5310 (2020) 2020
2020. godina
2.4" LCD, 27.5% body
0% MT6260A
EXT SDHC
1200 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 0MP
Test mobilni telefon Nokia 5310 (2020)
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5310 (2020). U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5310 (2020) vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Nokia 5310 XpressMusic

Pozicioniranje

Model Nokia 5310 XpressMusic predstavljen je 2007. godine. Bio je to zanimljiv telefon baziran na platformi S40 pete verzije. Pored numeričkih tastera, uređaj je imao neobičnu dizajnersku odluku: pored ekrana su bili tasteri za kontrolu muzike. Glavni konektori bili su zaštićeni utikačima. A na zadnjem panelu je jasno bio vidljiv natpis „Nokia“. U pogledu dizajna, telefon je bio dobar. Istakao se i privukao pažnju. Za muzičku komponentu bio je odgovoran zaseban audio čip.

U toku 2020. nova Nokia nastavlja da preispituje nasleđe prošlih dana. Ranije je javnosti predstavljen legendarni model Nokia 3310, a potom Nokia 8110. Sada je red došao na XpressMusic seriju.

Kao glavne prodajne tačke, proizvođač naglašava sledeće karakteristike:

  • Stereo zvučnike visoke jačine sa prednje strane
  • Prisustvo FM-radia sa ugrađenom antenom
  • Zasebne tastere za kontrolisanje muzike na kućištu
  • Podršku za memorijske kartice kapaciteta do 32 GB
  • Dugo trajanje baterije
  • Neznatno unapređen, ali klasičan dizajn

Specifikacije

  • Procesor: MediaTek MT6260A
  • OS: S30 +
  • Memorija: 8 MB RAM / 16 MB ROM, microSD slot ta kartice kapaciteta 32 GB
  • Ekran: 2.4 inča, 240 x 320 piksela, odnos stranica 4: 3, gustina ekrana 167 ppi
  • Kamera: VGA 320x240, LED blic
  • Baterija: 1200 mAh, ukloniva
  • Vreme rada: do 20 sati razgovora, do 22 dana u režimu mirovanja
  • Audio: dual zvučnik, FM radio sa i bez slušalica
  • Kounikacija: 2G, Bluetooth 3.1, microUSB 1.1
  • Ostalo: Dostupan je 3.5 mm priključak, nema Wi-Fi, definitivno treba vam microSD kartica kao drive, u suprotnom će mnoge funkcije ovog uređaja biti nedostupne!
  • Dimenzije: 123.7 x 52.4 x 13.1 mm, weight 88 g

Prodajno pakovanje

Čini ga lepa kartonska kutija u kojoj se nalaze:

  • Telefon
  • Punjač
  • Ukloniva baterija
  • Dokumentacija

Izgled

Vizuelno, telefon je dobar. Postoje dve boje: crna i bela. U oba slučaja korišćeni su crveni elementi. Naravno, trebalo bi da odaberete belu verziju jer je ona zanimljivija. Mada, originalni model 5310 odlikovalo je kućište sive boje.

Aparat odlikuje odličan kvalitet izrade. Na vrhu se nalazi priključak za slušalice i microUSB za punjenje.

Sa obe bočne strane su crveni umeci. Sa desne strane odgovorni su za kontrolu muzike, a na drugoj strani za kontrolu jačine zvuka. Ulošci su napravljeni od obične plastike. Iako nisu loši, bilo bi bolje da su gumirani.

Telefon ima kameru sa blicem.

Na dnu zadnjeg panela nalazi se udubljenje koje služi za lakše uklanjanje panela. Ima odeljak za bateriju, dve SIM kartice i microSD memorijsku karticu. Zamena bez isključenja nije moguća: isključite, izvadite bateriju, promenite karticu i ponovo uključite. Telefon koristi velike SIM kartice pa budite spremni na to.

MicroSD slot je odmah do kamere.

Na prednjem panelu su dva stereo zvučnika.

Novi Nokia model samo imitira dizajn starog. Ovo su potpuno različiti telefoni. Na primer, originalni 5310 imao je audio čip, i reprodukovao je zvuk na nivou kvaliteta zvuka preko slušalica. Model za 2020. godinu ima prednje stereo zvučnike, odnosno uređaj je usmeren na to da se koristi kao bežični zvučnik. Za poređenje, evo fotografije originalnog Nokia modela.

Ekran i tastatura

Verovatno to nije očigledno sa fotografije, ali 2.4-inčni ekran ima dovoljno svetline da informacije ostanu čitljive čak i pri direktnim sunčevim zracima. U početku se stiče utisak da je u pitanju Super Retina XDR, ali ne, u pitanju je samo TFT, 2.4 inča, 320 x 240 piksela.

