M3 2020
2020. godina
6.53" LCD, 83.4% body
21% 662, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 6000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Poco M3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Poco M3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Poco M3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Xiaomi POCO M3

Pozicioniranje

Izraz „bolje nego što sam mislio“ možda je slogan svih POCO pametnih telefona, i definitivno odgovara brendu. Iskreno govoreći, kada je Xiaomi promenio poziciju Pocophone-a, menjajući ime u POCO i govoreći da će umesto vodećih modela postojati samo udobni pametni telefoni sa „tačno onom snagom koja vam treba“, veliki broj korisnika je bio uznemiren. Čini se da je većina potencijalnih kupaca, ali i ljubitelja brenda, takođe bila razočarana. Međutim, nakon upoznavanja sa POCO X3 NFC, može se reći da je ovo super uspešno ponovno pokretanje brenda.

POCO pametni telefoni zaista imaju tačno onu snagu i ravnotežu koje korisnik želi. U isto vreme uređaji beleže veliku popularnost jer se definitivno ispostavljaju boljim od očekivanih.

POCO M3 nije izuzetak. Očigledno je bilo od samog početka da će pametni telefon zabeležiti odličnu prodaju. Prvo, korisnici će dobiti visokokvalitetni pametni telefon po poštenoj ceni, i drugo, POCO M3, koji je napravio primetnu prodaju, primoraće druge proizvođače da pooštre kvalitet i unaprede karakteristike.

Glavne prednosti modela POCO M3:

  • AI trostruka kamera, 48MP + 2MP + 2MP
  • 6.53-inčni ekran sa rezolucijom 2340 x 1080 piksela (većina konkurenata ima rezoluciju 720p)
  • Visokokvalitetni ekran (TUV Rheinland sertifikovan + Widevine L1 sertifikovan)
  • Stereo zvučnici (Hi-Res Audio sertifikovani)
  • 6000mAh baterija + 18W brzo punjenje
  • Unapređeni kvalitet baterije: nakon 1000 ciklusa punjenja kapacitet baterije ostaje gotovo isti kao i na početku. Baterija ostaje pouzdana čak i na visokim temperaturama.
  • 11nm Snapdragon 662 čipset, 8 jezgara 2GHz i treća generacija AI Engine, Adreno 610 grafika, LPDDR4X RAM, UFS 2.2 skladištena memorija
  • Slot za 2 SIM-ckartice 1 microSD katicu kapaciteta do 512 GB
  • Neobičan dizajn, zadnji panel napravljen od teksturiranog materijala nalik na kožu na kojem ne ostaju otisci prstiju
  • Tri boje (crna, plava, žuta). Savetujemo da odaberete žutu varijantu
  • USB Type-C konektor, FM radio, IR senzor, 3.5 mm prisključak, skener otiska prsta na bočom tasteru.

Natpis na bočnoj strani kutije „o prisustvu Google aplikacija na koje ste su navikli „izgleda kao lagana šala koja se odnosi na jednog od konkurentskih modela bez Google usluga.

Specifikacije

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 662 (11nm), Octa-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold i 4x1.8 GHz Kryo 260 Silver), Adreno 610 grafika
  • Operativni sistem: Android 10, korisnički interfejs MIUI 12
  • Memorija: 4 GB / 64/128 GB, zaseban microSD slot
  • Ekran: 6.53 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, odnos stranica 19.5: 9, gustina ekrana 395 ppi, Corning Gorilla Glass 3, osvetljenost 450 nita
  • Baterija: Li-Po 6000 mAh, brzo punjenje 18W, reverzibilno punjenje
  • Glavna kamera:
    • 48 MP, f / 1.8, (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8μm, PDAF
    • 2 MP, f / 2.4, (makro)
    • 2 MP, f / 2.4, (dubina)
  • Prednja kamera: 8 MP, f / 2.1, (širokoi ugao), 1 / 4.0 ", 1.12µm
  • SIM kartice: 2 Nano-SIM
  • Mreže i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 5, 2.4 GHz i 5.0 GHz, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, IrDA, USB Type- C 2.0
  • Senzori: čitač otisaka prstiju, akcelerometar, senzor blizine, kompas
  • Ostalo: postoji FM radio, kao i IR kamera
  • Materijali: Gorilla Glass 3, plastični okvir i zadnja strana
  • Dimenzije: 162.3 x 77.3 x 9.6mm, 198g

