7 2020
2020. godina
6.5" LCD 90Hz, 83.4% body
24% G95, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
30W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Realme 7
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Realme 7. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Realme 7 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test pametnog telefona Realme 7 (RMX2155)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač 30W 15V / 2A
  • USB Type-C kabl
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Zaštitini film (već prilepljen na ekran)
  • Uputstvo za upotrebu, garancija
Specifkacije
162.3 x 75.4 x 9.4 mm, 196.5 grams
Materijali kućišta Napred Corning Gorilla Glass 3, plastični okvir, plastični zadnji panel
Ekran 6.5 inča, 2400x1080 piksela (Full HD +), IPS, brzina osvežavanja 90 Hz, odnos stranica 20: 9, gustina 405 ppi, standardna osvetljenosts 480 nita
Operativni sistem Google Android 10, vlasnički interfejs Realme UI 1.0
Platforma MediaTek Helio G95, 6 Cortex-A55 jezgara radnog takta do 2 GHz + 2 Cortex-A76 jezgra radnog takta do 2.05 GHz, 12 nm obradna tehnologija, Mali-G76 grafika
Memorija 8GB LPDDR4X, 128GB UFS 2.1 skladištene memorije, microSD podrška za do 256GB
Bežinčno povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 5, NFC
Mreže 2G: 850, 900, 1800, 1900 MHz 3G: opsezi 1, 2, 4, 5, 8 4G: opsezi 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41 dve Nano SIM kartice + memorijska kartica, zaseban slot
Navigacija GPS, AGPS, GLONASS, GALILEO, Beidou
Senzori i konektori Skener otiska prsta (pored tastera za uključivanje), akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, kompas, USB Type-C, 3.5 mm priključak
Glavna kamera 48 MP, širokog ugla, Quad Bayer, f / 1.8 otvor blende, veličina piksela 0.8 μm, PDAF (fazno detektovanje autofokusa, 8 MP, ultra široki ugao, f / 2.3, 1.12 μm,ugao vidljivosti 119 ° 2 MP, macro kamera, f / 2.4, 2 MP , senzor dubine, f / 2.4 Video snimanje: - 2160P @ 30 fps, 1080P @ 30/60 fps, 720P 30/60 fps - sporo snimanjen 720P @ 240/120 fps - Ultra stabilizacija (UIS / UIS Max) - U 4K i režimima sa 60fps sočiva širokog ugla nisu podržana
Prednja kamera 16 MP, Sony IMX471, širokog ugla, f / 2.1 otvor blende, 1 mikron, ugao vidljivosti 85 ° HDR, panoramsko snimanje, video snimanje 720P @ 30 fps, 1080P @ 30 fps, režim ulepšavanja
Baterija Li-ion 5000 mAh, brzo punjenje Dart Charge 30W
Boja Bela, videa

Pozicioniranje

Objavljivanjem ažuriranja serije 7 njihovih pametnih telefona, proizvođač je odlučio da eksperimentiše sa pozicioniranjem uređaja, ostavljajući slabiji model sa ekranom od 90 Hz i baterijom većeg kapaciteta. A ako su u slučaju 7 Pro ključne karakteristike istaknute u prvi plan, onda u slučaju Realme 7 ništa nije tako očigledno jer sa tehničke strane pametni telefon je tek nešto malo unapređeni prethodni model.

Takođe treba znati da se verzije ovog uređaja razlikuju. U zavisnosti od tržišta dostupni su glavni modul kamere rezolucije 64 i 48 megapiksela.

Dimenzije, dizajn, kontrole

Pametni telefon je dostupan u dve boje - „ogledalo plava“ i „ogledalo srebrna“, koja je i korišćena prilikom testiranja. Boje su svedene i nema podele modela na one namenjene ženama i one namenjene muškarcima. Boja je vizuelno podeljena na dva panela, dizajn odjekuje kao i kod jačeg modela, a ovu verziju odlikuje i upotreba plastike. Razlika u obradi materijala daje lepu nijansu u nekoliko boja pod različitim uglovima, dok matirana struktura, koliko je to moguće, skriva otiske prstiju.

