Surface Duo 2020
2020. godina
8.1" OLED
39% 855, Android 10
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
18W, 3577 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 11MP
 
 
Test mobilni telefon Microsoft Surface Duo
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Surface Duo. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Surface Duo vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona - Microsoft Surface Duo

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Brzi punjač snage 18W
  • USB Type C kabl
  • Futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 145.2 x 93.3 x 9.9 mm zatvoren 145.2 x 186.9 x 4.8 mm otvoren  250 grama
Materijali kućišta Plastika, Corning Gorilla Glass 5
Ekran Svaki od dva ekrana - 5.6 inča, AMOLED, 1800x1350 piksela, 401 ppi, 4: 3 automatska kontrola osvetljenja, pzaštitno staklo dva ekrana zajedno - 8.1 inča, odnos stranica 3: 2, međuprostor između njih
Operativni sistem Google Android 10, Microsoft Launcher interfejs
Platforma Qualcomm Snapdragon 855
Memorija 6 GB RAM-a, 128 GB ROM-a (više od 100GB slobodno), UFS 3.0 Nema slota za memorijske kartice Dostupna opcija 6/256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mreže 2G / 3G / 4G nanoSIM (plus eSIM podrška) FDD-LTE: 1,2,3,4,5,7,8,12,13,14,19,20,25,26,28,29,30,66 TD-LTE: 38,39,40,41,46
Navigacija GPS / GLONASS / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG Akcelerometar, magnetometar, senzor osvetljenja, žiroskop (za svaki ekran posebno), senzor blizine, Hall senzor, skener otiska prsta ugrađen sa strane, nema otključavanja prepoznavanjem lica
Glavna kamera, takođe ima ulogu i prednje 11 MP, f / 2.0, PDAF, 84 stepeni 4K video snimanje pri 30 i 60 fps
Baterija Li-Pol 3577 mAh, vreme rada u međovitom režimu do dva dana Vreme video reprodukcije do 15.5 sati, vreme razgovora do 27 sati Brzo punjenje 18 W
Stepen zaštite nema
Boja Bela
Zvuk Dva mikrofona, jedan zvučnik unutra
sistem plaćanja Nema
Microsoft Pen podrška Surface Slim Pen, Surface Pen, i Surface Hub 2 Pen

Pozicioniranje i istorija projekta

Projekat Surface Duo je toliko neobičan da ne možemo bez male digresije u istoriju kako se ideja o takvom uređaju pojavila u Microsoftu. Sredinom 2000-ih, Microsoftova istraživačka laboratorija radila je na raznim tehnologijama unosa, kao što su olovke za mobilne uređaje koje mogu prepoznati unos pisan rukom. Ovaj projekat je, sa jedne strane, bio odvojen od tadašnjih modela, a sa druge strane, bili su mu potrebni uređaji na kojima vršen ovaj unos. Paralelno s tim, drugi tim je stvarao interfejs za upravljanje uređajima pomoću olovke, o ovom projektu se često raspravljalo kao o alternativnom interfejsu za tablete, ali za InkSeine teško da ste čuli. Pogledajte kako je izgledao ovaj interfejs.

InkSeine je bilo moguće koristiti tih dana na tabletima sa Windows XP, a nemoguće ih je nazvati mobilnim uređajima čak i sa najvećom željom. I tada su postojali Microsoftovi poštovaoci koji su iskreno hvalili ove „tablete“ i pokušavali da ih koriste. Međutim, oduševljenje nije dugo trajalo.

Microsoft se uvek fokusirao na promociju svojih ključnih proizvoda, pa su se novi događaji okretali isključivo tome kako učiniti Windows dostupnim svuda, kao i ostali aplikacioni softver. U ovom konceptu, računar ili drugi uređaj uvek koristi operativni sistem Windows, bez obzira za koje zadatke je stvoren. Jedan interfejs, univerzalni operativni sistem i gotovo nikakva prilagođavanja za određene scenarije upotrebe hardvera. Isti taj Windows Mobile tih godina promovisan je kao umanjena i poznata verzija Windows-a, interfejs nije bio pogodan za mobilne uređaje, ali ga je Microsoft uporno promovisao na tržištu. Zatim je kompanija napravila gotovo istu grešku sa Windows Phone operativnim sistemom, a iz prethodnog iskustva nisu izvedeni zaključci.

