Honor 8A 2020 2020
2020. godina
6.09" LCD, 79.2% body
15% P35, Android 9
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3020 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 8A 2020
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 8A 2020. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 8A 2020 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Honor 8A prime

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Futrola
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 156.28 x 73.5 x 8.22 mm, 150 grama
Materijali kućišta Staklo, plastika
Ekran 6.09 inča HD + (1560 x 720 piksela), 282 PPI, IPS. Zaštitino staklo sa zaobljenim ivicama (2.5D). Kapacitivni interfejs sa podrškom za od deset pritisaka
Operativni sistem Google Android 9, EMUI 9 vlasnički interfejs
Platforma MediaTek Helio P35 (MT6765), 12 nm, 64 bit, 8-jezgara, 4 x A53 2.3 GHz + 4 x A53 1.8 GHz, PowerVR GE8320 grafika
Memorija 3 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSD kapaciteta do 512 GB (ne kombinovani slot)
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n, 2.4 GHz, Bluetooth 4.2, NFC
Mreže 2G: 850/900/1600/1900 MHz
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20
Dve nano SIM kartice (VoLTE / VoWi-Fi )
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta sa zadnje strane, micro-USB.
senzor osvetljenja, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop, akcelerometar
Glavna kamera 13 MP, 25 mm, f / 1.8
Prednja kamera 8 MP, 25 mm, f / 2.0
Baterija 3020 mAh kapaciteta, 5V / 1A adapter
Zvuk Dva mikrofona za reudkciju šuma
1 zvučnik za izlaz zvuka, 1 zvučnik za govor; FM radio radi sa povezanom antenom
Boje Crna, plava, boja zlata

Pozicioniranje

Ne tako davno, na tržištu pojavilo se jeftino rešenje brenda Honor - pametni telefon jednostavnog naziva 8A prime. Ovaj model zamenjuje jeftiniji 8A uređaj (u fazi je povlačenja).

Neko vreme nismo obraćali pažnju na premijeru 8A prime, jer u njemu nismo videli ništa zanimljivo: jednostavan izgled, primitivni parametri, niska cena - malo je verovatno da će iz takvog uređaja izaći nešto vredno.

Prvo smo testirali kameru - bili smo iznenađeni kvalitetom: postoji samo jedan modul, ali snima vrlo dobro. Zatim smo odlučili da proverimo autonomiju. I još više nas je iznenadio: skoro 17 sati reprodukcije videa pri jačini osvetljenosti ekrana od oko 70% i oko 7 sati igranja igara pri maksimalnoj osvetljenosti. A u podešavanjima smo našli NFC, koji radi u VoLTE i VoWi-Fi režimima. Štaviše, beskontaktno plaćanje putem NFC funkcija radi bez ikakvog podešavanja, a sve zato što su Google usluge instalirane unutar uređaja! Da, za nas je ovo kuriozitet, jer poslednjih šest meseci radimo sa Huawei / Honor uređajima bez Google usluga.

Honor 8A prime pametni telefon je tanak, lagan, sa dobrim ekranom i svim važnim karakteristikama modernog telefona za relativno adekvatan novac.

Izgledi kontrole

Pametni telefon je napravljen od plastike i stakla. Od plastike su izrađene bočne strane i zadnji panel koji je sjajan i savršen magnet za otiske prstiju na sebi. Srećom, oni su primetni samo pod određenim uglom gledanja. U pitanju je staklo sa olefobnim premazom prosečnog kvaliteta.

U pogledu dizajna, sve je krajnje jednostavno: ne baš veliko kućište sa kosim ivicama, ravni zadnji panel u različitim bojama. Uopšte, uobičajeni izgled uređaja poslednjih godina.

Uređaj je lagan i jednostavan za upotrebu, dobro leži u ruci zbog optimalnih parametara težine i veličine. Kvalitet izrade je dobar: glavna stvar je da se zadnji panel ne savija ka bateriji. Materijal nije klizav, čak i ako su vam ruke mokre.

Boje su lepe: zelena (rekli bismo smaragdna), plava i crna (prilično tamno siva). Imali smo prvu opciju u rukama. Čini nam se najlepšom mada sada ima puno plavih i crnih pametnih telefona.

Na ekranu je zalepljen zaštitni film - tanak, ali izdržljiv i kvalitetan. Zašto smo ga skinuli? Da bismo proverili kvalitet olefobnog premaza. Kao što je već rečeno, prosečan je, ali definitivno bolji nego na filmu.

Sa desne strane se nalazi taster za uključivanje i taster za regulaciju jačine zvuka. Sa donje strane su - mikrofon, zvučnik i mikro-USB. Istina voleli bismo da vidimo USB-C.

Na levoj strani ćete naći plastični slot za dve SIM kartice i memorijsku karticu (nekombinovanu). Iznad je mikrofon za smanjenje buke i 3,5 mm audio izlaz za slušalice.