Što se tiče načina izrade, nema nikakvih pritužbi budući da proizvođači, pomno prate ovaj parametar. Nekima će se činiti da je to sve onako kako bi trebalo da bude, ali ne treba zaboraviti škripave zvukove i nekvalitetnu plastiku koji su nekada odlikovale vodeće modele. Zaštita kućišta od spoljnih uticaja i ovog puta nije obezbeđena. Što se tiče elemenata zadnjeg panela, vredi pomenuti jedinicu kamere: njena izdužena pravougaona platforma viri iznad kućišta, ali ne oseća se kao kod Realme 6 modela. Ovaj model je nešto tanji a blic je pomeren malo niže. Na stolu, Realme 7 ne stoji potpuno ravno jer kada pritisnite donji desni i gornji levi ugao ekrana primetna je vibracija telefona. Istovremeno, nema nikakvih problema prilikom unosa teksta ali na to treba da se naviknete.

U pogledu konektora i kontrola, u pitanju je apsolutni paritet sa Realme 6 i Realme 6S: sa desne strane - skener otiska prsta, levo - dva odvojena tastera za jačinu zvuka i slot za dve SIM kartice sa namenskim otvorom za memorijsku karticu. Postoje dva načina otključavanja za senzor otiska prsta: dodirom na taster ili pritiskom na njega dok druga opcija isključuje slučajno pokretanje.

Konektor za žične slušalice se nalazi na donjem kraju, lokacija se nije promenila. Model je 5 grama teži i 0.5 mm deblji od Realme 6. Inače, modele odlikuje gotovo potpun paritet, osim toga taktilni osećaji su prijatniji kod Realme 7, budući da je njegov prethodnik bio klizaviji. Prema dizajnu samog pametnog telefona, bilo bi lepo dodati neki svetao element, na primer, crveni gradijent Realme 6 Pro se dobro pamti pa je sigurno da ne dolazi do zabune i mešanja sa drugim modelom.

Ekran

Ovde je odlučeno da se ne eksperimentiše i stavljena je već poznata matrica viđena kod poslednjih generacija: IPS ekran sa brzinom osvežavanja do 90 Hz karakteriše Gorilla Glass 3 zaštita, dok je prednja kamera smeštena u okviru malog okruglog izreza u gornjem levom uglu ekrana a softver to ne može sakriti. Najbolji efekat biće dostupan ako uklonite fabrički film sa ekrana. Ljubitelji živih pozadina takođe neće biti izostavljeni budući da softver nudi 14 različitih opcija.

Osvetljenost ekrana je deklarisana na 480 nita. Minimalni nivo je dovoljan za čitanje ili gledanje sadržaja u mraku, a oči se manje zamaraju. Poseban režim služi u istu svrhu i on filtriranjem plavog svetla štiti oči i smanjuje njihov zamor. Temperatura boje se može prilagoditi i za ovaj režim i za podrazumevani prikaz podešavanja.

Ne treba zaboraviti uvećanu brzinu osvežavanja. Ovaj parametar se postepeno približava budžetskom segmentu kojem pripada i Oppo A53 je najbliži. Postoji mogućnost da će to biti prevaziđeno već sledeće godine, ali nije sigurno da ćemo svuda imati FHD + rezoluciju. U podešavanjima ekrana možete da izaberete ili automatsko prebacivanje brzine osvežavanja ili standardni režim od 60 Hz. Ekran je vrlo dobar, a ako vam se AMOLED ne sviđa, onda možete da odaberete ovu opciju.

