Redmi Note 9 2020
2020. godina
6.53" LCD, 83.5% body
20% G85, Android 10
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 5020 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 9
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Redmi Note 9

Pozicioniranje

U 2013. godini Xiaomi je predstavio Redmi brend kao liniju pametnih telefona, pristupačnijih u poređenju sa originalnom Mi serijom. Nova marka bila je potrebna iz dva razloga. Prvo, koristili su jeftinije komponente, što hipotetički znači i veći stepen otpada. A Xiaomi nije želeo da pokvari sliku o sebi. Drugo, Xiaomi je u početku razumeo da je igranje cenom proizvoda katastrofalan poduhvat. A Redmi je bio potreban kako se Xiaomi ne bi povezivao sa jeftinim pametnim telefonima.

Međutim, ispostavilo se da je priča drugačija. Pokazalo se da je nivo tehničkog razvoja prilično visok te da su nedostaci, čak i kod pametnih telefona sa jeftinim komponentama, veoma retki. I kupci su, testirajući Redmi, shvatili da su pametni telefoni jeftiniji, ali ne mnogo lošiji od MI-modela. Xiaomi je to shvatio i počeo aktivno da razvija brend, predstavljajući čitave linije pametne tehnologije. A među njima i Redmi pametni telefoni, sopstveni modeli za različite cenovne segmente. Redmi Note linija u ponudi kompanije odgovorna je za segment srednjih cena.

Aktivni razvoj brenda takođe podrazumeva i povećanje broja proizvoda, tako da je Xiaomi i ove godine, kao i ranije, predstavio čak 3 pametna telefona - Redmi Note 9, Redmi Note 9s i Redmi Note 9 Pro. Glavni fokus je na Redmi Note 9 Pro, koji je dobio sve najbolje, od čipseta do kamera. Redmi Note 9 je najpristupačniji model a kupce treba da privuče zahvaljujući:

  • 48 MP. Četiri kamere
  • Do 32 odsto bolje grafičke performanse i 22 odsto više snage procesora u odnosu na Redmi Note 8)
  • 5020mAh baterija sa 18W brzim punjenjem i 9W žičnim reverzibilnim pnjenjem. Do 13 sati igranja igara.
  • NFC i infracrveni senzori
  • Moderan dizajn sa izrezom na ekranu zaštićenim Corning Gorilla Glass 5 staklom

Specifikacije

Specifikacije
CPU: MediaTek Helio G85 (12nm), Octa-core 2.0 GHz, Mali-G52 MC2 grafika
Operativni sistem: Android 10, interfejs MIUI 11
Memorija: 3/4 GB / 64/128 GB, zaseban slot za microSD karticu
Ekran: 6.53 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, odnos stranica 19.5: 9, gustina ekrana 395 ppi, jačina osvetljenja 450 nits, Corning Gorilla Glass 5
Baterija: Li-Po 5020mAh, Fbrzo punjenje 18W, reverzibilno punenje 18W (Powerbank funkcija)
Glavna kamera: 48 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8 mikrona, PDAF
8 MP, f / 2.2, 118 stepeni (ultra širokougaona), 1 / 4.0", 1.12mikrona
2 MP, f / 2.4, (makro ), AF
2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
Prednja kamera: 13 MP, f / 2.3, 29mm (normalna), 1 / 3.1 ", 1.12 mikrona
SIM kartice: 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka: GSM 900/1600/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NavIC, infrared, NFC, USB 2.0, Type-C 1.0
Senzori: Skener otiska prsta (bočno), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
Ostalo: nema FM radio, 3.5 mm priljučak, zaštita od prskanja
Materijali: Corning Gorilla Glass 5 napred i plastično kućište
Dimenzije: 162.3 x 77.2 x 8.9 mm, masa 199 g.