Mala grupa programera videla je potencijal InkSeine-a i pokušala je da stvori uređaj za ovu vrstu zadataka. Projekat je nazvan Codex, razvijen je praktično van glavne strukture Microsofta. To je omogućilo da inženjeri stvore prototip tableta sa dva ekrana, koji se međusobno poklapaju kao korice knjige koji je istovremeno bio prilično ružan, i nije stvoren kao komercijalni uređaj. Oba projekta su obustavljena, ali Microsoft je bio svestan perspektive za novu formu oblika i kontrolu uređaja pomoću olovke. Tako je rođen Courier tablet koji je zasnovan na idejama svojih prethodnika.

Courier je podržavao unos rukom, dva ekrana nalik na korice knjige omogućila su rad na bilo kom od njih. Pretpostavljalo se da će unutra biti Windows sa svim svojim karakteristikama, ali to se na kraju nije dogodilo. Microsoft nije uspeo da stvori mobilni uređaj, jer je bilo nemoguće ugraditi potrebnu elektroniku i baterije dovoljnog kapaciteta u malo kućište. A praviti tablet koji radi na naizmeničnu struju bilo je glupo. Projekat nikada nije javno objavljen, pa je zbog toga i ugašen. Neki programeri izgubili su živce i podelili su novinarima detalje Couriera u uzaludnoj nadi da će publicitet spasiti ceo projekat i da će se nastaviti. Kompanija ovo nije komentarisala ni na koji način, ali smo dobili priliku da vidimo crteže prototipa Courier.

2010. projekat je prestao da postoji, ali ga je zamenio projekat Andromeda, u kojem su odlučili da zadrže ideju Courier-a. U pitanju je takođe tablet sa dva ekrana koji radi pod Windows-om. Projekat je bio neuspešan, jer je bilo nemoguće razviti verziju Windows-a za takvu formu za kratko vreme. U početku se pretpostavljalo da će kompanija raditi na projektu oko dve godine, a Andromeda će biti u prodaji 2018. To se nije dogodilo i postavilo se pitanje o daljem postojanju projekta kao takvog. Pošto su značajna sredstva i resursi potrošeni na razvoj, odlučili su se da se preorijentišu na Android kako bi napravili projekat na ovom sistemu. U stvari, uzeli su ideju i kućište projekta Andromeda, a zatim dodali Android. Prednost Andromede bila je u tome što su za sistemski procesor izabrali ARM, što je omogućilo brzo stvaranje uređaja zasnovanog na konkurentskom rešenju.

U oktobru 2019. zvanično je najavljeno postojanje Surface Duo, kao i da će postojati sličan Surface Neo uređaj, koji je trebalo da se pojavi pre Nove godine 2021. Za razliku od Duo, Neo koristi Windows 10X, odnosno u pitanju je izvorni uređaj kompanije Microsoft sa njenim operativnim sistemom. Međutim, datumi premijere su već odloženi, model se neće pojaviti u prodaji pre početka 2021. godine.

Microsoft se pohvalio da je kompaniji trebalo oko pet godina i milijardu dolara da se razvije Duo. Obe činjenice deluju nezamislivo, jer priča koja stoji iza Duo-a sugeriše da je model stvoren na brzinu i kako bi se bar nešto pojavilo na tržištu i opravdalo sve troškove iz prošlosti. Koncept iz 2000-ih baziran je na nepostojanju fleksibilnih ekrana, tadašnja tehnologija nije dozvoljavala stvaranje uređaja poput Galaxy Fold. Ali nakon skoro dve decenije, sve se promenilo i nema potrebe da idete istim tokom, jer su fleksibilni ekrani već uobičajeni. Microsoftu je uređaj poput Surface Duo potreban kao prototip za razvoj interfejsa za uređaje sa fleksibilnim ekranima, i kao takav testni model jednostavno ne može biti niti nešto posebno dobar niti uspešan, ali iz nekog razloga smo odlučili da prikažemo takav prototip kao komercijalni uređaj, što nije. Nije jasno šta je na to nateralo najviše rukovodstvo kompanije, ali mislimo da postoji tačno jedan razlog - da se donekle opravda potrošeno vreme i novac.

