Mate 40 Pro 2020
2020. godina
6.76" OLED 90Hz, 94.1% body
56% 9000 5G, Android 10 Open Source
RAM 8 GB, INT 256GB, EXT NM
66W, 4400 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 50MP
Test mobilni telefon Huawei Mate 40 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Mate 40 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Mate 40 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Huawei Mate 40 Pro

Pozicioniranje

Huawei je predstavio novi, napredni vodeći pametni telefon nazvan Mate 40 Pro. U inat svim protivnicima, kineski proizvođači su ipak uspeli da naprave svoj HiSilicon Kirin 9000 procesor, izgrađen korišćenjem 5nm tehničkog procesa. Ono što treba naglasiti jeste to da je Kirin 9000 jedan od najbržih čipseta u svetu.

Inače, kada je reč o performansama, one se vremenom mogu pogoršati. Kompanija Huawei tvrdi da će Mate 40 Pro raditi što je duže moguće bez promene funkcionisanja pametnog telefona. Pozadinski procesi sada rade još bolje, a ako je to neophodno, aplikacije će se trenutno pokrenuti.

Nadogradnjom je obuhvaćen i ekran. Sada je njegova dijagonala 6.7 inča, a rezolucija je 2772 x 1344 piksela. Takođe je pooštrena brzinu osvežavanja - 90 Hz. Štaviše, u podešavanjima postoji opcija da prisilno podesite 90 Hz ili da verujete automatizaciji: radi uštede energije softver pametnog telefona će sam odlučiti gde će uključiti visoku frekvenciju. Bez sumnje postoji veliki broj korisnika koji smatraju da ako je uređaj namenjen za prikaz od 90 Hz, to znači da bi trebalo da radi tako bez ikakvih prilagođavanja ili bilo kakvih ograničenja.

Unapređene su i kamere. I dok Huawei P30 Pro i Mate 30 Pro snimaju odlične fotografije, Mate 40 Pro snima još bolje. Posebnu pohvalu uređaj zaslužuje za snimanje noću: u nekim teškim situacijama, brzina okidača se čak ni ne uključuje i odmah dobijate svetao kadar u gotovo potpunom mraku.

Ovaj uređaj koristi dva zvučnika za stvaranje stereo zvuka: jedan zvučnik na vrhu, drugi na dnu.

Osim toga, vršena su i unapređenja mrežnog adaptera. Mate 40 Pro se isporučuje sa 66W jedinicom, što je ozbiljan pokazatelj. Uređaj se puni za manje od sat vremena. I bežično punjenje baterije i reverzibilno bežično punjenje drugih uređaja je dostupno.

Pametni telefon je dobio novi neobičan dizajn zadnjeg panela, a stepen zaštite je ostao isti - IP68.

Generalno, pokazalo se da je ovo najnapredniji pametni telefon na svim poljima.

Pretpostavka je da će se ovaj model do kraja 2020. naći u prodaji na tržištu, barem u okviru Huawei internet prodavnice.

Važan dodatak: testiranje je rađeno pre zvanične prezentacije pa može doći do toga da se tehničke karakteristike neće poklapati sa onima prikazanim na događaju.

Specifikacije
Dimenzije i masa 162.9 x 75.5 x 9.1 mm, 214 grama
materijali kućišta Staklo, aluminijum
Ekran 6.7 inča, 2772x1344 piksela, OLED, 19.5: 9, automatsko osvetljenje, Corning Gorilla Glass 60 Hz ili 90 Hz
Operativni sistem Google Android 10, EMUI 11
Platforma HiSilicon Kirin 9000 5nm: (1x3.13 GHz Cortex-A77 + 3x2.54 GHz Cortex-A77 + 4x2.04 GHz Cortex-A55)  Mali-G78 MP24
Memorija 8 GB RAM, 256 GB interne memorije, memorijske ND kartice kapaciteta do 256 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac / ax, dual band, Bluetooth 5.2, NFC
Mreže 4G / 5G
Navigacija GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
Senzori i konektori USB Type C (USB 3.1), OTG, akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, skener otiska prsta ispod ekrana, žiroskop, barometar, elektronski kompas
Glavna kamera Standardno sočivo, 50 MP, optička stabilizacija, f / 1.9, 27 mm   Sočivo širokog ugla, 20 MP, f / 1.8, 18 mm Telefoto sočivo 12 MP, optički zum x5, hibridni x10, f / 3.4, optička stabilizacija ToF, podrška za laserski autofokus, fazni i autofokus kontrasta, AIS - (Huawei AI stabilizacija slike)
Prednja kamera 13 MP, f / 2.4, 27/18 mm 
Baterija Li-Pol 4400 mAh Qi bežično punjenje, može da puni druge uređaje 66 W punjač
Stepen zaštite IP68
Boje Srebrna
Zvuk USB-C stereo zvučnici za povezivanje za uređajem

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB-C kabl
  • Slušalice
  • Silikonska futrola
  • Uputstvo i garancija

Dizajn

Trenutno se pametni telefoni biraju samo na osnovu dve tačke: upotrebljivost i izgled. Činjenica je da su sa tehničke tačke gledišta uređaji odavno otišli napred. Izuzetno je teško pronaći spor telefon sa lošom kamerom i slabom baterijom, čak i među niskobudžetnim pametnim telefonima.

