Redmi Note 9 Pro 2020
2020. godina
6.67" LCD, 84.5% body
26% 720G, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
30W, 5020 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 9 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Pozicioniranje

U pitanju je glavni model ažurirane serije 9, kojom Xiaomi pokušava da promeni percepciju brenda Redmi. Godine 2013. Xiaomi je predstavio Redmi brend kao liniju pametnih telefona dostupnijih od originalne Mi-serije. Novi brend bio je potreban iz dva razloga. Prvo, koristili su jeftinije komponente, što hipotetski znači i veći stepen otpada. A Xiaomi nije hteo da pokvari sliku. Drugo, Xiaomi je u početku shvatio da je igranje cenom proizvoda katastrofalan potez. A Redmi je bio potreban kako Xiaomi ne bi bio povezan sa jeftinim pametnim telefonima.

Priča je ispala drugačije. Pokazalo se da je nivo tehničkog razvoja prilično visok, a nedostaci, čak i kod pametnih telefona sa jeftinim komponentama, su retki. I kupci su, isprobavajući Redmi, shvatili da su pametni telefoni jeftiniji, ali ne mnogo lošiji od vodećih MI modela. Tada je Xiaomi počeo aktivno da razvija brend, predstavljajući čitave linije modela. Među Redmi pametnim telefonima su se pojavili sopstveni modeli za različite cenovne segmente. Redmi Note linija u portfoliju kompanije odgovorna je za segment srednjih cena.

Međutim, kupci se ne mogu zavarati. Navikli su na to da je Redmi uvek jeftin. I zaista je bio kada je kompanija radila u nižim cenovnim segmentima. Stvaranjem snažnijih i kvalitetnijih proizvoda, cena se značajno pomerila ka višim vrednostima. Redmi Note 9 Pro nije samo najnapredniji pametni telefon serije, već i najskuplji. Ne znaju svi, ali Redmi linija takođe poseduje vrhunske pametne telefone serije K sa odgovarajućom cenom, tako da u zemljama u kojima se prodaju Redmi modeli kupci lakše reaguju na cenu modela Redmi Note 9 Pro.

Glavne prodajne tačke modela Redmi Note 9 Pro:

  • Sistem sa četiri kamere na nivou glavnog modela. 64MP glavni modul omogućava da kreirate izvanredne snimke a sa kamerom ultra širokog ugla, makro kamerom i senzorom dubine bićete spremni da snimate u u svim uslovima.
  • Qualcomm Snapdragon 720G čipset.
  • Baterija kapaciteta 5020 mAh (standard) i ultra brzo punenje 30W će vam omogućiti da uvek imate dovoljno energije na raspolaganju.
  • Linearni vibracioni motor može da kreira čak 150 opcija vibracije za različite tipove notifikacija.
  • Premijum dizajn.
Specifikacije
Procesor Qualcomm Snapdragon 720G (8nm), Octa-core (2x2.3 GHz Kryo 465 Gold i 6x1.8 GHz Kryo 465 Silver), Adreno 618 grafika
Operativni sistem Android 10, interfejs MIUI 11
Memorija 6GB / 128GB, UFC 2.1, zaseban microSD slot
Ekran 6.67 inča, IPS LCD, 1080 x 2400 pixels, odnos stranica 20: 9, gustina ekrana 395 ppi, osvetljenost 450 nita, HDR10, Corning Gorilla Glass 5
Baterija Li-Po 5020 mAh, brzo punjenje 30 W
Glavna kamera 64 MP, f / 1.9, 26mm (širokougaona), 1 / 1.72 ", 0.8μm, PDAF
8 MP, f / 2.2, 119 ° (ultra širokougaona), 1 / 4.0", 1.12μm
5 MP, f / 2.4, (makro ), 1 / 5.0 ", 1.12μm, AF
2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
Video snimanje: 2160p @ 30fps, 1080p @ 30/60 / 120fps, 720p @ 960fps, gyro-EIS stabilizacija
Prednja kamera 16 MP, f / 2.5, (wide), 1.0μm
SIM kartica 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 450/1600/1450, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NavIC, infrared port, NFC, USB 2.0, Type-C 1.0
Senzori Skener otiska prsta (sa strane), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
Ostalo FM radio, 3.5 mm priključak, zaštita od prskanja, NFC, notifikacioni LED
Materijali Corning Gorilla Glass 5 i plastični okvir
Dimenzije 165.8 x 76.7 x 8.8 mm, masa 209 g