Prodajno pakovanje

Standardno pakovanje:

  • Pametni telefon
  • 22.5W adapter za punjenje
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo

Izgled

  • Prednji panel : 6.53 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, odnos stanica 19.5: 9, gustina ekrana 395 ppi, osvetljenost 450 nita, Corning Gorilla Glass 5, fabrički zalepljen zaštitini film na ekranu, mrežica zvučnika sa gornje strane
  • Zadnji panel : 4 foto modula, blic, skener otiska prsta
  • Desna strana : tasteri za uključivanje, regulaciju jačine zvuka
  • Leva strana : slot za dve 2 nano-SIM i microSD karticu
  • Gornja strana : mikrofon, IrDa senzor
  • Donja strana : 3.5 mm priključaak, USB Type-C konektor sa OTG funkcijom, mikrofon, zvučnik

Pametni telefon koji je korišćen prilikom testiranja odlikuje tamno siva boja, koja je zaista prijatna za oko. Ako želite nešto svetlije, onda odaberite model bele boje (otisci prstiju manje su primetni) ili se odlučite za zelenu boju. Za razliku od skupljih modela koji koriste Gorilla Glass 5 za zadnji panel, ovde su prednja strana i okvir u potpunosti izrađeni od plastike. Zaštitno staklo se koristi samo za prednju stranu.

Film je zalepljen na ekranu, što je zaista šteta. Preporuka je da ga odmah uklonite, jer prst ne klizi po njemu i postaje teško koristiti pametni telefon. Osim toga, film veoma privlači prašinu, kao da je naelektrisan.

Uz uređaj se isporučuje i tamna futrola preko koje više nije moguće ispitati originalnu boju. Poklopac je prilično debeo, aparat ne klizi u rukama. Dobro je da kućište ima USB Type-C priključak. Svako ko nije siguran u svoju spretnost treba da nosi ovu futrolu. Uz to se verovatnoća da će vam pametni telefon ispasti iz ruke se smanjuje više puta.

Dobro je da kućište ima USB Type-C priključak.

Kada govorimo o spoljašnjosti, treba napomenuti da ovaj pametni telefon ima zaseban slot za microSD kartice. Sitnica, ali veoma simpatična.

Kod skupljih modela postoji svetlosni indikator u oblasti zvučnika, dok kod Redmi Note 9 toga nema. Pametni telefon odlikuje 6.53 inčni ekran, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, odnos slike od 19.5:9, gustina slike je 395 ppi, Corning Gorilla Glass 5 i deklarisana osvetljenost od 450 nita.

Ekran

Ekran je velik - 6.53 inča, ali skuplje modele odlikuju još veći ekrani 6.67 inča. Izrez je lep ali bi bilo bolje da izrez za prednju kameru nije jasno izražen u centru.

Za osvetljenost ekrana se tvrdi da je 450 nita. Vredi napomenuti da i skuplje modele odlikuje deklarisana osvetljenost od 450 nita, ali nemojte da vas ovo zavara. Međutim, ovo je osvetljenost u manuelnom režimu. Ako uključite "auto", onda skuplji modeli mogu stići do skoro 600 nita. Na primer, Redmi Note 9s je prilikom merenja zabeležio 593 nita. Testirani uzorak, nažalost, nije mogao to da postigne. U automatskom režimu beleži 470 nita. Osvetljenost je pristojna, pa čak i pri direktnim sunčevim zracima možete pročitati podatke na ekranu. Ali ovo je osnovna osvetljenost, za udoban rad pri direktnim sunčevim zracima potreban vam je ekran od 550 nita.

Redmi Note 9 (levo) i Redmi Note 9 Pro (desno)

Ekran je prekriven fabričkim filmom koji nema oleofobni premaz, pa ga morate brzo ukloniti. Ne treba da se brinete kako će ekran bez zaštitnog filma. Prvo, štiti ga Gorilla Glass 5 i to je odlično vrhunsko staklo. Drugo, zaštitna futrola iz kompleta ima izbočene ivice, tako da možete da spustite pametni telefon sa ekranom nadole, a on neće dodirnuti površinu.

Pošto je ovo IPS, pametni telefon nema PWM, odnosno ekran ne treperi kad se svetlost smanji. Prema podešavanjima, sve je standardno: temperature boje, osvetljenost, tamni režim, moguće je sakriti izrez na ekranu.

Baterija

Baterija kapaciteta 5020 mAh jedan je od prodajnih aduta ovog pametnog telefona. Pametni telefon ima jednu zanimljivu odliku, naime, može se koristiti kao power bank, odnosno za punjenje drugih uređaja. Snaga reverzibilnog punjenja je 9V. Funkcija je testirana koristeći bežične slušalice. Opcija je korisna, ali će je malo ljudi koristiti jer tako nešto zahteva Type-C kabl.

