Galaxy A32 2021
2021. godina
6.4" OLED 90Hz, 84.6% body
20% G80, Android 11
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
15W, 5000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A32
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A32. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A32 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A32 (SM-A325F / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (15 W)
  • USB Type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 158.9 x 73.6 x 8.4 mm, 184 grama
Materijali kućišta Staklo plastika
Ekran 6.4 inča, 1080x2400 piksela (20: 9), 90 Hz, SuperAMOLED, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenja (do 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5
Operativni sistem Google Android 11.0, OneUI 3
Platforma MediaTek Helio G80 (12 nm tehnologija), dva Cortex A75 jezgra radnog takta do 2 GHz, 6 Cortex A55 jezgara radnog takta do 1.8 GHz, Mali G52 MC2
Memorija 4 GB RAM, 64 GB ROM (49 GB slobodno), microSD memorijska kartica kapaciteta do 1 TB 4/128 GB opcija (118.4 GB slobodno), 6/128, 8/128 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1900/2100 4G: B1 / B2 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM, nanoSIM (nije kombinovani slot)
Navigacija GPS / GLONASS / Beidou / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor. čitač otiska prsta ugrađen u ekran, otključavanje prepoznavanjem lica
Glavna kamera 64 (f / 1.8) + 5 MP (f / 2.4, senzor dubine polja) + 8 MP (f / 2.2, široki ugao) + 5 MP (f / 2.4 - makro bez autofokusa), LED blic, 4K video snimanje, elektronska stabilizacija, FullHD video
Prednja kamera 20 MP (f / 2.2), efekat zamućenja pozadine, različiti dodatni efekti, nema autofokusa
Baterija Li-Ion 5000 mAh, vreme razgovora do 33 sata, video reprodukcija do 22 sata, trajanje baterije u LTE režimu do 20 sati
Stepen zaštite Ne
Boje Plava, crna, ljubičasta, bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
SAR SAR: 0.45 W / kg do 1.3 W / kg

Pozicioniranje

U seriji A postoji neprikosnoveni bestseler - to je model Galaxy A51, kao i Galaxy A50 predstavljen godinu dana ranije, dok slabiji model Galaxy A31 nikada nije dostigao uporedivu prodaju. Postoji nekoliko razloga za to, jedan od glavnih jeste lošiji odnos cene i kvaliteta u odnosu na Galaxy A51. Plus, zbog masivnosti prodaje Galaxy A51 modela, brzo su usledili razni popusti, što je učinilo da cene ovih modela budu uporedivi te je postalo besmisleno birati slabiji uređaj. Stoga možemo sa sigurnošću pretpostaviti da je Galaxy A3x ponuda koja pokazuje da se proizvođač trudi da postigne povoljne troškove za proizvođača. Ovo je tipična ponuda pametnog telefona za osobu koja dođe u prodavnicu i jednostavno odabere uređaj na osnovu onoga što vidi na polici, za one koji su lenji da provedu malo vremena radi donošenja odluke o kupovini na osnovu prethodnog informisanja.

U toku 2021. godine cene pametnih telefona već beleže porast, Samsung je postavio jedan od glavnih zadataka koji podrazumeva da se cena Galaxy A32 održi na nivou prethodnog modela, budući da je cena koja postaje jedan od ključnih faktora pri izboru. Prema tome, očigledan je malo drugačiji dizajn Galaxy A32. Ove promene nisu toliko značajne, skoro isti ekran, čipset, veličina memorije i uporedive kamere. I pored više od deset izmena, u pitanju je dorađeni prošlogodišnji model. Nema ničeg lošeg u tome da, osim Galaxy A52 koji će biti objavljen kasnije, i ovaj model izgleda zanimljivo i privlačno. Ali baš kao i godinu dana ranije, ona odlazi u senku pred starijim bratom, koji je zanimljiviji u svakom smislu. Prema tome, predstavljanje Galaxy A32 je obavljeno, ali A52 će se pojaviti nešto kasnije i gotovo je sigurno da će ova jedinica imati blagu prednost.