Sa zadnje gornje leve strane nalazi se kamera malih dimenzija sa metalnim okvirom koja štrči bukvalno milimetar iznad kućišta. Nešto niže je blic, a u sredini gornjeg dela nalazi se skener otiska prsta. Senzor radi dobro.

Zaključak: spolja jednostavan, ali sa lepim bojama, jednostavan za upotrebu, lagan. Svi konektori su na svom mestu.

Ekran

Ekran 6.09 inča HD + (1560 x 720 piksela), 282 PPI, IPS. Zaštitino staklo sa zaobljenim ivicama (2.5D). Kapacitivni interfejs sa podrškom za od deset pritisaka

Ekran je dijagonale 6.09 inča HD + (1560 k 720 piksela), 282 PPI, IPS. Prekriva ga zaštitno staklo sa zaobljenim ivicama (2.5D). U pitanju je kapacitivan multi-touch ekran sa podrškom za pritisak 10 prstiju istovremeno. Ugao vidljivosti je maksimalan, bez izobličenja, što je pohvalno. Za ovaj segment, ekran modela 8A se može nazvati idealnim. Voleli bismo FullHD +, ali bojim se da bi uređaj postao još sporiji (videti odeljak o performansama).

Osvetljenost je velika (u oblasti od oko 570 cd/m2), što je dovoljno za čitanje informacija tokom dana bez problema. Minimalna osvetljenost je ugodna za prijem podataka sa ekrana u potpunom mraku - ne zaslepljuje oči. Pored toga, nema PVM, tako da se oči ne umaraju. Podešavanja ekrana donose podešavanje temperature boje, režima spavanja i zaštite vida. Protivnici tamnog područja na vrhu ekrana u postavkama mogu ga sakriti.

Trajanje baterije

Čini se da pametni telefon Honor 8A prime ima bateriju od samo 3020 mAh - vreme rada trebalo bi da bude niže. Ali ne! Tokom reprodukcije videa pri jačini osvetljenosti od oko 70%, uređaj je doneo gotovo 17 sati rada ekrana. Obično se takvi podaci prikazuju kod uređaja sa AMOLED / OLED matricama ekrana. Ako napunite Honor 8A prime za igranje igara, baterija će se isprazniti nakon 7 sati. Zaista nerealni brojevi. U normalnom režimu rada uređaj može da ponudi 5-6 sati rada ekrana u toku jednog dana rada.

Da je u prodajno pakovanje uključen adapter za brzo punjenje, bilo bi apsolutno divno, ali u kutiji ćete pronaći samo 5 V / 1A punjač, koji puni bateriju do 100% za 3 sata i 20 minuta. Međutim, primenom snažnijeg punjača, ovaj proces se može ubrzati za polovinu.

Opcije komunikacije

Mreže 2G: 850/900/1600/1900 MHz
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20
TDve nano SIM kartice (VoLTE / VoWi-Fi )
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otiska prsta sa zadnje strane, micro-USB.
senzor osvetljenja, digitalni kompas, senzor blizine, žiroskop, akcelerometar

Prisutne su tradicionalne karakteristike gotovo svakog pametnog telefona. VoLTE / VoWi-Fi, NFC čip može da swe koristi za Google Pay. Vredna je pomena podrška za LDAC i WHA.

Telefon radi sa GPS i GLONASS tehnologijama. Odmah pronalazi čak 30 satelita u zatvorenom prostoru pored prozora. Radi sa 15 - 25 satelita na otvorenom prostoru, tačnost - od 5 metara.

Memorija, čipset, performanse

Memory 3 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSD kapaciteta do 512 GB (ne kombinovani slot)

Brzina memorije je 4200 Mb/s - što je uobičajen rezultat kada su u pitanju niskobudžetni uređaji.

Brzina ugrađene memorije je 200/100 Mb/s. Brzina čitanja Honor 8A Prime modela je dvostruko veća od brzine čitanja Honor 8A.

Postoji slot za microSD memorijsku karticu i ne morate razmišljati o ostavljanju dve SIM kartice ili upotrebi jedne SIM kartice i memorijske kartice.

Platforma MediaTek Helio P35 (MT6765), 12 nm, 64 bit, 8-jezgara, 4 jezgra A53 2.3 GHz + 4 jezgra A53 1.8 GHz, PowerVR GE8320 grafika

Model odlikuje procesor kompanije MediaTek, u pitanju je Helio P35, poznat i pod oznakom MT6765. Mobilni čipset ima osam ARM Cortex-A53 jezgara frekvencije do 2.3 GHz (dva klastera) i grafički procesor IMG PowerVR GE8320. Za izradu MediaTek Helio P35 korišćena je 12 nm procesna tehnologija.

Telefon je vrlo dobar, nema nikakvog kašnjenja. Ali čim ga opteretite zadatkom, poput instaliranja aplikacije sa Google Play servisa, vaš pametni telefon počinje da pokazuje znake umora.

Prilikom testiranja modela Honor 8A, činilo se da je problem u sporoj memoriji. Ispostavilo se da je problem potpuno drugačiji.