Optimizacija Android-a i napredne 12nm procesne tehnologije imaju pozitivne rezultate i uticaj na trajanje baterije. Konačno smo zaključili da pametni telefon može da izdrži 2 puna dana uz jedno punjenje. Merenja su pokazala sledeće:

  • 16 sati HD video reprodukcije pri punoj jačini osvetljenja (u manuelnom režimu) i jačini zvuka u airplane režimu
  • 16.5 sati rada pri pregledu internet stranica uz auto osvežavanje (WiFi uključen)
  • 9 sati igranja igre Call of Duty Mobile (troši se oko 11% baterije na svaki sat igranja)

Uprkos brzom punjenju od 18W, pametnom telefonu je potrebno 2 sata i 40 minuta da se napuni od 0 do 100 odsto. Međutim, za pola sata možete dobiti 35 odsto, a to će biti dovoljno za 8 sati rada. U svakodnevnom režimu, pametni telefon omogućava 8 sati rada ekrana.

Mala napomena. Vreme za ekran je tokom testiranja nestalo iz statistike upotrebe. Sada se ovaj indikator mora beležiti manuelnim putem preko „Digital Well-being“ odeljka te je, za sada, bez rasporeda pražnjenja.

Kamera

Pametni telefon ima prilično atraktivan sistem kamera, sudeći po tehničkim karakteristikama:

  • 48 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8mikrona, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 118 stepeni (ultra široki ugao), 1 / 4.0 ", 1.12 mikrona
  • 2 MP, f / 2.4, (makro), AF
  • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)

Interfejs kamere je standardni. Da biste saznali više o interfejsu kamere i MIUI 11, možete pronaći zasebne testeove. Možete pogledati link u odeljku „Softver“ i neke snimke interfejsa kamere.

Na papiru, ovaj model nije mnogo gori od skupljih modela. Da vidimo šta ovaj pametni telefon može uraditi.

Kamera ima 4 standardna režima: 1x, 2x, 0.6x (široki) i 48 MP. Fotografije od 48 MP imaju registrovan vodeni žig. Njihova veličina je oko 12 MB.

Na kraju, zaseban primer zašto je potrebna širokougaona kamera.

Nekoliko primera makro režima. Smatramo da 2 MP makro kamera nije dobro rešenje za pametni telefon. Ali uz to ćemo reći da je u pitanju kamera sa autofokusom. Svidelo nam se kako je, na primer, u Redmi Note 9 instalirana makro kamera od 5 MP. Imamo nekih pritužbi na interfejs. Ranije je režim makro kamere bio na glavnom ekranu odmah iza širokougaone, sada da biste ga omogućili potrebno je da spustite zavesicu. Problem je u tome što samo gledajući okidač, možete saznati da li je makro uključen ili ne. U skladu s tim, postoji veliki rizik da ga uključite i zaboravite, a zatim i da kreirate loše fotografije.

Primer selfie kamere sa i bez zamućenja.

A evo i poređenja sa Redmi Note 9 Pro. Prvo Redmi Note 9 (regularna fotografija i 48 MP), zatim Redmi Note 9 Pro (regularna fotografija i 64 MP).

I poređenje selfie kamera. Prvo Redmi Note 9 (regularna fotografija i zamućivanje), zatim Redmi Note 9 Pro (regularna fotografija i zamućivanje)

Mislimo da je očigledno da je razlika vidljiva golim okom u pogledu prenošenja boja, balansa bele boje i ukupne zasićenosti boja. U slučaju selfie kamere, primetna je i razlika u radu algoritama pri portretnom snimanju. Primetite obris oko uha. Redmi Note 9 je grub, a Pro verzija ima bolju zamućenost.

Performanse

Za razliku od druga dva modela koji rade na Snapdragon 720G čipsetu, Redmi Note 9 koristi MediaTek čipset: Helio G85 (12 nm), 8 jezgara 2,0 GHz, Mali-G52 MC2 grafiku.

U sintetičkim testovima su ostvareni prilično standardni pokazatelji.

Memorija u okviru pametnog telefona je standardna po pitanju brzine – 11500 Mb / s. Poređenja radi, u Redmi Note 9 Pro radna memorija dostiže 21000 Mb / s, a brzina pisanja je 500 Mb / s.