Oni koji traže pametni telefon srednjeg opsega treba da sačekaju Galaxy A52, a zatim svesno krenu sa upoređivanjem cena i mogućnosti uređaja. Sigurno je da će Galaxy A52 postati jedan od najprodavanijih modela, možda baš kao što je A51 postao najprodavaniji pametni telefon na određenim tržištima. Ali da li postoji određeno mesto i za Galaxy A32? Izbor ovog uređaja je sasvim adekvatan za sve one koji traže uređaj za tipične zadatke. Ovaj model je pozicioniran kao model za mlađe korisnike. Svetle boje, za koje se veruje da su najbolji adut, sada nose naziv Awesome! Prošle godine to je bio samo slogan za Galaxy A31 a sada je transformisan u ime boja. Dizajn svih pametnih telefona je više-manje isti, ali ovde je naglasak je na snazi kućišta u poređenju sa prethodnikom, plus boje namenjene mlađoj populaciji. Ovaj model je pogodan za one koji biraju očima.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ključna karakteristika Galaxy A32 je zadnji panel koji je sjajan i u jarkim bojama.

Prvo što pada na pamet jeste poređenje sa iPhone 11 koji koristi sličan dizajn.

Rešenje je pobedničko, ali broj dostupnih boja za Galaxy A32 je daleko manji - to su bela, crna, ljubičasta i plava, koja je i korišćena u toku testiranja.

Materijal koji se koristi u A32 je Glasstic (kombinacija reči staklo i plastika). Ovo je plastika prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, na suncu i pod različitim uglovima boje kućišta počinju da se prelamaju, uvek izgledaju drugačije. Staklo ne prekriva zadnji panel, koristi se samo na ekranu.

Dimenzije uređaja su 1158.9 x 73.6 x 8.4 mm a njegova ukupna masa iznosi 184 grama. Dobro pristaje u šaku, nema nikakvih problema sa ergonomijom. Ekran je ravan, što je tipično za ovaj segment.

Senzor za otisak prsta ugrađen je u ekran i reaguje na pritiskanje čak i kada je ekran isključen, u pitanju je određeno područje sa donje strane. U poređenju sa prethodnim Galaxy A31, povećani su brzina i tačnost senzora, što se može smatrati značajnom nadogradnjom, budući da su se mnogi žalili na brzinu senzora otiska prsta. Ali on i dalje radi sporije nego na sličnim modelima kineskih proizvođača.

Postoji i otključavanje očitavanjem lica i to odlično funkcioniše. Ovde je važno napomenuti da i jedno i drugo koriste ubrzano i konvencionalno prepoznavanje, te da se ovo drugo ne može prevariti fotografijom ili video zapisom. Za Samsung Pay se kao autorizacija koristi samo otisak prsta, pa ni tu nema ni problema.

Na desnoj strani se nalazi upareni taster za jačinu zvuka i taster za uključivanje/isključivanje. Sa suprotne strane, možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinacija, tako da niste ničim ograničeni.

Sa donje strane se nalazi izlaz za zvučnik, desno se nalazi glavni mikrofon (drugi je na vrhu), kao i priključak od 3.5 mm. Zvučnik na donjem kraju dobro zvuči, dobro se čuje u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistem za smanjenje buke na ulici, u klubu ili na nekim drugim glasnim mesta je jednostavno nezamenljivo, uređaj dobro radi svoj posao.

Model odlikuje odličan kvalitet izrade, lep materijal i činjenica da model izgleda skuplje nego što stvarno jeste. Bilo bi dobro da postoji zaštita od vode, ali nema je, baš kao što je nema ni kod većine direktnih konkurenata. Takođe, iz očiglednih razloga, nema prednje LED diode, jednostavno nije bilo mesta za nju.

Ekran

Tehničke karakteristike ekrana su sledeće – 6.4 inča, 1080 x 2400 piksela (20:9), 90 Hz, SuperAMOLED, 411 ppi, automatska kontrola osvetljenosti (do 800 nita), AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 5. Kamera nije ugrađena u ekran, a Galaxy A51 ima drugačiji tip kamere, odnosno tehnologija koja se ovde koristi je jednostavnija i jeftinija.

