Moto G9 Plus 2020
2020. godina
6.81" LCD, 84.3% body
26% 730G, Android 10
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
30W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Motorola Moto G9 Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G9 Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G9 Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Motorola Moto G9 Plus kompletan test

Specifikacije
Procesor Qualcomm Snapdragon 730G (8nm), Octa-core (2x2.2 GHz Kryo 470 Gold i 6x1.8 GHz Kryo 470 Silver), Adreno 618 grafika
Operativni sistem Android 10
Memorija 4 GB / 128 GB, kombinovani microSD slot
Ekran 6.81 inča, LTPS IPS LCD, 1080 x 2400 piksela, odnos stranica 20 : 9, gusitna ekrana 386 ppi, HDR10
Baterija Li-Po 5000 mAh, brzo punjenje 30W
Glavna kamera 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.73 ", 0.8μm, PDAF 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra šiokougaona), 1 / 4.0", 1.12μm 2 MP, f / 2.2, (makro ) 2 MP, f / 2.2, (senzor dubine) Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30/60 / 120fps, gyro-EIS
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0, 29mm
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, USB Type-C 2.0
Senzori Skener otiska prsta(bočni), akcelerometar, žiroskop, osvetljenja, blizine
Ostalo Dostupan je 3.5 mm priključak, FM radio (potrebne su vam slušalice), kao i NFC
Materijali Napred staklo, ostalo plastika
Dimenzije 170 x 78.1 x 9.7 mm, masa 223 g.

Pozicioniranje

Kao što pretpostavljate iz naziva, ovo je vodeći model u okviru Moto G9 serije. Njegova namena je da bude bolji u svemu od modela prethodnih generacija i trenutne linije koju je predstavio G9 Play.

Motorola naglašava sledeće karakteristike uređaja

  • Sistem kamere koji se sastoji od četiri modula sa glavnim sočivom rezolucije 64MP
  • Najnapredniji hardver za najvažnije zadatke: Qualcomm® Snapdragon ™ 730G čipset, 128GB skladištenog prostora i 4GB RAM-a.
  • MicroSD podrška za kartice kapaciteta do 512GB
  • 5000mAh baterija za do dva dana rada jednim punjenjem
  • Brzi punjač snage 30W
  • 6.8-inčni Max Vision HD + ekran sa HDR10 podrškom
  • NFC dostupnost
  • Posvećeni Google Assistant taster
  • Motorola vlasnički režim gestova i za igre (blokiranje notifikacija, automatska osvetljenost)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Futrola
  • Brzi punjač 30W
  • Kabl Type-C - Type-C
  • Uputstvo

Izgled

  • Prednji panel : IPS LCD ekran dijagonale 6.81 inča, slušalica, prednja kamera na ekranu, staklo
  • Zadnji panel : 4 kamere, LED blic, plastika
  • Desna strana : čitač otiska prsta u tasertu za otključavanje, taster za regulaciju jačine zvuka/li>
  • Leva strana : SIM slot, Google Assistant taster
  • Gornja strana : priključak za slušalice, mikrofon
  • Donja strana : mikrofon, USB Type-C, zvučnik

Prednja strana pametnog telefona je izrađena od stakla, dok su kućište i okvir napravljeni od plastike. Uz pametni telefon dolazi prozirna futrola. Futrola ne povećava dimenzije uređaja i čini da on ne klizi u rukama.

Obzirom na to da je kućište napravljeno od plastike, bolje je telefon nositi u futroli kako bi se sačuvao njegov izgled.

Sada malo o dimenzijama. Pametni telefon je velik i moglo bi se reći, težak. Težak je 223 grama. Jasno je da ekran dijagonale 6,81 inča i baterija kapaciteta 5000 mAh, dovode do toga da uređaj mora biti veliki i težak, ali konkurenti sa sličnim setom dimenzija i karakteristika teže oko 200 g, ali koštaju i nešto više.

Sviđa nam se kako se pametni telefon oseća u ruci, ima dobru ravnotežu (najprikladnije je držati pametni telefon u centru šake), tako da je sasvim moguće rukovati jednom rukom.

