6S 2020
2020. godina
6.5" LCD 90Hz, 84.1% body
24% G90T, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
30W, 4300 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Realme 6S
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 6S. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 6S vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test pametnog telefona Realme 6S (RMX2002)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač 30W, 5V / 6A
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitni film (već postavljen na ekran)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija
Specifikacije
Dimenzijei masa 162.1 x 74.8 x 8.9 mm, 191 grama
Materijali kućišta Plastični okvir, plastični zadnji panel, Corning Gorilla Glass 3 napred
Ekran 6.5 inča, 2400 × 1080 piksela (Full HD +), IPS, 90 Hz brzina osvežavanja, 480 nita maksimalno osvetljenje, 20: 9 odnos stranica, 405 ppi gustina ekrana, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 10, vlasnički korisnički interfejs realme UI 1.0
Platforma MediaTek Helio G90T, 2 Cortex-A76 jezgra na 2.05 GHz + 6 Cortex-A55 jezgara na 2 GHz, 12 nm tehnologija izrade, Mali-G76 grafika
Memorija 6GB LPDDR4X 2133MHz, 128GB UFS 2.1 ugrađena memorija, podrška za microSD kartice kapaciteta 256GB
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz 3G: opsezi 1, 5, 8 4G: opsezi 1, 3, 5, 8, 20, 28, 38, 40, 41 Dual Nano SIM kartice + memorijske kartice + memorijski slot
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (desna strana), akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 48 MP, širokog ugla, Quad Bayer, f / 1.8 otvor blende, 26 mm ekvivalent žižne daljine, 0.8 μm veličina piksela, PDAF (fazno detektovanje autofokusa), HDR 8 MP, sočivo ultra šiorokog ugla, 119 °, f / 2.3 otvor blende, 1.12 μm, PDAF, približno 2x / 5x, digitalni zum 10x 2 MP, makro kamera, otvor blende f / 2.4 2 MP, monohromatski portret modul, otvor blende f / 2.4 Video snimanje 2160P @ 30 fps, 1080P @ 30/60 fps, 720P30 / 60 fps, susporeno 720P @ 240/120 fps snimanje, ultra-szabilizirano, 4K i 60fps režimi, sočiva širokog ugla nisu podržana
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0 otvor blende, 1 μm, ekvivalent žižne daljine 26 mm HDR, panoramsko snimanje 720P video snimanje @ 30 fps, 1080P @ 30 fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 4300 mAh, brzo punjenje 30 W
Boje Bela i crna

Pozicioniranje

Tokom prezentacije, Realme je predstavio svoje nove uređaje - C15 / 6S pametne telefone i Buds Q slušalice. A ako bi slušalice donele poneki novi element, onda pametni telefoni jasno podsećaju na proizvode koji se već nalaze na tržištu. Počnimo sa Realme 6S.

Na globalnom tržištu, ovaj pametni telefon je objavljen krajem maja, a sudeći po karakteristikama i nazivu modela, u proizvodnoj liniji zauzima srednje mesto između modela 6i i 6. Sigurno je da niko očekivao da će se pojaviti još jedan predstavnik serije 6, jer sve je ukazivalo na skoru globalnu najavu novih proizvoda iz porodice realme 7, a na tržištu Evrope Realme 6S se pojavio početkom juna.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ovaj pametni telefon identičan je modelu Realme 6: prednja kamera je na ekranu u gornjem levom uglu, dok se na zadnjem panelu nalaze vertikalna jedinica kamere, blic i logotip proizvođača. Lokacije kontrolnih elemenata se takođe nisu promenile: skener otiska prsta je sa desne strane, taster za podešavanje jačine zvuka i otvor za SIM kartice i memorijske kartice nalaze se na levoj strani. U pogledu materijala, paritet sa Realme 6 je takođe održan.

