Redmi Note 9T 2021
2021. godina
6.53" LCD, 84% body
27% 800U 5G, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 5000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 48MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note 9T
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9T. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note 9T vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Redmi Note 9T

Pozicioniranje

Formalno, Redmi Note 9T je pristupačan 5G pametni telefon koji ima za cilj da pruži korisnicima pristup najnovijoj generaciji mobilnih tehnologija po relativno niskoj ceni. Još uvek 5G mreže ne postoje na svim tržištima, niti postoji potreba za njima, te zato ključna karakteristika Redmi Note 9T ne igra glavnu ulogu. Iz tog razloga razmotrićemo Redmi Note 9T jednostavno kao vrlo dobar pametni telefon.

Nekoliko reči o brendu Redmi. U 2013. godini, Xiaomi je predstavio Redmi brend kao liniju pametnih telefona pristupačnijih od originalne Mi-serije. Novi brend bio je potreban iz dva razloga. Prvo, tamo su korišćene jeftinije komponente, što je hipotetički podrazumevalo veću stopu kvarova a Xiaomi nije želeo da pokvari sliku o sebi. Drugo, Xiaomi je u početku shvatio da je igranje proizvodima visoke cene rizičan poduhvat. Redmi je bio potreban da Xiaomi ne bi bio povezan sa jeftinim pametnim telefonima.

Međutim, priča je krenula sasvim drugim tokom. Ispostavilo se da je nivo tehničkog razvoja prilično visok dok su nedostaci, čak i kod pametnih telefona sa jeftinim komponentama, veoma retki. A kupci su, isprobavši Redmi, shvatili da su pametni telefoni jeftiniji, ali nimalo lošiji od vodećih MI-modela. Xiaomi je to primetio i počeo aktivno razvijati brend predstavljajući čitave linije pametnih telefona. I među Redmi pametnim telefonima postoje modeli za različite segmente cena. Redmi Note linija u portfelju kompanije odgovorna je za srednji segment cena. Između ostalog, K-serija podrazumeva vrhunske modele a prodaja ovih modela još uvek nije počela na velikom broju tržišta.

Kompanija naglašava sledeće prodajne tačke modela Xiaomi Redmi Note 9T:

  • Dimensity 800U čipset je MediaTek najnoviji 5G čipset baziran na 7nm tehnologiji. Ako se nalazite u zemlji koja podržava 5G cenićete podršku za standarde NSA i SA), dual standby 5G + 5G sa dve SIM kartice i VoNR, kao i 5G agregaciju dva operatera. Ako vam 5G nije dostupan onda možemo reći da je reč o energetski efikasnom procesoru sa osam jezgarakoji se sastoji od dva Arm Cortex-A76 jezgara koja rade na 2.4 GHz, i šest Arm Cortex-A55 jezgara koja rade na 2.0 GHz.
  • Sistem od tri kamere sa glavnom kamerom rezolucije 48MP. Ultra- visoka rezolucija kamere i kreativni alat.
  • 6.53 inčni ekran FHD + rezolucije. Ekran je sertifikovan od strane TUV Rheinland. Widevine L1.
  • Stereo zvučnici sa automatskim prebacivanjem između leve i desne strane. Ova opcija je prvi put prisutna u okviru uređaja Redmi Note linije.
  • 5,000 mAh baterija koju karakteriše povećan broj ciklusa punjenja.
  • UFS 2.2 memorija. 100% brža nego kod prethodne generacije. Uvećana brzina pisanja. Aplikacije se pokreću veoma brzo a tu je i visoka brzina snimanja fotografija visoke definicije.
  • NFC podrška, zaštita uređaja od prskanja a tu je i 3.5mm priključak.

Specifikacije

  • Procesor: MediaTek Dimensity 800U 5G (7nm), Octa-core (2x2.4 GHz Cortex-A76 i 6x2.0 GHz Cortex-A55), Mali-G57 MC3 grafika
  • Operativni sistem: Android 10, korisnički interfejs MIUI 12
  • Memorija: 4 GB / 64/128 GB, zaseban microSD slot
  • Ekran: 6.53 inča, IPS LCD, rezolucija 1080 x 2340 piksela, odnos stranica 19.5: 9, gustina ekrana 395 ppi, osvetljenost 480 nits, Corning Gorilla Glass 5
  • Baterija: Li-Po 5000 mAh, brzo punejnjeg 18 W, 33% za 30 minuta
  • Glavna kamera:
    • 48 MP, f / 1.8, 26mm (širokougaona), 1 / 2.0 ", 0.8µm, PDAF
    • 2 MP, f / 2.4, (makro)
    • 2 MP, f / 2.4, (senzor dubine)
    • 4K @ 30fps video snimanje, 1080p @ 30 / 60fps
  • Prednja kamera: 13 MP, f / 2.3, 29 mm, 1 / 3.1 ", 1.12µm
  • SIM kartice: 2 Nano-SIM
  • Mreže i prenos podataka: GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, IrDA, USB Type- C 2.0
  • Senzori: skener otiska prsta (bočni), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
  • Ostalo: FM radio sa funkcijom snimanja, NFC, 3.5 mm priključak, 5G podrška
  • Materijali: Gorilla Glass 5 napred, plastični okvir, plastični panel sa zadnje strane
  • Dimenzije: 161.2 x 77.3 x 9.1 mm, masa 199 g