Od karakteristika dizajna zabeležićemo samo Google Assistant taster na levoj strani. Ovo rešenje se razlikuje od onog kod modela Moto G9 Play, kod kojeg je ovaj taster smešten na desnoj strani iznad tastera za podešavanje zvuka. Po našem mišljenju, ovo je bolja lokacija, teže je slučajno pritisnuti taster.

Skener otiska prsta

Skener otiska prsta postavljen je na desnu stranu. Generalno, u pitanju je tipičan aranžman, ali neočekivano, Motorola naglašava da je potrebno da „obratite posebnu pažnju na činjenicu da je skener otiska prsta na ovom uređaju sa strane! Iz komentara korisnika možete videti da se mnogima sviđa ova lokacija skenera! „I takođe, citiramo, dvostrukim dodirom skenera (bez pritiskanja tastera za isključivanje, već samo laganog dodirivanja skenera 2 puta!) Možete:

  • Da pozovete meni sa često korišćenim aplikacijama;
  • Meni funkcija unutar određene aplikacije (na primer, umetanje teksta u pismo itd.).

Što se tiče skenera nema nekih velikih pritužbi, jedan prst se može dva puta uneti u sistem. Preporučujemo vam da to učinite.

Što se tiče super funkcija, onemogućene su i podrazumevano su skrivene. Morate da otvorite vlasničku Moto aplikaciju ili da odete na „Settings - System - Gesture – Gestures with the Power Button“ i tamo ih postavite. Inače, postoji i brz pristup kameri (taster za uključivanje mora biti pritisnut dva puta). Trebaće vam vremena da se naviknete na dva dodira. Treba ih obaviti dovoljno brzo, a podrazumevano pružaju meni sa brzim pristupom aplikacijama. Teško nam je da procenimo da li je ovo prikladno ili ne i koliko često ćete ga koristiti.

Ekran

Pametni telefon ima veliki 6,81 inčni IPS LCD ekran rezolucije 1080 x 2400 piksela, odnosa širine i visine 20 x 9 i gustine 386 ppi. U pitanju je dobra rezolucija, velike gustine. Lep dodatak je podrška za HDR10 i dobra reprodukcija boja. Shodno tome, sadržaj koji podržava funkciju izgleda zanimljiviji. Generalno, tako veliki ekran provocira korišćenje servisa kao što je Netflix i druge platforme.

Ekran se može pohvaliti zbog dobre osvetljenosti. Ako je u manuelnom režimu maksimalna osvetljenost 440 nita, tada pri automatskom osvetljenju ekran daje 532 nita. Izvrsna zaliha za upotrebu pametnog telefona na otvorenom. 532 nita je vrednost blizu granice udobnosti, prema našem iskustvu, da biste savršeno koristili ekran po sunčanom danu, potrebno vam je od 600 nita. Raspon od 500 - 600 nita je takođe dobar. Tekst, slike su jasno vidljivi, ekran ne blešti, ali mračne scene filma, naravno, biće problematično videti.

Kamera je urezana u ugao ekrana. Nema podešavanja za popunjavanje izreza, ali možete odabrati otvaranje aplikacija na celom ekranu ili ostavljanje crne trake u predelu kamere. Inače, sve je standardno - povećanje / smanjenje fontova, tamna tema, zaštita od plavog svetla. Lepa sitnica je što postoji opcija „Pažljivi ekran“ kada se pametni telefon ne gasi dok ga korisnik gleda. Setite se koliko je davno Samsung promovisao ovu funkciju čini nam se u okviru modela Galaxy Note 3. U podešavanjima ekrana postoje opcije za prilagođavanje snimaka ekrana tako da možete da nacrtate nešto na snimku ekrana itd.

Kada je prednja kamera aktivna, oko nje treperi beli prsten

Postoji i podešavanje obaveštenja. Na zaključanom ekranu možete da dodirnete ikonu obaveštenja i otvoriće se proširena verzija. Ova opcija je najprikladnija za čitanje pošte ili poruka.

Sumirajući, možemo reći da pametni telefon ima dobar ekran sa velikom marginom osvetljenosti, HDR10 podršku i softverske detalje koji će naći mesto u svakodnevnoj upotrebi.