Uređaj ima AlwaysOn Display koji vam omogućava da vidite sat ili screensaver na ekranu, ikone obaveštenja te da se brzo prebacite na aplikacije.

Ekran je dobio podršku za 90 Hz, što je lepo u pogledu interfejsa. Ali grafički sistem beleži blago zaostajanje, pa se ova opcija često izbegava.

Podešavanja ekrana su tipična, možete promeniti podešavanje boja.

Ekran ostaje čitljiv na suncu, osvetljenost je dovoljna za bilo koji zadatak. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje video zapisa, gledanje fotografija, čitanje tekstova. Ovo je svestran pametni telefon, a činjenica da ima tako dobar ekran čini ga stabilnim i van svake konkurencije. Prisustvo AMOLED-a je ogroman plus za ovaj segment.

Baterija

Ovaj pametni telefon ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta 5000 mAh, podržava brzo punjenje i dolazi sa punjačem od 15 W. Ne postoji bežično punjenje, ali to nije ni bilo očekivano za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri performansi baterije podudaraju se sa onim što smo dobili na testovima:

  • Vreme video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju - do 22 časa
  • Audio reprodukcija - do 97 sati
  • Internet pretraga preko Wi-Fi do 20 sati, LTE - do 20 sati
  • Vreme razgovora u 4G - do 33 sata.

U svakodnevnim uslovima korišćenja ovaj uređaj radi oko dva dana sa automatskim podešavanjem osvetljenosti pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama, i uopšte nije agresivan, osvetljenost je uvek ugodna). U ovom slučaju, radno vreme ekrana je oko 7,5-8 sati.

Puno vreme punjenja baterije je oko 75-80 minuta.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je za ovaj model koristio MediaTek Helio G80 čipset (12 nm tehnologija), ima dva jezgra Cortex A75 frekvencije do 2 GHz, i 6 jezgara Cortex A55 frekvencije do 1,8 GHz, kao i grafiku Mali G52 MC2. Ovde treba napomenuti da je prošlogodišnji Galaxy A31 zapravo baziran na istom čipsetu, ažuriranje je manje, gotovo da nema promena u njemu - ista grafika, isti tehnički postupak, kao rezultat, čudo se nije dogodilo i uređaj se po pitanju brzine doživljava tačno kao i njegov prethodnik.

Za Galaxy A31, žalili smo se da interfejs, u poređenju sa Galaxy A51, nije tako brz, malo usporava. U Galaxy A32 ovaj osećaj nigde nije nestao, uprkos činjenici da postoji OneUI 3, i da ovaj interfejs veoma dobro radi na svim uređajima. Odmah postoje detalji kašnjenja koji se ne mogu izmeriti, oni su subjektivni. Desi se da se meni telefona u jednom trenutku malo zamrzne. To pripisujemo grafičkom sistemu, koji nije optimizovan za rad sa OneUI, za razliku od Exynos procesora, gde takvih problema jednostavno nema.

U sintetičkim testovima nema ništa posebno da se istakne, pogledajte rezultate.

Na tržištu postoje dve varijante Galaxy A32 - 4/64 GB kao osnovna i 4/128 GB za one koji žele model sa malo više interne memorije. Podržane su memorijske kartice do 1 TB.

Što se tiče performansi, Galaxy A32 je prošlogodišnji model, što izgleda tužno jer je napredak u ovoj oblasti bio neophodan. Ovo je jedan od razloga zbog kojih mislimo da Galaxy A32 nije dobra ponuda za novac koji za njega treba izdvojiti.

Opcije povezivanja

Galaxy A32 ima dvopojasni Wi-Fi, što je već veliki plus, i podržava VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. Za razliku od skupljih modela, ANT + nije podržan. Ali set frekvencija za LTE je primetno niži od onog kod modela A51.

Verzija Bluetooth-a je 5.0, NFC (Samsung Pay/Google Pay) je prisutan, sve funkcioniše sasvim u redu.

Sa stanovišta navigacije, takođe je sve vrlo dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična, nema prigovora.

