Honor 10X Lite 2020
2020. godina
6.67" LCD, 84.3% body
14% 710, Android 10 Open Source
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
22W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 10X Lite
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 10X Lite. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 10X Lite vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Honor 10x Lite

Specifikacije
Procesor Kirin 710 (14 nm), Octa-core (4x2.0 GHz Cortex-A73 i 4x1.7 GHz Cortex-A53), Mali-G51 MP4
Operativni sistem Android 10, korisnički interfejs Magic 3.1 (sa Huawei servisima umesto Google)
Memorija 4 GB / 128 GB, zaseban microSD slot koji podržava kartice kapaciteta do 512 GB
Ekran 6.67 inča, IPS LCD, 2400 x 1080 piksela, odnos stranica 20 : 9, gustina 393 ppi
Baterija 5,000 mAh, brzo punjenje 22.5 W
Glavna kamera 48 MP (f / 1.8 otvor blende) 8 MP (120 ° sočivo širokog ugla, f / 2.4 otvor blende) 2 MP (sočivo za dubinu polja, f / 2.4 otvor blende) 2 MP (makro sočiva, f / 2.4 otvor blende) 4K video snimanje pri @ 30fps, 1080p @ 30fps
Prednja kamera 8 MP, f / 2.0 otvor blende
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n 2.4 GHz, Bluetooth 5.1, BLE podrška, SBC, AAC, NFC, GPS, AGPS, GLONASS, BeiDou, Type-C, USB 2.0
Senzori Skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, senzor osvetljenja, blizine, kompas
Ostalo dostupan je 3.5 mm priključak, dostupan je FM radio (potrebne su slušalice za njihov rad), dostupan je NFC
Materijali Plastika
Dimenzije 165.65 x 76.88 x 9.26 mm, masa 206 g

Pozicioniranje

Honor 10X Lite je pametni telefon srednjeg opsega brenda Honor. Sudeći po promotivnim materijalima, kompanija se ne fokusira ni na jednu određenu ciljnu grupu. U pitanju je još jedan pametni telefon sa atraktivnim odnosom cene i performansi. Među najatraktivnijim funkcijama modela Honor su:

  • Kapacitivna 5000 mAh baterija i brzo punjenje 22.5 W
  • Sistem od četiri modula koji karakteriše 48MP kamera sa naprednim noćnim režimom
  • 4GB + 128GB skladištenog prostora plus microSD slot za kartice kapaciteta do 512GB
  • Veliki 6.67 " FullView ekran
  • Dopadljiv dizajn inspirisan serijom glavnih modela
  • NFC dostupnost

Uređaj je u prodaji od 20 novembra.

Prodajno pakovanje

U prodajnom pakovanju se nalaze:

  • Pametni telefon
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Brzi punjač snage 22.5W
  • Type-C kabl
  • Dokumentacija

Izgled

  • Prednji panel : 6.67-inčni ekran, IPS LCD, 8 MP kamera, zvučnik
  • Zadnji panel : plastika, blok kamere
  • Desna strana : taster za regulaciju jačine zvuka, skener otiska prsta kombinovan sa tasterom za uključivanje
  • Leva strana : slot za 2 Nano-SIM kartice i microSD kapaciteta do 512 GB
  • Gornja strana: mikrofon
  • Donja strana : 3.5 mm priključak, mikrofon, USB Type-C, zvučnik

Honor 10X Lite ima tipičan izgled pametnog telefona u ovom cenovnom segmentu. Jednostavna linija i izrez za kameru na ekranu. Pametni telefon odlikuju prilično velike dimenzije: 165.65 x 76.88 x 9.26 mm, a njegova ukupna masa iznosi 206 g. Međutim, dimenzije su tipične za sve uređaje sa plastičnim kućištem i baterijom kapaciteta 5.000 - 6.000 mAh.

Leva strana: slot za dve Nano SIM kartice i micro SD karticu kapaciteta do 512GB

Desna strana: taster za regulaciju jačine zvuka, skener otiska prsta kombinovan sa tasterom za uključivanje

Skener otiska prsta radi tačno, nema nikakvih problema.