Prodajno pakovanje

Prodajno pakovanje je standardno. Uzimajući u obzir cenu, mogli su u kutiju barem staviti privezak za ključeve ili set nalepnica. Ukratko, barem neke lepe ekskluzivne sitnice koje naglašavaju premium status pametnog telefona. Iznenađenje, marketinški detalji poput ovih pozitivno utiču na percepciju. Iz tog razloga, Apple tvrdoglavo ubacuje nalepnice jabuka. Dakle, u kutiji se nalaze:

  • Pametni telefon
  • 22.5W punjač
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Dokumentacija

Izgled

  • Prednji panel : 6.67 inča, IPS LCD, 1080 x 2400 piksela, odnos stranica 20: 9, gustina ekrana 395 ppi, osvetljenost 450 nita, HDR10, Corning Gorilla Glass 5, fabrički zaštitini film zalepljen na ekran, srešetka zvučnka u gornjoj zoni, svetlosni indikator
  • Panel sa zadnje strane : 4 foto modula, blic
  • Desna strana : taster za regulaciju jačine zvuka, taster ua uključivanje kombinovan sa skenerom otiska prsta
  • Leva strana : slot za 2 nano-SIM i microSD
  • Gornja strana : mikrofon, IrDa senzor
  • Donja strana : 3.5 mm priključak, USB Type-C sa OTG funkcijom, mikrofon, zvučnik

Dizajnu Redmi Note 9 Pro pristupili su temeljno. Bez blistavih boja. Boje su mirne i bogate. Čak je i previše smela zelena bila malo zatamnjena dodavanjem prugaste šare na panel zadnje strane. Mi smo za test dobili beli (biserni) uređaj. Okvir pametnog telefona je plastičan, ali su prednje i zadnje površine prekrivene Corning Gorilla Glass 5 staklom.

Zbog velikog ekrana (6,67 inča) i težine 209 grama, pametni telefon deluje masivno u ruci. Iako zaštitna futrola ne povećava dimenzije značajno, počinje se činiti da je pametni telefon ogroman. Ne možemo reći da je ovo loše. Ne bismo opisali taktilni doživljaj pametnog telefona kao nešto spektakularno. U jednom trenutku, kritike su često koristile kliše "prijatne težine". Evo je.

Zvučnik je zgodno postavljen. Ne morate se mnogo truditi, kao što je slučaj kada je zvučnik postavljen na gornji kraj i morate naći udoban položaj za telefonski razgovor.

Na ekranu se nalazi zaštitni film, a ispod se nalazi Corning Gorilla Glass 5. Film nije loš, omogućava upotrebu telefona.

Prednja kamera je smeštena tačno u sredini. U promotivnom materijalu, Xiaomi sa ponosom naglašava njihov „simetrični dizajn“. Izgleda da je kompanija uložila mnogo napora da se kamera stavi tačno u sredinu, iako je stvar jednostavna. Međutim, pokazalo se da je najbolje kada je izrez kamere sa strane jer privlači manje pažnje.

Ipak, treba pohvaliti činjenicu da je glavni modul kamere centralno postavljen. Kod Mi 10, na primer, modul kamere se nalazi sa desne strane, zbog čega pametni telefon ne može ležati ravno na stolu, ali se i taj problem može rešiti korišćenjem futrole.

Skener otiska prsta je postavljen u bočno dugme za uključivanje, što je razumljivo. Da je skener postavljen na zadnji panel, kao kod Redmi Note 9, odmah bi bilo reči o tome da je to zastarelo rešenje u okviru ovog cenovnog opsega. A čini se da skener ispod ekrana više nije bio pristupačan. Iz tog razloga je odlučeno da se koristi integraciju u taster za napajanje. Očigledno je proizvođač mislio da je tako dobro, a to čak i Sony radi.

Sa leve strane se nalazi samo slot SIM kartica.

Dobro je što postoji zaseban slot za microSD

Zatvarač štiti port od vlage

Ekran

Redmi Note 9 Pro odlikuje ekran od 6.67 inča, IPS LCD, 1080 x 2400 piksela, odnos ekrana 20: 9, gustina piksela od 395 ppi, svetlina 450 nita, HDR10, Corning Gorilla Glass 5, fabrički film je zalepljen za ekran, mreža zvučnika je na vrhu kao i svetlosni indikator za obaveštenja.