Baterija

Baterija od 5000mAh jedan je od faktora prodaje ovog uređaja. Generalno, pametni telefon ima sve komponente koje omogućavaju dobar rezultat: bateriju visokog kapaciteta, moderan energetski efikasan čipset (Snapdragon 730G (8 nm)), najnoviju verziju ogoljenog Androida i potpuno odsustvo reklamnih aplikacija.

Uređaj se isporučuje sa brzim punjačem od 30 W. Ovaj punjač obezbeđuje čak i više od 30W. Ali najzanimljivije je to što se punjenje vrši pomoću punjača sa Type-C konektorom i Type-C - Type-C kabla uključenih u prodajno pakovanje. To znači da možete recimo kupiti iPhone i kupiti Motorola punjač i uštedeti novac! Ali šalu na stranu, mnogo verovatnije je da je vreme USB Type-A skoro prošlo. Za potpuno punjenje baterije potrebno je 1 sat i 20 minuta. A za pola sata možete dobiti malo više od 50% kapaciteta.

Inače, brzi punjači drugih proizvođača pogodni su za ovaj pametni telefon. Na primer, ovaj primerak smo punili punjačem kompanije Xiaomi snage 30 W.

Pametni telefon bi verovatno pokazao bolji vek trajanja baterije da ima AMOLED, a ne IPS ekran. Ali u celini, rezultati nisu loši:

  • video (maksimalna osvetljenosti manuelnom režimu, airplane mode) - 17.5 sati
  • video (Netflix Wi-Fi streaming, maksimalna osvetljenost) - 13.5 sati
  • osvežavanje web stranica (airplane mode, Wi-Fi, manuelno maksimalno osvetljenje) - 14 sati
  • PCMark test - 8 hours 35 minutes
  • Sonic Force 3D game (Wi-Fi, maksimalna osvetljenost u manuelnom režimu) - 7-8 sati

Koristili smo pametni telefon kao drugi uređaj i čini nam se da nudi veoma dobar vek trajanja baterije. Pametni telefon smo punili svaka 2 dana, stavljajući ga na brzo punjenje ujutru za vreme doručka. Ono što nam se dopada kod Samsung Galaxy Note 9 je to što vam Samsung omogućava da u podešavanjima baterije birate između brzog i normalnog punjenja. Uprkos svim pričama da je baterija potrošni materijal i da brza punjenja imaju sve manje uticaja na životni vek baterije, ako nema hitnosti, više volimo da koristimo normalno punjenje. A osim Samsunga, čini nam se da niko drugi to ne dozvoljava.

Opcije povezivanja

Nemamo zamerke na kvalitet prenosa govora, mesto i jačinu zvučnika. Prilično je ugodno razgovarati čak i na bučnoj ulici. Postoji drugi mikrofon za uklanjanje šuma, tako da vaši sagovornici će vas čuti jako dobro.

The smartphone has NFC. You can go in the subway.

I GPS odlično funkcioniše, brzi hladni start, ali pogledajte sliku ispod. Na mapi postoji samo tačka, bez navođenja kuda osoba gleda, odnosno Motorola je štedela na senzoru koji se naziva magnetometar ili, jednostavnije, kompasu. Kada magnetometra nije bilo u okviru modela G9 Play čija cena je niža to je bilo opravdano. Ali u slučaju G9 Plus ovo nije moguće. Kompas u telefonu je koristan kada, na primer, metro napustite u nepoznatom delu, pogledate Google Mape i pokušate da smislite kojim putem da idete.

Memorija, čipset, performanse

Pametni telefon je opremljen Snapdragon 730G (8 nm) čipsetom, sa 4 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora, a takođe ima podršku za microSD kartice kapaciteta do 512 GB.

Nekoliko interesantnih karakteristika.

Smart telefon ima vrlo brzu RAM memoriju i ugrađenu memoriju.

Uređaj praktično ne popušta pod opterećenjem i ne zagreva se. Jedva se zagreje čak i nakon sat vremena igranja igara.

Motorola ima Gametime režim za igre. Možete ga koristiti tako što ćete na primer, isključiti automatsko osvetljenje i obaveštenja iz elektronske pošte u igrama. Ovim uređajem možete igrati bilo koju igru, nema ograničenja.