Duboko smo uvereni da je Surface Duo razvojni prototip, a ne komercijalni uređaj. A to stanovište podržava način na koji uređaj izgleda, šta može da uradi i cena po kojoj se prodaje. Microsoft namerno želi da ograniči broj kupaca Surface Duo, jer shvataju da će ovaj pametni telefon odgovarati samo obožavaocima kompanije i nikome drugom. A cena bi trebalo da uplaši obične kupce, natera ih da pogledaju druga rešenja. Da vidimo zašto je to tako.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Pred nama je uređaj veći od bilo kog običnog pametnog telefona, na neki način nas je podsetio na Blackberry Passport, ali debljina je primetno manja. Sa težinom od 250 grama, pametni telefon se ne oseća toliko teškim koliko bi trebalo, na šta utiče velika površina.

Možda da počnemo sa najvažnijom stvari - materijalom kućišta i kvalitetom izrade. Model je dostupan samo u jednoj boji, beloj. Staklo je savršeno za to da zadrži otiske prstiju, ali bela boja skriva ovaj nedostatak.

Paneli Corning Gorilla Glass 5 se preklapaju, kućište je nesavršeno. Na ovaj način se stvaraju međuprostori. Prašina će se u njima sakupljati i prvo što poželite je da popunite ove međuprostore. Na jarkom suncu, možete videti kako zraci prodiru u boje staklo tamo gde je zazor širi. Ovo izgleda dosta čudno.

Na bočnoj površini se nalazi taster za uključivanje / isključivanje, taster za kontrolu jačine zvuka, a ispod - senzor za otiske prstiju. Vidite da je instaliran krivo! Praznine na bokovima su pomerene u odnosu na kućište.

Postoji osećaj da je senzor montiran manuelno i da nije sve urađeno kako treba. Ovo naravno, deprimira, jer upotpunjuje osećaj lošeg kvaliteta izrade uređaja. U takvoj cenovnoj grupi nismo videli takav kvalitet izrade. Ali zašto se baviti samozavaravanjem, nismo tako nešto videli na jeftinim pametnim telefonima velikih kompanija.

Pretpostavlja se da ćete pametni telefon nositi kad je zatvoren. Za one koji su zabrinuti za svoj uređaj, uključen je štitnik koji se može zalepiti za kućište. Ovo nas je podsetilo na prvu generaciju modela Fold i činjenicu da je tamo takođe trebalo zalepiti poklopac. Ovo je nezgodno i loše.

Uređaj lako staje u džep pantalona, ovde nema nikakvih problema. Ali u svakom slučaju ćete biti primorani da otvorite svoj pametni telefon, jer spolja nema apsolutno ništa. U isto vreme, jačina poziva nije preglasna, u bučnoj ulici će se desiti da propustite poziv. Upozorenje na vibracije je ispod proseka, kućište je pretanko, za jake vibracije je potrebna masivnost. Jedini način da ne propustite pozive je povezivanje pametnog sata i primanje svih obaveštenja na njemu.

Sa donje strane se nalazi USB konektor tipa C, dva mikrofona se nalaze na krajevima. Microsoft tvrdi da pružaju najbolji kvalitet govora u svojoj klasi. Ali ovde opet je na delu marketinška igra, nije jasno koje je klase ovaj uređaj, on je jedini na tržištu. A ako ga tako gledate, onda može biti i mnogo bolje, jer nema poređenja ni sa kim. Ali veza je gora od veze sa vodećim modelima, jer mikrofoni ne izvlače šumove u bučnom okruženju. Zvukovi su strani i vrlo su karakteristični. Nije u pitanju totalna katastrofa, ali ovo je daleko od nivoa vodećih modela bilo koje kompanije.