Baterija

Kapacitet baterije je povećan na 5000 mAh, ali ne može da se kaže da je ovo povećanje dalo fantastične brojke, ali ipak neki algoritmi funkcionišu: video test petlje pokazao je dobar rezultat - tačno 24 sata, (režim rada u avionu, osvetljenost od 50 odsto, isključen zvuk). Itd. U uobičajenom režimu rada, bez problema je moguće obezbediti rad pametnog telefona u trajanju od dva dana, naročito ako isključite 90 Hz.

Snaga punjača koji je dostupan u okviru maloprodajnog pakovanja nije se promenila, iznosi 30 W, što je standard za brzo Dart Charge punjenje. Za potpuno punjenje potrebno je 65 minuta, dok je 26 minuta dovoljno za 50 odsto napunjenosti baterije. To je daleko od performansi jačeg modela, ali nije ni najgora moguća opcija. Ako želite, možete da punite druge uređaje sa pametnog telefona i, kao što je pokazao test sa tri pametna telefona, to je moguće bez OTG adaptera.

Memorija, čipset, performanse

Uprkos naizgled blago overclockovanom procesoru, Realme 7 u pogledu pokazatelja performansi sa minimalnom greškom je apsolutno na istom nivou, ako, naravno, uzmemo u obzir verzije od 8/128 GB. Ne ulazimo u razmišljanja, razumevanje teorija zavere. Helio G90T i G95 procesori su veoma slični, razlika je u malo većoj frekvenciji modela G95 i njegovom kasnijem pojavljivanju na tržištu.

Referentni indikatori su na nekim mestima superiorniji od onih kod Realme 7 Pro modela. Ovo ukazuje da će biti moguće igrati bilo koju igru bez ikakvih problema. PUBG na visokim podešavanjima tokom dvadeset minuta sesije igre beleži maksimalnih 30 frejmova u sekundi. Kućište pametnog telefona lagano se zagreva.

Obim i karakteristike RAM-a i permanente memorije u test uređaju su standardi od kojih sada vredi poći prilikom izbora pametnog telefona. Konfiguracija od 8/128 GB će ukloniti sva pitanja o mogućim problemima sa pozadinskim radom aplikacija, njihovim krahiranjem i greškama. Naravno, bitna je i brzina memorije, nije lako pasti ispod LPDDR4k / UFS 2.0, a razlika u brzini biće primetna. Opet, nekome je definitivno dovoljno 6 ili čak 4 GB RAM-a.

Opcije povezivanja

Realme 7 ima jedan zvučnik koji kvari njegove igračke karakteristike, stereo u igrama se doživljava prijatnije. Dakle, ako igrate dinamične pucačine bolje je da koristite slušalice jer je konektor dostupan. Postoji i NFC modul koji stabilno radi za uparivanje uređaja i beskontaktno plaćanje, GPS veza ne beleži rekordnu brzinu rada ali veza je pouzdana a kvarovi su izuzetno retki.

Kamere

Glavni modul ima 48 megapiksela rezoluciju a veliki broj korisnika izrazio je svoj utisak o nepravdi na tržištu kome je uskraćena kamera od 64 megapiksela. Takve korisnike možete razumeti, oni očekuju maksimalne performanse za podrazumevano minimalni novac. S druge strane, određena tržišta imaju veću važnost a ne treba zaboraviti ni troškove ni diferencijacije sa jačim modelom, što je takođe odigralo ulogu.

Glavni modul poseduje ultraširoki modul koji nudi 8 megapiksela i dva modula od 2 megapiksela, a tu su i senzor dubine i pomoć makro kamere. Subjektivno, bilo bi zanimljivije da je ovde stavljen telefoto objektiv, doduše sa istom rezolucijom, ali bi to bar nekako razlikovalo pametni telefon u odnosu na Realme 6. Ovde imamo, plus ili minus, iste mogućnosti kada je u pitanju fotografija: pristojni dnevni snimci kako na glavnoj tako i na selfi kameri gde je jedva primetan šum. Zanimljivo je da snimci izrađeni prednjom kamerom podrazumevano imaju rezoluciju od 4 megapiksela, na šta ukazuje i Quad Bayer i ovaj objektiv. Aplikacija kamere je već poznata iz prošlih uređaja Realme i Oppo, dostupno je mnogo video režima kao i nekoliko novih foto filtera.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 62 MB) >>>

Softver

Uređaj pokreće Android 10, grafički interfejs je i dalje isti, a model odlikuje i Realme UI 1.0. Sve lepe funkcije su i dalje prisutne: brzina rada, nepostojanje reklama, redovan poziv i snimanje ekrana, žive pozadine. Među njima je nekoliko unapred instaliranih aplikacija a možete ih bez problema izbrisati.