Sa jedne strane, Redmi Note 9 se ne može nazvati igračkim telefonom, s druge strane na njemu rade sve moderne igre. Podešavanja, naravno, nisu na maksimumu, ali recite nam iskreno, razlikujete li, na primer, u Call of Duty Mobile maksimalne postavke od prosečnih? Mi ne.

Interfejs MIUI 11

Pametni telefon radi na vlasničkom interfejsu MIUI 11. Xiaomi je obećao da će pametni telefon dobiti ažuriranje na MIUI 12. Kompletan pregled interfejsa možete pronaći na internetu. Preporučujemo da to uradite, jer je interfejs interesantan, uz obilje različitih funkcija i podešavanja.

Opcije povezivanja

Nema pritužbi na Redmi Note 9 telefon. Odličan prijem signala, zvučnik je postavljen na adekvatan način i zgodan je za razgovor sa sagovornikom. Ovo je prst u oko proizvođačima koji vole da stave zvučnik na kraj uređaja, zbog čega ne možete samo da držite telefon uz uho, morate potražiti položaj kada je zgodno da razgovarate.

Pametni telefon podržava dvopojasni Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0. Uređaj poseduje NFC, kao i infracrveni senzor, koji vam omogućava da pametni telefon koristite kao daljinski upravljač. Smart telefon po podrazumevanom podešavanju ima Mi Remote, ali možete preuzeti bilo koju drugu aplikaciju.

Utisci i konkurenti

Nakon što je predstavio tri pametna telefona - Redmi Note 9, Redmi Note 9s i Redmi Note 9 Pro - Xiaomi je postavio težak zadatak. Na primer, naš omiljeni bi bio Redmi Note 9s. Ima odličan ekran i čipset, poput Pro verzije, nešto lošiju kameru (ali to nije kritično), kao i uravnoteženu cenu. Međutim, ne postoji NFC. Ova tehnologija nas je razmazila, omogućivši vam napustite kuću bez novčanika.

Redmi Note 9 Pro je definitivno odličan pametni telefon. Vredan je novca, jer ima dobre kamere, performanse i ekran. Ukratko, sve je na najvišem nivou. Ovo je direktan, zanimljiv konkurent Samsung A-seriji. Međutim, za one koji biraju pametni telefon u nižem cenovnom opsegu, cena ovog modela može postati nepremostiva prepreka.

A tu je i Redmi Note 9. Da njega nismo uporedili sa Redmi Note 9s i Redmi Note 9 Pro, rekli bismo da je pametni telefon super. Dostupne su varijante sa 3 i 4GB RAM-a. Ovaj model koristi Snapdragon 720G (250 hiljada bodova u AnTuTu), pri čemu je primetno je da je Helio G85 (175 hiljada bodova u AnTuTu) pametniji čipset. A ekran na Note 9 je jednostavniji nego na skupljim modelima, a kamere su nešto lošije.

Prema tome, svako misli za sebe, ali možemo da podelimo svoju viziju, koja će, verujemo, navesti vas na razmišljanje. Ako biste hteli da uštedite, uzeli biste Redmi Note 9s. Istina je da nema NFC, ali ovo je uravnoteženiji pametni telefon. Ako je prisustvo NFC-a kritično, uzmite Redmi Note 9 sa 3 GB RAM-a. Optimizacija Androida je na nivou kada je za komforan rad dovoljno 3 GB. U istom Call of Duty Mobile nećete osetiti razliku između 3 i 4 GB.

Ako mislite da je 3 GB neprihvatljivo i treba vam 4 GB, iskoristite popust na Redmi Note 9 Pro. Platite malo više u poređenju sa Redmi Note 9 4GB, ali nabavite pametni telefon vrhunskog nivoa.

Želimo takođe da vam skrenemo pažnju na Redmi Note 8 Pro model. Prema Xiaomi-ju, ovaj model je bio najpopularniji pametni telefon na nekim tržištima u određenim mesecima. Uređaj je i danas relevantan.

Realme je postao glavni konkurent Redmi brendu. Na primer, Realme 6 nudi zanimljivije karakteristike u prisustvu NFC-a.

Takođe, Samsung Galaxy A51 se može nazvati konkurentom. U pitanju je model sa 4GB sistemske memorije i sa čitačem otiska prsta na ekranu i NFC-om.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024