Slot memorijske kartice pretpostavlja mogućnost instaliranja jedne nanoSIM kartice, a drugu možete instalirati samo eSIM, što će odgovarati mnogima.

Šarke povezuju dve polovine uređaja i sadrže kablove. Pogledajte kako je Microsoft elegantno rešio problem petlji, kablovi su spakovani u pletenicu, za razliku od petlje, teško ih je oštetiti. Ovaj dizajn je potekao iz prenosivih računara.

Izvor: iFixit

Zaista nam se sviđa način rada mehanike u modelu Duo, šarke imaju veoma dobro kretanje, uređaj je ugodno otvoriti, a istovremeno možete da ga otvorite za 360 stepeni ili bilo koji drugi ugao.

Pri dolaznom pozivu otvarate polovine, vidite ko vas zove.

Potpunim otvaranjem telefona možete automatski odgovoriti na poziv ili ga zatvoriti i poziv će se završiti. Na kraju razgovora, pametni telefon se takođe može zatvoriti, rezultat će biti potpuno isti.

Ergonomija uređaja je takva da se može držati u jednoj ruci, ali ništa više. Nećete moći da uradite nešto smisleno, naravno. Uvek su vam potrebne dve ruke da biste koristili Surface Duo, baš kao i Fold. Korišćenje spoljnog ekrana za odgovaranje u pokretu i razgovor neće uspeti. A ovo je nezgodno. Jasno je da je ime Duo nastalo iz dva ekrana, ali ispravno je pretpostaviti da je to tako zbog potrebe za korišćenjem dve ruke.

Sledeći trenutak, koji je zbunjujući, je lokacija kamere. Pošto su inženjeri želeli da stvore tanak uređaj, kamera se nalazi unutra iznad desnog ekrana. Sada je trenutak da se zapitate kako možete da fotografišete. Odgovor je očigledan - potrebno je da otvorite uređaj, po mogućnosti potpuno preklopljen. Zatim pozivate kameru i snimate. Ako kameru okrenete prema sebi, onda nastaje selfi, ako je okrenete od sebe onda snimate svet oko sebe.

Kasnije ćemo se vratiti na kameru, ali za sada možemo da kažemo da je ergonomija iznenađujuće nezgodna, gotovo je nemoguće raditi sa kamerom. Ona je uvek izazov.

Uređaj iznenađuje u još jednom aspektu, osim dva ekrana odvojena šarkom. Svaka polovina ima svoj žiroskop, senzor pokreta, senzor svetlosti, magnetometar. Udvostručenje senzora je prisutno zbog činjenice da su ekrani formalno nezavisni. Softver ih objedinjuje u jednu celinu, ali i ovde se pojavljuju propusti u inženjerskom rešenju. Na primer, na Galaxy Foldu bilo koje generacije, unutrašnji ekran je jedan prostor, koristi jedan set senzora. Rotirate uređaj i ekran se automatski okreće u ispravnu orijentaciju. Na prvi pogled, Duo je potpuno isti, ali zapravo oko primećuje malo kašnjenje na desnom ili levom ekranu. Obrtanje je gotovo sinhrono ali malo drugačije.

Pokazali smo uređaj različitim ljudima, neko je na njega obratio pažnju, neko je video ovakvo ponašanje ekrana kada na njega ukažete, ali mnogi to uopšte nisu smatrali problemom - dakle, sitnicom.

U uređaju postoji samo jedan zvučnik, iznad levog ekrana u obliku proreza. Nije najglasniji, zvuk je neobičan. Ukratko, nije nam se svideo. I ovo nije stvar navike ili nedostatka takvih, sam uređaj je dizajniran kao da je za vanzemaljce, a drugi pametni telefoni, na primer, jednostavno nisu postojali. Pronalaženje sopstvenog identiteta je dobro, ali zašto ga učiniti drugačijim radi razlike i zaboraviti na ergonomiju?

