Moto G9 Play 2020
2020. godina
6.5" LCD, 81.6% body
21% 662, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
20W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Motorola Moto G9 Play
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G9 Play. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G9 Play vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Motorola Moto G9 Play

Pozicioniranje

Ono što treba odmah naglasiti jeste činjenica da Motorola nije u velikoj meri prisutna na svim tržištima. Nemali broj korisnika je iznenađen njihovim prisustvom na tržištu budući da vlada mišljenje da je ovaj brend odavno prestao da postoji. Naravno, postoje i ona tržišta na kojima su Moto pametni telefoni veoma popularni, kao što je teritorija SAD gde ova kompanija drži 7-8 odsto tržišta i zauzima četvrto mesto posle Apple-a (46 odsto), Samsung-a (25 odsto) i LG-a (12 odsto). Osim Motorola Edge i Motorola Razr sa fleksibilnim ekranom, kompanija se fokusira na jeftine modele sa čistim Androidom.

Nekoliko reči o gradaciji Motorola uređaja. E-serija su najjeftiniji modeli, sledi G-serija, koja je deo nižeg prosečnog segmenta, zatim pametni telefoni linije Motorola One, nešto više od proseka a ove godine Motorola ima i svoj vodeći model - Motorola Edge +. Kompanija takođe ima Motorolu razr, ali to je već eksperimentalni luksuzni proizvod.

Moto G9 Play je odličan radni aparat sa baterijom koja traje dva dana. Motorola sama ističe sledeće prodajne karakteristike:

  • Trostruka kamera rezolucije 48 MP
  • Dva dana trajanje baterije
  • 6.5-inčni Max Vision HD + ekran
  • 4/64 GB interna memorija
  • Posvećeno Google Assistant taster
  • Cena
Specifikacije
Procesor Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11nm), Octa-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 260 Silver), Adreno 610 grafika
Operativni sistem Android 10
Memorija 4 GB / 64 GB, kombinovani microSD slot kapaciteta do 512 GB
Ekran 6.5 inča, IPS LCD, 1600 x 720 piksela, odnos stranica 20 x 9, gustina ekrana 270 ppi
Baterija 5000 mAh, punjenje 15W
Glavna kamera 48 MP, 12 MP (f / 1.7, 1.6 μm), Quad Pixel tehnologija 2 MP (f / 2.4, 1.75 μm) senzor dubine 2 MP (f / 2.4, 1.75 μm), Macro 1080p Video snimanje @ 30 / 60fps
Prednja kamera 8 MP, f / 2.2, 1.12μm
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 + 5.0 GHz, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, LTEPP, SUPL, NFC,
Senzori Skener otiska prsta (pozadi), senzor distance, akcelerometar, senzor ambijentalnog osvetljenja. SAR senzor, žiroskop
Ostalo NFC, dostupan je 3.5 mm priključak, zaštita protiv prskanja
Materijali Napred staklo, plastično kućište i okvir
Dimenzije 165.2 x 75.7 x 9.2 mm, masa 200 g

Prodajno pakovanje

Osnovna oprema:

  • Pametni telefon
  • Providna futrola
  • Punjač 20W
  • Type-C provodnik
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Dokumentacija

Leepo je što je proizvođač dodao 20W adapter.

Izgled

  • Prednji panel : IPS LCD ekran 6.5 inča, rešetka zvučnika
  • Panel sa zadnje strane: plastika, 3 3 kamere i LED blic, senzor skenera otiska prsta
  • Gornja strana : mikrofon, priključak 3.5 mm
  • Donja strana : mikrfon, Type-C, zvučnik
  • Desna strana : Google Assistant taster, taster za regulaciju zvuka, taser za uključivanje
  • Leva strana: slot SIM card

Pametni telefon se prodaje sa silikonskom futrolom koja je lepa i udobna za korišćenje. Ipak, okvir i zadnji panel su napravljeni od sjajne plastike ali je važno napomenuti da je proizvođač izabrao plastiku dobrog kvaliteta. Obzirom na to da je boja pametnog telefona lepa - bogata tamnoplavo-ljubičasta sa zatamnjenjem na ivicama – sigurno ćete poželeti da telefon zaštitite od ogrebotina.