Ovog meseca očekuje se beta testiranje nove verzije korisničkog interfejsa za Realme 7. Od sada, za praćenje ažuriranja za uređaje Realme implementiran je poseban Telegram Tracker, izvrsno rešenje za one koji su nestrpljivi da dobiju novo ažuriranje i koji vole da preplavljuju društvene mreže i forume sa pitanjima poput „gde je Android 18 na mom HTC Magic-u“?

Konkurenti

Najočigledniji konkurent ovom modelu jeste isti Realme 6 koji nudi identičan hardver, osim što glavna kamera ima 64 megapiksela rezolucije dok je kapacitet baterije nešto manji.

Ovde možemo dodati i Realme 6 Pro. Njegove prednosti uključuju svestraniji set kamera, dvostruki prednji objektiv i upečatljiv dizajn, dok je baterija kao i kod Realme 6 modela. Ali onda je malo teže ako se fokusirate na veliku frekvenciju ekrana, a ako morate da žrtvujete dva gigabajta RAM-a i prepolovite konstantu, onda možete razmotriti i POCO X3 NFC. Odlikuje ga 120Hz ekran, baterija nešto većeg kapaciteta i vrlo dobre kamere sjajnog dizajna, pogotovo ako uzmete u obzir plavu boja.

Sa levo na desno: POCO X3 NFC, realme 6, realme 6 Pro, realme 7, Samsung Galaxy A51, Samsung Galaxy M31. A source

Ako izostavite ograničenje od 8 GB i 90 Hz, tada će biti puno opcija, pitanje je da li ćete zaista imati pristojan uređaj za odabir. Možemo izdvojiti Samsung Galaxy A51 kao jedan od najprodavanijih proizvoda sa pristojnim kamerama i Super AMOLED ekranom, ali i Samsung Galaxy M31 za one koji traže još moćniju bateriju. Oba pametna telefona su u istom cenovnom opsegu, osim što A51 nudi 6/64 konfiguraciju, a M31 ima 6/128 konfiguraciju.

Utisci, rezultati

U ovom slučaju zaključak je jednoznačniji u poređenju sa jačim modelom. Realme 7 okuplja najbolje iz poslednje generacije: dobar ekran, 90 Hz, sigurne igračke performanse, brzi skener otiska prsta. Promene uključuju povećani kapacitet baterije i smanjenu rezoluciju glavnog modula. U isto vreme, dizajn je postao mirniji, a uređaj se ne ističe previše i isto se odnosi i na pozicioniranje. Zapravo se ispostavilo da je to neko manje ažuriranje, nešto je dodato, nešto uklonjeno. Osvrćući se na tržišnu situaciju, možemo reći da je ovaj potez sa kamerom opravdan sa stanovišta proizvođača, ali korisnici mogu biti uznemireni zbog toga.

Pametni telefon je prijatan za upotrebu, ne pruža osećaj nikakvih kompromisa, sve je na svom mestu i funkcioniše bez problema. Osim razmišljanja o pozicioniranju i tržišnoj poziciji, Realme 7 je sasvim pogodan za ulogu glavnog modela: možete lepo da se igrate i slikate, takođe je i ergonomija na visokom nivou kao i autonomija. Ovom modelu je veoma teško da se na neki način istakne, ali možda je ovo zlatni presek prema navodima proizvođača pa je potrebno sagledati sledeću generaciju..

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024