Galaxy M21 2020
2020. godina
6.4" OLED, 84.2% body
18% 9611 Octa, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 6000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy M21
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy M21. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy M21 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung M21 (SM-M215F / DSN)

Fotogradfije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (15W brzo punjenje)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije im asa 159 x 75.1 x 8.9 mm, 188 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.4 inča, 1080 x 2340 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3, maskimalna osvetljenost 420 nita.
Operativni sistem Google Android 10.0, OneUI 2.0
Platforma Exynos 9611 tehnološki proces 10 nm), četiri Cortex A73 jezgra radnog takta do 2.3 GHz, 4 Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.7 GHz, Mali G72 MP3
Memorija 4 GB RAM, 64 GB ROM (fslobodno 49 GB), UFS 2.1, microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
6/128 GB opcija (slobodno 118.4 GB)
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor
Senzor otiska prsta pozadi
Otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 48 (f / 2.0) + 5 MP (f / 2.4, senzor dubine polja) + 8 MP (f / 2.2, široki ugao), LED blic, 4K video snimanje, elektornska video stabilizacija pri FullHD
Prednja kamera 20 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine,različiti dodatni efekti, bez autofokusa
Baterija Li-Ion 6000 mAh, vreme razgovora do 44 sati, video reprodukcija do 29 sati, LTE do 22 sata;
Stepen zaštite ne
Boje Plava, crna, zelena
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
Sar Glava SAR: 0.492 W / kg 
Kućište SAR: 1.130 W / kg

Pozicioniranje

Samsung je kreirao M liniju prilično kasno i ona je pozicioniran za prodaju putem interneta, odnosno ne nudi veliku maržu za partnere. Ova linija se takođe može naći u odvojenim državnim mrežama, za one koji su spremni da žrtvuju svoj profit, ali privlače kupce uređajima koje odlikuje dobar odnos cene i kvaliteta. Mnogi vide M-seriju kao pobedničku ponudu, i to je tako ukoliko je kupac spreman da se odrekne nekih pojedinačnih funkcija, na primer, senzora otiska prsta ugrađenog u ekran. Za nekoga su to sitnice, dok neko drugi smatra osnovnim da je kod pametnog telefona sve na maksimalnom nivou. Serija M je za racionalne kupce jer su u pitanju uređaji koji mogu dugo raditi.

Budući da je M-serija u stanju da ozbiljno konkuriše sličnim modelima iz A serije, ovi uređaji ne privlače pažnju, budući da za njih praktično nema marketinga. To dovodi do činjenice da mnogi kupci jednostavno ne znaju za postojanje takvih uređaja, ne vide ih na policama. Međutim, nema poteškoća u njihovoj kupovini, a za mnoge je to vrlo zanimljiva kupovina koja za manje može dati više. Galaxy M21 je jedan od najboljih uređaja što se tiče cene i kvaliteta i vredi pobliže ga pogledati ako tražite uređaj u ovoj cenovnoj kategoriji.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Model je dostupan u tri boje - plavoj, crnoj i zelenoj.

Kućište je napravljeno od obične plastike i to lakirane. Ovo je dobro, jer vam omogućava da izbegnete vidljive ogrebotine dok otisci prstiju nisu vidljivi na kućištu, uključujući i model u crnoj boji. Otpornost na ogrebotine je veliki plus.

Zadnji panel je zaobljen, uređaj odlično pristaje u šaku iako je pametni telefon prilično širok. Dimenzije - 159 x 75.1 x 8.9 mm, dok njegova ukupna masa iznosi 188 grama. Ovo je uređaj prilagođen muškoj populaciji po pitanju veličine, ali sa druge strane, i žene će biti zadovoljne, jer što je veći ekran, to je bolje. Neki se možda ne slažu sa tim, ali trend tržišta je upravo takav. Sećamo se vremena kada su se pojavili 4-inčni uređaji koji su nazivani lopate, a danas se takvi uređaji teško mogu nazvati velikim. Ovo je otprilike ista priča, percepcija zaostaje za stvarnim stanjem.

Raspored uređaja je tipičan - na donjem kraju nalazi se zvučnik kao i USB konektor tipa C, 3.5 mm, mikrofon. Drugi mikrofon je sa gornje strane dok smanjenje šuma dobro funkcioniše. Na desnoj strani se nalazi upareni taster za jačinu zvuka, taster za uključivanje/isključivanje. Na levoj strani se nalazi slot za dve nanoSIM kartice, kao i memorijska kartica, nije kombinovan!