Može se videti da između tri uređaja - Redmi Note 9, Redmi Note 9s i Redmi Note 9 Pro - Note 9 Pro ima ekran najvišeg kvaliteta. Osvetljenost je prema specifikacijama 450 nita, ali to je osvetljenost u manuelnom režimu. Kada uključite automatsku osvetljenost, ekran "ubrzava do 610 nita. Poređenja radi, Redmi Note 9 beleži 470 nita a Redmi Note 9s 593 nita. Ovaj visoki rezultat vam omogućava da udobno koristite vaš pametni telefon čak i na jakom suncu.

Minimalna osvetljenost je 3.5 nita. Ovo je odličan pokazatelj. IPS LCD ekran ne treperi. Prema tome, u mraku možete podesiti minimalni nivo osvetljenja i oči će se manje umoriti od ekrana, kao što je slučaj sa kada postoji visoka vrednost PWM. Usput, ekran je dodatno sertifikovan od strane nemačke organizacije za ocenjivanje: ima minimalno plavo zračenje kada je noćni režim uključen. Smatra se da plava svetlost potiskuje proizvodnju melatonina, hormona spavanja, pa je uveče najbolje izbegavati ekrane a druga opcija je uključivanje noćnog režima.

Ekran ima standardna podešavanja: osvetljenost, automatsko osvetljenje, tamni režim, noćni režim (isključivanje plave boje), podešavanje temperature, a moguće je i sakrivanje izreza.

Baterija

Kada je reč o trajanju baterije, pametni telefon se ne razlikuje od 9s. To niej neobino obzirom da su baterije istog kapaciteta 5000 mAh i da koriste isti čipset (Snapdragon 720G).

Dakle:

  • U video režimu, pri maksimalnom osvetljenju i jačini zvuka u airplane režimu - 16 sati
  • U video režimu preko Wi-Fi ac 5.0 GHz pri maksimalnom osvetljenju i jačini zvuka u airplane režimu - 12 sati
  • U Wi-Fi ac 5.0 GHz režimu, Chrome pretraživač, maksimalna osvetljenost - 16 SATI
  • u režimu igranja - 8.5 SATI
  • Maksimalno opterećenje (opterećnje procesora sa 100 nizova u trajanju od jednog sata pri maksimalnom osvetljenju) - 4 sata i 35 minuta

Glavna razlika između ova dva modela je 30 W brzo punjenje. Xiaomi je sjajan, smislili su opciju za prikazivanje punjenja sa stotinkama procenta. Tako, povezujući punjač, videćete kako se pametni telefon naglo puni. Za potpuno napajanje potrebno je oko sat vremena, dok za 30 minuta pametni telefon dobija gotovo 80 odsto napunjenosti baterije.

Kamera

Pametni telefon ima 4 glavne kamere: 64 MP, 8-širokougaoni modul od 8 MP, 5 MP makro kameru i 2 MP senzor dubine.

Kamere na pametnom telefonu su zaista dobre. Ovde je teško pronaći grešku. Ovde su neki primeri snimaka.

Način na koji se Redmi Note 9 Pro snalazi u teškim uslovima je za svaku pohvalu. Prikazane fotografije prikazuju da je napolju je vedro i sunčano sa preko 30 stepeni, dok je unutra senka. Svi detalji u prvom planu izgledaju odlično.

Primer rada selfi kamere

Evo primera kako radi makro kamera. Makro kamera u rezoluciji od 5 MP, 1.12 veličine piksela mikrona uz automatsko fokusiranje. Sličnu kameru možemo pronaći i u Redmi Note 9s. Može fotografisati sa udaljenosti od 3 cm i pravi stvarno zanimljive i kvalitetne fotografije. Prisustvo makro kamere je svojevrsni trend prošle godine, ali tada su postavljane 2 MP kamere, a ovo je premalo. Rezultat su bile fotografije niskog kvaliteta sa obiljem šuma i lošom reprodukcijom boja. Sledi nekoliko eksperimentalnih oglednih snimaka.

Nekoliko noćnih snimaka

Kadar simbolizuje svu gorčinu posla usled koronavirusa.

Performanse

Pametni telefon pokreće Snapdragon 720G čipset, što znači da je grafika 10 posto overklokovana u odnosu na regularnu verziju.

Snapdragon 720G omogućava igranje bilo koje igre na visokom nivou sa dobrim brojem kadrova. Grafički najzahtevnija igra je Asphalt 9 - 30 kadrova u sekundi.

Ovde treba napomenuti talenat inženjera kompanija Xiaomi i Qualcomm, budući da Redmi Note 9 Pro apsolutno ne podleže efektu smanjenju performansi koje se ne smanjuju ukoliko dugo koristite telefon na granici njegovih mogućnosti.