Ekrani

Svaki od dva ekrana je dijagonale 5,6 inča, AMOLED, 1800x1350 piksela, 401 ppi, 4: 3. Kada pogledate otvoreni aparat, geometrija postaje 3 puta 2, ali između polovina postoji prostor. Ovaj uređaj se ne može uporediti sa pametnim telefonima sa fleksibilnim ekranima, jer postoje dva odvojena ekrana i to sve govori. Ne postoji jedinstveni prostor, nemoguće je gledati isti film sa trakom u sredini.

Same matrice nisu loše, karakteriše ih dobar prikaz boja, osvetljenost nije maksimalna i inferiorna je u odnosu na vodeće modele kompanija Samsung / Apple, ali je sasvim prihvatljiva. Lepo je što su ekrani prekriveni zaštitnim staklom. Olefobni premaz je minimalan, ekran se trenutno zaprlja i izgleda zamrljano.

Algoritmi rada dva ekrana su takvi da im je potrebno podesiti isti nivo pozadinskog osvetljenja. Zbog toga je ovde primenjen trik, ekrani su sinhronizovani, ali se pozadinsko osvetljenje polako menja. Ali kada se uključi, pozadinsko osvetljenje se podiže na maksimum, a zatim smanjuje na željeni nivo. To je zbog činjenice da je nemoguće nezavisno podesiti osvetljenost na svakom odvojenom ekranu, ona će biti različita. Neko će ovo smatrati greškom, ali u stvari, tako je primenjen rad dva ekrana. A ima više nego dovoljno minusa vezano za dva ekrana.

Na suncu ekrani ostaju čitljivi, iako se presijavaju zbog svoje veličine.

Ovde nema AoD režima, ali verovatno nije potreban. Svejedno, uređaj će uglavnom biti zatvoren.

Microsoft je dodao zaseban sloj na ekrane za Microsoft Pen i oni podržavaju različite olovke. Ali za njima nema potrebe, samo ako nešto potpišete. Inače, olovka se može magnetizovati na pametnom telefonu.

Memorija, čipset, performanse

2020. godine vodeći modeli su bazirani na Snapdragon 865, podržavaju 5G. Ali pošto imamo dugotrajnu konstrukciju, koja očigledno nije planirana za masovnu proizvodnju, korišćen je Snapdragon 855. Ovo je indirektan znak da su u kompaniji odlučili da uređaj puste na tržište u poslednjem trenutku, promena platforme nije tako teška, potrebno je do mesec dana. A ako Microsoft nije imao mesec dana, to znači da je odluka doneta brzo.

Performanse Snapdragon 855 su dobre i na uređaj se ne može žaliti. Sa jednim izuzetkom, interfejs kompanije Microsoft razlikuje se po tome što usporava, pun je grešaka. Neprimetno je pri prvom korišćenju, ali uz stalnu upotrebu uređaja i postaje evidentno da ima dosta menija koji koče, aplikacija koje se ne otvaraju uvek brzo.

Količina RAM-a je 6 GB, ugrađena memorija kapaciteta 128 GB (postoji opcija za 256 GB). Prilično skromne karakteristike za ovu vrstu uređaja, jednostavno se ne može uporediti sa drugim vodećim modelima.

Моgućnosti komunikacija

Činjenica da su inženjeri koristili staru platformu nije nam dozvolila da imamo Wi-Fi 6, ovo je najveći propust (nećemo ni pominjati odsustvo 5G). Činjenica da NFC nije isporučen lako je objasniti - ovo je prototip koji niko nije planirao da objavi u seriji. I, shodno tome, u Duo-u ne postoje usluge plaćanja.

Stoga je sa stanovišta komunikacionih mogućnosti ovaj uređaj mnogo inferiorniji od trenutnih modela bilo kog proizvođača.

Baterija

Ugrađena baterija ima relativno mali kapacitet - 3577 mAh. Microsoft tvrdi da reprodukcija video zapisa traje do 15,5 sati, a vreme razgovora do 27 sati. U mom slučaju, uređaj je radio ceo dan kada je ekran bio uključen („ekrani“ bi verovatno bili tačnije, jer ih ima dva), oko 4 sata.

Brzo punjenje snage 18W, napuni bateriju u potpunosti za oko 90 minuta. Nema bežičnog punjenja.