Situacija je ista i sa igrama: arkadne igre prolaze bez problema, ali svakakve 3D vrste pucačina ili strategija uzrokuju probleme pri radu ovom pametnom telefonu - pad brzine broja kadrova i druge neprijatne stvari.

Uređaj pokreće Google Android 9.0, a tu je i EMUI 9.0.1 korisnički interfejs. Možete pogledati recenziju ovog korisničkog interfejsa:

Bilo bi mnogo bolje da su dostupni Android 10 i EMUI 10, ali to je malo verovatno.

Kamere

Iako je odeljak „Kamere“ nazvan u množini, u stvari postoji samo jedna glavna i jedna prednja kamera. Baš nekako neobično.

Glavna kamera 13 MP, 25 mm, f / 1.8
Prednja kamera 8 MP, 25 mm, f / 2.0

Od jednog modula ne treba očekivati ništa dobro, ali ispostavilo se da je tako razmišljanje pogrešno: tokom dana kamera snima baš fino - oštrina je visoka, detalji su dobri, boje tačne, bez šuma. HDR režim savršeno se nosi sa svojim zadatkom i njegova upotreba se savetuje jer softveru ponekad nedostaje izloženost.

Ako snimate kod kuće, tada će veliki otvor blende vam biti od velike pomoći: što veći otvor blende - više svetlosti u kadru. Da, postoje šumovi, ali u celini slika izgleda dobro.

U mraku snimljena slika je prilično loša, ali detalji su i dalje sačuvani. Niskobudžetni uređaji u najvećem broju ne mogu se pohvaliti snimanjem fotografija dobrog kvaliteta.

Pametni telefon snima video u rezoluciji 1080p pri brzini od 30 kadrova u sekundi. Slika je prijatna ekspozicija ne „skače“, a fokus je trenutan i tačan. U mraku broj kadrova se ne smanjuje, što je dobro, ali slika je puna šuma. Zvuk je čist, stereo (48 kHz, 128 kbps, AAC).

Prednja kamera je odlična! Ima čak i blago prirodno zamućenje u pozadini. Boje su bogate, tačne, uz veliku oštrinu i jasnoću na nivou skupljih uređaja.

Ono što je očigledno jeste da je ovde dostupna najbolja prednja kamera u ovom cenovnom opsegu.

O interfejsu možete pročitati u zasebnom članku:

Primeri fotografija

Muzičke mogućnosti

Honor 8A Prime karakteriše jedan zvučnik za pozivanje putem hands-free poziva. Glasan je, zvuči čisto, nema izobličenja i preopterećenja.

Prilikom testiranja isprobane su različite muzičke mogućnosti uz JBL Live 300 TWS, Harman / Kardon FLY TWS, Huawei FreeBuds 3 i Bose QC35 (žična i bežična opcija). Uopšteno, jačina zvuka je iznad proseka, a kvalitet zvuka najjasnije se čuje preko slušalica Harman / Kardon: akcenat zvuka je premešten u sredinu, puno visokih frekvencija, dok se niske savršeno čuju.

Postoji FM radio, ali ne radi bez slušalica. Iako se kod uređaja prethodne generacije radio pokretao bez slušalica.

Utisci

Honor 8A Prime je vrlo dobar uređaj. Uprkos početnoj sumnji prema ovako jednostavnom uređaju, model je ostavio dobar utisak.

Međutim, model 8A Prime nas je zbunio sa dve stvari:

  1. kočenjem sistema pod opterećenjem
  2. Donekle visokom cenom.

Pozitivni detalji su sledeći:

  • Odličan kvalitet ekrana: IPS, 700 cd / m2
  • Dugo trajanje baterije
  • Dostupnost NFC, VoLTE / VoWi-Fi, 3.5 mm
  • Google usluge
  • Dobar kvalitet kamera
  • Odličan kvalitet izrade

Konkurentnih modela ima veliki broj:

  • realme C3 . 5000 mAh baterija, tri kamere, 6.5 inčni ekrana, NFC i Google Android 10
  • realme 5 . četiri kamere ( 4K snimanje, usporeno snimanje 240 fps), 6.5 inčni ekran, Qualcomm 665 procesor, 5000 mAh baterija, Wi-Fi ac, Bluetooth 5, NFC
  • vivo Y12 . tri kamere, 5000 mAh baterija, a 6.35 inčni ekran, Bluetooth 5. Nema NFC čipa
  • Oppo A5s . dve kamere, 4230 mAh baterija, 6.2 inčni ekran. Od minusa, nema NFC
  • Redmi 8 . 5000 mAh baterija, brzo punjenje, dve kamere, Qualcomm procesor, USB-C
  • Redmi Note 8T . četiri kamere, 3G RAM i 32 GB interne memorije, Qualcomm Snapdragon 665, 6.3 inča FHD + ekran, 4000 mAh baterija, Wi-Fi standard ac, Bluetooth 5.0 i NFC.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024