To se obično dešava pri pokretanju igara koje zahtevaju resurse, poput PUBG Mobile ili Asphalt 9. Redmi Note 9 Pro daje stabilnu brzinu kadrova bez pada.

Treba napomenuti da Redmi Note 9 Pro koristi module stalnog karaktera i RAM veoma visokog kvaliteta. Testovi pokazuju da je, na primer, brzina RAM-a jednaka neverovatnih 20.9 hiljada megabajta u sekundi. Ne može se svaki vodeći model pohvaliti tim. U poređenju sa drugim modelima devete serije, Redmi Note 9 beleži 11.500 MB / s, a Redmi Note 9S – 19.200 MB / s.

Što se tiče osvetljenosti ekrana i brzine memorije, Note 9 Pro daje nešto bolje rezultate. Pogledajte rezultate AnTuTu testa. Redmi Note 9S i 9 Pro imaju isti čipset, ali "pro" verzija beleži 276 hiljada bodova dok model 9s beleži samo 250 hiljada. S jedne strane, povećanje produktivnosti od 10 odsto nije veliko, a sa druge strane, to objašnjava zašto je „pro“ verzija skuplja.

Opcije povezivanja

Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, dostupan je NFC, pa čak i infracrveni port koji vam omogućava korišćenje pametnog telefona kao daljinskog upravljača za TV i drugu opremu.

Što se tiče telefona, naravno, nema pritužbi. Prenos glasa je odličan. Pametni telefon ima 2 mikrofona, zahvaljujući kojima dolazi do smanjenja buke. Ako vetar je napolju, vaš sagovornik neće čuti zavijanje preko aparata. Video pozivanje putem različitih aplikacija, stavljanje telefona na stativ i razgovor tokom vršenja drugih aktivnosti su nešto što je bilo redovno tokom karantina, kada se ova opcija najbolje pokazala. Sagovornik jedva čuje prateće zvuke, ali ako koristite pametni telefon bez „smanjenja buke“, tada je nemoguće razgovarati od okolnih zvukova. Drugi primer jeste korišćenje slušalica za razgovor. Sva buka sa ulice se čuje, pa morate sagovornika da zamolite da ponovi šta je rekao. Ako držite telefon na uhu, tada imate osećaj da sagovornik stoji pored vas.

Interfejs MIUI 11

Pametni telefon karakteriše MIUI 11 korisnički interfejs, a Xiaomi je obećao da će pametni telefon dobiti ažuriranje za MIUI 12. Korisnički interfejs je zanimljiv i nudi obilje raznih funkcija i opcija podešavanja.

Utisci i konkurenti

Pokazalo se da je Redmi Note 9 Pro dostigao novi nivo. Xiaomi je uspeo da uradi visokokvalitetni uređaj i kada je reč o dizajnu i kada je reč o mogućnostima punjenja. Odličan ekran, pametni čipset, dobar sistem kamera. Ovaj pametni telefon zaslužuje svaku preporuku za kupovinu. Kao manu možemo navesti činjenicu da se skener otiska prsta ne nalazi ispod ekrana, i da ekran nije AMOLED, naročito kada se ima u vidu šta sve nudi Always-On kompanije Xiaomi nudi.

Takođe je mana prekomerna društvenost korisničkog interfejsa jer se odmah po početku korišćenja reklame pojavljuju sa svih strana. Na primer, šta vam vredi da imate na raspolaganju Galeriju, kada će vam nakon gledanja vlastitih video snimaka biti ponuđeno da biste gledali video na YouTube servisu. Naravno, sve se to može isključiti, ali potrebno je vreme da biste pronašli željenu stavku u podešavanjima.

Evo takvog primera. Ovo je "Galerija" Xiaomi Mi Note 10 modela. Posle reprodukovanja video snimka, pametni telefon je predložio prethodno navedeno. Možete to onemogućiti u okviru podešavanja, ali potrebno je dosta vremena da se pronađe željena stavka.

Inače nema pritužbi na rad pametnog telefona. Ovo je odličan primer savremenog uređaja. Glavni konkurent Redmi modelu bio bi brend Realme. Na primer, realme 6 Pro 8/128 GB pametni telefon nudi nešto više od ovog modela, uključujući dvostruku prednju kameru, ekran od 90 Hz i više memorije sa istim čipsetom. Realne nudi fabrički korisnički interfejs ali i veliki broj reklamnih oglasa.

Kao direktan konkurent može se odrediti i Samsung Galaxy A51, barem dok traje promotivni period koji podrazumeva sniženu cenu a model odlikuje 4/64 GB, čitač otiska prstiju na ekranu i NFC.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024