaista je lakše fotografisati makro objektivom nego se mučiti pravilnim kadriranjem.

Dodatna kamera za digitalno zamućenje dobro radi svoj posao. Pozadina se iseca sasvim adekvatno. Za društvene mreže, to je to.

Video snimanje je dobro, ali 4K rezolucije nema. Mikrofon je osetljiv, zvuk je čist. Postoji samo jedan minus: kamere nemaju optičku stabilizaciju, a zbog dizajnerskih karakteristika lokacije sočiva slika se blago trese. Koliko god se trudili, koristili stativ, sa P40 Lite nismo bili u stanju da stabilno snimamo video zapise.

Prednja kamera je jednostavna, ali se odlično nosi sa osvetljenjem. U bilo kom okruženju, kadrovi su dobri.

Zaključak: iznenađujuće kvalitetne slike na glavnom modulu, pristojni kadrovi na makro objektivu; inferiorne fotografije na širokougaonoj kameri; Video je zadovoljavajući.

Nećemo se fokusirati na podešavanja - ovo je tipičan uređaj baziran na EMUI 10.

Fotografije i video klipovi snimljeni pre karantina

Primeri fotografija

Primeri video klipova

  • Širokougaona (MP4, 19 MB) >>>
  • Prednja kameraa (MP4, 14 MB) >>>
  • Glavna kamera, dany (MP4, 35 MB) >>>
  • Glavna kamera, noć (MP4, 40 MB) >>>
  • Memorija, procesor i performanse

    Ovaj model koristi 6 GB RAM i 128 GB interne memorije. Čini mi se da je to već određeni standard za bilo koji Android uređaj nešto više cene. 6 GB RAM-a je najprikladnija vrednost. Teško je utvrditi razliku u radu između ovog modela i onog sa 8 ili 12GB RAM-a.

    Brzina RAM-a iznosi 24 000 MB/s, što je mnogo za ovakav uređaj. Po pravilu, pametni telefoni ovog cenovnog opsega karakteriše brzina od 10.000 - 15.000 MB / s. Brzina interne memorije je 580/500 MB/s. Prijatno iznenađenje: brojke koje su karakteristične za vodeće modele prošle godine.

    Odnosno, brzina memorije Huawei P40 Lite modela je veoma velika. Nećemo imenovati model pametnog telefona slične cene sa istim parametrima.

    Procesor korišćen u ovom modelu je sopstvene proizvodnje HiSilicon Kirin 810. Njegove karakteristike:

    Platforma

    HiSilicon Kirin 810 (7 nm), 8-jezgreni procesor (2 Cortex-A55 jezgra sa frekvencijom do 1,88 GHz, šest Cortex-A55 jezgara sa frekvencijom do 2,28 GHz), Mali-G52 grafički akcelerator.

    U našem omiljenom testu performansi, procesor dobija 270.000 bodova. Otprilike nivo vodećih uređaja krajem 2018. i početkom 2019. Pohvalno.

    Situacija sa radom pri punom opterećenju je sledeća: nakon 12-13 minuta opterećenja (20 nizova u programu CPU Trottling), performanse se smanjuju za polovinu, a zatim obnavljaju samo kada se opterećenje isključi.

    Sa velikim opterećenjem (100 nizova u programu CPU Trottling), pad performansi se dešava nakon 7 minuta.

    Teoretski, ovo se može nazvati neuspehom: uređaj se ne nosi sa složenim zadacima, drastično smanjujući performanse za polovinu.

    U praksi se ništa tako ne dešava. Barem u igri Call of Duty sve radi stalno pri maksimalnim parametrima. Najverovatnije, to nije posledica konstantnog 100% opterećenja tokom igre: u nekim kadrovima nema potrebe za maksimalnom snagom procesora, u nekima ima.

    Softver

    Uređaj radi na Google Android operativnom sistemu verzije 10 i vlasničkom interfejsu EMUI 10, ali bez Google usluga. Nedostatak Google usluga je loš, ali moguće je živeti bez njih. Drugo pitanje je - da li se uopšte vredi mučiti sa takvim uređajima?

    Muzičke mogućnosti

    Za reprodukciju muzike koristite zvučnik koji se nalazi na dnu. Zvuk je mono. Rezerva je velika, kvalitet normalan, bez ikakvih problema.

    U ovom modelu je ostavljen 3,5 mm priključak, tako da možete koristiti bilo koje slušalice sa tim priključkom. Dobro? Mislimo da jeste. Međutim, odavno smo prešli na TWS slušalice.

    Huawei P40 Lite testirali smo sa JBL Tune 220 TWS, Pamu Slide mini i drugim modelima. Neće biti komentara - sve je u redu. Usput, P40 Lite ne podržava aptX. Takođe nema ni radija.

    Utisci

    Ako zanemarimo brojne konkurente - Oppo, Vivo, Xiaomi, Samsung, modele onda Huawei P40 Lite izlazi sa prilično zanimljivim proizvodom. Šta ovde valja istaći:

    • Dugo trajanje baterije, brzo punjenje
    • Odličan kvalitet IPS matrice
    • Dobre kamere
    • Visoke performanse, brza memorija

    Neki detalji koji nisu dobri:

    • Nepostojanje Google usluga
    • Nedostatak aptX kodeka
    • Za sada beskoristan NFC (ako ste uspeli da podesite bezkontaktno plaćanje, savršeno)
    • Slab kvalitet kamere širokog ugla

    Više nam se dopao telefon nego ne. Na primer, stvarno volimo EMUI 10. Definitivno radi brži i glatkije od MIUI 11 (na primer, Mi 9T i Mi Note 10 Pro). Sad, ako Huawei doda modelu P40 Lite Google servise i snizi cenu, on bi bio bestseller.

    Sa druge strane izbor je Huawei Nova 5T. Ovde imate moćniji procesor malo kompaktnije kućište, i naravno, Google Mobile Services. Štaviše, sada se prodaje sa popustom na zvaničnom web sajtu.

    Dobra opcija je Redmi Note 8 Pro. Bolje kamere, uključujući podršku za 4K, podršku za microSD memorijske kartice, normalan rad sa NFC i GMS.

    Za ljubitelje AMOLED ekrana tu je Vivo V17. Postoji čak 8 GB RAM-a, 128 GB interne memorije, skener otiska prsta na ekranu i baterija od 4500 mAh. I, kao i obično, NFC i GMS.

    Kao primer možemo navesti još nekoliko uređaja, ali ovi su najrelevantniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024