Sa gornje strane se nalazi priključak za slušalice i mikrofon za uklanjanje šuma.

Mikrofon, Type-C i zvučnik

Glavna ergonomska karakteristika Moto G9 Play jeste mesto postavljanja tastera koji pokreće Google Assistant opciju. Ideja je vrlo dobra. Korisnici neprestano slučajno pritiskaju ovaj taster i to je slučaj i sa Nokia 8.3 dok je Motorola ovaj taster postavila iznad tastera za podešavanje jačine zvuka. Odnosno, treba posebno da pomerite prst da bi pritisli ovaj taster. Ovo je izuzetno dobra lokacija. Tokom testiranja nije bilo slučajnog pritiskanja tastera.

SIM slot je kombinovan, od kojih se jedan može zameniti za microSD.

Nema pritužbi na kvalitet izrade. Motorola naglašava da je pametni telefon zaštićen od prskanja (i ima vodoodbojni premaz). To takođe znači da su svi šavovi pažljivo zalepljeni, tako da je i kvalitet izrade na visokom nivou.

Pametni telefon dobro pristaje u šaku, skener otiska prsta se nalazi na savršenom mestu tako da ga nećete propustiti i dodirnuti kamere. Međutim, uređaj deluje klizavo bez futrole a neobična je i njegova ukupna masa koja iznosi 200 grama. To je puno za plastično kućište i ekran dijagonale 6.5 inča.

Ekran

Model karakteriše 6.5 inčni ekran, IPS LCD, odnos širine i visine 20 x 9 i 1600 x 720 piksela rezolucija. Prednja kamera nudi dobro poznati izrez, ali se čini da opcija za sakrivanje izreza nije dostupna. Motorola smatra da je izraz toliko mali da nema potrebe za tim.

Pametni telefon ima automatsko osvetljenje, što je idealno za korišćenje. Merenja pokazuju da je u manuelnom režimu rada osvetljenost ekrana 390 nita, dok u automatskom režimu ubrzava do 455 nita, a to je upravo indikator koji vam omogućava da koristite pametni telefon na otvorenom. Međutim, pri direktnim sunčevim zracima postoji potreba za zasenjivanjem ekrana rukom radi čitanja informacija. Ipak je za neometan rad na jarkom suncu potrebno 550 nita.

Među zanimljivim podešavanjima ekrana su stilovi koje pametni telefon nudi da blago prilagodite šemu boja zavesica i ikona. Korisnik ima veliki broj dostupnih opcija.

U odeljku „Ekran“ takođe možete da prilagodite stil obaveštenja na zaključanom ekran. Postoji i lepa karakteristika gde je ekran aktivan sve dok vi gledate u njega. Opcija se naziva Attentive Display. Tu je i Three Finger Screenshot opcija. Inače, Motorola ima odličan alat za snimanje ekrana koji vam omogućava ne samo da pravite standardne snimke ekrana, već i da na njima nešto nacrtate.

Ovde nema Always-On ekrana, ali čim podignete pametni telefon, sve propuštena obaveštenja biće prikazana na ekranu.

Ako kliknete na bilo koju ikonu obaveštenja, pametni telefon će prikazati proširenu verziju.

Trajanje baterije

Trajanje baterije je jedna od glavnih prodajnih tačaka pametnog telefona. Motorola obećava do 2 dana rada. Obzirom na 5.000 mAh bateriju i Snapdragon 662 čipset, obećanje nije prazno. U okviru Pcmark testa pri maksimalnoj osvetljenosti i uključenoj Wi-Fi opciji, pametni telefon je zabeležio gotovo 10 sati rada ekrana. U okviru Pcmark testa vrši se simuliranje raznih svakodnevnih aktivnosti - Internet, pregledanje i rad sa fotografijama, uređivanje dokumenata itd.