Huawei Mate 40 Pro ispunjava upravo gore navedene zahteve - udobnost i atraktivan dizajn.

Najzanimljivija karakteristika je dizajn bloka kamere. Na njemu je fokus većine proizvođača. Dok konkurenti predstavljaju pravougaone blokove nerealnih veličina, dizajneri kompanije Huawei napravili su uredan okrugli blok koji gotovo da nimalo ne štrči iz kućišta.

Druga važna stvar je nezaboravan dizajn koji ide na ruku proizvođaču budući da su ključne karakteristike izgleda uređaja markeri za potrošače. Ako osoba primeti okrugli blok kamere, onda će definitivno identifikovati proizvođača - Huawei. Štaviše, čovek upućen u moderne uređaje će shvatiti da je ovo upravo Mate 40 Pro, a ne Mate 30 Pro.

Na nekim tržištima uređaj će se prodavati samo u srebrnoj boji. U pitanju je model čiji je zadnji panel presvučen staklom sedefnog odsjaja. Odnosno, pri direktnoj svetlosti vidljiva je igra ili ružičaste ili plavičaste nijanse.

Okvir je napravljen od metala. Prednja strana - staklo sa zaobljenim uglovima.

Treba znati da je ovaj pametni telefon veoma velik i težak – 162.9 x 75.5 x 9.1 mm, dok ukupna masa iznosi 214 grama. Međutim, pogodan je za upotrebu. Drugo pitanje je zaobljivanje ekrana. Ovde svako sam bira da li mu se sviđa ova odluka ili ne, ali ovo zaokruživanje nije tako jako kao kod modela Mate 30 Pro.

Gornji deo prednjeg panela:

  • dve kamere i senzor za otključavanje prepoznavanjem lica
  • mrežica slušalice

Sa gornje strane su:

  • rupica zvučnika
  • mikrofon
  • IR transmiter

Sa donje strane su:

  • slot nanoSIM SIM kartice kao i NM memorijske kartice
  • USB-C
  • speakerphone
  • microphone

Sa desne strane nalaze se:

  • Crveni tatser za uključivanje
  • Taster za kontrolu jačine zvuka se nalazi bliže zadnjem panelu. Teoretski, možete podesiti jačinu zvuka dvostrukim tapkanjem na levoj bočnoj ivici.

Na zadnjem panelu vidljiv je okrugli modul:

  • blia koji se sastoji od dve LED lampice različitih temperatura boja
  • 4 kamere
  • mikrofona

Ekran

Ekran 6.7 inča, 2772x1344 piksela, OLED, 19.5: 9, automatsko podešavanje osvetljenja, Corning Gorilla Glass 60 Hz i 90 Hz

Glavni podaci su prikazani u gornjoj tabeli. U podešavanjima postoji stavka u kojoj možete odabrati prinudnu vrednost od 60/90 Hz ili verovati automatizaciji.

Kada je reč o ekranu, nezgodno je kontrolisati neke elemente interfejsa: na primer, dolazi do nevoljnog dodirivanja krajnjih tastera na tastaturi (Y, X, Delete), u Instagramu, precizno podesite tekst ili slike pošto se „Back“ aktivira.

Međutim, kod Huawei Mate 40 Pro manje je zaokruženje u odnosu na Mate 30 Pro, pa se možda možemo radovati ravnom ekranu kod modela Mate 50 Pro.

Ekran je velik, boje su prijatne, osvetljenost je velika, pikselacija je nevidljiva, AOD je na svom mestu. Pored toga, EMUI 11 karakteriše atraktivni animirani AOD čuvar ekrana.

Trajanje baterije

Baterija Li-Pol 4400 mAh Qi bežično punjenje, mogu se puniti drugi uređaji pomoću 66W punjača

Uređaji kompanije Huawei po nekom nepisanaom pravilu rade veoma dugo. Vodeći modeli obezbeđuje najmanje 5.5 sati vremena rada ekrana. Potrebno je najmanje nedelju dana testiranja da se dobiju precizni podaci o načinu funkcionisanja pa se informacije mogu blago razlikovati, odnosno treba očekivati smanjenje za 20-30 odsto.