Imaćete odlično igračko iskustvo. Ipak, veliki ekran je glavni faktor. Sa druge strane, odsustvo smanjenja performansi tokom dužeg maksimalnog opterećenja i grejanja takođe će dobro doći.

Dole možete pogledati rezultate sintetičkih testova za one kojima je stalo do toga.

Kamera

Telefon poseduje prednju kameru rezolucije 16MP i sistem od četiri glavne kamere:

  • 64 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 1.73 ", 0.8μm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 118 ° (ultra širokougaona), 1 / 4.0 ", 1.12μm
  • 2 MP, f / 2.2, (makro)
  • 2 MP, f / 2.2, (senzo dubine)

Aplikacija kamere je standardna na svim Motorola uređajima, uključujući režime poput kinematografskog snimanja ili selektivne boje.

Još jednom ćemo uporediti G9 Plus i G9 Play. Play ima kameru od 48 MP, ali nije bilo mogućnosti za snimanje u punoj rezoluciji, sve slike su prikazane već komprimovane (12 MP). G9 Plus ima mogućnost snimanja na svih 64 MP. Naravno, ima više detalja u 64MP kadrovima. Svideo nam se način na koji Motorola snima. Slike su lepe, dobra stabilizacija, čak i ako snimate u pokretu (ili, u našem slučaju, njihanjem na ljuljašci). Snimak manastira veoma dobro izgleda. Vide se kupole, crkva, zvonici, pogled na Moskvu.

Poređenje regularne i širokougaone kamere

Nekoliko primera fotografija:

Pogledajte još nekoliko primera fotografija nastalih u punoj rezoluciji. Ovaj režim je pogodniji za fotografisanje statičnih objekata.

Na primer, ovde je poređenje normalnog kadra i 64 MP. Jasno je da 64 MP ima više detalja, ali zahvaljujući HDR-u obični snimak je zanimljiviji.

Portretni režim i za glavnu i za prednju kameru savršeno funkcioniše. Algoritam jasno seče i zamućuje pozadinu. Prvo, primeri sa glavne kamere.

Primer fotografije snimljene selfi kamerom.

Inače, režim za ulepšavanje je podrazumevano uključen za selfi kameru. Odmah ga isključite. Fotografije obrađene na ovaj način izgledaju kao da su obrađene u Photoshopu pre 20 godina.

Smart telefon ima makro kameru od 2 megapiksela.. Bolje je ipak malo pomeriti kameru i snimati glavnim modulom. Pogledajte dole, razlika je toliko očigledna da čak ne vidimo nikakav problem da utvrdimo gde je korišćen makro a gde glavni modul. Inače, pametni telefon sam nudi prelazak na makro ili portretni režim.

Smart telefon se dobro nosi sa složenim osvetljenjem. U nastavku pogledajte noćne snimke i fotografije skulpture u basenu Lužnjiki. Fotografija se prilično dobro pokazala kada je reč o osvetljenju.

Ili pogledajte ovu noćnu fotografiju. Kada se zumira, mogu da se vide i neki natpisi u pozadini.

I nekoliko noćnih fotografija, na kojima je pametni telefon takođe pokazao klasu.

Kamera Moto G9 Plus je prijatno iznenađenje. Očekivali smo najgori kvalitet, a pametni telefon se dobro pokazao u različitim uslovima. A čak ni širokougaoni objektiv nije razočarao.

Utisci i konkurenti

Utisci koje ostavlja Motorola G9 Plus su uglavnom pozitivni - ekran, kamera, performanse i trajanje baterije su na nivou, tu je NFC. Iznenadio nas je nedostatak kompasa na kartama.

Konkurenti G9 Plus su pametni telefoni kompanija Xiaomi i Realme. Prvi može ponuditi zanimljivije karakteristike, ali uz sopstveni interfejs i dosta aplikacija baziranih na reklamama.

Realme ima ogoljeni interfejs, a kao konkurenta možete uzeti u obzir Realme 6s, koji ima lošiju kameru, manji ekran (uz 90 Hz, ali manje svetao, 47-480 nita), manju bateriju 4 300 mAh, ili 6 + koji ima 128 GB memorije, snažniji čipset Helio G90T, ali manje energetski efikasan od Snapdragon 730G.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024