Ako govorimo samo o video zapisu (režim rada u avionu, maksimalna osvetljenost), telefon obezbeđuje do 14.5 sati rada ekrana. Osvežavanje stranica u okviru Web pregledača vrši se svakih 15 sekundi (režim rada u avionu, Wi-Fi, maksimalna osvetljenost), a sve to je dostupno u trajanju od 15 sati. To je dobar pokazatelj, ali treba imati na umu da to sigurno neće biti tako u stvarnim uslovima korišćenja, jer je prilikom testiranja maksimalna osvetljenost bila u manuelnom režimu (a u automatskom režimu je 100 nita više), i drugo, uvek treba uzeti u obzir nivo prijema mobilne mreže.

Povezivanje

Ukratko ćemo ukazati na činjenice

  • Ukupno vreme razgovora telefonom je nešto više od 30 minuta. Zvučnik je glasan i jasan.
  • Drugi mikrofon obezbeđuje poništavanje šuma. Nema problema pri direktnom duvanju vetra, ali buka automobila se čuje kada korisnik hoda duž puta.
  • Čipset pametnog telefona sigurno podržava 2 x 2 MIMO LTE, što može povećati brzinu mobilnog interneta.
  • Pametni telefon ima NFC, što znači Google Pay. Iz nekog razloga, opcija uključivanja NFC je skrivena u podešavanjima, ne možete je dodati (ali možete dodati ikonu pokretanja selfi kamere na zatvaraču).

NFC podešavanja

  • Telefon ne poseduje magnetometar, odnosno kompas. To znači da će na mapama biti vidljiva samo tačka, a ne pravac u kojem držite telefon. GPS se brzo i odlično povezuje sa satelitima, te se može koristiti kao navigacija.
  • Ovaj pametni telefon podržava Wi-Fi 2.4 i 5.0 GHz. Zanimljivo je da interfejs ima različite fontove za latinicu i ćirilicu.
  • Pametni telefon ima opciju pristupne tačke, dok se Wi-Fi može distribuirati na 2.4 GHz i 5 GHz.
  • Postoji FM radio, ali su mu potrebne žičane slušalice kao antena.

Performanse

Pametni telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 662 (11 nm) čipset, 4 GB RAM-a, HD + ekran i najčistiji Android (dodati su samo Moto-gestovi).

Da ne pomislite da je telefon zasnovan na zastarelom hardveru, treba reći da je Snapdragon 662 predstavljen 20. januara 2020. Ovo je čipset srednjeg ranga. Čipset je usmeren na obavljanje svakodnevnih zadataka. Na primer, prednosti Qualcomm-a uključuju: brzu obradu GPS koordinata, podršku za kamere do 48 MP, mogućnost obrade velikih podataka kada je povezan preko Wi-Fi 6 (šteta što pametni telefon ima Wi-Fi 5), kao i povećanu energetsku efikasnost.

U pametnom telefonu su pokazatelji brzine RAM-a i memorije osnovni za ovaj segment.

Uređaj u okviru AnTuTu testa beleži 175 hiljada bodova.

Možete pretpostaviti da ovo nije pametni telefon za igre. Međutim, možemo zahvaliti programerima za optimizaciju te bez problema možete igrati Call of Duty.

Kada je reč o uobičajenim igrama kao što su Balls ili Mario Kart, ovaj pametni telefon je gotovo savršen.

Surfovanje Internetom, bilo koji video zapis, povremene igre, fotografije i laka obrada fotografija su funkcije u kojima vas pametni telefon neće razočarati. Call of Duty Mobile - da, može. PUBG? Fortnite? Bolje ne.

Ostali sintetički testovi su prikazani niže

Kamere

Pametni telefon ima 4 kamere

  • 48 MP, 12 MP izlaz (f / 1.7, 1.6 μm), Quad Pixel tehnologija
  • 2 MP (f / 2.4, 1.75 μm) senzor dubine
  • 2 MP (f / 2.4, 1.75 μm), makro fotografijay
  • 8 MP prednji foto modul

Treba odmah reći da 48 MP modul radi samo na 12 MP izlazu, odnosno ne može se ukloniti u originalnoj rezoluciji. 2 MP za portrete je generalno standard dok 2 MP za makro fotografiju nije najbolje rešenje, budući da je šum vidljiv.