Evo dva primera jedne slike kako izgleda u zatvorenom i na otvorenom.

Ekran ima odličnu reprodukciju boja. Možete uživati u fotografisanju.

Uglovi gledanja su dobri.

Telefon ima prelepu tastaturu sa tasterima koje odlikuje savršena elastičnost. Centralni taster je sjajan, a sama tastatura je matirana. Telefon nije pokriven otiscima prstiju.

Zvuk i muzičke karakteristike

Telefon ima dva prednja zvučnika. Može da reprodukuje MP3 datoteke sa fleš uređaja. Takođe postoji i radio koji radi bez slušalica. Potrebno je samo da uključite Business FM, hodate i slušate.

Kao bežični zvučnik telefon neće privući pažnju, ali kao lični zvučnik savršeno se uklapa. Zvuk u cenovnom rangu je dobar, jasan. Na maksimalnoj jačini zvuk je jasan. Maksimalna jačina je iznad proseka - 83 dB. Telefon reprodukuje muziku preko ugrađenih zvučnika u rasponu od 70 do 77 dB.

Reprodukovanje muzike je jednostavno – prebacite je na USB fleš disk, otvorite plejer i krenite! Lista za reprodukciju nije podržana, ali pesme se mogu dodati u omiljene. Takođe je moguće vršiti reprodukciju nasumičnim redosledom i ponavljati sve pesme ili trenutnu numeru.

Kada slušate radio, možete se koristiti bočnim tasterima za premotavanje unazad da biste menjali radio stanice.

Od zanimljivih karakteristika treba naglasiti prisustvo ekvilajzera.

Kamera

Kod modela Nokia 5310 XpressMusic, proizvođač je ugradio najlepšu kameru pomoću koje možete da pravite fotografije i video zapise realizujući svoj kreativni potencijal!

Interfejs kamere je koncizan, ali velikog kapaciteta.

Podešavanja kriju mnoge zanimljive karakteristike. Postoje čak i filteri (crno-belo, sepija, raznobojne nijanse, inverzija boja) i noćni režim. Ili možete odmah da snimite čitav niz snimaka! Mada je malo verovatno da ćete to uraditi.

Podelićemo sa vama neke od primera fotografija.

Ovu fotografiju smo nazvali "Duša Rusije".

Ova je nazvana "Zabrana za loše ljude".

Mrtva priroda

Ovo su "Helikopteri na nebu".

Iz serije "Odjeci sveta - ogledala duše".

Fotografisanje teksta sa ekrana

Korona neće proći ovuda

Svaka oluja će stvoritit dugu.

Čudo industrijalizacije.

Svetla budućnost

Sport je za siromašne, bogati se voze taksijem.

Budi deo igre

Čak i registarski broj može da se vidi.

Takođe, telefon može da snimi video u 3GP formatu.

Video se zatim može gledati na ekranu telefona.

Operativni sistem

Na početnom ekranu možete videti status SIM kartica. Operater mora da pruža 2G usluge, inače neće raditi. Postoji i brzi prelazak na kameru, ekran glavnog menija, a ako kliknete na opciju "Go", otvoriće se lista brzog pristupa baterijskoj lampi, zaključavanju tastature itd. Levi taster je podesiv. Možete odabrati opcije koje će biti prikazane na listi i njihov redosled.

Takođe želimo napomenuti da ova lista ima opciju „Mob. Full Construction". Ovo je mobilni internet. Telefon nema odvojene ikone sa strelicama, kao na telefonima, tako da samo morate zapamtiti da li je Internet uključen ili ne, ali Nokia 5310 troši minimalnu količinu interneta. Samo 1.5 MB je iskorišćeno za otvaranje nekoliko stranica u pretraživaču i instaliranje para aplikacija (po 200 KB).

Glavni meni se može prikazati mrežom različitih veličina, kao i samo običnom listom.

Opera se koristi kao pretraživač na telefonu. Usput, pregledač se može pokrenuti zadržavanjem tastera „nula“.

Postoji ikona za Facebook, ali to je još uvek Opera koja otvara Facebook stranicu za mobilne uređaje. Postoji tajmer, štoperica, baterijska lampa, kalkulator, kalendar, beleške i menadžer datoteka, ali nema diktafona. Ali postoji aplikacija za vremenske prilike! U željeni grad treba zasebno ući a tada je sve dostupno! Vreme po danu i po satu!