Klasično prodajno pakovanje: pametni telefon, futrola, punjač sa Type-C kablom, alat za izvlačenje fioke SIM krtice kao i uputstvo za upotrebu.

Izgled:

  • Desna strana: skener otiska prsta kombinovan sa tasterom za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka
  • Leva strana: slot za dve nano-SIM kartice i jednu microSD
  • Gornja strana: zvučnik, infracrveni port, mikrofon
  • Donja strana : 3.5 mm priključak, mikrofon, USB Type-C, zvučnik
  • Zadnja strana: plastični ppanel, sistem od tri kamere i blic
  • Prednja strana: 6.53 inčni IPS LCD ekran, ugrađena kamera, zaštitni film

Generalno, pametni telefon je standardne veličine, možda malo deblji. Savršeno pristaje u ruku. U toku testiranja korišćen je model tamne boje. Dostupna je i opcija ljubičaste boje. Boje su mirne i svedene, preporuka je da pažljivije pogledate ljubičastu opciju.

Zadnji panel je napravljen od guste teksturirane plastike (ne savija se, čak i ako je pritisnete), tako da ne treba brinuti da će vam pametni telefon iskliznuti iz ruke.

Još jedan plus je što otisci prstiju ne ostaju na površini uređaja.

U maloprodajnom kompletu se nalazi i silikonska futrola odlične izrade koja savršeno štiti uređaj i ekran.

Xiaomi zasebno izdvaja dizajn modula kamere pametnog telefona. Izgleda lepo i nije previše velik. Pametni telefon može ležati ravno na stolu a ako se koristi futrola, kamera nimalo ne štrči.

Na gornjoj strani se nalazi infracrveni port. Pomoću njega možete upravljati televizorom ili drugim aparatima za domaćinstvo.

Sa donje strane se nalazi 3.5mm priključak.

Skener otiska prsta nalazi se sa desne strane. Dobra tačnost, veoma zgodna lokacija. Nemojte zaboravite da postoji i opcija otključavanja telefona prepoznavanjem lica. Zimi, kada su vam ruke u rukavicama, to je veoma zgodna karakteristika.

Odlično je to što proizvođač nije štedeo novac te izradio slot za 2 nano-SIM kartice i 1 microSD.

Fabrički film je zalepljen za ekran. Film je dobar, prsti savršeno klize i prilikom kucanja i igranja igara.

Ekran

Pametni telefon je opremljen 6.53-inčnom IPS LCD matricom zaštićenom Corning Gorilla Glass 5 zaštitom. Promene nema pa je i ovde standardna brzina osvežavanja 60 Hz. Možda bi trebalo razjasniti da danas u ovom cenovnom opsegu lako možete pronaći pametne telefone gde je stopa osvežavanja 90 Hz ili čak 120 Hz. Primer je Poco X3 NFC koji nudi 120 Hz brzinu osvežavanja ekrana. Redmi Note 9T koristi standardni ekran jer je proizvođač se vodio željom da se nađe ravnoteža kako da se napravi jeftin ali kvalitetan 5G pametni telefon (5G čipseti su skuplji od uobičajenih 4G).

U specifikacijama je osvetljenost deklarisana na 450 nita. U okviru manuelnog merenja zabeleženo je 454 nita, a do 476 nita ekran se ubrzava samo pri automatskom osvetljenju. Ova osvetljenost je sasvim dovoljna za korišćenje pametnog telefona na otvorenom po vedrom danu. Formalno, Xiaomi je sjajan, jer daje još svetliji ekran nego što je navedeno u specifikacijama i nema žalbe na osvetljenost. Bilo bi bolje da matrica bude 550 nita, onda bi bilo lakše baviti se fotografijom.

Redmi Note 9t sa leve strane, direktna sunčeva svetlost sa prozora. Desno je Poco X3 NFC koji ima ekran od nešto više od 600 nita.