Prilikom testiranja korišćen je aparat bele boje dok će u prodaji model biti dostupan i u crnoj boji. Na plastičnom zadnjem panelu otisci prstiju nisu tako vidljivi, korišćenje matirane podloge daje rezultat. Materijal je gladak, bez bilo kakve teksture, telefon ne klizi tako lako pa je bolje koristiti futrolu. Prljavština će biti primetnija na modelu bele boje pa se čini da je crna verzija praktičnija u ovom pogledu.

Zanimljivija je kompaktnost Realme 6S, kao i kombinacija lagane plastike i tankih okvira sa debljinom od 8.9 mm koja omogućava korišćenje pametnog telefona jednom rukom u 90 odsto slučajeva. Ipak, ne treba zaboraviti da je dijagonala ekrana 6.5 inča.

Ekran

Model odlikuje ekran izrađen korišćenjem IPS tehnologije koji podržava pojačano osvežavanje brzinom od 90 Hz. U podešavanjima možete postaviti jedan od tri parametra: 90 Hz, 60 Hz ili možete koristiti automatski izbor, u ovom režimu sistem samostalno odlučuje koju frekvenciju će koristiti. Ako odaberete veću brzinu, pametni telefon se brže prazni, ali odličan rad interfejsa vredi toga.

Prikaz na ekranu je savršeno čitljiv, za to je zaslužna Full HD + rezolucija ali i nivo osvetljenosti od 480 nita, kao kod modela Realme 6. Ne postoji oleofobni premaz, ali, uprkos tome, prst brzo klizi po staklu. Korišćeno je Gorilla Glass staklo treće generacije. Možete ukloniti zaštitni film ali se morate potruditi jer je čvrsto zalepljen, a u teoriji može trajati veoma dugo. Treba pomenuti i odličan prikaz boja, osim što su kod crne primetni sivi tonovi, što je tradicionalno za IPS. Uz tamnu temu ovaj aspekt postaje manje uočljiv.

Baterija

Kapacitet standardne baterije je 4300 mAh, što nije najbolji rezultat po modernim standardima. Test u mešovitom režimu pokazao je nepotpuna dva dana rada, uz 3 i po sata rada ekrana dnevno sa povezanom sinhronizacijom Google naloga, nekoliko kratkih poziva, korišćenje servisa za instant poruke, dve ili tri YouTube video recenzije dnevno i uobičajeno igranje igara. U toku testiranja je sproveden i test video petlje, na 90 i 60 Hz. U prvom slučaju, pametni telefon radio je preko 18 sati, a nakon smanjenja frekvencije - skoro 23 sata. Naravno, bez ikakvih režima uštede energije koji su tradicionalno dostupni u podešavanjima.

Brzo punjenje kod modela Realme 6S omogućava potpuno punjenje baterije za 55 minuta, animacija prilikom punjenja prikazuje procenat napunjenosti u realnom vremenu. Ova brzina je relevantna za kompletan punjač (30 V).

Memorija, čipset, performanse

Na određenim tržištima ovaj pametni telefon će biti dostupan u jednoj konfiguraciji - 6 GB RAM-a i 128 GB radne UFS 2.1 memorije. Dakle, realme razlikuje modele 6i, 6S i 6, ali rezultati testa nisu tako očigledni.

Realme 6S koristi isti procesor kao i Realme 6, u pitanju je MediaTek Helio G90T, spretan igrački čip ali ne i energetski najefikasniji. Brži je od Qualcomm Snapdragon 720G. Zanimljivo je da su referentni rezultati kod Realme 6S modela slični Realme 6, a razlika od 2 GB RAM-a ide u korist ovog drugog. Očigledno je to zbog veće učestalosti RAM-a u novom proizvodu.

Što se tiče performansi igre, rezultati su sledeći: testiranje u novoj sezoni PUBG-a je bilo održano na visokim podešavanjima, sat vremena igranja pri osvetljenosti od 60 odsto ispraznilo je bateriju za 11 odsto, prosečna brzina kadrova određena je PerfDog testom pri 29 kadrova u sekundi, dok je temperatura procesora 38 stepeni. Rezultati su generalno uporedivi sa Realme 6, što je neobično.