Telefon ima ugrađenu prodavnicu aplikacija. Dostupne su igre sa Gameloft-a, postoje i tabovi "Other applications", "Ringtones", "Wallpaper". Međutim, za sada rade samo tabovi sa igrama. Ostalo se ne otvara. Očigledno će biti neke nadopune u budućnosti.

Naravno, Nokia 5310 XpressMusic ima klasične birače (poput brzog pristupa na tasterima itd.) ali glavna karakteristika koja razlikuje Nokia model od većine drugih modela je mogućnost da se imenik preuzme preko Bluetooth-a!

Imenik je jednostavan. Dva broja, možete postaviti sliku ili fotografirati kontakt.

Nokia 5310 ima operativni sistem zasnovan na S30+. U početku je po inerciji pisalo Symbian. Međutim, i pored sličnog naziva, S30+ je potpuno drugačiji operativni sistem, koji nema nikakve veze sa klasičnim S30. S30+ se čak može nazvati i zajedničkim razvojem MediaTek-a i Nokia-e. Prvobitno predstavljen 2013. godine, S30+ je podržavao samo vlasnički MAUI Runtime Environment, ali s vremena na vreme pojave se telefoni koji podržavaju J2ME.

Originalna Nokia 5310 bila je na s40 5. izdanju. Usput, tako je izgledao originalni interfejs.

Igre i aplikacije za S30+ preuzimaju se u .vxp formatu. Na tematskim web lokacijama moguće je pronaći direktorijume s igrama. Instalacija je jednostavna: preuzimate vxp datoteku, prebacujete na USB fleš disk i pokrećete pomoću upravljača datoteka. Međutim, mnogi pronađeni programi i igre nisu radili. Morate tražiti samo aplikacije koje su testirane na odgovarajućim MediaTek čipsetima.

Иgre

Kada su u pitanju igre, od besplatnih igara postoji samo "Zmija".

Sve ostale igre potrebno je platiti. U prodavnici aplikacija postoje igre, a nekoliko plaćenih igara razbacano je tačno u glavnom meniju. Tu su Asphalt 6, Assassins Creed, Doodle Jump. Ovo su demo uzorci. Postoje 3 pokušaja u trajanju od po 90 sekundi, a zatim se igra prekida nakon čega je možete kupiti. Bilo bi dobro da postoji opcija za brisanje igara iz menija.

Primer preuzimanja igre.

Postoji veliki broj igara, ali sve one se plaćaju.

Utisci (i trajanje baterije)

Novi model Nokia XpressMusic, naravno, nije originalna Nokia, ni u obliku ni u sadržaju. Ipak, ovo je kvalitetan model koji je bolji od konkurencije kada je u pitanju kvalitet, ergonomija i celokupni utisak. Za kraj, ne očekujte čudo kao što je kinematografski kvalitet slike na ekranu ili moćnu komponentu igre. Ovo je samo visokokvalitetni model prvenstveno namenjen pozivanju, a komunikacija preko njega će vam pružiti minimum neprijatnih osećaja (ako mislite da ćete ga koristiti nakon pametnog telefona).

Jedno punjenje baterije može obezbediti do 5 dana rada. Ali postoje opcije. Da li ćete igrati igrice, isključiti mobilni Internet ili glasno slušati muziku. Ako telefon napunite do kraja, odnosno uključene su igre, slušate radio stanice i koristite interneta, vreme rada uređaja će biti 3 puna dana.

Nekoliko fotografija telefona u ruci:

Telefon se može pohvaliti zvukom, jačinom alarma, opcijom kopiranja adresara putem Bluetooth-a kao i opcijom instaliranja aplikacija. Od minusa - prisutnost ugrađenih igara koje se ne brišu jednostavnim metodama, kao i opšte oskudice igara i aplikacija na Internetu.

Telefon je odličan model namenjen isključivo pozivanju. Ako kupujete ovakav telefon, obratite pažnju na školarce budući da telefon ima mogućnost kupovine igara po staroj šemi - slanjem SMS-a. Shodno tome, prilično je teško ograničiti dete da ne načini kupovinu.

Čini se da bi Nokia stekla značajno poštovanje kada bi uzela i predstavila Nokia 5310 na istom originalnom Symbian-u s40 5 izdanju, tako da oni koji se žele zbuniti imaju pristup svim originalnim softverima koji još uvek mogu da se pronađu na Internetu. Međutim, ovo je sve san, jer HMD Global nema odgovarajuće patente. I verovatno je komercijalno neopravdano proizvoditi jednostavne modele namenjene isključivo pozivanju sa tako skupim operativnim sistemom. Možda je to glavni nedostatak nakon komunikacije telefonom. Sve ostalo su zanimljive sitnice koje će vas oduševiti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024