Kamera prepoznaje QR kodove.

Pre informacija o kvalitetu fotografije, nekoliko reči o aplikaciji kamere. Ima tipičan dizajn i karakteristike kompanije Motorola. Ne zaboravite na podešavanja koja su skrivena iza ikone zupčanika. Tamo možete odabrati kvalitet fotografije i video snimanja, uključiti automatsko snimanje osmehom (kada se neko smeši u okvir, pametni telefon snima fotografiju), isključiti zvuk zatvarača itd.

Sada sledi nekoliko zanimljivih tačaka. Pametni telefon ima uobičajenu Motorola opciju za selektivnu boju te možete da odaberete koju boju da ostavite u okviru, a sve ostalo postaje crno-belo.

Još jedna zanimljiva opcija jeste uklanjanje pozadine. A u budućnosti možete staviti sebe na neku drugu pozadinu. Kao pozadinu možete odabrati bilo koju svoju sliku ili one koje su dostupne za odabir. Da bi se naglasilo da je funkcija šaljiva, algoritam ostavlja tanku belu auru oko isečene figura. To je neprimetno je iz daljine, ali bližim pogledom odmah postaje jasno da je fotografija lažna.

Primer snimaka nastalih noćnom kamerom

Primeri protreta sa glavnom kamerom.

Primeri fotografija snimljenih u toku dana. Sve je očigledno. Kvalitet fotografija nije loš ali nije ni najbolji moguć.

Kada snimate noću, svakako morate koristiti noćni režim. Nije loš algoritam koji suzbija šum i poboljšava sliku. Možete pogledati kako ulica izgleda kad snimate u automatskom režimu. A onda - noćni režim.

Noćni režim
Noćni režim
Noćni režim

Operativni sistem

Motorola koristi najčistiji mogući Android, a i ono malo što je prisutno može se lako ukloniti. Motorola-in interfejs je gotovo nevidljiv. Neobične pozadine i Moto aplikacija vam omogućava prilagođavanje pametnog telefona onako kako vama odgovara. Glavna komponenta Motorola-inog interfejsa su Moto gestovi. Na primer, ako dva puta oštro prodrmate pametni telefon, aktiviraće se baterijska lampa. Ako dvaput zavrnete zglob, kamera će se uključiti. Potrebno je vreme da se naviknete na ove opcije.

Možda je najviše od svega Motorola iznenadila izborom pozadinskih slika za model. Izgledaju smešno. Još jedan zabavan trenutak jeste podešavanje motora vibracije koji podseća na škripu snega pod nogama.

Zaključak i konkurenti

Tipičan Motorola pametni telefon koji se ne razlikuje od G8, pa čak ni od G7. Naravno, hardver je bolji, kamere su zanimljivije ali ništa tu nije revolucionarno. Ovo je samo solidan uređaj koji će verno služiti svom vlasniku.

Kod konkurencije je sve istovremeno i jednostavno i teško, jer maloprodajni podaci pokazuju da je G9 Play ipak zanimljiviji korisnicima. Ima više memorije i bolje kamere. A tome se suprotstavljaju ili pametni telefoni kompanije Huawei / Honor bez Google usluga ili Realme c15. Međutim, treba naglasiti da je Realme c15 vrlo zanimljiv uređaj, pa na njega treba obratiti pažnju.

Na tržištu je dostupan veliki broj modela kompanije Xiaomi, Samsung modeli a na kraju i Nokia 5.3 (čisti Android, 4000 mAh baterija ali nešto bolji čipset) te je sigurno da sličan pametni telefon možemo naći po pristupačnijoj ceni.

Jedan od konkurenata je i Samsung Galaxy A30 (2019) sa Exynos 7904 čipsetom koji nudi slične tehničke karakteristike, kao i SuperAMOLED ekran sa Corning Gorilla Glass 3 zaštitom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024