Opcije povezivanja

Pametni telefon ima sve što je modernoj, aktivnoj osobi potrebno na svakodnevnoj osnovi: Tip-C konektor za brzo punjenje, 3.5 mm priključak za slušalice, NFC za brzo plaćanje kao i uparivanje uređaja. Šteta je što postoji samo jedan zvučnik koji je zadužen za sve, utisak je da bi sve bilo daleko bolje sa stereo zvučnicima. Kada je reč o konverzaciji, sve radi kako treba. Nije najbolji mogući nivo ali ni najgori.

Kamere

Glavna kamera je dobila rezoluciju od 48 MP umesto 64 MP, senzor je takođe izrađen pomoću Quad Bayer tehnologije, odnosno na izlazu dobijamo kadar od 12 MP. Ostale kamere su iste kao i kod Realme 6. Nema žalbi na kvalitet kadra u uslovima dovoljno osvetljenja, osim što širokougaona kamera ne može uvek jasno da uhvati detalje. Treba biti strpljiv i odabrati ugao i osvetljenje. Prednja kamera ima tendenciju da zumira malo duže, čak i sa ispruženom rukom, ponekad se dobije prilično velik pogled napred. Režim portreta radi vrlo dobro, gotovo uvek pogađa konture, ali slušalice su često kamen spoticanja za njega, pa ih upućuje u pozadinu. Makro kamera ne zaslužuje pohvalu, po ovom pitanju realme definitivno može da se provuče, ali konkurencija je daleko bolja.

Noćni režim dobro radi. Tu je i stabilizacija video zapisa, međutim, postoji samo jedan način rada, UIS Max je ostao rezervisan za skuplji model i verziju Pro.

Primeri fotografija

Softver

U procesu testiranja pregledan je interfejs bez oslanjanja na ColorOS. Oba dodatka izgledaju lepo, imaju puno podešavanja, a već se govori o ažuriranju realme UI 2.0, zasnovanog na ColorOS 11, ali ako podvlačite liniju, budite nezavisni u svemu. Ako je OnePlus zabeležio uspeh, onda ne postoji razlog zašto realme ne bi uspeo. Ništa nije promenjeno u poređenju sa prethodnim verzijama.

Konkurenti

Prodaja ovog modela počinje 22. septembra dok se kao prvi konkurent izdvaja Realme 6 koji izgleda uravnoteženije. Ima veću količinu RAM-a i 64 MP kameru.

Treba pomenuti Samsung Galaxy M31 od alternativnih predloga. Ovaj model nudi bateriju većeg kapaciteta, sistem od četiri kamere sa glavnom rezolucijom 64 MP, ali sporije punjenje. Ne treba zaobići Xiaomi, tu je Redmi Note 9S koji ima manje RAM-a i nema NFC, ali u pogledu kombinacije karakteristika i trenutne cene i dalje je pristojna alternativa. Sigurno je da će se u narednom periodu kao konkurencija pojaviti i Poco X3 NFC.

Utisci, rezultati

Ovaj pametni telefon je kompaktan, okretan, ima svetao i gladak ekran, brz procesor i svestran set kamera svedenog dizajna. Pozicioniranje modela u odnosu na uređaje drugih kompanija nije najjasnije. Utisak je dvojak, ali za sada i dalje ima više dobrih nego loših strana. Ako realme na taj način povećava interesovanje uoči predstavljanja 7. serije, tada se taj korak može nazvati opravdanim. Prodaja ovog modela počinje uskoro ali definitivno neće postići nivo prodaje modela 6 Pro.

U pitaju je produktivan i prijatan pametni telefon koji će sigurno pronaći svoje kupce među onima koji nisu toliko izbirljivi. Realme 6S nudi odličan prikaz slike, vrlo dobre performanse u svim prilikama među kojima su igranja igara, fotografisanje, korišćenje društvenih mreža i ostalo, pa se ovaj model sigurno može preporučiti za kupovinu kao potpuno svestran uređaj.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024