Jedna od dobrih karakteristika ovog modela je činjenica da uređaj ima zaseban slot za microSD karticu, tako da ne morate da birate šta da žrtvujete memorijsku ili dodatnu SIM karticu.

3.5 mm priključak, mikrofon, USB Type-C, zvučnik

U dizajnu pametnog telefona korišćene su dve vrste plastike. Okvir je matiran a zadnji panel je sjajan. Honor ima bolju plastiku u odnosu na modele drugih proizvođača. Čini se da je otpornija na ogrebotine a proizvođač navodi da plastiku odlikuje tehnologija više zahvaljujući kojoj je površina pouzdanija. Ovo je na prvi pogled neupadljiva karakteristika koja čini da se uređaji naprednijih kompanija ne razlikuju mnogo.

Kamere blago štrče, ali to ne sprečava pametni telefon da ravno leži na površini stola.

Na vrhu se nalazi mikrofon za uklanjanje šuma. Ovaj mikrofon je potreban da bi vas sagovornik jasno čuo te da ne čuje zavijanje vetra dok razgovarate na ulici.

Ekran

Pametni telefon ima IPS LCD ekran dijagonale 6.67 inča, rezolucije 2400 x 1080 piksela i 395 ppi gustine. Maksimalna osvetljenost ekrana je oko 450 nita, što je tipično za sve Honor pametne telefone u ovom cenovnom segmentu. Osvetljenost od 450 nita je generalno dovoljna za spoljnu upotrebu, ali pod vrlo jarkim suncem, iskustvo neće biti tako prijatno. Prednosti IPS LCD ekrana uključuju odsustvo PWM, to jest, ekran ne trepće kada se osvetljenost smanji, pa samim tim i ne dolazi do zamora očiju.

Honor 10X Lite ima kvalitetan ekran sa dobrom reprodukcijom boja i 100 odsto sRGB opsegom boja.

Postavke ekrana imaju zaštitu u vidu filtera plavog svetla, tamni režim i režim e-knjige, kada dolazi do promene boje ekrana gde su vidljivi sivi tonovi i bela tekstura pozadine koja podseća na eINK ekran. Postoje podešavanja koja vam omogućavaju da podesite kada da uključite mod filtriranja plavog svetla. Neobično, ali ne možete postaviti tajmer za tamnu temu ili režim e-knjige. Međutim, ove opcije se mogu odrediti za brzi pristup i samostalno pokrenuti.

Honor je jedan od retkih proizvođača koji je zadržao sposobnost da popuni izrez na području kamere. Iz nekog razloga, nedavno je ova opcija napuštena, ali Honor vam i dalje omogućava da gornji red popunite crnom bojom, tamo gde je kamera, ostavljajući samo sistemska obaveštenja tamo - sat, punjenje baterije, itd.

Ekran ima dva načina rada - normalan i svetao. Podešavanja vam omogućavaju odaberite temperaturu i prilagodite ekran po svojoj želji.

Od zanimljivih opcija tu je mogućnost podešavanja rezolucije ekrana. To može biti visoka rezolucija 2400 x 1080 ili niska rezolucija 1600 x 720 piksela. A postoji i „pametna“ rezolucija, odnosno sam pametni telefon će smanjiti rezoluciju ekrana kada to bude potrebno, kako bi se smanjila potrošnja energije.

Trajanje baterije

Baterija kapaciteta 5.000 mAh u kombinaciji sa brzim punjenjem od 22.5 W jedan od najvećih prodajnih aduta modela Honor 10X Lite.

Pojavila se zanimljiva opcija sa brzim punjenjem. Honor pokazuje desetinke i stotinke pa se čini da se pametni telefon puni pred našim očima. Potpuno punjenje traje nešto više od jednog sata. Za pola sata možete napuniti pametni telefon za 46 odsto.