Kamera

Interfejs kamere poznat je sa drugih Samsung modela, ovde nema ništa novo. Postoje Pro režim, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera je rezolucije 20 MP (f / 2,2), prisutan je efekat zamućenja pozadine, razni dodatni efekti, nema autofokusa. Pogledajte primer slike, ovde je sve poznato i na nivou ostalih modela.

Modul glavne kamere sastoji se od četiri sočiva.

Pogledajmo primere fotografija i video zapisa, oni su neuporedivi sa vodećim modelima, ali u cenovnom segmentu ovog modela nije loše, ovo je tipičan kvalitet za modele ovog nivoa.

Softver - karakteristike

Model je baziran na Androidu 11 i OneUI 3, odnosno ovo je najnovija verzija interfejsa, koja se u doslovnom smislu može nazvati jednom od najboljih u pogledu fleksibilnosti podešavanja i mogućnosti, kao i drugih tačaka.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Telefon ima ugrađeni radio sa mogućnošću snimanja programa. Slušalice funkcionišu kao antena.

Standardne aplikacije predstavljaju kalkulator, menadžer datoteka, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za udoban rad bez ikakvog dodatnog instaliranja.

Za razliku od skupljih modela, ovde nema Bixby skripti, ovo je očigledno marketinška podela na skuplje i jeftinije modele. Funkcija je u redu, a činjenica da je softverska i uklonjena sa slabijeg uređaja ne prija, situacija se ponovila i prošle godine.

Utisci

Samsungov inženjerski pristup Galaxy A3x seriji može se opisati kao pokušaj da se izvuče najbolje iz skučenog budžeta. To su modeli srednje klase, ali odnos cena / kvalitet je daleko od optimalnog. Na primer, radio modul modela Galaxy A32 je potpuno isti kao kod Galaxy A31, nije bilo većih promena. Ovo je nivo kineskih proizvođača pametnih telefona, gde se ovom parametru ne posvećuje mnogo pažnje, jer kupci o njemu ne znaju ništa, ne gledaju ga. Prošle godine razlike između A51 i A31 bile su zapanjujuće, tako da je A51 bio dosta napredniji u pogledu kvaliteta komunikacije i mogućnosti ugrađenog modema. I to je i razlog zašto slabiji model iako ima bateriju od 5000 mAh, dok je u A51 za 1000 mAh manje, radio kraće, odnosno postojala je potreba za velikom potrošnjom energije.

Cena modela Galaxy A32 je za nekih 15 odsto viša od cene prošlogodišnjeg modela. Razlike su minimalne i u većoj meri su opisane dizajnom, malo povećanom snagom Galaxy A32. Ali pod drugim jednakim uslovima, 2021. godine kupovina Galaxy A51 izgleda adekvatno, ovaj bestseler ostaje najbolja ponuda u odnosu na odnos cene i kvaliteta. Cene A51 su iste kao i Galaxy A32, ali performanse A51 su veće u svim aspektima.

Snažan konkurent Galaxy A32 je Poco X3 NFC, ovaj model za verziju 6/128 GB košta tek nešto malo više od A32. Nedostatak Poco X3 je IPS ekran, mada će neko ovo, naprotiv, smatrati velikim plusom. Manje osvetljenosti. Bočni senzor otiska prsta. Ali performanse procesora su veće.

Kineski proizvođači imaju mnogo modela u ovom segmentu, ali u stvarnosti su svi nešto inferiorniji i od Galaxy A32 i od Poco X3, tako da ih nećemo sve nabrajati. Pitanje je, šta ste spremni da žrtvujete, na šta da zatvorite oči. Model Galaxy A32 pati od prisustva svojih prethodnika u ličnosti A31 i A51, kao i zbog činjenice da će A52 biti slične cene u okviru različitih promocija. U pitanju je mladalački, veseo uređaj ali sa gotovo istim hardverom kao pre godinu dana. Možete odabrati ovaj uređaj zbog njegovog izgleda, ali racionalan kupac će obratiti pažnju na Galaxy A51, jer nudi velike mogućnosti i optimalniji je u svim aspektima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024