Prodajno pakovanje uključuje zašptitnu futrolu, 22.5W punjač, Type-C kabl i alat za izvlačenje fioke SIM kartice odnosno dokumentaciju

Izgled

Način na koji kompanija prirodno i lako stvara novi dizajn zaslužuje svu pohvalu. Prvo POCO X3 NFC a sada POCO M3 - svaki pametni telefon ima svoj jedinstveni i, što je najvažnije, dobar izgled.

Vrhunac POCO M3 je zadnja strana koja podseća na kožu. Ovo nije koža već neka vrsta plastike. Međutim, izbor je vrlo dobar. Rezultat je taktilno prijatan uređaj, na kome se otisci prstiju gotovo ne vide. U toku testiranja korišćena je verzija crne boje ali korisnicima su na raspolaganju i vesele boje - žuta i plava. Žuta će najverovatnije zabeležiti najveću popularnost.

Još jedna karakteristika pametnog telefona jesu stereo zvučnici sa sertifikatom Hi-Res. Pametni telefon ima prilično dobru jačinu zvuka pa se može koristiti kao prenosni zvučnik.

Zadnji panel je teksturisan nalik na prirodnu kožu.

Iako se čini da je sjajni blok kamere loša odluka, ubrzo se pokazuje da je ovo odlično ogledalo za pravljenje selfi fotografija glavnom 48 MP kamerom.

Na vrhu se nalaze mikrofon, priključak od 3,5 mm i zvučnik. Kao i infracrveni port za kontrolu kućnih aparata.

Na dnu se nalazi mikrofon, USB Type-C i još jedan zvučnik.

Pametni telefon ima dva slota za SIM kartice i odvojeni slot za microSD do 512 GB.

Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom, a na njega je zalepljen zaštitni film. Film nije loš, prst dobro klizi, možete da igrate različite pucačine.

Skener otiska prsta kombinovan je se sa tasterom za ukljućivanje. Skener je odličan. U pogledu dizajna, lokacija je tačna. Ako bi skener bio postavljen na panelu sa zadnje strane, izgled pametnog telefona bi odmah postao dosadan.

Sa level strane se nalazi samo slot SIM kartice.

Ekran

Pametni telefon odlikuje ekran dijagonale 6.53 inča, IPS LCD, 1080 x 2340 piksela, odnos strana 19.5: 9, gustina piksela 395 ppi, Corning Gorilla Glass 3 i osvetljenost 450 nita.

Ekran se doživljava bolje nego što bi se to moglo činiti ako gledate samo karakteristike. Inače, većina pametnih telefona u ovom cenovnom segmentu ima 720p rezolucije, dok POCO M3 nudi 1080 x 2340 piksela, odnosno Full HD +.

Ekran je bolje držati u režimu automatske osvetljenosti, budući da tada maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja dostiže 450 nita. I ovo je prilično dobra vrednost, što vam omogućava da koristite pametni telefon na ulici.

Ekran je sertifikovan od strane TUV Rheinland za nisku emisiju svetlosti plave boje, a tu je i Widevine L1 sertifikat, zahvaljujući kojem možete da strimujete Netflix i druge onlajn sadržaje u najboljem kvalitetu.

Treba napomenuti da je minimalna osvetljenost ekrana samo 2 nita. Ovde dodajte tamnu temu, kao i odsustvo PWM-a (to jest, ekran nema treperenje pri slaboj osvetljenosti) i dobijate idealan pametni telefon za čitanje uveče.