Sigurno će biti potrebe pametni telefon puniti svakih nekoliko dana, mada to zavisi od načina korišćenja telefona:

  • Video reprodukcija (airplane režim, maksimalna osvetljenost ekrana) - 13 sati
  • 3D igre (Wi-Fi, maskimalna osvetljenost) - 8 sati
  • Osvežavanje stranice u pretraživaču svakih 15 sekundi - (Wi-Fi, maksimalna osvetljenost) - 13 sati

Performanse

Pametni telefon karakteriše Hisilicon Kirin 710 čipset koji ima 8 jezgara, 4 visokih performansi i 4 razboritija i štedljivija (4 x 2.0 GHz Cortex-A73 + 4 x 1.7 GHz Cortex-A53), kao i Mali-G51 MP4 grafika.

Hisilicon Kirin 710A je Huawei-jev proizvod iz 2018. Jednostavno ga je pomešati sa Snapdragon 710, ali to bi bila greška. Kirin 710A je jednostavniji i direktan je konkurent modelu Snapdragon 660. Kirin 710A, za razliku od Snapdragon 710 (10 nm), napravljen je korišćenjem 14 nm tehnologije. Shodno tome, Snapdragon i druge tehnologije su malo modernije, pa su jezgra kombinacija Cortex A75 i A55.

Inače, Kirin 710A je čipset kompanije Huawei koji je napravljen bez korišćenja američkih delova. Ovo je veoma zanimljiva činjenica jer je originalni Kirin 710 napravljen korišćenjem 12nm procesne tehnologije.

Pametni telefon ima 4 GB RAM-a i fantastičnih 128 GB prostora za skladištenje. Indikatori brzine su uopšteno dobri.

Test performansi pri maksimalnom opterećenju pokazuje smanjenje maksimalnih performansi do 70 odsto. To je mnogo jer se smanjenje od 10-15 odsto smatra adekvatnim. S druge strane, pametni telefon ima GPU Turbo 3.0. To je softverski optimizator koji radi sa velikim brojem popularnih igara: od Asphalt 9 i PUBG do Fortnite i NBA 2K19. Njegov cilj je obezbeđivanje igraču najudobnijeg mogućeg igračkog iskustva.

GPU Turbo 3.0 takođe ima još jednu dobru stranu. Tehnologija vam omogućava smanjenje potrošnje energije u igrama do 30 odsto. Možete pogledate video koji upoređuje dva identična pametna telefona kada igrate PUBG, ali samo jedan ima GPU Turbo 3.0. Pametni telefon bez tehnologije redovno beleži smanjenje broja kadrova, što je i logično ali pametni telefon sa GPU Turbo 3.0 daje stabilnu brzinu od 33 kadra u sekundi.

Uzorci za predprodaju imaju ograničenja kada je reč o instaliranom softveru, pa je nemoguće pokrenuti testove performansi. Prilikom testiranja pametni telefon je zabeležio između 140 i 150 hiljada bodova, prilagođeno memoriji i opštoj optimizaciji.

I igrama Honor 10X Lite se ponaša veoma dobro.

Opcije povezivanja

Pametni telefon ima slot za 2 nano-SIM kartice i poseban slot za microSD memorijsku karticu. Nema nikakvih zamerki kada je u pitanju kvalitet glasa prilikom pozivanja, kao i kada je u pitanju rad LTE. Dostupna je opcija za smanjenje buke.

Prisutna je jedna važna karakteristika uređaja koja nije tipična za ovaj cenovni segment. Pametni telefon podržava VoLTE i VoWiFi. VoLTE je dostupan pod uslovom da vaš operater podržava tu tehnologiju, kvalitetniji prenos glasa (HD Voice), kao i mogućnost da istovremeno razgovarate telefonom i koristite mobilni internet.