Ostatak ekrana je lep i ugodan oku. Odličan prikaz boja, velika gustina tačaka 395 PPI. Ekran je sertifikovan od strane nemačke laboratorije TUV Rheinland za nisku emisiju plave boje. Ovde treba napomenuti da ekran nema PWM, minimalna osvetljenost je 3.6 nita, a tu je i tamna tema. Dakle, pametni telefon je savršen ako želite da čitate pre spavanja.

Ostala podešavanja ekrana su standardna. Možete da podesite raspored kada tamna tema startuje, a nivo plave svetlosti se smanjuje, odaberite šemu boja ili koje aplikacije će se pokretati u režimu celog ekrana. Možda treba naglasiti samo novo polje za potvrdu „Dnevni režim“. Zatim, pametni telefon će prilagoditi osvetljenost ekrana pri jakom ambijentalnom osvetljenju čak i kada je automatska osvetljenost isključena. Generalno, princip rada je da korisnik postavi minimalni nivo osvetljenosti ispod kojeg pametni telefon neće ići.

Vredi napomenuti da je ekran sertifikovan za Widevine L1. Prvi nivo (L1) znači da pametni telefon može reprodukovati sadržaj sa streaming platformi (na primer Netflix) u HD kvalitetu i višem (4K). L3 je za poređenje samo standardni kvalitet (580p). Svi moderni pametni telefoni imaju sertifikat Widevine L1. Razlog zašto Xiaomi posebno ističe ovu tačku je taj što je kompanija jednom predstavila Pocophone F1 koji nije imao ovaj sertifikat. Ovo se dogodilo zbog činjenice da je u početku pametni telefon bio namenjen samo tržištu Kine gde ova potvrda nije potrebna (Netflix je blokiran na toj teritoriji). Korisnici iz drugih zemalja bili su ogorčeni a Xiaomi je bio izložen negativnim reakcijama pa sada posebno naglašavaju prisustvo ovakve potvrde. Ovde, inače, postoji trenutak ako volite da kupujete verzije pametnih telefona namenjene kineskom tržištu, proverite dostupnost Widevine L1, kako se kasnije ne biste razočarali.

Baterija

Baterija od 5.000 mAh istaknuta je kao jedan od prodajnih aduta uređaja. Xiaomi kaže da Redmi Note 9T odlikuje visokokvalitetna baterija koja može izdržati do 800 ciklusa punjenja bez primetnog smanjenja kapaciteta.

Treba imati na umu da je korisnik takođe odgovoran za rad baterije. Ako se baterija pregreje ili ohladi previše, to utiče na njen vek trajanja i kapacitet upotrebljivosti. Na primer, tokom testiranja i putovanja do Bajkalskog jezera, pametni telefon se smrznuo i obavestio da je zbog hladnoće nemoguće koristiti opciju serijskog fotografisanja. Malo je verovatno da je baterija pretrpela katastrofalne gubitke za nedelju dana, ali očigledno da to nisu idealni uslovi upotrebe.

Ovaj pametni telefon isporučuje se sa 22.5 W punjačem. Ovo je standardna jedinica za Xiaomi. Međutim, sam pametni telefon podržava brzo punjenje od 18 W, pa se ispostavlja da je obezbeđen adapter sa rezervom snage.

Trajanje baterije pametnog telefona je dobro. U ovom slučaju, test PC Mark je indikativan obzirom da on simulira svakodnevno opterećenje (pregledač, fotografija, video itd.). U režimu maksimalnog manuelnog osvetljenja i sa uključenim Wi-Fi-jem, baterija pametnog telefona je izdržala skoro 9 sati, odnosno možemo govoriti o 1.5-2 dana rada sa jednim punjenjem. Ako u obzir uzmete reprodukciju video datoteke u avionskom režimu pri maksimalnoj osvetljenosti, u tom slučaju pametni telefon će trajati 11 sati i 20 minuta. Osvežavanje stranice preko Wi-Fi mreže od 5 GHz uz maksimalnu osvetljenost u pregledaču Edge - oko 15 sati (izračunati indikator zasnovan je na 2 sata merenja).

Igre se mogu igrati oko 7 sati. Sve zavisi od same igre i osvetljenosti ekrana.

Vreme punjenja je standardno za bateriju sličnog kapaciteta - 2 sata punjenja za 100 odsto. Uređaj se za 30 minuta može napuniti do 30 odsto. Ovde se govori o tome da se telefon puni nakon potpunog pražnjenja, jer kako se puni tako se i brzina punjenja smanjuje. Odnosno, nećete uspeti napuniti od 70 do 100 odsto za pola sat. Doguraćete na 88 odsto. Tako rade sve baterije. To je već dobro poznata činjenica.