Za čitanje je najbolje koristiti ReadEra (besplatan, lep dizajn, mnoštvo podešavanja, nema reklama).

Ekran ima sva podešavanja: raspored za filtriranje plave boje i podešavanje tamne teme, mogućnost odabira šeme boja, prilagođavanje radne površine i ikona prema potrebama korisnika.

Performanse

Telefon je pametan i prijatan za upotrebu. Ključne komponente uspeha su Snapdragon 662 (11nm), LPDDR4X RAM i UFS 2.2 skladište. Čipset ima dovoljno snage, a memorija u sintetičkim testovima pokazuje rezultate iznad proseka. Ovo stvara osećaj da je pametni telefon produktivniji nego što ste u početku mislili. Sve je u skladu sa sloganom.

RAM i skladišni prostor pokazuju vrednosti iznad proseka za ovaj cenovni segment.

Na kraju odeljka o performansama biće postavljeni rezultati sintetičkih testova tako da nema osećaja obmane ili potiskivanja. Međutim, treba naglasiti da ovo nije pametni telefon za igre ili uređaj namenjen za snimanje. Ovo je pametni telefon sa dugim vekom trajanja baterije, dobrom kamerom i performansama koje čine da se korisnik oseća prijatno.

Interfejs veoma brzo radi. Proizvođač je dao sve od sebe pa pametni telefon praktično nije podložan prigušivanju, odnosno njegove performanse ne padaju pod opterećenjem. Telefon se ne zagreva pri korišćenju.

Sa trenutnim hardverom na pametnom telefonu možete igrati bilo koju od igara koje su trenutno dostupne u okviru Google Play prodavnice. Možete igrati Call of Duty Mobile bez ikakvih problema.

41 FPS u Call of Duty Mobile

I konačno, rezultati sintetičkih testova.

Trajanje baterije

Pametni telefon odlikuje baterija kapaciteta 6.000 mAh te postoji nada da će POCO stvoriti novi trend u oblasti baterija. Na primer, o POCO M3 kompanija navodi da ima bateriju povećane pouzdanosti u poređenju sa prosečnim pametnim telefonima. Dakle, proizvođač obećava da čak i nakon 1000 ciklusa punjenja (i to uzimajući u obzir veličinu baterije, oko 3 godine rada), baterija praktično neće izgubiti svoj kapacitet.

Dobro je to što baterija ostaje pouzdana čak i pod velikim zagrevanjem, odnosno ako je sobna temperatura iznad 25 stepeni. Pod ovim uslovima trajanja baterije POCO M3 je 20 odsto duže od ostalih pametnih telefona. Uvek je dobro kada proizvođač objavi određene standarde kvaliteta za koje obećava da će ih ispuniti.

Telefon se isporučuje sa 22.5w brzim punjenjem. Nažalost, pametni telefon samo podržava punjenje od 18w. Bilo bi sjajno da uređaj ima 33 w punjenje, međutim, ovo je već karakteristika za mnogo skuplje uređaje.

Istina je da je i 18W brzo, ali ne i kada imate bateriju kapaciteta 6000mAh. Za potpuno punjenje potrebno je približno 3 sata. Za 50 napunjenosti dovoljno je oko sat vremena. Ovde se mora uzeti u obzir kapacitet baterije. Dakle, 70 odsto, što se može dobiti za oko 1.5 sata punjenja, jeste 4200 mAh. Mnogi pametni telefoni imaju baterije manjeg kapaciteta.

Konačno, za kraj smo ostavili najinteresantnije: Indikatore trajanja baterije:

  • Gledanje video sadržaja (maksimalna osvetljenost u manuelnom režimu, airplane režim, Wi-Fi) - 17 sati rada;
  • UAžuriranje stranica preko Wi-Fi (maksimalna osvetljenost u manuelnom režimu, airplane mode) - 21 sat;
  • 3D game (maksimalna osvetljenost, Wi-Fi) - 8 sati.