Najatraktivnija opcija sigurno je VoWiFi. Uključivanjem ove tehnologije, naravno ako vaš operater je podržava možete razgovarati sa bilo kog mesta u svetu koristeći sopstvene minute iz paketa. Glavna stvar je imati Wi-Fi. Sada kada su granice zaključane, prednost ove funkcije je izgubljena, ali ranije je od velike koristi bila upotreba VoWiFi na putovanjima.

Obzirom na njegovu cenu, pomalo je čudno da pametni telefon ima Wi-Fi b/g/n 2.4 GHz, odnosno da uređaj ne podržava 5 GHz.

GPS dobro funkcioniše. Brzo povezivanje sa satelitima nakon prvog pokretanja, pametni telefon vidi mnoštvo satelita. Pametni telefon podržava NFC dok Google Pay, naravno, nije prisutan, ali postoje dve mogućnosti kako da platite preko pametnog telefona. Ako imate karticu Sberbanke, onda je sve prilično jednostavno, možete koristiti SberPay. Međutim, sam Honor unapred instalira aplikaciju Wallet na pametne telefone, koja je analogna Google Pay. U nju možete dodati i bankovne kartice i kartice za popuste.

Kamera

Smart telefon poseduje prednju kameru rezolucije 8 MP, otvora blende f / 2.0, kao i sistem glavne kamere koji se sastoji od 4 modula:

  • 48 MP (f / 1.8 otvor blende)
  • 8 MP (120 ° ultra širokougaono sočivo, f / 2.4 otvor blende)
  • 2 MP (sočivo dubine polja, f / 2.4 otvor blende)
  • 2 MP (makro sočiva, f / 2.4 otvor blende)
  • 4K @ 30fps video snimanje, 1080p @ 30fps

Interfejs kamere je standardni za Honor pametne telefone. Zgodno upravljanje, mnogo opcija. Ne budite lenji da pogledate podešavanja. Tamo, na primer, možete da omogućite opciju „Snimanje osmehom“ ili podignutom rukom. Tamo možete i da isključite zvuk okidača prilikom snimanja.

Kamere su jedna od glavnih prednosti ovog pametnog telefona zahvaljujući kojima možete zatvoriti oči pred nekim manama. Zašto pametni telefon ima dobru kameru, lako je objasniti. Prvo, mislimo da svi već znaju da sada nije važan kvalitet sočiva, već napredni algoritmi koji obrađuju fotografije. Drugo, pogledajte bilo koju ocenu fotografski pametnih telefona. Lider je Huawei. Dakle, Honor ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema sa algoritmima.

Najbolji su primeri noćnih fotografija. Pogledajte primere fotografija u nastavku. Kamere pametnih telefona vide bolje od ljudskog oka.

Jedna od glavnih inovacija Honor 10X Lite je širokougaona kamera rezolucije 8MP. Stvar je, naravno, korisna, ali je bolje koristiti je danju, jer su noćni kadrovi puni šuma.

Pametni telefon poseduje veštačku inteligenciju. Po našem mišljenju, to je prilično korisno. Uporedite nekoliko fotografija sa i bez AI. Prve izgledaju zanimljivije, zar ne?

Uključeni AI prepoznaje scene i bira optimalna podešavanja. Ponekad se dešava da veštačka inteligencija ipak bude prevarena, ali to nije tako često.

Smart telefon ima makro kameru. Po našem mišljenju, 2 MP je premalo, ali, generalno uz odgovarajuću vežbu mogu se dobiti dobri snimci.

Još nekoliko primera snimanja pametnim telefonom.

I na kraju - nekoliko primera portreta glavnom i selfi kamerom. Ovde naravno nema problema. Honor je uvek bio dobar u snimanju portreta.

Ovo je glavna kamera.

Utisci

Pametni telefon ostavlja dobar utisak. Možda bi donekle bilo bolje kada bi baterija duže trajala. Izvesnu nelagodnost donosi nedostatak prodavnice Google aplikacija. Napokon, AppGalery nema čitav asortiman aplikacija. Tako, na primer, ne postoji Call of Duty Mobile. Ali proizvođač uverava da će se nedostajuća aplikacija pojaviti uskoro .. Međutim, ugrađena pretraga Petal Search dolazi u pomoć tako da uvek možete instalirati alternativnu prodavnicu aplikacija, na primer ApkPure.