Kamera

Gore opisano kako se koristi kamera, ali zadržaćemo se na svojim utiscima.

Odavno nismo videli tako lošu kameru u tako skupom pametnom telefonu. Nivo kineskih pametnih telefona niske cene u uređaju koji pretenduje da bude vodeći model. Ovaj uređaj ne pruža ništa ni kada je reč o fotografijama ni kada je reč o video snimcima . Možemo pretpostaviti da ovde ni nema kamere, šteta je tako nešto pokazati 2020. godine.

Karakteristike softvera

Uprkos činjenici da je Android ovde standardni, u Microsoft launcheru nema ničeg standardnog, on je prilično iskrivljen. Na Microsoftovoj stranici stoji da su podržani svi Android jezici, ali u stvarnosti ovo je mali podskup onih koje sam Microsoft podržava. Problem je star, Nokia se suočila sa njim kada je počela da predstavlja Lumia seriju. A od onda se ništa nije promenilo.

Zadržimo se na karakteristikama rada sa dva ekrana, što u teoriji znači multitasking u novom kvalitetu.

Bilo koja aplikacija može se razvući na dva ekrana. Ali praktično nema aplikacija koje podržavaju dva ekrana, to su standardne Microsoftove aplikacije, na primer Outlook ili News. U News možete da vidite listu članaka na levom ekranu, a određeni članak se otvara na desnoj strani. Ovo može iskriviti fotografije.

Većina scenarija za upotrebu drugog ekrana su na silu izmišljeni, Microsoft je mehanički pristupio ovom pitanju. Štaviše, gotovo je nemoguće deliti datoteke sa jednog ekrana na drugi. Na primer, pokrenete galeriju i želite da prevučete fotografiju na Gmail, to ne funkcioniše! I to se dešava sve vreme, upotreba drugog ekrana je zanimljiva samo da bi se pokrenula druga aplikacija (slično podeljenom ekranu na tabletima ili Foldu).

A ako su vam potrebne dve aplikacije istovremeno na dva ekrana, onda vam ovaj pametni telefon može to pružiti. Ali ovde ne treba tražiti ništa drugo, on jednostavno ne zna kako se to radi. Aplikacija Amazon Kindle može prikazati stranicu knjige po stranicu – ali ovo nije čitač knjiga? Ali ako se slika razvuče na ceo ekran, tada se u sredini gube sve informacije tamo gde preklop ide.

Štaviše, izgleda da se sam Microsoft zbunio na ekranima. Na primer, ako otkucate SMS poruku okrećući uređaj vertikalno, na donjem ekranu će se pojaviti tastatura. Ali samo pokušajte da uđete u podešavanja, promenite tip tastature i sve će skakati između ekrana, u tome nema logike.

Neko kaže da je ovo idealan uređaj za rad u kancelarijskim aplikacijama kompanije Microsoft, ali ovo su pregledi onih koji to nisu isprobali u praksi. Drugi ekran nema koristi, a standardne operacije pretvaraju se u bol. Iskustvo korišćenja ovog uređaja je čisto negativno, u njemu nema logike.

Utisci

Nema sumnje da je Microsoft na tržište pustio prototip koji je stvoren za interno testiranje. Nemoguće je Surface Duo nazvati komercijalnim uređajem, ima sirovi softver, kvalitet izrade ostavlja mnogo toga nedostižnim, a hardver je prošlogodišnji. I to odmah stavlja tačku na model od 1.400 dolara. Sa druge strane, postoji mala grupa onih koji žele neobičan uređaj, skupi pametni telefon koji nema niko drugi. A za njih je to savršen pametni telefon.

Nijedna osoba koja je pogledala naš Surface Duo i provela sa njim najmanje pet minuta nije mogla da shvati u čemu je njegova lepota i zašto je stvoren. Ni mi nismo imali šta da kažem o ovome, avaj, to je tako. Surface Duo priča je oživljeno ludilo. Nije bilo razloga kreirati ovaj uređaj osim da se opravdaju troškovi i vreme razvoja za stavljanje ovog uređaja na tržište. I ne možemo reći da otvara neko novo poglavlje za mobilne uređaje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024