Da li će 90Hz više isprazniti bateriju? Da, hoće. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, onda omogućite dinamičku promenu brzine osvežavanja ekrana u podešavanjima ekrana.

Memorija, čip, perforamsne i softver

Memorija 8 GB RAM-a, 256 GB interne memorije, podržane su ND kartice kapaciteta do 256 GB

RAM ima brzinu od 20.000 MB/s, što je pomalo čudno. Trebalo je da bude obezbeđeno bar 28.000 MB/s. Brojka od 20.000 MB/s govori nam da je brzina RAM-a malo veća od proseka.

Brzina ugrađene memorije je nerealno velika - 800/1700 MB/s (zapisivanje / učitavanje). Ovo su zaista impresivne cifre koje do sada nisu viđene tokom testiranja pametnih telefona.

Platforma HiSilicon Kirin 9000 5nm: (1x3.13 GHz Cortex-A77 + 3x2.54 GHz Cortex-A77 + 4x2.04 GHz Cortex-A55)  Mali-G78 MP24

Ovo je novi čipset kompanije Huawei. Uprkos svim sankcijama, uspeli su da naprave i predstave Kirin 9000 procesor. Čini se da uz njegovu pomoć možete lako preživeti još nekoliko kriza, jer su performanse ovog procesora više nego dovoljne. U okviru Antutu testa, ovaj uređaj beleži svemirske rezultate, oko 700.000 poena.

Pametni telefon je izuzetno brz i radi bez problema. Ovde trik nije toliko u poverenju u procesor, već u EMUI 11 i njegovu savršenu animaciju. Mate 40 Pro je vrlo sofisticiran pri radu u svim zadacima.

Očigledno je da ne dolazi do smanjenja performansi prilikom velikog opterećenja. Ili je ono beznačajno.

Postoji samo jedna loša strana a to je nedostatak Google usluga i, shodno tome, Play Market opcije. Međutim, entuzijasti samostalno prilagođavaju servise kako bi povećali trajanje baterije, a zaboravite na nametljive aplikacije koje žele da saznaju sve o svima.

Ipak, treba imati na umu da postoje korisnici kojima je Play Market potreban za posao: apsolutno svi programi bi trebali biti na dohvat ruke.

Kamere

Glavna kamera Standardno sočivo, 50 MP, optička stabilizacija, f / 1.9, 27 mm   sočivo širokog ugla, 20 MP, f / 1.8, 18 mm Telefoto sočivo,  12 MP, optički zum x5, hibridni x10, f / 3.4, optička stabilizacija ToF podržava lasersko autofokusiranje, fazni i kontrastni autofokus, AIS - (Huawei AI stabilizaciju slike)
Prednja kamera 13 MP, f / 2.4, 27/18 mm 

Najverovatnije će finalne modele Huawei Mate 40 Pro odlikovati takve karakteristike. Podsećanja radi, testiranje je rađeno pre zvanične prezentacije.

Kamere telefona Huawei Mate 40 Pro su prava bajka. Zapravo, zbog njih ljudi kupuju pametne telefone u okviru serije Mate.

U bilo kojim uslovima dobićete visokokvalitetnu sliku. Štaviše, algoritmi su podešeni tako da je obrada noćnih slika gotovo prepolovljena. Sa nedovoljnim osvetljenjem, čak nema ni odlaganja, odnosno nema odbrojavanja brzine zatvarača.

Uređaj snima 4K video brzinom od 60 fps. Ne postoji 8K rezolucija ali ona se smatra samo ugađanjem korisnicima budući da tako nešto neće biti relevantno za najmanje tri godine. Sve je to atraktivno ali gotovo beskorisno.

Softver kamere ima praćenje objekata. Automatsko fokusiranje na osobu, zumiranje, umanjivanje. Pored toga, postoji i audio fokus: što je zum bliži, zvuk je glasniji na mestu snimanja.

Interfejs kamere nije pretrpeo nikakve promene.

Primeri fotografija:

Utisci

Huawei je još jednom pokazao da ima neobičan i atraktivan dizajn. Ispostavilo se da je uređaj prepoznatljiv, što je nesumnjivo dobro.

Po pitanju ostalih parametara, sve je na visokom nivou: najbrži Huawei procesor, najkvalitetnije kamere, odličan ekran sa osvežavanjem na 90 Hz, stereo zvučnici, i tako dalje.

Prošlogodišnji Mate 30 Pro bio je veoma popularan među onim korisnicima koji su želeli da izvuku maksimum iz svojih pametnih telefona. Trenutno ažuriranje Mate 40 Pro je prilično uspešno te ovaj model zaslužuje sve pohvale.

Datum pojavljivanja ovog telefona tržištu još uvek je nepoznat. Najverovatnije će se pojaviti pre kraja godine a cena će verovatno biti promenjena u odnosu na prethodnu generaciju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024