Snimak ekrana testa PCmark koji simulira različita svakodnevna opterećenja pokazuje da ćete sa takvim indikatorima pametni telefon puniti otprilike jednom na 2-3 dana.

Kamera

Kod modela POCO M3 glavna kamera se sastoji od 3 modula: 48 MP + 2 MP (dubina) + 2 MP (makro). Modul od 48 MP je sočivo od šest elemenata sa Super Pixel 4-u-1 tehnologijom.

Sjajna površina na zadnjoj strani odlična je za pravljenje selfija glavnom kamerom.

POCO ima jednu od najboljih aplikacija za kameru. Jednostavna je i nudi mnogo korisnih režima. Na primer, snimanje dokumenata kada je oštrina teksta ispravljena, ili time-lapse, ili mogućnost snimanja video klipova (kratkih video zapisa od 15 sekundi, što je idealno za Instagram Stories format).

Kvalitet kamere je zaista „bolji nego što mislite“ budući da 48 MP + algoritmi omogućavaju da dobijete dobre snimke i tokom dana i tokom večeri. Portreti su odličnog kvaliteta a sjajni blok na poleđini koji se može koristiti kao ogledalo je odličan za pravljenje selfi fotografija glavnom kamerom.

Pametni telefon takođe ima makro kameru od 2 MP. Verovatno je dodat u POCO M3, obzirom da 2020. godine nije bilo prikladno puštati pametni telefon sa dvostrukim fotomodulom, ali budimo iskreni: 2 MP nije dovoljno za dobru makro fotografiju. Možete snimiti dobar snimak, ali potrebno vam je odlično osvetljenje i nepokretni objekat, odnosno idealni uslovi.

Pametni telefon poseduje veštačku inteligenciju a na korisniku je da li će da je omogući ili ne. Za nešto ta mogućnost može biti korisna, a za nešto drugo sasvim suprotno. AI u osnovi čini sliku kontrastnijom i svetlijom i generalno, AI je odličan za Instagram. Vredi napomenuti opciju koju su mnogi kupci Xiaomi pametnih telefona tako dugo čekali. Ovaj model pametnog telefona ima snimak poziva pa razgovori mogu biti snimljeni.

Druga važna stvar je da ne zaboravite da koristite noćni režim. Bez noćnog režima, kadar je taman i ravan.

I treće, treba koristiti sjajnu površinu za snimanje portreta glavnom kamerom.

Selfi kamera je naravno inferiornija u odnosu na glavnu.

Ovde su neki primeri fotografija.

POCO interfejs

POCO M3 odlikuje MIUI 12. POCO M3 ima vrlo jednostavan korisnički interfejs sa najmanjim brojem unapred instaliranih aplikacija.

Vredi napomenuti opciju koju su mnogi kupci Xiaomi pametnih telefona tako dugo čekali. Ovaj model pametnog telefona ima snimak poziva pa razgovori mogu biti snimljeni.

Lepa karakteristika pametnog telefona je to što POCO nije štedeo na kompasu, za razliku od drugih proizvođača. Zahvaljujući tome mapa odražava smer u kojem pametni telefon gleda.

MIUI je sjajni korisnički interejs sa mnogim karakteristikama i visokim stepenom optimizacije.

Zaključak

POCO je još jednom napravio hit koji će naterati mnoge ljude na razmišljanje. Aparat se pokazao izuzetno uspešnim. Odlikuje ga neobičan i upadljiv dizajn, baterija velikog kapaciteta, savremeni hardver i 48MP kamera.

U ovom cenovnom opsegu POCO M3 pobeđuje sve konkurente na tržištu, a sudeći po zvanično objavljenim informacijama model žute boje gotovo je rasprodat dok su modeli ostalih boja i dalje dostupni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024