Zvučnik je sakriven iza rešetaka iznad ekrana, ekran ima prorez u obliku slova O. Uređaj ne odlikuje zaštita od vode i prašine, što je normalno za ovaj segment.

Kvalitet izrade uređaja je odličan, nema pritužbi. Senzor otiska prsta na zadnjoj ploči se lako može naći.

Vreme reakcije je kratko, otključavanje je brzo. Podrazumevano je otključavanje prepoznavanjem lica, odlično radi.

Ekran

Specifikacije ekrana su sledeće: 6.4 inča, 1080 × 2340 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3.

Prednja kamera – Izrez u obliku slova O, ovo je jednostavna verzija ekrana, ali to verovatno nikoga neće sprečiti u kupovini.

Karakteristika koja nije dostupna konkurentima u ovom cenovnom segmentu je AlwaysOn Display, a to je mogućnost da se na ekranu vide sat ili ekran, ikone obaveštenja i brzo prebacivanje na aplikacije.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanja boje.

Podaci na ekranu ostaju čitljivi i pri direktnim sunčevim zracima a nivo osvetljenje je sasvim dovoljan. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija i čitanje tekstova. Ovo je univerzalni pametni telefon, a činjenica da postoji tako dobar ekran razlikuje ga od svih konkurenata. Prisustvo AMOLED-a je veliki plus za ovaj segment.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 6000 mAh, podržava brzo punjenje, a takav punjač za 15 V je uključen. Nema bežičnog punjenja, ali to je i normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri rada baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Video preprodukcija pri maksimalnom osvetljenju - do 29 sati;
  • Audio reprodukcija - do 97 sati;
  • Internet koenkcija preko Wi-Fi - do 22 sata, LTE - do 22 sata;
  • Vreme razgovora u 4G do 44 sata.

U svakodnevnom životu ovaj uređaj može obezbediti oko 2.5-3 dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama a osvetljenost je uvek ugodna). Obezbeđuje oko 9-9.5 sati rada ekrana.

Vreme punjenja baterije iznosi oko 150 minuta. Testiranje je pokazalo da je vreme punjenja u proseku sledeće: da bi se baterija napunila do 50 odsto, potrebno je oko 65 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio Exynos 9611 čipset (10 nm tehnologija), četiri Cortex A73 jezgra frekvencije do 2.3 GHz, 4 Cortex A53 jezgra frekvencije do 1.7 GHz, Mali G72 MP3. Ovo je odličan procesor za ovaj cenovni segment, budući da nudi dosta prednosti u poređenju sa konkurentskim modelima. Interfejs je brz, odličnog odziva. Možete pogledati rezultate sintetičkih testova.

Osnovna opcija memorije je 4/64 GB, memorijske kartice do 512 GB, što je dovoljno za većinu korisnika ovog uređaja.

Opcije povezivanja

Dvopojasni Wi-Fi Galaxy M21 modela, koji je već veliki plus, podržava VHT80 koji nudi dobru brzinu prenosa podataka. Za razliku od starijih modela, ANT + nije podržan ali frekvencija postavljena za LTE primetno je manja od frekvencije istog A51 i poklapa se sa A31.

Dostupna je Bluetooth verzija 5.0, a tu je i NFC (Samsung Pay/Google Pay), sve funkcioniše u najboljem redu.

Sa gledišta navigacije, sve je takođe vrlo dobro (GPS/A-GPS/GLONASS/Beidou), hladan start traje 2-3 sekunde a tačnost navigacije je odlična, nema pritužbi.

Kamera

Interfejs kamere je isti kao i kod ostalih Samsung-ovih modela, nema ničeg novog. Dostupni su Pro, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera je rezolucije 20 MP (f/2.2), efekat zamućenja pozadine, razne dodatne efekte i nema autofokusa. Pogledajte primer slika, ovde je sve poznato i na nivou drugih modela.

Glavni modul kamere sastoji se od tri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su uporedivi sa vodećim modelima, ali sve je dobro u svom cenovnom segmentu, ovo je tipični kvalitet za modele ovog nivoa.