Performanse

U pogledu performansi, Redmi Note 9T zadovoljava. Xiaomi nije štedeo. Odabrali su dobar čipset i brzu radnu i skladištenu memoriju. Utisak upotrebe je čisto pozitivan. Sve radi veoma brzo, nema zaostajanja ili kočenja. Možete igrati bilo koju igru i pokretati bilo koje aplikacije.

Pametni telefon ima vrlo brz RAM i skladištenu memoriju. Brojevi su tipičniji za pametne telefone vodećeg segmenta.

Ovde su rezultati sintetičkih testova AnTuTu i PC Mark.

Prilikom dužeg izlaganja maksimalnom opterećenju uređaj se zagreva ali ne preterano.

Kamera

Smart telefon ima sistem od tri kamere - 48 MP + 2 MP (dubina polja) + 2 MP (makro). Kamere od 2 MP su donekle marketinški trik i jednostavan način za vizuelno ulepšavanje pametnog telefona. Logika koja stoji iza ovakvog pristupa je da tri kamere snimaju bolje od jedne ili dve. Korisnici Google Pixel modela znaju da to nije slučaj. A fotografija je odavno postala digitalna kada algoritmi bolje prenose boje i kompletiraju izgled objekata u optici.

Izgled aplikacije kamere je standardan za sve Xiaomi pametne telefone. Jedino što smo primetili je da se HDR funkcija isključuje svaki put kada napustite aplikaciju kamere i da je morate uključiti.

Snimanje modelom Redmi Note 9T je savršeno. Sa velikim zadovoljstvom smo koristili ovaj pametni telefon i bilo nam je drago što danas korisnici mogu da snimaju dobre slike bez trošenja novca na vodeće modele.

Pametni telefon ima AI. Generalno, njegova uloga je da „promeni“ boje. Negde je to prikladno, a negde nije. Evo nekoliko primera.

AI se može koristiti s vremena na vreme. Tako, na primer, sa AI, led postaje plaviji, boršč - više crven, a hleb - rumeniji.

Ili, na primer, fotografija zalaska sunca. Naravno, AI čini snimak zanimljivijim.

Sada neki složeniji kadrovi. Po našem ukusu, ovde je sve u redu. Da objasnimo, pod „divno“ mislimo da ne gledamo fotografije pod lupom, već ono što se može prikazati na velikom televizoru, može se objaviti na društvenim mrežama, može se poslati prijateljima. Generalno, rekli bismo da su potpuno noćne fotografije na pametnom telefonu nešto lošije od fotografija nastalih u sumrak.

Pametni telefon portrete i selfi snimke snima savršeno.

Pored standardnih režima, pametni telefon ima opcije za snimanje blogova, usporene video zapise, postoji postavka koja olakšava snimanje tekstualnih dokumenata. Usporeni video zapisi mogu se otpremiti na Instagram, ali kada se kopiraju na računar, usporavanje nestaje.

Opcije povezivanja

Očigledno je da je na pametnom telefonu sa 5G čipsetom, što se tiče komunikacionih mogućnosti, sve u redu. Zvučnik je glasan, glas zvuči jasno. Sagovornik vas jasno čuje kao i vi njega. Smart telefon se brzo povezuje sa satelitima, navigator savršeno radi. U prodavnici možete da platite putem NFC-a. Takođe zna kako da distribuira Wi-Fi na frekvenciji od 5 GHz.

Od prijatnih karakteristika treba napomenuti da se vratilo snimanje telefonskih razgovora. A tu je i VoLTE, ali VoWiFi nije dostupan po podrazumevanom podešavanju. Međutim, ako unesete tajni kod * # * # 869434 # * # *, tada će se Wi-Fi pozivi odmah pojaviti u meniju.

Korisnički interfejs MIUI 12

MIUI 12 je odličan interfejs. Pročitajte celu recenziju u članku o karakteristikama. Nedavno je stigao update za ovaj pametni telefon. To smo primetili nakon što su oglasi nestali iz standardnih aplikacija. Ranije, prilikom pokretanja unapred instalirane aplikacije za muziku ili video, nije bila retkost da se prikaže oglasni ekran. Sada toga nema, što je vrlo dobro. Generalno, na pametnom telefonu nema oglasa, što je neobično, ali super kul.

Utisci i konkurenti

Xiaomi Redmi Note 9T je zanimljiv i uravnotežen uređaj. Dugo trajanje baterije, dobre kamere, moderan hardver. A oglašavanje je negde potpuno nestalo. Dakle, čini se da su oglasi ostali samo na Samsung pametnim telefonima. Neočekivano, zar ne?

Ako kupite Xiaomi Redmi Note 9T on će vas oduševiti. Po našem mišljenju, ovo je glavni konkurent je Xiaomi Poco X3 NFC, koji se, sada prodaje po ceni koja je nešto niža od modela Redmi Note 9T.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024