U pametnom telefonu je malo unapred instaliranih aplikacija, ali postoje čitave fascikle sa prečicama, ali to ne treba da vas nervira da ćete imati neželjene aplikacije. Odnosno, aplikacija će se instalirati tek nakon što kliknete na ikonu. Za napredne korisnike koji su upoznati sa aplikacijama, mislimo da ovo može biti dosadno. Sa druge strane, za one koji ne razumeju, to može biti korisno.

Konkurenti

Očigledno je da je Honor 10x Lite zamenio Honor 9x Lite. Međutim, 10X Lite ne možemo nazvati nečim suštinski novim, već samo malo prekomponovanim karakteristikama, čineći pametni telefon zanimljivijim. Glavne razlike u odnosu na prethodni model:

  • Rezolucija ekrana je istala ista, ali je sam ekran malo porastao - 6.67 versus 6.5 inches.
  • 5000mAh baterija + 22.5W brz punjenje, dok je kod 9 X Lite 3,750mAh i 10W.
  • TČipset je isti ali ga karakteriše indeks "A", ne "F", 200 MHz je manje produktivan, ali energetski efikasniji.
  • Honor 10x Lite ima 4 foto modula a ne dva kao prethodni model. Rezolucija glavne kamere je ostala ista, ali je dodato širokougaono sočivo rezolucije 8MP kao i makro kamera rezolucije 2MP.
  • Selfi kamera je sada smeštena u izrez na ekranu. Rezolucija je ostala ista.

Generalno, sve promenesu pozitivne. Kao minus možemo da navedemo da je umesto Wi-Fi 5 2.4 + 5.0 GHz, asada prisutan samo Wi-Fi 4 2.4 GHz.

Honor 9X Lite pojavio je pre otprilike šest meseci i sada se prodaje po atraktivnoj ceni. Shodno tome, ako vam nije stalo da imate snažnu bateriju, brzo punjenje i vrhunsku kameru, možete malo uštedeti.

Ako govorimo o konkurentima drugih proizvođača, preporučujemo da obratite pažnju na Motorolu i Realme. Dobre performanse i ogoljen interfejs bez reklama.

Na primer, pogledajmo model Motorola G9 Plus. Uređaj slične cene ima bolji čipset od Honor-a. Ipak, Kirin 710A na 14 nm procesnoj tehnologiji, iako je predstavljen u maju ove godine, zasnovan je na čipsetu sa kraja 2018. A Motorola G9 Plus ima Snapdragon 730G (8 nm), koji ostvaruje 275 hiljada poena AnTuTu testu u odnosu na 150 hiljada koliko ostvaruje Kirin. Ali ovde je na delu da treba da odlučite koji telefon vam se više dopada na osnovu kvaliteta kamera. Na primer, kada su u pitanju noćne fotografije, po našem mišljenju, Honor pobeđuje.

Ako vam reklame ne smetaju, pogledajte Redmi Note 8 Pro i Redmi Note 9 sa brzim punjenjem od 18 W. I neka vas ne zbuni činjenica da je Redmi Note 8 Pro izašao pre godinu dana, i dalje je odličan pametni telefon koji će zaseniti mnoge konkurente. Takođe pažnju treba obratiti i na model Xiaomi Poco X3 NFC. Takođe odličan pametni telefon, obratite pažnju.

Honor 10X Lite ima jednu glavnu prednost u odnosu na gore navedene pametne telefone, zahvaljujući kojima u potpunosti pobeđuje sve. Reč je o ceni koja bi sa najavljenim popustima proizvođača trebala da ovaj model stavi u prvi plan. Po ovoj ceni, Honor 10X Lite je možda i najbolja ponuda na tržištu: kamere, NFC, velika baterija + brzo punjenje, VoLTE, VoWiFi i pristojne performanse.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024