Softverske karakteristike

Model pokreće Android 10 i OneUI 2.0, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koji se u doslovnom smislu može nazvati jednim od najboljih kako po fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, tako i po drugim aspektima.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađen radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Standardne aplikacije obuhvataju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i ostale aplikacije koje su neophodne za komforan rad.

Za razliku od više pozicioniranih modela, ovde nema Bixby skripti, ovo je očigledno marketinška podela na bolje i lošije modele. Funkcija je zaista zanimljiva, šteta je što je u novijim modelima bila napuštena.

Utisci

Kvalitet komunikacije u ovom uređaju bi, u teoriji, trebalo da bude na nivou Galaxy A31, a ono što se može navesti kao mana jesu manja frekvencija, lošija agregacija, uređaj beleži lošiji rad od A51. Verovalo se da je to usled antene ili modema, ali sada sa sigurnošću možemo reći da je to mana MediaTek čipseta. Sve funkcioniše u redu kod Galaxy M21 i na nivou Galaxy A51 (manje su frekvencije, ali vezu čuva pouzdano i ne prekida je u stanju pripravnosti). Neverovatna je situacija kada slabiji model u mlađoj liniji zaobilazi glavni parametar, odnosno kvalitet komunikacije, modela poput Galaxy A31/A41. Ovo je definitivno veliki plus kada su u pitanju mogućnosti ovog uređaja.

Imajući u vidu da danas postoji mešavina novih i starih modela, mnogi daju popuste van ekonomske logike, ispada da je ovaj model mešavina svega i svačega. Treba imati u vidu da je ovo model više klase (još jedan ekran sa integrisanom kamerom, druga jedinica fotoaparata, manja baterija - 4000 mAh, senzor otiska prsta ugrađen u ekran, materijal od kojeg je izrađeno kućište).

Da je Galaxy A51 ključni model u ovom segmentu i za celo tržište, bez izuzetka, potvrđuje to da su se ostale kompanije orijentisale na ovaj uređaj. I ovde možemo reći da je ovo odlična ponuda, a u ovoj situaciji, Galaxy M21 ima svoje prednosti - neko će uzeti u obzir hardverski senzor otiska prsta i, naravno, bateriju od 6000 mAh. Radno vreme Galaxy M21 postaje ogromna prednost, posebno ako maksimalne brzine u LTE-u nisu od krucijalne važnosti za vas (a niža agregacija frekvencija vam nije problem, ili ne znate o čemu se radi - na kraju, većina ljudi kupuje kineske pametne telefone, gde je u ovom aspektu sve loše, ali nikoga nije briga za to).

U ovom cenovnom segmentu dostupan je ogroman broj modela koji beleže veliku popularnost. Xiaomi ima Redmi Note 8 Pro.

Ovaj model je popularan, ali ima samo IPS ekran sa svim nedostacima i radno vreme koje iz toga proizilazi. Fotoaparati se mogu oceniti kao plus ili minus isto ako ne tražite pojedinačne režime i prednosti određenog modela. Xiaomi nikako ne može da dostigne popularnost Samsung-a, ali su modeli primetno povoljniji.

Ako pogledate ponudu kompanije Huawei/Honor, onda nema mnogo izbora - Honor 20s, ovo je uređaj sa senzorom otiska prsta na zadnjem poklopcu, manjim kapacitetom baterije i IPS-matricom. Konkurentski model se pokazao veoma jakim - više memorije i drugih opcija.

Galaxy M21 ima mnogo konkurenata, ali nemaju svi AMOLED ekran, što je plus (osim za one koji veruju da AMOLED nije dobar). Dobar industrijski dizajn, AoD režim, dugo vreme rada. Uređaj je dopadljiv, a po ceni/kvalitetu to je jedan od najboljih modela na tržištu. Činjenica je da masovni kupci ne znaju dosta toga o ovom uređaju. Ograničena edicija predstavlja veštačku situaciju u okviru Samsung-ove kompanije, tako da potražnja prelazi na A-seriju. Oduvek je to bio slučaj sa M-serijom, a strategija se ponavlja 2020. godine. Ali još jednom treba ponoviti da je Galaxy M21 jedan od najuspešnijih modela na tržištu za one koji ne slede spoljne manifestacije inovacija. Oni koji žele nešto zanimljivije od kamere trebalo bi da sačekaju Galaxy M31, koji ima još jedan blok glavnih kamera, kao i drugu opciju za memoriju - 6/128 GB. Ovaj uređaj će se pojaviti krajem meseca.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024